Glastip September 2021

Glastip 8. september 2021 – Bornholm og omegn

30 år med Galleri Krebsen

Til og med den 25. september holder Galleri Krebsen 30års jubilæumsudstilling med alle huskunstnerne. Hvor længe glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir har været med, ved vi ikke, men hun er en gammel kending og derfor også med her. De øvrige godt et dusin kunstnere repræsenterer grafik, akvarel, maleri, tekstil og skulptur. Adressen er Studiestræde 17A i det centrale København, og åbningstiderne er tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15.

European Glass Context 2021

Den 11. september åbner på Bornholm glasbiennalen European Glass Context 2021 med hovedudstillingerne på Bornholms Kunstmuseum i Rø kl. 14 og på Grønbechs Gård i Hasle kl. 16. ’Contexten’ er en skifte-biennale mellem keramik og glas, det er således fire år siden der sidst var en glass context, ja, faktisk er det fem år siden, den skulle have været sidste år, men blev udsat på grund af – I ved nok.

Bag biennalerne står Bornholms Kunstmuseum, Det Kongelige Danske Akademis glas- og keramikskole på Bornholm og Grønbechs Gård hvor Det Kongelige Akademi er hovedpartneren. Samarbejdspartnerne er Makers Island og World Craft Region-sekretariatet hos Bornholms Regionskommune. Folkene på Akademiets Campus Bornholm trækker det store læs, og i spidsen for hele dette Context-foretagende finder vi Kunstakademiets udstillings- og FN-projektleder, glaskunstner Susanne Jøker Johnsen.

Ophelia af polske Aleksandra Stencel. Foto Juraj Starovecky.

I seneste pressemeddelelse hedder det at ”Glasset er tilbage: Stærkt, subtilt og politisk! Efter årtier med fokus på keramik er glasset ved at genvinde sin position som kunstnerisk materiale og nyder nu ekstra opmærksomhed hos kunsthåndværkere, designere og arkitekter. Mange danske glaskunstnere oplever stor bevågenhed nationalt og internationalt, og Glasbiennalen European Glass Context på Bornholm understreger denne tendens når den folder den europæiske glasscene ud på sine to hovedudstillinger fra 11. september.”

Og om kunsthåndværkets politiske værdi hedder det:

”Den danske og europæiske glasscene har gennemgået en markant forandring i de seneste år. Det industrielle brugsglas blev tidligere produceret af store nationale brands med egne fabrikker og var en stolt skandinavisk tradition. Nu har de måttet vige pladsen for individuelle kunsthåndværkere og mindre, omstillingsparate designfirmaer der oplever øget interesse for håndværket og det personlige aftryk. Kunsthåndværk er blevet en politisk mærkesag, og man er begyndt at anerkende den kulturelle kapital der ligger i faget, og hvordan den kan skabe vækst og værdi. Kunsthåndværket har en særlig evne til at skabe sammenhæng i menneskets liv; ikke kun i hjemmet gennem indretning og tilberedelse og nydelse af mad, men også i sammenhæng med den betydning som kunst- og brugsgenstande har for vores personlige historie og lokale tilhørsforhold.”

Og om kunsthåndværkere og kokke i sublime samarbejder hedder det:

”Bornholm har altid været kendt for sin keramik- og glasindustri, men de senere år er særligt glasset blevet genbesøgt. Stor efterspørgsel efter unikke og håndlavede stel til eksklusive restauranter er et eksempel. Stjernekokke og restauranter har set fordelen ved at samarbejde med kunsthåndværkere der får det bedste frem i maden og den æstetiske iscenesættelse omkring måltidet som kan opleves på mange high-end restauranter som blandt andre Alkymisten i København og Kadeau på Bornholm. Maj-Britt Zelmer Olsen fra det nyåbnede Matter – House of Craft på havnen i Nexø producerer eksklusive serier af vinglas, tallerkner, serveringsfade og skåle til landets high-end restauranter. Her kan individuelle kunsthåndværkere udkonkurrere industriens masseproduktion ved at være fleksible og produktudvikle i nært samarbejde med klienten, så de kan møde restaurantens præcise behov og bibeholde kunsthåndværkets udtryk uden at gå på kompromis med deres eget. Og det er som om at kunsthåndværket og det nordiske madeventyr har fundet hinanden i et lykkeligt match. Måske fordi de interesserer sig for det samme, bare i forskellige materialer: Kvalitetsråvarer der udfordres til det yderste og bliver til appellerende, og æstetiske værker der forenes i en overflod af indbydende indtryk på bordet. Som kok og kunsthåndværker taler man igennem sine materialer og har sanseligheden og intimiteten til materialerne til fælles. Måden man arbejder med sit materiale på, hvad enten det er friske madvarer, vådt ler eller flydende glas. Materialerne udfordres for at få stofligheden og historierne frem, så de pirrer de fleste sanser – visuelt, smags- eller følelsesmæssigt.”

