Glastip September 2016

Glastip 1. september 2016 – Septemberglas

Marie Retpen i Fredericia Kunstforening

Med fernisering fredag den 2. september kl. 17 åbner glaskunstner Marie Retpen en soloudstilling i Fredericia Kunstforening i Kulturcentret, Kongensgade 11. Udstillingen Statisk Liv er en opdagelsesrejse i surrealistiske rum og installationer i både kendte og ukendte verdener.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Den kan ses tirsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 11-17 frem til den 18. september.

Rikke Stenholt i Kunst for alle i Øksnehallen

Den tilbagevendende messe Kunst for alle afholdes i weekenden 9.-11. september i Øksnehallen på Halmtorvet 11 på Vesterbro i København. Blandt de 135 udstillende kunstnere finder man glaskunstner Rikke Stenholt fra Aarhus.

Der er åbent fredag kl. 15-20 og lørdag-søndag kl. 10-18. Entré 50 kroner.

Glasmuseet Ebeltoft i september

Museets internationale udstilling Ornament med 15 kunstneres arbejder med mønstre og ornamentik kan ses frem til den 25. september. Undervejs kan man søndag den 4. september kl. 14 vælge mellem Særlig Søndag-omvisningen og et foredrag af kunsthistoriker Helene Lykke Evers om den islamiske kulturs brug af ornamentik. Begge er gratis efter betalt entré.

 

Fra 26. september til 7. oktober installerer museet to nye udstillinger: Den ene er en præsentation af Luftkraft Glasstudie som led i udstillingsserien Mapping Denmark, Den anden er udstillingen Gemt med ikke glemt med en større visning af værker fra museets magasin. Begge udstillinger åbner den 8. oktober.

Finn Lynggaards Legat for 2017 indgår i Young Glass-konkurrencen

Finn Lynggaards Legat uddeles årligt til en dansk udøvende glaskunstner. I 2017 uddeles legatet ekstraordinært til en af de danske glaskunstnere der deltager i konkurrencen og udstillingen Young Glass 2017på Glasmuseet Ebeltoft. Legatet kan derfor ikke søges særskilt denne gang. For at komme i betragtning skal man tilmelde sig Young Glass-konkurrencen (senest 1. december).

I forbindelse med Finn Lynggaards 80 års fødselsdag den 11. januar 2010 blev der etableret en fond som hyldest til den store kunstner og iværksætter. Fonden uddeler hvert år på Finn Lynggaards fødselsdag et legat i størrelsesordenen 10.000 kroner til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studie- og inspirationsrejse.

Young Glass har udviklet sig til en stor international konkurrence med deltagelse af flere end 300 unge glaskunstnere. Konkurrencens formål er at belønne og promovere innovation og unge talenter inden for moderne glas. Konkurrencen blev afholdt første gang i 1987 af Glasmuseet Ebeltoft og den gentages hvert tiende år. Man skal ansøge om deltagelse, og udvælgelsen varetages af en international dommerkomité. Konkurrencen er åben for alle der bruger glas som et hovedelement i deres arbejde – og er født efter 1. januar 1982.

 

Glastip 2. september 2016 – Europæisk og bornholmsk glas

Invitation til EGC 2016

European Glass Context

Så er der en uge til åbningen af den internationale glasbiennale, European Glass Context, på Bornholm med udstillinger på Bornholms Kunstmuseum i Rø og på Grønbechs Gård i Hasle – første sted den kuraterede udstilling med repræsentation fra stort set hele Europa, andet sted udvalgt glas efter et open call-forløb.

I den kuraterede udstilling i Rø deltager fra Danmark Luftkraft-glaskunsterne Pernille Braun og Mette Colberg. I open call-udstillingen i Hasle deltager fra Danmark glaskunstnerne Karin Mørch, Rafael Alejandro Zarazúa Rosales og Ida Wieth. De fire er velkendte navne, Rafael er ’ny i klassen’ – faktisk blandt årets afgængere fra Designskolens bornholmerafdeling og aktuel på afgangsudstillingen i Rundetårn i København – og egentlig er han fra Guatemala.

EGC-udstillingerne vises fra den 10. september til den13. november. Udstillingerne åbner lørdag den 10. september henholdsvis kl. 14 og kl. 16. I Rø er entréen 70 kroner – tjek åbningstiderne her. I Hasle er entréen 50 kroner – tjek åbningstiderne her. En fællesbillet til de to udstillinger koster 80 kroner.

Ved siden af udstillingerne er der konferencer, seminarer, masterclass, workshops og artist in residence. Læs mere på EGC-hjemmesiden.

Glas på bornhomlsk

I tilknytning til EGC afholdes på Gudhjem Museum udstillingen Glas på bornholmsk med deltagelse af otte medlemmer af den lokale kunsthåndværkersammenslutning ACAB – Arts & Crafts Association Bornholm – Pernille Bastrup, Elsebeth Belgsting, Pernille Bülow, Lise Eggers, Ulla Hein, Svend Holst-Pedersen, Pete Hunner og Maibritt Jønsson.

Her er der fernisering lørdag den 10. september kl. 12-14, og herefter åbent alle dage kl. 13-17 – dog kun til og med søndag den 25. september.

Baltic Sea Glass – Pete Hunner og Maibritt Jønsson.

 

Glastip 13. september 2016 – Fra Lemvig til Lyngby

Glasvideo fra KADK Bornholm

I anledning af de på Bornholm netop åbnede udstillinger under European Glass Context 2016 og dertil hørende aktiviteter har DR P4 Bornholm på hjemmesiden lagt denne lille video af ”et hold svenskere” i gang med det varme glas på KADK-skolens værksted i Nexø.

Anette Wetlesen på Hadsten Bibliotek

Anette Wetlesen arbejder med ovnformet glas, mest med udgangspunkt i genbrugsglas – viduesglas og flasker m.m. – og resultaterne er blandt andet billeder, skulpturer, fade, stager og ophæng. Omdrejningspunktet i udstillingen er Natur og fænomener.

Anette Wetlesens igangværende udstilling kan ses på Hadsten Bibliotek, Sløjfen, Evald Tangs Allé 45, indtil den 30. september.

Hebsgaard-udstilling Kunsten i Lyset

Frem til den 30. december viser Museet for Religiøs Kunst i Lemvig udstillingen Kunsten i Lyset med glaskunst fra Per Steen Hebsgaards værksted. Udstillingen har kunnet ses siden den 4. september hvor den blev åbnet af kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen. Udstillingen kan fra den 29. april til den 25. juni næste år ses på Sophienholm i Lyngby nord for København.

Museet for Religiøs Kunst finder man på Strandvejen 13 i Lemvig, der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-17, fra den 24. oktober kl. 12-16. Søndag den 13. november kl. 14 er der omvisning ved Per Steen Hebsgaard.

Glasstec 2016: Glas efterspørges til iscenesættelse i byggeriet

 

Glas er blevet et centralt element i indretningen af boliger og virksomheder fremgår det af oplæg til den internationale messe Glasstec 2016 som åbner i Düsseldorf den 20. september. ”Arkitekter står foran et stort krav fra deres bygherrer: At de alle ønsker sig helt personlige løsninger. Et bud på en løsning er en stadig mere udbredt anvendelse af glas. Årsagen er glassets evne til at forbinde andre overflader og teksturer af sten, træ eller metal og til at skabe helt nye effekter også med farver og strukturer,” hedder det. Læs mere på Glasindustrien.dk.

Steffen Tast fortolker italiensk

Den 23. september kl. 17 åbner Det Italienske Kulturinstitut en udstilling med fire danske kunstnere der fortolker inspirationer fra 200 års italiensk kunsthistorie – nærmere bestemt fra området Olevano øst for Rom. Blandt kunstnerne er glaskunstner Steffen Tast. Ved åbningen serveres vin og specialiteter fra egnen. Kulturinstituttet ligger Gjørlingsvej 11, 2900 Hellerup. Udstillingen kan ses frem til den 17. november. Der er åbent mandag-tirsdag kl. 9-17, onsdag-torsdag kl. 9-16 og fredag kl. 9-15.

Kunsthåndværkermarked i Aarhus den 24. september

I krypten under Skt. Lukas Kirke på Ingerslevs Boulevard i Aarhus holdes der lørdag den 24. september kl. 10-17 et kunsthåndværkermarked med en lille snes deltagere, heriblandt de tre glaskunstnere Line Gottfred Petersen, Mikkel Yerst og Pia Nissen. Arrangør Skt. Lukas Kunstforening.

Kunsthåndværkermarked i Skanderborg den 1. oktober

Et par dusin kunsthåndværkere mødes lørdag den 1. oktober kl. 10-15 i Kulturhuset Skanderborg. Kunsthåndværkerne udstiller både i Nedre Foyer, Øvre Foyer og Sløngelsalen (navn og udsmykning med Ole Lund Kirkegaard-inspiration).

Blandt deltagerne finder vi glaskunstner Lene Breumlund som holder til i Alken vest for Skanderborg med butikken/værkstedet X & Tværs hvor hun sælger sine egne fade, skåle og anden brugskunst og desuden har en række andre kunsthåndværkeres varer til salg. Stedet er Alkens gamle slagteri på Emborgvej 102.

Lene Breumlund foran sin butik. Foto: Søren Siebo, Alken.dk

Pop Up-udstilling i Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft lukker udstillingerne Ornament og Mapping Denmark-udstillingen med Britta Madsen og Søren Gøttrup ned efter den 25. september og bruger et par uger på at opbygge de næste udstillinger – den næste Mapping Denmark-udstilling med Luftkraft Glasstudie og udstillingen Gemt med ikke glemt med værker fra museets magasin. I denne periode er der kun åbent i en del af museet.

Undervejs i denne periode afholder den danske sammenslutning af glaskunstnere Glasnettet årsmøde fra den 30. september til den 2. oktober. Det foregår på Glasmuseet og bliver i år med deltagelse af rigtig mange medlemmer. Et traditionelt indslag i årsmødet er at hvert medlem tager et (mindre) værk med som udstilles på en Pop Up-udstilling som bare vises en enkelt dag - lørdag den 1. oktober.

 

Glastip 19. september 2016 – Deens glas

Deens glas – van modern fabrieksdesign tot hedendaagse kunst

Store danskere – dansk glas fra moderne fabriksdesign til samtidskunstGlazenHuis i Lommel i det nordlige Belgien viser fra den 17. september til den 17. april et udvalg af dansk glas fra 1960- og 1970erne over Finn Lynggaard og fremkomsten af studieglasset i 1980erne til og med vore dage – med særlig vægt på nutidsglasset. Udstillingen er kommet i stand gennem et samarbejde med Glasmuseet Ebeltoft, Hempel Glasmuseum, Næstved Museum og den private samling af nutidsglasErnsting Stiftung i vestlige Nordrhein-Westfalen.

Udstillingen omfatter flere end 200 værker af 26 danske glaskunstnere – Jacob Bang, Michael Bang, Stine Bidstrup, Otto Brauer, Lene Bødker, Ned Cantrell, Steffen Dam, Trine Drivsholm, Maria Bang Espersen, Jette Frölich, Jeannet Iskandar, Lars Bo Jørgensen, Torben Jørgensen, Micha Karlslund, Anja Kjær, Pipaluk Lake, Per-René Larsen, Mia Lerssi, Finn Lynggaard, Per Lütken, Cecilie Manz, Tchai Munch, Tobias Møhl, Karen Nyholm, Marie Retpen og Ole Winther.

Færøsk kunst med glaskunst af Brandur Patursson

Bredgade Kunsthandel ferniserer torsdag den 22. september kl. 16-20 en udstilling med færøsk nutidskunst med deltagelse af billedkunstnerne Astri Luihn, Bárđur DC, Ludvík á Brekku og Zachrias Heinesen samt glas- og billedkunstneren Brandur Patursson – kig med på Pinterest.

Udstillingen kan ses til og med den 22. oktober tirsdag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-15. Adressen er Bredgade 67-69, København K.

 

Vi har tidligere omtalt et kunsthåndværkermarked lørdag den 24. september i Skt. Lukas Kirke i Aarhus – se forrige Glastip – og vi gør det igen. Line Gottfred Petersen har reklameret for begivenheden i en mail illustreret som her vist – og de glas kan vi ikke stå for (størrelsesforholdet kan vi ikke angive).

Galleri Krebsens 25års jubilæum

Det midtkøbenhavnske Galleri Krebsen fejrer 25års jubilæum med en udstilling af ni af husets kunstnere fra de glade 1990ere, heriblandt glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir.

Der er fernisering fredag den 30. september kl. 16-19 hvor der blandt andet bydes på en jazz-tangotrio. Herefter har udstillingen åbent til den 22. oktober tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15. Adressen er Studiestræde 17A, København K.

 

Glastip 28. september 2016 – Så blev det efterår – glasefterår

Glas i Bredgade

Som tidligere omtalt har Bredgade Kunsthandel i København for tiden en udstilling med færøsk kunst, herunder i kælderen tre større værker i ovnformet og illumineret glas af Brandur Patursson. Her værket Coocoon, 2016, i glas og metal med målene 25x84x94 centimeter. Kan ses til den 22. oktober.

Glasposten

Glasmuseets Venners netop udkomne blad Glasposten september 2016 bringer fire artikler – tre om de kommende udstillinger på Glasmuseet Ebeltoft og en om den igangværende European Glass Context på Bornholm.

 

Direktør Dan Mølgaard skriver om udstillingen Gemt – men ikke glemt som er en slags 30års jubilæum for museet. Man har fundet omved 400 værker frem fra magasinerne som rummer cirka 1600 værker skabt af 700 kunstnere fra 52 lande. Rigtig mange af værkerne er doneret af kunstnerne fra omkring museets grundlæggelse og årene efter, og samlingen repræsenterer derfor pionererne indenfor moderne glaskunst.

 

Fra nutiden fortæller formidlingsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner om Mapping Denmark-udstillingen med de fem markante, yngre kræfter som for tiden indgår i det efterhånden 25 år gamle værkstedsfællesskab på Kigkurren på Islands Brygge i København – og som har haft flere navne, men nu hedder Luftkraft. De fem glaskunstnere er Stine Bidstrup, Mette Colberg, Pernille Braun, Stine Dines og Sally Xenia Christensen – som får hver sin præsentation med på vejen.

 

Senere på efteråret viser glasmuseet værker af de ti glasafgængere fra bornholmerskolen i udstillingen Silica Visions (tidligere omtalt i Glastip senest den 22. august). Pia Strandbygaard Bittner har en illustreret omtale af kunstnerne. Udstillingen vises 5. november - 15. januar.

 

Endelig en artikel om EGC-Bornholm af projektleder Susanne Jøker Johnsen. Hovedaktiviteterne i EGC er de to udstillinger på Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gård, og derudover en række faglige aktiviteter som stort set alle har været afholdt– blandt andet en konference om GLAS – Kulturarv og åndværk og proces som objekt. Susanne Jøker Johnsen skriver:

Konferencen ”sætter fokus på moderne glas som medium til at udtrykke sig i narrative værker, til aktivisme i både politiske og kønsrelaterede spørgsmål. Håndværket og arbejdsprocessen anvendes i udbredt grad til at markedsføre både kommercielt og i museumssammenhæng. Historien om kulturarven inden for glas er blevet vigtig i skandinavisk sammenhæng. Som postindustrielle vartegn bliver de forladte glasfabrikker og de omgivende kunstneriske og lokale samfund omdannet til brandede oplevelsescentre. Ofte syntes målet at være et ønske om at holde kulturarven ’levende’ og minde os om tider hvor den industrielle produktion af kunst og kunsthåndværk var en del af vores nationale identitet. Men den moderne iscenesættelse af glashåndværk og kulturarv peger også i nye retninger og måder at forstå og udvikle anvendelse af glas. Fx i regionale, iværksætter-, aktivistiske eller kunstneriske sammenhænge som udfordrer vores opfattelse af identitet og autenticitet. Det er næsten som om processen bliver vigtigere end værket eller ligefrem udgør selve værket?”

EGC-priser

Og nu vi er i gang med EGC-2016, så skylder vi at nævne hvem der vandt de to priser på henholdsvis 10.000 og 5000 euro – svenske Karin Forslund og tyske Thomas Kuhn. Karin Forslund er afgænger fra Designskolen Bornholm i 2013, hun har arbejdet flere steder i Sverige og Danmark og andet udland, og for tiden arbejder hun i Norge.

Glasmuseet Ebeltoft i oktober

I forbindelse med Glasnettets årsmøde/generalforsamling i Ebeltoft er der lørdag den 1. oktober en pop up-udstilling med de af glaskunstnerne medbragte glasværker. Udstillingen ferniseres kl. 12 og lukker igen allerede kl. 17. En endagsforestilling!

De kommende udstillinger på Glasmuseet Ebeltoft er omtalt ovenfor. Der er fernisering af udstillingerne fredag den 7. oktober kl. 17.

Mød kunstnerne – lørdag den 8. oktober kl. 11 vil kunstnerne fra Luftkraft vise rundt og fortælle.

Grundet udstillingsåbningen er den månedlige Særlig Søndag flyttet til den 9. oktober kl. 14.

Efterårsferien uge 43

Mandag den 17. kl. 11-13 og 14-16 – Sandblæsning. Dekorér et glas med klistermærker efter eget valg og få det sandblæst af én af museets hjælpere. Glasset kan tages med hjem med det samme. Fra 60 kroner plus entré.

Tirsdag den 18. kl. 10.30-13 og 14-16 – Støbning i værkstedet. Lav en figur i støbt glas, fx et aftryk af en hånd eller måske et æble i anledning af Ebelfestivalen. Glasset kan først fås med hjem efter afkøling næste dag. 75 kroner plus entré.

Onsdag den 19 kl. 10.30-13 og 14-16 – Fusing i værkstedet. Lav et æblebillede eller et andet motiv af små stykker farvet glas som smeltes fast på en klar glasplade. Glasset kan først fås med hjem efter afkøling to dage senere. 75 kroner plus entré.

Onsdag den 19. kl. 19-21 – Go’nat på museerne. Oplev museet efter mørkets frembrud. Husk lommelygte! (Arrangeret i samarbejde med Fregatten Jylland og Museum Østjylland.) Entré voksne 50 kroner, børn gratis.

Torsdag den 20. og fredag den 21. kl. 10.30-13 og 14-16 – Glasblæsning i værkstedet. Prøv at puste glas – lav din egen julekugle. Den afkølede kugle kan hentes næste dag. Tilmelding nødvendig på 86 34 17 99. 150 kroner plus entré.

Hempel Glasmuseum i oktober

Årets særudstilling GLASUR – kemi, masse og myte lukker med september måneds udgang, dog har museet også åbent i skolernes efterårsferie den 15. til den 23. oktober kl. 11-16.

Museet melder om en sæson med et ”stort og begejstret publikum” og kan fortælle at Statens Kunstfond har været på besøg og købt i alt fem værker af kunstnerne Ida Wieth, Pernille Pontoppidan Pedersen og Christina Schou Christensen. Værkerne er stadig udstillede.

Samtidig vises udstillingen af Hempels glasprismodtager 2016, Maria Koshenkova, og udstillingen Blomsterglas i alle regnbuens farver arrangeret af Glashistorisk selskab Holbæk.

I efterårsferien er der familieværksted i GlasSpiren (det lille hus ved vejen) alle dage kl. 11-16, og her kan man dekorere og få sandblæst drikkeglas. På selve museet kan man lave armbånd af glasperler og glasmosaikker og male med glastusch på hjerter og andre glasting.

Torsdag den 20. oktober kl. 14 er der Den store kagedyst med glasur – en konkurrence om den mest fantasifulde og smagfulde kage og den bedste glasur med inspiration fra Glasur-udstillingen. Deltagelse kræver tilmelding senest den 17. oktober. Se nærmere.

Entré til Hempel Glasmuseum er 50 kroner for voksne, børn og unge gratis. Hvad de enkelte aktiviteter koster, kan vi ikke gøre rede for.

Edisons glødetrådspære

Glasapparatblæseren og flamework- og lampeglaskunstneren Jens Christian Kondrup fortæller at han har haft en sjov opgave for Danmarks eneste glødelampefabrikant, Danlamp, i Aabenraa. Opgaven var at genskabe Edisons glødetrådspærer fra slutningen af 1800-tallet med det karakteristiske udseende til brug i en filmoptagelse.

Danlamps hjemmeside findes en video der viser fabrikationen af glødelamper/pærer som den foregår på fabrikken (scroll ned på forsiden). Læs mere om Thomas Alva Edison og hans 1093 patenter – heriblandt hans snart 137 år gamle glødepære – på denstoredanske.dk.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft