Glastip Oktober 2013

Glastip 2. oktober 2013 – Glas er hot

Karin Forslund og Charlotte Lemaire med i Stanislav Libenský Award

To af årets glasafgængere fra Kunstakademiets Designskoles afdeling for glas- og keramik på Bornholm – svenske Karin Forslund og franske Charlotte Lemaire – er blevet udtaget til den prestigefyldte glaskonkurrence og udstilling Stanislav Libenský Award 2013 på det kongelige sommerpalads på Prag Slot.

I alt er der udtaget 52 kunstnere fra hele verden, og deres værker er udstillet på paladset til den 1. december. Førsteprisen gik til litauiske Ieva Voroneckyte. Anden- og tredjepriserne gik til svenske Terese William Waenerlund og tjekkiske Veronika Reková. Se omtalen på fondens hjemmeside og i det ny internationale glas-nyhedsbrev Glass is more!

Det er femte år den anerkendte konkurrence afholdes, og den gælder specielt unge glaskunstnere og andre kunstnere – kandidater, bachelorer og marsters fra glas-og designskoler på universitetsniveau – der har brugt glas i deres eksamensprojekter. Læs om Stanislav Libenský og hustruen Jaroslava Brychtová.

Populær glaslinje

Apropos international anerkendelse – så kan Designskolens bornholmske afdeling fortælle at unge mennesker fra hele verden tager til Nexø for at uddanne sig i glaskunst. I år er der optaget 15 nye elever på glaslinjen, heraf hele ti er fra udlandet – fx Guatemala, Holland, USA og Sydkorea. Det er blandt andet skolens fokus på både håndværk og design der er populært. Ifølge studievejleder Kathe Volck gør skolen ikke noget for at lokke internationale studerende til. Hun mener det er tidligere studerende som breder det positive budskab om skolen ude i verden. Tillige mener hun at de danske studerende drager nytte af de udenlandske medstuderende som giver mere liv, stemning og inspiration at trække på.

TV2 Bornholm havde i sine sene aftennyheder den 19. september dette indslag om Nexø-skolen på to et halvt minut – to et halvt minut inde i udsendelsen.

Steffen Dam hos Conaghi i London

Galleriet Conaghi i London viser fra i dag og frem til den 25. oktober udstillingen Art of the Curious hvor blandt andre Steffen Dam, Ebeltoft, viser nogle af sine præparatglas og -skulpturer.

Kunsthåndværkermarked i Ribe

Her i weekenden den 5.-6. oktober kl. 10-16 er der i Ribe det årlige kunsthåndværkermarked med 45 deltagere heriblandt seks glasfolk: Dorthe Bent, Erna Møller, Ribe Glas, Joan Juhl Hansen, glaskunsten.dk, Karin Graungaard, Pia Nissen, pia9ssen.dk, og Vivian Borg, unikke-glasperler.dk.

Markedet finder sted tre steder inden for få hundrede meters afstand i det centrale Ribe – i Sct. Catharinæ Kloster i Dagmarsgade, i Det Gamle Rådhus på Von Strøckens Plads og i Domkirkens Processionsomgang på Torvet.

Efterårsferien på Hempel Glasmuseum

Sæsonen er ellers slut, men Hempel Glasmuseum i Odsherred har åbent alle dage i skolernes efterårsferie fra lørdag den 12. til søndag den 20. oktober. Det er sidste frist for at se særudstillingen Inspireret af naturen inden værkernes sendes retur til kunstnerne.

Foruden udstillingerne, glasbutikken og Anneberg Café og Restaurant byder Hempel Glasmuseum i ferieugen på aktiviteter for de der har lyst til at lave noget med glas. Igen i år er det Annette Carlsen fra Unika Glas der viser hvordan man laver perler. Man kan selv få lov at prøve hvis man er mindst tolv år. Og i museets anneks-værksted GlasSpiren kan der sandblæses glas. Læs om åbningstider og yderligere oplysning om aktiviteterne på museets hjemmeside. 

Tobias Møhl på PAD i London

Tobias Møhl, Ebeltoft, er repræsenteret på dette års PAD – Pavillion of Art and Design – i London via Adrian Sassoon Gallery. Messen har åbent i dagene 16.-20. oktober.

Kunst for alle i Øksnehallen

For fjerde gang holder Kunst for alle messe i Øksnehallen på Vesterbro i København med hovedsagelig billedkunst, men også lidt andet – fx deltager glaskunstnerne Karin Bartholin, Agnethe Maagaard og Rikke Stenholt (hvis jeg har fået øje på alle). Udstillingen er åben sidste weekend i oktober – 25.-26. – fredag kl. 15-20 og lørdag-søndag kl. 10-18. Fredag den 25. oktober kl. 16 åbner kulturminister Marianne Jelved udstillingen.

Glasss på Sophienholm

Glasss 3-udstillingen som for nylig sluttede på Holstebro Kunstmuseum, dukker op igen næste år på Sophienholm i Lyngby nord for København hvor den kan ses i perioden den 1. marts til den 21. april. Ferniseringen foregår den 28. februar.

Statens lånekunst hitter

Statens Kunstfond har i løbet af det sidste år udlånt 700 malerier og andre kunstværker til folkeskoler, gymnasier, hospitaler, plejehjem, biblioteker osv. landet over, og Kunstfonden udlåner yderligere cirka 400 værker her i efteråret. Det er en femdobling af udlånet siden 2011, og den markante stigning er kommet efter at Kunstfonden sidste år lancerede webportalen vores.kunst.dk hvor man kan se hvilke værker der er til låns. I øjeblikket er 462 værker klar til udlån.

Kunstfonden køber årligt for 2,5 til 6,5 mio kroner malerier, skulpturer og andre værker af nulevende danske kunstnere, og der er i alt udlånt flere end 10.000 kunstværker. Værkerne langtidsudlånes i mindst ti år. Over halvdelen af alle udlån går til folkeskoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner. Til næste år vil Kunstfonden forsøge at øge udlånet til fx hospitaler og plejehjem.

Alle institutioner med offentlig adgang kan søge om at låne kunstværker hos Statens Kunstfond. Kunstfondens præsenterer sine indkøb på vores.kunst.dk, og værker som for tiden er til udlån, kan ses på vores.kunst.dk/objects/artscrafts. Her kan man d.d. se 13 værker af de syv glaskunstnere Marianne Hvidtfeldt Buus, Lene Bødker, Trine Drivsholm, Pipaluk Lake, Stig Persson, Christina Rivett og Tora Urup. I alt kan man finde 41 indkøb af glaskunst.

 

Glastip 12. oktober 2013 – Glas til pynt og glæde

SJ Glaskunst lukker

… og bliver til SJ Tekstil og Kunst. SJ alias Susanne Jensen kan ikke længere tåle arbejdet med at lave glasperler, og hun har i længere tid haft lukket i sin butik på Pinnebjergvej 5 i Kjellerup i Midtjylland. Det er jo trist, men hun har fundet gejsten igen – som hun skriver i sit nyhedsbrev: Efter at have brugt tid på at ’sørge’ er hun nu tilbage med en butik med tøj og lidt kunst. Modetøj fra europæiske storbyer til priser hvor alle kan være med. Til åbningen blandt andet et større parti i lækkert hør. Nå, nok om det: Susanne benytter efterårsferien (uge 42) til udsalg af glas og tilbehør til perlefremstilling. Åben mandag-lørdag kl. 11-17.

Art2See i Odense

Fredag den 26. til søndag den 28. oktober afholdes i Odense Congress Center for fjerde gang Kunstmessen Art2See i samarbejde med Gallerie Rasmus og Den Fynske Opera. Sideløbende hermed afholdes for tyvende gang Boligmessen, og entréen på 100 kroner for voksne giver adgang til begge messer. Der er åbent fredag kl. 13-18 og lørdag-søndag kl. 10-17. Eneste deltagende glaskunstner er Dorthe Bent fra Den Gamle Station i Ørting ved Odder med fade, glasbilleder, skulpturer og glasborde i koldglas.

BLIK i små rammer

Elleve kunstnere fra gruppen BLIK udstiller i Albrechtsens Galleri i Kronprinsessegade 3 (en af de ganske, ganske små pavilloner i hegnet ind til Kongens Have) i København. Det udstillede er maleri, collage, tusch og glaskunst. Glasset er repræsenteret ved skulpturer af Charlotte Bonne. Der er fernisering onsdag den 30. oktober kl. 16-18 og herefter åbent til den 15. november. Åbningstider onsdag, torsdag og fredag kl. 12-17, lørdag kl. 11-14.

Jul

Brinck Nordic begynder julesalget af glasstads i efterårsferien hvor de åbner dørene for Jul i den gamle købmandsgård på Tisvilde Bygade 18 i Tisvilde i Nordsjælland – i år udvidet med 50 kvm i laden. Butikken er åben kl. 10-17 hver dag i efterårsferien (uge 42) og herefter fredag, lørdag og søndag frem til jul. En af Helge Brincks nyheder i år er en pakkekalender med glaspynt. De 24 stykker glas koster i sig selv 699 kroner, og dertil kan ud af et større sortiment tilkøbes indpakningsposer, mærkater og bånd der bringer den samlede pris op på 875 kroner – dog 800 kroner ved bestilling før 1. november.

Glaspynt fra Brinck Nordic

Glassmedjen i Hundested sælger fint indpakkede julegaver i flere prisklasser fra 350 til 3000 kroner (og selvfølgelig også dyrere og i større serier som firma- og personalegaver) – fra den billige Romance-skål over klare og kulørte vand- og limonadeglas og -kander til Pasterelli-vaser i forskellige størrelser, farver og mønstre. Men: ”Husk at bestille i god tid, så vi kan nå at producere!” Skal vi hilse fra Nanna og Andrew og sige.


Glastip 16. oktober 2013 – Mangler du noko fint glas til samlinga di?

Anla Glas-konkurrencen

Som tidligere berettet var det Michael Kofod der med ”Dino Æg” vandt Anla Glas’ 25års jubilæumskonkurrence. Der blev også præmier til to andre på en delt andenplads: Mie Schriver med ”Zefyr 2” og Ulla Østergaard med ”Fugle i ramme”. Man kan se alle de indsendte værker – næsten 150 stykker i alt – på Anla Glas’ hjemmeside.

Anla Glas er i øvrigt med på messen Kreative Dage den 25.-27. oktober i Margrethe Hallerne i Fredericia. Her præsentererRudi Gritsch en nyhed inden for skæring af glas, David Taylor laver glasperler, og Markus Klein arbejder med Tiffany-glas.

Kunsthåndværk udstillet hos Baltic Sea Glass

Glaskunstnerne Maibritt Jønsson og Pete Hunner med værkstedet Baltic Sea Glass indgår i en lille bornholmsk gruppe kunsthåndværkere som har holdt sammen siden tiden på Skolen for Brugskunst i årerne 1975-80. Her i efterårsferien mødes de i glasværkstedet om en lille udstilling for at vise hvad de aktuelt har gang i. Foruden værterne deltager keramiker Eva Brandt med værksted i Rønne, keramiker Hanne Strange som arbejder for Hjorts Fabrik i Rønne, og trækunstner Bo Johansen som er gået på efterløn og derfor deltager med en lille retrospektiv udstilling.

Alle fem vil være til stede på udstillingens sidste dag lørdag den 19. oktober kl. 12-14. Åbent hverdag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-14.

Mette Folmer – Kys Frøen

Kys Frøen – en mindre sammenslutning af kunsthåndværkere – holder deres årlige salgsudstilling i Brøndsalen ved Frederiksberg Runddel på Frederiksberg den 18.-20. oktober. Det stemningsfulde marked åbner fredag den 19. kl. 16-19, og der er åbent lørdag-søndag kl. 11-17. Om fredagen er der fernisering kl. 17-18. Blandt de 25 udstillere (medlemmer og gæster) finder vi Mette Folmer som er kendt for sit rustikke koldglas og støbninger hvor der ofte indgår metaller og andet.

Christina Hellevik i Eidet Kulturhall

Christina Hellevik fra Pust Glasværksted i Ebeltoft dyrker sit norske marked og deltager den 19.-20. oktober i en kunst- og håndværksudstilling i Eidet Kulturhall i nærheden af Ålesund i Norge. Er det for langt væk, må man nøjes med at nyde sproget:

Treng du inspirasjon til julegåver, eller mangler du noko fint glas til samlinga di? Neste helg finn du ein stor og flott stand med blåst glas og glassmykker fra Pust på handverksutstillinga på Vatne Eidet. Du vil finne mange kjente og kjære produkt som Squeeze glas og kanner, Konglevaser, Katlaskåler, Uglesmykker m.m. Samtidig vil du kunne finne et par nye produkter som flotte glaskuler til vinduet og te-lys kuler til dei mørke haustkveldane. Du kan selfølgeleg sjå og kjøpe mykje anna kusnt og handverk eller nyte heimelaga rømegraut, kaffi og kaker. Du er hjarteleg velkommen til ei fin stond, ein god kopp kaffi og god ”augekvil”.

Line Gottfred Petersen på MADE LONDON

Glasblæser Line Gottfred Petersen deltager den 25.- 27. oktober i MADE LONDON The Design and Craft Fair – en censureret messe der i år afholdes for anden gang. Det foregår i Sir John Soane Church ved Hyde Park, og alle kirkens fire etager er i brug for at rumme de omved 175 udstillere repræsenterende et bredt spekter af engelsk kunsthåndværk. Line udstiller sine slebne unika og sine sandblæste smykker fra serien dots&laces. Line Gottfred Petersen er en af to danske deltagere, den anden er strikdesigner Hanne Linding.

Glashimmelen

Der er efter sigende ret varmt i helvede. Kan det samme tænkes om den himmel gode glaskunstnere havner i? I hvert fald skal der blot 63 lysår fra Jorden befinde sig en særlig azurblå planet med en atmosfære af smeltet glas!

I jagten på planeter der ligner Jorden, finder den amerikanske rumfartsorganisation NASA en lang række særprægede planeter i vores galakse – fx exoplaneten HD 189733b. Dens blå farve skyldes ikke vand som her på Jorden, men smeltet glas i planetens atmosfære. Glas-regnen skyldes en dagtemperatur på op til 930 grader på grund planetens nærhed til dens stjerne. Den kraftige stjernestråling (solvind) betyder sandsynligvis også at der er aurora (polarlys) over hele planeten.

Fascinerende at man sådan i polarlysets skær kan hente det varme glas lige ud af ’luften’, men man må finde sig i at det man har lavet, smelter igen dagen efter. Og evigheden er heller ikke sikret – planeten mister nemlig efterhånden sin atmosfære fordi dens stjernes kraftige stråling dagligt flår op mod 600.000 ton af atmosfæren.

Kilde: videnskab.dk

 

Glastip 29. oktober 2013 – Glas og glas

Louise Lagoni leverede prisen

I Espergærde i Helsingør Kommune har man en pris som uddeles til lokale ildsjæle i forbindelse med Espergærde Revyens årlige forestilling. I år gik prisen til Erling Kaaberbøl. I denne sammenhæng er det interessante det glasfad der fulgte med prisen. Fremstillet af den nordsjællandske designer Louise Lagoni (link 1 og 2) der arbejder i allehånde materialer og ikke mindst glas. ”Pas på kun at lægge noget i midten,” blev prismodtageren formanet. Det forstår man når man ser et lignende værk:

Louise Lagoni 120x120 Wall Piece – billedet lånt fra Glasnettets hjemmeside

Andrew Brown fik prisen

I Halsnæs Kommune uddeler de årligt en kulturpris, og i år medfulgte en figur udført af Leif Sylvester, men her er det prismodtageren der er interessant: Glaspuster Andrew Brown fra Glassmedjen i Hundested. Prisen fik han for sit utrættelige engagement i det lokale kulturliv, ikke mindst på Hundested havn hvor Andrew har en finger eller mere med når det gælder om at skabe liv. Men engagementet rækker også rundt i kommunen og helt til Frederiksværk hvor Andrew sidder i bestyrelsen for det store kulturhus Gjethuset. Det var her prisoverrækkelsen foregik i forbindelse med afslutningen af årets skulpturbegivenhed Outstanding Metal og børnekulturfestivalen Kulturkraft Halsnæs, og ifølge Frederiksborg Amts Avis var Andrew Brown synligt overrasket over hædersbevisningen: ”Det havde jeg overhovedet ikke ventet, men det er da dejligt med et klap på skulderen. Jeg prøver at sætte nogle ting i gang sammen med andre, og det er dejligt at nogen er glade for det.”

Pipaluk Lake i Operaen

40-året for indvielsen af Jørn Utzons opera i Sydney i Australien fejres i disse dage, og i den anledning har dansk design fået en fornem udstillingsplatform i operahusets Western Foyer. Udstillingen Danish Design at the House blev med deltagelse af Kronprinsparret åbnet af kulturminister Marianne Jelved den 25. oktober. Udstillingen er kurateret af arkitekterne Gerard Reinmuth (AU) og Karen Kjærgaard (DK) og præsenterer 25 designvirksomheder, seks arkitekter og seks kunsthåndværkere fordelt på seks ’vinduer’ i tematiske installationer inspireret af Utzons værker og tanker. De seks temaer er materiality, craft, technology, human, pragmatism og desire. De deltagende kunsthåndværkere er keramikerne Christina Schou Christensen, Karen Bennicke, Kristine Tilge Lund, Martin Kaldahl og Steen Ipsen samt glaskunstner Pipaluk Lake.

 

Om Pipaluk Lake så er alene om glasset er et definitionsspørgsmål. Keramiker Christina Schou Christensen bruger nemlig gerne ordet glas om sit konstruktive materiale – glasuren. Fælles for de to er i hvert fald at de holder nøje øje med det de har i ovnen, for at få skruet ned for varmen netop når glasuren/glasset har flydt det den/det skal.

 

 

Browntown af Christina Schou Christensen – figuren er cirka 40 cm høj – billedet lånt fra kunstnerens hjemmeside (hvor man også kan se en lille video om hendes glasurteknik)

Ana Thiel – mexicansk glaskunstner i Gjethuset, Frederiksværk

Gjethuset, det store kulturhus midt i Frederiksværk, åbner i dag* en udstilling med den internationalt anerkendte glaskunstner Ana Thiel. På udstillingen Layers af Being / Estratos del Ser vises en række af hendes glasarbejder og mixedmedia skulpturer. Det er en retrospektiv udstilling, dog ikke en kronologisk gennemgang, men skulpturer fra forskellige serier Ana Thiel har skabt gennem tre årtier. Fx Origins fra de første år, Stages om de følelser der opstår gennem livet, Codes med forvandlede bøger med tredimensionelle visuelle historier snarere end litterære og Traces, en række skulpturer hvor det smeltede glas formes af lavninger i naturen eller menneskeskabte.

Udstillingen kan ses fra den 30. oktober til den 24. november tirsdag-fredag kl. 10-16, lørdag kl. 10-13, søndag kl. 13-16 samt onsdage kl. 19-21. Der er fernisering i aften kl. 19-21 hvor kunstneren vil være til stede. Udstillingen åbnes af Mexicos ambassadør Jose Ignacio Madrazo og Halsnæs’ borgmester Helge Friis. * Gjethusets nyhedsbrev er udsendt her til morgen.

Karin Mørch og Pipaluk Lake på Kunstmaand Ameland i Holland

Fra 1. november til 1. december udstiller glaskunstnerne Karin Mørch og Pipaluk Lake på Kunstmaand Ameland i Holland blandt 70-80 europæiske kunstnere og kunsthåndværkere. Derudover deltager tre andre glaskunstnere – hollandske Edith Benedictus og svenskerne Sofia Bergman og Ulla Ohlson. Karin og Pipaluk vil være til stede ved ferniseringen som foregår fredag den 1. november.

Den tilbagevendende ’kunstmåned’ på den hollandske ø Ameland ud for Frisland foregår øbredt i forskellige gallerier og udstillingsbygninger eller udendørs. Kun havet sætter grænsen. På øens 58 kvm bor der 3500 mennesker – blandt andet i byerne Ballum, Buren, Hollum og Nes. Til sidstnævnte er der færge fra Holwerd på det nederlandske fastland. Øen er et populært turiststed.

Trine Drivsholm i HUSET i Asnæs

Den selvejende institution HUSET på Storegade 31 i Asnæs i Odsherred (Nordvestsjælland) blev skabt af lokale kunstnere for tyve år siden. Den 2. til den 24. november udstiller en af husets egne kunstnere, maleren Charlotte Krogh, og som gæst har hun blandt andre inviteret Trine Drivsholm til at udstille noget af sin glaskunst.

Der er fernisering lørdag den 2. november kl. 14-17, og Trine Drivsholm vil være til stede. Udstillingen er åben alle dage kl. 13-17 undtagen mandag.

Masterclass med Bertil Vallien 17. november i Ebeltoft

Efter åbningen af Glasmuseets retrospektive Bertil Vallien-udstilling lørdag den 16. november afholdes om søndagen kl. 13 i auditoriet på Fregatten Jylland en masterclass i form af en artist talk arrangeret af Syddjurs Kommunes Billedkunstråd. Der er fri entré.

”Bertil Vallien er en af de mest innovative og indflydelsesrige kunstnere inden for moderne glas. Han har spillet en afgørende rolle for udviklingen af glas som et kreativt materiale i Sverige såvel som internationalt og er i dag berømt verden over for sine sandstøbte skulpturer,” hedder det i Kunstrådets invitation.



  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft