Legatmodtager 2020

Finn Lynggaards Legat 2020 gik til Jonas Noël Niedermann
 
I lighed med tidligere år har Finn Lynggaards Fond også i år uddelt et legat på 15.000 kr. til en ung glaskunstner med relationer til Danmark.
Valget faldt på Jonas Noël Niedermann. Han er schweizisk glasblæser med passion for håndværk, kunst, design og fotografi.


Jonas' mål er præcision i former og dimensioner ved fordybelse i håndværket og skabelse af nye udtryk gennem selvopfundne og moderne teknikker. Hans værker er baseret på erfaring og taktil kvalitet lært fra internationale glasværksteder. Hans passion og fordybelse presser ham til at skabe værker i krydsfeltet mellem tradition, moderne håndværk og den visuelle verden.
 
Jonas voksede op i Val Bregaglia, en italiensktalende dal i de schweiziske bjerge, med en historie rig på kunst og håndværk og kendte kunstnere som Alberto Giacometti og Giovanni Segantini.

Glas, dette glødende og formbare materiale, fangede hans opmærksomhed i niårsalderen under et besøg på Iittala Glass Factory i Finland. Som sekstenårig startede han en tre-årig læretid som glasblæser i Glasfachschule Zwiesel i Tyskland. I de følgende år arbejdede han i forskellige værksteder: Glaswerkstätte Cornelius Réer, Nürnberg og Glasfachschule Zwiesel, begge i Tyskland, Berengo Studio, Murano i Italien samt Møhl&Drivsholm Glass i Ebeltoft og Backhaus-Brown i Hundested. Han forbedrede hele tiden sin viden og evner ved deltagelse i forskelligartede glaskurser på Pilchuck Glass School, Corning Museum of Glass, Penland School of Crafts (USA) og Bildwerk Frauenau (Tyskland).
 
Jonas arbejdede for første gang i Danmark i 2016 for Trine og Tobias, Møhl&Drivsholm i Ebeltoft. Siden marts 2017 har han arbejdet for Nanna Backhaus og Andrew Brown i Hundested, hvor han også bor. Ved at arbejde i mere end to år for Nanna og Andrew med at lave vikingeskibe og unikaer samt blæse glas i den daglige produktion, har han forbedret sin håndværksmæssige kunnen og taktile teknik.

Jonas ønskede mere tid og lejlighed til at skabe, udvikle og blæse sine egne værker. Derfor besluttede han sig til at søge en plads sammen med Taylor Alexander Ames fra Seattle på KADK skolen på Bornholm. De ansøgte som et team, idet de vidste, at de kunne basere sig på hinandens færdigheder. Opholdet startede i august 2019 og varede i tre måneder sammen med Taylor. Yderligere fik Jonas mulighed for en at forlænge opholdet til udgangen januar. Siden da har han arbejdet på forskellige projekter. Blandt dem er forsøg på at forbedre den tredimensionelle effekt af flydende tråde i gennemsigtigt glas.
 
Jonas Noël Niedermann har søgt og fået Finn Lynggaards Legat for at kunne fortsætte sit arbejde med ”Floating Lines”. Hans drøm er at få et så stærkt og uafhængigt sprog i glas, at han kan leve af det. Han mener, at Finn Lynggaards Legat vil bringe ham tættere på at realisere denne drøm, idet legatet giver ham mulighed for i en periode at leje Glashytten på museet i Ebeltoft i 2020, og der samarbejde med Glasmuseets glasblæser Jean Thebault.
 
 
 
Jonas Noël Niedermann med værket Floating Lines. Et messing-stykke er slebet præcist ind i glasset som en fod, hvilket fremhæver den lette og svævende form samt tilfører et gyldent
skær i bunden af værket.

 
Floating Lines, 2019. KADK - Det Kongelige Danske Kunstakademis
Skoler for Design - Nexø, Bornholm.
 

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft