Legatmodtager 2011

Den 11. januar 2011 fik den unge glaskunstner Johanne Jahncke overrakt legatet af fødselaren Finn Lynggaard.
 
Herunder kan du læse Johanne Jahnckes egen beretning om hendes studietur til Murano, Italien eller besøge hendes hjemmeside her

Legat 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Hans Ringmacher

Altid en grøn port

Tekst: Johanne Jahncke
 
11. januar 2011 modtog jeg Finn Lynggaards legat, en oplevelse jeg altid vil huske. Legatet åbnede endvidere muligheden for 14 dages spændende studietur til Murano i Venedig, Italien.
 
Det er svært at finde vej i de labyrintiske gader gennemskåret af kanaler. Lange gadenavne og husnumre, som fortsætter et godt stykke over 2000. Fascinerende, mystiske, hemmelighedsfulde Murano.
 
Spændt venten uden for den grønne port. Trykker på knappen og en italiensk stemme svarer. Prøver mig frem på dårligt italiensk. ”Soffiatore di vetro… studenti… Kosta Boda” og porten kan åbnes. Den grønne port smækker i bag mig, og der er glasverden forude!
 
Jeg var heldig at komme ind, hvor jeg gerne ville. Havde forberedt mig på, det ville blive svært. Men jeg blev alle steder mødt med megen venlighed. Listen er lang! Davide Salvadore, Davide Fuin, Pino Signoretto, Silvano Signoretto, Signoretto Lampadari, Elite Murano, Adriano Berengo og Lucio Bubacco. Den italienske glasstil er gennemgående meget detaljeret og farverig. Efter min mening ofte en smule too much, men teknikkerne mestrer de!
 
Reticello, pasterelli, goblet, incalmo … fint, let, skrøbeligt. Den bedste oplevelse var hos Davide Salvadore. Han havde ikke tænkt sig at arbejde de dage, jeg var der. Han skulle have besøg af rige, købelystne amerikanere og havde masser af forberedelser i den forbindelse, men han åbnede værkstedet og lavede blandt andet en af sine store glasinstrumenter. Han var ulig de andre meget interesseret i at høre min historie, se hvad jeg har lavet og klar over kønsrolleændringen i faget. Ikke kun mandearbejde! Jeg var der i tre dage og spiste frokost med ham og hans familie. Sikke en imødekommenhed!
 
Glaspustning på Murano er en mandsdomineret verden. Kun én gang, under krigen, har kvinderne hjulpet til ved ovnene. Mange af dem, jeg besøgte, havde svært ved at forstå, at jeg kan puste glas. Jeg viste billeder af mine ting. Det hjalp heller ikke meget på forståelsen med kropsprog! Ballonkinder og piberullebevægelser med hænderne. -”Er det dig, der har designet glasset??” - ”Ja, men jeg har også pustet det!” På trods af sproglige og kulturelle forskelle en fantastisk lærerig tur.
 
Johanne

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft