Glastip OKtober 2018

Glastip 9. oktober 2018 – Glasmesteri

Steffen Tast i Vestjyllandsudstillingen

Faktisk er det en sammenslutning af kunstnere der hedder Vestjyllandsudstillingen, og de udstiller årligt i Janus Bygningen eller Vestjyllands Kunstmuseum, Lærkevej 25 i Tistrup mellem Ølgod og Varde. Udstillingen er netop åbnet og kan ses indtil den 19. november. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 13-16. Entré 50 kroner. Årets udstilling omfatter maleri, grafik, tegning, foto, skulptur, tekstilkunst og keramik.

Sammenslutningen er 39 år gammel, i 1979 var der fem medlemmer, nu er der tyve. Nyt medlem fra i år er billed- og glaskunstner Steffen Tast. I år udstiller otte af medlemmerne, heriblandt Steffen, og der er inviteret otte unge og eksperimenterende gæster. Det sidste kan man så i øvrigt også sige at Steffen Tast er. Hans kunstneriske praksis er meget ’cross-over’ og ikke udelukkende glas, men mange forskellige materialer, og han deltager med otte værker som han selv betegner som materialeeksperimenter.

Steffen Tast i Vestjyllandsudstillingen – her et af hans otte værker af sammensatte materialer.

Steffen Tast er også med i kunstnersammenslutning Den Gyldne som frem til den 11. november har udstillingen Vejret Rundt i Rundetaarn i København. Her har han slet ikke noget glas med.

Glasloppemarked i Aalborg

Glashistorisk Selskab Aalborg afholder klubaften med glasloppemarked onsdag den 10. oktober kl. 19.30-20.30 på Vejgård Bibliotek, Hadsundvej 35 i Aalborg – for de der har glas de vil bytte, kigger efter glas til egen samling, har glas man ikke kan bestemme, eller gerne vil vise seneste fund frem. Medbragt glas kan stilles op fra kl. 19. Der er kaffe til glassnakken.

Glaskunst inspireret af padderokker

Maibritt Jönsson og Pete Hunner i Baltic Sea Glass på Østbornholm har stadig åbent alle dage – hverdage kl. 10-17 og weekender kl. 10-14. Galleriet er pyntet i gyldne farver og med glas inspireret af padderokker, løvfald og skovens svampe.

Fredag den 19. oktober kl. 13-15 er det sidste chance i år for at opleve et Vild med glas-arrangement hvor Maibritt Jönsson og gæsten Viki Kert fra Designskolen arbejder med det varme glas og skaber unika værker – og undervejs fortæller om processen.

Fra den 22. oktober til den 23. november er der kun åbent efter aftale. Fra den 24. november har Baltic Sea Glass åbent igen op til jul. Webshoppen er altid åben.

Viki Kert (til højre) og Maibritt Jönsson. Fotos fra værkstedets nyhedsmail.

Bog om håndværk

Fotograf og interiørskribent Rigetta Klint har netop på forlaget Muusmann udgivet et A4-side stort og 219 sider tykt bogværk til kaffebordene om folk der lever af deres hænders (og vel også deres hoveders) arbejde – Håndværk hedder den og portrætterer 16 enkeltpersoner eller par med hver deres håndværk/kunsthåndværk. Blandt de portrætterede finder vi glaskunstnerparret Johanne Jahncke og Rick Gerner.

Her ses en blæsende Johanne. Om hende og manden og kollegaen Rick kan vi fortælle at de for tiden er lidt ’hjemløse’ og arbejder i København, men at deres base ellers er Bornholm hvor de leder efter et sted de kan indrette deres eget værksted. Udstyret har de allerede skaffet sig, det står i en container et sted i Jylland og venter. Foto Rigetta Klint.

Bogen Håndværk indeholder også andre artikler, og heri indgår fotos af arbejder af Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring, glasdesigner Nina Nørgaard og glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen. Læs mere om bogen på Rigetta Klints hjemmeside slowfashionhouse.com.

Glasposten 3, 2018

Hovedhistorien i Glasmuseets Venners efterårs-medlemsblad er Jan Kocks reportage fra et besøg hos Glasmuseet Ebeltofts protektor, medlem nr. 1001, Dronning Margrethe på Marselisborg Slot hvor hun viser sin private glassamling frem. Artiklen er rigt illustreret med fotos af glas og interiører. Samlingen indeholder både glas som Dronningen selv har anskaffet, og glasgaver som fx det store sneblomst-dekorerede fad hun fik ved et besøg hos Baltic Sea Glass sidste år – se Glastip 17. september 2017 – som en gave fra Bornholms Regionskommune da hun var på sommertogt til Bornholm.

Her overrækker Maibritt Jönsson og Pete Hunner sneblomstfadet til Dronningen. Foto Jesper Westley.

Desuden skriver Jan Kock mindeord for den svenske glaskunstner Ulrica Hydman-Vallien.

Museets medarbejder Pia Strandbygaard Bittner skriver om den kommende The Study-udstilling Restrain & Release med glaskunstner Maria Koshenkova med nyt materiale hvoraf noget også indgik i dette års Mindcraft-udstilling i Milano – se Glastip 4. maj 2018. I artiklen beskrives Marias skulpturelle inspiration fra den særlige japanske rebbindings- og bondagetradition Shibari.

Museumsdirektør Dan Mølgaard skriver dels om den kommende Mapping Denmark IV-udstilling med Backhaus-Brown (Nanna og Andrew) fra Hundested som gennem årene har gjort det i blandt andet venetianske teknikker, og som på det sidste har fået gevaldig meget vind i sejlene med de glas- og trævikingeskibe de laver i samarbejde med naboværkstedet Egevæk. Og dels om den kommende vinterudstilling BLÅ, og her er det simpelthen farven blå der er temaet. Oprindelig et kostbart farvestof på linje med guld, nu kunstigt fremstillet, men stadig meget populært. Og omdiskuteret som illustreret med dette mundheld blandt glasfolk som artiklen refererer: If you can’t make it beautiful, make it big. If you can’t make it big, make it blue.

Der afholdes fælles fernisering for de nævnte tre udstillinger fredag den 5. oktober kl. 17.

Glarmesteri

Glas, tidsskrift for Glasteknisk Forening med Glasindustrien og Glarmesterlauget som medlemmer, bringer kvartalsvis nyt om hvad der foregår inden for glarmesteri, arkitektur med glas og glasteknologi. I årets tredje nummer bringes blandt andet reportagen Gemsamtkunstværk i Albertslund om den almennyttige boligbebyggelse Rådhusdammen fra slutningen af 1970erne som er blevet renoveret med blandt andet ny facader og altaner med kunstnerisk udsmykkede glasværn. Kunstneren er Thomas Pålsson som gør det i tegning, graffiti og murmaleri, og han har her skabt et mønster af ”kubistisk gennembrudte cirkelslag” inspireret af svanerne i den nærliggende Rådhussø og overført i et bestemt forløb til 100 styk altanværn af klart glas i forskellige størrelser. Det lavet på en Dip-Tech printer hos Glaseksperten A/S der har overført den hvide dekoration til glasset i form af et keramisk materiale som efterfølgende er brændt fast på glasset. Se en præsentationsvideo om bebyggelsen hvor man blandt andet kan se glasudsmykningen.

Altanafskærmningen i Rådhusdammen i Albertslund dekoreret af Thomas Pålsson. Foto Pålsson Arkitekter – som har stået for renoveringen. Arkitektfirmaet er grundlagt af kunstnerens far.

Desuden bringer bladet en notits om en ny rigt illustreret bog af Ole Villadsen på Forlaget Frydenlund – Moderne glaskunst i danske kirker – om de næsten 200 ny og gamle kirker der siden 1960erne er blevet udsmykket med glasmalerier og glasmosaikker i form af ruder og inventar. Bogen fortæller lidt om glasudsmykningens historie og teknik og har et tosidet opslag for hver kirke med beskrivelse af kirken og kunsten.

Glasnettets årsmøde 2018

Afvigte weekend holdt Glasnettet årsmøde og generalforsamling i Lønstrup i Nordjylland hvor de derboende glaskunstnere var værter for et program som var omtalt i Glastip den 3. juni. En af arrangørerne, Laila DeValié, har lagt dette gruppefoto op på Glasnettets Facebookside.

1700-1800 år gammelt glas

Roskilde Museum har netop offentliggjort resultater fra et meget stort og rigt gravfund fra Vindinge ved Roskilde med 92 grave, heraf nogle med kostbare gravgaver som glas, guldringe, perler og spænder i bronze og sølv. Her viser vi noget af det importerede glas. Se Roskilde Museums hjemmeside hvorfra fotos er hentet.

 

Glastip 18. oktober 2018 – Himlen i glasset

Glasseriet på Amager og på Ærø

Glasseri-ejerne, glaspusteren Rikke Bruzelius og ægtefællen Jan er nu oppe på fulde omdrejninger både med det helt ny glaspusteri og butikken i det nybyggede Dragør-hus i Magstræde tæt på havnen i Dragør og med butikken med Rikkes glas og andet godt lige midt i Ærøskøbing hvor der er åbent i sommer- og ferieperioder og når vejret er godt.

Magstræde 6 i Dragør med glasbutik og -værksted i nybygget hus i lokal stil.

Rikke Bruzelius har været i gang med sit Glasseriet siden 1996 og havde indtil for få år siden værksted og butik/galleri i et postindustrielt område i den nordøstlige ende af Amager da stedet blev indhentet af den omdannelse til moderne boligbeboelse som foregår så mange steder i København. I mellemtiden forsøgte hun sig med en placering midt på Christians Brygge, men løb ind i uoverstigelige praktiske problemer. Men amagerkaneren ville blive på øen, og så blev det Dragør.

Vi har tidligere beskrevet Glasseriets historie – senest i Glastip 28. november 2017 hvor Rikke Bruzelius åbnede butikken i Dragør, mens hun stadig blæste et sted hvor hun havde lejet sig ind.

Glasseriet i Dragør har åbent tirsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-16. I efterårsferien bliver der pustet glas alle dage. Weekenden den 1. og 2. december holder Rikke Bruzelius julemarked med særlige juletilbud.

Rikkes og Jans hus på torvet i byen på øen i øhavet er også et gammelt hus, men ikke nybygget – det er fra 1786 – og her er der butik med Rikkes glas, herunder glas blæst i farverne i øens flag, foruden café med blandt andet italiensk is. Og ude på torvet under hundredeårstræet er der borde og stole hvor man kan nyde det indkøbte. Glasseriet i Ærøskøbing er åbent alle dage i efterårsferien kl. 11-19 – måske længere hvis vejret er godt. Der holdes julemarked lørdagene den 24. november og 1. december kl. 10-17.

Enkelte områder i landet har egne, uofficielle flag. Ærøs flag stammer fra 1600tallet hvor det blev skabt af hertug Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø. Det er nærmest kvadratisk med 2,81 meter i højden og 2,87 meter i bredden og trefarvet i ni striber – guldgul, søgrøn og livfarve (den røde farve, også kaldet kødfarvet). Se Wikipedia.

Himlen over Vesterhavet – nu som stor udendørs glaskunst

Landets største glaskunstværk afsløres den 25. oktober i Varde Garten i Kræmmerpassagen i Varde. Bag værket står billedkunstneren Peter Stuhr og glasmester Per Steen Hebsgaard samt Varde Kommune og Poul Erik Bech Fonden. Poul Erik Bech er ’vardedreng’, ejer af EDC-ejendomsmæglerkæden og investor i Varde Garten som er et netop åbnet bygadecenter med tyskinspireret traktørsted, hotel, kunsthave, gastropub, restaurant og orangeri med markedsboder.

Værket har titlen Himlen over Vesterhavet og er placeret på en facade ovenfor en trappe i det ny kompleks i Varde bymidte hvor kommunen er i gang med at skabe et udendørs kunstmuseum med værker af høj kvalitet udført af anerkendte kunstnere fra ind- og udland. Varde ligger jo som bekendt ved Vesterhavet kendetegnet ved frisk vestenvind og en altid foranderlig himmel. Hvad der også har været inspirationen til værket som er skabt til stedet. Værket er på 90 kvadratmeter og udført af kunstneren og glasmesteren på Hebsgaards værksted i Præstø.

Om dagen reflekteres dagslyset i værkets glas, om aftenen oplyses værket bagfra af kulørt lys vekslende mellem rødt, grønt og blåt, således at det malede glas langsomt skifter farve, illustrerende netop Himlen over Vesterhavet.

Peter Stuhr er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1981. Foruden maleriet har han beskæftiget sig med skulptur, video, fotografi, tegning, installation og glaskunst. Blandt mange steder har han udstillet på Glasmuseet Ebeltoft. Før den store udsmykning i Varde har han udført en del andre udsmykningsopgaver. Sammen med Per Steen Hebsgaard har han tidligere udført glasudsmykninger til fx Statens Skadedyrslaboratorium i Lyngby, Kastrup Lufthavn, Karup Lufthavn og Viborg Svømmehal.

Indvielsen finder sted torsdag den 25. oktober kl. 17 og forestås af formand for Varde Byråds Kunstudvalg Mads Sørensen og Poul Erik Bech. Peter Stuhr og Per Steen Hebsgaard vil være til stede.

Et foto af værket – før afsløringen.

Mere fra Glasnettets årsmøde

Billed- og glaskunstner Frida Franko-Dossar fra Gedved nord for Horsens har taget en serie billeder fra Glasnettets årsmøde – demoer i Hans Vanges værksted, situationer andre steder i Lønstrup, møder, hyggeligt samvær m.m.

Glaskunstner Rikke Stenholt fra Aarhus har lavet en video af en værkstedsdemo hvor man kan se hvordan man laver ’fehår’ eller noget der ligner. Først øses der glassmelte i en stor hullet gryde som hejses op under loftet, og de næste minutter regner det lige så stille med flydende glas som stivner som tynde tråde og lander i en stor, blidt gyngende dynge på gulvet.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft