Glastip November 2020

Glastip 10. november 2020 – Glaspynten i sigte

Hans Friederichsen med 3220Arts&Crafts i Frederikssund

Hans Friedrichsens Sømærker i Langes Magasin. Foto Britt Salver

Glaskunstner Hans Friederichsen fra Arresø Glashytte i Tisvildeleje dannede sidste år gruppen 3220Arts&Crafts sammen med keramiker Finn Dam Rasmussen og billedkunstnerne Christina Bardram, Jens-Erik Søholt Hammerum, Viggo Kierkegaard, Eva Müller og Britt Salver – alle fra 3220 Tisvildeleje. Gruppen har udstillet lokalt – omtalt i Glastip oktober 2019 i anledning af gruppens første udstilling i Gretely, det lokale menighedshus ved Tibirke Kirke. Her har gruppen igen i dette efterår haft en udstilling, og netop nu udstiller den i regi af Frederikssund Kunstforening i udstillingsbygningen Langes Magasin, Østergade 3C, 3600 Frederikssund. Udstillingen kan ses mandag-fredag kl. 13-17 til den 22. oktober.

Sømærkerne – Foto Hans Friedrichsen.

Hans Friedrichsen har lavet sine konstruktioner med kulørt planglas fra Cerama skåret op i stykker på 20x60 cm. Han kalder sine værker Sømærker efter sin inspiration og skriver:

”Sømærker har været en slags færdselsskilte for sejlere. Det er vertikale konstruktioner der bærer unikt formede pejlemærker som kan orientere sejlere om specifikke forhold ved det pågældende farvand. De var engang vigtige iøjnefaldende markører i kystlandskabet, men har i dag mistet deres betydning.”

Figurerne ”er bygget op over et enkelt matematisk bestemt element der ved diagonal addition kan danne flersidede figurer. De enkelte elementers ene langside forlænges til gulv med en træliste der sammen med stabiliserende kryds danner konstruktionens gitteragtige benstruktur. Glaselementernes parvis diagonale sammenføjninger danner en flerkantet figur der vrider om sin lodrette akse. Elementernes farver danner ved overlap nye farver.”

Man synes Hans Friedrichsens uddannelse som arkitekt skinner igennem her. Inspirationen er hentet fra Euklids Elementer. Hans vedlægger denne illustration.

Elementer er en 13 binds lærebog i matematik og geometri skrevet af den græske matematiker Euklid i Egypten i begyndelsen af 3. århundrede f.Kr. Den anses for at være den mest succesfulde lærebog der nogensinde er skrevet.

Vævekunst og glaskunst hos Lily Glass Art

Lily Glass Art ved Susanne Hohn afholder søndagene den 15. og 22. november kl. 12-15 udstilling med fem vævere som gæster samt egen glaskunst. Den vævede brugskunst er tæpper, viskestykker, bordskånere, kurve, puder mm. Susanne Hohn selv laver tiffany-glasbilleder med forskellige, kulørte motiver. Det foregår i havestuen hos Susanne Hohn, Mindevej 14, 7100 Vejle.

Karin Mørch i Continuum Gallery og Habatat Galleries

Karin Mørch er nu repræsenteret på det tyske galleri Continuum Gallery og er med i en gruppeudstilling – In the Heat of the Night (I aftenens varme) – søndage kl. 14-17 fra den 15. november til den 17. januar.

Karin Mørch deltager fra den 11. december i en online-udstilling med 50 glaskunstnere i Habatat Galleries i anledning af galleriets 50års jubilæum. Galleriet ligger i Florida, USA, men udstillingen kan ses på dette link.

Glasmuseet Ebeltoft gratis for de lokale i to uger
– plus julesalg fra lørdag den 14. november

Den 14.-29. november er der gratis entré og adgang til aktiviteter og rundvisninger på Glasmuseet Ebeltoft for borgere i Syddjurs Kommune. Det er den filantropiske organisation Realdania som med programmet Byd indenfor støtter en række ekstraordinære kulturtiltag i en tid præget af corona, og herunder altså også Glasmuseets ønske om kvit og frit at invitere hjemkommunens borgere indenfor.

I den første weekend har de lokale gæster mulighed for at lave et juletræ eller en julemand i glas (fusing), i den anden weekend kan de dekorere en julekugle med motiver efter eget valg og få den sandblæst. Begge dele kræver tilmelding. Der er to daglige rundvisninger i alle tre weekender.

Og lørdag den 14. november begynder museets julesalg med tilbud på glas til ’nissepriser’.

Aflyste julemarkeder…

Muligvis kunne Koldinghus have afholdt sit traditionelle julemarked i begyndelsen af december, men frygten for smitte og skærpede restriktioner betyder at man har aflyst det inden museet og stadeholderne har haft en masse udgifter og ulejlighed.

Julemarked med kunsthåndværk i Ridehuset i Aarhus fra den 21. november og frem til jul er også aflyst.

Det samme gælder julemarkedet VÆRK i Grønnegården ved Designmuseet i København. Det skulle være afholdt over to weekender med Danske Kunsthåndværkere & Designere som arrangør.

Og Lisbeth og Per Hebsgaard, Hebsgaard Glas, i Præstø har aflyst deres julemarked, men det de gerne vil sælge ud af, har de udstillet, så man efter aftale kan komme på besøg og se om der skulle være nogle julegaver. Skriv til info@hebsgaard-glaskunst.dk. Og ellers henviser de til Holmegaard Værk i nærliggende Fensmark hvor man kan se en udstilling med en række større værker af Per Steen Hebsgaard. Som dog ikke er til salg.

…og åbne julemarkeder

Hos Nanna Backhaus og Andrew Brown på Hundested Havn begynder julesalget lørdag den 5. december kl. 10, og der er åben alle dage indtil jul kl. 10-17. Den 23. december lukkes dog kl. 14. De lover meget gode tilbud og ti procent på alt undtagen glasskibe. De byder på varm gløgg. Og ”Ho ho ho…husk mundbind”.

Backhaus Brown har i år designet forskellige julepakker med deres champagneglas og gin/tonic-glas med og uden drikkevarer vedlagt. Kig og bestil her.

En smule af Designmuseum Danmark genopstår for en stund i – som Designmuseet selv skriver det – ”Københavns hyggeligste boghandel, Thiemers Magasin, smask midt i det charmerende Værnedamsvej-kvarter” Tullinsgade 24 på Vesterbro i København. I denne legendariske delikatesseboghandel er dele af museumsbutikken frem til og med januar flyttet ind i et hjørne med et udvalg af varer, herunder også værker af udvalgte designere og kunsthåndværkere. Nogle dage i julemåneden vil nogle af museets medarbejdere hjælpe i boghandelen, så man hen over gaveindpakningen kan få en snak om museets ombygning, genåbning og relancering. Programmet for medarbejdernes optræden i boghandlen annonceres på museets hjemmeside.

Danske Kunsthåndværkere og Designere, DKoD, har i år lanceret en ny tjeneste, GaveVÆRK, med oplysninger om ’juleværksteder’ hos medlemmerne. Der er i skrivende stund en lille snes annonceringer – heriblandt endnu ingen glasfolk.

Ny formand for Designmuseet

Designmuseum Danmark har fået ny formand. Henrik Tvarnø er ny formand for bestyrelsen efter Stig Andersen der er udtrådt efter knap tre år på posten. Henrik Tvarnø (65) er uddannet historiker, han er forhenværende direktør for A.P. Møller Fonden og har tidligere været direktør for Folketinget og rektor for Syddansk Universitet. Han sidder i en række bestyrelser og er senest også tiltrådt posten som formand for Fonden Naturkraft.

Unge designstuderende besøger Odense Glasværk


Odense Glasværk har haft besøg af en gruppe designstuderende fra Odense Designkompagni, en kombination af en 10.-klasseskole og en fagskole for unge med linjerne Animation & Gamedesign, Fashion Design, Kunst & Grafisk Design og Industrielt Design. Elever på sidstnævnte linje var på besøg for at høre om virksomheden og glasfremstillingen. Og fik lov at prøve at puste glas. De studerende og værkets glaspustere talte om projekter hvor de unge skulle designe produkter og få dem produceret ved Odense Glasværk... og hvis det lykkes for dem at få noget produceret på glasværket, får vi

Glaspynt

Julekugler fra Brink Nordic ophængt i butikken på Koldinghus. Åben tirsdag-søndag kl. 10-17. Gratis adgang.

Mens nogle af os nu så småt tænker på hvad vi skal forære juletræet i år, er der andre der tænker på det hele året – og designer og får fremstillet eller finder og importerer sjovt og spændende glaskuglepynt. Vi har før omtalt Helge Brink med firmaet Brink Nordic hvor Helge designer og får pynten blæst og dekoreret længere nede i Europa. Brink Nordic har showroom på gården på Nordbjergvej 12 i Ørslev Under Skoven, 4100 Ringsted samt et halvt hundrede forhandlere landet rundt og også en del i udlandet. Senest har vi bemærket at butikken på Koldinghus har fået Brink Nordic-pynt med i sortimentet.

Kamilla Sigh med en del af sin julepynt. Foto brabrand.dk.

En forholdsvis ny glaspynt-forhandler, som vi lige har opdaget, er Kamilla Sølvsten Sigh som sammen med Kasper Lausen driver webbutikken Sighs.dk fra hjemmet i Brabrand ved Aarhus. Kamilla Sighs sortiment går fra det traditionelle i bred forstand til det sjove (fra skumfiduser over dåseskinker og boremaskiner til giraffer på hjul). Hun får sin julepynt lavet hos polske virksomheder, meget af det finder hun, andet designer hun selv, fx sidste år kuglen Minder om Aarhus med seværdigheder fra byen, og tilsvarende i år er der en Minder om København-kugle på vej.

Kamilla Sigh-design: Minder om Aarhus, 2019.

Glastip 23. november 2020 – Meget juleglas, men ikke kun

Odense Glasværk

Fredag-lørdag-søndag den 27.-29. november er der julemarked på Odense Glasværk i Odense Havn. Der er pyntet op i butikken og åbent hver dag fra kl. 10-15. Samtidig holder glasværkets støtteforening Ællingerne loppemarked i hallen bag værkstedet med tøj, smykker, tasker, bøger, billeder, brugsgenstande, pyntegenstande og julevarer som gran, dekorationer og kranse.

Glasværkets omsætning går op og ned, i oktober har salget været beskedent, til gengæld har man fået to store ordrer på vandglas og kander, og værket regner med flere større ordrer fra erhvervskunder. Der arbejdes desuden på at etablere et samarbejde med en glasdesigner. Endelig arbejdes der på at få en netbutik op at stå.

I øvrigt har Odense Glasværk fået ny næstformand. Det er M.A. i innovation og idéskabelse Thit Juul Madsen, tidligere direktør i den sydjyske konsulentvirksomhed, Design to Innovate, som ved sidste årsskifte fusionerede med Dansk Design Centers ny afdeling i Kolding – hvor hun nu er chef for Strategiske Partnerskaber. Hendes rolle i glasværkets bestyrelse bliver at styrke den kommercielle side med fokus på produkt- og forretningsudvikling, branding, markedsføring og salg.

Tre gange glas i kbh kunst

Glaskunstnerne Karen Nyholm, Marie Retpen og Ned Cantrell deltager i årets sidste udstilling hos galleriet kbh kunst – # KBH EXIT 2020 – fra lørdag den 28. november kl. 11-15 til den 23. december. Galleriet har åben onsdag-torsdag kl. 11-17, fredag kl. 11-16 og lørdag kl. 11-15, første søndag i december holder galleriet sammen med Rørholmsgades kunstnere åben gade kl. 12-16. Adressen er Øster Søgade 34 (på hjørnet til Rørholmsgade), 1357 København K.

Bjørn Friborg i Galleri MONTAN

Fra lørdag den 28. november kl. 11-16 og til den 19. december viser glaskunstner og hyttemester ved Holmegaard Værk Bjørn Friborg udstillingen Implosion* i Galleri MONTAN i Bredgade 10, 1260 København K. Der er åben mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-15.

* Implosion, det modsatte af eksplosion.

Glas af Bjørn Friborg på det københavnske galleri MONTAN som jævnligt udstiller glas. Foto Anders Bøggild

Pia Rakel Sverrisdóttir hos Galleri Krebsen

Galleri Krebsen i baggården til Studiestræde 17A i det central København holder juleudstilling fra den 28. november til den 9. januar med en lille snes kunstnere, huskunstnere og gæster, inden for diverse billedkunstneriske retninger – heriblandt glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir som viser grafiske arbejder på glas. Der er åben tirsdag-fredag kl. 12-18, lørdag kl. 11-16 og de tre første søndage i december kl. 12-16. Der julefernisering med hvid gløgg og knas i weekenden den 28.-29. november kl. 13-16 og fredag-lørdag den 4. og 5. december henholdsvis kl. 15-18 og kl. 13-16.

Glaskunst af Pia Rakel Sverrisdóttir.

Julebutik på Hempel Glasmuseum

Julemarkedet på Hempels Glasmuseum bliver i år grundet corona-restriktionerne bare en julebutik i museumsbutikken med dens sædvanlige brede sortiment af glaskunst, men også andet kunsthåndværk. På forpladsen vil der være boder med mad og drikke og godter både til at fortære på stedet og til at tage med sig til julefestligheder eller som gaver. Det foregår fredag-lørdag-søndag den 4.-6. december kl. 10-16. Der er gratis adgang, men adgangsregulering til butikken.

OBS Arrangementet gennemføres kun hvis forsamlingsforbuddet for flere end ti personer er ophævet inden da.

Jul hos Baltic Sea Glass

Baltic Sea Glass fejrer julen ved løbende at udvide sortimentet i web-butikken. Pakning og forsendelse af jule- og firmagaver sker uden beregning. Firmaet holder en adventskonkurrence på Instagram med udtrækninger de fire søndage.

Flasker i stellet Sildeben som Baltic Sea Glass leverer til Kadeau-restauranterne i København og på Bornholm – hvorfra billedet stammer.

Jul i Ebeltoft Glas

I Nedergade nr. 23 i Ebeltoft fejrer Tchai Munch i disse dage 40års jubilæum med Ebeltoft Glas som hun i sin tid etablerede sammen med pioneren Finn Lynggaard (1930-2011). For fem år siden lavede hun sin første juleklokke, og det fejrer hun med at udstyre årets klokke med bladguld og luftbobler a la champagne. Klokken koster 495 kroner og kan bestilles på mail til tchaimunch@mail.dk. Den bliver kun fremstillet i et begrænset antal. Klokken kan hentes fra begyndelsen af december – desværre kan Tchai ikke påtage sig at sende den.

Selvom Ebeltoft Glas-huset er lidt større indeni end udenpå – hvor det altså er meget lille – så forhindrer corona-restriktionerne alligevel Tchai Munch i at holde sit traditionelle julesalg. Men der er åben fra den 2. til den 19. december onsdag-torsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 10-14 og ellers efter aftale på 21 46 90 09 – og Tchai byder ”velkommen til julehygge og spredning af nytårsoptimisme”. Man kan se mere på hendes hjemmeside – blandt andet som vist herunder.

Glasmuseet Ebeltoft søger ny hyttemester

Glasmuseets hyttemester og assistent gennem fem år, Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet, har valgt at forlade deres job, og derfor søger museet nu deres afløsere. Hyttemesterens opgaver er at drive værkstedet og give de besøgende indblik i et moderne glasværksteds arbejde ved at demonstrere glasfremstilling og stå for værkstedsaktiviteter som gæsterne kan deltage i. Desuden skal der fremstilles glas til salg, på den anden side har hyttemesteren mulighed for at arbejde noget for sig selv. Assistenten skal bistå hyttemesteren i arbejdet.

Museet forestiller sig at både mester og assistent er uddannet på glasskole eller værksted og er dygtige håndværkere der behersker glassets teknikker. Der er tale om fuldtidsansættelse for månederne marts-oktober. Stillingerne kan søges individuelt eller samlet af par. Ansøgningsfristen er den 4. december. Se hele stillingsopslaget.

Det hidtidige hyttemester-assistent-par Jean og Lou-Alexandrine – som tidligere også var et par privat, men nu er gode venner – slutter deres virke på museet lige før jul, og hvad de derefter vil, står ikke klart. Jean fortæller at de begge trænger til en pause efter fem år hvor de virkelig synes de har knoklet. ”Jeg er udmattet både fysisk og mentalt,” siger Jean. Men han synes det har været en god oplevelse, og han er stolt af deres hårde arbejde og det de har udrettet. De kom til i en periode med problemer, værkstedet tjente ingen penge, og museets besøgstal var lavt. Og Jean mener at de har været medvirkende til en ændret situation for værksted og museum. Han ønsker alt det bedste for museet, for museets medarbejdere og for efterfølgerne i hytten.

Med hensyn til fremtiden fortæller Jean at han har to muligheder. Han kan tage tilbage til Frankrig hvor han er sikker på at få ansættelse i en god glashytte. Han overvejer også alvorligt at forfølge sin drøm og åbne egen hytte – som han har lagt planer om og allerede anskaffet noget udstyr til. Det håber vi at høre mere om.

Se denne 14-15 minutter lange video med Jean og Lou-Alexandrine der laver en blå skål. Se også Jeans Facebook-side og bemærk den 18. november hvor han sender en hilsen til sin danske ’mor’ – Tchai Munch.

Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet. Foto Glasmuseet Ebeltoft.

Holmegaard Værk søger mindst 100 gange 200 kroner

”Støt Museum Sydøstdanmark med 200 kroner og hjælp os med at skaffe de forsvundne Holmegaard-glas hjem igen!” Sådan lyder museets opfordring til at bidrage til den for almennyttige foreninger og institutioner velkendte måde at opnå en momskompensation på. Dertil kræves mindst hundrede donationer à 200 kroner.

Museet får selvfølgelig gavn af momskompensationen, men selve det indkomne beløb vil museet bruge ubeskåret til køb af genstande til samlingerne på Holmegaard Værk. Først og fremmest ønsker man at købe en samling glas tilbage som ved en fejl er udgået af Holmegaards Prøveglassamling i forbindelse med konkursen i 2008. Da samlingen overgik til Rosendahl, var disse glas allerede blevet solgt fra og er derfor ikke i museets samling i dag. Det hul vil museet gerne lukke ved at købe de manglende glas tilbage. Og de genstande der anskaffes på denne måde, vil blive særskilt udstillet i 2021. Følg dette link for at støtte.

Mere glasjulepynt

Der er vist hausse i glasjulepynt, der dukker i hvert fald hele tiden ny leverandører op. Fx Trine Woller fra Køge som har specialiseret sig i russisk julepynt af ældre dato måske henvendt til de mere samlerorienterede købere. Man finder hendes web-butik JulogpyntInstagram. Se et lille udvalg ovenfor – og herunder en cirkuselefant fra cirka 1950. Man må nøjes med at kigge på den, for den er solgt – formedelst 450 kroner.

Trine Woller optræder med sit russiske juleglas i en reportage i TV2 Lorry på et netop afholdt julemarked i Køge.

Ikke ny, men netop opdaget er den store web-butik Mark & Waldorf som sælger meget forskelligt, herunder også glasjulepynt. Fx den nedenfor viste som i hvert fald er ganske ny, og som viser julemanden som han må formodes at se ud denne jul, skulle man få besøg af ham. Den 11-12 centimeter høje mundblæste og håndmalede kugle koster inkl. forsendelse 208 kroner og skulle ifølge Politiken den 20. november allerede været solgt i 13.000 eksemplarer. Et firma der tager bestik af tiden og så måske ikke helt – som de skriver på hjemmesiden: ” En herlig og sjov julekugle – perfekt som minde om et helt særligt år, eller en super fin og halvskør værtindegave til julens mange sammenkomster.”


 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft