Glastip 7. september 2014 – Ene om glasset alle gode gange tre
Franske Marion Fortat repræsenterer dansk glas i Frankrig
Hun udøver sin glaskunst i Danmark – Designer ZOO i København – og hun er hen over denne weekend og til tirsdag den 9. september med på Kunstfondens aktuelle udstilling Danish Crafts Collection 18 i Paris. Blandt de deltagende 27 kunstnere/kunstnerpar er der fem fra keramikken, og Marion Fortat er den eneste glaskunstner. Udvælgelsen af deltagerne er foretaget af designer Pil Bredahl.

Half er titlen på den glasserie Marion Fortat præsenterer i Paris. Foto Marion Fortat
Marion Fortat skriver på sin hjemmeside:
“Half is a colourful glass jar that stores food safely and adds a decorative touch to the kitchen. The opaque colour covers about half the jar, while the clear section lets us look inside the jar. Half is made in mouth-blown glass. Half starts with a bubble in clear glass. Next, a layer of coloured glass is added to half of the bubble, before it is covered with a final layer of clear glass. The bubble is then blown serially in a wooden mould, but variations in the distribution of the colour make each jar unique. Once the glass has cooled, the top is sliced off, and the edge is polished. The cork lid is finished to fit the diameter of the jar precisely. The design emerged in the process of working with hot glass in the workshop, the motion of liquid glass and the way it blends and expands.”
Maria Bang Espersen i Museumsbygningen i København
Københavns Erhvervsakademi, KEA, udstiller nu med nogen forsinkelse årets modtagere af Kunsthåndværkerprisen af 1879 i Banja Rathnovs galleri og kunsthandel i Museumsbygningen på Kastelsvej 18 på Østerbro i København.
Her deltager Maria Bang Espersen, som blev tildelt et rejselegat, med værkerne Spoon and Fork Study i hjemmelavet glasuld oven på omvendte kander og ydmygt placeret ved fodpanelet akkurat som det er vist på fotografiet i Glastip fra den 14. maj i forbindelse med prisoverrækkelsen. I samme Glastip er noteret hvilke prismodtagere Maria Bang er i selskab med.
Udstillingen varer til den 21. september, og galleriet er åbent tirsdag-lørdag kl. 12-16.
Ida Wieth på Nordkraft 14
Med sit værk Line of Thought er glaskunstner Ida Wieth blevet optaget på den censurerede kunstudstilling Nordkraft 2014 i Aalborg.
Der er fernisering lørdag den 13. september kl. 13-15 hvor udstillingen åbnes af journalist og kunstkritiker Erik Meistrup. Der er åbent tirsdag-torsdag-fredag kl. 12-17, onsdag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 11-15 til den 19. oktober. Der er gratis rundvisning den 16.9., 24.9. og 8.10. kl. 17-18, og på sidstedagen er der censortalk ved Trine Rytter Andersen kl. 13. Udstillingen afholdes i Kunsthal Nord på Kjellerups Torv 5.
Nordkraft-udstillingen blev afholdt for første gang i 2012, og dengang antoges 27 kunstnere med 61 værker. Hvordan det ligger i år, er endnu ikke meddelt på udstillingen hjemmeside, men der har været 215 kunstnere der har søgt om antagelse med flere end 1500 værker. At Ida Wieth er med, ved vi fra hende selv. Alle kan søge om antagelse, censureringen er anonym, og den forestås i år af billedkunstnerne Julie Sass, Simon Grimm og Jonna Pedersen, billedkunstner, kurator og skribent ved Kunsten.nu Trine Rytter Andersen, og museumsinspektør på Kunsten i Aalborg, Jakob Vengberg Sevel.
Ida Wieth er årets modtager er Finn Lynggaard-legatet – se Glastip 16. januar 2014 – hvoraf det også fremgår at Ida sidste år hjembragte det aktuelle værk fra et studie- og arbejdsophold i Japan. Det har været udstillet i Japan, men nu skal vi bare til Aalborg for at se det.

Om sit værk skriver Ida Wieth:
”Line of Thought tager udgangspunkt i tankens bevægelighed og vægelsindets konstante kursændring. Med tanke på foranderligheden og kompleksiteten i tankens kraft og skiften ’tegnes’ et rum frem af tynde trukne glastråde der med en ru og uregelmæssig ydre tekstur opnår et dragende og let skinnende udtryk når ramt af lys.
Æstetisk er værket inspireret af det japanske fænomen wabi-sabi hvor skønheden i det ufuldkomne, uregelmæssige, beskedne og uprætentiøse værdsættes. Værket understreger et stille, mørkt og intimt udtryk.
I sin struktur, ændring af intensitet, retning og skabelsen af rum, skygger, dybder og spor drager dette værk linjer til shodo – japansk kalligrafi – og vækker heraf mindelser om notering af tanker og betragtninger til live.”
Ida Wieth er flyttet ind i det store tværfaglige kunst- og kulturproduktionscenter Godsbanen på den gamle godsbanestation midt i Aarhus. Her har hun værksted sammen med keramikerne Lene Nielsen, Louise Gaarmann og Nanna Damgaard, og man er altid velkommen. Derudover lejer Ida Wieth sig i efteråret og vinteren ind i glashytten på Glasmuseet i Ebeltoft. Her kan man finde hende onsdage og se hende blæse glas.
På Ida Wieths hjemmeside og blog kan man følge med i hvad hun foretager sig, herunder nye ting hun har gang i, værkstedet på Godsbanen, opholdet i Japan m.m.

Watery Sunny Shadow – en post på Ida Wieths blog for et par uger siden – hvad mon vi har i vente?
Nyt fra Ebeltoft
September er sidste chance for at opleve dette års hovedudstilling på glasmuseet – den internationale BodyTalk-udstilling. De sidste arrangementer knyttet til udstillingen er søndag den 14. september kl. 14 med foredraget Køn og Krop i Samtidskunsten af kunsthistoriskker og kritiker Rune Gade og søndag den 28. september kl. 11 med en såkaldt Finnissage med demontering af et værk af Alexander Rosenberg.
Museet har i øvrigt fået Schjerning Farver A/S som ny sponsor – ud over sponsoratet støtter firmaet museet med sine produkter til aktiviteter som fx glasmaling. Museets øvrige sponsorer er Kvadrat A/S og Blue Water Shipping A/S.
Glastip 11. september 2014 – Plan og tilfælde
VETRO: Exploring the Venetian Influence
(Italiensk glas: På opdagelse i den venetianske indflydelse)
Fra den 12. september til den 18. oktober kan man hos Peter Layton i London Glassblowing se en udstilling som galleriet selv synes er en af de mest (op)lysende og fascinerende udstillinger til dato. 15 glaskunstnere fra UK og omegn er blevet bedt om med nye værker at skabe nutidige fortolkninger af traditionelle italienske teknikker tilbage fra romersk tid og den venetianske ’guldalder’. Udstillingen skal ikke bare ære de traditionelle italienske glasmagere, men også vise hvordan deres teknikker er blevet genopfundet af dagens mest innovative glaskunstnere.
Og uanset om man drager til Bermondsey Street i London eller ej, kan man besøge Peter Laytons hjemmeside og se eksempler på hans og en fem-seks andres bidrag til udstillingen. Man kan også på en dejlig video se hvordan londoneren Liam Reeves arbejder.
Pipaluk Lake i Paris
Planlagte tilfældigheder / Planned accidents / Hasards planifiés
Fra den 13. september til den 25. oktober udstiller Pipaluk Lake nye (2014) værker i Galerie Maria Lund på Rue de Turenne 48 i Paris. Glaskunstneren er til stede ved receptionen på åbningsdagen kl. 17-20. Til udstillingen udgives et retrospektivt katalog.

Udstillingsomtalen på galleriets hjemmeside viser 15 fotos af udstillingens værker – heriblandt værket Weave (vævning) i formatet 81x18x12
Hjælp Per-René Larsen videre med hans projekt Easy Living
Via Glasnettet har Per-René Larsen fra Fanefjord Glas på Møn efterlyst hjælp til endnu en omgang med den glasserie han har kaldt Easy Living, og som er udstillet denne sommersæson på Hempels Glasmuseum i Odsherred – se Glastip 17. april og især 5. juli.
Per-Renés Easy Living-projekt er en revitalisering af ting han har liggende på sit værksted, men opgaven kræver flere hænder. Det skal foregå sidst i september, og ’kvalifikationer’ er en fordel, men ikke en betingelse. Per tilbyder en oplevelse – og kost og logi. Man kan kontakte Per-René Larsen via perrenelarsen@gmail.com eller telefon 55 8173 09 eller 20 78 45 98.
Finn Lynggaards Legat 2014
Fondsbestyrelsen erindrer om at ansøgninger til 2014-legatet fra Finn Lynggaards Fond er den 14. november. Bestyrelsen består af glaskunstner Tchai Munch (enke efter Finn Lynggaard), direktør for Glasmuseet Ebeltoft, Dan Mølgaard, og formand for Glasmuseets Venner, Karen Siune.
På Glasmuseets hjemmeside kan man læse hvem der kan søge og til hvad, og betingelserne – blandt andet et foredrag på Glasmuseets Venners generalforsamling. Og som Tchai Munch skriver, så skal et tidligere afslag ikke afholde én fra at søge igen.
Glastip 15. september 2014 – 35 år og lidt til
Blæst i 35 år
Glasmagerne kalder de sig, parret bestående af svenske Lena Ljungar og danske Jesper Sødring. De etablerede deres første værksted i 1979 ved Valdemars Slot. I 1983 flyttede parret deres værksted nogle få kilometer syd på til Lunkebugten på Vemmenæsvej nr. 10. I år har de således været i gang med glaspusteriet i 35 år og alle årene på Tåsinge. Med urterne i baghaven og udsigten til vandet og skoven til stor inspiration.
Det hele begyndte da de i 1973 mødtes på Kunsthåndværkerskolen i København. Først handlede det om keramik, men hurtigt blev de mere interesseret i glasset. Da der endnu ikke var etableret en glaslinje man kunne tage afgang fra, flyttede de efter tre år til glasskolen på Orrefors Glasbruk i Småland hvor de blev i to år. De afsluttede deres uddannelse med et år på og afgangseksamen fra Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Undervejs havde de to gange sommerferiejob i Snogebæk Glashytte der var det første glasstudie på Bornholm.
Egentlig er jubilæumsdatoen den 19. juni, og det var sågar på samme dato de åbnede deres værksteder ved Valdemars Slot og på Vemmenæsvej. Det var også på den dato de for fem år siden fejrede både 30 år forretningsjubilæum og sølvbryllup – se reportagen i den lokale avis på fyens.dk hvor man også kan se et par fotos af parret. Lena og Jesper fik i 1993 Hempels Glaspris. Lena er et af de 45 medlemmer af den snart 40 år gamle svenske sammenslutning af keramikere og glasblæsere blås&knåda (blæs og ælt).

Pigeglas af Lena Ljungar
Lena Ljungar og Jesper Sødring frihåndsblæser og driver alt glas. Hovedvægten ligger i produktion af brugsglas i form af drikkeglas, karafler, skåle osv. Parret har også gennem årene udviklet teknikker som har sat deres særlige præg på glasset. Sandblæsning og gravering bruges som dekoration eller til at understrege form. For at fremstille glaskunsthåndværk må man som regel være to, og Lena og Jesper arbejder tæt sammen, men med hver deres design. Det gælder især unika-delen hvor de har meget forskelligt udtryk, men et givende samarbejde.

Skæve glas af Jesper Sødring
De 35 år fejres lørdag den 20. september kl.10-16 i glashytten på Tåsinge med en letsindig 35 procents rabat på alle varer – som en cadeau til de mange trofaste kunder gennem årene.
Hvis vi kunne, ville vi blæse dem et stykke.
Radiofortællinger: Øjnene der ser
I serien Radiofortællinger havde DR den 13. september en udsendelse Øjnene der ser med deltagelse af blandt andre glaskunstner Mette Colberg. DR’s beskrivelse lyder:
”Henrik C. Wiberg må skifte tilværelsen som Hotdogkonge ud med en som billedkunstner på grund af noget en læge kunne se i hans øjne for 20 år siden, og i dag er Henriks syn på sit liv helt ændret. Der er mange måder at anskue tingene på, og det er Mette Colbergs specialitet at vise os. Hun er kunstner og udfordrer vores vanlige syn på verden igennem slebne glasfiltre.”
Interviewet med Mette Colberg indleder udsendelsen. Hør udsendelsen på DR Netradio.
Glastip 27. september 2014 – Come Together i Ebeltoft
Kronborg Inspiration
19 kunsthåndværkere, designere og kunstnere fra Kronborg Gallerierne udstiller til udgangen af oktober i Det Blå Galleri på Kronborg i Helsingør.
På udstillingen giver de – med nye værker – deres fortolkninger af renæssancen og af ånden på Kronborg som jo er den umiddelbare nabo til de gamle kasernebygninger på slotsborgens fæstningsområde hvor medlemmerne af Kronborg Gallerierne har deres kombinerede værksteder og butikker. Der er åbent alle dage kl. 11-16. Entré 20 kroner.
Glasset er repræsenteret af glaskunstner og grafiker Birgitte Bentzen fra Bbentzen Design.
Ferniseringer i Ebeltoft den 10. oktober
Fredag den 10. oktober kl. 17 åbner Glasmuseet Ebeltoft efterårets tre udstillinger:
Melting Point
Afgangsudstilling med værker af elever fra glaslinjen på Kunstakademiets Designskole Bornholm som kan ses indtil den 30. november. Læs undertegnedes omtale af de nyuddannede glashåndværkere og deres værker i Glasposten nr. 3, 2014 side 4-5.
Come Together
Study-udstilling med værker af Micha Karlslund som kan ses året ud. Læs i Glasposten nr. 3, 2014 side 8-9 Pia Strandbygaards reportage fra et besøg hos Micha Karlslund som har arbejdet i månedsvis med værkerne til udstillingen. Som man i øvrigt kan se endnu mere til på hendes blog med hyppige poster om forberedelserne og alle forsøgene.
Frit valg
Værker fra den permanente samling udvalgt af museets frivillige. Se også i Glasposten nr. 3, 2014 side 6-7 museumsdirektør Dan Mølgaards artikel om museets frivillige medarbejdere og deres udstilling. Denne udstilling kan ses til den 15. marts.

Micha Karlslund i sit værksted. Foto fra kunstnerens hjemmeside.
Nyt fra Glasmagasinet i Næstved
Museumsinspektør Susanne Outzen beretter uge for uge i sin blog om hvordan hun og en flok frivillige hjælpere i glasmagasinet under Næstved Museum troligt arbejder på at ordne glas- og flaskesamlingerne fra Holmegaard og andre glasværker. Glassene og flaskerne befinder sig i store kasser uden alt for meget orden, og de skal pakkes ud, bestemmes ved hjælp af gamle kataloger og andre kilder, måske vaskes og have etiketter klistret fast, beskrives, nummereres, fotograferes og til sidst registreres i museets offentligt tilgængelige database. I sin seneste post kunne Susanne berette hvordan glasholdet havde fejret registreringen af genstand nummer 20.000 – en grøn likørkaraffel som her gengivet – og at man ikke ved hvor og hvornår det slutter. Der er 350 kasser med glas og flasker tilbage.

Susanne Outzen er egentlig middelalder-arkæolog, og i en nylig blogpost bemærkede hun at det var lidt specielt at sidde i et lagerlokale og registrere moderne glas, medens hendes arkæologkolleger strømmede til Vallø-egnen hvor der for første gang i mange år var fundet en vikingeborg a la Trelleborg. ”Og her sidder man ’bare’ og limer etiketter på flasker.” Ugen efter lød det dog således:
”Sidste fredag ømmede jeg mig lidt over at mine kollegaer render rundt ude i felten og finder vikingeborge og skriver danmarkshistorie. Men jeg havde jo helt glemt at det gør vi jo sådan set også! Dette projekt med registrering af Holmegaard Glasværks Prøvesamling er jo også ‘once in a lifetime’. Tænk, her sidder jeg jo midt i Danmarks største og vigtigste glassamling – mange af jer ville jo elske at have mit job og bare kunne gå rundt imellem denne her glassamling hver dag. Undskyld til jer alle, at jeg kunne glemme det. I virkeligheden er alle vi der har vores gang i prøvesamlingen, ikke så lidt privilegerede. Vi er nok de første og eneste der kommer til at have set hele prøvesamlingen og få den igennem vores hænder.”
Glasposten
I årets tredje nummer af Glasmuseets Venners blad Glasposten har formand Karen Siune først en gennemgang af den kommende tids arrangementer. Som følges op med omtaler af de udstillinger der i oktober åbner på museet i Ebeltoft:
Dels har undertegnede en illustreret beskrivelse af de seks(syv) glaskunstnere og deres værker på årets afgangsudstilling Melting Point, dels har Dan Mølgaard en beskrivelse af den kommende udstilling af værker fra museets samling Frit valg på alle hylder udvalgt af de frivillige hjælpere på museet, og dels har Pia Strandbygaard en reportage fra et besøg hos Micha Karlslund som i lang tid har arbejdet intenst på sin udstilling Come Together i The Study-sammenhæng hvor hun har udforsket sammensmeltningen af glas og mange slags billeder og motiver – se hendes blog.
Dernæst har Pavla Rossini en artikel om fem danske/herboende glaskunstnere som var udvalgt til den prestigefyldte glaspris-udstilling i Coburg i Tyskland – og hvor førsteprisen gik til danske Karen Lise Krabbe. Endelig er der omtaler af Venneforeningens traditionelle venneweekend i forbindelse med udstillingsåbningerne i Ebeltoft den 10. oktober, af foreningens anden rundtur til forskellige glas-attraktioner i Aarhus og af en glasrejse til England i første halvdel af 2015.