Glastip 21. september 2019 – Glas og beton
Laura W. Bækhøj – en af bornholmerafgængerne

Laura Wuismann Bækhøj. Foto Alexander Leistiko.
I sidste nummer af Glastip var omtalt den udstilling med dette års afgængere fra Bornholmerskolen som frem til den 29. september kan ses hos galleriet A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager i København. Af de 13 afgængere er der tre der arbejder med glas – Marita Wongsupa, som ikke er med på denne udstilling, Annelie Grimwade Olofsson, som deltager, men var rejst til USA sammen med sin amerikanske arbejds- og bofælle Will Bell (se præsentation af parret i Glastip 26. juni samt nedenfor), og Laura Wuismann Bækhøj, som vi har mødt på udstillingen.
Der er åbent hos A. Petersen onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Entré 60 kroner. Efter visningen på Amager splittes afgangsudstillingen op, og keramikken vises derefter på Clay Keramikmuseum i Middelfart, og de tre ny glaskunstneres værker kan ses på Glasmuseet Ebeltoft fra den 12. oktober til den 5. januar.
Laura Bækhøj har gennem sit ophold på Glas- og Keramikskolen udviklet sine egne teknikker drevet af en nysgerrig tilgang til glassets egenskaber. Hun arbejder også med beton, og begge materialer indgår i hendes afgangsprojekt som hun kalder gennem genstand.

Ophængningen på udstillingen.
Her har hun formgivet glasset ved både at udnytte og modarbejde de fysiske bevægelser der foregår i det smeltende glas. Hun former glasset om en jernstang som efterlader et hul gennem emnet, og former videre på det ved skiftevis at trække i det med en tang – faktisk en gammel glarmestertang – og ved med anfangsjernet at vende og dreje det i luften og udnytte tyngdekraften til at forme glasset og frembringe den spænding i formen hun ønsker.

Det er sådan hun gør det. Instruktionstegning af Laura selv.
Og når glasset så er koldt, afspændt og færdigpoleret, så tilføjer hun det både i teknik og udtryk væsensforskellige materiale beton. Glasset anbringes i en støbeform opbygget af træ og ler på en måde så hullet gennem glasset udfyldes når formen fyldes med flydende beton. Når betonen hærder, opstår der således en sammenhængende helhed af glas og beton.
”Betonformen som gennembryder glasemnet, skaber en sammensmeltet, men kontrastfyldt, stabil materialitet mod det livlige, lette og diffuse glas,” som Laura Bækhøj siger.

Ophængningen på udstillingen fra en anden vinkel. Fotos af værkerne og af instruktionstegningen af Ida Buss.
Glas-vingummier

Bjørn Nørgaard, Contemplation, 2019, et kig i udstillingen, foto Galleri Susanne Ottesen.
Multikunstneren Bjørn Nørgaard har frem til den 12. oktober udstillingen Kontemplation hos Galleri Susanne Ottesen i det centrale København. Blandt flere værker udstiller han 24 farverige glasskulpturer som ifølge Mathias Krygers anmeldelse i Politiken den 12. september ”spejler sig i vinduerne ud til Gothersgade og er som fristende kæmpevingummier”. Halvdelen af glasskulpturerne er med rundede former af sammensatte kugler, den anden halvdel af figurerne er geometriske og kantede.
Adressen er altså Gothersgade og nummeret er 49, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 11-16.
CLIMATE - Change for a sustainable future

Udstillingsplakat.
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering forfølger løbende FN’s verdensmål for blandt andet klimaet. For tiden viser skolerne udstillingen CLIMATE - Change for a sustainable future // Architecture, Design and Conservation med29 bud på klimaløsninger fra skolernes studerende og forskere.
Blandt udstillerne finder vi glas- og keramikparret Annelie Olofsson og Will Bell. Svenske Annelie blev bachelor fra Bornholm i år, og amerikanske Will blev kandidat fra Holmen i år. De holder til på Bornholm hvor de har deres designstudie Diameter 34. Læs mere om parret i Glastip 26. juni.
Udstillingen er åben til den 15. november alle hverdag kl. 11-18. Gratis adgang. Adressen er udstillingsbygningen Meldahls Smedie, Danneskiold-Samsøes Allé 51-53 på Holmen i København.
Nowhuset i september
I Nowhuset på Skolevej 10 i Tullebølle ved Tranekær på Langeland hos glaskunstnerparret Preben Nielsen og Mette Wöldike er der til og med den 5. oktober en udstilling hvor en række langelandske og sydfynske kunstnere er inviteret til at udstille sammen med den stedlige glaskunst. Åbningstiden er torsdag, fredag og lørdag kl. 10-17. Læs mere om Nowhuset i Glastip 11. juli.
Glas-halløj på badehotellet
Glasnettet – foreningen for glaskunstnere i Danmark – holder årsmøde og træf i weekenden den 4.-6. oktober. Det foregår I Dragør på Amager ved København, og Dragør Badehotel bliver både logi, madsted og omdrejningspunkt for nogle af de faglige og sociale aktiviteter. En af arrangørerne af årets træf er Rikke Bruzelius som har sit glaspusteri, Glasseriet, lige om hjørnet i Dragør by, og her begynder det hele med bobler og bajere – og legen ’tegn og gæt med glas’. Fredag aften er der foredrag ved projektlederen ved Holmegård Værk som åbner næste år, og glaskunstner Bjørn Friborg som er den der skal lede det kommende glasmuseums glashytte.
Lørdag er der først generalforsamling, herefter er der udflugt til Reffen, det forholdsvis ny Copenhagen Street Food-marked på Refshaleøen, hvor også glaspusterne Sally Xenia Christensenog og Jette Noa Liv Bøge har etableret glaspusteriet BLÆS – som de fortæller om. Lige om hjørnet besøges den ny restaurant Alchemist hvor kok og indehaver Rasmus Munk fortæller om stedet som i den dyre ende er et konceptuelt eksperiment med ikke bare mad, men også arkitektur, interiør, udstyr og service i både glas og keramik. Og inden morgenmaden søndag er der lørdag aften festmiddag og dans til livemusik til ud på natten.
Et traditionelt indslag i træffet er en udstilling hvortil deltagerne kan medtage et glasværk de gerne vil vise frem. Lørdag eftermiddag kl. 16.30-17.30 er der i badehotellets salon en sammenkomst hvor bidragyderne kan fortælle om deres glas, og hvor andre interesserede er velkomne. Om det bliver en stor eller en lille udstilling, kan Rikke Bruzelius ikke sige.
Morten Klitgaard hos London Glassblowing

Morten Klitgaard på arbejde.
Lørdag den 5. oktober kl. 10-12 og 14-16 demonstrerer glaskunstner Morten Klitgaard hos Peter Layton, London Glassblowing, hvordan han laver sine blæste skulpturer i Oro-serien. Morten er tilknyttet London Glassblowing, men til disse demonstrationer har han hentet to – desværre ikke navngivne – danske glaskunstnere til assistance. Deltagelse ved demoerne, som også indebærer noget artist talk, er gratis, men kræver tilmelding.
Vi citerer fra invitationen: Morten Klitgaard is an “avante garde artist with prime interests in form and texture, Morten’s cutting edge (banebrydende, red.) and experimental techniques make him a name to look out for – he has exhibited extensively across the globe. We are delighted that he is working with us and are proud to be representing him in the UK. Morten is flying his team in from Denmark to join him, due to the sheer scale (omfanget, red.) and complexity of his pieces, which we can only assume will lead to this demonstration being incredibly dynamic. We are looking forward to this immensely, since we, ourselves have not seen him work on this scale.”

Værker i serien Oro, freeblown and hotsculpted glass, 35cm x 29cm af Morten Klitgaard. Foto Sylvain Deleu.
Mette Enøe i Kunst Kaskade
I Faxe Kommune er der en kunstnersammenslutning der hedder Kunst Kaskade, der er 14 medlemmer, og de holder åbne atelierdøre m.m. samt en årlig fælles udstilling på Kultunariet på Søndergade 12 i Haslev. Udstillingen foregår i år den 5.-6. oktober begge dage kl. 11-16, de fleste af medlemmerne er med, og der vises blandt andet glaskunst, malerier, smykker, silketryk og keramik. Kultunariet er navnet på en festsal som var en del af det tidligere Haslev Seminarium – en sammentrækning af ordene kulturhus og seminariet. Resten bruges til kommunal administration.
For glaskunsten står Mette Enøe, og hun har før været omtalt i Glastip, blandt andet den 26. august 2017. Hun arbejder med en ret tyk mosaikteknik hun kalder glaspatch. Se mere på hendes hjemmeside. Hun har netop lagt denne ny mosaik op på sin Facebook – set forfra og bagfra-


Rønnevasen

Rønnevasen er navnet på en ny unikt mønstret vase fra Odense Glasværk skabt af glaspuster John Rønnemose. Mønstret har sin egen historie, fortæller han: ”Jeg så en naturudsendelse i tv, og pludselig så man nogle farvestrålende fisk fra et koralrev. Især en af fiskene fascinerede mig med sine helt fantastiske lime-grønne, klare farver på en smuk sort bund. Det blev inspirationen til et mønster som jeg siden krydrede med en speciel kobber-agtig, glimtende farve kaldet Gold Flush Brown.”

Nyhed og foto af Helle og Kent Bovin på glasværket Facebook-side.
Historien om Glasmagerne
Lena Ljunger – som sammen med Jesper Sødring på 41. år driver Glasmagerne på Tåsinge – har på Facebook lagt dette historiske rids op:
”Vi startet vores verksted Glasmagerne 1979 på den dejlige øen Tåsinge. Med udsigt over vandet og skoven og urterne i baghaven har det alle dage været et sted til stor inspiration.
Vi frihåndsblæser og driver alt glas. Den måde vi arbejder med glasset på, betyder meget for os, og vi er stolte over at være med til at bevare det gamle håndværk.
Den overvejende del i produktionen er af alle former for brugsglas, hverdagsglas som er gode at drikke af, skønne at holde i hånden og smukke at se på. Vi benytter os af diverse teknikker som vi har udviklet gennem årene. Sandblæsning og gravering er måder vi bruger til dekoration eller at understrege form. Støbning af glas og den gamle spændende gralteknik er også en del af vores formspråg. Det er et tæt samarbejde, men med hver vores design. Dette gælder også unika delen hvor vi har meget forskelligt udtryk, men et givende samarbejde.
’Glasset bliver ved med at forundre og udfordre os, og det er stadig lige inspirerende som den gang vi tog vores første ’anfang’!”
Lenas svenske oprindelse fornægter sig ikke.