Tjekkiet sept./okt.2015

Tur til Prag og Nordbøhmen den 28. september – 5. oktober 2015 arrangeret og guidet af Pavla Rossini*

Tekst og fotos: Pavla Rossini
Flere fotos følger i Glaspost nr. 1 2015 
 
Glasmuseets Venner har tidligere i (årstal) afholdt en rejse til Tjekkiet, men nu er tiden inde til et genbesøg, og efteråret 2015 er et godt tidspunkt, fordi der her afholdes en stor international triennale for glaskunst. Det nordlige Tjekkiet er ikke kun center for glasproduktion, men også et mekka for mange glaskunstnere fra hele verden, glassamlere, gallerister, museumsfolk og andre med interesse for glasmediet. Det skyldes blandt andet de internationale glassymposier, som hvert tredje år siden 1982 er blevet afholdt i Novy Bor. Dengang var Pavla Rossini en af arrangørerne, og efter hun flyttede til Danmark, har hun fulgt med fra sidelinjen.
 
De internationale glassymposier er ikke bare er en social event, men først og fremmest et arbejdssymposium, hvor glasværker åbner dørene for kunstnere og bistår med fremstillingen af deres mest dristige ideer. Og tilskuerne kan være med. Resultaterne udstilles efterfølgende, og senere indgår de bedste værker i en permanent samling.
 
Begyndelsen af oktober, hvor symposiet finder sted, er en dejlig og rejsevenlig tid i de skønne naturområder i det nordlige Tjekkiet. Turen kombineres med ophold i Prag, som er en kulturhistorisk perle med mange seværdigheder og kunstmuseer, hvor der også er mulighed for at se en del glas. Derudover besøges andre traditionelle glasområder og glassamlinger.
 
Mandag den 28. september
20:00 OK509 Kastrup Lufthavn / 21:30 ankomst til Prag / transfer med egen bus til hotellet
 
Tirsdag den 29. september
Tirsdag den 29. september: Rundvisning i Prag med Pavla Rossini– vi tager med egen bus op til Prags slot Hradcany, hvor vi efter et kig i Domkirken med mange smukke mosaikker og glasruder af fx Alfons Mucha stiger ned gennem de små gyder. Når vi har passeret Prags største barokkirke St. Nikolaj, drejer vi over Karls Broen (en af Europas ældste). På den anden side af Moldau kigger vi forbi glasgalleri Meridian med nutidig tjekkisk glasskulptur og fra Staromestské Nám (Gammel Torv) fortsætter til Folkets Hus (Obecní Dum), som er et unikt Jugend-Stil Gessamtkunstværk. Efter vi har spist frokost her, ser vi lidt af husets udsmykninger i dets andre restauranter, barer og koncertsale. I udstillingssalen vises en del af Prags Kunstindustrimuseums art nouveau samlinger, som omfatter en del glas.
 
Med Metro tager vi til Frank Gherys Dansende Hus, hvor der lige på det tidspunkt vises en udstilling af unge glaskunstnere fra hele verden, som deltager i den årlige konkurrence ”Libensky Glass Award”. Herefter fri aften med mulighed for at gå til opera, ballet eller koncert.
 
Folkets Hus - et unikt gessamtkunstværk i jugend-stil 
 
Onsdag den 30. september
Turen går i egen bus til Pardubice i det østlige Tjekkiet, hvor der på et af de smukkeste renæssanceslotte findes en af Tjekkiets største samlinger af moderne tjekkisk glas. Her ses glassets udvikling i 1950-70erne, hvor tjekkiske kunstnere begyndte at bruge glas i deres kunst og høstede priser på biennaler i Italien og adskillige EXPO-verdensudstillinger. Her udstilles også de nyeste glasskulpturer af cirka 70 fremtrædende kunstnere. Samlingen omfatter gammelt glas fra Østbøhmen og fortæller historien om det nu nedlagte glasværk Skrdlovice. Herefter fælles frokost i Pardubice.
 
Renæssanceslottet i Pardubice har en af de største samlinger af moderne tjekkisk glas
 
Torsdag den 1. oktober
Med egen bus rejser vi til en anden del af det nordlige Tjekkiet, Zelezny Brod, også et vigtigt, levende glascentrum. Historisk set var det først og fremmest små glasfigurer og senere støbt glas, som gjorde byen kendt. Vi besøger det lokale glasmuseum og glasskolen samt Libensky-Brychtová-museet, som åbnede for få år siden. Byen har også flere glasværksteder, hvor verdens største glaskunstværker støbes. I Lhotsky-værkstedet støbes blandt andet den sarkofag til dronningen, som Bjørn Nørgård har tegnet.
  
Efter fælles frokost kører vi til det nærliggende Liberec-Jablonec-område, som er kendt for fremstilling af flere slags glas, herunder glasperler og krystallysekroner. Selv om det vil være spændende at besøge Harrachov-glasværket, må vi vist nøjes (fabrikken lukker tidligt på eftermiddag) med at besøge Bijouteri- og Glasmuseet i Jablonec samt glassamlingen i Liberec Museum.
 
Fredag den 2. oktober
Tidligt morgen rejser vi med egen bus til en anden del af det nordlige Tjekkiet i Novy Bor, hvor det internationale glassymposier finder sted. Vi følger kunstnernes arbejde i de forskellige glasværker og værksteder her og besøger også glaspusteriet Ajeto i Lindava, hvor der kan købes glas af fx Borek Sípek. Fra Petr Novotnys værksted fortsætter vi efter fælles sent frokost til det nærliggende glasværk Flora og den reetablerede Crystalex med eget outlet.
I løbet af sent eftermiddag/ aften kan man følge forskellige symposiedeltageres foredrag og præsentationer.
 
Petr Novotny - glaspusteriet
 
Lørdag den 3. oktober
Prag på egen hånd, hvor man kan besøge flere glasudstillinger og kunstmuseer såvel som gallerier. Pavla Rossini bistår gerne med rundvisninger. Om aftenen kan man besøge en af Prags tre opera-og balletscener med efterfølgende natmad på en af de kendte cafeer (fx Slavia eller Louvre).
 
Søndag den 4. oktober
Vi vender tilbage til Novy Bor, hvor der på Glasmuseet og Novotny-museet er udstillinger med fernisering af værker, som er fremstillet i løbet af symposierne, og hvor man igen kan hilse på kunstnere og andre personer fra glasverden. Man kan foretage lidt glasshopping, og om efter fælles frokost kan man om eftermiddagen besøge det nærliggende Kamenicky Senov med verdens ældste glasskole og glasmuseum. Der fokuseres på slebet og graveret glas, som er et kendetegn for denne glaslokalitet.
 
Mandag den 5.oktober
Frit program.
15:00 transfer i egen bus til lufthavn / 18:00 afgang med OK 508 / 19:20 ankomst København.
 
Nyåbnet glascenter i Sázava med værker fra internationalt kendte kunstnere fra tidligere glassymposier

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft