Glastip 4. september 2013 – Flere slags samarbejde
Rikke Pape tilbage ved glasset
Efter en pause med job har Rikke Pape genåbnet sin butik, og hun arbejder ”som aldrig før” på værkstedet med at lave glas og finde på nye modeller, ikke mindst til julen. I den kommende weekend udstiller hun sammen med en halvt hundrede andre nordjyske kunstnere i sammenslutningen Ny Åben Kunst i Kunstsalen på Vrå Højskole med fernisering fredag den 6. september kl. 17-19 og åbent lørdag-søndag kl. 11-16. Gratis entre.
Line Gottfred Petersen i Viborg Kunsthal
Lørdag den 7. september kl. 10-16 deltager Line Gottfred Petersen på et marked i Viborg Kunsthal (tidligere Brænderigården) med 18 kunsthåndværkere og designere inden for keramik, smykker, glas og tekstil. Der er musik og café – og gratis adgang.
GLASSS – sidste chance i denne omgang
Hvis man vil se den store GLASSS-udstilling på Holstebro Kunstmuseum, så er søndag den 8. september sidste chance. Denne dag kl. 14 har kunstformidler Peter Haarby også sin sidste omvisning i udstillingen. Herefter går der syv-otte måneder før de samme værker igen kan ses – på Sophienholm i Lyngby nord for København fra den 26. april.
Britta Madsen og Søren Gøttrup – kan det bruges eller ej
Glaskunstparret BMSG – Britta Madsen og Søren Gøttrup – ferniserer torsdag den 12. september kl. 18.30-21 deres 130års fødselsdagsudstilling Useful or not. Udstillingen, der åbnes af kunstkritiker Erik Meistrup, omfatter flere end 130 glasobjekter, de fleste værker forestillende ting som er genkendelige fra hverdagen, dog tilført et tvist. Og når man så fx kan se en pakke tændstikker i glas, kan man jo spørge sig selv hvad det nyttige er.
”Det kræver en blanding af stor teknisk kunnen og evne til præcisionsarbejde at forene det tilsyneladende løsslupne og humoristiske med gennemarbejdede værker hvor hver del er helt i top. Det handler om både at have et kulturelt blik på verden omkring os og samtidig kunne give dette bliks manifestation en poetisk udformning. Det kan BMSG som få andre. Jeg ved det er en lang sammenligning, men BMSG er for dansk glaskunst hvad Kim Larsen har været for dansk visetradition. En fornyer baseret på lige dele professionalisme og folkelighed.” Skriver Erik Meistrup i en præsentation.
Udstillingen foregår hos Galerie Wolfsen, Tiendeladen 6 i Aalborg. Åbningstiderne er tirsdag-fredag kl. 11-17.30 og lørdag kl. 11-14. Sidste dag den 5. oktober.

BM&SG
Artists in residence hos Berlin Glas
Foreningen Berlin Glas, e.V. tilbyder årligt et artist in residence-ophold for to etablerede glaskunstnere med solid erfaring med blæst glas. De to kunstnere vælges på baggrund af deres tidligere arbejder og deres planer for at bruge foreningens glasstudie til at udvikle nye idéer og færdigheder i det varme glas.
Årets artist in residence-ophold foregår fra den 16. september til den 11. oktober, og de udvalgte kunstnere er russisk-danske Maria Koshenkova og danske Per-René Larsen.
Berlin Glas er en non-profit forening som på forskellig vis tilbyder tyske og internationale professionelle kunstnere og studerende mulighed for at arbejde med varmt glas i et velassorteret værksted indrettet i en gammel sennepsfabrik i Wedding i Berlin. Værkstedet omfatter en elektrisk ovn med 180 kilo klart glas, flere slags indvarmnings- og afspændingsovne og en masse andet udstyr til varmt glas og efterbehandling, og derudover er der adgang til et koldglasværksted et andet sted i nærheden af Berlin. De residerende glaskunstnere har en skemalagt adgang til faciliteter, materialer og støtte fra værkstedets medarbejdere. De to gæstekunstnere forventes at hjælpe hinanden i arbejdet i værkstedet.
Berlin Glas er åbent for offentligheden, og foreningen har formuleret disse missioner: … to share the skill of making art with glass with the public and provide a resource to international artists working with all media. … that working in collaboration with artists of various cultures doesn’t just broaden someone’s artistic capacity, but actually creates a culture of peace.
Glastip 15. september 2013 – Løst og fast, med og uden kant
Finn Lynggaards Fond legatuddeling 2014
Bestyrelsen for Finn Lynggaards Fond indkalder ansøgere til næste års legat. Legatet uddeles i januar, og ansøgningen skal afleveres senest den 15. november.
Fonden blev stiftet i forbindelse med Finn Lynggaards 80års fødselsdag den 11. januar 2010. Fonden var en gave og hyldest til den store glaskunstner og medgrundlægger af Glasmuseet i Ebeltoft. Fonden uddeler hvert år på Finn Lynggaards fødselsdag et legat på 10.000 kroner til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studie- eller inspirationsrejse.
Cecilia Madsen i Galleri Soli
Glaskunstner Cecilia Madsen debuterer i Galleri Soli med separatudstilling af ovnformet glas – skåle, fade, dyre- og menneskefigurer, glasbilleder m.m. i floatglas og bullseyeglas. Cecilia Madsen maler, men har de seneste år også arbejdet med glaskunst først på Kunstværkstedet Vasac i Slagelse og fra for nylig på eget glasværksted på Kastanievænget 2 i Rosted ved Slagelse. Udstillingen i Galleri Solie er netop åbnet og kan ses året ud tirsdag-torsdag kl. 14-17 og lørdag kl. 10.30-17 på adressen Sandvedvej 46, Sandved ved Fuglebjerg på Sjælland. Se omtale i Vestsjællands Distriktsblade.
Charlotte Bonne med BLIK i Helligåndshuset
Kunstnergruppen BLIK udstiller årligt i Helligåndshuset på Strøget i København. Gruppen består af cirka et dusin billedkunstnere, medlemmerne skifter lidt fra år til år, men en af de faste er glaskunstner Charlotte Bonne fra Holte som arbejder med støbt glas. Og ellers rummer dette års udstilling anden skulptur, maleri, klip, smykker, tegning og collage m.m. Der er fernisering mandag den 16. september kl. 17-19, og udstillingen kan ses frem til den 29. Åbent kl. 10-18. Den 21. kl. 15 er der gratis koncert med vokalensemblet Black Byrd.
Østbornholmsk sensommer med KANT
Maibritt Jönsson og Pete Hunner på Baltic Sea Glass deltager i Bornholms Kulturuge sammen med den bornholmske sanger og komponist Christina Seest og hendes firemandsband med nordisk jazz der svinger mellem traditionel amerikansk jazz og nordisk visetradition. Fredag den 20. september kl. 15 og kl. 19 vil sanger, musikere og glasblæsere gennem to forestillinger inspirere hinanden – We Can – We KANT.
Maibritt og Pete ’danser’ med glasset. De fusionerer, underbygger og forstærker jazzens toner og Christinas sang. Musikken byder ikke bare glasset op til dans, det inddrager også glasværker som toneskabende musikinstrumenter. Billetter købes hos billetnet.dk.
Baltic Sea Glass har åbent alle dage i efterårsferien (uge 42) og planlægger en særudstilling og en unika-aften. I en god måneds tid derefter har værkstedet kun åbent efter aftale.
Glas på Føllegård i Skævinge
Skævinge Kunstforening samler næste weekend i det lokale kulturhus Føllegård fem kunstnere der arbejder med glas, sten og træ. Der er en trædrejer og skulptør der viser hvordan 40 kilo træ drejes ned til en skål på 400 gram, der er to billedhuggere der viser stenkunst, og der er to glaskunstnere – Wivian Rafn-Olsen med billeder og masker i koldt glas og Bent Andreasen med skulpturer i jern og glas.
Der er fernisering fredag den 20. september kl. 19-20, og udstillingen har herefter åbent lørdag og søndag (uden tidsangivelse). Adressen er Føllegårdsvej 4 i Skævinge i Nordsjælland.
Glasmuseet Ebeltoft i september-oktober
Lørdag den 14. september kl. 11-16 optræder Ebeltoft Drambryggere i museumshaven med Årstidens Snaps.
Søndag 29. september kl. 14 fortæller Benno Blæsild, direktør for Fregatten Jylland, om de to historiske søster-fregatter Jylland og USS Constitution der begge optræder i museets Ocean-udstilling i Thérèse Lahaies installation Forgotten Ocean. Læs på museets hjemmeside og i seneste nummer af Glasposten om hvordan det hænger sammen.Lørdag den 5. oktober kl. 14 fortæller Mærsk-kaptajn Claus Melin om Havet som arbejdsplads. Foredraget er flyttet fra en tidligere annonceret dato.Foredraget er ét i rækken af arrangementer og aktiviteter knyttet til Glasmuseets aktuelle Ocean-udstilling som kan ses frem til den 3. november.
Søndag den 6. oktober kl. 14 er det Særlig Søndag med rundvisning for alle.
Kulturnatten fredag den 11. oktober:
- Kl. 19-21: Glasblæsning. Sammen med museets glaspustere er der mulighed for at blæse en julekugle. Begrænsede pladser, først-til-mølle, gratis efter betalt entré til museet.
- Kl. 19.30: Foredrag med glasmuseets direktør Dan Mølgaard. Gratis efter betalt entré til museet.
- Inden da og fra kl. 18 byder Glascaféen på kulturnat-middag med spansk forret, italiensk hovedret og fransk dessert. Kontakt caféen på 86 34 18 18 for at høre mere og reservere bord.
Efterårsferien – uge 42:
- Søndag den 13. oktober kl. 10-13 og 14-16: Fusing af glasbillede i museets glasværksted. Det koster 75 kroner plus entré. Det færdige glasbillede kan afhentes om tirsdagen.
- Mandag og tirsdag den 14. og 15. oktober kan man – til samme pris – prøve glasstøbning. Værket kan afhentes dagen efter.
- Onsdag den 16. oktober kl. 19: Go’nat på museet med visning af filmen Oceans – et eventyr under havets overflade med introduktion af havbiolog, dykker og fotograf Søren Larsen. Entré voksne 50 kroner, børn under 18 år gratis.
- Torsdag den 17. oktober kl. 14: Havet i billeder og ord – foredrag ved havbiolog, dykker og fotograf Søren Larsen.
Glasposten september 2013
Seneste nummer af Glasmuseets Venners blad Glasposten markerer det store efterårsskifte på museet hvor Ocean-udstillingen erstattes af en stor retrospektiv udstilling af værker af svenske Bertil Vallien og en Study-udstilling med engelsk-danske (århusianske) Ned Cantrell. I den anledning arrangerer foreningen en venneweekend med middag på ferniseringsdagen den 15. november. Nærmere program følger. Glasposten portrætterer både Vallien og Cantrell.
Foreningens formand Karen Siune hylder i en artikel de frivilliges indsats på museet med et portræt af Birte Olsen – en af venneveteranerne. Og formidler Pia Strandbygaard Bittner gennemgår efterårets program (se også ovenfor).
I periferien og udefra har Jørn Bech er portræt af Ditte Hvas, dette års modtager af Finn Lynggaard Legatet, Dan Andersen interviewer Karin Mørch, modtager af årets Hempels Glaspris, og undertegnede skiver om Exit 13, dette års seks glasafgængere fra Designskolens afdeling på Bornholm.
Glastip 19. september 2013 – Et dino-æg
Michael Kofod vandt Anla Glas’ jubilæumskonkurrence
Glaskunstner Michael Kofod har vundet Anla Glas’ konkurrence ved firmaets 25års jubilæum. Der indkom cirka 150 glasværker til konkurrencen, de fleste fra Danmark, men også enkelte fra Sverige.
Michael Kofods vinderværk er glasskålen Dino-æg som forestiller et klækket dinosaurus-æg med en krakeleret æggeskal der bærer resterne af blommen. Den er lavet af to lag glas der er krakeleret efter hver sin teknik – det er noget med vand og en speciel brændingskurve. Skålen er formet over en omvendt ’potte’, og slumpningen varer næsten otte timer med hyppige kig i ovnen for at standse nedsmeltningen når skålen har fået en ønskede form. Potten er beklædt med keramisk filt som kan optage den sammentrækning der sker i glasset ved afkølingen.
Michael Kofods vinderværk kan for tiden se sammen med et halvt hundrede andre Michaels glasarbejder i ”Danmarks hyggeligste” galleri Galleri 3G på Søgårdsvej 8 i Gelstrup mellem Egebjerg og Bråde på Kongsøre i Odsherred. Det er Michael selv der sammen med hustruen Dorte driver stedet som en kombination af galleri, glasværksted og gavebutik.

Dino-æg
Lys i Glassmedjen
Lørdag den 28. september kl. 10-17 inviterer Nanna og Andrew Brown til en dag om lys – elektrisk lys i blæste glaslamper. Med ved arrangementet er parrets lysekroneleverandør, der er ti procent rabat på alle lamper og lysekroner, og der serveres en lille forfriskning. Nanna og Andrew vil gerne vise hvordan de bruger lyset i Glassmedjen yderst på havnemolen i Hundested som inspiration til deres belysningsglas.
Nanna og Andrews håndpustede glas indgår blandt andet i små og store lysekroner som kunderne kan være med til at designe, så de passer til dér hvor de skal hænge. Konstruktionen af lysekronerne foregår i samarbejde med det fynske firma Theis Illumination repræsenteret ved Lars Hedemann som kan fortælle hvordan man kan få skræddersyet et design med de håndpustede glas.
Nanna og Andrew satser meget på produktionen og udviklingen af belysning til moderne indretning af boliger, virksomheder, institutioner og butikker. De mundblæste glaslamper har et skulpturelt udtryk og en visuel værdi – tændte eller slukkede – og udvalget omfatter bordlamper, pendler, spotlamper, standerlamper, køkkenlamper, seks-ni-og-tolv-armet lysekroner og unikabelysning.

Efterårsudstilling – Danske Kunsthåndværkere – Sjællandsgruppen
Fra lørdag den 5. til søndag den 20. oktober holder Sjællandsgruppen under Danske Kunsthåndværkere sammen med Allerød Kunstforening Efterårsudstilling på Kirkehavegaard (Kirkehaven 10, Allerød). Der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 11-17. Entré 20 kroner. Der er fernisering lørdag den 5. oktober kl. 15-17. Print og medbring denne invitation.
På trods af at kunsthåndværk som udgangspunkt er tredimensionelt og ofte kan ses fra mange sider, har de 24 deltagende sjællandske kunsthåndværkere valgt at give udstillingen titlen ”Hver ting har to sider”. Det skal nok forstås overført – noget med at se ting fra mere end én vinkel og at have et nuanceret syn på verden.
Medlemmer af Danske Kunsthåndværkere er professionelle kunsthåndværkere og designere med afgang fra Danmarks Designskole, Designskolen Kolding, Institut for Ædelmetal eller Guldsmedehøjskolen eller som er optaget gennem censur.
Blandt udstillerne er – foruden en masse dygtige keramikere og enkelte andre ’fag’ – glaskunstner-parret Jytte Mørch og Torben Jørgensen som siden 1991 i Fensmark (ved Holmegaards Glasværk) har drevet deres fælles glasværksted Jørgensen & Mørch Design.
Venneweekend 15.-16. november
I tilknytning til åbningen af Glasmuseets to nye udstillinger medio november afholder Glasmuseets Venner venneweekend den 15. og 16. november. Museet åbner dels den store retrospektive udstilling med værker af den svenske glaspioner Bertil Vallien og dels The Study-udstillingen Obstruction af Ned Cantrell.
Venneweekenden begynder fredag den 15. november kl. 17 med ferniseringerne på museet efterfulgt af en middag i Sognegården kl. 19 hvor Jette Christensen fra Glascaféen på museet står for maden. Lørdag den 16. november kl. 10 viser Ned Cantrell rundt i sin udstilling, og kl. 14 er det Bertil Valliens tur. Tilmelding til lørdagens program per mail til bodil.bast @ gmail.com.
Man skal også tilmelde sig fredagens middag i Sognegården. Pris for menuen inkl. to glas vin er 325 kroner. Tilmeldingen foregår på venneforeningens hjemmeside, og beløbet overføres til foreningens konto hos Sparekassen Kronjylland – reg.nr. 9360, konto 3085606904. Menuen vil bestå af:
- Forret: Oksecarpaccio med artiskokcreme, ærter, hakkede nødder og brød.
- Hovedret: Buffet med fransk landkylling med salvie og citron på bund af søde kartofler. Dertil svampe marineret i Ketjap Manis og sød chili (ikke stærk), jordskoksalat med granatæble og kørvel, rosenkålsalat med appelsindressing og urter og små bagte kartofler med løg og skysovs samt brød.
- Dessert: Æbletrifli med nøddemarengs.
Museumsglashytte til leje i kortere eller længere tid
I Glashytten på Glasmuseet Ebeltoft huserer til daglig hyttemester Pia Nissen med formidling og aktiviteter målrettet museets gæster, men hytten bruges i store dele af året også til produktion af glas til salg i museumsbutikken. Professionelt udøvende glaskunstnere kan nu leje sig ind i værkstedet i kortere eller længere perioder.
Værkstedet indeholder en smelteovn, en indvarmningsovn, to afspændingsovn, en stor fusingovn, en garage med piberuller samt skoper, piber, puntler, anfangsjern og anfangskugler samt i sliberiet en båndsliber, en halvspindel til diamanthjul, en planslibeværk til diamantskiver og en diamantsav. Værkstedet kan lejes for 600 kroner per dag plus forbrug. Ved leje i en længere periode kan der eventuelt aftales en reduceret pris. Lejeaftaler indgås med hyttemester Pia Nissen.
Det forventes at værkstedet er i gang i museets normale åbningstid, så museets gæster kan følge arbejdet. Værkstedslejere kan efter nærmere aftale udstille deres arbejder i glaspavillonen i museets have. Der kan også eventuelt aftales salg af de fremstillede produkter i kommission i museets butik. Og så er man velkommen til den formiddagskaffe museets medarbejdere mødes over kl. 9.30. Læs mere på museets hjemmeside.
Glastip 25. september 2013 – We’re Rollin’
To glasfolk i Kulturslangen
Kulturslangen – en gruppe af kunstnere og kunsthåndværkere i Rudersdal Kommune (området mellem Furesøen/Sjælsø og Øresund i Nordsjælland) – holder weekenden den 28.-29. september kl. 11-16 åbent i deres atelierer. Blandt cirka en snes deltagere finder man gruppemedlemmet Anne Wedell-Wedellsborg på Bittekrogen 8 i Vedbæk og gæstedeltageren Ulla Schou-Christensen på Fuglesangsvej 23 i Birkerød. Begge arbejder med koldglas.
Glaspusteri og galleri med streetart af Jan Klein
Mød kunstneren Jan Klein til fernisering lørdag den 28. september kl. 12-14 i Glasseriet hos Rikke Bruzelius på Amager. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14, sidste udstillingsdag den 26. oktober.
Jan Klein er født 1951 på Vesterbro. Som ung levede han på kanten, og med sine stærke personlige erfaringer som ballast har han i mere end 25 år hjulpet andre med misbrugsproblemer. Jan har malet alle årene, og de sidste ti år har han haft succes med udstillinger på en lang række gallerier. Jan Kleins stærkt dekorerede bolig på Islands Brygge har netop været præsenteret i serien Danmarks skønneste hjem på DR1.
Rikke Bruzelius og Jan Klein deltager i bolig- og livsstilsmessen Liv & Stil på Carlsberggrunden i København den 19. og 20. oktober med cirka 200 udstillere inden for mode, design, brugskunst, gastronomi, vin og livsstil. De har 100 gratis invitationer som de deler ud ved ferniseringen.
Norsk kunsthåndværk 2013 med Lene Tangen
Den norske kunsthåndværkersammenslutning har netop åbnet deres årlige udstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo Kunsthåndverk 2013 med arbejder inden for områderne metal, tekstil, keramik, glas og træ.
Der har været run på de censurerede udstilling med 267 ansøgninger med i alt 900 indsendte værker. Der er udvalgt 79 kunstnere med i alt 130 værker. Blandt deltagerne er den på Bornholm arbejdende Lene Tangen som har fået antaget tre værker. Udstillingen er åben til den 15. december.
Mette Colberg tilbage i Luftkraft
Mette Colberg har for nylig afsluttet to års studier ved Konstfack University College of Art, Craft & Design i Stockholm med en Master of Fine Art, og hun er per 1. september vendt tilbage til Luftkraft fællesværkstedet på Islands Brygge i København. Nyheden herom er på Luftkraft-hjemmesiden illustreret med et værk fra et projekt Mette Colberg gennemførte i Stockholm, og som for tiden er udstillet på No Man’s Art Gallery i Amsterdam.
Glass Beyond the Object handler om det aspekt ved glasset Mette Colberg især har koncentreret sig om – den magiske transparens. I hverdagen ser vi bare gennem det glas der omgiver os, vi ænser det næppe, men glaskunstneren ser også glasset og ikke bare gennem det. Mette Cobergs projekt har været en undersøgelse af det gennemsigtige glas som materiale og de immaterielle aspekter ved det. Derfor har Mette blæst sine egne glasfiltre til at sætte foran en almindelig kameralinse. Ujævnhederne i det blæste glas fremhæver rummet mellem fotograf og subjekt.
Mette Colberg skriver om sit Filter Project: ”My work explores glass beyond the object. To understand the immaterial potential of transparent glass, one must look beyond surface and object and into and through the material. It is not about the object, but what happens through the object. With point of departure in handmade photographic glass filters and photography I am researching the immaterial aspects and the ambiguity of transparent glass and how these notions can mediate absence and presence.”

Mette Colberg – YOU & I
Micha Karlslund forbereder sig på The Study
Micha Karlslund er udvalgt til en The Study-udstilling på Glasmuseet Ebeltoft i efteråret 2014, og hun er allerede gået i gang med forundersøgelser og prøvearbejder. Det kan man følge på hendes blog hvor man allerede nu kan læse om og se billeder fra processen – fra planter i pres til gipskatastrofer…
Micha Karlslund har arbejdet med glas i 25 år og gennem flere år også tegnet og malet, og nu kombinerer hun glasset og billederne gennem eksperimenter med glas, metaller, farver og andre materialer for at finde nye udtryk og udvide sit ”kunstneriske alfabet”.
”Mit idemæssige univers bunder i det eksistentielle, i en løbende erkendelse af det at være til, i det at være menneske og agere i verden: i mit liv. Jeg forholder mig til den virkelighed jeg befinder mig i, de mennesker jeg møder, billeder jeg ser, historier jeg hører – det handler om skrøbelighed og styrke, drømme og dødelighed – og spændinger under den blanke overflade. Det der driver mig er – med glasset som medium – at udtrykke mig om disse tanker. Jeg mener glas er oplagt, idet det rent fysisk reflekterer, lyser, kan opleves i flere lag og dybder og selv er et materiale som både er sejt, sprødt, hårdt og blødt og på den måde er en metafor for det menneskelige.”

We’re rollin’ – de første test
Vinduesglas med diverse metaller, farve, bregneblade (!) med mere – før og efter brænding ved 800 grader celsius.