Glastip 3. oktober 2022 – Glas fra Holløse til Maldiverne
Martin Birk Møller i Huset i Asnæs

Det snart 50 år gamle kunstnerejede og kunstnerdrevne udstillingssted Huset i Asnæs præsenterer frem til den 30. oktober tre udstillinger herunder en fællesudstilling med kunstnerne tilknyttet huset. Blandt de 25 kunstnere er der adskillige kunsthåndværkere, heriblandt glaskunstner Martin Birk Møller (foto) fra havnen i Nykøbing Sjælland. Huset i Asnæs ligger i Storegade 31, 4550 Asnæs i Odsherred/Vestsjælland. Udstillingen har åbent tirsdag-søndag kl. 13-17.
Åbent hus hos Mette Enøe

Glaskunstner Mette Enøe har åbent hus i sit Glaspatch Galleri søndag den 9. oktober kl. 11-16. Mette Enøe har specialiseret sig i meget kulørt, dekorativ og figurativ glaskunst – store mosaikbilleder til ophæng, rumdelere og som stænkpladder. Hun laver også fade og meget andet inden for det ovnformede glas. Et særligt speciale er indstøbning af brudebuketter. Adressen er Allegade 66, 4690 Haslev.

Mette Enøe er glad for ugler: ”Lysets leg igennem denne multiplade Owl World anvendt som rumdeler giver flere oplevelser og skønne spejlinger,” skriver hun om denne – og tilføjer: ”Solgt”.
Jørn Hansen i Kunst før Columbus

Billedhugger Jørn Hansen – som arbejder i alskens materialer, men særligt træ og glas – udstiller i weekenden den 15.-16. oktober kl. 11-16 i Kunst før Columbus. Jørn Hansen holder til i Særløse per 4330 Hvalsø hvor han har atelier, galleri og skulpturpark. Han er autodidakt og har først senere i livet helliget sig sin kunst med salg og udstillinger for øje. Jørn Hansen har desuden arbejdet en del med Land Art. Ovenfor et værk der vil være med på udstillingen, herunder et eksempel på de glasskulpturer Jørn Hansen ellers laver, og som man kan se flere af på hans hjemmeside.

Det særlige udstillingssted med en lille håndfuld kortvarige udstillinger årligt er en del af Kulhuse Kultur og Medborgerhus som man finder på Gammel Kulhusvej 149 per 3630 Jægerspris. Udstillingerne har navn efter færgen Columbus der i sommerhalvåret sejler over den yderste smalle del af Roskilde Fjord mellem Kulhuse Havn på toppen af Hornsherred og Sølager på sydsiden af Halsnæs lige overfor.
Efterårsferie på Hempel Glasmuseum
Den står på perleværksted, papirbotanik, Glass Hunt, ølsmagning og familiehygge i efterårsferieugen 42 på glasmuseet på Annebjerg Stræde 2 syd for Nykøbing Sjælland. Allerede fra lørdag den 15. oktober er der familieværksted i GlasSpiren, det lille søde hus nede ved vejen. Også lørdag den 15. oktober kan man opleve ’papirbotanik’ hvor Ida Kleist fremstiller blomster, frugter, græsser og grene i papir. Produkterne vil være udstillet – og til salg – resten af ugen.
I museets atriumgård er der perleværksted mandag til onsdag hvor man kan se – og prøve hvis man er fyldt 14 år – fremstilling af glasperler. Onsdag den 19. oktober kl. 16-18 er der Kulturcafé Smag på Glasset med ølsmagning ved Odden Bryg. Efterfølgende kan man spise øl-braiserede svinekæber i restauranten (husk at bestille bord!).
I løbet af ugen kan man gå på skattejagt – Glass-Hunt’ – hvor der skal findes ting og løses opgaver uden for og inden for i museet (købes i museumsbutikken). Endelig er det sidste udkald hvis man vil opleve årets særudstilling NOVUM VITRUM med værker af sidste års glasprismodtager Morten Klitgaard.
Efter efterårsferien lukker museet for sæsonen – dog åbnes der for juleweekend den 26.-27. november. Det store julehjerte i vinduet mod fjorden tændes, og museumsbutikken åbner med tilbud på jule- og adventsgaver. Madboder udenfor. Gratis entré.
Glasposten september 2022
I det seneste nummer af Glasposten, Glasmuseets Venners medlemsblad, må formand Birgit Engsig i sin leder notere at foreningens medlemstal fortsat falder – og at bestyrelsen derfor sammen med museet drøfter den fremtidige samarbejdsform. Men også notere sig succes for museets og foreningens arrangementer, henholdsvis de tre gange Et glas før lukketid i sommer og turen til Alsace i september med deltagelse af 37 medlemmer.
Vicki Kert, daglig leder på Glas- og Keramikskolen på Bornholm, fortæller i en artikel om Flat Craft afgangsudstillingen der for glassets vedkommende med de fem nyuddannede glaskunstnere nu er kommet til Ebeltoft hvor den kan ses til den 20. november. Jan Kock fra bestyrelsen har en reportage fra et særligt lille og gammelt glasstudio i Flensburg med glasgravøren Anne Wenzel og lampeglasblæseren Dieter Schneider. På gæsteoptræden har Katrine Nør Andersen, kandidat i æstetik og kultur, et portræt af Glasmuseets ny glaspuster og glashyttemester, Chris Lowry, som er amerikansk uddannet og har mere end 30 års amerikansk erfaring med arbejdet med glas. Det røbes at Chris Lowry er flyttet til Danmark for halvandet år siden med sin danske hustru.

Chris Lowry.
Venneforeningen har to ture på programmet. Dels en todagestur til primært glasseværdigheder i Ebeltoft med udgangspunkt i København – en tur a la den sidste år der var tilrettelagt med udgangspunkt i byen. Den aktuelle tur, der er berammet til den 28.-29. oktober, er især tiltænkt de østdanske medlemmer, men alle er velkommen. Der er opsamling med bus fra Valby og Odense. Og jyder kan træde til i Ebeltoft. Hele pakken inkl. bus, overnatning, bespisning minus drikkevarer og guidede ture på Glasmuseet og Maltfabrikken samt ikke mindst besøg i fem af områdets glasværksteder koster 2400 kroner per person. Glasværkstederne er Møhl Glas, Nyholm Cantrell Glas, Ebeltoft Glas ved Tchai Munch, Pust Glasværksted og Dam & Karlslund Glas. Yderligere oplysninger om tilmelding og betaling mv. findes på Venneforeningens hjemmeside under Arrangementer 2022. Ellers ring til arrangøren Preben Fisker på 51 50 19 60.
Dels en rejse til Finland i april 2023 som først endelig annonceres i næste nummer, men som i dette nummer får et opslag med på vejen med en artikel af arrangøren Pavla Rossini – Pionerer inden for finsk design hedder artiklen.
Som altid et rigt illustreret blad.
Noter
Programmet for Glasnettets møde (tidligere omtalt) den 11.-13. november på Bornholm er nu på plads med de faglige indslag. Lørdag formiddag er det Pernille Bülow, Pernille Bülow Glass, der fortæller om sit genbrugsprojekt ReUse Glass. Om eftermiddagen foregår det hos Matter – House of Craft på Nexø Havn hos glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen og keramiker Sarah Oakman (O Oak).
Glasmuseets Ebeltoft har erhvervet et værk af Karen Nyholm fra Nyholm Cantrell Glas i Ebeltoft. Der er tale om en dobbeltskål, altså to glasskåle samlet med en ring af rustfrit stål. Imellem de to skåle sidder der en lille porcelænskanin. På den inderste blå skål er der sandblæst et skymønster som danner et mønster på den flade skålen står på. På den måde kommer kaninen til at sidde midt i mønsteret. Værket kalder hun I’m late, I’m late for a very important date.

Triptych with Teen (Trefløjet billede med teenager (sådan cirka)) hedder dette glasarbejde af Micha Karslund fra Ebeltoft som hun har haft med på udstillingen Coburger Glaspreis 2022 – og som Ernsting Stiftung Alter Hof Herding har erhvervet til Kunstsammlungen der Veste Coburg og Europäisches Museum Für Modernes Glas.

Maria Koshenkova arbejder her på Statens Værksteder for Kunst på Christianshavn i København. Det foregår i stedets træ- og metalværksted, og det hun er i gang med, er at sætte nogle af sine glasarbejder sammen med fundne objekter – eller som hun selv skriver på Facebook: “I am carefully selecting found objects mostly local furniture and transforming it to fit the glass pieces. I aim to create mobile glass sculptures where the dramatic bodylike shapes will be carried out by industrial metal structures referring to everyday objects as well as alien weird creatures.”
Maria har desuden delt nogle af sine arbejdstegninger der viser hvordan hun kombinerer sine glasobjekter med diverse stativer mm.




Den sidste september-weekend holdt Craftværk på Odense Havn designmarked med et lille dusin stande – Odense Glasværk, Marie Retpen Glas og en flok gæster – og det gik over al forventning med gæster som skulle tælles i tusinder. Der var så mange at nogle opgav at komme til. Gæsterne var glade, udstillerne syntes det var hyggeligt, og de solgte alle godt. Det samme gjorde glasværket.
Direktør for Craftværk og Glasværk Thit Juul Madsen fortæller at man ikke anede hvad man skulle forvente, og at man forsøgte at tælle gæsterne, men måtte opgive fordi der var sort af mennesker og alt for travlt i butikken. Hendes konservative estimat var 1000 gæster, men flere af udstillerne ude på forpladsen mente at der var over 2000 besøgende i bare om lørdagen. ”Det var en kæmpe fornøjelse af opleve huset summe af liv og pladsen fyldt med mennesker, og det var en fornøjelse af håndtere luksusproblemer som mangel på parkeringspladser,” skriver hun.
Glaskunstner Laura Madsen har netop fejret sit 20års jubilæum som udøvende. Det skete traditionen tro med et weekend-åbent hus – som var hastigt arrangeret, og som vi ikke nåede at omtale. Laura har for tiden to ’glaspusterjob’, og planmæssigt arbejder hun hjemme i Holløse (Holløselund Strandvej 51, 3210 Vejby) og passer sit LaMa Glas værksted i sommerhalvåret. Om vinteren drager hun udenlands og har her en søn som holder butikken åbent søndage kl. 11-14. I vinterhalvåret er hun nemlig engageret som leder af glasværkstedet for Soneva Art & Glass i den lille østat Maldiverne i det Indiske Ocean. Det er det eneste glasværksted i landet, værkstedet er en integreret del af resortet Soneva Fushi, og der bruges udelukkende lokalt genbrugsglas.
”Vi underviser turister og har en enkel produktion kørende, men det bedste er at vi fire gange om året inviterer internationale kunstnere ned i tre uger hvor de så skal lave en udstilling til vores galleri” fortæller Laura. ”Tidligere har der været besøg af eksempelvis Lino Tagliapietra, og sidste år havde vi blandt andre besøg af Trine Drivsholm.”
Her ses Laura Madsen i færd med at blæse nogle rimeligt store organiske glasbobler som skulle indgå i nogle borde som gæstekunstneren Jiun Ho havde designet.

Glastip 10. oktober 2022 – Mere efterårsglas
Lagersalg hos Anne Flohr

Lørdag den 15. oktober og søndag den 16. oktober kl. 10-15 holder glaskunstner Anne Flohr sit årlige lagersalg. Det foregår på Gl. Skolevej 5 i Lillevorde per 9280 Storvorde – vi er kort sydøst for Aalborg. Anne har sorteret fine ting fra og sælger dem til gode priser. Hun har også fundet julepynten frem.

Kreativ efterårsferie på Glasmuseet Ebeltoft
I efterårsferien byder Glasmuseet på en række forskellige aktiviteter for store og små. I glasværkstedet kan man opleve hvordan det flydende glas formes til færdige produkter. Mandag og onsdag er der mulighed for at deltage i fusing og lave sit eget billede af små, farvede og sammensmeltede glasstykker. Glasbillederne skal køle af, og de kan hentes efter to dage.
Tirsdag er der støbning i værkstedet i aftryk af hænder eller figurer i sand der hældes glas i. Den færdige støbning kan hentes dagen efter. Torsdag og fredag kan man få sandblæst en lanterne eller et drikkeglas som man selv har dekoreret med motiver efter eget valg.
Onsdag inviterer museets børneguider Hanne og Jo til Æblejagt med fortællinger for børn i alderen 6-12 år. Dagligt fra søndag-lørdag er der rundvisning kl. 14 i museets aktuelle udstillinger.
Der er begrænsede pladser til aktiviteterne, og man skal købe billet på forhånd. Der er åbent fra lørdag den 15. til søndag den 23. oktober kl. 10-17. Der er gratis entré til museet for børn i ferien, men der skal betales for aktiviteterne. Se program og info om køb af billetter på Glasmuseets hjemmeside.
Noter

Ned Cantrell skriver og lægger et foto op: ”Tid til at prøve noget nyt. Inspireret af en død hveps jeg fandt i vores værksted…” Og sådan cirka vupti var den der – formet i glas.
Danske Kunsthåndværkere & Designere har i et nyligt nyhedsbrev gjort opmærksom på hvordan man kan optages som medlem uden adgangsgivende uddannelse og point – nemlig gennem en værkbedømmelse suppleret med en værkbeskrivelse og et cv. Opslaget var illustreret med nogle glasværker – Deco Disc – af Jette Bøge som er nyoptaget medlem fra foråret. Jette Bøge udgør sammen med Sally Xenia glaskunstnerduoen på værkstedet Blæs, Reffen Glass Studio, på Reffen-markedet på Refshaleøen i København. Foto: Mandy Rep.
Glastip 14. oktober 2022 – Glaskrise
Tur gennem 200 års glashistorie
Holmegaard Værk arrangerer onsdag den 19. oktober kl. 15.30-16.30 en guidet tur rundt i museumsbygningen og 200 åres glashistorie ved museumsformidler Henrik Mors – fra storhed til konkurs, Holmegaards største glasproduktioner og mest ikoniske design, de største salgssucceser og -fiaskoer gennem tiden, livet som glasarbejder og livet i glasbyen. Pris fra 50 kr. (inkl. museumsentré). Se nærmere på hjemmesiden.
Holmegaard Værk i uge 42 i øvrigt
Der bliver skruet op for uhyggen på Holmegaard Værk i efterårsferien. Museet har åbent i sit glasatelier alle ugens dage hvor man kan lave sine egne gruopvækkende græskaransigter på glas, flasker og lanterner og få dem sandblæst, eller man kan gravere sit eget motiv. Der er gratis adgang for børn og unge under 18 år.
Og så slår Holmegaard Værk et slag for Glaspusterens græskar. Det er værkets nyansatte glaspuster Lean Pedersen der har blæst de kulørte og halloween-agtige græskar som kan købes i museumsbutikken.

Lean Pedersen har lært at blæse glas på Odense Glasværk*. Siden april 2020 har han arbejdet hos Skagen Glaspusteri, september 2021 vendte han tilbage til Odense, nærmere bestemt hos Marie Retpen som lige havde flyttet sit værksted ind på Odense Glasværk. Nu har Lean Pedersen været i værkstedet hos hyttemester Bjørn Friborg på Holmegaard Værk godt fire måneder, og det er både han og mester meget glade for – skal vi hilse og sige. * Se nedenfor.

Koncert hos Skak Snitker
Fredag den 4. november kl. 19.30 er der koncert Jazz og et glas med The Betty Quartet i Glasgalleriet hos glaskunstner Skak Snitker, Sankt Ibs Vej 12 (indgang i gavlen), Roskilde Gasværk, Roskilde Havn. Kvartetten spiller original instrumentalmusik der spænder fra det lyriske og melankolske over groovy beats til det latininspirerede. Nærmere på foto herunder.

Glaskrisen
Kriserne rammer også glasverdenen. Værksteder der bruger naturgas- og elektrisk opvarmede smelteovne er vildt pressede af stigende priser, og mange af dem, især de der kun lever af egenproduktion, må formodentlig slukke ovnene og sælge af lageret. Værksteder der fyrer med tankgas (propangas udvundet på olie), er måske noget bedre stillet. Råvarerne stiger også i pris, og inflationen truer med at skære i folks evne (og lyst) til at købe kunsthåndværk. Hvis man kan få det til at løbe rundt, bliver det ikke med nogen særlig stor indtjening. Her nogle indblik:
Glaskunstner Anders Raad fra Charlottenlund kan fx fortælle at hans naturgasregning er steget med 200.000 kroner. Hans gaspris skal reguleres igen den 30. april, men kommer til at gælde allerede fra årsskiftet. Det er jo rent hasard, så han slukker smelteovnen fra januar og fire måneder frem og venter og ser hvad der sker.
Anders Raad mener nok selv han skal overleve, men det skyldes også at han laver mange af sine projekter på Holmegaard Værk. Og herfra kan han i øvrigt fortælle at man har fået solceller på taget.
Glaskunstnerparret Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen fra PUST Glasværksted i Ebeltoft klarer sig – selvom de i et halvt år har haft cirka fordoblede energipriser. De mener at de til forskel fra bagere og restauratører med flere har den fordel at deres elforbrug ligger i dagstid hvor prisen typisk er lavere. De er mere bekymret for om inflationen eller bare frygten for den får folk til at holde igen med forbruget. Det er i samspil med de højere udgifter et farligt miks.
For tiden arbejder de på højtryk for at fylde hylderne, så der er noget at sælge af hvis det strammer yderligere til. Men de håber ikke det bliver nødvendigt at slukke ovnene og sende medarbejdere hjem.
Af lyst og nød: Grøn omstilling hos Backhaus Brown i Hundested
Frederiksborg Amts Avis bragte den 11. oktober en reportage fra Nanna Backhaus og Andrew Browns glaspusteri på Hundested Havn med udgangspunkt i energikrisen. Backhaus Brown skærer ned, afskediger folk og sparer på gas og el – og er i gang med en offensiv grøn omstilling af deres snart 30 år gamle virksomhed.
Sidste år brugte værkstedet omkring 12 tons gas og 160.000 kWh. Regningen for el alene for august lød på 74.000 kroner, og det er en tredobling i forhold til sidste år, og samtidig prisen på råvarerne til glasfremstillingen fordoblet. Glaspusteriet har seks ovne – i gamle dage kørte de alle sammen på gas, men efterhånden er der skiftet ud, så nu er der fire på el og to på gas. Gasovnene er ovne til indvarmning, altså (gen)opvarmning af glasset undervejs i bearbejdningen. Fordelene ved de elektriske ovne er at de bruger mindre energi og resulterer i mindre udledninger, og at de ikke larmer som gasovnene gør.

Det centrale værksted med tre af ovnene – fra venstre en ovn med smeltet glas (elovn fra Cerama af mærket Wet Dog) og en lille og en stor indvarmer der bruger gas (LPG gas – liquefied petroleum gas, det samme som flaskegas eller tankgas).
– Omstændighederne har tvunget glaspusteriet til at skrue ned. Både for antallet af ansatte, men også i perioder for deres ovne. – Vi har gennemgået budgettet – alle poster, alle konti – og fundet nødvendige besparelser. Desværre også blandt de ansatte hvor vi er blevet nødt til at afskedige folk. Det har været hårdt, og vores anstrengelser og besparelser bliver spist op af prisstigninger. Der er ikke overskud i firmaet lige nu, siger Andrew Brown til avisen. Og Nanna Backhaus siger:
– Samtidig omlægger vi produktionen. Vi bliver nødt til at tænke på en anden måde og optimere alle de steder det er muligt.
Tidligere kørte den store elektriske ovn med smeltet glas i døgndrift året igennem, men den skal nu køre en måned ad gangen. I januar og februar hvor der ikke er så mange kunder på havnen, stoppes produktionen helt. Ovnen kan ikke slukkes bare for natten fordi det tager lang tid og bruger enorme mængder energi at nå op på de 1300 grader der skal til før glasset smelter. Arbejdet bliver så omlagt således at perioder med slukkede ovne bruges på at færdiggøre produkterne
Det sidste års tid har Backhaus Brown uafhængigt af de siden opståede kriser arbejdet alvorligt for en grøn omstilling ved at sænke energiforbruget og CO₂-udledningen, og har valgt at satse på solceller. De kiggede på det for ti år siden, men da var det både for dyrt og utilstrækkeligt. Nu har meget ændret sig, og de er klar til den store investering. Der forhandles med en leverandør, der er bare det problem at der ikke er plads på taget af deres egen bygning til de 450 paneler der er brug for. Så derfor er de på udkig efter tage på andre bygninger i havnen hvor de kan sættes op.
Det seneste år har Backhaus Brown desuden samarbejdet med Erhvervshus Hovedstaden og har gennem et program for små og mellemstore virksomheder til grøn omstilling fået bevilget 50.000 kroner. Glaspusterne har selv skudt det samme i og hyret rådgivere til blandt andet at se på om varmen fra ovnene på en eller anden måde kan genanvendes. Erhvervshus Hovedstaden er sammen med leverandørvirksomheden Cerama i gang med et forsøg på at lave en elektrificeret indvarmningsovn, og det er et projekt hvor Backhaus Brown gerne vil være ’forsøgskanin’.
Selv har de fundet et potentiale i det glas de tidligere smed ud. Før sorterede de bare i hvidt og farvet glas, genbrugte det hvide glas og kørte en stor mængde farvet glas på genbrugspladsen. Nu sorteres glasset i alle farver som på skift smeltes og formes, og som de regner med en stor efterspørgsel på.
Nanna Backhaus og Andrew Brown håber at erfaringerne fra deres forskellige initiativer også kan komme andre til gode:
– Vi vil dele vores viden med andre i faget, så håndværket kan overleve. Det kan nærmest blive en håndbog i forhold til hvordan man kan lave grøn omstilling. Og ser man positivt på det, så kan krisen her måske blive en driver for den grønne omstilling, siger Andrew Brown til avisen og konstaterer:
– Og personligt skal vi nok klare det og komme gennem udfordringerne. Vi har haft vores glaspusteri i 29 år og vores kunder har støttet og løftet vores drømme og visioner igennem alle årene. At arbejde med glas er vores livsdrøm, og vi vil fortsat tilpasse os de muligheder og udfordringer vi møder – nu med målet om en mere bæredygtig og selvforsynende vej.
Konkursbegæring fra Odense Glasværk
Kort tid efter at Odense Glasværk og dens overbygning Craftværk haft den her i Glastip omtalte store succes med et designmarked på Odense Havn har anpartsselskabet Odense Glasværk den 10. oktober måttet indgive sin konkursbegæring.
”Tak for denne gang,” skriver bestyrelsesformand Jørgen Clausen og direktør Thit Juul fra Odense Glasværk samme dag i en meddelelse på Facebook.
”En skæbnesvanger kombination af kraftigt stigende priser, forbrugere som er ramt af inflation, og usikkerhed om hvor glasværket kan bo når lejemålet i Havnegade udløber om lidt over et år, har skubbet Odense Glasværk ud over kanten.” ”Bestyrelse og ledelse har desværre konstateret at der ikke er økonomi til at drive stedet videre, og har derfor i dag indgivet konkursbegæring for Odense Glasværk ApS.”
”Rigtig meget er lykkedes på Odense Glasværk. Glasproduktionen blev genstartet i Odense, og et socialt ansvar er blevet løftet igennem årene. Undervejs er CraftVærk blevet etableret – et kollektiv for kunsthåndværkere på Odense Glasværks matrikel – hvor flere kunsthåndværkere flyttede ind og delte værksted og butik. Både butik og udendørsarealer fik et gevaldigt løft, med ny indretning og skiltning. Og mange smukke nye og velkendte produkter har fundet vej ind i odenseanske hjem. Mange frivillige har bidraget med stedets udvikling og daglige virke, og sårbare borgere har fundet et ståsted og har med fast grund under fødderne draget ud på nye eventyr.

Her nævnes den nylige store succes med designmarkedet, og meddelelsen fortsætter:
”Men det er desværre ikke nok. Vi er oppe imod kræfter der er større end os selv. Økonomien på Glasværket kan ikke længere bære. Vi oplever som så mange andre virksomheder en giftig cocktail af stigende energipriser der driver vores driftsomkostninger i vejret, og inflation der bremser købekraften, samtidig med at coronagælden skal afvikles. Og det er virkelig trist, for der er igennem årene lagt mange kræfter, kærlighed og knofedt i stedet.
Vores ambition om at skabe et kollektiv for kunsthåndværkere der kan bringe liv og oplevelser til havnen, lader sig ikke realisere på nuværende tidspunkt da planlægningsarbejdet på Odense Havn ikke har bragt afklaring af om og hvor længe vi kan forblive på Havnegade 13.
Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke alle jer der igennem årene har bidraget til Odense Glasværks etablering og udvikling. Det gælder både nuværende og tidligere medarbejdere, praktikanter, frivillige, støtteforeningens medlemmer, ledere, bestyrelsesmedlemmer og samarbejdspartnere. Tak for jeres tid, engagement og støtte. Den har været uundværlig.
Endelig en stor tak til alle jer der har lagt vejen forbi Havnegade 13 og sørget for et godt hjem til alt det smukke glas der er blevet skabt hernede igennem årene.”
Skæve Perler – ny forening for perlemagere

Som supplement* til den gamle perlemagerforening Danske Glasperler er der i april i år blev der holdt stiftende generalforsamling i Foreningen Skæve Perler. Foreningen formål er ”at skabe fornyet interesse for glasperler” ved at arbejde for dygtiggørelse og inspiration af danske glasmagere ved at hente dygtige udenlandske perlemagere til Danmark for at undervise.
Foreningens formand er perlemager Connie Sørensen, med værkstedet Søglas i Bryrup, som også i sin tid var medstifter af Danske Glasperler. Et andet aktivt medlem af perlemager Mette Pedersen fra Kolding. Foreningens første arrangement er her lørdag den 15. med blandt andre Charly Hummel fra Glasstudio Schmidsfelden i Sydtyskland som viser hvordan man laver istapper, store murmel-glaskugler og hule julekugler med dekoration, og ligeledes tyske Ina Köppen som demonstrerer ’stjernestøv’ (Glowe in the Dark).
* Teksten om den ny perleforening har tidligere indeholdt en formulering om uoverensstemmelser mellem de to foreninger - men det var en beklafgelig misforståelse.
Glastip 24. oktober 2022 – Glasgalleri
Rettelse
I sidste nummer i omtalen af den ny forening for glasperlemagere – Skæve Glasperler – blev oprettelsen af foreningen udlagt som om den havde baggrund i ”uoverensstemmelser” med den gamle forening Danske Glasperler. Det var en beklagelig misforståelse. De to foreninger skal betragtes og betragter hinanden som supplerende hinanden. Teksten er rettet på Glastip-arkiv-hjemmesiden.
Lysfest i Hundested
Apropos sidste nummers omtale af energiprisforholdene i ’glasindustrien’ har glaskunstner Andrew Brown i spidsen for en gruppe folk på Hundested Havn fået opsat to ’propeller’ (små vindmøller) som kan levere strøm til julebelysningen omkring den gamle bedding. Der er præmiere med en lysfest fredag den 4. november kl. 17-20.
Bustur til Holmegaard Værk og Torben Jørgensen
FOF København arrangerer søndag den 6. november en heldags bustur fra København til Holmegaard Værk med efterfølgende besøg hos glaskunstner Torben Jørgensen i hans glasværksted i Fensmark afsluttende med frokost i det gamle traktørsted Villa Gallina ved Gisselfeld Kloster. Afgang kl. 8.30 fra Hellerup Station – busholdepladsen ved Ryvangs Allé – og hjemkomst kl. 18. Pris 1140 kroner inkl. entréer, rundvisninger og frokost med en øl/vand. Turen ledes af en af oplysningsforbundets faste guider, filosof, kunsthistoriker og billedkunstner Frederik Lindskov. Ved tilmelding efter 28. oktober spørg Sofie Frøkjær Justesen – sfj@fofkbh.dk eller 45 96 01 07 – om der stadig er plads. Læs meget mere om turen, destinationerne og restauranten på FOF-hjemmesiden.
Noter

Galleri Montan i Bredgade 10 i det centrale København – som man efterhånden må kalde for det københavnske glasgalleri – har fået endnu flere glaskunstnere ’i stald’. Senest er det Susanne Jøker Johnsen, Jonas Noël Niedermann og Stig Persson. I forvejen repræsenterer galleriet glaskunstnerne Backhaus Brown (og Egeværk), Bjørn Friborg, Fredrik Nielsen, George William Bell, Maj-Britt Zelmer Olsen, Maria Bang Espersen, Peter Hermansson, Stine Bidstrup, Tobias Møhl og Trine Drivsholm. Se dem alle her.

Stig Persson.

Jonas Noël Niedermann.

Susanne Jøker Johnsen med sin serie Rippels (’krusninger’) som hun har lavet i værkstedet på Holmegaard Værk, og som hun her viser frem med mosen i baggrunden – og som man kan se blive til i denne lille film.
