Glastip September 2018

Glastip 3. september 2018 – Glas i Viborg og andre steder

Ida Wieth-Knudsen i Viborg og andre steder

Viborg Kunstforening viser fra den 3. til den 23. september udstillingen Both Sides Now med værker af glaskunstner Ida Wieth-Knudsen. Der er fernisering på udstillingen lørdag den 8. september kl. 11. Udstillingen foregår i Pakhuset, Store Sct. Peders Stræde 2, ved Preislers Plads i Viborg, og der er åbent fredag, lørdag og søndag kl. 13-17 og gratis adgang. På kunstforeningens hjemmeside hedder det blandt andet:

”På meget kort tid har Ida Wieth etableret et ry som en af Danmarks mest talentfulde glaskunstnere. I 2014 modtog hun Finn Lynggaards legat og i 2017 Hempels Glaspris… I de senere år har hæderspriserne flydt i en lind strøm og med er fulgt udstillinger over hele verden. Bare i 2018 udstiller kunstneren i England, Italien, Finland, Japan, Canada, USA og endelig i Viborg.

Ida Wieth tilhører en gruppe af unge glaskunstnere der har sat glasset ind i en anden sammenhæng end det traditionelle kunsthåndværk som skålen og drikkeglasset. Hun arbejder især med at skabe kontraster og modsætninger gennem materialer som keramik og træ der sættes sammen med glasset. Værkerne med titlen Both Sides Now udspringer af ’lige linjer’* blæst og trukket i varmt glas. De bundtes og omsmeltes til en ny form og forbindes med ’en anden side’ – keramik.” * Der menes vist ’rør’.

Den nævnte italienske udstilling er Homo Faber i Venedig den 14.-30. september – se nedenfor. Den japanske er Toyama International Glass Exhibition den 15. september til den 25. november. Den canadiske er Nordic Glass i Harbourfront Centre, 235 Queens Quay West, Toronto den 22. september til den 23. december. Endnu en dansk udstilling er Japan Retur på A. Petersen Collection & Craft, Kløvermarksvej 70, 2300 København S den 5. oktober til den 28. februar. Og den engelske udstilling er Scandinavian Glass Selected hos Vessel Gallery i London den 1. november til den 31. december.

Et værk i serien Both Sides Now som i sommer har repræsenteret Ida Wieth på den italienske udstilling 35 Milano Vetro. Foto fra hendes hjemmeside.

Butik for Borddækning – en æra slutter

Butik for Borddækning i Møntergade nr. 6 i det indre København lukker den 1. oktober. Butikken kan samtidig fejre tiårs jubilæum, og dermed slutter så en tiårig æra med ikke bare butiksdrift for de tilknyttede kunsthåndværkere, men også en løbende udstillingsvirksomhed med i alt 53 udstillinger med gæster fra ind- og udland – keramik, glas, tekstil og andet. Foruden påske- og juleudstillingerne.

For 20 år siden åbnede keramiker Kirstine Kejser Jenbo Butik for Borddækning med værkstedsproduktion og butik på samme sted. Ti år senere flyttede hun værkstedet hjem, og butikken blev omdannet til butiksfællesskab og galleri. I årenes løb har i alt 14 kunsthåndværkere været medlem. I dag er der følgende medlemmer: keramikerne Ane-Katrine von Bülow, Kathrine Kjeldsen Hansen, Kirstine Kejser Jenbo, Metha Stuart Wallace og Pia Baastrup samt tekstilkunstner Anne Fabricius Møller og glaskunstner Tora Urup. De tidligere medlemmer er keramikerne Bente Hansen, Charlotte Serup, Elisabeth Lau Kiefer, Lis Biggas og Mette Marie Ørsted samt produktdesigner Lise Damsager Hansen og glaskunstner Charlotte Buchardi.

Butik for Borddækning fejrer tiårsjubilæet med en sidste udstilling af bordopdækninger med produkter fra alle butikkens 14 medlemmer igennem de ti år. Der er fernisering fredag den 7. september fra kl. 16. Udstillingens sidste dag er lørdag den 29. september. Åbningstiderne er tirsdag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16. Statens Kunstfond har støttet udstillingsvirksomheden i Butik for Borddækning.

