Glastip 7. september 2020 – Glas m.m.
Svend-filmprisen 2020
Filmprisen Svend uddeles årligt i forskellige film- og skuespillerkategorier af en sammenslutning af flere filmorganisationer og Svendborg Kommune. Det foregik i år noget forsinket grundet corona-situationen den 27. august i Svendborg, og det er også en svendborgenser der står for prisstatuetterne, nemlig glaskunstner Bente Sonne. Her ses hun til venstre uden for sit værksted på første sal i gården til Brogade 37 med en række af statuetterne til årets prisuddeling.

Glassisk musik og art deco-strik på Holmegaard Værk
Holmegaard Værk går glasat og afholder i september en række glassiske koncerter i Hebsgaard-hallen. De første har allerede været der, de næste er den 14., 18. og 19. september – se nærmere her. Der kræves særskilt entré.

Hebsgaard Hallen.
Frem til den 18. oktober viser Holmegaard Værk udstillingen Art Deco i strik i udstillingshallen i Hytte 68. Strikket er fremstillet af den 20 år gamle kunsthåndværkergruppe Netmaskerne som viser dragter skabt med inspiration fra art deco – det dekorative kunsthåndværk som udsprang af 1920rnes Paris. Udstillingen har tidligere været vist på Koldinghus. Adgang til udstillingen er inkluderet i den almindelige entré.
Film om Maria Koshenkova

Russisk-danske glaskunstner Maria Koshenkova fortæller på engelsk om sig selv og sin kunst i en et kvarter lang film produceret af Russian Art Focus, RAF, som ellers mest er et månedligt online-magasin om russisk kunst. Magasinet har tidligere i år bragt en omtale af Maria Koshenkovas deltagelse i forårsudstillingen på Charlottenborg. Maria er meget glad for videoen og takker på Facebook hjerteligt film- og fotografholdet bag – Maria Savostyanova, Felix Meaker, Kurt Rodahl Hoppe og Henriette Sabroe Ebbesen.
”Skulptør og glaskunstner, russiske Maria Koshenkova har boet i Danmark i 15 år. Hendes værker er udstillet på museer fra USA til Japan og kan også ses i Bruxelles, Rom og St. Petersborg, hendes fødeby. Koshenkova opponerer mod forestillingen om at glassets iboende skønhed skulle gøre materialet mindre egnet til at fortælle historier, og hun blander sin instinktive tiltrækning af det konfliktfyldte med den skandinaviske æstetik og samler sine stærke indtryk af verden i glasset.” Skriver Russian Art Focus i introduktionen til filmen.

I filmen er der undervejs en række klip fra glasværkstedet på Holmegaard Værk hvor Maria Koshenkova får hjælp af blandt andre Bjørn Friborg og Jonas Niedermann til at lave de store svinehjerte-skulpturer som vel nok er hendes signatur i glaskunsten. Herunder kan man se en af hendes skitser til skulpturerne.

Pop up-udstilling med Micha Karlslund

Ebeltoft-glaskunstneren Micha Karlslund har haft (vi nåede ikke at omtale den inden) en uges pop up-udstilling med glas og billeder i X-rummet på Maltfabrikken i Ebeltoft. Micha Karlslund arbejder især med unikaglas, men udtrykker sig også i print, maleri og collage. Og gerne med det sidste på det første. Under udstillingen var Micha til stede og viste hvordan hun arbejder

Foto øverst er fra udstillingsrummet, umiddelbart herover er det Micha Karlslund i arbejde.

Maltfabrikken er et stort og ikonisk stykke dansk industrihistorie på en markant beliggenhed midt i Ebeltoft som ved lykketræf og ihærdig borgerindsats er bevaret, renoveret med hjælp fra blandt andre Syddjurs Kommune og Realdania og i år genopstået som et fondsdrevet forsamlingshus og center for kunst, kultur og kreative erhverv.
Maltfabrikken blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861, og helt op til 1998 blev der produceret malt i Ebeltoft, men i de sidste tyve år stod fabrikken og forfaldt.
Foruden det omtalte udstillingsrum, X-rummet, består Maltfabrikken blandt andet af det kommunale bibliotek, et ungdomskulturhus, lokaler og faciliteter til møder, konferencer og koncerter, værksteder til træ, metal og mad, kunstneratelierer og arbejdsfællesskaber, boliger til internationale kunstnerophold, spisehus, mikrobryggeri og designbutik.
Nyholm-Cantrell stickers
Hvis det ikke er glas, så er det plysdyr – eller stickers. Nyt fra glaskunstnerparret Karen Nyholm og Ned Cantrell i Ebeltoft.


Glasposten september 2020
Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten er udkommet med årets tredje nummer og med en leder af formand Birgit Engsig om den aktuelle situation på museet – som begyndte skidt, men endte godt grundet offentlig hjælp, diverse støtte og en rekord god sommer, men som også har betydet en fragang af en del af de frivillige uden hvem det ikke kan lade sig gøre at drive museet. Dem ønskes der stærkt flere af. Inde i bladet har Jan Kock en artikel om de ledelsesmæssige udfordringer efter Dan Mølgaards fratræden som direktør og en genbesættelse af stillingen som ikke er gået som forventet. Plus corona-udfordringerne. Og om den rolle museumsbestyrelsen og ikke mindst den ulønnede ledelsesrolle bestyrelsesmedlem Jan Frandsen har påtaget sig i den nu forlængede overgangsperiode. Jan Kock og Birgit Engsig behandler også situationen med aflysningerne af foreningens rejser og ture – med det inderlige håb at kunne komme på farten igen til næste år.
Formidlingsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner har en artikel om Rejsen til M31 – Ebeltoftglaskunstner Steffen Dams transformation af et toilet til en kunstinstallation på førstesalen i den gamle del af museet. Toilet er stadig brugbart som sådan, men nu kan man samtidig opleve hvad der er kommet ud af Steffen Dams fascination af fænomenerne undrekammer og raritetskabinet. Se også Glastip 26. juli.
Dertil kommer en artikel om Holmegaard Værk skrevet af Jan Kock og Verner Hansen, mangeårige medarbejder på Holmegaard Glasværk, senest som leder af værkets museum og prøvesamling – og efter værkets lukning en stærk kraft i registreringen af prøvesamlingen forud for udstillingen af den på det ny museum Holmegaard Værk. I en artikel for sig omtaler Jan Kock den i forbindelse med museumsåbningen udkomne bog af Lene Steinbeck: Historien om Holmegaard – Et glasværk med ånd.
Glastip 17. september 2020 – Glas – Bornholm og omegn
Glas på Grønbechs Gård
Vi omtalte i Glastip 26. juli den aktuelle udstilling Glass Works på Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm med europæisk glas og fortællinger om glaskunstens udvikling gennem 150 år. Der er tale om en vandreudstilling som er en del af et europæisk projekt med udspring i det bayerske center for glas og billedkunst Bild-Werk Fraunau i glasmager-byen Frauenau i Bayern. Glaskunst fra fem europæiske glasregioner – Østbayern, Tjekkiet, Alsace-Lorraine, Steiermark i Østrig og Danmark – er repræsenteret på udstillingen. Vi fik ikke nævnt at de danske glaskunstnere er Maibritt Zelmer Olsen, George William Bell og Anett Biliczki.
Vi iler også med at omtale en samtidig udstilling på Grønbechs Gård med glaskunstner Marie Bang Espersen – A Fictional Character. Her har Marie taget noget keramik (porcelæn) og sat det ind i en glassammenhæng. Grønbechs Gård skriver:
”Gennem et kig på gamle porcelænsfigurer og deres fremvisning af blandt andet nationaldragter tager kunstner Maria Bang Espersen os videre til vores samtids interesse for at definere hvad der er særligt dansk. Det er blevet til en udstilling der fremhæver begrænsningerne i vores fælles nationale fortællinger. Udstillingen … fokuserer på nogle af de fiktive historier som fortælles gennem pyntegenstande. Figurer der forestiller at fortælle en sandhed i overensstemmelse med virkeligheden til trods for at de er fiktive fortællinger. Ved at fortælle den udvidede historie om nogle af disse genstande taler udstillingen til figurernes ødelæggende effekt og deres forbindelse til nutidige sociopolitiske problemstillinger. Udstillingen blander fortid og nutid og refererer på en og samme tid til både guldalderkunst, juleplatten og nutidig politik. I udstillingen sidder porcelænsfigurer fast i og ødelægger glasmontrer. Danmarkskanonen er blevet til en serie af porcelænsfigurer, og traditionelle danske juleplatter er delvist dækket med nye nutidige ’historier’ fra dansk politik.”
Udstillingerne kan sammen med andet aktuelt kunsthåndværk ses på Grønbechs Gård frem til den 22. november, og der er åbent alle dage kl. 10-17. Entré 70 kroner.
Glas i stationsbygningen i Gudhjem
Gudhjem Museum har netop åbnet to udstillinger – en i museumsbygningen med titlen Eartbound III med de tre bornholmske billedkunstnere Barbara Sørensen, Ben Woodhams og Lone Schiøtz sammen med keramiker Eva Brandt og trædrejer Hans-Henning Pedersen som alle har ladet sig inspirere af den øens natur, og en udstilling i den gamle stationsbygning med titlen Bornholmsk Glas med de fem glaskunstnere Maibritt Jönsson fra Baltic Sea Glass, Maj-Britt Zelmer Olsen, Mia Lerssi, Ulla Hein og Svend Holst Pedersen.
Glasudstillingen skulle have været en del af Glasbiennalen, European Glass Context 2020, som jo er udsat til næste år, men Gudhjem Museum har besluttet at afholde den alligevel. Museet har fra den 21. september til den 11. oktober åbent torsdag-søndag kl. 13-17. I resten af denne uge og i udstillingens sidste uge (efterårsferien) er der dog åbent alle dage kl. 13-17. Sidste dag den 18. oktober

Glas af Svend Holst Sørensen. Foto Claus Sonne.
Museet fortæller om de fem glaskunstnere:
Maj-Britt Zelmer Olsen er uddannet som klassisk glasblæser hos anerkendte kunstnere i Danmark, England og Norge foruden eksamen fra Kunstakademiets Designskole, KADK, Bornholm og København.
”Gennem tiden har jeg udviklet ensærlig æstetik som altid er tilstede i værket, uanset om det er funktionelt eller skulpturelt. Især ses det i måden jeg udnytter glassets iboende kvaliteter så som optik og transparens i kombinationmed naturlige materialer som sten, sand, vulkansk aske og metal.”
Mia Lerssi er uddannet på Kunstakademiets Designskole, KADK, Bornholm 2001, og desuden Sandberg Institute, Amsterdam i 2007.
”Jeg finder at artefakternes udstråling afspejler menneskets behov for sensualitet. Og det er min påstand at materialer bruges som stedfortræder og som manifestation for immaterielle behov. Jeg ser længsler og følelser der placeres i ting. Jeg ser på dem som vil de forføre mig.”
Ulla Hein er uddannet på Kunstakademiets Designskole, KADK, Bornholm i 2013.
”Håndarbejdsteknikker i glas er et møde mellem tradition, håndværk, teknik og fantasi. Trådens bløde føjelighed står i skærende kontrast til glassets hårde og kompromisløse fragile faste form. For mig er det en stor inspiration og udfordring at kombinere teknik og materiale på en ny og utraditionel måde og skabe bløde organiske former i glas.”
Svend Holst-Pedersen er uddannet på Kunstakademiets Designskole, KADK, Bornholm i 2000 og senest på Kilncasting and Cold Working hos Petr Stacho i Tjekkiet i 2017.
”Den overvældende bornholmske naturs nærhed og den rå klippekyst er ofte inspiration til mine sandstøbte glasskulpturer. Jeg arbejder ofte længe med en idé. Den bearbejdes og forskellige muligheder i processen afprøves før det hele munder ud i noget konkret under den arrangerede og ofte dramatiske proces i glasværkstedet.”
Maibritt Jönsson fra Baltic Sea Glass er uddannet som designer og keramiker ved Kunsthåndværkerskolen i København 1980. I 1981 etablerede hun sammen med Pete Hunner Baltic Sea Glass. Begge var med i gruppen der oprettede Glas- & Keramikskolen på Bornholm i 1997, og desuden var Maibritt medstifter af Arts and Crafts Association Bornholm, ACAB, 2002.
Der udstilles tre fjerfade. Fjer har gennemfyrre år været en kilde til inspiration for Maibritt og Pete. Fadene er blevet til i et samarbejde mellem Maibritt Jønsson og Tobias Sode – som arbejder hos Baltic Sea Glass og har en gedigen glasbaggrund med 20 års erfaring både nationalt og internationalt.
Skak Snitker i Albertslund Kunstforening
I weekenden den 19.-20. september kl. 14-17 udstiller Roskilde-glaskunstner Skak Snitker i Albertslund Kunstforening på Birkelundgård, Damgårdsvej 25, 2620 Albertslund. Sammen med Skak udstiller den svensk-danske billedkunstner Maria Ytterberg og fotograf Niels Dejgaard.

Skak Snitker, Objekt, 2019, pryder Kunstforeningens invitation.
Kunstforeningen har denne introduktion til Skak Snitker:
”Skak Snitker fra Glasgalleriet i det gamle Gasværk på Roskilde Havn. Uddannet på Skolen for Brugskunst. Glaspustereventyret begyndte med udgangspunkt i Skak Snitkers værksted i Snoldelevgårds have. Her skaber Per René Larsen og Skak Snitker i 1977 Snoldelev Glasbrug, et af landets første. Glasovnen står i starten på græsplænen, og sammen med Niels Christian Olesen blæser de tre ’Glas ude i det blå’. Efter seks år med Snoldelev Glasbrug flyttede Skak Snitker i 1983 til København og lejede sig ind på Christiania Glaspusteri. I oktober 1987 etablerede Skak Snitker sammen med to andre glaspustere Glasgalleriet i Roskilde Gasværks bygninger. I 1991 blev han eneejer af stedet. Glasgalleriet har siden været ført videre af Skak Snitker som værksted hvor man kan følge arbejdet med den varme glasmasse. Snitker laver både brugsglas i serier, unikafade og -skåle samt glasskulpturer. Han har udviklet en særlig teknik, kaldet strakt glas, der indebærer at det varme, bløde glas med dekorationer trækkes ud og formes før afkølingen.”

En vase i strakt glas af Skak Snitker fra 1996, 45x48 cm. Foto: Foto Eksperten.
Afgangsudstillingen fra Bornholm
De 13 afgængere fra KADK-Bornholm, Glas- og Keramikskolen, har til den 13. september vist deres afgangsprojekter på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Nu vises afgangsudstillingen i København hos A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager fra den 18. september med åbningstider onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16.
Herefter splittes udstillingen op, således af glasdelen vises på Glasmuseet Ebeltoft fra den 9. oktober og keramikdelen vises på Clay Museum i Middelfart fra den 23. oktober.

Der er som sædvanlig udgivet et katalog med præsentation i fotos og tekst af afgængerne og med forord af keramiker Martin Bodilsen Kaldahl, lektor ved Designskolen. Kataloget kan læses på DADK-hjemmesiden. Der er i alt 13 afgængere, heraf ti på det keramiske område og tre med glas som materiale – Alexander Kirkeby, Balázs Telegdi og Anne Reimers Overbeck, henholdsvis nummer 2, 1 og 6 fra venstre på gruppebilledet ovenfor. Illustrationerne herunder er fra kataloget.

Alexander Kirkeby kalder sit projekt Regal Imagery (kongelige billeder) og viser fem glasobjekter som hver repræsenterer dele af kongelige regalier i hans fortolkning af det danske monarkis skatte. Inspirationen er hentet fra kronregalierne på Rosenborg Slot som er fyldt med mesterværker hvor hver en detalje har været absurd tidkrævende og fortæller historien om mestre der brugte deres liv på at lave dem.


Balázs Telegdi (Ungarn) kalder sit projekt Through the Scope (gennem omfanget/vidden?) og viser en række glasobjekter hvis hovedkvaliteter er usynlige for det blotte øje og kun vil åbenbare sig med bestemte teknologier. Hans mening er at illustrere teknologiernes betydning for vores opfattelse af verden og hvordan de skaber ny realiteter der gør verden mindre og udvider universet – og påvirker os til det bedre eller værre.
I marts sidste år havde den bornholmske tv-station Øens TV i udsendelsesrækken Kunst på øen en halv times interview med Balázs Telegdi i anledning af en udstilling i Galleri Rasch i Rønne.


Anne Reimers Overbeck kalder sit projekt Firn (betegnelsen for den hårde masse af sammentrængt sne i øverste gletsjerlag) og viser forskellige objekter der dels skal belyse sammenhængen med firn-isen og de smeltende gletchere og konsekvenserne heraf, og dels eksperimenterer med at kombinere det traditionelle glashåndværk med et digitalt værktøj som 3D-print. Noget som kun er i sin vorden, men som hun tror vil forandre sig og give os et nyt syn på og en forståelse for digitalt håndværk.

Venusbryster, bobler og østers
Fredag den 16. oktober kl. 17.30 inviterer Hempel Glasmuseum på champagne- og skaldyrsaften. Museumsleder Helle Simonsen fortæller først om forskellige typer af champagneglas med eksempler fra Hempels glassamling. Undervejs vil der vil blive skænket et ypperligt glas champagne: Taittinger Irroy Extra brut, Magnum. Det fremgår ikke udtrykkeligt, men det er nok her venusbrysterne serveres.
Bagefter forlægges arrangementet til museets restaurant hvor årstidens fine skaldyr sammen med udvalgte champagneserveringer fortsætter aftenens forkælelse. Der serveres friteret østers med syltet agurk og peberrod med Taittinger brut Prestige, skaldyrsfad med jomfruhummer, krabbekløer, østers, blåmuslinger, hummer, salat og dip med Taittinger brut rosé Prestige og sød og sprød æble-pannacotta med Taittinger demi sec.
Prisen inklusiv champagnepakken fra Taittinger er 1090 kroner (pris uden drikkevarer 695 kroner). Der er 40 pladser ved arrangementet, plads bestilles hos Billetexpressen.dk.

Det her afbillede glas er et tazza-champagneglas fra Bøhmen. Glasset er et farvet glas lidt i renæssancestil og med en folkloreinspireret ornamentik. Tazza er et italiensk udtryk. Man brugte glasset til hvidvin allerede i 1500-tallet, det har også været brugt til små anretninger, søde sager og frugt eller bare til pynt. Senere blev glastypen også fremstillet andre steder i Europa. I dag betragtes tazza som en af de to klassiske typer champagneglas. Flûte giver uden sammenligning den bedste champagneoplevelse, boblernes pirren i næse og svælg koncentreres i det høje slanke flûte-glas. I coupe-glasset (tazza) derimod opleves boblerne mere diffust. I Nordbøhmen var der i anden halvdel af det 19. og starten af det 20. århundrede en meget rig tradition for bemaling af glas. Disse glashistoriske oplysninger har vi fået hjælp til fra Pavla Rossini. Tak.
Kompensation til sæsonafhængige kunstnere udløber snart
Slots- og Kulturstyrelsen minder alle sæsonafhængige kunstnere om at det stadig er muligt at søge om kompensation fra ordningen Midlertidig kompensationsordning til særligt sæsonafhængige kunstnere. Der er ansøgningsfrist den 30. september. Som professionel kunstner kan man få dækket op til 90 procent af tabte indtægter i en selvvalgt periode fra enten 1. maj til 31. juli eller 1. juni til 31. august. Man er berettiget til kompensation hvis man eksempelvis er sanger, musiker, danser, skuespiller, instruktør, billedkunstner eller keramiker og har en sæsonafhængig indtægt i sommermånederne. Læs mere hos Slots- og Kulturstyrelsen.
Glastip 29. september 2020 – Glas med lyd, lys og farver

Sound of Glass på Holmegaard Værk
På Holmegaard Værk i Holmegaardsalen vises (og opføres) fra torsdag den 1. oktober til den 8. november udstillingen Sound of Glass – en magisk skov i stål og glas – og lyd og lys. En stor installation bestående af ti store ståltræer med i alt 800 glasflasker ophængt som trækroner, med flaskerne stemt med vand og med en kompressor-mekanik der blæser luft hen over flaskemundingen. Skulpturerne virker tilmed interaktivt, således at det er udstillingens besøgende og deres bevægelser omkring træerne der aktiverer både luftblæsningen og lysinstallationerne.
Det skal nok blive sjovt, men det vil nok også kræve en del leg og øvelse at lære ’instrumentet’ så godt at kende at man ligefrem kan spille på det.
Glasflaskerne i installationen er doneret af fabrikken Ardagh som fremstiller emballageglas, og som er nabo til Holmegaard Værk, og som tidligere var en del af Holmegaard Glasværk. Projektet er desuden støttet af William Demant Fonden, Statens Kunstfond, Næstved Kommune og firmaet Hatten (leverandør af VVS-artikler, stål, luftarter og værktøj). Det er første gang det nyåbnede museum tager den 650 kvadratmeter store udstillingssal, Holmegaardsalen, i brug.

Bag Sound of Glass-værket står den svenske musiker, komponist og opfinder Joel Illerhag (foto) som har arbejdet i månedsvis på at skabe lydskulpturerne specielt til Holmegaard Værk. Joel Illerhag, født 1985, er uddannet kontrabassist fra Det Rytmiske Musikkonservatorium i København, han har boet i Danmark siden 2007, og han har de seneste år kombineret det musikalske med det skulpturelle ved at skabe -interaktive musikalske skulpturer. Han holder til i Hal 16 i Helsingør Kulturhavn (det gamle skibsværft) og er tilknyttet Catch, Helsingør Kommunes center for kreativ uddannelse og innovation i krydsfeltet mellem kunst, teknologi og design.
”Skoven er blevet udgangspunkt for Sound of Glass fordi jeg ønskede at skabe et kunstnerisk rum der videregiver den oplevelse jeg har derude. Den er et frit rum, og fra det frie rum blomstrer kunsten: musikken, formerne, lyset og menneskets overgivelse til sindets fantastiske dimensioner,” siger Joel Illerhag i museets pressemeddelelse.
Spor Kunsten – åbne værksteder i Midtjylland
Spor Kunsten – Åbne Værksteder er en forening for professionelle kunstnere og kunsthåndværkere i det midtjyske med det hovedformål at formidle medlemmernes kunst – tekstil, træ, glas, papir, maleri, grafik, keramik, træ, skulptur, foto/video, objekt og installation – til publikum i kunstnernes eget miljø. I år er der åbne værksteder i weekenden den 3. og 4. oktober kl. 11-17. Derudover er der en udstilling hvor alle er repræsenteret, på Godsbanen i Aarhus. Den er allerede åben og varer til den 4. oktober. Vi har spottet følgende glaskunstnere med åbne døre:
Micha Karlslund, Dam & Karlslund Glas, Stabelhøjen 1, Handrup, 8400 Ebeltoft (kl. 10-17) – med glas og billeder, kaffe, håndsprit og god plads.
Line Gottfred Petersen, Søvej 1B, Alling, 8680 Ry – med glas og smykker, indblik i arbejdsprocesser, idéer og teknikker. Plus kaffe og håndsprit. Ti procent på køb. Genboen Hanne Linding Strik viser fint italiensk merino-strik i sit showroom.
Rikke Stenholt udstiller hos billedkunstner Mette Tønder, Marselisvej 8, 8000 Aarhus C.
Steffen Tast, lys- og glasbilledkunstner, Solbjerg Hovedgade 90, Porten, 8355 Solbjerg.
Strange Sounds – Strange Visuals

Strange Sounds – Strange Visuals møder Lidt Lys imod det Tiltagende Mørke i en forestilling-performance-koncert-udstilling – i en friluft oktober-aften event – i en improviseret fusion af analogt og digitalt, lyd og musik, lys og laser og skulptur og installation – i en sammensmeltning af fire uregerlige sind undervejs i universet med midlertidigt ophold på Møn… Vi trækker lige vejret.
Scenen er sat i glaskunstner Per-René Larsens gennem flere år udviklede haveinstallation Lidt lys imod det tiltagende mørke #5 i et langstrakt mere eller mindre intenst forløb rundt i havens forgrenede stisystem blandt skulpturer, installationer og instrumenter som sammen med denne aftens fremmede og besynderlige lyde og synsindtryk vil fremstå som et samlet værk.
Det foregår hos Per-René Larsen i Fanefjord Glas Galleri, Fanefjord Kirkevej 58, 4792 Askeby, fredag den 9. oktober kl.18. Skulpturhaven åbner kl. I9. Det er gratis, men kræver tilmelding, telefon 20 78 45 98 eller 55 81 73 09. Det bliver med god afstand og masser af mundbind og håndsprit. Medbring eventuelt lommelygte, ikke pandelampe.
Strange Sounds – Strange Visuals er et evigt skiftende tværkunstnerisk projekt som siden 2016 er opført flere gange rundt i landet. Bagmanden er P.O. Jørgens aka (also known as) Peter Ole Jørgensen eller Pere Oliver Jørgens, musiker med mere der blandt andet laver kompositioner for lydskulpturer og er janitshar i punk- og no wave-jazzgruppen Cockpit Music som han i 1979 etablerede sammen med saxofonisten TS Høeg og guitaristen Søren Tarding. P.O. Jørgens optræder hos Fanefjord Glas med lydskulpturer, små lydgivere og fundne objekter.
I opførelsen deltager endvidere Søren helvildt Raagaard som bor få kilometer derfra, og som beskæftiger sig med ”abstrakt fortælling som du godt kan forstå” –maleri og tegning, træskærerarbejde, historiefortælling, rollespil, lydkunst og en hel del mere. Søren helvildt Aagaard har stået for kurateringen af det aktuelle projekt og optræder selv med sub-bas (lavfrekvent) synthesizer og modular-granular (noget med sampling af mikro-lydstykker).
Og desuden Bo Thorning som arbejder med installationer, projekter, virtual reality-eksperimenter, lasershow og festivaler rundt i Europa – blandt andet med udgangspunkt i sit skib Illutron som ligger ved kajplads 697,Refshalevej 167 M, på Refshaleøen i København – hvor han mere eller mindre laver det samme som i sit arbejde som kreativ teknolog på Fablab på RUC. Bo Thorning optræder her med interaktive lysskulpturer.

Et kig til en installation i Per-René Larsens skulpturpark.
Per-René Larsen har nu arbejdet med sin skulpturpark og haveinstallation Lidt lys imod det tiltagende mørke i ti år, og det er hermed blevet til fem egentlige forestillinger hvor han selvfølgelig selv deltager med installationer og skulpturer, men hvor der også har der medvirket forskellige, fortrinsvis lokale gæstekunstnere. Det kunstprojekt Per-René har bygget op, betragter han selv som et ’wunderkammer’ af fundne genstande. Rum, lys, optik, jern, skrald, strøm, æbler, ild, sten og glas udgør komponenterne i havens kompositioner og assemblager (skulpturer sammensat af forskellige genstande). Haven er for Per-René et ”laboratorium for dialog med naturlige processer hvor årstidernes tilbagevendende skiften spiller en stor rolle i værkernes fortælling. Alle værker er i konstant forandring og genstand for nye transformationer – også uden for kunstnerens hænder.”
Til sin skulpturhave er Per-René blevet inspireret af Hans Jensen, en gårdejer der i begyndelsen af forrige århundrede havde et jordstykke, en banke lidt uden for Hårbølle på Møn, som han over tre årtier omdannede til en naturromantisk haveutopi som folk kom rejsende til fra hele landet for at opleve. Han betragtede ikke sin banke som et kunstværk, men den fungerede som en iscenesættelse af hans egen kærlighed til naturen og dens iboende kvaliteter.
For Per-René Larsen skaber det aktuelle projekt med Strange Sounds – Strange Visuals nyt liv i hans eget Lidt lys imod det tiltagende mørke-projekt ”der ellers var ved at skride tilbage i naturens stofskifte. Projektet har således muliggjort ny sæson med en ny hyldest til Hans Jensens Banke. Der kommer en fortsættelse, men åbningstidspunkterne er endnu ikke fastlagt. Detaljer følger...” skriver Per-René.
Efterårsferie på Hempel Glasmuseum
Dekorer et glas med sandslibning, se museets udstillinger, nyd noget godt i museumscaféen eller sæt en drage op i parken. Sådan lyder opfordringen fra museumsleder Helle Simonsen på Hempel Glasmuseum i forbindelse med efterårsferien i uge 42 – som også er museets sidste åbningsuge for i år.
Det er således sidste chance for at opleve årets særudstillinger med kunsthåndværk fra Bornholm og Per Lütkens Cascade-serie (Holmegaard Glasværk) samt årets glasprismodtager Karen Lise Krabbe.

Et kig ud på efterårshimlen fra bornholmerudstillingen i museets store sal.
Glasspiren, det lille værksted der ligger ud til vejen (se foto nedenfor), holder åbent i efterårsferien fra lørdag den 10. til søndag den 18. oktober. Her kan man skabe sit helt eget design med sandslibning på udekorerede glas og skåle. Der er også mulighed for at lave glasmosaikker, perlearmbånd og større smykker med store glasperler og lædersnor.

Det med dragerne er en invitation til en familieaktivitet i parken, og har man ikke egen drage med, er der mulighed for at købe en sommerfugledrage i museumsbutikken.
I caféen kan man købe brunch og frokost, og så er der jo også det særlige tilmeldingsarrangement med champagne- og skaldyr som vi tidligere har om talt i Glastip fra den 17. september.
Gerner Jahncke i HÅNDVÆRK 3

Glasprøver med mineraler fra jord og klippe. Foto Rigetta Klint.
Tredje nummer af designer, forfatter og fotograf Rigetta Klints halvårlige bog/magasin HÅNDVÆRK bookazine udkommer i disse dage med en artikel om det bornholmske glas- og keramikpar Gerner Jahncke (dansk-hollandske Johanne Jahncke og Rick Gerner som både privat og professionelt er par).

Johanne Jahncke og Rick Gerners værksted og butik i Grønnegade 5, 3730 Nexø.
Rick er uddannet i design i Holland og har en bachelor i glasdesign fra KADK Bornholm. Johanne er uddannet glaspuster hos Kosta Boda og har også en bachelor i glasdesign fra KADK Bornholm foruden en kandidat i design fra Keramisk Design ved KADK København. De har i flere år samlet omfattende prøver af jord og klippe fra Bornholm, Island og Japan – som de bruger både iblandet glasmassen og som glasur på keramiske produkter.

På deres hjemmeside har Gerner Jahncke et dejligt nørdet kort der viser hvor de har hentet jord- og klippeprøver på Bornholm.
Stor glasudsmykning i Rigshospitalets ny fløj

Rigshospitalet i København tager i disse dage en stor nybygget fløj i brug. Nordfløjen hedder den og er på 65.000 kvadratmeter, og der kan selvfølgelig fortælles meget om det indholdsmæssig (hospitale) og arkitektoniske. Her skal blot fortælles at inde i den tre til otte etager høje, langstrakte og zigzagformede bygning er der to store vindeltrapper hver med sin kunstneriske bearbejdning. Omkring den ene har kunstmaler Malene Landgreen lavet en rolig og stemningsfuld vægudsmykning. Den anden vindeltrappe står i et kridhvidt rum, men er på undersiden udsmykket med en meget kulørt-spraglet italiensk glasmosaik af maler og grafiker Erik A. Frandsen. Af sikkerhedsgrunde er vindeltrapperne indrammet af tynde, hvide, vertikale stænger.

Fotos: Tegnestuen 3XN.
Ny guide til europæisk kunsthåndværk
Italienske Michelangelo Foundation, som hidtil hvert andet år i Venedig har afholdt udstillinger af det fineste europæiske kunsthåndværk, udgiver nu på nettet en guide til europæisk kunsthåndværk og design som skal hjælpe brugerne til at finde udøvere, museer, gallerier, undervisning, udflugter og andre events. Homo Faber Guide, som den kaldes, er tilgængelig på nettet og med en app, og man kan abonnere på et nyhedsbrev.
Indtil videre er der små 30 danske kunsthåndværkere med, heriblandt ikke færre end 11 glaskunstnere – Stine Bidstrup, Anett Biliczki, Ned Cantrell, Rick Gerner & Johanne Jahncke, Morten Klitgaard, Maria Koshenkova, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch, Karen Nyholm og Ida Wieth. Gå på opdagelse i guiden, der er gode billeder og sørg for at åbne for det fulde interview.
Fonden måtte i år grundet corona-situationen aflyse deres Venedig-udstilling, den er udsat til 2021. Homo Faber Guide laves i samarbejde med Danske Kunsthåndværkere & Designere. Medarbejder på Homo Faber Guide med blandt andre danske kunsthåndværkere som område er Pavla Rossini.

Karen Nyholm viser det klistermærke som de i guiden optagede får til at sætte i forretnings- eller værkstedsvinduet – eller for ansigtet.