Tur til Glasriket 8. - 9. oktober 2011
Af Hanne Werner og Thomas Skousen
Lørdag den 8. oktober kl. 9.00 mødtes 29 forventningsfulde glasvenner i Hälsingborg ved færgeterminalen, hvor vores bus ventede.
Vi havde fint vejr og var efter planen i Glasriket -nærmere bestemt Bergdala -ca. kl. 12. Her blev vi hjerteligt modtaget af værtinden Monica Nystrand. Efter en udmærket frokost i Bergdala Wärdshus blev vi indkvarteret i værelser i de gamle glasblæserboliger, der nu fungerer som vandrerhjem.
Endvidere fik vi lejlighed til lige at kigge ind i Bergdalas Glasbutik. Vor værtinde havde holdt et fint foredrag om Bergdalas speciale: glas med blå kant – som siges at holde insekter væk fra indholdet af glassene!
Næste stop var ved Erikshyttan i Eriksmåla. Her arbejder to dygtige danske glasblæsere, Lars Sørensen og Maja Cunningham. Vi så deres farverige glas, hvoraf nogle er monteret til skulpturer af Lars, der også er en erfaren smed.

Lars er meget underholdende og fortalte bl.a. at de var engagerede til en længere rejse til Kina, hvor de skulle hjælpe en lokal glashytte med at lave mere spændende glas og evt. unika.
Der var stor interesse for at købe nogle af deres glas og der blev gjort gode handler.
Herefter kørte vi til Transjö Hytta ved en lille bæk i en skovkant. Transjö Hytta blev startet i 1982 af to mesterglaskunstnere fra Kosta Boda: Jan Erik Ritzman og Sven Åke Carlsson. Vi kom jo på en lørdag, hvor deres dygtige elever normalt blæser glas. Imidlertid var ovnen i uorden, så vi måtte nøjes med at besøge hyttens udstilling af stor glaskunst fra glasmestrene.
Jan Erik Ritzman og den norsk-danske Lars Skulberg, der er nyuddannet glasblæser, viste rundt og fortalte os om de anvendte teknikker. I terrænet omkring glashytten har man placeret forskellige små og store glasskulpturer, som gør det til lidt af et eventyrland at gå rundt i.
Vi returnerede herefter til Bergdala hvor vi skulle overnatte. Vi ankom ved 17.30-tiden. Aftenen i Bergdala bød på Glasriket-specialiteten Hyttsill, kl. 19.00. Her var vi ude for den største planlægningsfejl på turen. Vi havde glemt at tage en kasse øl og nogle flasker vin med hjemmefra! Så vi havde besvær med at organisere drikkevarer, som kunne styrke os før det krævende aftenprogram.
Hyttsill-menuen er den samme overalt i Glasriket. Det er en lang tradition, som det fremgår af den svenske medfølgende beskrivelse.
Menuen består af sild bagt i glasovn, medisterpølse, stegt flæsk, bagte kartofler med kryddersmør, tyttebær, brød & smør, letøl/vand, kaffe og ostekage. Mellanöl og stærkere drikke (traditionelt snaps, men vin fås også) bestilles og betales individuelt. Nogle af deltagerne opfattede sikkert menubeskrivelsen som oplysende information, andre snarere som en trussel!
Arrangementet omfattede også glasblæsning og musikunderholdning. Endelig var der aftenåbent i Bergdala’s store glasbutik.
Søndag morgen kl. 9 sad vi atter i bussen, som kørte os til Skruf Glasbruk. Det er et stort gammel glasbrug, der har fået nyt liv med produktion af brugsglas i godt design, Vi kom før den almindelige åbningstid, og blev modtaget af hyttemesteren Kent Elm. Han åbnede Skrufs galleri og butik for os. Der blev også blæst glas i Skruf og vi fik set hvorledes en glashytte, som arbejder med mindre serier af forskellige typer brugsglas, arbejder.
Kl. 10.30 kørte videre til Kosta Glasbruk, hvor vi først fik et lille foredrag om stedets historie og herefter så glasblæsning i værket. Der blev sluttet af med en rundvisning i Kostas museumsgalleri.
Der er mange ting man kan se i Kosta bl.a. forskellige butikker med designvarer m.v.
Endvidere er Kosta Boda Art Hotel et besøg værd. (For nærmere beskrivelse se Jan Kock’s artikel: Skov – Glas og nu glashotel i Glasposten nr. 4, dec. 2010). Specielt baren er flot indrettet med glaskunst. Den tiltrak sig deltagernes opmærksomhed og mange fik serveret en drink. Priserne var tilsyneladende moderate – indtil man fandt ud af, at de blev opgivet pr. centiliter spiritus!
Besøget i Kosta var nok lidt for kort med de mange tilbud, man havde. Men vi måtte videre til Växjö, hvor vores frokost på restaurant ’4 Krogar’ midt i Växjö ved Växjö-søen ventede.
Efter frokosten kl 14.30 vandrede vi over og besøgte Växjö Domkirke. Vi fik en fin guidet rundvisning til kirkens mange moderne kunstværker herunder glasaltertavlen af Bertil Vallien.
Fra domkirken kørte vi den korte vej til Smålands Museum i Växjö. Museet indeholder en stor glasudstilling - Sveriges Glasmuseum. Udstillingen indeholder dels en historisk samling, som viser udviklingen i glasfremstilling i området, dels en samling moderne studioglas, som viser studio-glassets udvikling i Sverige. Vi fik en fin men kort rundvisning ved to af museets ledere Gunnel Holmér og Björn Arfvidsson. Björn, som tog rundvisningen i studioafdelingen var selv glasblæser og delagtiggjorde os i mange fine iagttagelser.
Kl. 16.30 kørte bussen retur til Helsingborg. Det regnede da vi kom frem – men det gjorde ikke så meget, for vejret havde været fint på hele turen, som var meget vellykket.
Glasvenner, som selv vil planlægge en tur til Glasriket kan sikkert have glæde af Hanne Werners noter fra øst-gruppens rekognosceringstur i april 2011, som kan findes på GMVs hjemmeside under LINKS / TURTIP.
I en evaluering fra deltagerne betegnes turen som god med diverse bemærkninger blandt andet om for kort tid til noget og for lang tid til andet. De fleste havde erfaret om turen gennem Glasposten, og alle ville anbefale andre at tage på tur med GMV.
Klik på fotos herunder, så åbner de i stor størrelse.