 

Glasmagerne i SAK

 

Ti medlemmer af Sydfynske Kunstnere og otte gæster, heriblandt Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring fra Tåsinge, udstiller fra den 8. september til den 7. oktober i SAK Kunstbygning i Svendborg. Udstillingen indeholder også en mindeophængning af maleren Bent Nielsen. Der er fernisering med gratis adgang lørdag den 8. kl. 14. Ellers er der åbent tirsdag-søndag kl. 11-16. Entré 40 kroner. Der afholdes en rundvisning lørdag den 29. september kl. 14.

 

SAK – som betyder Svendborg Amts Kunstforening – blev stiftet i 1941 og har i dag cirka 800 medlemmer. En afgørende kraft ved stiftelsen var netop den aktuelle kunstnersammenslutning Sydfynske Kunstnere. SAK har sin egen bygning, Kunstbygningen, i Vestergade 27 hvor der løbende afholdes udstillinger med omkring 10.000 besøgende årligt. Foreningen har en stor kunstsamling som lejes ud til virksomheder, og i Kunstbygningen er der en permanent udstilling af Kai Nielsens gipsfigurer.

 

Karin Mørch i Bredgade Kunsthandel

Torsdag den 13. september åbner Bredgade Kunsthandel, det er nummer 69 i det centrale København, soloudstillingen Vibrating Matter med glaskunstner Karin Mørch. Karin har arbejdet et år med værkerne til udstillingen der er hendes første soloudstilling i fem år. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 16-19, og Karin Mørch holder en artist talk onsdag den 19. september kl. 17-19. Udstillingen varer til den 13. oktober, og der åbent tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.

Galleriejer Annegrethe Davis skriver i invitationen til udstillingen:

”Formgivningen er for Karin Mørch en af glasskulpturens væsentlige omdrejningspunkter. Hun tilstræber balance i kompositionen ved hjælp af linjer og flader. Fladen kontra kurven skaber bevægelse i skulpturen, et organisk hele som understreges ved hjælp af matte og modsvarende polerede sider. Skulpturerne er opbygget af bløde, skæve – og rette linjer som fremhæver materialets transparente kvaliteter. Lyset fortaber sig i glasset og bevirker at skulpturens korpus nærmest forsvinder og bliver ét med omgivelserne. Karin Mørch arbejder gerne serielt, således at skulpturerne korresponderer enten ved en fortløbende bevægelse eller gennem farvevalg hvor skulpturerne varierer i valør.”

Amorphous lll, 2018, formstøbt, sandblæst og slebet glas. Foto Karin Mørch.

Krabbe, Møhl og Wieth-Knudsen på Homo Faber i Venedig

Schweiziske Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship afholder fra den 14. til den 30. september udstillingen Homo Faber – Crafting a more human Future – på San Girogio Maggiore-øen i Venedig med cirka 150 europæiske håndværkere og kunsthåndværkere. Blandt en håndfuld danske kunsthåndværkere finder vi glaskunstnerne Karen Lise Krabbe, Tobias Møhl og Ida Wieth-Knudsen, henholdsvis Aarhus og to gange Ebeltoft. Læs pressemeddelelse og se Homo Faber-hjemmesiden. Her er der ingen deltagerliste at finde, så ovenstående beror på tip til Glastip.

Glashistoriske selskaber holder fælles møde i Aarhus

Fynske Glasvenner og Glashistorisk Selskab Aalborg holder årligt et fælles træf, og i år bliver det på Moesgård Museum lørdag den 15. september kl. 10-15.30. Formiddagens program er et foredrag om glasflasker og -karafler udformet som dyr med Martin Kensmark fra Vejle som fortæller om sine store samling og viser eksempler på snapsegrise, snapsehunde og snapseheste. Efter den medbragte frokost er der glasloppemarked og glassnak på kryds og tværs.

Glastip 10. september 2018 – Glas kan også være søle

BLÆS – Butikken er åben

Glaskunstnerne Jette Noa Liv Bøge og Sally Xenia Christensen er som omtalt i Glastip 25. juni ved at etablere deres ny fælles værksted og butik Blæs i nogle containere på Refshaleøen i København. Det ligger som en del af det ny streetfood-marked Reffen – Copenhagen Street Food på Refshalevej 167, og derfor kalder de deres værksted Blæs – Reffen Glass Studio.

De har i august fået gang i deres butik med åbningstiden dagligt kl. 12-20. De venter vist stadig på at der kommer gang i ovnene.

Øverst det ny værksteds logo, dernæst facaden og nederst de to indehavere og glasblæsere fra venstre Sally Xenia Christensen og Jette Noa Liv Bøge.

Stor samling glaskunst på auktion

Höst (efterår), to sjældne vaser af klart glas, indlagt med polykromt glas i form af nøgne træer og nedfaldne blade. Formgivet af Vicke Lindstrand cirka 1951 og udført 1950erne hos Kosta, Sverige. Højde 16 og 21 cm. Måske den mest ikoniske serie vaser Lindstrand formgav, hvor han med indlagt glas illuderer træer på forskellige årstider og i forskelligt vejr. Serien omfatter desuden Träd i dimma og Vinter.

Auktionshuset Bruun Rasmussen sælger nu en stor og fin samling glaskunst fra den danske samler, læge Torben Sørensen, også kaldet Doktor Glas. Samlingen består af godt 1000 værker fra Italien, Finland og Sverige primært fra perioden 1920 til 1960. Ved auktionen er værkerne fordelt på 350 katalognumre (lots) fordelt med 150 på en traditionel auktion og 200 på efterfølgende auktioner på nettet. Vurderingerne af værkerne varierer fra 2000 til 150.000 kroner.

Der er eftersyn den 13.-17. september, auktionen er onsdag den 18. september kl. 17, begge dele i auktionshusets hovedsæde i Bredgade 33 i København. Net-auktionen forløber i dagene derefter.

Se Bruun Rasmussens annoncering af auktionen, se en billedkavalkade og se en video hvor auktionshusets designekspert Peter Kjeldgaard fortæller om samlingen og auktionen. På auktionshusets hjemmeside kører for tiden denne trailer for glas-auktionen.

Figur i form af fisker af klart glas. Indlagt med rødt, hvidt og grøngulligt glas samt guldstøv. Ej signeret. Antagelig udført i 1930rne hos Seguso Vetri d'Arte, Murano, Italien. Højde 30 cm.

Glas og keramik mødes på Det Brune Værksted i Nexø

Mødes, ja, i hvert fald kalder de udstillingen Intersections, og det er noget med skæringspunkter og lignende. Det Brune Værksted er i forvejen et dagligt mødested for de to kunsthåndværkere, glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen og keramiker Sarah Oakman. I deres fælles værksted har de også et galleri-hjørne, og her åbner de fredag den 14. september kl. 20 den nævnte udstilling bestående af glas og keramik af dem selv og af hver to af deres bornholmske kolleger, henholdsvis glaskunstnerne Bjørn Kauffeldt og Morten Klitgaard og keramikerne Petra Dalstrøm og Charlotte Thorup.

Udstillingen hos Maj-Britt og Sarah indgår i en række arrangementet i sammenhæng med den her medio september tilbagevendende, store europæiske keramikbegivenhed på Bornholm, European Ceramic Context – som afholdes skiftevis med den tilsvarende bornholmske glasbegivenhed, European Glass Context. Tilsammen udgør de to ’kontekster’ en biennale. Det Brune Værksted holdt også en udstilling for to år siden da det var glasset det gjaldt.

Meget i glassets og keramikkens verdener kommunikeres efterhånden på engelsk, og i den aktuelle internationale sammenhæng er det jo ret naturligt – vi bringer her den originale beskrivelse af hvad arrangørerne vil vise med udstillingen:

“In spite of originating from the same mineral composition, with only the melting point as the essential difference, ceramics and glass have been detached in both tradition and context for centuries. Challenging the core qualities of the materials glass, glaze and clay, six contemporary artists will present their material knowledge through experimental work, that converge and relate to the meetings, deviations and tensions between the materials.”

Maj-Britt og Sarah illustrerer annonceringen af udstillingen med dette studie af overflader fra nogle af deres arbejder – glas og glasur.

Det Brune Værksted ligger i Grønnegade 5. Det fremgår ikke hvor længe udstillingen varer.

Bjørn Kauffeldt har afgang fra Bornholmerskolen i år og kan ses med en serie store facetslebne pendler på den turnerende afgangsudstilling – for tiden og få dage endnu i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København, fra 19. september til 26. oktober på Næstved Museum og fra 9. november til 13. januar på Glasmuseet Ebeltoft. Han har også gået på glasskole i Kosta, og han har en snart tyve år lang glaskarriere med arbejde i danske, norske og svenske glasværksteder. ”I am a Craftsman, Artist and Designer,” skriver Bjørn på sin hjemmeside. Han har sit værksted eller designstudio i Nexø.

Morten Klitgaard har afgang fra Bornholmerskolen i 2012 og har desuden frekventeret andre skoler, han har erfaring fra arbejde i adskillige danske glasværksteder og har udstillet en del steder i Danmark og udlandet. I et par år efter sin afgang indgik han i øvrigt i værkstedsfællesskabet Nobel Design med keramikeren Line Maria Lund – i selvsamme lokaler hvor man nu finder Det Brune Værksted. Siden har Line Maria Lund taget firmanavnet med sig til København. Morten Klitgaard har sit værksted i Svaneke.

Nordsjællands Kunsthåndværkermarked

Lørdag-søndag den 15.-16. september afholdes for tredje år Nordsjællands Kunsthåndværkermarked på Askelundsvej 2 i Frederikssund. Markedet spænder over kategorierne maleri, glas, keramik, tekstil, smykker, træ, beton, bronze, papir, metal, sten, strik, læder, horn og silke m.m. Der er åbent de to dage fra kl. 10 til henholdsvis kl. 17 og 16. Entré 25 kroner.

Blandt standene er der tre som arbejder med glas. By Tedaldi fra Slangerup ved Ulla Tedaldi med sammensmeltet og ovnformet glas i et stort udvalg af figurer, fade, ophæng og skulpturer i både små og store formater. Ctk-design fra Lolland ved Connie Keller også med sammensmeltet og ovnformet glas – for tiden er det glasbilleder i sort-hvid plus en enkelt farve et sted i billedet. Galleri Frederik fra Nakskov ved Ritva Frederiksen som foruden maleri arbejde med emalje, sølv og ovnformet glas.

Det er Ulla Tedaldi der står bag Nordsjællands Kunsthåndværkermarked, og som for et par år siden lagde ud med et telt på en cirkusplads hjemme i Slangerup. Sidste år flyttede hun markedet til Frederikssund. Der er 30-40 stande i teltet som er opvarmet og med trægulv.

Det ny Holmegaard kalder

Som før omtalt vil Det ny Holmegaard i det gamle glasværk i Fensmark foruden udstillinger af Holmegaard-glasset og Kähler-keramikken, arbejdende glasværksted, restaurant, butik, uddannelses- og konferencefaciliteter m.m. blive indrettet med områder til værksteder og arbejdspladser for kunsthåndværkere og designere. Nu indkaldes interesserede til informationsmøde om udlejning af værksteder tirsdag den 25. september kl. 10-12 på Glasværksvej 54 i Fensmark. Det er meningen at informationerne skal flyde to veje, for Det ny Holmegaard vil gerne høre hvilke værkstedsfaciliteter der kan være ønske om. Tilmelding til mødet hos museernes publikums- og arrangementsansvarlige Karen Westermann på kmw@museerne.dk senest den 23. september.

Planen er at Det ny Holmegaard åbner i første halvdel af 2020. Første spadestik tages lørdag den 10. november hvor der inviteres til massiv markering af at der bare er halvandet år til at Danmarks største museum for design og kunsthåndværk åbner.

Det ny Holmegaard hører under Næstved Museum, også kaldet Designmuseum Næstved, som igen er en del af den regionale sammenslutning Museum Østdanmark. Faglig leder af Det ny Holmegaard er Næstved Museums leder Mette Bielefeldt Bruun, og museerne har netop ansat en kommerciel chef, Dennis Ejsenhardt Paustian, som kommer fra det private erhvervsliv, og som bor i Fensmark – og som får et særligt ansvar for at Det ny Holmegaard kommer til at hænge sammen økonomisk. Det bliver hans opgave at finde forpagtere til spisestederne, at få det arbejdende glasværksted til at fungere og at stå for butikkerne og for udlejning til konferencer m.m.

Det ny Holmegaard er støttet af Realdania, 15. Juni Fonden, Brand af 1848 Fond, LAG Sydsjælland (Lokal AktionsGruppe – statslig støtte til landdistrikstudvikling), Knud Højgaards Fond, A.P. Møller Fonden og Næstved Kommune.

Vad händer på Glass Factory i hösten?

Frem til den 10. marts næste år løber udstillingen Material World om glassets udvikling i det ekspansive 1980-årti. Omtalt i Glastip den 5. juni.

Fra den 22. september til den 4. november vises udstillingen På lunchrasten om ’sölning’ og designhistorie. Det hændte at glasværksarbejderne uden for arbejdstid fx i frokostpausen arbejdede i værkstedet og øvede sig eller lavede forsøg der førte til forbedringer og udvikling af arbejdsmetoder, teknikker og design. De ’sölade’, og det er denne ’sölningskultur’ udstillingen handler om. Der er indvielse på åbningsdagen kl. 14 med taler af de glaskyndige Peter Lejon og Björn Boode. Den 22. oktober kl. 18 afholdes en ’berättarkafé’ med emnet Sölning efterlyses i samarbejde medKonst- och Bruksglasföreningen.*

Fra den 22. september til den 24. februar vises udstillingen Cutting Edge om slebet glas i samlingerne fra 1800-tallet og til nu.

Den 20. oktober åbner udstillingen Abstractemption, se & rör! – en permanent kunstudstilling om tilgængelighed og funktion. Den interaktive udstilling er skabt af ’craftisten’ Markus Emilsson.

Fra den 24. november til den 27. januar vises udstillingen Häxan, modern och vargen (Heksen, moderen og ulven) med glas fra kunstnerne Ann Wolff og Ulrica Hydman-Vallien og deres fortællende motivverden. Der er indvielse på åbningsdagen kl. 14, og en halv time herefter er der berättarkafé’ med blandt andre kunst- og glaseksperten Mailis Stensman og Eva Wängelin fra Designarkivet.

Den 3.-6. oktober vises udstillingen Neon Relations med kunstnerne David Ablon, Brooklyn Glass, Pat Collentine, Tesla Neon, og Eric Lynxwiler, Museum of Neon Art, LA.

Hertil kommer flere workshops og endagsseminarier – se programmet på theglassfactory.se.

* Vi har før her i Glastip omtalt fænomenerne fusk og søle, men ordet søle kan åbenbart også have en noget anden eller bredere betydning end den hvor glasmagerne brugte værkstedet uden for arbejdstiden til at lave ting til eget brug og gaver – fx brændevinshunde og -grise. Er der nogen blandt Glastips læsere der kan belyse dette spørgsmål?

Du er ikke alene…

… der er 399 andre der læser denne udgave af nyhedsbrevet Glastip. Antallet af Glastip-abonnenter er nu nået op på 400.

Glastip 17. september 2018 – Glasvibrationer

Karin Mørch fortæller om sine vibrerende sager

Bredgade Kunsthandel åbnede den 13. september tidligere omtalte soloudstilling Vibrating Matter med glaskunstner Karin Mørch. Vi minder om at Karin Mørch onsdag den 19. september kl. 17-19 har en artist talk i galleriet i Bredgade 69, København.

Afgangsglas i Næstved

Ligeledes minder vi om at der samtidig – altså onsdag den 19. kl. 17-19 – på DesignMuseum Næstved er fernisering af den turnerende udstilling af årets afgangsprojekter fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm. Udstillingen Material World viser værker af 11 ny designbachelorer – ni keramikere og de to glaskunstnere Bjørn Kauffeldt og Siri Emilie Maltha Müller. Stedet er Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8. Nogle af kunstnerne vil være til stede. Udstillingen slutter den 26. oktober. De to glasfolk kan herefter ses på Glasmuseet Ebeltoft fra den 9. november til den 13. januar.

FOTO kan ikke vises på grund af tekniske problemer.

Facetslebne pendler af Bjørn Kauffeldt.

Foredrag om Holmegaard Glasværk – i fortid og fremtid

I arrangementsserien Fyraften på Næstved Museum afholdes torsdag den 20. september kl. 16.30 et foredrag ved museumsleder Mette Bielefeldt Bruun om Holmegaard Glasværks historie fra det var Danmarks første til det blev Danmarks sidste glasværk. Fra det åbnede i 1825 i Fensmark til det lukkede med finanskrisen i 2008. Fra den nærved 200-årige historie er der meget at berette om, ikke mindst de mange spændende designere der har været tilknyttet værket i årenes løb.

Men Holmegaard Glasværk er ikke længere kun historie, det får også en fremtid som museum med udstillinger, arbejdende værksteder og meget mere. Anden halvdel af foredraget handler om planerne for Det Ny Holmegaard og perspektiverne inden for forskning og formidling af museets store samling af brugsglas.

Foredraget finder sted på DesignMuseum Næstved i Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, Næstved. Pris for deltagelse 75 kroner plus gebyr – kan betales på museets hjemmeside eller ved indgangen.

Vi fortsætter i sølet

I forlængelse af sidste Glastips omtale af The Glass Factorys udstilling På lunchrasten om tidligere tiders glasarbejderes (fusk og) søle og dets betydning for udvikling af glasdesignet skal nævnes at der på udstillingen vises arbejder af fem glasmestre som har virket i forskellige perioder og på forskellige glasbrug: Micke Johansson, Ingvar Jonsson, Anton Koch, Tuomo Nieminen og Jan-Evert Persson.

Desuden afholdes der i oktober flere steder i Glasriket nogle møder om emnet søle:

Den 10. kl. 18 i Kulturarvscentrum i Växjö hvor glasantikvar Björn Arfvidsson fortæller om sölning ud fra værker i Smålands Museums glasmagasin.

Den 18. kl. 18 i Kosta Folkets Hus med udveksling af fortællinger om sölning og fremvisning af deltagernes medbragte værker.

Den 22. kl. 18 på The Glass Factory fortsætter samtalen om sölning sammen med Konst- og Bruksglasföreningen.

Se mere på hjemmesiden for The Glas Factory.

Eksempler på søle – foto The Glass Factory.

Ny strategi for Kunstfondens Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design har fået sig en strategi for udvalgets arbejde til og med 2021. Udvalgets vision er at skabe en ”bred forståelse for og anerkendelsen af at kunsthåndværk og design er Danmarks super power”, og det vil man gøre ved at skabe ”større bevidsthed om og synlighed af værdien af og potentialet i dansk design og kunsthåndværk for borgerne, udøverne og på det politiske niveau”.

Udvalget for Kunsthåndværk- og Design har som Kunstfonden i det hele taget til formål at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet og at yde tilskud til kunstneriske formål både efter ansøgning og på eget initiativ. Udvalgets felt omfatter mange forskellige fagligheder, heriblandt, men ikke begrænset til, keramik, glas, tekstil, beklædning, møbel, produkt, digitale udtryk, grafisk design, illustration, smykker, kuratering, formidling, videnskabeligt arbejde m.m. Desuden skal man tilstræbe at tilgodese alle kunstnerisk væsentlige genrer og udtryksformer inden for og imellem disse områder og fremme en geografisk spredning.

Udvalget yder støtte til de ”kunstneriske dimensioner” af kunsthåndværk og design på baggrund af en vurdering af kunstnerisk kvalitet og talent, og udvalget definerer kunstnerisk kvalitet ud fra begreberne fagnørderi, mod og relevans i bredest mulige forstand, men man forbeholder sig dog ret til løbende at udfordre definitionerne. Det sker inden for en beløbsramme der for indeværende er på godt 12 mio. kroner, plus en halv mio. fra udlodningsmidler

Formuleringen af udvalgets strategi er længere end som så, læs det hele på kunst.dk.

Glastip 27. september 2018 – Glaskaskade

Fanger i natten - Glas og gys

Til Helsingørs Kulturnat fredag den 28. september har billed- og glaskunstnerne Lykke Bellum og Marianne Lykkeberg på fangeloftet på Kronborg Slot arrangeret en kunstinstallationen Fanger i natten – Glas og gys hvor de behandler cellens og fængslets symbolik. Fangeloftet afspejler vores afsky for forbryderne, men måske er vi selv en slags fanger i natten søgende efter lyset i mørket. De to kunstnere bryder det skumle mørke med glaskranier og oplyste glasmosaikker, tegninger, malerier og fotos m.m. i opstillinger i cellerne, og publikum kan gå på opdagelse på fangeloftet med pandelamper på.

Der er fri entré og ingen tilmelding. Hvornår det præcis begynder og slutter, fremgår ikke af kulturnattens hjemmesiden. Marianne Lykkeberg har værksted og galleri på Kronborg i nr. 2B.

Åbne døre i Kulturslangen med to gange glas

De dejligste damer af Sanne Toft.

Kulturslangen, en kunstnersammenslutning i Rudersdal Kommune, holder åbne værksteder lørdag-søndag den 29.-30. september kl. 11-16. Blandt godt en snes kunstnere med åbne døre finder vi to glaskunstnere – Sanne Toft, Birkerød Kongevej 95, 3460 Birkerød, hun er frisør, så find hende på hjemmesiden sannessaks.dk og kig under Sannes Glas – og Anne Wedell Wedellsborg, Bittekrogen 8, Trørød, 2950 Vedbæk, find hende på Kulturslangens hjemmeside.

Japan Retur

Hot Bod af Ned Cantrell, et af de værker A. Petersen fremhæver i præsentationen af udstillingen.

Butik-værksted-udstillingsstedet A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager i København viser i perioden fra den 5. oktober til den 28. februar udstillingen Japan Retur med godt 40 projekter og værker af 60-70 danske og japanske kunsthåndværkere og designere der har arbejdet med inspiration fra japanske kultur inden for snedkerhåndværk, keramik, glaskunst, lak-arbejde, papirfarvning, væveri og mange andre teknikker. Udstillingen præsenteres i samarbejde med Statens Kunstfond.

Mange af deltagerne på udstillingen har været i Japan før, nogle dog først her forud for udstillingen, og en del er gået i samarbejde med japanske kunsthåndværkere og designere. I udstillingsperioden bliver der nogle arrangementer hvor udstillerne fortæller om deres erfaringer og den viden der har fået i arbejdet med det japanske. Det må man følge med i på A. Petersen-hjemmesiden, og her kan man fra den 5. oktober også finde video-fortællinger fra udstillerne.

Glaskunsten er repræsenteret af Ned Cantrell, Ebeltoft, Ida Wieth, Ebeltoft, Johanne Jahncke & Rick Gerner, dansk-hollandsk makkerpar fra Bornholm, og Tora Urup, København.

Udstillingen åbnes torsdag den 4. oktober kl. 17-19, og ellers er der åbent onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Gratis adgang til butikken, entré til udstillingen 60 kroner.

Mette Enøe i Kultunariet med Kunst Kaskade

I Faxe Kommune på Stevns er der en gruppe på 13 billedkunstnere og kunsthåndværkere som kalder sig Kunst Kaskade. Gruppen afholder forskellige udstillingsaktiviteter i form af kunstrute og andet i deres egne værksteder. Og fælles udstillinger. Den næste er i weekenden den 13.-14. oktober kl. 10-17 i Kultunariet* på Søndergade 12 i 4690 Hasle. Blandt medlemmerne er Mette Enøe fra Glaspatch som gør det i glasmosaikker i egne teknikker og store formater.

* Festsalen i byens tidligere seminarium, nu kommunalt sted til koncerter og andre arrangementer.

Nyt fra den store glasauktion

Auktionshuset Bruun Rasmussen er for tiden i gang med at sælge en samling på cirka 1000 stykker glaskunst fra samler Torben Sørensen – se Glastip den 10. september. Værkerne er fordelt på 350 katalognumre (lots) og til salg på en traditionel auktion der netop er afholdt, og på auktioner på nettet der foregår den 2. og den 10. oktober.

Ved auktionen i auktionshuset i Bredgade i København den 26. september var der 140 lots til salg – vi nænner ikke at skrive ’under hammeren’ – og heraf blev de 26 solgt over vurderingen, 24 til vurderingen og 47 under vurderingen. 43 lots opnåede ikke salg. Priserne varierede fra 4500 til 52.000 kroner. Se oversigten på auktionshusets hjemmeside.

Årets glasperle

Da foreningen Danske Glasperler i sommer holdt årsmøde afholdt man som sædvanlig en konkurrence om årets glasperle. Vinderen blev Doory Niclou-Spoo fra Luxemburg.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft