Glastip November 2023

Glastip 1. november 2023 –
Glaskunstner: Jeg elsker det jeg laver og gør hvad jeg vil

Anne Flohr har 20års jubilæum og holder lagersalg

For 20 år siden begyndte Anne Flohr som selvstændig glaspuster i Lillevorde – Gl. Skolevej 5, Lillevorde, 9280 Storvorde – cirka ti kilometer sydøst for Aalborg. Hun synes det har været nogle fantastiske år og fejrer det med reception og lagersalg lørdag den 4. november kl. 11-16. Lagersalget fortsætter søndag kl. 11-15 og omfatter 2. sortering, prøver og frasorterede ting til gode priser. Husk at tage en kurv med til indkøbene, skal vi hilse og sige.

Glas drømmer om have, vild natur og fællesskab

Søndag den 5. november kl. 16 åbner Glas Museet for glaskunst udendørsudstillingen Tableauer for mulige fremtider af forsker, landskabsrådgiver og billedkunstner Marie Markman. Udstillingen er begyndelsen på et længerevarende projekt der skal omforme haven og området omkring Glas med øje for vild natur og rum for fællesskaber. Udstillingen består af syv akvareller der viser hvordan museets have og området omkring museet kan se ud i fremtiden.

Projektet blev indledt i juni med en workshop på Glas med deltagelse af folk knyttet til Glas, Fregatten Jylland, Havhaven (dyrkning af blåmuslinger, østers og tang i Ebeltoft Vig), Svartlöga (historisk træskib i Ebeltoft Havn – udstillingssted for samtidskunst under navnet OXER) og Nationalpark Mols Bjerge. Her blev der tænkt og drømt om museumshaven og området omkring museet med udgangspunkt i fortællinger om medbragt lokalt materiale – tang, havvand, bark, skaller, strandsand, fiskenet, sten, insekter og blomster. Udstillingen Tableauer for mulige fremtider er et led i museets planer om at involvere Ebeltofts borgere i udviklingen af museet og byen.

Martin Birk Møller i Huset i Asnæs

Kunstnerhuset i Asnæs, Storegade 31, åbner ny udstillinger lørdag den 11. december med sidste dag den 3 december. Førstesalen er forbeholdt husets egne kunstnere med 24 udstillere, heriblandt flere keramikere og glaskunstner Martin Birk Møller fra Nykøbing Sjælland. Der er åbent på åbningsdagen kl. 14-17 og derefter tirsdag-søndag kl. 13-17.

Jul i glasværkstedet hos Britt Lind Myrup

Glasværkstedet MyGlas by Myrup ved Britt Lind Myrup holder julesalg fredag den 17. til søndag den 19. november i værkstedet Propelvej 60 i Værløse. Værkstedet ligger i Filmstationen i den gamle Flyvestation Værløse i et gammelt malerværksted (hangar) med indgang fra Propelvej 60. Der er åbent fredag kl. 10-18 og lørdag-søndag kl. 10-16.

Foruden en masse glas som man kan se og købe til sig selv eller som gave – fx til juletræet – kan man få en snak om processerne for fremstilling af de forskellige glasting, mens man får en kop kaffe/te og lidt julebag. Britt Lund Myrup arbejder med ovnformet glas som hun har lært sig over en årrække hos forskellige danske glaskunstnere.

…en gave til træet.

Præsentation af glaskunstner Alexander Kirkeby

Bookazine’t Håndværk (se nedenfor) har i sit seneste nummer en artikel om glaskunstner Alexander Kirkeby(1992-) som har afgang fra Bornholmerskolen i 2020. Alexander Kirkeby og Håndværk-redaktør Rigetta Klint mødes dels i butikken Raasted i Badstuegade 1E i Aarhus – som forhandler hans kollektion som lige nu består af 13 dele, og som i øvrigt også forhandles i Skall Studio i Store Strandstræde 21 i København – og dels på hans værksted i Kaløgade 7 i Aarhus (en del af den gamle arkitektskole). Her arbejder Alexander sammen med sin assistent Mats Bårdlund*.

Alexander Kirkeby. Foto Rigetta Klint.

Citat fra artiklen: “Jeg er privilegeret. Heldig og privilegeret,” siger Alexander da vi har sat os, og jeg tilføjer: og dygtig. “Ja, jeg er dygtig til at lave mine ting og dygtig til at sige ja på de rette tidspunkter. Og heldig, fordi min far fungerer som iværksættermentor og har lånt mig penge til at bygge værkstedet op.” Er du også flittig? “Ja, det vil jeg sige, og hvis du spørger min kone, kan hun bekræfte. Vi har en datter, som bare er en måned gammel. Inden hun kom, arbejdede jeg endnu mere, nu forsøger jeg at holde en 37 timers uge. Det lykkes ikke helt. Der er jo altid noget! Men man kan kun blæse glas et vist antal timer per dag, det er fysisk hårdt arbejde. Vi møder klokken 7, mellem 12 og 13 har vi fælles frokost med de andre som arbejder her, derefter blæser vi til kl. 15.30, rydder op, og så cykler jeg hjem. Jeg elsker rutinen.”

Alexander Kirkebys interesse for glas blev grundlagt på Engelsholm Højskole hvor Anja Kjær** underviste. ”Hun tog mig på en måde under sin vinge.” Året efter, 2017, begyndte han på Bornholm, sammen med sin kæreste, nu kone, som han havde mødt på Engelsholm. Hun er uddannet keramiker og er nu højskolelærer.

Alexander Kirkeby (og Mats Bårdlunds arm) i arbejde. Foto Rigetta Klint.

Citat fra artiklen: Så du var ret god allerede da du kom til Bornholm? “Det vil jeg ikke sige, men jeg havde en fornemmelse for håndværket. Det første år var hårdt. Faciliteterne er fede, men der foregår ikke meget undervisning i det tekniske, så det var vanskeligt at udnytte mulighederne.” “Jeg begyndte at lære mig selv op fra Corning Museum of Glass’ YouTube-kanal, den fungerer sindssygt godt. Jeg så på flm om historiske teknikker, i særdeleshed de venetianske greb fascinerede mig. Ud fra det jeg lærte der, kunne jeg gå i gang. Mit sidste projekt på første år blev ret godt, og da jeg kom tilbage efter sommerferien var der tændt en ild.” “Mit udtryk opstod på andet år inden vi skulle i praktik, ud af at mikse og dekonstruere de traditionelle teknikker. Praktikperioden tilbragte jeg i Stockholm hos Simon Klenell*** på hans værksted i Gustavsberg. Det var en tilfældighed at jeg landede der, men det var virkelig heldigt at det blev sådan. Simon er meget dygtig og inspirerende, og stedet er fantastisk.” “Hos Simon er der flere ovne end her, og der er flere glaspustere til at udnytte faciliteterne. Sådan kunne jeg godt tænke mig det på mit næste værksted.” Så du har allerede en langsigtet plan? “Det har jeg. Jeg vil gerne puste glas hver uge på daglig basis, og jeg vil gerne være sammen med min familie. Jeg skal tjene penge for at det kan lade sig gøre. Jeg kender faktisk ingen glaspustere med eget værksted som ikke tjener penge; det er så dyrt at holde værkstedet i gang at man bliver tvunget til at tænke økonomi fra dag et. Om ti år har værkstedet udviklet sig, så flere kan arbejde her ligesom på Gustavsberg.

Værk af Alexander Kirkeby. Foto Rigetta Klint.

Citat fra artiklen: Og dit produkt? “Jeg vil gerne have at kunden kan supplere med de samme glas om ti år. Jeg elsker det jeg laver, og jo mere jeg laver, jo bedre bliver jeg. Det jeg laver nu, er så meget smukkere end det jeg lavede for et år siden, selvom det er det samme glas.” Har du til den tid en assistent som producerer det der er i løbende produktion? “Det forestiller jeg mig ikke. Alt er friblæst og svært, fordi min teknik er baseret på det ukorrekte. Det skæve kræver mit greb for at stå skarpt.” Hvad kalder du dig selv og det du skaber? “Jeg er glaspuster, og mine produkter – en del af dem, mine unikaobjekter – hører naturligt hjemme i kategorien collectable design eller functional art. Måske kan de ting jeg har i løbende produktion, også rubriceres som sådan. Jeg taler også nogle gange om dem som kunsthåndværk, selvom det ord lyder lidt støvet og kan give forkerte associationer.” Er du drevet af drømmen om international berømmelse? “Som et middel, ja. Det jeg laver, kan ikke lade sig gøre hvis jeg kun sælger på hjemmemarkedet. Det som er godt ved mine samarbejder, er at de afstedkommer projekter som jeg ikke selv havde kunnet etablere. I sig selv interesserer berømmelsen mig ikke, det vigtigste er min faglige integritet. Mine samarbejdspartnere må gerne komme med forespørgsler og gode råd, men jeg gør hvad jeg vil.”

Alexander Kirkeby blæser i klart tjekkisk, blyfrit krystal. Der er meget lidt spild i produktionen, ud af 25 kg glasmasse kasseres cirka et kg.

* Mats Bårdlund, fra Norge og uddannet i Sverige på Riksglasskolan. Foruden at være assistent for Alexander Kirkeby har han dage hvor han blæser sit eget glas. Det foregår i selvgjorte forme af genbrugsmaterialer som gør hvert glas unikt. Læs om ham hos Oslo Supermarked, ”et kunst- og håndverksmarked med et sterkt fokus på opplevelsesdesign og tverrkunstnerisk kulturformidling”.

** Anja Kjær er uddannet fra Designskolen i 1983, og samme år grundlagde hun sammen med den amerikanske glaskunstner Darryle Hinz Glasværkstedet i København. De var i 80erne og 90erne et toneangivende par inden for dansk glaskunst. Anja Kjær har i de senere år beskæftiget sig mere og mere med maleri og keramik.

*** Simon Klenell er en kunstner og glasmager baseret i Stockholm. Siden han fik sin MFA fra Konstfack – University of Arts, Crafts and Design i 2011, har han arbejdet som udstillende kunstner med fokus på unikke kunstværker og som produktdesigner. Simon Klenell har sit værksted i Ateljé-föreningen G-studion i Gustavsberg, 25 minutter fra Stockholms centrum. Foreningens cirka 100 medlemmer arbejder i fabrikslokaler som har tilhørt Gustavsbergs Porslinsfabrik.

Tak til Rigetta Klint for lån af foto og citater – hun og hendes formidlingsvirksomhed fortjener nærmere omtale:

HÅNDVÆRK

Det halvårlige tidsskrift eller ’bookazine’ Håndværk er udgivet, redigeret, skrevet og fotograferet af designer, skribent og fotograf Rigetta Klint. Dette års andet nummer er det niende i rækken, og de har alle haft et særligt tema, nævnt fra en ende af: til bords, tekstil, hjem, plantebaseret, dekoration, ressourcer, bygningshåndværk, mode og her sidst indretning. I dette nummer er der artikler om keramiker Louise Gaarmann, keramiker/stukkatør Heidi Lillevang, Stukkatørlauget, glaskunstner Alexander Kirkeby, glas- og keramikvirksomheden Studio Arhøj (Anders Arhøj), designer Mia Lagerman (Them Objects), strikdesigner Mette Wendelboe Okkels (PetiteKnit), de svenske kunsthåndværksskoler Capellagården og Nyckelviksskolan, tekstildesigner Sia Hurtigkarl (om designs potentielle rolle i den politiske debat), tekstildesigner Tanja Kirst, arkitekterne Desislava og Michael Lynge (byggematerialet ytong), boligtekstildesigner Fie Paarup, de helende haver på Bispebjerg Hospital og møbeldesigner Andreas Nobel (det svenske designuniversitet Halmstens), og undervejs i det 160 sider store blad er der omtalt yderligere henved 50 kunsthåndværkere med videre. Temaet i det næste nummer der udkommer i marts 2024, er kunst.

Håndværk bringer interview/samtaler, reportager og inspiration om alt muligt inden for og i nærheden af håndværk, kunsthåndværk og design og interesserer sig for både håndværket i sig selv og for håndværket som en forudsætning for arkitektur, kunst, mode og interiørdesign og for det gode måltid. Som skribent har Rigetta Klint en solid og meget bred viden om stofområderne, hun går meget ambitiøst og dedikeret til opgaven – og de delikate tekster og billeder gør at man nærmest får interesse for det hele. Bookazine’t udkommer både på engelsk og dansk, og et nummer koster 240 kroner plus forsendelse. Se hjemmesiden og salgssiden.

Noter

Tv-stationen DK4 har været på besøg i Glas Museet for glaskunst hvor man har talt med direktør Mikkel Elming om museet og med den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand, Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen, som står bag den store udstilling EVOLUTIONS som kan ses til og med én uge ind i januar. KD4 har også fulgt kunstnernes ekspeditioner og arbejdet med installationen Deep Time som består af en serie glassøjler med 12.000 år gamle sedimenter fra havbunden ved Arktis indstøb i glasset. Det ikke helt simple arbejde med glasset er foregået i museets værksted med hjælp fra værkstedsleder Chris Lowry og hans assistent. Har man abonnement, kan udsendelsen ses på denne hjemmeside.

Der er for nylig etableret et nyt galleri i Ebeltoft med glaskunstnerne Mischa Karlslund og Trine Drivsholm sammen med fire andre lokale kunsthåndværkere, kurvemager Bent Vinkler, keramiker Louise Gaarmann, tekstilkunstneren Prisca Vilsbøl og billedkunstneren Ulla Lundsgart. Galleriet er en del af Huset Skindergade 5 som er et foreningsdrevet kultur- og fælleshus der ”bestræber sig på at danne rammer om kunst, læring, fællesskab, kreative erhverv og de smalle ideer”. Huset indeholder fire etager inkl. kælder, en byhave, en udestue og et industrikøkken. I stueetagen finder man en kaffebar foruden galleriet, og de øverste etager rummer op til et dusin kontor og atelierpladser som kan lejes af fx selvstændige og kunstnere.

Der har været kulturnat på Holmegaard Værk den 6. oktober – hvilket ikke nåede med her i Glastip – med diverse aktiviteter og underholdning. En af seværdighederne var at man kunne se værket i aftenbelysning hvor udstillingerne ses i et helt andet blødt og glødende lys. Her ses Hebsgaard-hallen i aftenbelysning.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft