Glastip 15. november 2022 – Hæder til Lene Bødker
Lene Bødker-udstilling på Ebeltoft Glasmuseum hædret
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har præmieret den stærkt anerkendte glaskunstner Lene Bødkers soloudstilling Stories to Be Told som kan opleves på Glasmuseet Ebeltoft frem til den 30. december. Udstillingen er en mytisk verden bestående af massive glasskulpturer i fem nøje iscenesatte rum med hver sin stemning. Fabulerende skulpturer, relieffer og væghængte værker fortæller gribende historier om det at være menneske, om naturen, om skabelse, liv og død.

Statens Kunstfond begrunder præmieringen således: ”Stories to Be Told er en gribende, sanselig, smuk og tankevækkende udstilling af Lene Bødkers glaskunst på Glasmuseet i Ebeltoft. Lene Bødker modellerer intuitivt i ler og behandler i sit arbejde universelle filosofiske temaer knyttet til livet og døden. Hun opererer frit mellem det figurative, det formelle og det symbolske i sine værker hvor naturen og menneskets forbundethed med denne spiller en gennemgribende rolle. Modelleringerne støbes med cire perdue teknikken til massive glasværker der bærer præg at håndens arbejde med leret og kontrasteres af efterfølgende bearbejdning som slibning, lette hug i overfladen med mejsel etc.
Lene Bødkers stramt kuraterede udstilling er iscenesat på den mest overbevisende måde der fremhæver alt det essentielle i værkerne og i glasset som materiale og skulpturel form. Vægge og vinduer er sirligt dækket af transparente hvide tekstiler med regelmæssige foldninger der danner lodrette striber og brydes af lyset som gennemstrømmer ruderne og afslører mere glaskunst mellem rude og tekstil og som bader glasskulpturerne på de lette vandrette bordkonstruktioner i blødt filtreret dagslys. Bevægelsen gennem udstillingens rum er orkestreret med sikker fornemmelse for rytmisk variation i de tematiske sammenhænge og sammen med den meget fine lyssætning der supplerer det naturlige dagslys, fremhæves Bødkers glaskunst på allerfornemste vis.”

Lene Bødker er uddannet ved Danmarks Designskole i 1992. I 2007 modtog hun den prestigefulde Kanazawa Glass Award Grand Prize, og i 2012 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse. Lene Bødker har udført flere offentlige udsmykninger fx på Politigården i Randers, LO’s hovedkvarter i København og Statkraft i Oslo, og hendes arbejde er blandt andet repræsenteret i samlinger på Designmuseum Danmark, Glasmuseum Hentrich, Düsseldorf, Victoria & Albert Museum, London, Designcenter Ishigawa, Kanazawa, Musée des Arts Décoratifs, Paris, Holstebro Kunstmuseum og Glasmuseet Ebeltoft.
Stories to Be Told er kurateret i samarbejde med Henriette Nørmark. Komponist Thomas Sandberg har komponeret lyd til udstillingen. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Lene Bødkers udstilling åbnede i april sammen med Steffen Dams udstilling Come Fly with Me som også kan ses året ud. Foto fra udstillingen Ole Akhøj, portrætfoto Jeppe Gudmundsen-Holmgreen.
Køppe: Voices of Bornholm / Material-Based Art
Galleriet Køppe Contemporary Objects i Rønne viser frem til den 17. december udstillingen Voices of Bornholm / Material-Based Art med elleve kunstneres poetiske fortolkninger af Bornholm både som natur og kultur. Nogle meget direkte fordi de er lavet af råstoffer fra øen, andre er inspireret af naturen og nogen af tidlige kultur og historiske teknikker. Det er udstillingens præmis og postulat at ’Bornholm’ ligger som en undertone i alle værkerne i form af en materialeforståelse og bearbejdning. Alle værker er samtidsværker og abstrakte hvor materiale og dekoration er tæt forbundne – ’som alger på klipper’. Der er i samtlige værker fokus på traditionelle teknikker, men alle med et nutidigt tvist der peger ind i en fremtid. Den kunstneriske fortolkning af naturen, brugen af lokale råstoffer og undersøgelse af kulturhistorien er partsindlæg når vi diskuterer en bæredygtig fremtid, og derfor er kunsthåndværket igen blevet så relevant. Fortæller gallerist Bettina Køppe i indbydelsen til udstillingen.
De deltagende kunstnere er glaskunstnerne Maj-Britt Zelmer Olsen, Morten Klitgaard og Anett Biliczki, keramikerne Hans Munck Andersen, Gerd Hiort Petersen, Michael Geertsen, Kumiko Asti, Christina Schou Christensen, Anne Mette Hjortshøj og Ann-Charlotte Ohlsson samt billedkunstner Malene Kyed.
Åbningstiden er onsdag-lørdag kl. 11-16 eller efter aftale, og adressen er Munch Petersens Vej 9.
Marie Retpen hos Galleri kbh kunst
Frem til den 22. december holder Galleri kbh kunst årets sidste udstilling – gruppeudstillingen KBH EXIT 2022. Der er godt en snes udstillere herunder glaskunstner Marie Retpen med i hvert fald denne store (ca. 22 cm i diameter) vægskulptur i blæst glas. Adressen er Østersøgade 34 (ved nordenden af Sortedam Sø og på hjørnet ved
Julegavesalon i Alling, Ry
Glaskunstner Line Gottfred Petersen og keramiker Helene Thing har slået sig sammen med strikkunstner Hanne Linding hos denne om et julemarked i weekenden den 19.-20. november kl. 11-16. Adressen er Ringvej 33, Alling, 8680 Ry. Her ses Hanne i sit strik holdende et grønt værk af Helene og et lyserødt af Line.

Julemarked på Holmegaard Værk
Igen i år byder Holmegaard Værk på julemarked – i weekenden 19.-20. november – med kunsthåndværk, design, julegaver og delikatesser. Begge dage er der gratis adgang, i glasværkstedet er der ’glassisk’ juleproduktion med blæste julekugler, klukflasker m.m., og kl. 11.30-12 kan man opleve glaspusterne blæse julen ind med Næstveds største julekugle. Læs begge dages program med hvad der i øvrigt foregår i værkets afdelinger og vandringer i glasbyen.
I de flere end 50 boder finder vi glaskunstnerne Marie Retpen, Christine Bové, Iben Kielberg, OPR studio plus Holmegaard Værks egen butik.
Bag OPR studio står franske Pierre Ondongo som er nyuddannet i kunst og design, og som for tiden er i praktik i glasværkstedet på Holmegaard Værk.

Kande og glas i serien Purple Rain af Pierre Ondongo.
Juleudstillinger hos Hebsgaard
Weekenderne den 19.-20. og den 26.-27. november kl. 12-15 inviterer Lisbeth og Per Steen Hebsgaard på udstilling i værkstedet på Mønvej 30 i Præstø. ”Igen i år har vi været på hylder, i skuffer og andre gemmer og fundet en række forskellige kunstværker til forskellige – og oftest fordelagtige – priser. Så der bliver rig lejlighed til at gøre et godt juleindkøb til kunstforeningen, familien, vennerne – eller en god julegave til sig selv,” skriver de.
De skriver også at de er kede af de corona-aflysninger der har været de sidste år. Men arbejdet i værkstedet har ikke ligget stille – en 36 kvadratmeter stor glasmosaik af Bjørn Nørgaard som Per har arbejde ihærdigt på det sidste år, er nu klar til levering og opsætning. Det venter vi spændt på. På Per Hebsgaards hjemmeside kan man surfe rundt i hans mange arbejder gennem tiden og læse om de mange udmærkelser han er blevet tildelt – senest Vordingborg Kommunes Kulturpris 2021.
Åbent hus hos Mette Enøe i Glaspatch Galleriet

Glaskunstner Mette Enøe Hansen med sin Glaspatch Glaskunst holder åbent hus i sit galleri Allegade 66, 4690 Haslev, søndag den 20. november kl. 13-16.
Lise Eggers i Gallerie Lorien
Det frederiksbergske (københavnske) Gallerie Lorien ved gallerist Tina Lorien åbner søndag den 20. november kl. 16 en gruppeudstilling med flere end 30 kunstnere, heriblandt glaskunstner Lise Eggers. På åbningsdagen er der kage og varm chokolade. Adressen er Frydendalsvej 31, 1809 Frederiksberg. Åbningstiden er tirsdag-lørdag kl. 11-18.
Julemarked på Vendsyssel Kunstmuseum
Vendsyssel Kunstmuseum holder lørdag den 26. november kl. 10-16 julemarked med blandt andet tyve stande med kunsthåndværk og design – heriblandt Sæby Glaspusteri. Og herudover Kildahls Keramik, Mette G Keramik, Better World Fashion, Mette Albæk Design, Himmerlandsvæverne, Catherine Collart, Komono, Anna Kolind, Karoline Dahrling, Hjorth Design, Pernille Nielsen, Katja Kreiner, Stars'n'Stuff, Nordgaard Smykker, Lars Nedergaard, PaperMatrix, Hjørring Grafisk Værksted, Liljen Design, Museum for Papirkunst og Sæby Porcelæn.
Se Museets hjemmeside, adressen er P. Nørkjærs Plads 15, 9800 Hjørring.
Juleweekend på Hempel Glasmuseum
Det store julehjerte i vinduet er tændt, museumsbutikken holder åbent med gode bud på jule- og adventsgaver, der er madboder udenfor, kunsthåndværkerboder indenfor og julemad i restauranten. Og det er på Hempel Glasmuseum i weekenden den 26.-27. november kl. 11-16 med gratis entré – også til museets udstillinger.
Indenfor i atriumgården kan man blandt andre møde Lærke Laura som er 1. års studerende fra Det Kongelige Akademis glas- og keramikuddannelse på Bornholm.
Københavnske Lærke Laura Nielsen er en ret ung glaskunstner – som nævnt førsteårsstuderende på Bornholm – men ikke helt ny i faget. Hun stiftede bekendtskab med glashåndværket på en højskole, og har allerede oparbejdet en forretning af en vis størrelse baseret på flere serier eller kollektioner af værker skabt med et stort islæt af genbrug i form af skår. Her arbejder hun med to forskellige udtryk afhængigt af hvor tidligt i processen hun smelter skårene ind i sine glas – nogle hvor skårene er smeltet helt ind i glasset, og som hun kalder swirl-glas eller swirley (hvirvlet) (øverste foto), og andre mere taktile hvor glasskårene nærmest stritter, og som hun kalder ’stagevaser’. De kan bruges både til stearinlys og som her blomster (nederste foto).


Krebsens Juleudstilling
Fra 26. november til 22. december er der juleudstilling i Galleri Krebsen Studiestræde 17 A i det centrale København med tyve kunstnere og flere end hundrede værker. Glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir er iblandt dem. Der er fernisering med gløgg på åbningsdagen kl. 13-16.
Martin Birk Møller i Pakhus Galleriet
Udstillingen Kunst i december i Pakhus Galleriet på Vesterbro Torv 4 i Nykøbing Sjælland bliver i år med otte kunstnere fra Odsherred, heriblandt glaskunstner Martin Birk Møller – som har værksted i byens havn. Udstillingen kan ses fra den 26. november til den 9. december med åbningstiderne mandag-tirsdag kl. 12-16, fredag kl. 11-15 og lørdag kl. 10-13. På åbningsdagen lørdag den 26. er der tale og udskænkning kl. 13.
Flid Julemarked over tre dage
I år er der Flid Julemarked over tre dage – den 9., 10. og 11. december – i Nørrebrohallen ved Den Røde Plads på Nørrebrogade 208 i København. Åbent fredag kl. 15-20 og lørdag-søndag kl. 11-17. Entré 30 kroner.
Blandt de omved 100 udstillere finder vi glasset repræsenteret ved Jette Bøge og Sally Xenia fra Blæs fra Reffen (Refshaleøen, København), Marie Retpen (Davinde, Odense SØ) og Lærke Laura Nielsen (omtalt ovenfor).

VÆRK – DKoD’s julemarked i Designmuseets have
De to første weekender i december holder Danske Kunsthåndværkere & Designere julemarkedet VÆRK i et opvarmet cirkustelt i Designmuseum Danmarks have. De to weekender vil der være delvis forskellige hold af professionelle kunsthåndværkere og designere i de 25-30 boder. Blandt udstillerne er Aoife Soden vist ene om at repræsentere glasset.
Man kan slå sig ned i forteltet og måske nyde noget gløgg, æbleskiver eller andre lækkerier fra Designmuseets café Format. Entré 20 kroner, gratis for børn og unge, og gratis efter betalt entré til Designmuseet. Åbningstiderne er fredag kl. 12-17 og lørdag-søndag kl. 10-17. Adressen er Bredgade 68, 1260 København K.
Noter
Nu med foto: Den tidligere omtalte julebelysning som Andrew Brown fra Glassmedjen sammen med andre gode folk fra Hundested Havn har fået etableret med lokalt produceret vind- og solenergi, omfatter foruden et illumineret juletræ og guirlander det lille skib Gunhild placeret ved indgangen til glaspusteriet.

Glastip 24. november 2022 – Juleglas med mere
Flat Craft får lov at lukke Bygning A hos A Petersen
Nu er bornholmerafgængernes landsturné nået til København efter først en fælles udstilling på Bornholms Kunstmuseum og dernæst adskilte udstillinger på Clay Keramikmuseum og Ebeltoft Glasmuseum. Med en fernisering fredag den 25. november kl. 16-19 kan man se glasset og keramikken i udstillingen Flat Craft – som tidligere har været omtalt nogle gange i Glastip. Derefter kan KADK BA-udstillingen ses onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Sidste dag er søndag den 8. januar. Læs om udstillingen og se kataloget.

Det er så i øvrigt kort inden at Anders og Kari Petersen i januar lukker ned – ikke for deres møbelvirksomhed som vokser og kræver mere af dem, men for den udstillingsvirksomhed de i en årrække har drevet under navnet Bygning A.
Juleweekend på Trapholt
Den 26.-27. november kl. 10-17 er der julemarked på Trapholt Kunstmuseum i Kolding hvor et halvt hundrede af landets dygtigste kunsthåndværkere sælger keramik, glas, smykker, tøj og boligtekstiler, grafik og papirkunst.Der er to glaskunstnere med på markedet – Aoife Soden og Ida Cordius. Caféen Gustav Lind serverer frokost og kaffe og på markedsdagene også hjemmelavet gløgg og æbleskiver med æble-sveske-kompot. Entréen er 65 kroner (gratis for børn og unge), men så er der også adgang til museets udstillinger, herunder udstillingen Connect Me om kunstig intelligens.

Ida Cordius er vist ny i Glastip-sammenhæng. Hun er uddannet bachelor i Design & Innovation ved Danmarks Tekniske Universitet (2013-17) og som glaspuster ved Riksglasskolan i Sverige (2018-20). ”Som designer, kunstner og håndværker er jeg dybt fascineret af formbarheden af det varme glas,” siger hun. ”Jeg elsker hvordan det forlanger min fulde tilstedeværelse. Det siger: Vær her, Vær nu. Jeg ønsker at bringe magien fra det varme glas ind i mine færdige produkter og kunstværker, så det kan sprede sig i hjem og gallerier.” Unikt og mundblæst glas af Ida Cordius kan man blandt andet finde i butikken Kræss, Blågårdsgade 17A, 2200 København N.
SøndagsSalon i Handrup-bakkerne
Den 27. november kl. 11-16 holder glas- og billedkunstner Micha Karlslund SøndagsSalon på Stabelhøjen 1, Handrup, 8400 Ebeltoft – hvor hun og fællen og glaskunstkollegaen Steffen Dam bor og arbejder. Micha skriver: ”Jeg indbyder til kaffe og gode samtaler mellem dem som har lyst, omgivet af malerier, tegninger, collager, print og glas. Som selvfølgelig kan købes – eller ej. Ses vi?” Her en detalje af I see no reason to deny the truth I see, akvarel/tegning, 2022.

Årets juleklokke fra Tchai Munch, Ebeltoft Glas
Glaskunstner Tchai Munch har efter lang tids grublerier endelig fundet motivet til årets juleklokke – Ledestjernen – som hun mener vi har brug for i en verden der er svær af navigere i. Læs i hendes nyhedsbrev om hendes overvejelser og andre bemærkninger – fx om andet glas hun har til salg. Juleklokken fås for 495 kroner, der bliver kun lavet 21 eksemplarer, så man skal holde sig til, og så er det en ’selvhenter’.

Konkurssalg i Odense
Torsdag den 1. og fredag den 2. december kl. 11-18 er der konkurssalg efter Odense Glasværk i lokalerne på Odense Havn. Glaskunstner Marie Retpen – som var stærkt involveret i glasværket – fortæller at man ikke må brugde værkets Facebook og Instagram, så salget bliver primær annonceret via vennefordeningen Ællingerne – og så hjælper Glastip lidt med. ”Kom og gør en god handel, masser af flotte ting til gode priser, alt skal væk – 50 procent,” skriver Marie. Betaling med mobilepay. Det er værkets frivillige der står for salget – og dermed en sidste gang giver en hånd med.
Ida Wieth også med på Værk
Vi fortalte i sidste nummer om DKoD’s julemarkeder Værk i Designmuseets have de to første ’lange’ weekender i december, og om at Aoife Soden var ene om at repræsentere glasset. I den første weekend får hun heldigvis selskab af endnu en glaskunstner fra Aarhusområdet – Ida Wieth-Knudsen.
Entré 20 kroner, gratis for børn og unge, og gratis efter betalt entré til Designmuseet. Åbningstiderne er fredag kl. 12-17 og lørdag-søndag kl. 10-17. Adressen er Bredgade 68, 1260 København K.
Museumsjul i Ebeltoft
I december byder Glasmuseet Ebeltoft på julekoncert, rundvisning og gratis mosaikværksted for børn på udvalgte dage. Se hele programmet. Her nævner vi blot at i weekenden den10. og 11. december er der gratis afgang for børn og unge med tilbud om også gratis at lave små glasmosaikker af farvede glasstykker som limes fast på en glasplade og eventuelt dekoreres yderligere med tusch. Glasmuseet er åbent onsdag-søndag kl. 10-16 i november og december.
Hyggeweekend med Danske Glasperler
Foreningen Danske Glasperler arrangerer i weekenden den 14.-15. januar hyggetræf for medlemmer og ikke-medlemmer hvor man mødes og laver perler, øver forskellige teknikker – stringer, brug af perlepresse, montering, galaxe-perler, sølv- og guldglimmer, fluorescerende pulver, torsu-tutorials, micapulver i hule perler… Der bliver rig mulighed for at lave glasperler og udveksle erfaringer med de andre deltagere. Det foregår på Ravstedhus i Sønderjylland, en stor materiale- og værktøjsbutik hvor der også mulighed for indkøb, og hvor der er mulighed for overnatning. Det koster 1100 kroner for medlemmer og 1650 for ikke-medlemmer (medlemskab koster 250 kroner årligt). Tilmelding og selvfølgelig også forespørgsel om diverse praktiske forhold til foreningens kasser Helle Fredberg Nielsen på Helle@fredberg-nielsen.dk eller sms til 26 81 51 26 inden 1.december.
Noter
Glaskunstner Helle Mardahls showroom på 2. sal Bredgade 38 i København er op til jul forvandlet til et Winter Wonderland hvor ”hvert rum er fyldt med symboler og traditioner som for Helle og hendes dansk-britiske familie repræsenterer den magiske sæson. Efter britisk tradition står der et glas sherry og en gulerod ved pejsen til julemanden, træet er pyntet med betydningsfulde ornamenter, og bordet er dækket med arvestykker, finurlige objekter og håndlavet glas.” Åbent mandag-onsdag kl. 10-16, torsdag-fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 10-15.

Værløse-parret, maleren og glaskunstneren Adi Holzer og glaskunstner Kim (Kirsten Inger) Holzer er meget produktive og har igen sendt Glastip en række billeder af deres seneste arbejder fra ophold hos Glasmalerei Stift Schlierbach i Østrig. Arbejdsteknikken har været udførligt omtalt i Glastip den 24. august 2019. Her et pluk af aktuelle værker – først to eksempler på Adis glasbilleder og dernæst et udpluk af Kims aflange fade.


