Ud skal vi ... hvad mener du?

Af Jan Kock
 
Til uddybning af de i Glasposten nævnte lokaliteter yderligere lidt information. Om nogle af stederne er der kun lidt, om andre mere og om et enkelt rigtigt meget. Alle stederne er der rigeligt til gode og spændende ture. Tænk selv videre, udfyld skemaet og returner det. Flere af de tidligere ture kan fint gentages, for der sker hele tiden en masse nyt og meget ændrer sig.
 
Norge
Norge vil være helt oplagt til en ny tur, når det nye Nationalmuseum/Kunstindustrimuseum står færdigt i 2019. Desuden er der de seneste år kommet mange nye interessante hytter til, og så er der de gamle som fx Mangor, Hadeland, Blåfarveværket og aktiviteterne på Nøstetangen. Turen kan både gøres med båd fra København/Frederikshavn og med fly fra København og Jylland. I Norge er det så bus.
 
Bayerischer Wald
Bayerischer Wald i det sydøstlige Tyskland er stadig et mekka for glas for kunstglas og industriglas. Frauenau og Zwiesel er blot et par af stederne, hvor det sker, Lamberts i Wadgassen er en unik glashytte. Forglemmes skal ikke glasmuseet i Passau. Kan gøres med bus, og på vejen ned og hjem er der flere gode glassteder at vælge imellem.
 
Tyskland i øvrigt
Her er der rigtigt mange andre muligheder: Grünenplan, Rheinbach, Coburg, Immenhausen, Berlin, Weiswasser o.sv. Mange af stederne egner sig som stop på vejen sydpå. Bus.
 
Frankrig 
Paris og omegn er en mulighed, også det sydlige Frankrig med Biot vil være helt oplagt. Fly og bus lokalt.
 
Alsace
Men mest interessant er nok Alsace, hvor der findes gode glaskunstnere, I Metz er der således i den lokale katedral glasmalerier af Chagall. Lidt længere sydpå ligger Nancy med rige traditioner tilbage til Art Nouveau og Art Deco tiden fx Emil Gallé. Kendte glashytter og museer som St. Louis, Baccarat, Meisenthal og Lalique i Wingen og helt mod syd Strassburg. Det gør jo heller ikke noget, at der sammesteds dyrkes megen god vin og madkulturen værdsættes. Bus.
 
Tjekkiet
Tjekkiet er nok det sted vi har haft flest ture til gennem årene. Stadig er der gode steder, der ikke er besøgt og jævnligt afholdes der glasbegivenheder, man kan kombinere en tur med. Både fly og bus er muligt.
 
Slovakiet
Her ligger et par gode traditionelle glasværker, samt en række gode glaskunstnere foruden museerne i Bratislava. Turen kan starte med en dag eller to i Wien. Fly til Wien. Slovakiet kan måske kombineres med Slovenien. Fly og bus lokalt.
 
Pavla Rossini giver denne introduktion til en tur til Slovakiet: Det slovakiske glas har en lang tradition for dygtigt håndværk. I dag omfatter det både prismeslebne objekter (f.eks. Oliver Leššo, Pavol Hlôška) og støbte glasskulpturer (f.eks. Zora & Stěpán Palo). Vinduesglas bruges af mange unge som lærred, hvor der genoplives adskillige maleteknikker, glas kan kombineres med lyskilder (kinetiske objekter af Ašot Haas) eller med fotografi (Palo Machos installationer). Udover stage-of-art værksteder og udstillinger af de nævnte kunstnere i Bratislava, kan der besøges et nyt glasmuseum samt symposium i Lednické Rovne. Da der flyves t/r til Wien, kan der her ses unikke art-deco glassamlinger. Herfra sejles på Donau til Bratislava.
 
Ungarn
Ungarn er også interessant, hvad glas angår. Fly til Budapest.
 
Italien
Her er Murano jo det klassiske sted, hvor glas, kultur og mad gå op i en højere enhed. Fly.
 
Altare og Milano
Altare og Milanoer et andet godt glassted i det nordlige Italien. Hvis det lægges i den periode, hvor der er Triennale i Milano, vil det blive intensivt. Fly.
 
Rusland
Skt. Peterborg med de Zaristiske glasværker. Måske kombineret med nogle dage i Finland. Fly og bus lokalt.
 
Estland
Estland har en blomstrende glaskultur. Kan også kombineres med Finland. Fly og bus lokalt.
 
Polen
Tør nogen tænke på en tur til det sydlige Polen for bl.a. at se på produktion af julepynt af glas. Måske kombineret med et polsk julemarked, hvis turen lægges i december. Fly og bus lokalt.
 
Holland
Landet er på mange måder toneangivende inden for studioglasset. Amsterdam og Leerdam er relevante i den forbindelse.
 
England
Her vil London området i sig selv være en rejse værd. Men oppe i Midtengland vil det nye glasmuseum i Stourbridge snart være færdigt, så en tur dertil vil også være på sin plads.
 
USA
Hvis man vælger en tur, der udelukkende fokuserer på Vestkysten med Seattle med sine mange glaskunstnere, glasskolen i Pilchuck lige uden for Seattle og Glascentret i Tacoma nær Portland, vil det blive en ægte og uforglemmelig glastur til en overkommelig pris, da Iceland Air flyver til begge byer.
 
Kina 
Ja, og så er der Kina.
 
 
God tænkelyst
Jan Kock
 
 
Vi vil gerne høre, hvilket glasområde du har mest lyst til at besøge og hvornår på året, der passer dig bedst.
Så brug 5 minutter på at give din mening til kende ved at svare på nedenstående, der automatisk tilgår Jan Koch, når du har besvaret.
 
Kom frit frem med dine ideer og tanker inden den 31. oktober.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft