Glastip November 2021

Glastip 17. november 2021 – Virtuelt glas

Rettelse

I sidste Glastip stod der: ”Billed- og glaskunstner Adi Holzer har igen her i oktober været afsted og arbejde med smelteglasteknikken og lavet skåle og malerier i Stift Schlierbachs Glasatelier i Østrig. Han har sendt dette eksempel med et motiv i glade farver.” Men billedet var faldet ud – her er det:

Så han fortjener endnu et foto – eller to fordi han nu har været en tur i Murano i Venedig i Berengo Glasstudios og fået lavet denne glasskulptur som skal ses fra to sider. Han kalder skulpturen Papageno/Papagena efter de to karakterer fra Mozarts Tryllefløjten som er skiftevis venner, uvenner og kærester.

Bornholm kan nås endnu - virtuelt

European Glass Context på Bornholm med 62 glaskunstnere fra 31 lande fordelt på Bornholms Kunstmuseum i Rø og Grønbechs Gård i Hasle slutter nu den 21. november. Men uanset om man har set udstillingerne, eller om man når det i sidste øjeblik, kan man prøve kræfter med et virtuelt kig på dem her.

Derudover kan man on line købe udstillingskataloget som ikke bare er et traditionelt trykt katalog, men er forsynet med et interaktivt lag af AR, Augmentet Reality (’forstærket virkelighed’) som ved hjælp af en app – @anartapp – giver adgang til film om glaskunstnerne og 3D-præsentationer fra udstillingerne.

Glas af Alice Hillman i Hillerød

Kunstnersammenslutningen Gallery ArtTour driver galleri og kulturcafé på Helsingørgade 29 i Hillerød og udstiller medlemmernes værker foruden at afholde en månedlig udstilling med gæstekunstnere. November måned ud gælder det billedkunstner Jette Guldberg og glaskunstner Alice Øhlenschlæger Hillman. Alice har altid tegnet og malet, men har i nogle år også arbejdet med brugskunst og skulpturer i ovnformet glas. Galleriet har åbent mandag-fredag kl. 11-17.30 og lørdag kl. 10-14.

Glasmagerne i Flensborg

Sydslesvigs Danske Kunstforening afholder udstillingen Profession og Passion med kunsthåndværk af ni medlemmer af Danske Kunsthåndværkere & Designeres Sydgruppe. Der udstilles keramik, tekstil, smykker og glas, og glasset er fra Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring på Tåsinge. På foto nogle af Jespers ’skæverter’ fotograferet ved ferniseringen.

Udstillingen kan se på Flensborg Bibliotek, Norderstraße 59, mandag-fredag kl. 11-17, lørdag kl. 11-14. Sidste dag er den 27. november.

Jul på Glasmuseet Ebeltoft

Julen på Glasmuseet Ebeltoft er begyndt med mulighed for at lave julegaver i glas – fx fusede billeder, sandblæste lanterner og drikkeglas samt armbånd af håndlavede glasperler og -hjerter fra Venedig. Og for at købe julegaver og gøre en ekstra god handel blandt 2. sorteringsvarer i museets butik. Det foregår blandt andet i weekenden den 20.-21. november hvor man også kan se blæsning af julekugler i museets glashytte. Det er ikke det hele der kræver tilmelding, men noget gør. De præcise oplysninger om hvornår der foregår hvad, hvad det koster ud over entré, andre forhold og hvordan man tilmelder sig, kan man finde på museets hjemmeside.

I hænderne på Hebsgaard

Holmegaard Værk afholder den 25. november kl. 17-18 en omvisning i museets Hebsgaard-hal med glas- og glarmester Per Steen Hebsgaard sammen med billedkunstner Peter Stuhr som er kunstneren bag flere af de udstillede værker. Læs mere om arrangementet, pris, tilmelding mm.

Hebsgaard-hallen i dagslys og i aftenbelysning.

Hjemme i Præstø på Mønvej 30 hos Per og Lisbeth Hebsgaard er der juleudstilling i weekenderne den 21.-21. og 27.-28. november kl. 12-15 hvor de har været i gemmerne og fundet forskellige kunstværker som sælges til – ofte fordelagtige – priser.

I Glastip den 8. august omtaltes nogle aktuelle værker som Per Hebsgaard arbejder med. I invitationen til juleudstillingen nævnes desuden en bestillingsopgave på 1000(!) bemalede glasskulpturer.

Julemarked på Vendsyssel Kunstmuseum

Lørdag den 27. november kl. 10.45-17 holder Vendsyssel Kunstmuseum julemarked for kunsthåndværk og design med godt en snes stande med kunst, kunsthåndværk, smagsprøver mm heriblandt Skagen Glaspusteri og Sæby Glaspusteri. Adressen er P. Nørkjærs Plads 15, Hjørring, og entréen er 80 kroner.

Krebsens juleudstilling

Det 30 år gamle GalleriKrebsen i Studiestræde 17A i det centrale København fortsætter jubilæumsfejringen med en juleudstilling med gensyn med flere gamle udstillere. I alt en lille snes inden for mange kunstarter – fra billedkunst af Carsten Nash over tekstil af Nulle Øigaaard, fotocollage af Diana Becker og dukketeater af Georg Metz til glas af Pia Sverrisdóttir. Udstillingen kan ses fra den 27. november til den 15. januar tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15, i december tillige lørdag kl. 11-16 og søndag kl. 12-16. Der er fernisering med gløgg på åbningsdagen kl. 13-16.

Study med Anett Biliczki

Glasmuseet Ebeltoft holder fra den 27. november til den 24. april Study-udstillingen Scope of Distance med værker af den ungarsk-danske glaskunstner Anett Biliczki. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 17. For åbningen står Susanne Jøker Johnsen, udstillingsleder ved Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering, og Anett Biliczki giver en introduktion til udstillingen.

På udstillingen behandler Anett Biliczki emner som erindring og følelsen af at høre hjemme med afsæt i indtryk fra de landskaber og den natur hun har oplevet de forskellige steder hun har boet i Danmark og Ungarn: Naturfænomener som erosion, fordampning og aflejringer. Hun eksperimenterer med metoderne pate-de-verre og fusing og inddrager også andre materialer såsom akryl, keramik og voks i sit arbejde med glasset. Foto fra museets invitation.

 

 

En Study-udstilling er et koncept der giver kunstnerne mulighed for at eksperimentere og afprøve ny formater, og det giver samtidig museets gæster et indblik i kunstnerens eksperimentelle processer og vejen mod det færdige værk.

 

Anett Biliczki er født i Ungarn i 1987. Efter at have taget en bachelor i glasdesign ved Moholy-Nagy University of Art and Design i Budapest (2008-2011), flyttede hun til Danmark for at studere den danske designtradition. I 2017 tog hun afgang fra Kunstakademiets Designskole på Bornholm med speciale i glas, og siden 2018 har hun været en del af værkstedsfællesskabet Luftkraft i København.

 

Bornholmermesse i Hillerød

 

Weekenden den 4.-5. december kl. 10-16 holder Destination Bornholm Bornholmermesse i Frederiksborgcentret (Royal Stage) på Milnervejs 39 i Hillerød. Entré 40/50 kroner. Der er stande med mad og delikatesser, og der er stande med kunsthåndværk. Vi ved kun at Baltic Sea Glass deltager.

 

Noter

 

Den tidligere bebudede artikel i Danske Kunsthåndværkere og Designeres webmagasin Formkraft med interviewet Mestre i materialer med glaskunstner og designskoleunderviser Maria Sparre-Petersen er nu udkommet. Artiklen er skrevet af Pernille Anker Kristensen og illustreret med værker fra 2001 til 2015. Blandt andet dette underfundige værk fra 2002 hvor Maria blæste 13 flasker og brugte dem som flaskeposter med beskeder til verden fra venner og familie. Oprindelig uddannet sømand påmønstrede hun et par år efter et skib der sejlede over Atlanten hvorfra hun smed dem overbord. Én flaskepost havnede på Channel Islands, og bagefter havnede projektet på Forårsudstillingen på Charlottenborg.

 

Formkraft har også en artikel af finske Anna Rikkinen – Kunsthåndværk i byggeri: Hvordan kunsthåndværk kan bidrage til offentlige rum – om blandt andre glaskunstnerne og designerne Renata Jakowleff og Kirsti Taiviola.

 

Glaskunstner Maria Koshenkova udstiller som tidligere omtalt i Sankt Petersborg, Rusland, i Marina Gisich Gallery. Maria har arbejdet et år med udstillingens værker som er lavet hos Bjørn Friborg på Holmegaard Værk og med støtte fra Statens Kunstfond. Her er et par kig i udstillingen – det ene med Maria.

 

 

 

Glaskunstner Karen Nyholm har lagt dette foto ud på Facebook – Krop skriver hun bare.

 

 

Glaskunstner Marie Retpen har lagt denne video ud på Facebook – en kort stump med færdiggørelsen af en krølvase og et vink.

 

Marie Retpen deltager i et julemarked i København den 4.-5. december kl. 11-17 med omved 100 skandinaviske kunsthåndværkere og designere i Nørrebrohallen arrangeret af FLID – det er ikke umiddelbart til at finde en deltagerliste. Entré 30 kroner.

 

Glaskunstner Bente Sonne har lagt nedenstående foto ud med en bemærkning om spændende resultater af en uge i glasværkstedet med sin assistent, glaspuster Tracey Weston som har arbejdet i Svendborg-værkstedet i 21 år. Tracey stammer fra England og er uddannet dér, i Holland og på Bornholm. Hvor hun også har arbejdet – før hun flyttede til en større ø.

 

 

Og glaskunstner Per-René Larsen har lagt foto af denne glasskulptur ud – uden kommentarer.

 

 

Glastip 26. november 2021 – Jul, jul og glas

Cantrell, Nyholm, Tast og Wieth i Det Ny Kastet

Den i Thy og Thisted baserede kunstforening Det Ny Kastet* holder frem til den 19. december deres årlige juleudstilling MulThy-Mini med 21 kunstnere og kunsthåndværkere – mange kunstnere med mange værker og dertil hørende rimelige priser. Hver kunstner må udstille op til seks værker, normalt max 60 X 60 centimeter og max 8000 kroner per værk. Det foregår i Thisted gamle rådhus på Store Torv 4. Åbningstider fredag kl. 13-10, lørdag kl. 11-13 og søndag kl. 13-16. Fri entré.

Blandt udstillerne finder vi glaskunstnerne Ned Cantrell, Karen Nyholm, Steffen Tast og Ida Wieth. Karen Nyholm har i anledning af udstillingen lagt noget ud på sin Facebook. Først et par hoveder som formodes at være med på udstillingen, og dernæst et foto hjemme fra værkstedet hvor Karen Nyholm er i gang med ’krøllejernet’ for at få lokkerne til at sidde rigtigt.

* Med hensyn til navnet/ordet ’kastet’, så er der ikke fundet nogen forklaring. Der er en gade i det centrale Thisted der hedder Kastet, og her har kunstforeningen oprindelig haft til huse i en gammel skjortefabrik, og da foreningen flyttede sine aktiviteter til det gamle rådhus, tog man navnet Det Ny Kastet. Hvilket man sådan set ikke bliver klogere af.

Trapholt julemarked

Museet Trapholt holder julemarked den 27.-28. november kl. 10-17 med boder med 50 kunsthåndværkere og designere som vil være personligt til stede og sælge deres produkter inden for keramik, glas, plakater, smykker, træ og tekstiler mm. Glasset er så vidt vi kan se, alene præsenteret ved aarhusianske glaskunstner Karina Malling. Billetter til 65 kroner + gebyr skal nok klogest bestilles på forhånd – de giver adgang til marked og museum med ankomst i tidsintervaller og gælder så til lukketid. Museets adresse er Æblehaven 23, 6000 Kolding.

Karen Nyholm i Pakhuset

Værkstedsgalleriet PakhusetKlostervej 3 iRy holder julemarked i weekenden den 27.-28. november kl. 10-17, og blandt deltagerne finder vi glaskunstner Karen Nyholm, Ebeltoft.

Julestue hos Anders Raad

Der er julestue lørdag den 27. november kl. 11-16 hos glaskunstner Anders Raad og keramiker Christian Bruun i deres arbejdende værksteder på Traverbanevej 12 (under travbanen) i Charlottenlund. Værterne byder på gløgg og vafler og har samlet sammen til nogle gode juletilbud.

Ovnhus Vinter

Det ellers så sommerlige Ovnhus-marked i Nykøbing Sjælland holder også vintermarked… Ovnhus-Vinter foregår i PAKHUSgalleriet på Vesterbro Torv 4 i Nykøbing Sjælland fra lørdag den 27. november til onsdag den 22. december kl. 12-16. Med en event på åbningsdagen kl. 13. Fri entré. Der er ikke publiceret en udstillerliste, så vi nøjes med plakaten – der viser at der er glaskunst med.

Lene Bødker i Davis Gallery

Glaskunstner Lene Bødker deltager i en gruppeudstilling sammen med en keramiker og ni forskellige billedkunstnere i Davis Gallery med åbning lørdag den 27. november kl. 12-17 og sidste dag den 23. december. Der er åbent torsdag-søndag kl. 12-17.

”Vilde vinde, varme somre, våde somre, klimavalg og Gretha Thunbergs verdensturné. Bekymringen for planetens tilstand og biodiversitet er reel nok, og der er bestemt grund til at tro at emnerne vil være oppe på lystavlen en rum tid endnu, måske for altid i vores levetid. Med i bagagen har kunstnerne hver deres individuelle ståsted, deres personlige historie, samt deres egen bid af kunsthistorien i form af tidligere arbejdsfelter og temaer som deres værker og udtryk på udstillingen her er en naturlig forlængelse af.

Det er således ikke alene mere eller mindre flygtige strømninger, avisoverskrifter, konspirationsteorier eller mediepresset værkerne udspringer af. Tværtimod afdækker kunstnerne flere og dybere lag og rækker ud med mere end det flygtige som her og nu fylder dagens diskurs. Kunstnerne flest tager hellere mejsel og pensel i brug end megafon og mikrofon. Kunstnernes udsagn er både politiske og apolitiske. Det er livet som sådan der er i spil.”

Sådan skriver gallerist Annegrethe Davis i invitationen til udstillingen. Og det er også hende der lægger navn til galleriet. Men hverken hun eller galleriet er ny i branchen. Adressen er Bredgade 69 i det centrale København, og den adresse vil mange kende som hørende til Bredgade Kunsthandel. Og den ligger der stadig, men selve galleriet har nu fået navn efter galleristen.

Malling og Wieth på Godsbanens julemarked

Det store kunstner- og kunsthåndværker-sted Godsbanen midt i Aarhus rummer også egne værksteder for en gruppe professionelle, fx glaskunstnerne Karina Malling og Ida Wieth, og de er selvfølgelig med når Godsbanen holder julemarked med åbne værksteder onsdag-torsdag den 1.-2. december kl. 14-20. Adressen er Skovgaardsgade 3.

Julegavesalon med Line Gottfred Petersen

Glasblæser Line Gottfred Petersen er lørdag-søndag den 4.-5. december kl. 11-17 gået sammen med smykkedesigner Sophie Rose og strikdesigner Hanne Linding om en julesalon. Line lover at man kan finde ”smukke og gedigne ting… inspiration til årets særlige julegaver”. Det foregår hos Hanne Linding, og man skal finde frem til ’verdens mindste ringvej’ nr. 33 (og lidt op ad Søvej) i Alling mellem Ry og Laven. Alling trinbræt blev nedlagt for 52 år siden, nærmeste station Laven.

Noter

Best of Odense-erhvervsprisen er i år gået til Odense Glasværk i kategorien håndværk blandt i alt 16 kategorier. Det var sjette år priserne uddeltes, og begivenheden er årligt vokset og fyldte i år Odenses ny musik-, teater- og konferencehus Odeon. Odense Glasværk fik prisen udvalgt blandt i alt fem nominerede håndværksvirksomheder. Repræsentanterne for glasværket takkede for prisen og dedikerede den til de mange frivillige fra støtteforeningen Ællingerne uden hvem det ikke ville være muligt at drive værket.

I den faste udstilling i det ny Isfjordscenter i den vestgrønlandske by Ilulisat* finder man noget glaskunst lavet af glaskunstner Susanne Jøker Johnsen i samarbejde med hyttemester Bjørn Friborg på Holmegaard Værk. Udstillingen Sermeq pillugu Oqaluttuaq (Historien om Is) er arrangeret af udstillingsarkitekterne JAC Studios, et amerikansk firma med en aflægger i København. I udstillingen indgår som et vigtigt element en række blæste glasprismer formet efter is fra fjorden – a la flydende isbjerge. Formene er lavet med udgangspunkt i 3D-skanninger af isklumper. Hvis det er rigtig forstået.

 

 

Den samlede udstillingsinstallation og et enkelt prisme fotograferet af David Stjernholm.

 

* Ifølge Greenland Travel betyder Ilulissat byen ved isfjeldene. Isfjorden er erklæret UNESCO Verdensarv. ”Og intet sted i verden finder du en isfjord med så imponerende isbjerge i gåafstand fra restauranter, cafeer og butikker,” skriver turistbureauet.

Det skulle jo komme – et juleophæng i mundblæst og håndmalet glas forestillende en ampul med Covid-19-vaccine i. Sidste år var det julemanden med mundbind.

 

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft