Legatmodtager 2015

Reception på Glasmuseet ved overrækkelsen af Finn Lynggaards Legat

Formanden for Glasmuseets Venner, Karen Siune, overrækker Finn Lynggaard-statuettten til Marie Retpen

Årets modtager af Finn Lynggaard Legatet er Marie Retpen, designer og formgiver med speciale i glas. Med legatet følger 10.000 kr., som gør det muligt for Marie Retpen at tage på en studie/inspirationstur til England i foråret 2015. Her vil hun undersøge 3D printet keramik som formblæsningsmateriale til glas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Marie med et 3D print eksempel

”3D print er et område i rivende udvikling,” fortæller Marie Retpen. ”Området er stadig meget nyt i Danmark, men i England har jeg flere kollegaer inden for det keramiske felt, som gennem nogle år har arbejdet med print i keramiske og keramisk lignende materialer. Mit ønske er at besøge mine engelske kollegaer og undersøge hvordan vi gennem vidensdeling og fælles eksperimenter, kan komme nærmere et eller flere nye materialer. Legatet betyder en mulighed for at dykke ned, fordybe sig og afprøve, uden at skulle måle og veje det der kommer ud på den anden side.”

I England har Marie Retpen kontakt til keramikerne Michael Eden og Jonathan Keep samt forskellige universiteter, bl.a. Manchester School of Art, University of Nothingham og University of the West of England, som researcher i brugen af 3D print og forskellige materialer.

Kunsthåndværker og multimediedesigner, Tchai Munch, begrunder valget af Marie Retpen således:

”Marie Retpen vover sig ud i et værktøj som er i sin spæde vorden - 3D printeren. Det er ikke til at forudse hvad en kobling af ældgammelt håndværk og den nyeste teknologi kan medføre. Men at det er en dygtig kunsthåndværker som har lyst til at eksperimentere og udfordre sig selv, kan være en god begyndelse. Marie udviser en stædighed og nysgerrighed som må respekteres og støttes.

I vores fag er det en fristelse at dyrke det velkendte til perfektion, idet der altid er plads til forbedring. Så det at skue fremad og have visioner, som benytter sig af moderne værktøjer og som ikke har et veldefineret mål, kan være ensomt.

Støtte fra Finn Lynggaards Fond er både økonomisk og moralsk. At være pioner indenfor sit fagområde er stadig muligt og selvom nyopdagelser først og fremmest tilfredsstiller opdageren, er der ikke langt til at vi alle kan få glæde af den nye viden. Vi glæder os til at se resultater eller i hvert fald nye perspektiver som inspirations turen til England kan afstedkomme.”

Marie Retpen (f. 1978, Århus) er uddannet ved Danmarks Designskole, 1999-2000, Glasskolen i Kosta, Sverige, 2000-2003, samt Royal College of Art, London, 2006-2008. Hendes værker har bl.a. været vist på Holstebro Kunstmuseum (Glasss 2013) samt i flere internationale gruppeudstillinger og hun er repræsenteret i samlinger på Glasmuseet Ebeltoft, Museum of American Glass, USA, og The design Museum Ishikawa, Japan.

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft