Mineral skål - sort jern, af Maj-Britt Zelmer OlesenDette års studioglas er først og fremmest en del af et større research og projektarbejde, som Maj-Britt Zelmer Olesen og keramiker Sarah Oakman, begyndte på i 2015 i forbindelse med procesudstillingen Indblik/udsigt i Danske Kunsthåndværkeres udstillings rum, Officinet. Maj-Britt skriver følgende om sit arbejde:
”Ideen med projektet var at skabe nytænkende og eksperimenterende kunsthåndværk til bordet, som samtidigt også udfordrede vores egen og beskuerens opfattelse af hvad glas og keramik kan og skal, samt at belyse den lange vej fra skitse til endeligt objekt/produkt.
Som udgangspunkt virkede det derfor logisk, at gå tilbage til begyndelsen, og lægge (næsten alt) hvad jeg vidste, om glas på hylden og starte forfra, så at sige. Dette resulterede i en række meget naive eksperimenter og observationer, hvor inspirationen var det meget kontrastfulde miljø omkring Nexø med klippekysten mod nord og sandstrandene mod syd, og den industrielle havn lige i midten. Her fandt jeg et utrolig interessant spændingsfelt mellem det naturlige vilde, og det kontrollerede industrielle, som virkede som katalysator og inspiration til utallige eksperimenter med glas i kombination med forskellige fundne ting som f.eks. mos, tang, klippestykker, træ, sand, metal m.m.
Noget af det jeg fandt mest interessant ved eksperimenterne var, hvordan glassets unikke egenskaber blev fremhævet i mødet med andre materialer. Hvordan varmen fik materialerne til at reagere, for her efter at smelte sammen og blive ét, samtidigt med at kontrasterne mellem materialerne fremhævedes. Og netop det, er noget som jeg grundlæggende lægger stor vægt på i mit arbejde, idet jeg mener, man som kunsthåndværker, har en slags forpligtigelse til at udnytte de anvendte materialers egenskaber bedst muligt. Dette er også grunden til at mine objekter oftest har en vis
materiel tyngde, idet det giver mulighed for at lege med optiske illusioner igennem forskellige slibninger.
Skålen, som jeg har lavet til Årets studioglas, er mundblæst med jernfilspåner på ydersiden fra den lokale maskinfabrik Trio. Formen er stram og lidt flad, med en tyk, skåret og poleret kant, hvilket til dels er et valg fra min side, men også i høj grad et resultat af produktionsmetoden. Dette er vigtigt for mig at pointere, idet jeg mener, der er en sammenhæng mellem, hvordan et objekt er skabt, og den visuelle tilfredsstillelse, det frembringer. For mig betyder det helt konkret, at glasset skal have “en grad af selvbestemmelse” i skabelses-processen og ikke tvinges, idet jeg blot ønsker at understøtte og styre glasset i en given retning ved brug af varme og luft. Den ru overflade på skålen betyder desuden, at det ikke er muligt at bruge avis og værktøj til at forme skålen, som man ellers ville gøre. Skålens form er således et resultat af centrifugal- og tyngdekraft i kombination med varme og luft. På denne måde mener jeg, jeg får det bedste frem i glasset.
Med disse ord håber jeg, at I har fået en forståelse af mit arbejde, og at skålen giver Jer en ny oplevelse af glassets mange facetter og muligheder.
Har I spørgsmål til noget angående skålen eller er nysgerrige omkring, hvad jeg ellers laver, er I velkomne til at sende mig en mail eller gå ind på min hjemmeside zelmerolsen.dk.
Og skulle I evt. komme til solskins øen, er I også meget velkomne til at lægge vejen forbi mit værksted i Nexø. ”