Glastip 14. oktober 2021 – Efterårsglas
Pia Andersen på Kastrupgaardsamlingen
Kastrupgaardsamlingen viser frem til den 23. januar soloudstillingen Den Blå Laks’ Rejse med billedkunstneren Pia Andersen (f. 1960). Udstillingen opsummerer hendes livsværk som foruden det klassiske maleri omfatter eksperimenter med andre og ny formater og medier – herunder en række værker i glas udført i samarbejde med glar- og glasmester Per Steen Hebsgaards værksted samt nogle mandshøje keramiske krukker udført på værkstedet Moreno Leon i Spanien. Udstillingen er blevet til i samarbejde med KunstCentret Silkeborg Bad hvor den har været vist i sommer.

Foto fra museets omtale af udstillingen med en situation fra arbejdet på Hebsgaards værksted i Præstø.
Kastrupgårdsamlingen finder man på Kastrupvej 399, 2770 Kastrup (Amager), og der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-17 (onsdag kl. 13-20) og lørdag-søndag kl. 11-17. Fri entré.
Efterårsferien på Glasmuseet Ebeltoft
Der er adgang til Glasmuseet Ebeltoft for halv pris i efterårsferieugen weekend-til-weekend – fredag den 15. til søndag den 24. oktober. Vær opmærksom på at nogle af aktiviteterne kræver tilmelding.
Mandag og onsdag kl. 10-16 er der fusing i værkstedet hvor farvede glasstykker samles til et motiv på en glasplade og smeltes fast. Ved tilkøb kan man flotte sig med venetianske millefiori-perler. Det færdige glasbillede kan afhentes to dage efter fra kl. 13. Pris 125 kroner + entré + millifiori-tilkøb (25 kroner per pose). Billetter købes på forhånd på Go-syddjurs.dk.
Tirsdag og torsdag kl. 10.30-13 og kl. 14-16 er der sandblæsning hvor man dekorerer en lanterne eller et drikkeglas med klistermærker efter eget valg, og efterfølgende sandblæser museets personale glasset, så motivet kommer frem som klart glas. Man kan tage det færdige glas med hjem med det samme. Pris 100 kroner + entré. Billetter købes på forhånd på Go-syddjurs.dk.
Alle dage kl. 14 er der rundvisning hvor man får historien om Lino Tagliapietra, verdens bedste glasblæser, og bliver klogere på hvordan han skaber sine fantastiske dekorationer og mønstre. Gratis efter betalt entré til museet. Ingen tilmelding.
Alle dagene i hele åbningstiden er der i Kids Corner dels smykkeværksted med mulighed for at sammensætte en halskæde eller et armbånd af kugler og hjerter af glas fra Murano (Venedig, Italien). Og dels maskeværksted hvor man kan lave en karnevalsmaske og få taget et billede af sig selv foran en af broerne i Venedig på vej til karneval. Hvis man deler billedet, kan man deltage i en konkurrence om en glasgave. Ingen tilmelding. Materialer købes i receptionen.
Hele ugen er der æblejagt hvor man skal løse opgaver og finde æbler i museets udstilling – og deltage i lodtrækning om et glasæble fremstillet i museets værksted. Gratis efter betalt entré til museet. Ingen tilmelding.
At der i denne uge er entré til halv pris, er gjort muligt med støtte fra Ny Carlsbergfondets Genstartspulje.
Lagersalg hos Anne Flohr
Glaskunstner Anne Flohr holder lagersalg i weekenden den 30. og 31. oktober kl. 10-17. Det bliver på hjem- og værkstedsadressen i Lillevorde på Gl. Skolevej 5. Der er vist ikke opvarmet, eller det er udendørs, for hun anbefaler i hvert fald at tage godt med tøj på hvis vejret viser sig fra den kolde side, ”og en kurv til glasset”, skriver hun.
Kunst i kirkerne i Gentofte
Alle ti kirker i Gentofte Provsti nord for København deltager i weekenden den 30.-31.- oktober kl. 10-16 med udstillinger af kunst under hatten Kunst i Kirker Gentofte. Her kan man opleve billedkunst, bronzekunst, keramik, installation, popart og glaskunst. Den sidste repræsenteret ved ebeltoftske glaskunstner Karen Nyholm som sammen med billedkunstner Marie Morgan udstiller i Skovshoved Kirke, Krøyersvej 1, 2930 Klampenborg. Kunstnerne vil være til stede.

Glasposten 3 2021
Efter generalforsamlingen den 21. august har Glasmuseets Venners bestyrelse fået et nyt medlem i skikkelse af Pavla Rosinni som en østdansk repræsentant og en person som flere vil kende som rejsearrangør af både sjæl- og udenlandske glasrejser. Til suppleantposterne er nyvalgt Annette Nielsen som er frivillig på museet, og Jonas Noël Niedermann der arbejder som glaspuster på Holmegaard Værk. Jonas og Morten Klitgaard optrådte i øvrigt på generalforsamlingen som modtagere af de sidste to års Finn Lynggaard-legater og fortalte om deres glas.
Over tre sider fortæller Charlotte Jul og Susanne Jøker Johnsen om den pågående europæiske glasbiennale på Bornholm. Førstnævnte er selvstændig redaktør, skribent og kurator m.m. blandt andet kendt som redaktør af det hedengangne onlinemagasin designETC, sidstnævnte er udstillings- og projektleder på Det Kongelige Akademi (arkitektur-design-konservering) og leder af glas- og keramikbiennalerne.
Over to sider gennemgår glasmuseets Pia Strandbygaard Bittner museets efterårsaktiviteter – se ovenfor. Og hun fortæller over de næste to sider om den indtil den 14. november løbende udstilling med årets tre glas-afgængere fra Bornholmerskolen. Se både glas- og keramikafgængerne hos A. Petersen på Amager fra den 26. november til den 9 januar.
Næste opslag har glaskender og -skribent Jan Kock med en reportage fra glaskunstner Per-René Larsens og hustruen og billedkunstneren Helene Sandegaards værksteder og have i Fanefjord på Møn. Per arbejder både hjemme og ude med sit glas, blandt andet på det større og bemandede værksted hos Bjørn Friborg. I den jungleagtige have indgår en del skulpturer af glas og andet som Per har lavet og også hjemtaget fra tidligere udstillinger. Per er i begyndelsen af 70erne, var i 1977 med i nybyggerværket Snoldelev Glasbrug og flyttede i 1984 til Fanefjord.
Medlemsbladet annoncerer en lille tur fredag den 26. november – Tour de Ebeltoft – med besøg hos Steffen Dam & Micha Karlslund, Tobias Møhl & Trine Drivsholm, Karen Nyholm & Ned Cantrell, Tchai Munch med Ebeltoft Glas og Christina Hellevik & Leif Møller Nielsen med PUST glasværksted. Det koster ikke noget, men man skal selv komme rundt og også selv betale frokosten i spisehuset på Maltfabrikken. Tilmelding nødvendig af hensyn til bordreservationen. Turen begynder hos Dam-Karslund kl. 9 og slutter hos PUST ved 16-tiden.
Noter
Det tidligere omtalte ’glasmaleri’ af glas- og billedkunstner Adi Holzer blev indviet i Ørnhøj Kirke den 26. september. Værket er lavet i smelteglasteknik og bærer titlen Mariæ Bebudelse.
Glasmuseet Ebeltoft har udsendt en video med glaskunstnerparret Philip Baldwin og Monica Guggisberg der kort fortæller om The Pilgrims' Boat som nu står permanent på museet.
Glastip 31. oktober 2021 – Priser til Ida Wieth
Priser til Ida Wieth
På Charlottenborgs Forårsudstilling tidligere på året vandt glaskunstner Ida Wieth årets Deep Forest Art Land-pris, og derfor har hun nu skabt et nyt stedspecifikt værk til skulpturskoven Deep Forest Art Land. Charlottenborg Fonden og Deep Forest Art Land samarbejder om at give kunstnere mulighed for at udvikle deres praksis med solopræsentationer i professionelle rammer.

Ida Wieths værk wander / wonder på Charlottenborgs Forårsudstilling. Foto Bent René Synnevåg.
Deep Forest Art Land blev etableret i 2010 af billedkunstnerne René Schmidt og Søren Taaning under navnet Skovsnogen. Projektet er en ramme om meget forskellig kunst i naturen og skulle blandt andet få flere ud i naturen, og det er så opnået med over 70.000 besøgende årligt. Nu er det en selvejende institution under Herning Kommune. Driften støttes af fonde og med lokal opbakning fra en gruppe frivillige og virksomheder. Stedet ligger i Sønderlandet få hundrede meter fra hvor Døvlingvej møder Sønder Ommevej i Døvling – syd for Skarrild syd for Kibæk – med indgang fra Sønder Ommevej.

Detalje af Ida Wieths værk Double Down. Foto Art & Culture Lab (Godsbanen).
Ida Wieths værk hedder Double Down og består af flere rørformede klare glaselementer i en lagvis opbygning som skaber en perspektivisk forvrængning og nærmest kalejdoskopisk effekt. Værket har Ida fremstillet på Holmegaard Værk.
Værkets titel Double Down referer til at handle med beslutsomhed og sætte alt ind, en dobbelthed ligesom glaselementerne der består af sammensmeltede rør – med jernpulver i sammenføjningerne. Den lagvise samling af glassene illuderer skoven værket indgår i. Det forventes at værket med tiden ændrer karakter påvirket af tiden og naturens gang.
Ida Wieth arbejder med de klassiske håndværksmæssige færdigheder i mundblæst glas og skubber det i en skulpturel og konceptuel retning. Hun er uddannet fra Edinburgh College of Art i Skotland i 2009 og Kosta Glasskole i 2005. Hun har udstillet bredt i ind- og udland, og hun er repræsenteret på flere museer ind- og udenlands. I 2017 fik hun Hempels Glaspris. Hun bor i Ebeltoft og har værksted på Godsbanen i Aarhus.
Ida Wieth er blevet tildelt tredjeprisen ved National Glass Centre, NGC’s årlige prisuddeling blandt 40 europæiske glaskunstnere. Prisen blev tildelt den 16. oktober ved åbningen af en udstilling af de deltagende værker som løber frem til den 13. marts. NGC ligger i Sunderland i det nordlige England. I det panel der har foretaget prisuddelingen, sidder Julia Stephenson fra NGC, Reino Liefkes fra Victoria and Albert Museum og kunstchef Sandra Blach fra Glasmuseet Ebeltoft.

Five Frames (Fem rammer), 2019, 48 cm x 30 cm x 17 cm.
Om Ida Wieths værk hedder det: “Based in Demark, Wieth’s piece – Five Frames – challenges the properties of glass, and stresses the significance of parts played during a process. In a classic portrait format, the glass is framed, yet reaching out of the frame, creating a reflection and double image on the wall. The work reveals and accentuates traces from the making process, as the copper wire remains and reaches out as a natural extension of the glass, yet with a distinct curious quality to it in an expressive and a communicative manner.”
Karen Nyholm i KE på Den Frie
Den 121 år gamle organisation Kunstnernes Efterårsudstilling, KE, åbnede den 16. oktober sin årlige udstilling, som kan ses frem til den 7. november, i Den Frie Udstillingsbygning på Oslo Plads vis a vis Østerport Station i København. Der har i år været ret mange ansøgninger om deltagelse, nemlig 590 kunstnere med i alt 2574 værker. Der er udvalgt godt 80 kunstnere, heriblandt den ebeltoftske glaskunstner Karen Nyholm med dette lyserøde kranie med ormeagtig hårpragt – tilsat fugle – placeret på gulvet. Her fotograferet af kunstneren selv under ferniseringen.



Den Frie har åbent tirsdag-fredag kl. 12-18, torsdag kl. 12-21 og lørdag-søndag kl. 12-18. Entré 70/50 kroner.
Epicycle-glas på Holmen
70% LESS CO2 hedder en udstilling i Meldahlssmedie på Det Kongelig Akademi på Holmen i København – refererende til det danske CO2-redaktionsmål og som led i arkitekt- og designskolernes målsætning om at drage FN’s verdensmål ind i undervisning og forskning. På godt 30 stande viser grupper af studerende og lærere hvordan de arbejder grundforskende med materialer og metoder – og der gås grundigt til værks. Udstillingen kan ses til den 14. januar alle hverdage kl. 10-17. Gratis entré.
En stand er helliget arbejdet med projektet Epicycle hvorfra de færdige værker har været vist på en nylig udstilling på Holmegaard Værk som har været omtalt i Glastip 7. og 27. juli. På Holmen viser glasformgiver, studielektor Maria Sparre-Petersen og arkitekt, lektor Jacob Sebastian Bang forarbejder og forsøg med genbruget af knust emballageglas.
Hertil hører også en seks og et halvt minutter lang video hvor der vises og fortælles om arbejdet med Epicycle.
Apropos: Maria Sparre-Petersen har netop sammen med en kollega på Designskolen, keramikeren Flemming Tved Hansen modtaget Uddannelses- og Forskningsministeriets undervisningspris for deres undervisning på akademiets modul Eksperiment, Materiale og Teknologi under Institut for Bygningskunst og Design. I sin indstilling til prisen skriver Rektorkollegiet at de to undervisere ”har arbejdet tæt sammen om at udvikle og lede dette modul. De er som team pædagogisk nytænkende, kombinerer forskellige undervisningsmetoder og skaber et rum for feedback og faglige diskussioner mellem studerende og undervisere. Dermed udfordrer deres undervisning de studerende til tidligt i uddannelsen at forstå metodikken bag det eksperimenterende element i kunstnerisk udviklingsvirksomhed.”
Der er seks andre prismodtagere – enkeltpersoner og par – fordelt på mange forskellige videregående uddannelser. Se artikler på ministeriets hjemmeside om prisen og om de to nævnte prismodtagere. I øvrigt bringer Danske Kunsthåndværkere & Designeres webmagasin Formkraft i deres næste nummer et interview med Maria Sparre-Petersen i anledning af prisen.
Ti danske kunsthåndværkere udstiller i New York
Heriblandt glaskunstnerne Stine Bidstrup, Bjørn Friborg og Maria Sparre-Petersen. Udstillingen er kommet i stand med støtte fra Statens Kunstfond, og den vises i det godt tyve år gamle galleri Hostler Burrows (Juliet Burrows og Kim Hostler), som er specialiseret i nordisk design, i galleriets afdeling i New York til den 9. december og i afdelingen i Los Angeles en gang næste år. Udstillingen har titlen Matter at Hand – som vi ikke lige ved hvordan skal oversættes. Se mere her.
Noter
Glaskunstner Maria Bang Espersen fortæller at man til den 6. marts kan se arbejder af hende på Renwick Gallery under Smithsonian American Art Museum, SAAM, i Washington DC få skridt Det Hvide Hus. Hun deltager i en gruppeudstilling arrangeret i samarbejde med Corning Museum of Glass med titlen New Glass Now. Maria skriver at hun er beæret over at være udvalgt og fortæller videre:
”New Glass Now dokumenterer innovation og fingerfærdighed hos kunstnere, designere og arkitekter fra hele verden der arbejder med det udfordrende glasmateriale. Denne globale undersøgelse er designet til at belyse bredden og dybden af nutidens glasfremstilling. Dens præsentation på SAAM's Renwick Gallery indeholder objekter, installationer, videoer og optrædener lavet af 50 kunstnere der arbejder i mere end 23 lande. Fra teknisk mesterlige kar til eksperimenter i glaskemi, disse værker udfordrer selve forestillingen om hvad glasmaterialet er, og hvad det kan.”

Maria Bang Espersen har de sidste år udfordret glassets skrøbelighed med glas og sten som uforenelige ting. Foto Dorte Krogh.
Billed- og glaskunstner Adi Holzer har igen her i oktober været afsted og arbejde med smelteglasteknikken og lavet skåle og maleier i Stift Schlierbachs Glasatelier i Østrig. Han har sendt dette eksempel med et motiv i glade farver.

Dagbladet Politiken berettede for nylig om et stigende antal ansøgere til kreative uddannelser, ikke mindst til Glas- og Keramikskolen på Bornholm hvor man i løbet af tre år har haft en fordobling af ansøgertallet. Oplysninger fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser at der i 2019 var 58 ansøgere, og at antallet i år var 128. Ifølge den programansvarlige leder på Bornholmerskolen Nina Husted Erichsen skyldes det ”en trang og tendens til at dyrke det lokale, håndværket, det unikke og ikke mindst kvaliteten” i modsætning til at alle de industrielt fremstillede produkter vi omgiver os med.
Vi har spurgt Ninna Husted Erichsen hvordan udvælgelsesprocessen foregår. Hun fortæller at de ikke ser på forhold som køn, alder og nationalitet før sent i forløbet. Først ser man på løsningen af den hjemmeopgave ansøgerne skal løse, og på deres portfolio over øvrige arbejder. Næste trin er interview med udvalgte ansøgere, og først herefter sker udvælgelsen hvor man også har øje for sammensætning af hold og andet. ”De skal jo kunne fungere sammen i tre år,” siger hun.
I det netop udkomne nummer af Formkraft, web-magasin udgivet af KK&D, Danske Kunsthåndværkere og Designere, er lederen At skabe en stemning skrevet af glasformgiver Mette Colberg og kommunikations- og projektleder i DK&D, cand.mag. Helle Dyrlund Severinsen. Et uddrag af lederen lyder:
”Atmosfære som æstetisk begreb bygger på idéen om en rumlig stemning som skabes ved hjælp af materialer, lys og form. Det påvirker vores sanser og åbner mulighed for tilknytning og minder. Et materiale kan have unikke iboende egenskaber som i sig selv rummer en egen atmosfære. Glas kan eksempelvis transmittere og bryde lys og dermed skabe en æterisk og til tider endda ophøjet atmosfære. Med kunstneriske og håndværksmæssige greb kan kunsthåndværkeren arbejde med det offentlige rum og påvirke den måde vi færdes, sanser og møder hinanden på.”
Weekenden den 13.-14. november kl. 10-16 er der Kunst og kirker i Slagelse Provstis 17 kirker med glaskunstnerne Ida Wieth i Boeslunde Kirke og Svend Holst-Pedersen i Havrebjerg Valgmenighedskirke.