Glastip 2. september 2015 – Ved Toldboden steg en regent i land
Ved Toldboden steg en regent i land
(og med sig fik hun et glasfad af Tchai Munch)
Tirsdag den 1. september kl. 10 steg der en regent – faktisk et regentpar – i land ved Toldboden* i Ebeltoft. Parret er på sommertogt i Østjylland med kongeskibet Dannebrog som ankrede op uden for Ebeltoft Havn. Herfra sejledes i chalup til kajen ved Fregatten Jylland, hvorefter der kørtes en halv times rundtur i Ebeltoft by i åben karet med eskorte af Gardehusarregimentets Hesteskadron. Karetturen sluttede ved Glasmuseet hvor kommunalbestyrelsen bød Regentparret velkommen til Syddjurs Kommune. At Dronningen skulle besøge Glasmuseet var ikke mindst relevant af den grund at hun er protektor for museet. Efter forskellige andre besøg rundt omkring med kronebiler som befordring – herunder en frokost på Molskroen – forlod Regentparret sidst på eftermiddagen kommunen ad samme vej som de var kommet.

Karetturen sluttede ved Glasmuseet – desværre kan man på dette foto ikke se det flotte firspand af hvide kladruberheste som trækker den kongelige karet.
På Glasmuseet fik Regentparret overrakt kommunens gave – et glasfad udført af den lokale glaskunstner Tchai Munch. Regentparret modtog gaven i forbindelse med Syddjurs-borgmester Claus Wistofts velkomsttale. Og her overlader vi ordet til kommunens kommunikationsafdeling som på en hjemmeside dedikeret regentbesøget skriver:
”Glaskunstner Tchai Munch, som har lavet det smukke fad, er indehaver af Ebeltoft Glas som holder til i Nedergade midt i Ebeltoft. Hun er enke efter glaskunster Finn Lynggaard som stiftede Glasmuseet i Ebeltoft.

Det smukke glasfad er lavet i farverne kongeblå, hvid, rød og guld. Den kongeblå farve i fadet symboliserer Kongehuset, mens den hvide farve symboliserer Danmarks befolkning. Mellem de to farver bugter sig et bånd i rødt og guld som symboliserer båndet og kærligheden mellem befolkningen og Kongehuset.
De teknikker som er brugt ved fremstillingen af fadet, hedder fusing og slumping hvilket på dansk betyder sammensmeltet og varmeformet. Sammen med fadet fik Regentparret en lille bog skrevet af Finn Lynggaard hvori han beskriver de forskellige teknikker for fremstilling af glaskunst.
Til opbevaring af det smukke glasfad har skibstømrer Kim Djernes fra Fregatten Jylland fremstillet en utrolig flot trækasse specielt til glasfadet. Trækassen, som er håndlavet, er fremstillet i formspændt eg, og låget til kassen følger fadets linjer og symbolisere farverne i fadet gennem forskellige træsorter. Lågets ene side er fremstillet i mahogni hvilket symboliserer fadets blå farve, mens den anden er i ask som fadets hvide side. Mellem de to sider bugter sig et bånd.

Trækassen er foret med stoffet Hero. Hero er designet af den spanske kunstner og designer Patricia Urquiola som har vundet flere designpriser blandt andet den anerkendte Red Dot Award. Det iøjnefaldende ved stoffet Hero er ensartetheden og de feminine farver. Stoffet er doneret af tekstilvirksomheden Kvadrat.”
Foto fra karetturen er fra Syddjurs Kommunes hjemmeside. Regentparrets gave er fotograferet af Finn Manford fra Glasmuseet.
* Glasmuseet er som bekendt indrettet i byens tidligere Toldbod (nu med tilbygning) beliggende ganske tæt på Fregatten Jylland.
MINDCRAFT15 på Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark præsenterer i samarbejde med Statens Kunstfond årets udvalgte danske kunsthåndværk og design i udstillingen MINDCRAFT15. Udstillingen er kurateret og iscenesat af den dansk-italienske designduo GamFratesi og har tidligere på året været vist under designugen i Milano i Italien hvor den blev tildelt den fornemme pris Milano Design Award. GamFratesi har i udstillingen taget udgangspunkt i forholdet mellem mind og craft og har tilføjet et tema de kalder In Between med fokus på spændingsfeltet mellem mind og craft – fra de konceptuelle til det håndværksorienterede design.
Det er ottende gang udstillingskonceptet Mind Craft har repræsenteret dansk kunsthåndværk og design i udlandet, men det er første gang udstillingen vises i Danmark. Udstillingen kan ses fra den 18. september til den 31. januar. Der er fernisering torsdag den 17. september kl. 17-19. Udstillingen rummer 14 værker med i alt 19 kunsthåndværkere og designere involveret. Heriblandt glaskunster Tora Urup med fadet Between Earth and Sky. De øvrige deltagere er benandsebastian, Louise Campbell, Rosa Tolnov Clausen, Claydies, Edvard-Steenfatt, Halstrøm-Odgaard, Ole Jensen, Jørgensen-Depping, Akiko Kuwahata, Cecilie Manz, Eske Rex, Henrik Vibskov og Jakob Wagner.
For Designmuseet er Mind Craft-udstillingen optakt til den kommende tids satsning på samtidig dansk design. ”Vi har længe manglet et sted der repræsenterer hele bredden på den danske design- og kunsthåndværksscene. MINDCRAFT-udstillingen bliver den poetiske ouverture til en række udstillinger og begivenheder der vil gøre designmuseet til omdrejningspunkt for debatten om fremtiden for dansk design. Senere på året følger en stor forskningsbaseret permanent udstilling kaldet Dansk Design Nu!,” siger museets udstillings- og samlingschef Christian Holmsted Olesen i en pressemeddelelse. Denne udstilling vises fra den 13. november.
Måneden inden (8. oktober) åbner Designmuseet udstillingen Learning From Japan om Japan som en vigtig inspirationskilde for dansk design. Udstillingen præsenterer museets store japanske samling som går 125 år tilbage til Kunstindustrimuseets grundlæggelse, side om side med dansk kunsthåndværk, design og grafik med inspiration fra Japan.
Glastip 8. september 2015 – 25.000 glas
25.000 glas
Efter fem års arbejde har Næstved Museums dedikerede museumsinspektør Susanne Outzen og hendes skiftende medhjælpere og frivillige passeret glas nummer 25.000 i registreringen af Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Der er stadig et pænt stykke vej mod den endelige registrering – også fordi firmaet Rosendahl, som viderefører brandet Holmegaard, løbende supplerer samlingen med nyfremstillede og nydesignede glas.
Susanne Outsen skriver i sin blog: ”Endnu en stor milepæl er rundet. Begejstringen over at have nået så langt er stor. Vi kan dog se på de resterende antal kasser at der er lang vej endnu inden vi når vejs ende. Så næsen er allerede sat i sporet efter nummer 26.000. For fem år siden da vi fik samlingen, havde ingen regnet med at registreringen ville tage så lang tid, og at der ville være ret meget mere end 25.000 glas i samlingen. Men det er der altså. Vi støder stadig på nye glas som vi aldrig har set før, men der er også mange gengangere. Serierne vokser hele tiden. Hylderne bugner af glas. Det er et skønt syn.”
Susanne Outzen bringer i samme blogindlæg et foto af denne grønne vase af Sidse Werner (NÆM2204x2071) i anledning af den igangværende udstilling på museet med værker af den femte og sidste Holmegaard-designer i denne omgang.
Spisestel i beton, træ og glas i Butik for Borddækning
Butik for Borddækning i Møntergade 6 i København åbner onsdag den 9. september kl. 16-19 en udstilling med Et spisestel i beton, træ og glas designet af Kerstin Kongsted og serveringsbakker i aluminium og træ af Dögg Gudmundsdottir. Udstillingens sidste dag er den 26. september.

Et spisestel af Kerstin Kongsted.
Nordiske kunsthåndværkere og designere i Paris
Danske Kunsthåndværkere & Designere udstiller under Paris Design Week i samarbejde med foreningens nordiske søsterorganisationer fra Norge, Sverige, Finland og Island i netværket Nordic Network of Crafts Associations. Udstillingen Magic Language – Game of Whispersvises den 9.-13. september i Grand Palais i Paris under messen Révélations.
De danske deltagere er Pernille Mouritzen, smykkedesigner, Lea Mi Engholm, keramiker, Trine Trier, smykkedesigner, Janne Krogh Hansen, guldsmed, Marianne Nielsen, keramiker, Mariko Wada, keramiker, og Christina Rivett, glaskunstner.
På egen hjemmeside skriver tidligere Luftkraft-medlem, den nu i New Zealand bosatte glaskunstner Christina Rivett:
“One of the pieces from Lost and Left has been invited to be shown at theBanquet at Revelations fine craft and creation fair at the Grand Palais in Paris from 10th-13th September. With kind help from Statens Kunstfond via Danske Kunsthåndværkere og Designere, I have been invited to attend the fair and will be present on the 10th September.”
Hvad der er hvad dernede i Paris, er ikke helt til at greje, men her er tre link: 1 – 2 – 3.

Et af værkerne fra Lost and Left, Christina Rivetts bidrag til sidste års glasbiennale hos Roskilde Kunstforening (Palæfløjen) og Substans-udstilling hos Bredgade Kunsthandel.
Reception i Keramik & Glasværkstedet
Keramik & Glasværkstedet med butik i Kronprinsessegade 43 i København har fået keramisk designer Jeanette List Amstrup som nyt medlem, og i den anledning holder man reception fredag den 18. september kl. 16-20. Hun har i flere år arbejdet som designer og står bag den populære Mano-serie for Kähler, men nu er hun vendt tilbage til håndværket og er begyndt at producere ting i sit eget navn: Jeanette LIST Amstrup.
Butiksfællesskabet består i øvrigt af keramikerne Annemette Kissow, Rebecca Lundberg og Lise Damsager Hansen samt glaskunstner Sia Mai – som man kan læse mere om på butikkens (nye) hjemmeside.
Kulturaften med jazz og glas m.m.
På Skanderborg Museum, Adelgade 5, kan man den 18. september kl. 16-20 opleve keramik, glas og jazz. Glaskunstner Line Gottfred Petersen viser en mindre udstilling, Helene Keis fra keramikerparret keis&fiedler viser en installation af porcelænsblomster, og kunstner Karina Præstegaard viser en installation af en teltlejr i keramik. Og Gertrud Berg Trio spiller stemningsfyldt jazz kl. 19-20. Fri entré.

Blå bølgevaser – blæst og sandblæst glas, Ø 13 cm, foto Per Bille.
Islandsk glas på nordisk kunstudstilling i Frederikssund
Frederikssund Kunstforening og Foreningen Norden afholder fra den 19. september til den 4. oktober Nordisk Kunstudstilling i Langes Magasin i Østergade 3 i Frederikssund. Det islandske bidrag er af søstreneSigrún og Ólöf Einarsdóttir (Sigrúnar og Ólafar Einarsdætra).
Sigrún er glaskunstner med glaspusteri* i Island. Hun tog 1979 afgang fra glasafdelingen på Skolen for Brugskunst. Ólöf tog i 1985 afgang fra tekstilafdelingen på Islands Kunst- og Designskole. Den næste snes år forfulgte de hver deres faglige karriere, men siden 2002 har de også arbejdet sammen om og haft succes med værker med kombinationer af glas og tekstile materialer. De har udstillet flere steder i Europa – i Danmark på Bornholms Kunstmuseum og Hempels Glasmuseum, og Designmuseum Danmark og Glasmuseet Ebeltoft har værker af søstrene.
Sigrun Einarsdóttir vil være til stede ved ferniseringen som finder sted på åbningsdagen lørdag den 19. september kl. 11-14. Udstillingen har herefter åbent mandag-fredag kl. 13-17, lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 13-16.
* Glasværkstedet Gler i Bergvik som hun i 1982 stiftede sammen med sin ægtefælle Søren Staunsager Larsen som døde 2003.

Conversion (Forvandling) af glas, hestehår og sisal, men om netop dette værk er med på udstillingen, vides dog ikke.
Michas Sol
Micha Karlslund har bragt nogle mere ’autoriserede’ fotos på sin blog af sin Sol-udsmykning på Hospice Djursland.
Glastip 20. september 2015 – Glassprog – sprog i glas
Ida Wieth i Dokk1
Glaskunstner Ida Wieth udstiller frem til den 8. oktober glasinstallationer på det ny Aarhus Hovedbibliotek Dokk1. Installationen er af samme type og navn som den hun tidligere har udstillet på hovedbiblioteket i Lyngby-Taarbæk Kommune. Installationen hedder weight of words – ordenes vægt, og hermed forholder Ida Wieth (med bibliotekarforældre) sig til biblioteket som sted.
Fra en sættekasseagtig ramme hænger der blæste glasbobler af forskellig størrelse med ord trykt på små papirsedler – nogle af de mest brugte ord i det danske sprog. Som modvægt har de hver endnu en glasboble med ismeltet jernpulver – som er med til at ’afbalancere’ ordene. Tilmed varierer trykintensiteten af de trykte ord, så nogle står tydeligere end andre. Så inde i Ida Wieths nok så udtryksfulde glassprog er der altså ord fra vores allesammens sprog som får forskellig værdi og ’vægt’ efter hvilken sammenhæng de sættes i, og hvordan de opfattes. Det er ganske sindrigt.

Pressefoto.
Mette Folmer i Bredgade 22
Torsdag den 24. september kl. 17-19 er der fernisering i Galleri Bredgade 22 i København på udstillingen Stop tiden – Mærk verden med den ti år gamle kunstnersammenslutning 20-05 bestående af Mette Folmer, glas, Søren Madsen, maleri og foto, og Lene Lundgaard, maleri.
Se mere om Mette Folmer på hendes hjemmeside tranemarke.dk – ja, hun er fra Møn, og hendes adresse er fuld af herlige ord: Tranemarkegård, Kraneledsvej 13, Mandemarke, Borre. Hvor i øvrigt også Søren Madsen bor.
Udstillingen kan ses til søndag den 4. oktober, og der er åbent torsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 11-15.
Tre nye udstillinger på Glasmuseet Ebeltoft
Med en uges slutspurt i Ebeltoft lukker DG15-udstillingerne søndag den 27. september for at give plads til tre ny udstillinger fra den 10. oktober:
Årets afgangsudstilling fra Danmarks Designskole Bornholm HANDS ON / HANDS OFF, som tidligere har været vist på Bornholms Kunstmuseum og i Designer Zoo i København, vises frem til årets udgang i Ebeltoft – dog kun de fem glasafgængeres værker.
Ligeledes frem til årets udgang viser museet en stedsspecifik installation – COGENT WHISPER – af den amerikanske glaskunstner Jack Wax. Nogle dage efter åbningen afholdes i museets glashytte en workshop for professionelt udøvende glaskunstnere samt en masterclass (foredrag) – se nedenfor*.
Frem til den 10. april vises udstillingen NEW ADDITIONS bestående af udvalgte nye værker i museets samling.
De tre udstillinger ferniseres fredag den 9. oktober kl. 17. Samme aften er der kl. 19-21 gratis adgang til udstillingerne i forbindelse med den stedlige Kulturnat.
I anledning af skolernes efterårsferie afholder museet fra den 10. til den 18. oktober en æblequiz hvor man kan gå på opdagelse i de ny udstillinger og deltage i en lodtrækning om en glaspræmie.
På grund af udstillingsskiftet flytter Særlig Søndag fra månedens første søndag til den 11. oktober (rundvisning for alle – gratis når entréen er betalt).
* Søndag den 18. oktober kl. 19.30 afholder Billedkunstrådet i Syddjurs Kommune et gratis foredrag (masterclass) på museet med Jack Wax. Foredraget foregår på engelsk. Foredraget afslutter en flere dage lang workshop An Awareness of other Possibilities for professionelt udøvende glaskunstnere i museets glashytte. I undervisningen assisteres Jack Wax af glashyttens daglige leder Aiofe Soden. Workshoppen foregår i museets åbningstid, og museets publikum kan følge aktiviteterne i hytten under workshoppen (14.-18. oktober kl. 10-16.30).
Glasmuseet i oktober i øvrigt
I skolernes efterårsferie uge 42 er der
- 12. oktober kl. 10.30-13 og 14-16 støbning i glashytten (75 kroner + entré til museet).
- 13. oktober kl. 10.30-13 og 14-16 fusing i glashytten (75 kroner + entré til museet).
- 14., 15. og 16. oktober kl. 11-13 og 14-16 sandblæsning (50 kroner + entré til museet).
- 14. oktober kl. 19-21Go’nat på museerne – oplev museet efter lukketid. Husk lommelygte! 50 kroner for voksne – børn gratis.
Anja Kjær til Engelsholm Højskole
Forud for vintersæsonen har Engelsholm Højskole ansat et nyt lærerteam på den to år gamle Formlab-linje.
Leder af glaspusteriet bliver en af de sidste 30 års store danske glasdesignere – Anja Kjær – som har været designer hos Royal Copenhagen og Holmegaard i 17 år og siden freelance designer hos Rosendahl. Anja Kjær er uddannet fra Designskolens grafiske linje og fra glas- og keramiklinjen, hvorefter hun sammen med sin mand Darylle Hinz drev firmaet Hinz/Kjær Glasdesign og sidenhen har haft sit eget firma Anja Kjær Design.
”Det er ganske enkelt et scoop for en skole som Engelsholm og en kæmpe cadeau at få en ansøgning fra en kapacitet som Anja – en designer hvis design jeg selv og mange andre danskere har ejet i årevis,” fortæller højskolens forstander Jakob Bonderup på FB. ”Det er samtidig tydeligt at hun brænder for at videreformidle den enorme viden hun har akkumuleret igennem sin strålende karriere.”
Som leder af keramik-linjen er ansat Morten Cramer Buch som har en keramisk uddannelse fra Designskolen og en master i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og som både har været aktiv og udstillende kunstner og i 14 år ansat på Designskolen i Kolding.

Anja Kjær – foto fra Engelsholm Højskoles hjemmeside.
Glasnettets møde 2915

Anders Raad (yderst tíl højre) har publiceret dette gruppefoto fra det nyligt afholdte landsmøde i Glasnettet. Gruppeopstillingen er foregået forud for landsmødefesten. Glasnettes møde i 2016 afholdes i Ebeltoft.
Reklame for Pust Glas
Hos ferieboligformidlingsselskabet Campaya finder man denne artikel om Pust Glas, Ebeltoft.
Glasposten
- September-nummeret af Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten et netop udkommet med en leder af formand Karen Siune som byder Ned Cantrell og Karen Nyholm velkommen til Ebeltoft og omtaler forskellige af museets og venneforeningens aktiviteter – herunder at foreningen har været med til at finansiere museets ny opgave-kufferter for børn (og barnlige sjæle).
- Dernæst har bestyrelsesmedlem Jan Kock en foromtale af en USA-tur september 2016 – hvor han også nævner idéer om rejser til Holland-Belgien-Nordfrankrig samt en tur rundt i Vestjylland.
- Museets direktør Dan Mølgaard skriver om den i USA fremtrædende glaskunstner Jack Wax som med sin stedspecifikke installation og undervisning på museet (se ovenfor) for første gang optræder på et dansk museum (han har i en årrække været gæstelærer på glasskolen på Bornholm).
- Jan Koch har to velillustrerede glaskunstner-portrætter:
Dels af den svenske, farveglade og naturinspirerede glaskunstner Astrid Gate som blæser, sliber og graverer glas og arbejder med både over- og underfang og med graal- og arielteknikker på de mest avancerede måder.
Dels af danske Maj-Britt Zelmer Olsen som aktuelt er repræsenteret på museet med en installation i spejlbassinet foran museet som led i DG15-udstillingerne. Maj-Britt arbejder meget med store installationer. Den hun har i Ebeltoft, hedder Glas mellem rum og består af glascylindre placeret i vandet således at åbningen rager en smule op over vandspejlet – et spejl som påvirket af det skiftende lys og vindens skiftende retninger og styrker danner forskellige billeder – hvori glasrandene skaber nye lysreflekser og bølgemønstre.
- Museumsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner beskriver afgangsudstillingen Hands off – Hands on med fem nyuddannede glaskunstnere fra bornholmerskolen.
- Skribent og kurator Pavla Rossini beskriver den nyligt afholdte udstilling Substans’15 i Bredgade Kunsthandel i København.