Ripples of Time 2 af cypriotiske Yorgos Papadopoulos.Foto Elena Alonefti Fitikidou.

I biennale-periode fra den 11. september til den 21. november kan man så opleve det bedste af europæisk og bornholmsk glas – eksperimenterende og nytænkende glaskunst fra 31 europæiske lande. To glaskunstnere fra hvert land præsenterer værker på biennalens to hovedudstillinger. Kurateringen er foretaget med udgangspunkt i ’Craft’ med fokus på kunsthåndværket (materiale, teknik, form og idé) og ’mesterværker’ der viser nye veje for fortolkningen og opfattelsen af glaskunst. Også relevante og aktuelle dagsordener som politisk aktivisme, bæredygtighed og FN’s Verdensmål er i spil sammen med stedsspecifikke metoder og værker. Ved biennalen uddeles to priser på 10.000 og 5000 euro.

European Glass Context præsenterer ikke bare den europæiske glasscene gennem de to udstillinger, men også ved foredrag, debat og uddannelsesaktiviteter. Dertil kommer de udstillinger, åbne værksteder og andet som øens gallerier og kunsthåndværkere selv står for.

Hieron af tjekkiske Martin Hlubuček. Foto Jaroslav Kvíz.

Lørdag den 11. september kl. 19-01 afholdes biennalens store aftenfest med spisning og DJ. Det foregår i det store, spektakulære og snart 110 år gamle forsamlingshus og dansepavillon kaldet Kyllingemoderen på grund af sit udseende – beliggende midt i Almindingen og uden offentlig transport. En bus-rundtur er også på programmet. Begge arrangementer kræver tilmelding og entré.

Makers Island arrangerer fra den 11. september til den 24. oktober Bornholm Craft Weeks med en lang række arrangementer, åbent værksted mm.

Gudhjem Museum viser i perioden 11. september – 22. oktober en udstilling med bornholmsk glaskunst med seks glasværksteder repræsenteret: Baltic Sea Glass, Gerner-Jahncke, Mai-Britt Zelmer Olsen, Mia Lerssi, Pernille Bülow og Svend Holst-Pedersen.

I cirka samme periode er der to andre udstillinger – den ene hos Matter-House of Craft på Nordre Strandvej 2 i Nexø med Pernille Braun, Bjørn Friborg, keramiker Alexandru Murar, keramiker Christina Schou Christensen, Alexander Kirkeby, keramiker Petra Dalström, George William Bell, Maj-Britt Zelmer Olsen og keramiker Sarah Oakman.

Den anden hos Køppe Contemporary Objects på Munch Petersens Vej 9 i Rønne med glaskunstnerne Per-René Larsen, Pernille Braun, Anett Biliczki, Ida Wieth og Morten Klitgaard. Udstillingen hedder Glass on the Edge of Craft - Challenging the Material - eller: Glas på kanten af håndværket – udfordrende materialet. Alle fem kunstnere er nogen Bettina Køppe arbejder fast med, og ifølge galleristen ’deler de en interesse i materialets iboende muligheder og de historiske kvaliteter knyttet til håndværk og teknikker. Kunstnerne deler ligeledes en passion for at udforske meningen med tingene i forhold til funktion og ikonografi (betydning). Et andet fælles kendetegn for deres værker er deres fokus på at forbinde traditionerne med fortolkninger og eksperimenter i fremstillingen af værker med nutidig relevans.’ Sådan cirka. Der er fernisering fredag den 10. september kl. 16-19.

Se mere på biennale-hjemmesiden – se under Events og Exhibitions. Fotografierne er fra pressemeddelelsen.

Bornholmske kunsthåndværkeruger

Samtidig med Glass Contexten afholdes også for første gang de bornholmske kunsthåndværkeruger – seks uger med Bornholm Crafts Weeks fra 11. september til 24. oktober – arrangeret af Maker’s Island Bornholm i samarbejde med øens kunsthåndværkere, museer, kunsthåndværksforeninger, regionskommunen, uddannelsessteder med flere. Ugerne kommer til at indeholde udstillinger, workshops, master-classes, events mm. Se det samlede program. Maker’s Island har i tilslutning til arrangementet udgivet årets magasin om bornholmsk kunsthåndværk.

Annie Hjorth på endagstur til Heart i Aalborg

Den aarhusianske glaskunstner Annie Hjorth deltager søndag den 12. september kl. 10-16 i et designer-marked på Kunstmuseets Heart i Aalborg. Anledningen er museets 12års fødselsdag som fejres med gratis adgang og diverse arrangementer for børn og voksne.

Annie Hjorth har nyligt været i Grønland og har studeret isbjerge, smeltevand og ikke mindst de klimabetingede havstigninger som hun har ladet sig inspirere af til ny værker i bullseye-glas kombineret med drivtømmerfund. Processen i håndværket kan ses i ord og billeder i Annie Hjorths galleri på instagram. I Aalborg kan man blandt andet se værkerne her oven- og nedenfor – isbølger med glimt fra lys gletcherblå over indigo til mørkeblå og en lavastrøm – samt et stort verdensmåls-værk, vandfald, glasspirer og fade fra serien hav-ild-is.


Judith Kok i Filosoffen

Den vendsysselske (Store Vildmose) glaskunstner Judith Kok deltager den 14.-26. september i en Zig-Zag-gruppeudstilling på Kunstbygningen Filosoffen i Odense. Adressen er Farvergården 7, 5000 Odense C, og åbningstiderne er tirsdag-søndag kl. 11-17. Gratis entré.

Judith Kok er selvlært og har arbejdet med ovnformet glas i mange år. Faktisk foregår det i tæt samarbejde med ægtefællen Allan Kok, sammen driver de Galleri Kok, og man finder dem på Biersted Mosevej 277, 9440 Aabybro – også kaldet Vildmoseporten hvorfra der også drives naturvejledning og historiefortælling mm.

Elegance møder dekadence


”Elegance møder dekadence,” siger museumsleder Helle Simonsen, Hempel Glasmuseum, om et initiativ hun og museet har taget til en nyfortolkning af et gammelt glasprodukt som snart kan erhverves i museumsbutikken.

Hempels glassamling, som omfatter mere end 1500 glas fra oldtiden og frem til 1900-tallet, rummer mange rariteter, fx en fin, lille champagnesko skabt i Venedig i 1800-tallet da en parisisk dille spredte sig opstået først og fremmest blandt det festglade, mandlige publikum på Moulin Rouge som hyldede cancan-danserinderne ved at drikke champagne af deres sko. Skikken bredte sig – dels til også at omfatte skuespillerinder, operasangerinder og andre attråværdige kvinder og dels på den måde at der opstod en produktion af små glassko som gjorde muligt for flere at deltage i champagne-hyldesten.

Helle Simonsen tænkte at det måske var en ting til museets butik, og søgte efter nutidige fremstillere af glassko, men fandt hun kun en produktion i Venedig mest beregnet som turistsouvenirs. Hun henvendte sig så til det ebeltoftske glaspusterpar Karen Nyholm og Ned Cantrell, som jo er kendt for en legende tilgang til glaskunsten, og det ville de gerne. Efter en del udkast er det blevet til to typer glassko, en elegant udgave i klart, blåt glas og en mere legende med blomst og farvet hæl.

Glasskoene fremstilles eksklusivt til Hempel Glasmuseum og lanceres på museet i forbindelse med designeventen 3 Days og Design den 16.-18. september. Her kan museets gæster så prøve af drikke champagne af en glassko, og derefter kommer skoene til salg i butikken. Helle Simonsen regner med en pris på et lille tusind kroner stykket. Og bliver den købt til gave, siger Helle Simonsen, bliver det med sikkerhed en af de gaver man ikke vidste man manglede.

3 Days of Design

Apropos 3 Days of Design i weekenden den 16.-19. september må man selv gå på opdagelse i programmet som henviser til henved 200 udstillinger/udstillingssteder og 150 begivenheder (events) – hvoraf enkelte kan være med eller om glas.

Helle Scharling-Todd hos Birkerød Kunstforening

Birkerød Kunstforening holder fra den 18. september til den 17. oktober en udstilling med glas og grafik – glas af Helle Scharling-Todd, en af pionererne inden for dansk studioglas og i mange år bosiddende i Californien. Det er blevet til 50 år med glas og glasmosaik i offentlig kunst, og hun har udsmykket et halvt hundrede institutioner i både USA og Danmark. Grafikeren Anneline Schjødt Pedersen arbejder med klassisk dybtryksgrafik: koldnålsraderinger og stregætsninger i kobber og zink.

Der er fernisering lørdag den 18. september kl. 13-15. Udstillingen kan ses i Birkerød Gl. Præstegård, Stationsvej 32, 3460 Birkerød

Årsmøde i Glasnettet

Glasnettet – sammenslutningen af danske glaskunstnere – holder årsmøde i Næstved/Fensmark den anden weekend i november. Det samlede arrangement begynder fredag med aftensmad med efterfølgende generalforsamling og overnatning på hotel i Næstved, og efter morgenmad lørdag foregår det på Holmegaard Værk i Fensmark med først en rundvisning og efter frokost et glasshow med gral-teknik. Lørdag aften er der middag med fest på hotellet i Næstved, og det også herfra træffet afsluttes med morgenmad.

Årsmødet sidste år blev aflyst på grund af – I ved nok. Som medlem skal man være udøvende glaskunstner eller have anden tilknytning til glaskunsten. Årskontingent 200 kroner. Bestyrelsen består af formand Bjørn Friborg, næstformand Rikke Bruzelius, kasserer Christian Nørgaard, Jørgen Jørgensen, Martin Birk Møller, Peter Brøchner, Thilde Berg og Marie Hauschild.

Glashistorisk Selskab Aalborg*1976 45 år

Den 23. august 1976 blev der på Restaurant Skydepavillonen i Aalborg holdt stiftende generalforsamling for Glashistorisk Forening på initiativ af et glasinteresseret arbejdsudvalg bestående af de agtværdige borgere fru Kamma Pedersen, hr. Ernst Jensen, hr. Trolle Henriksen og hr. Mogens Frost Christensen. Med deltagelse af 45 personer vedtog generalforsamlingen foreningens vedtægter, fastsatte kontingentet til 50 kroner årligt og valgte en bestyrelse bestående af Jørgen Bertelsen (formand), Tove Raaschou (næstformand), Kamma Pedersen, Bjarne Nielsen, Lis Kobbelgaard og Anine Ubbesen.

Foreningens formål var og er at udbrede interessen for gammelt glas, og allerede på det stiftende møde indledtes traditionen med et foredrag ved museumsinspektør Jan Koch, som dengang virkede ved Aalborg Historiske Museum.

Allerede på generalforsamlingen året efter blev foreningens navn ændret til Glashistorisk Selskab Aalborg*1976. I foreningens første ti år havde man fem forskellige formænd, men i 1986 overtog den stadigt siddende Poul Schjelder posten, og derved fik foreningen en formand der virkelig kunne holde på den. Han har været medlem af GSAa*1976 alle 45 år – og heraf altså formand i 35 år. Bestyrelsens øvrige medlemmer er næstformand Torben Kronow, kasserer Sonja Bertelsen, sekretær Ulla Boas Christensen, Bente Hansen, Erling Vadgaard og Jens Westerlund.

Noter

Glasmuseet Ebeltoft afholder søndag den 19. september kl. 14 et foredrag om La Dolche Vita i design ved cand.mag. i kunsthistorie, design og dansk, Mette Strømgaard Dalby. Når entréen til museet er betalt, er foredraget gratis, men der skal bestilles billet. Læs mere her.

Her er den endelige invitation til den tidligere omtalte Nordic Utility Glass Conference den 25. september.

I sidste nummer var omtalt udstilling og arrangement i Lofoten i regi af Nordnorsk Kultursenter med blandt andet en residency for nordiske glaskunstnere. En af deltagerne var Maria Koshenkova som har lagt dette foto op af noget hun kalder ’en meget direkte og naiv kunstnerisk refleksion over stedet’. Fotograf er Marias ny ven, en anden deltager, den finske glaskunstner Riikka Haapasaari.

Ned Cantrell i aktion i glashytten på Glasmuseet Ebeltoft ved den nyligt afholdte demonstration af hvordan han kombinerer fin venetiansk teknik i en glasfod med et blæst ’plastickrus’ ovenpå. Ned Cantrell blev assisteret af hustru og kompagnon Karen Nyholm, glaskunstner Aoife Soden og den ene halvdel (førstnævnte) af hyttemesterparret Emma Goring og Calum Dawes. Der foreligger to fotoserier, den ene fra Glasmuseet og den anden med Karens far Poul Nyholm som fotograf. Undervejs optræder også museets formidlingschef Pia Strandbygaard Bittner som byder velkommen. På fotoet ses fra venstre Emma, Ned, Karen og Aoife – på dørken ses et uheld med skårene af et krus som faldt af.

Glastip 24. september 2021 – Årets store pris til Morten Klitgaard

Morten Klitgaard får Hempels Glaspris

Hempels Glaspris 2021 er tildelt glaskunstner Morten Klitgaard. Det foregik ved et arrangement i Hempel Fondens domicil i Amaliegade i det centrale København den 16. september. Det foregik altså ikke som det plejer på Hempel Glasmuseum i Nykøbing Sjælland. Og der bliver ikke som der plejer en mindre udstilling af værker af prisvinderen i resten af museets sæson, til gengæld bliver der en større udstilling i sæson 2022 af værker som Morten Klitgaard her i vinterhalvåret skal fremstille særligt til Hempels Glasmuseum. En anden ændring er at det beløb der følger med prisen i år er fordoblet til 100.000 kroner.

Her ses fra prisoverrækkelsen til venstre Hempels Kulturfonds formand, kunsthistoriker og museumsdirektør for Kongernes Samling på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus, Thomas C. Thulstrup, og til højre glaskunstner Morten Klitggaard. I baggrunden til venstre ses tidligere formand for fondsbestyrelsen Bodil Busk Laursen, tidligere direktør for Designmuseum Danmark.

Man kan i denne mere end 40 minutter lange video følge overrækkelsen af glasprisen – som sker cirka 12 minutter inde i videoen, og cirka fire minutter senere kommer journalist Adrian Lloyd Hughes på banen og står for et causerende interview med både glaskunstneren og fondsformanden. Man skal lytte godt efter for at høre hvad der bliver sagt. Efterfølgende kunne man i Amaliegade over to dage – som led i den store event 3 Days of Design – se en mindre udstilling af Morten Klitgaards værker.

Bestyrelsens begrundelse for at tildele Hempels Glaspris til Morten Klitgaard er ”hans unikke kunstneriske udtryk, hans formforståelse og hans tilgang til materialet – hans særlige evne til hele tiden at flytte glassets grænser som både viser hans indiskutable overlegenhed, men som samtidig viser et tæt tilhørsforhold til hans oprindelse.” Og det med Morten Klitgaards oprindelse uddybede fondsformanden på denne måde: ”Siden Mortens barndom ved den brusende Nordsøkyst har glassets muligheder fascineret ham. Som han formår at fascinere os nu gennem sine værker.

Som den uforudsigelige og voldsomme natur lader Morten Klitgaard sit materiale tale frit, og ved at eksperimentere med materialernes fysiske processer opnår han en rå og maskulin æstetik som minder os om naturkræfterne i et truet klima. Naturlighed er smuk, og Morten synes at lede efter værkets og ikke mindst materialets egen skønhed. Og at give det spontane i processen plads. På den måde bliver hans værker genkendelige for os, samtidig med at vi undres og fascineres af det faktum at det rent faktisk er glas vi betragter.”

Værk af Morten Klitgaard fra hans soloudstilling Perception i galleri Køppe Contemporary Objects i Rønne i år.

Morten Klitgaard er født i 1981 og uddannet fra Kunstakademiets Designskoles afdeling for glas og keramik på Bornholm 2008 til 2012. Morten har siden 2002 arbejdet hos glaskunstnere som Tobias Møhl, Pernille Bülow og Leif Vange, og han har deltaget i flere udstillinger rundt omkring i verden. Han deltog i 2019 i Galleri Købbes udstilling Bornholms stemme i Officinet i København med en gruppe bornholmske kunsthåndværkere. Samme år blev Morten Klitgaard tildelt Finn Lynggaard-legatet, og her hed det i begrundelsen at ’han med dyb respekt for glas som materiale kontinuerligt eksperimenterer med at flytte glassets grænser’.

Morten Klitgaards værker ligner tunge sager, men det er blæst glas stående ’på hovedet’. Blæst frit eller i en form med lag af forskellige slags glas som i afspændingen skaber nogle anderledes teksturer på det ellers blanke, sorte glas.

Blæs i Tableau

Tableau (fra fransk ’tableaux’ – scene) er et galleri, en blomsterforretning og et designbrand hvor galleriet er sat i verden for at vise ny og innovative objekter til blomster, og de udstillende kunstnere og designere bliver bedt om at forholde sig til blomster eller andet fra den botaniske verden. På den måde skabes en samling unikke og specialfremstillede værker til blomstergalleriet. Stedet er Store Kongensgade 50 i det indre København. Der er åbent mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 10-17. Gratis entré.

Blæs er glasstudioet på markedet Reffen (på Refshaleøen på Amager i København) drevet af Sally Xenia og Jette Noa Liv Bøge, og de udstiller frem til den 16. oktober i Tableau en serie af vaser blæst i en til hver enkelt vase opbygget form – og siden sat sammen med en H- eller I-formet aluminiumsprofil. Serien kalder de Altus – latin: høj og/eller dyb – og den består af vaser i tre størrelser til priserne 7800, 9800 og 11.800 kroner. Foto herunder viser to Altus-vaser stående ’ryg mod ryg’ i en opstilling som altervaser.

Blæseformen består af en jernform som er en kopi af alu-profilen. Den former vasens ryg, og formens forside er opbygget af småsten samlet fra BLÆS-værkstedets omgivelser på det gamle værftsområde Refshaleøen – en ny form til hver enkelt vase. Formene giver både en skarp afgrænsning af glasset, samtidig med at de lader glasset folde sig ud mod stenene og dermed optage en helt anden tekstur. Bagefter fjernes stenene forsigtigt, men de brugte materialer sætter dog deres spor i glassets overflade.

”Vi vil gerne artikulere et opgør med idealet om den fejlfri polerede overflade af glas,” siger de to blæsere. ”Vi ser vaserne som en hyldest til materialer, og hvordan de kan indgå i en dialog om modstridende opfattelser af teksturer og materialekvaliteter. Metallet er stærkt og pålideligt, men med den silkebløde overflade er det åh så skrøbeligt. Glasset, der normalt er det skrøbelige materiale, vokser på en måde ud af metallet på en viljestærk måde som et amorft (formløst, red.) fast stof.”

The Pilgrims’ Boat flytter til Ebeltoft

Den blev vist første gang i Canterbury Cathedral i England i 2018-2019 ved Thomas Becketts grav hvor den med sin last af farvestrålende glasamforaer illuderede processionen af gejstlige som en gang i 1100tallet valfartede til den myrdede og siden helgenkårede ærkebiskops grav. Værket har det sidste års tid stået i Ebeltoft Kirke (foto herover) i forbindelse med Glasmuseet Ebeltofts udstilling Walking in the Void med værker af det amerikanske glaskunstnerpar Philip Baldwin og Monica Guggisberg.

Nu har Glasmuseet så erhvervet The Pilgrims’ Boat med generøs støtte fra Augustinus Fonden. Værket er netop stillet op på museet – som det fremgår af billedet herunder – og det vil fremover kunne ses som en fast del af museets samling.

Parret Baldwin & Guggisberg – Philip Baldwin, f. 1947 i New York, USA og Monica Guggisbergf. 1955 i Bern, Schweiz – har ifølge glasmusset ”med en bemærkelsesværdig sans for skønhed gennem 40 år udforsket glassets æstetiske muligheder og sammen skabt markante værker i verdensklasse. Gennem årene har de vedholdende og med lige dele passion og disciplin ikke blot udforsket glassets og håndværkets muligheder. De har også formået at udfordre sig selv hele vejen og til stadighed udvikle sig i nye retninger. Baldwin & Guggisberg tilhører glaskunstens absolutte elite, og deres værker har været vist verden over. De er især anerkendt for deres nyskabende arbejde med kombinationen af klassiske italienske slibeteknikker og den svenske overfangsteknik der involverer dybe slibninger gennem glassets farvede lag og herved skaber raffinerede mønstre og variationer.”

The Pilgrims’ Boat er et af parrets hovedværker. Båden er tre meter lang og har en farverig last af forskellige ’skikkelser’ i blæst glas med forskellige slibninger og mønstre. Kunstnerne fortæller selv om værket:

The Pilgrims’ Boat repræsenterer menneskets rejser i hele verden. Mange af disse rejser er åndelige rejser, og The Pilgrims’ Boat begyndte sin rejse i Canterbury Cathedral som et symbol for de pilgrimme som kom for at ære Thomas Beckett, ærkebiskoppen, som blev myrdet i katedralen i det 12. århundrede. Herfra kom båden til kirken i Ebeltoft som del af vores udstilling Walking in the Void i 2020/21. Her forbandt de søfarendes historie og vikingernes episke rejser vores skib med vores nomadiske fortids dybe instinkter og migrationens rødder over hele kloden. Dertil kommer det mere tragiske aspekt vedrørende flygtninge som fortsat er aktuelt i dag hvor folk bogstaveligt talt flygter for deres liv. På en måde er vi alle pilgrimme på lange rejser med ukendte destinationer.”

Bodegones af Maria Koshenkova

Glaskunstner Maria Koshenkova benævner dem selv ’Bodegones’, sine ny skulpturer i en serie som hun fra sidst i september udstiller solo i Marina Gisich Gallery på Fontanka River Embankment, 121, St Petersburg, Rusland. Med hendes egne ord handler det om: “I translate the power of imperfection and the dynamics of raw emotions materialized in glass and reveal the violence hidden in graceful and beautiful things - and conversely the beauty that seeks to justify violent acts.” Hvilket vi ikke vover at oversætte.

Ordet ‘bodegón’ med samme oprindelse som ordet ’bodega’ betegner mere eller mindre det samme som det der kaldes ’stilleben’ – billedkompositioner af arrangerede genstande blandt andet fra køkkenregionerne med køkken- og serveringsgrej, anretninger, blomster, frugter, grøntsager, jagtudbytter, slagtede dyr, udskæringer (som her) mm. Gerne meget virkelighedstro.

Noter

Den tidligere omtalte glas- og grafikudstilling med glaskunstneren Helle Scharling-Todd og grafikeren Anneline Schjødt Pedersen i Birkerød Kunstforening i Birkerød Gl. Præstegård kan ses frem til den 17. oktober 2021. Her foto af et glasrelief.


Helle Scharling-Todd, Udvidelse:sammentrækning, bly og antikt glas, ca. 60x40 cm.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft