Årets modtager Finn Lynggaard Fondens legat er glaskunstner Ida Wieth-Knudsen. Legatoverrækkelsen foregår på Glasmuseet Ebeltoft lørdag den 11. januar kl. 11 hvor alle er velkomne.
Ida Wieth-Knudsen er 30 år, uddannet på Kosta Glasskole i Sverige 2002-05 og har senere taget en master of fine art (glass) på en kunstskole i Skotland. Ida har gennem årene arbejdet for og hos en del forskellige glaskunstnere, senest Rikke Stenholt i Århus, hun arbejder som assistent for Pipaluk Lake, sidste år var hun på studiebesøg i USA og Japan (besøget i det japanske har hun beskrevet i en blog på sin hjemmeside), og hun har udstillet en del rundt omkring både hjemme og ude – fx 2012 en soloudstilling Lost and Found i Cobrarummet på Sophienborg. Se mere i cv’et på hjemmesiden.

Ida Wieth-Knudsen på kunsthåndværkermarkedet KIC i Århus 2012 med et udvalg af sine arbejder fra ’Top’ over ’Whisky’ til ’Lost and Found’.
Fonden blev etableret ved Finn Lynggaards 80 års fødselsdag den 11. januar 2010 som en hyldest til den store kunstner og iværksætter - og initiativtager til Glasmuseet Ebeltoft. Fonden uddeler hvert år på Finn Lynggaards fødselsdag et legat i størrelsesordenen 10.000 kroner til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studierejse. Bestyrelsen for fonden er glaskunstner (og enke efter Finn Lyndgaard) Tchai Munch, formand for Glasmuseets Venner Karen Siune og direktør for Glasmuseet Ebeltoft Dan Mølgaard.
Bettina Huber i Gallerie Rasmus Odense
Gallerie Rasmus på Ny Vestergade nr. 8 i Odense har mindeudstilling for maleren Frank Hammershøj samt malerier af Malene Hammershøj og glas af Bettina Huber med fernisering fredag den 10. januar kl. 16-18. Malene Hammershøj og Betina Huber vil være til stede. Betina præsenterer en ny glaskollektion som hun kalder Volubilis (latin – flygtigt/foranderligt) inspireret af hellig geometri som beskriver verden omkring os i et sprog af linjer, mønstre, former og farver. Åbent tirsdag-fredag kl. 13-17, lørdag kl. 11-14.30 til den 1. februar.

Bettina Huber hos Gallerie Rasmus i Odense 2014.
Glas, neon, stål og beton af Rikke Stenholt
Rikke Stenholt udstiller fra den 18. januar værker i glas, neon, stål og beton i Kunstpakhuset på Lille Torv nr. 5 i Ikast. Det gør hun sammen med billedkunstner Mette Tønder og keramiker Thyge Thomasen. Der er åbent torsdag-søndag kl. 12-16 til den 2. marts.
Udstillingstitlen er Wabasabi – det kan man få en forklaring på hos Wikipedia:
Wabi-sabi (侘寂?) represents a comprehensive Japanese world view or aesthetic centered on the acceptance of transience and imperfection. The aesthetic is sometimes described as one of beauty that is "imperfect, impermanent, and incomplete".It is a concept derived from the Buddhist teaching of the three marks of existence (三法印 sanbōin?), specifically impermanence (無常 mujō?), the other two being suffering (苦 ku?) and emptiness or absence of self-nature (空 kū?).
Characteristics of the wabi-sabi aesthetic include asymmetry, asperity (roughness or irregularity), simplicity, economy, austerity, modesty, intimacy and appreciation of the ingenuous integrity of natural objects and processes.
Glastip 16. januar 2014 – Wabisabi, skrog, pistoler og perler
Ida Wieth bruger Lynggaard-legat på glasstøbning i Skotland
Ida Wieth-Knudsen (1983) fik den 11. januar overrakt dette års legat på 10.000 kroner fra Finn Lynggaards Fond (forhåndsomtalt i Glastip fra den 6. januar). Ida bor i Ebeltoft, så hun skulle ikke så langt hjemme fra – legatoverrækkelsen foregik på Glasmuseet dér.
Ida Wieth, der er uddannet fra Kosta Glasskole i Sverige og senere hentede en master fra Edinburgh College of Art, tager her i foråret igen til Skotland og bruger legatet til et ophold ved Northland Creative Glass for at deltage i et kursus i glasstøbning med fokus på blandt andet fotografi og print.
Ida arbejder nysgerrigt og eksperimentelt og kombinerer gerne glasset med materialer som træ, beton og metal. Hun var i efteråret langt hjemmefra på et tre måneders arbejdsophold på Toyama City Institute of Glass Art i Japan hvor hun dyrkede sin årelange interesse for det japanske fænomen wabi-sabi som Ida forklarer som en følelse og filosofi om værdsættelsen af skønheden i det ufuldkomne, uregelmæssige, beskedne og uprætentiøse. Se også artikel om Rikke Stenholt i forrige Glastip.

Værket Line of Thought er et resultat af opholdet i Japan fortæller Ida Wieth: ”I sin struktur, ændring af intensitet, retning og skabelsen af dybde, skygger og spor ’tegnes’ et rum og en følelse frem som værdsætter et stille, mørkt og intimt udtryk. Dette har endvidere mindelser om japansk kalligrafi og ink wash painting. Foranderligheden og kompleksiteten i linjernes kontur defineres af jern der med en ru og uregelmæssig tekstur opnår et dragende og let skinnende udtryk når ramt af lys.” Værket var udstillet på et galleri i Japan og kommer senere op at hænge herhjemme.

Ida Wieth-Knudsen får overrakt legatet og den medfølgende glasfigur ”Finn” af formand for Glasmuseets Venner Karen Siune – som sammen med glaskunstner Tchai Munch og glasmuseumsdirektør Dan Mølgaard udgør fondens bestyrelse.
Ditte Hvas
Som tidligere omtalt kan man her i januar se Ditte Haahr Hvas i Officinet i Bredgade 66 i København med udstillingen SKROG med værker i pâte de verre-teknik. Udstillingens skrog er de indre og ydre skelletter som især dyr bruger til at holde styr på legemet. Det kan som bekendt antage de mest forskellige former, og det er dem Ditte er inspireret af når hun blander farvede glasgranulater med tapetklister til pastaer og omhyggeligt putter dem i de lige så omhyggeligt tilvirkede forme – som her:

Udstillingen kan ses til den 26. januar. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16 og gratis adgang. Ditte er til stede lørdagene og søndagene.
Ditte Hvas – som sidste år modtog Finn Lynggaard-legatet – kan man i øvrigt møde som foredragsholder på Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag den 1. marts i Ebeltoft.
Maagaard Glasværk i Hardsyssel
Glaskunstner Agnethe Maagaard fra Bøvlingbjerg ser i en nytårshilsen tilbage på et år med to større udsmykningsopgaver
- i Dybe Kirke mellem Ramme og Ferring/Bovbjerg to glasvinduer med motiverne Livets træ og Den brændende tornebusk
- på fabrikken Cheminova på Rønland ved Harboøre Tange et glasbillede af fabrikken i silhuet og spejlende sig i Nissum Bredning
Frem kan hun se til en udstilling i februar-marts på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande og en påskeudstilling på Bovbjerg Fyr med forskellige arrangementer i samarbejde med fyrmoster Lene Kristensen.
Agnethe Maagaard finder man på Maagaard Glasværk på Tangsøgade 36 i Bøvlingbjerg (i Hardsyssel). Åbent efter aftale på 61 27 71 54.

Agnethe Maagaard – vinduer i Dybe Kirke.
Kirstine Damgaard på Viby Bibliotek
Januar måned ud udstiller århusianske Kirstine Damgaard på biblioteket på Skanderborgvej i Viby J. Kirstine arbejder med og underviser i ovnformet glas. Hun har hjemmesiden Englehaven.dk og er også portrætteret hos Galleri Skovhuset i Maribo.
Glasseriet viser malerier og giver rabat på glaslamper
Rikke Bruzelius ferniserer lørdag den 18. januar kl. 12-14 en udstilling i sit glaspusteri og galleri med maleren Erik Falk som arbejder med akrylmaling og akvarel og i forskellige sammenhænge bruger beton, grus, papmache og diverse genbrugsmaterialer. Erik Falk er til stede, og Rikke arbejder kl. 12-13 foran glasovnen. Sidste udstillingsdag er den 1. marts, og åbningstiden er tirsdag-fredag kl. 10-16, lørdag kl. 10-14. Og det er på Jenagade 27 på Amager.
På ferniseringsdagen giver Rikke Bruzelius 25 procent rabat på al belysning – halogenlamper, 220 volts lamper og glasglober.
BMSG-pistol på auktion
BMSG-Glaskunst ved Britta Madsen og Søren Gøttrup i Støvring bruger som blikfang på deres hjemmeside en af deres pistoler i glas. En anden af deres pistoler tilbage fra 1998 har netop været på auktion, og efter livlig budaktivitet gik den (af) for 1050 kroner, lidt højere end de 1000 kroner der var vurderingen fra Lauritz.com.

Pistolen fra BMSG er 31 cm lang, 21 cm høj og 5 cm tyk/dyb.
Opmærksomhed om Glashütte Lamberts
Glastip bragte den 19. november en omtale af det tyske Glashütte Lamberts der er specialiseret i alskens former for planglas til restaurerings- og kunstneriske formål. Se video fra Lamberts.
Søndag den 12. januar havde tegneren Anne-Marie Steen Petersen en af hende selv illustreret, indsigtsfuld og velskrevet helside i Politiken med reportage fra Glashütte Lamberts.
Bygningskultur Danmark og Bygningsfredningsforeningen BYFO arrangerer den 29. og 30. april en tur for ”professionelle og interesserede” til Glashütte Lamberts for at se på fremstilling af det traditionelle vinduesglas. Der bliver også tid til at se på bygningskultur i Dresden og Leipzig. Se program m.v. på Bygningskultur Danmarks hjemmeside.
Glasperler – konkurrence og nyt forum
Foreningen Danske Glasperler holder hvert år i forbindelse med deres landsdækkende træf (dette år den 30. maj og den 1. juni på Ravstedhus) en konkurrence om at lave årets perle. Først har der dog været en afstemning om årets emne, og det er nu udvalgt blandt 15 forslag – blomster. Desuden holdes en konkurrence om monterede perler – det vil sige en eller flere perler af eget fabrikat monteret i et andet materiale, fx metal, pil, skin eller gummi.
Der er kommet et nyt forum for glasperleentusiaster. Det er etableret af glasperlemagerne Kathe Lewis, MyCrafts, og Lene Piasecki, Profusion Art Glass.
Glastip 28. januar 2014 – Nyt og gammelt
Randi Thelin i Viby og Gundsømagle
Glaskunstner Randi Thelin udstiller frem til 1. februar på Viby Bibliotek, Tofthøjvej 11 i Viby Sjælland. Fra den 3. til den 27. februar flytter udstillingen til Gundsømagle Bibliotek på Rosentorvet 8 i Gundsømagle ved Roskilde. Der er åbent i bibliotekernes åbningstid. Hun fortæller om sig selv at hun ”arbejder med glas hvor det kun er fantasien der sætter grænser. Farver sammensættes, mønstre bliver til i specielle udformninger, og da glas er et levende materiale, ved man aldrig helt hvad resultatet bliver med hensyn til facon og farve.”

Karen Nyholm på Kunst for alle i Århus
”Jeg har lavet nye værker i glas, nye tegninger og akvareller som jeg glæder mig meget til at vise,” skriver Karen Nyholm i et Nyholm-Cantrell-nyhedsbrev – og illustrerer det med denne opsats – Skull with Antlers – kranie eller dødningehoved med hjortetakker.

Kunst for alle foregår i Ridehuset i Århus’ midtby torsdag den 30. januar til søndag den 2. februar – torsdag kl. 17-21, fredag kl. 10-19, lørdag og søndag kl. 10-18. Udstillingen åbnes af biskop Kjeld Holm torsdag kl. 18. Entré 50 kroner, børn gratis.
Åbent Hus på Holmen
Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i København holder åbent hus torsdag 6. februar kl. 15-19. Arkitektur og design på Holmen, Philip de Langes Allé 10, og konservering på Esplanaden 34.
Meningen er at man kan høre hvordan man bliver optaget og få en snak med undervisere og studerende om uddannelsesspor, værksteder og studieliv, men andre kan også kigge og høre med – og blande sig med de mange håbefulde forældre der også plejer at deltage. Man kan komme rundt på skolerne, og der er oplæg i auditorier og rundvisninger som man kan se planerne for på Kunstakademiets hjemmeside.
Designskolens afdeling i Nexø på Bornholm, hvor de håndværksmæssige uddannelser foregår, er på besøg på Holmen med en større stand hvor undervisere og tidligere studerende viser og fortæller om mulighederne på bornholmerskolen og om arbejder og teknikker inden for glas og keramik.
Der er også åbent på Kunstakademiets Bibliotek hvor man kan se de nyeste tidsskrifter og bøger om arkitektur og design – og hvor der serveres gratis te og kaffe. Og endelig kan man hele aftenen se vinterens afgangsudstilling for design- og arkitektuddannelserne i Udstillingshallen og Festsalen i den gamle smedje. Her kan se afgangsprojekterne fra 87 nyuddannede arkikter og designere – der er desværre ikke noget glas imellem. Udstillingen har åbent alle dage kl. 11-18 frem til den 2. marts.
Connie Sørensen åbner kursusvirksomhed
Perlemager Connie Sørensen, som længe (altid) har holdt til i Bryrup med bolig og værksted på Østervang 40 D, udvider nu sin virksomhed med kurser med fremstilling af glasperler m.m. i lampeglas/flamework. På kursusprogrammet for den første og nært forstående sæson optræder også lærerne Jens Christian Kondrup, Frank Miguletz, Manuela Hagn og Iris Schäfer. Connie kalder sin nye virksomhed Søglas.
Connie Sørensen har hidtil arbejdet for Ravstedhus, men her har man valgt at ophøre med kurser – i hvert fald hvad angår glasperler – og det er baggrunden for Connies nye satsning. Hun har på førstesalen over i sin butik (hvor husbonden tidligere har haft virksomhed) indrettet et 80 kvm stort lokale med ti arbejdsstationer for glasperlemagere. ”Jeg glæder mig vildt til at byde nye som gamle kursister velkommen til Søglas Glasperle-kursuscenter,” skriver hun til Glastip. Virksomheden åbner den 22. februar.
Glasundervisning på Jyderup Højskole
Erik Meaker – højskolelærer og glaskunstner – begyndte i efteråret undervisning i glasblæsning m.v. i et nyetableret værksted på det som skolen selv kalder Danmarks nyeste og mindste højskole. Der er et bredt udvalg af kurser – også korte kurser. Således tilbydes der ugekurser i glaspustning for nye og øvede fra 2000 kroner med kost, logi, materialer, energi og undervisning. Udvalget findes på skolens hjemmeside, ellers spørg Erik selv på erik@jyderuphojskole.dk.
Erik Meaker har pustet glas i 25 år. Han voksede op i USA, men flyttede som femtenårig til Europa for at lære at puste glas hos sin far, Charlie Meaker. Senere videreuddannede han sig som glaspuster og designer på forskellige europæiske kunst- og designskoler.
Bredgade Kunsthandel deltog påArt Herning
Denne nyhed blev forpasset af glastipperen og kommer derfor med i datid. Annegrethe Davis og Kåre Nissen var i den forgangne weekend i Herning, og vi noterer at de foruden lidt klassisk modernisme medbragte værker af billedkunstnerne Annette Wier, Christina Mosegaard, Daniel Goldenberg, Ditte Natalia Both, Johnny Tas, Mia Nelle Dröschler, Neel Jans og Susanne Aamund. Samt keramikeren Lene Regius og glaskunstnerne Maria Bang Espersen og Pipaluk Lake.