Foto: Jørn Beck
Hvert år siden Finn Lynggaard i 2010 fyldte 80 år, har Finn Lynggards Fond uddelt et legat til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studie-/inspirationsrejse.
Bestyrelsen for Finn Lynggaards Fond består af Tchai Munch, som repræsentant for glaskunstnerne, Dan Mølgaard i hans egenskab af direktør for Glasmuseet og Karen Siune i egenskab af formand for Glasmuseets Venner.
Bestyrelsen har valgt Aoife Soden til at modtage Finn Lynggaards legat i 2016.

En glad formand, Karen Siune, holder tale ved overrækkelsen af det synlige bevis på legatet - Finn Lynggaard statuetten - til Aoife Soden ved en højtidelighed på Glasmuseet den 16. januar.

Aoife Soden som er irsk-født men dansk bosat glaskunstner modtog legatet, som består af en check på 10.000 danske kroner. Derudover får "EFI" - som nævnt ovenfor - en statuette af Finn Lynggaaard.
To glade glaskvinder, Tchai og Aoife
Aoife Soden er for mange et ukendt navn på den danske glaskunst-scene, og hun har da også kun boet i landet i de seneste 3 år.
Selvom hun oprindeligt er født i Irland, har hun levet det meste af sin barndom i Australien og Papua New Guniea, inden hun som voksen vendte tilbage til Irland.
Egentlig er hun uddannet lærer, men i Dublin blev hun optaget på The National College of Art and Design. Det var her, hun en dag fik lov at prøve at arbejde med glas og straks forstod, at glasset var hendes rette element.
Siden har Sodens nysgerrighed vist hende vejen til Århus og Ebeltoft. I første omgang for at assistere Ned Cantrell og Karen Nyholm i deres glaspusteri i Århus, men siden hen som assistent i Ebeltofts forskellige værksteder, og senest som ansvarlig for Glasmuseets glaspusteri.
Sodens formsprog
Det kræver stor erfaring og års træning at beherske glas, og Aoife Soden er fuldt bevidst om at hun, der har stiftet bekendtskab med materialet som en moden kvinde, er 10-15 år bagud i forhold til nogle af hendes mere erfarne kolleger. Hun har derfor fundet sin helt eget formsprog og en helt særlig niche, hun betragter som sin.
Gennem en årrække har hun primært været optaget af at undersøge kroppens organer og hun finder inspiration i legemets former, funktioner og farver. Støbte gengivelser af hjertet eller lungerne fremstår enten alene eller som en del af en større installation, der også rummer andre materialer. Hun er meget opmærksom på sine valg, og bruger bevidst elementer, som vi alle kender og kan forholde os til. Kroppen er på en og samme tid helt vores egen og noget vi alle har fælles.
Med afsæt i dette fysiske er det intentionen at involvere beskueren rent følelsesmæssigt i et forsøg på at arbejde med temaer såsom hukommelse og nostalgi.
Midlerne fra legatet ønsker Soden at anvende til at at videreuddanne sig indenfor nye teknikker 3D-print og CNC-fræsning. Og som den videbegærlige globetrotter hun er, tilegner hun sig den nye viden langt væk hjemmefra – i dette tilfælde Keystone College, Pennesylvania