Glastip oktober 2012

 

Glastip 1. oktober 2012– Kunstspor, lysende væksthus, fusionsdesign og frøkys

Kunstspor – Åbne værksteder på Djursland

Lørdag-søndag den 6.-7. oktober kl. 11-17 er der udstillinger i Ebeltoft og Grenå samt åbne værksteder hjemme hos cirka 30 Djurs-kunstnere hvoraf der er en håndfuld glasfolk. Der er åbent hos

  • Claus Møller og Helle Rønholm i glaspusteriet på Kystvejen 169 i Ebeltoft
  • Elin Stefansdottir på Vrinners Bygade 8 i Vrinners – Elin laver glasbilleder og blyindfattede ruder
  • Karen Liengård på Bjødstrupvej 7 sydvest for Bjødstrup – Karen arbejder med koldglas
  • Micha Karlslund i atelieret på Stockflethsvej 8 på Havnen i Ebeltoft hvor hun blandt andet viser forstudier og skitser til Det Lysende Væksthus, et værk som hun skaber i Glasmuseets have under Kulturnatten (se nedenfor)

Glasmuseet Ebeltoft i oktober – artist talk, ny udstilling, kulturnat og efterårsferie m.m.

Søndag den 7. kl. 14 er der Særlig Søndag med gratis rundvisning når entréen er betalt.

Onsdag den 10. kl. 19 kan man opleve glaskunstner Karen Nyholm fortælle om sig selv i anledning af at hun i år har modtaget Finn Lynggaard-legatet.  Som optakt til Kulturnatten indvies fredag den 12. kl. 17 udstillingen I Nye Klæder med hovedværker fra Glasmuseets permanente samling i ny iscenesættelse. Åbningstale ved Niels Peter Louis-Hansen, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som sammen med Nykredits Fond og Ny Carlsbergfondet har støttet den ny iscenesættelse som i øvrigt er designet og udviklet i samarbejde med Hans Thyge & Co og Syncro Aps.

Herefter kan man gå på opdagelse i den ny udstilling tilsat en ekstra dimension skabt af elever fra teknisk skole Viden Djurs i Grenå som har arbejdet med udstillingsrummene, og som denne aften sørger for en stemningsfuld atmosfære med brug af lys og projektioner.

Samme kulturnat bliver der i museumshaven kl. 19-22 skabt et live-maleri af Micha Karlslund – Det Lysende Væksthus. Inde fra pavillonen vil hun male glasvæggene og skabe et farvestrålende maleri som kan følges udefra. Det bliver ”en fabulerende, legende proces hvor man kan nyde at tingene vokser frem i løbet af aftenen, og forhåbentlig ender det med at pavillonen står som en lysende juvel i natten,” siger Micha Karlslund. Forstudierne til glasmaleriet kan ses den 6.-7. oktober i Micha Karlslunds atelier (se ovenfor).

Mens Micha Karlslund maler, fylder musiker Peter Just Rasmussen luften med elektroniske musik og forvandler haven til lydlandskaber. Peter Just Rasmussen er uddannet pianist og beskæftiger sig med elektronisk musik både som lydcollage og som loungemusik. 

I efterårsferien uge 42 er museet åbent alle dage kl. 10-17.

Mandag den 15. og fredag den 19. kl. 11 er der familierundvisning – gratis når entréen er betalt.

Tirsdag den 16. kl. 10-13 og 14-17 er der mulighed for at gravere og male drikkeglas i værkstedet. Det koster 40 kroner når entréen er betalt. Ingen tilmelding.

Onsdag den 17. kl. 19-21 er der Go'nat på museet efter mørkets frembrud med godnathistorier – og kaffe og kagebord i Glascaféen. Særpriser.

Torsdag den 18. kl. 11 og 14 er der kalejdoskopværksted for børn fra seks år. Tilmelding.

Elevudstilling fra Engelsholm Højskole

Elever fra den visuelle linje på Engelsholm Højskole udstiller glas, keramik, smykker og billedkunst i Kulturhuset (biblioteket) i Vestergade 5 i Ølgod. Åbning af udstillingen onsdag den 10. oktober kl. 19.30 ved viceforstander Claus Domine Hansen. Udstillingen varer til den 30. november. Åben mandag-torsdag kl. 10-18, fredag kl. 10-17, lørdag kl. 10-12.30 og søndag kl. 13-16. Fri entré.

Dialog og fusionsdesign på Designer Zoo

Designer Zoo på Vesterbrogade 137 i København præsenterer nyt fusionsdesign på kulturnatten fredag den 12. oktober. Kl. 17 er der fernisering og tale ved kulturminister Uffe Elbæk, kl. 19.15-21.15 er der åbent i stedets syv værksteder, og i butikken kan man se en udstilling med en større gruppe velkendte kunsthåndværkere og designere med nye værker skabt i nye samarbejder og eksperimenter på tværs af faggrænser. Udstillingen kan ses i butikkens åbningstid mandag-torsdag kl. 10-17.30, fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-15 til og med lørdag den 3. november.

Designer Zoo udfordrer de indbudtes faglighed og vanetænkning. Udstillingen er et eksperimentarium for dialoger mellem fagligheder og materialer – et samspil der giver plads til det uforudsete, til nye udtryk og til nye produkter. Der deltager 46 møbeldesignere, glaskunstnere, keramikere, tekstildesignere, grafikere/illustratorer og guldsmede, og forudsætningen for deltagelse er et samarbejde på tværs af to fag. Udstillingens værker vil derfor spænde vidt og præsentere et bredt udsnit af ‘fusionsdesign' på den danske kunsthåndværks- og designscene anno 2012.

Galleri Art Expo i nye rammer

Nu ligger Sarah Høis Galleri Art Expo på Skanderborgvej 107 (Viby J), og der er åbningsfernisering lørdag den 13. oktober kl. 10-14. Blandt de der ferniseres, er glaskunstner Trine Appelon.

London Glassblowing: Past & Present

Peter Layton og London Glassblowing fejrer i år 35 års jubilæum med en udstilling der også omfatter værker af 26 førende glasblæsere som har arbejdet i Peter Laytons studio i Bermondsey. Peter Layton selv har i år kunnet fejre sin 75 års dag.

Udstillingen Past & Present kan ses i perioden 16. oktober til 10. november.

 

På Peter Laytons hjemmeside prydes annonceringen af udstillingen af denne flaskeopstilling – og den bliver man altså glad i proppen af.

Kys Frøen i Brøndsalen på Frederiksberg

Gruppen Kys Frøen har igen i år inviteret gæster med til deres årlige salgsudstilling hvor de præsenterer et bredt udvalg inden for glas, keramik, smykker, tekstil, grafik og pileflet. Blandt de to dusin udstillere er der fire med glas – Mette Andersen, Christella Bamford, og Mette Folmer fra Kys Frøen samt gæsten Connie Bloch fra Perlemekka.

Udstillingen har åbent weekenden 19.-21. oktober, fredag kl. 16-20, lørdag og søndag kl. 11-17. Gratis entré. Brøndsalen ligger i Haveselskabets Have, Frederiksberg Runddel 1 på Frederiksberg (København). Der er fernisering fredag den 19. oktober kl. 18.

 

Glastip 3. oktober 2012 – Kunst, pulver og kugler

Spor Kunsten

Lørdag og søndag den 6. og 7. oktober kl. 11-17 er der åbent hus hos 68 kunstnere i området Aarhus, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Samsø. Heriblandt blot en enkelt glaskunstner, nemlig glaspuster og glasdesigner Mette Bülow Duus i Studsgade 14 i Aarhus.

Om at arbejde med glas og glaspulver

Foredrag med Bob Leatherbarrow, Canada, der fortæller om sine mange års arbejde, eksperimenter og undervisning inden for glassets verden. Bob Leatherbarrow har arbejdet med ovnformet glas siden 1988 og begyndte at eksperimentere med glaspulver da det blev introduceret midt i halvfemserne. Siden har han været på opdagelsesrejse i brugen af glaspulver.

Foredraget er tirsdag den 9. oktober kl. 19, det varer cirka en time, alle er velkomne, det er gratis, og det foregår hos Anla Glas, Nørreskov Bakke 107 i Silkeborg hvor Bob Leatherbarrow for tiden underviser i kursusafdelingen.

Lene Bødker og Bodil Manz i Æglageret

Glaskunstner Lene Bødker og keramiker Bodil Manz udstiller i Holbæk Kunstforening i Æglageret i Holbæk den 13. oktober til den 18. november.

Der er åbent tirsdag-fredag kl. 11-17, lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 13-16. Æglageret ligger på Lindevej 6 mellem Jernbanepladsen og Ahlgade.

Pust en glaskugle hos Rikke Bruzelius

Hvis man er et barn på ti år og derover – og har en forælder eller bedsteforælder med – kan man lørdag den 13. oktober få lov at puste en glaskugle hos Rikke Bruzelius i Glasseriet på Jenagade på Amager. Det er gratis hvis den voksne er tilmeldt glaspusteriets mailliste. Man skal tilmelde sig på forhånd.

I Nye Klæder – den ny præsentation af Glasmuseets permanente samling (en uddybning)

Fra fredag 12. oktober præsenterer Glasmuseet Ebeltoft et udvalg af værker fra museets samling i et helt nyt design som i en årrække frem skal formidle den moderne glashistorie. Bag de godt 1500 værker i samlingen gemmer sig et væld af historier som tegner billeder af glassets udvikling fra materialeeksperiment til selvstændig kunstart.

”Vi kastede os hovedløst ud i alle mulige og umulige projekter. For et par ignoranter som os var intet umuligt, og alt skulle prøves.” Ordene tilhører Finn Lynggaard Han tog initiativ til Glasmuseet Ebeltoft, og hans historie fletter sig sammen med historien om ikke bare moderne dansk glas, men i det hele taget den internationale studioglas-bevægelse som opstod i USA og Europa i 1960erne hvor kunstnere, keramikere og designere ville gøre op med den industrielle fremstilling af brugsglas til fordel for fri, kunstnerisk skabelse. Finn Lynggaards passion for glasset begyndte i 1971 da han blev ramt af en glødende glastråd i et værksted hvor han som anerkendt keramiker skulle undervise i keramiske glasurer. Dette tilfældige møde med glasset blev skelsættende: Finn Lynggaard forlod øjeblikkelig keramikken og kastede sig over glasset.  

Det er den slags historier knyttet til studioglassets internationale hovedskikkelser som Glasmuseet Ebeltoft vil fortælle i sin nye permanente udstilling. Museets samling fornyes løbende med værker af nye unge kunstnere som også vil være at finde i den permanente udstilling.


Glastip 5. oktober 2012 – Glas på kanten

Efterårsferie på Glasmuseet Ebeltoft

For nu at få det hele med vedhæftes det samlede program for aktiviteterne i og omkring uge 42.

Kant/Edge – 15 statements om ny arkitektur, design og kunsthåndværk

Det Kongelige Danske Kunstakademi, skolerne for arkitektur og design, arrangerer fra den 12. oktober til den 25. november i udstillingshallen (Meldahls Smedie) på Danneskiold-Samsøes Allé 51 på Holmen i København en udstilling med 15 statements fra 18 nyuddannede arkitekter, designere og kunsthåndværkere. Kant eller Edge hedder udstillingen der præsenterer seks arkitekter, ti designere, keramiker Pernille Pontoppidan Pedersen og glaskunstner Verena Schatz. Udstillingen er åbenalle dage kl. 11-18, og der er gratis adgang. Der er fernisering torsdag den 11. oktober kl. 15 hvor udstillingen åbnes af rektor Lene Dammand Lund.

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) blev etableret sidste år ved en fusion af fire store uddannelser inden for arkitektur, design, konservering og kunsthåndværk i København og på Bornholm. For første gang sætter arkitekt- og designskolerne nu en udvalgt gruppe nyuddannede sammen i en udstilling hvor de enkelte projekter foldes mere ud end man ellers kan se det på skolernes afgangsudstillinger.

En uhåndgribelig dimension

Østrigske Verena Schatz er en af årets afgængere fra bornholmerskolen med et værk i form af et panel af 2400 lysreflekterende glasrør. Værket ’aktiveres’ af beskueren ved at kigge gennem glaspanelet og ved at bevæge sig rundt om det. Lysets umiddelbare transformation i glasset kombineres desuden med et digitalt medie der tilfører en ny, uhåndgribelig dimension. Verena Schatz skriver i sit statement:

I am intrigued by the interaction between glass and light. I am interested in how the human eye works and how we perceive things. When a ray of light falls on a piece of glass, some of the light is reflected from the glass surface, some of the light passes through the glass, and some is absorbed in the glass. Besides these physical facts, I believe something magical happens, when light passes through glass, a shadow casts onto a surface. It gives an object a new dimension – the intangible. I am equally fascinated about the potential of glass to influence the way we see the world that lay behind it. I have also always been intrigued by the relativity of our perception, visual phenomena and optical illusions.

Verena Schatz dukker op igen i København i det nye år, nærmere bestemt i Officinet i Bredgade fra den 18. januar til den 10. februar med en udstilling hun kalder Interactions.

Øvrige glas- og keramikafgængere

Torsdag den 11. oktober åbner tillige den samlede udstilling med årets afgangsprojekter fra bornholmerskolen. Det er i skolernes bibliotek vis a vis Meldahls Smedie, og den varer til den 8. november med åbent mandag-torsdag kl. 9.30-20 og fredag kl. 9.30-16.

Hvordan det forholder sig med et eventuelt åbningsarrangement er der endnu ikke fundet et tip om.

Nyt om glassamlingerne i Næstved

I den seneste udgave af Næstved Museums halvårlige nyhedsbrev findes på side 5-6 en status for arbejdet med indhusningen og registreringen af de glassamlinger museet for nylig har fået, senest i juni i år bibliotekerne fra Kastrup og Holmegaard glasværker. Museet har hermed et af landets største glas-biblioteker som på sigt bliver offentligt tilgængeligt på læsesalsniveau.


Glastip 9. oktober 2012 – Sukkerpustning, fusioner, sagging, glasmosaik, perler m.m.

Sukkerpustning i Aarhus

Som en del af den aarhusianske kulturnat puster Ned og Karen i Nyholm Cantrell Glas i Klostergade 70B ikke glas men sukker. Det er bolchemageri for fuld udblæsning når der demonstreres sukkerpustning og fremstilles spektakulære spiselige skulpturer i smeltet sukker.

Det er fredag den 12. oktober kl. 16-22, og det er akkompagneret af lystig livemusik.

Hvis man vil vide mere om sukkerpustning og se eksempler, kan man google sig frem på søgeordene sugar glass, pulled sugar eller sugar blowing. Og på kulturnat-hjemmesiden kan man se Ned i gang med det varme sukker.

Otte glaskunstnere ’fusionerer’

Samme kulturnat – bare i København – åbner Designer Zoo som tidligere omtalt (2.10.) en udstilling med fusionsdesign af 46 kunsthåndværkere i fagligt blandede par/grupper af møbeldesignere, glaskunstnere, keramikere, tekstildesignere, grafikere/illustratorer og guldsmede. Med udstillingen vil Designer Zoo skabe et eksperimentarium for dialoger mellem fagligheder og materialer med plads til det uforudsete, til nye udtryk og til nye produkter.

De 46 kunsthåndværkere er – nævnt gruppevis og med de otte deltagende glasfolk fremhævet – Louise Gaarmann (keramiker) og Anders Arhøj (grafiker), Maj-Britt Zelmer (glasformgiver) og Anne Digens (tekstildesigner), Helene Søs Schjødts (keramiker) og Jennie Olofsson (glasformgiver), Hanne Marie Leth Andersen (keramiker) og Bettina Schori (glasformgiver), Kristine Mandsberg (tekstildesigner) og Anna Rosa Hjort-Lorentzen (costume designer), Karina Hunnerup (smykkedesigner) og Mette Grøngaard (grafisk designer), Marie Retpen (glasformgiver) og Julie Bach (tekstildesigner), Louise Birch (keramiker) og Emil Damgaard (smykkekunstner), Lars Rank (keramiker) og Anne Nowak (tekstildesigner), Martine Noring (illustrator) og Birgitte Thaulow (beklædningsdesigner), Stine Bidstrup (glasformgiver) og Pernille Snedker Hansen (møbel- og tekstildesigner), Stine Diness (glasformgiver) og Annette Dickow (guldsmed & ædelmetalformgiver), Justyna Poplawska (glas) og Kathrine Lønstad (keramik/beton), Marion Fortat (glasformgiver) og Aude Berranger (tekstildesigner), Charlotte Larsen (guldsmed) og Karin Pinnerup (møbelformgiver), Annette Dickow (guldsmed & ædelmetalformgiver) og Jeanette Hiiri (keramiker), Tina Marie Bentsen (keramiker) og din Mor's Bauwerk (konceptkunstnerne Morten Just Hansen og Martin Mølgaard-Jensen), Camilla Weylandt (guldsmed) og Jesper Weylandt (billedkunstner), Christin Johansson (keramiker) og Thyge Nielsen (møbelsnedker), Helle Vestergaard (keramiker) og Sarah Busk (tekstildesigner), Signe Schjøth (keramiker) og Lind&James (smykkedesignerne Stina Lind og Kevin James), Anne Lindberg (tekstildesigner) og Sophie Alexandrine Kjærgaard (møbelarkitekt).

Kl. 17 er der fernisering, og udstillingen kan ses i butikkens åbningstid mandag-torsdag kl. 10-17.30, fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-15 til og med lørdag den 3. november.

Efterårsudstilling i Karolines Hus på Fur

Årets sidste udstilling omfatter glaskunstner Erna Møller, Ribe, og billedkunstnerne, Ingelise Holm og Ellen Bye Jensen. Erna Møller arbejder blandt andet med sagging hvor man i en ovn lader i forvejen sammensmeltede glasplader flyde frit fra en hævet ramme. Der er ingen form der stopper glasset, så når den ønskede form er nået, skal ovnen åbnes, så temperaturen falder, og glassets flyden standser. Derefter skal glasset afspændes. Det tykke glas og dets oprindelige motiv eller mønster bliver på denne måde trukket til en skålform i tyndere glas og med en deformering af motiv eller mønster. Eventuelt bearbejdes kanten bagefter.

Erna Møller har i øvrigt skabt det værk som indgik i årets Landdistriktpris.

Den ene af billedkunstnerne, landskabsmaler Ellen Bye Jensen, står bag Karolines Hus som er et sted hvor hun og hendes netværk udstiller deres kunst. Galleriet, som ligger på Madsbadvej 40, har fået sit navn efter en tidligere beboer i huset – Karoline Andersen. Som Furs eneste sygeplejerske gennem mange år var hun og hendes hus kendt af alle på øen.

Udstillingen er åben fra lørdag den 13. oktober til og med søndag den 21. oktober kl. 13-17

Bodil Manz og Lene Bødker i Æglageret

Holbæk Kunstforening ferniserer lørdag den 13. oktober kl. 13-15 i Æglageret på Lindevej 6 i Holbæk udstillingen med keramikeren Bodil Manz og glaskunstneren Lene Bødker.

Udstillingen er åben frem til den 18. november tirsdag-fredag kl. 11-17, lørdag kl. 11-14 og søndag 13-16.

Lav glaskunst på KØS

Tirsdag 16., onsdag 17. og torsdag 18. oktober kl. 10-15 (efterårsferien) kan man på KØS, Museet for Samtidskunst i Køge, som led i museets nye udstilling om kirkekunst (åbner 11.10. – omtalt 20.9.) deltage i en værkstedsaktivitet for børn (fra tre år) og voksne hvor man klipper i glas og laver små mosaikker med inspiration fra de udstillede glasværker af kunstnere som Gerhard Richter, Henri Matisse og Sigmar Polke. Og værket kan man så stille i et vindue derhjemme og få lys igennem.

Arrangementet er gratis for alle – voksne betaler almindelig entré – og man behøver ikke tilmelde sig.

Efterårsferie på Hempel Glasmuseum

Den 13.-21. oktober kl. 10-17 (dog lukket mandag) er det sidste chance for at se årets udstillinger Perler af glas – farverige historier og Stine Bidstrup – Hempels Glaspris 2012 samt den permanente samling. Der er desuden i denne uge nogle særlige aktiviteter:

I GlasSpiren i det lille hus med tårnspir ude ved vejen er der på åbningsdagene kl. 11-16 mulighed for at lege med dekorering af glas med forskellige mønstre som sandblæses på glasset. Pris: Mærker fra to kroner og glas fra 30 kroner.

Fra den 14. til den 19. kl. 12-16 (undtaget mandag) kan man prøve selv at lave perler af glas. Det er Annette Mørch Carlsen fra Unika Perler der viser hvordan man gør, og hjælper deltagerne med at lave deres egne glasperler. Det er gratis når entréen er betalt, man skal dog være mindst tolv år gammel.

Anneberg Café og Restaurant tilbyder på åbningsdagene kl. 11-16 sandwich, kolde og varme drikke, kaffe og kage. 

 

Glastip 13. oktober 2012 – En flaskepost

Det flasker sig hos Baltic Sea Glass

I efterårsferien den 15.-20. oktober kl. 10-17 kan man opleve flasker på en anden måde hos Baltic Sea Glass. Specialist i gamle flasker og samler gennem mere end 30 år Poul Lyng fra Ringkøbing deltager i glasværkstedets temauge om flasker. Dels udstiller Poul Lyng et bredt udsnit fra sin samling af mundblæste flasker, og dels står han til rådighed for publikum som er velkommen til at medbringe egne flasker og få specialistens bedste bud på alder, oprindelse og anvendelse.

I løbet af ugen vil Poul Lyng fortælle om sin interesse for især de gamle danske flasker og deres historie i stil med det foredrag han holdt på Bornholms Museum tidligere på året. Og i løbet af ugen vil der også være andre specialister som kan bidrage til glasflaskernes historie.

Maibritt Jönssons og Pete Hunners program for efterårsferieugen:

  • Mandag kl. 10-12 og 13-16 puster vi i en gammel jern flaskeform fra Aarhus Glasværk, og vores gæster har mulighed for at få deres flasker bedømt hvad angår alder, anvendelse m.m.
  • Tirsdag kl. 10-15 puster vi flasker i det varme glas, og kl. 13-15 fortæller Poul Lyng om sin interesse for flaskerne og deres historie. Samtidig vises eksempler på almindelige, ualmindelige og sjældne danske flasker. Der vil også være en flaske med speciel tilknytning til Bornholm. Kl. 15.15-16.45 fortæller vi om Hasle Glasværk som eksisterede få år i midten af 1800-tallet.
  • Onsdag kl. 10-15 puster vi fantasi-flasker.
  • Torsdag kl. 10-15 puster vi flasker hele dagen i det varme glas, og kl. 17-19 er der Unika Aften hvor vi arbejder med det glødende varme glas til et større unika.
  • Fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-15 er der arbejdende værksted.

I det seneste nyhedsbrev fra Baltic Sea Glass bliver vi mindet om at der stadig er åbent i European Glass Context-udstillingerne og ugen ud i den særudstilling med øens glaskunstnere på Gudhjem Museum som Maibritt og Pete deltager i. Og så har nyhedsbrevet et herligt billede fra en forestilling med Cirkus Glasriket som Baltic Sea Glass for nylig lagde lokaler til.

Efterårsferie hos Gammelgård Glas

Gammelgård Glas er et familieforetagende. Døtrene Camila og Catrine designer og produktudvikler i fællesskab med mor Ingalil. Camila er produktdesigner og tegner figurerne. Catrine er industriel designer og designer smykkerne. Ingalil er glaskunstneren og den daglige leder af firmaet.

Aktiviteter for børn og voksne i efterårsferien uge 42:

  • Onsdag den 17. kl. 12-14 kan man lave to unikke figurer for 250 kroner.
  • Torsdag den 18. kl. 12-14 kan man lave et relief eller billede for 300 kroner.
  • Fredag den 19. kl. 12-15 kan man dekorere og sandblæse på færdigformet glas til priser fra 50 til 300 kroner.

Man kan bestille plads, men også bare komme. Adressen er Gammelgårdvej 12 lige nord for Bøvlingbjerg, 97 88 55 88, info@gammelgaardglas.dk, åbent onsdag-søndag kl. 11.30-16.30.

Også på Næstved Museum flasker tingene sig…

Museumsinspektør Susanne Outzen skriver i sit seneste nyhedsbrev at museet nu også har fået flaskesamlingen – rundt regnet 150 kasser (Holmegaards røde plastikkasser) – samt et par ovnmodeller og en model af Hellerup Glasværk hjem til museet. Det hele er møgbeskidt, og mange af mærkaterne er faldet af og ligger løst i kasserne. Så der nok at tage sig til oven i arbejdet med Prøvesamlingen hvor man indtil nu har fået registreret godt 9000 af de cirka 25.000 glas samlingen består af.

Til sidst i sit nyhedsbrev nævner Susanne at det nu også er på tide at finde ud af hvad næste års sommerudstilling skal handle om, og så spørger hun den glasinteresserede offentlighed om der er nogen der har idéer: Hvad vil I gerne komme på museet og se til næste sommer? Skriv til Susanne Outzen på outzen@naestved-museum.dk.

 

Glastip 17. oktober 2012 – Tilstandsformer: Glas, kunst eller glaskunst

State of the Art

Ved konferencen ved åbningen af European Glass Context på Bornholm for en måned siden holdt Pia Strandbygaard Bittner, kunsthistoriker og formidler ved Glasmuseet Ebeltoft, et tale om hvor glasset, kunsten og/eller glaskunsten har stået, har gået og er på vej hen – og hvordan vi i det hele taget skal forstå begreberne og fænomenerne. Oplægget er fire sider langt, måske ikke super-letlæseligt, men meget læseværdigt hvad enten man er til kunst, kunsthåndværk, glas, keramik eller det hele. Det gemmer sig lidt på glasmuseets hjemmeside, men her er et link. En af Pias pointer lyder:

”Vi har alle – de udøvende glasfolk, institutionerne, kunsthistorikerne, kunstkritikerne osv. – en stor opgave i at samle kræfterne og gøre fælles front for at arbejde for, at glasset får den seriøse og kyndige omtale, det fortjener. Vi arbejder for samme sag – det handler om glasset, som vi alle elsker. Også os, der ikke selv laver glas, men gerne bruger vores faglighed som kunsthistorikere, kuratorer, kritikere etc. til at fremme forståelsen for glas som et kunstnerisk medium. Få det ind på universiteterne og i forskningen, være med til at udvikle et begrebsapparat omkring glasset, så det i højere grad bliver en del af diskursen omkring kunst, så det får et sprog, og bliver tilgængeligt for andre end os selv og legitimt at beskæftige sig med, selvom man ikke selv mestrer håndværket. Og lad os da gerne afskaffe ordet ”glaskunst” blot vi samtidig arbejder for at skabe et fælles sprog og en fælles forståelse hos omverdenen – publikum, pressen, kritikerne – for, hvad moderne glas så er, hvis det er det, vi vil kalde det.”

God læselyst. Se i øvrigt EGC-hjemmesiden med præsentation af konferencen og alle bidragene til den.

Glas – den fjerde tilstandsform

Man kan også interessere sig for glas rent og skært som et materiale eller et stof og de fysiske egenskaber det har. Stoffer kan have tre forskellige tilstande: Fast, flydende og gas. Den faste tilstand kan dog antage to former, en helt fast krystallinsk tilstand og en glas-tilstand som nok er fast, men i virkeligheden er en sej, størknet væske.

Selv om tilstanden kaldes ’glas’, kan det være andre ting end det vi i daglig tale kalder glas. Fx karamel eller bolsjemasse, plastik, lava og asfalt. Man kan lave glasser af alle stoffer, men det foregår ved vidt forskellige temperaturer. Vinduesglas dannes ved over 1000 grader celsius, mens glas af madolie dannes ved cirka minus 150 grader.

Der er rimelig godt styr på hvordan molekylerne bevæger sig i krystallinske stoffer og i gasser. Man ved at væsker opfører sig helt uordentligt. Men de seje væsker ved man ikke så meget om – endnu. Men det er Kristine Niss, ph.d. og lektor ved grundforskningscentret Glas og Tid på Roskilde Universitet (RUC), ved at råde bod på.

Det kan man læse om i en artikel på Videnskab.dk med link til en ni minutter lang video hvor Kristine Niss meget levende fortæller om glasforskningen og dens foreløbige resultater og om ’familiefesterne’ i det internationale glasforskermiljø. Og som hun siger: Fysik er sjovt!

 

Glastip 25. oktober 2012 – Gå i kirke, til marked og på museum

Søndagskirke med Mikael Wivel i Kastrup Kirke

KØS, Museum for kunst i det offentlige rum, arrangerer søndag den 28. oktober kl. 14 i forbindelse med museets aktuelle udstilling om kirkekunst et besøg i Kastrup Kirke på Kastruplundgade 3 på Amager. Her vil kirkeeksperten Mikael Wivel fortælle om Svend Wiig Hansens totaludsmykning “Det sårede menneske” med dommedag, kaos og en grædende Moder Jord – en af Danmarks mest kontroversielle og usædvanlige kirkeudsmykninger. Vinduerne er udsmykket med et Adam og Eva-tema udført af Per Hebsgaard efter tegninger af Svend Wiig Hansen. Arrangementet er gratis.

Vinduer i Kastrup Kirke

Kunsthåndværk i Centrum 2012

KiC afholdes i år fra fredag den 2. til søndag den 4. november. Denne den første weekend i november forvandles Ridehuset på Vester Allé 1 midt i Aarhus til et stort indendørs marked for kunsthåndværk. Arrangementet har været omtalt i Glastip den 17. september, og her skal blot erindres om at man kan møde 57 danske og udenlandske kunsthåndværkere som alle har været igennem KiC’s censur-nåleøje.

Årets deltagende glaskunstnere er Bettina Schori, Ida Wieth-Knudsen, Jesper Jensen, Karen Lise Krabbe, Line Gottfred Petersen, Lotte Thorsøe, Ned Cantrell og Rikke Stenholt. Det er en fordobling af deltagetantallet i forhold til sidste år. Årets censorer har været Anne Fabricius (tekstil), Kim Buck (smykker) og Tobias Møhl (glas).

KiC har desuden udvalgt tre gæsteudstillere der for det første udstiller et udsnit af deres værker og for det andet deres fortolkning årets tema sko. Gæsteudstillerne er Violise Lunn med sko af papir, Ane Davidsen med sko i keramik og Tobias Møhl som har skabt sko af glas.

KiC uddeler på markedet en pris til den mest originale, banebrydende eller lovende kunsthåndværker på markedet, og årets nominerede er glaspuster Ned Cantrell, tekstilkunstner Birgit Daa Birkkjær og smykkekunstner Karina Noyons. Vinderen afsløres under markedets officielle åbning fredag den 2. november kl. 14.

Markedet er åbent fredag kl. 13-18 og lørdag-søndag kl. 10-17. Entré 50 kr., børn gratis, studerende og medlemmer af Glasmuseets Venner 30 kr.

KiC er støttet af Danish Crafts som i et nyhedsbrev om markedet er så glasvenlig at illustrere det med et værk af Ida Wieth-Knudsen.

Foredragsrække på Næstved Museum

Næstved Museum arrangerer i november fire tirsdagsforedrag om glas m.m.:

  • 6. november Foredrag: Lis Larsen – erindringer fra Holmegaard Glasværk
  • 13. november Foredrag: Jan Kock – Sjællands glasværker, Holmegaard og Kastrup m.fl.
  • 20. november Foredrag: Verner Hansen og Søren Rasmussen – om at dekorere Holmegaard-glas
  • 27. november Foredrag: Palle Birk Hansen – billedskærerdynastiet Schrøder i Næstved

Foredragene holdes i Boderne kl. 19.30-22. Pris per foredrag 70 kroner.

Steffen Dam har fået The Rakow Commission

Som den første danske glaskunstner har Steffen Dam modtaget The Rakow Commission fra Corning Museum of Glass – en respekteret og eftertragtet æresbevisning inden for glasverdenen. Med æren følger 25.000 USD. Kun én gang tidligere er prisen tildelt en skandinav, nemlig svenske Ann Wolff i 1997.

Steffen Dams Rakow Commission-værk hedder Flower Block og blev præsenteret på Corning Museum of Glass i New York den 19. oktober. Her indgår værket nu i museets permanente samling. Omtalt blandt andet på Corning Museums hjemmeside og i nyhedsbreve fra Danish Crafts og Glass Quarterly. Foromtalt i Glastip den 26. august.

Flower Block af Steffen Dam.

Ny glaskunst til salg i Palæfløjen

Roskilde Kunstforenings kunsthus i Palæfløjen (Stændertorvet 3C) har fået ny polsk glaskunst til salg i forhallen. Glaskunstnerne er blandt andre hvad den lille butik kalder en gammel kending som Maria Niwiadomska med glassmykker og helt nye navne som Monica Rubaniuk med farverige og fascinerende glasdyr.'


Glastip 26. oktober 2012 – 35 år med glas

Skak Snitker 35 år med glas

Skak Snitker fejrer lørdag den 27. oktober sine 35 år som glaspuster med til en reception kl. 14-18 i Glasgalleriet på Gasværket på Roskilde havn.

Glaspusteriet begyndte i haven på Snoldelevgård hvor Per René Larsen og Skak Snitker i 1977 skabte Snoldelev Glasbrug – et af landets første studioglasværksteder. Glasovnen stod i begyndelsen ude på græsplænen, og sammen med Niels Christian Olesen blæste de tre “glas ude i det blå”. Efter seks år med Snoldelev Glasbrug flyttede Skak Snitker i 1983 til København og lejede sig ind på Christiania Glaspusteri.

I 1987 deltog Skak Snitker i en høring om den fremtidige anvendelse af det tidligere Roskilde Gasværk, og det endte med at kommunen tilbød Skak Snitker et værkstedslejemål, og samme år etablerede Skak Snitker sammen med Ida Løkken og Peter Svarrer (fra Christiania Glaspusteri) Glasgalleriet i Gasværket. I 1991 forlod Ida Løkken og Peter Svarrer værkstedsfællesskabet, og Skak Snitker har siden videreført Glasgalleriet som vi kender det i dag.

Kilde Roskilde Avis.

Roskilde Kunstforening genforenede i sommer glasmagerne fra Snoldelev Glasbrug i en udstilling i anledning af at de for 35 år siden var med til at grundlægge den danske studioglasbevægelse. Glasbruget bestod kun få år, men tiden i Snoldelev var vigtig for dem alle tre. I værkstedet udforskede de studioglasmetoden og prøvede nye teknikker af, og det var her de hver især udviklede deres egen udtryksform som de videreførte da de skiltes. Niels Christian Olesen forlod glasbruget allerede efter et år og vendte hjem til Skagen hvor han oprettede sit eget værksted. Per-René Larsen forlod Snoldelev Glasbrug i 1983 og stiftede året efter Fanefjord Glas på Møn. Udstillingen var omtalt i Glastip den 22. juni.



Glastip 31. oktober 2012 – Kunst, håndværk, fusk og søle 

Ja tak til det analoge

Vi lever i en stadig mere digitaliseret verden. Måske netop derfor har vi mere end nogensinde brug for det konkrete; for materialitet, for ting og oplevelser som eksisterer en til en, og som man kan røre ved; forholde sig til. Det analoge vil få sin renæssance, er jeg overbevist om. Derfor er det så godt at KiC eksisterer og hvert år sætter professionel fokus på kunsthåndværket, kunsthåndværkerne, såvel de nye talenter som de etablerede navne. Tusinde tak for det. – Siger Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for Designskolen Kolding, som åbner dette års KiC.

Alle deltagere på KiC har udforsket temaet ’sko’, og i løbet af weekenden kan publikum stemme om hvem der skal have publikumsprisen – en præmie på 5.000 kroner sponsoreret af Bisgaard Sko. Også elever fra Designskolen Kolding er med, og de har i samarbejde med ECCO eksperimenteret med form og materialer for at give publikum et spændende indblik i hvordan fremtidens designere tænker sko.

Det var lige lidt mere reklame for Kunsthåndværk i Centrum som finder sted den 2.- 4. november i Ridehuset i Aarhus fredag kl. 13-18 og lørdag-søndag kl. 10-17. Entré 50 kroner, studerende og medlemmer af Glasmuseets Venner 30 kroner, børn op til 16 år gratis adgang.

I øvrigt har bestyrelsen for Foreningen KiC besluttet kun at afholde markedet hvert andet år, og derfor springer man 2013 over. Det skal ifølge bestyrelsen ses i lyset af den succes kunsthåndværkermarkeder generelt har oplevet i hele landet, og fordi man mener at det vil skabe mere harmoni i udbuddet af markeder. – Vi tror at KiC hvert andet år vil matche tidens udbud og efterspørgsel bedre, og at KiC vil komme til at markere sig endnu stærkere til glæde og gavn for publikum og udstillere.

Søndag den 4. november er Særlig Søndag på Glasmuseet Ebeltoft

Den 1. søndag i måneden kan man nemlig tage med på tur rundt i museets udstillinger med en af museets guider der fortæller om kunstnernes idéer og arbejdsprocesser og om museets historie og samling m.m. Det er gratis når entréen er betalt. Rundvisningen begynder kl. 14.

Holmegaard Glasværk som livslang oplevelse

Lis Larsen voksede op på Holmegaard Glasværk og kendte alle de gamle folk på stedet. Deres erindringer rakte endnu længere tilbage, og Lis Larsen lyttede. Senere blev og var hun i mange år sekretær for direktør Mogens Schlüter og derfor den der havde styr på det hele. Desuden var hun guide, senere chefguide, på glasværket, og hun har vist tusinder rundt på glasværket. Lis Larsen er i sig selv en institution i Holmegaard Glasværks historie.

Det er hende man kan høre fortælle løst og fast fra et langt liv ’på Mosen’ – som det hed – når Næstved Museum tirsdag den 6. november kl. 19.30 til cirka 22 inviterer til foredrag i Storsalen i Boderne. Prisen er 70 kroner. Gerne tilmelding på telefon 55 77 08 11 eller post@naestved-museum.dk. 

Fernisering i Glaspusteriet og Galleriet hos Rikke Bruzelius

Lørdag den 10. november kl. 12-14 er der på Jenagade 27 på Amager fernisering på en udstilling med naivistiske og farverige malerier af Annemette Høier Nielsen som er uddannet på Designskolen i Kolding. I sine malerier arbejder hun med at komponere farver, form og humor på en måde som henvender sig til det indre barn i os. Sidste udstillingsdag lørdag den 22. december. 

Fusk og Søle i Glashistorisk Selskab Holbæk

Tirsdag den 13. november kl. 19.30 er der medlemsmøde i Glashistorisk Selskab Holbæk. Det foregår på adressen Lille Friheden 1 i Hvidovre hvor Peer Sonny Nielsen foredrager om emnet Fusk og Søle.

Peer Sonny Nielsen har arbejdet som glasmager på Holmegaard Glasværk og er nu ansat hos Rosendahl. Han vil fortælle om baggrunden for at fremstille fusk og om livet i hytten – især om aktiviteterne i hytten i fritiden.

Fusk eller søle er betegnelsen for de arbejder der blev udført af glasmagerne efter fyraften eller i dagens pauser, fx brændevinshunde og -grise lavet som gaver til venner og bekendte. Altså sort arbejde med mesters materialer og værktøj uden dennes viden. Og altså en lyssky eller ’beskidt’ affære – og deraf udtrykket ’søle’. Se eksempler på det glashistoriske selskabs hjemmeside

Finn Lynggaard – legat 2013

Ansøgning om 2013-legatet fra Finn Lynggaards Fond skal indsendes inden den 15. november. 

Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2013 kommer til hovedstaden

Danske Kunsthåndværkere afholder den 9. biennale for kunsthåndværk og design i Rundetårn i København fra den 29. juni til den 18. august 2013. I forbindelse med biennalen uddeles en pris på 100.000 kroner. 

Professionelle kunsthåndværkere og designere kan frem til den 11. januar 2013 indsende værker til censur. Tilmeldingsmodulet skulle egentlig være åbent, men biennale-hjemmesiden er ikke helt opdateret endnu. Censorgruppen består af Steen Ipsen, Dennis Dahlqvist og Jorunn Veiteberg. Ved biennalen i 2011 var der 61 deltagere udvalgt blandt 212 ansøgere.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft