I øjeblikket kan man opleve fire forskellige udstillinger på Glasmuseet Ebeltoft – de to første varer til den 22. marts, de to til sidste til den 5. januar.
I serien Mapping Denmark vises en retrospektiv udstilling ned Maibritt Jönsson og Pete Hunner som i fire årtier har dannet par og drevet deres fælles værksted Baltic Sea Glass på Bornholm.
Med udstillingen Chinese Whispers undersøger den britiske kunstner Erin Dickson begreber om national identitet på tværs af landegrænser og kontinenter. En række internationale glaskunstnere deltager i et projekt inspireret af børnelegen Chinese Whispers – på dansk ’hviskeleg’ – hvor de efter tur forsøger at genskabe hinandens værker på basis af en beskrivelse.
I Toldboden præsenteres den tjekkiske kunstner Zuzana Kubelková som under titlen Four Rooms viser sin eksperimenterende praksis. Zuzana Kubelková vandt i 2017 Young Glass-hovedprisen.
Endelig vises den del af afgangsudstillingen 2019 fra Designskolen på Bornholm som omfatter glaslinjen med de to afgængere Annelie Grimwade Olofsson og Laura Wuisman Bækhøj.
Weekenden den 30. november og den 1. december er der julemarked på museet med 2. sorteringsvarer og nedsatte varer i sortimentet af glasdesign samt kataloger til nissepriser.
Glasposten
I årets fjerde og sidste nummer af Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten løfter formand Birgit Engsig sløret for foreningens 2020-ture – i foråret til Fyn og Tåsinge med besøg hos Ivan Boytler i Kværndrup, Bente Sonne i Svendborg, Lena Ljunger og Jesper Sødring på Tåsinge og glasværket i Odense. Og i efteråret til Alsace med besøg på de store værksteder Baccarat og Lalique samt mindre glasværksteder og museer m.m.
Museets direktør Dan Mølgaard skriver om udstillingsaktuelle Baltic Sea Glass med Maibritt Jönsson og Peter Hunner. Jan Kock rapporterer fra Refshaleøen i København hvor glaskunstnerne Sally Xenia Christensen og Jette Liv Bøge nu i godt et år har blæst glas i deres værksted Blæs indrettet i fem gamle skibscontainere i Copenhagen Street Food, også kaldet Reffen, et område med flere gader og butikker og boder, alt indrettet i containere.

Blæs – Reffen Glass Studio med Jette Bøge foran.
Museets formidlingsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner skriver om Four Rooms – den aktuelle udstilling med Zuzana Kubelková – og om udstillingens reference til en amerikansk filmkomedie fra 1995 af samme navn. Jan Kock skriver om julepynt lavet af små rør og kugler i glas blæst som lampearbejde, indvendig sølvforspejlet og monteret i figurer som stjerner, kurve, edderkoppespind og andet – som man har lavet det som hjemmeindustri i Midteuropa i snart et par hundrede år. Og Pavla Rossini fra venneforeningen fortæller om Dronningens Sarkofag som billedkunstner Bjørn Nørgaard har udformet som gravmonument for Dronning Margrethe og Prins Henrik i Roskilde Domkirke.
Referat fra Glasnettets møde 5. oktober
Glasnettet holdt årsmøde på Dragør Badehotel den 5. oktober med Anders Raad som dirigent og Rikke Stenholt som referent – og den afgående formand Rikke Bruzelius som aflagde beretning.
Her skal det nævnes at bestyrelsen – til forsamlingens store applaus – har besluttet at udnævne Jan Kock til æresmedlem af Glasnettet. Jan Kock stiftede i 1996 Glasnettet sammen med Finn Lynggård, og Jan har lige siden fungeret som foreningens kasserer og formidler af viden og diverse henvendelser til Glasnettet. Jan ønskede ikke længere at påtage sig kassererposten, men lovede af fortsætte vidensdelingen.
Jan Kock er ifølge Wikipedia født i 1944, arkæolog, mag.art. i 1974 og umiddelbart derefter blev han museumsinspektør ved Aalborg Historiske Museum. 1993-95 var han projektkommissær for udstillingen Kongelige Glas som blev vist på Christiansborg Slot, Koldinghus, i Oslo og på Corning Museum of Glass i USA. Derefter har han frem til sin pensionering for fem år siden fungeret som lektor ved afdelingen for middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet. Han har fortsat sit forskningsarbejde som emeritus, og hans særlige interesser er borge og glas. Her i spalterne har vi udnævnt ham som glasconnaisseur, og det skal forstås i ordets oprindelige betydning som en der ud fra et uhyre stort kendskab og kærlighed til en kunstart både forstår sig på teknikkerne og har et skarpt blik for hvad der kendetegner de enkelte perioders, skolers, og udøveres egenart. Jan er et fremtrædende medlem af Glasmuseets Venneforening og dens bestyrelse, skribent ved Glasposten og har gennem årene guidet mange glaselskere på rejser rundt i Danmark, Europa og andre dele af verden.
Glasnettet barsler snart med en ny hjemmeside, og udgifterne hertil har forårsaget et mindre underskud på årets regnskab. Kontingentet fastholdes dog på de 200 kroner årligt. Det blev besluttet at foreningen i stedet for få fripladser til årsmøderne til studerende fremover vil tilbyde disse deltagelse til halv pris.
Man drøftede en eventuel dansk glasmageruddannelse, og det blev oplyst at Silkeborg Tekniske Skole skulle være klar med skoledelen så snart ’glasverdenen’ kan stille med praktikpladserne.
Glasnettets møde i 2020 afholdes på det til den tid åbnede Holmegaard Værk i Fensmark. Den ny bestyrelse består af Thilde Berg, Marie Hauschild, Peter Brøchner, Jørgen Jørgensen, Martin Birk Møller, Rikke Bruzelius, Christian Nørgaard (kasserer) og Bjørn Friborg (formand). Bjørn vil samtidig som ny hyttemester på Holmegaard Værk stå som vært for næste årsmøde.
Apropos Holmegaard Værk
Arbejdet på det ny Holmegaard Værk, som rejser fra det gamle Holmegaard Glasværks forladte bygninger, er over tre udsendelser blevet fulgt af den lokale TV2-station TV Øst for at vise opbygningen af Danmarks nye store glasmuseum og oplevelsescenter med formidling af design, kultur og industrihistorie. Og Holmegaard Værk skal ikke bare formidle er glassets historie, der bliver også arbejdende værksteder. Ombygningen er projekteret til 125 millioner kroner, den gik i gang i foråret 2018, og den officielle åbning er planlagt til foråret 2020. Bag museet står Museum Sydøstdanmark (Næstved Museum) og Næstved Kommune.
Det er tv-stationens Sile Roulund der viser rundt og interviewer i de tre otte-ni minutter lange udsendelser:
I første udsendelse fortæller udstillings- og ejendomschef Thorbjørn Kolbo og byggeleder Ruben Venø om byggeprojektet - inde og ude.
I anden udsendelse handler det om de frivillige man søger at knytte til værket til varetagelse af mange hverv, både publikumsvendte og bag kulisserne, fx til registreringen af museets samling af Kählerværker som også skal indgå i det ny Holmegaard Værk. Her møder vi først stedets faglige leder Mette Bielefeldt Bruun som også bliver leder for de frivillige. Dernæst møder vi forfatter Pia Jappe Rydahl, som er vokset op i værkets arbejderboliger og har hentet stof til sine bøger herfra. Derefter en af de nuværende beboere i de gamle arbejderboliger, Jan Kunck, og Nena Maibom der bor i Næstved.
I tredje udsendelse møder vi udstillingsarkitekt Jens Ole Platz der fortæller om hvordan man forsøger at puste ’liv’ i de 45 tons størknet glas der i 2008 blev forladt i det gamle værks store ovn. Dernæst er der et indslag med den tidligere glasmager Benny Bonnesen som har blæst 2-300.000 af den ikoniske Provence-skål i sin livslange tid på værket hvor han begyndte som 14årig. Dernæst fortæller værkets ny hyttemester, glaskunstner Bjørn Friborg, om hvad det arbejdende værksted skal bidrage med, og endelig møder vi glaskunstner Nina Nørgaard som flytter ind på værket, og som har planer om at bringe glasset bredere ud i designets og kunstens verden.
Sidste år ved denne tid havde samme tv-station to udsendelser om planerne for Holmegaard Værk og arbejdet hermed et halvt år inde i forløbet. Se et og to.
Tak til Poul Schjelder, formand for Glashistorisk Selskab Aalborg*1976, som har styr på udsendelserne fra TV Øst
Glaspris ved Denmark Open Badminton

Da der den 20. oktober blev overrakt priser ved afslutningen af Denmark Open i Badminton, var nogle af dem fremstillet på Odense Glasværk. Glasmager Henning Ottosen har lavet de unikaglas som blev givet som præmie til de to første i de fem kategorier i Denmark Open i Badminton i Odense Idrætshal – herresingle, damesingle, herredouble, damedouble og mixdouble – skriver Finn Jensen, en af glasværkets meget aktive venner, på Facebook.
Kiwivaser
Glaspusteriet Bülow Duus i Aarhus har lagt billeder af et nyt produkt på nettet – kiwivaser kaldes de.

Dia de los Muertos
Det har væretDe Dødes Dag – a la vores allehelgensdag og den oversøisk importerede Halloween – og denne mexicanske dag fejrede de i værksted og butik hos Karen Nyholm og Ned Cantrell på Nedergade 19 i Ebeltoft ved at finde alle skulls (kranier) frem af gemmerne. Og den 2. november var der så ti procent rabat på de nyeste skulls og på de ældre op til 70 procent. Kaffen og kagen er der nok ikke mere af, men måske er der stadig et restlager. Vi nævner arrangementet trods det forpassede tidspunkt og får derved lejlighed til at vise hvordan de små skulls ser ud.

Glastip 15. november 2019 – I denne søde glastid
Rettelser (er rettet ovenfor)
Glasværkstedet Bülow Duus ligger i Aarhus og ikke i Svaneke som det i sidste nummer af Glastip blev placeret i – i Svaneke ligger derimod Pernille Bülow Glas.
Det var en fejl at der samtidig med julemarkedet på Glasmuseet Ebeltoft skulle foregå flere andre julemarkeder i byen. Der er så vidt vides kun egentlige julemarkeder hos Møhl & Drivsholm Glas og Glaspusteriet Møller & Rønholm – hos førstnævnte lørdag den 7. december kl. 9-14, og hos sidstnævnte er der julemarked både lørdag og søndag. Andre steder er der blandt andet julekuglepustning.
Julekuglepustning hos Nyholm Cantrell Glas
Fx hos Karen Nyholm og Ned Cantrell i Nedergade 19 som har julekuglepustning lørdagene den 23. november og den 7. december kl. 10-14 for alle fra fem år og opefter – under vejledning af glaspuster. Prisen for en kugle er 150 kroner, der kan ikke bestilles tid, så der kan opstå ventetid. Kuglen kan først hentes efter afspænding mandagen efter.
Det årlige udsalg af 2. sorteringsglas, eksperimenter, prøver og unika er udsat til foråret.
New British Glass 2019 med Hanne Enemark
Vessel Gallery i London viser frem til den 24. december biennalen New British Glass med værker af næsten 30 britiske glaskunstnere, heriblandt den i London boende, danske glaskunstner Hanne Enemark. Den 27. november er der åbent late night kl. 18-21 med traktement og optræden. Galleriet har åbent mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 11-17.

Hanne Enevold er repræsenteret på udstillingen med værket Repose (harmoni) 17x27x25 cm.
Hanne Enemark har en bachelor fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm og en master fra Royal College of Art i London (2010). Hun har repræsenteret Danmark ved European Glass Context, hun har været godt omkring for at få undervisning og selv undervise, det samme gælder udstillinger og repræsentation på museer og i private samlinger, og hun har arbejdet med glaskunstnere i Danmark, Frankrig og UK. Hun bor og arbejder i London hvor hun har været grundlægger og medlem af Studio Manifold.
Jul på Annaborg
Hillerød Kunstforening holder frem til den 15. december et kunst- og kunsthåndværksmarked – Skal der kunst under juletræet? Blandt et dusin deltagere finder vi glaskunstner Martin Birk Møller fra Nykøbing Sjælland. Der er fernisering lørdag den 16. november kl. 14-16, og derefter er der åbent torsdag-søndag kl. 12-15 – gratis entré.
Film om glasskibe
De sidste måneder har Backhaus-Brown, glaskunstnerne Nanna Backhaus og Andrews Brown i værkstedet på Hundested Havn, og deres naboer og samarbejdspartnere om de velkendte vikingeskibe i glas og træ, snedkerværkstedet Egeværk, arbejdet på en film der skal formidle skibene til kunder herhjemme og i udlandet – især i USA. Der er premiere på filmen lørdag den 16. november kl. 17 i glasværkstedet. Filmen vises, håndværkerne fortæller, der bydes på en forfriskning, og man kan møde deres øvrige samarbejdspartnere Bue Kjær Monrad og Tilde Heding der bidrager med fotografi, grafik og branding.
Backhaus-Browns julemarked finder sted lørdag den 7. december kl. 10-17. Der er ti procent rabat på det alt glas i butikken undtagen glasskibene, og der er gode priser på eksperimenter og 2. sortering fra året – plus et glas gløgg.
Jul i Galleri Art Expo
Glasjulen hos Sarah Høi i Galleri Art Expo på Søvejen 35 ved Solbjerg Sø syd for Hørning mellem Aarhus og Skanderborg begynder med at glaskunstner Trine Appelon åbner udstillingen med sin julepynt. Galleriet serverer et let traktement med bobler, og det er lørdag den 16. november kl. 11.30-13.30.
Lørdag den 23. november kan både børn og voksne sammen med glaskunstner Astrid Munck lave englesmykker af perler og krystaller på snor. Det kræver tilmelding og koster 180 kroner per engel.
Lørdag den 30. november graverer glaskunstner Rikke Pape de af køberne ønskede tekster på sine håndlavede julehjerter i glas. Kan bruges som jule- og værtindegaver m.m. Inklusiv gaveæske hoster det 140 kroner.
Lørdag den 14. december dukker Trine Appelon op igen med et arrangement for børn og barnlige sjæle: Byg et juletræ på ’pind’ a la perleplade, men med små glasskår i stedet. Kravet er at man kan bruge en pincet. Prisen er 200 kroner – tilmelding er fornøden.
Se nærmere om juleprogrammet hos Sarah Høi på galleriets hjemmeside. Galleriet har i øvrigt åbent tirsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 10-14.
Jul hos LaMa Glas
I weekenden den 23.-24. november kl. 10-16 holder Laura Madsen julemarked i sit LaMa Glas-studie. Ovnen buldrer med over 1100 grader varmt glas, og Laura tryller julekugler og nisser af det glødende glas. Traditionen tro laver hun undervejs små happenings med det varme glas, og så har hun fyldt hylderne med gode julegaveidéer. For 195 kroner kan man komme til at blæse sin egen julekugle – god idé at bestille tid, og man må belave sig på at kuglen først kan hentes efter afspænding to dage senere.

Pressefoto fra LaMa Glas.
LaMa Glas ligger på adressen Holløselund Strandvej 51 per Vejby, lige rundt om hjørnet fra fiskehandleren for enden af Holløselundvej. Telefon 48 70 48 10.
Jul i Nowhuset
Preben Nielsen og Mette Wöldike – N og W, NOW – i Nowhuset på Skolevej 10 i Tullebølle ved Tranekær på Langeland har allerede pyntet butikken til jul, og lørdag den 23. november kl. 10-17 er der julemarked. 14 kunstnere og kunsthåndværkere er for tredje år inviteret indenfor med deres billedkunst, foto, smykker, skulptur, keramik, tekstiler og papirkunst. Glaskunsten står værterne selv for.
I glasværkstedet kan man for 75 kroner deltage i en workshop af en times varighed og lave sin egen julepynt i glas, fx engle, nisser og hjerter. Der er et hold formiddag og et hold eftermiddag. Tilmelding er nødvendig på 29 29 17 42.
Viktoria Julemarked
Den 29. og 30. november og den 1. december – fredag kl. 12-19 og lørdag-søndag kl. 10-17 – er der julemarked i det keramiske værkstedsfællesskab Viktoria på Vesterbrogade 24, København V – inde i gården, nede i kælderen. Foruden værkstedets indehavere er der inviteret gæster med tekstil, smykker, træ, papir, grafik og glas. Glaskunstnerne er Marie Retpen fra Davinde på Fyn og Marte Kartfjord fra København. Marie har vi senest set noget om her i Glastip 28. august i år. Marte har vi ikke haft noget om siden hun i 2012 udstillede i Holmegaard Park – et foretagende der ikke eksisterer længere.

Plakat for Viktorias julemarked.
Julemarked i Designmuseets have
Tilbagevendende arrangerer Danske Kunsthåndværkere og Designere, K&D, i to weekender hen under jul kunsthåndværker- og designmarkedet VÆRK i et opvarmet telt i Designmuseets have – Bredgade 68, København K. Det er den 29. november til 1. december og den 6.-8. december – fredagene kl. 12-17 og lørdagene og søndagene kl. 10-17. Det er gratis, men adgang til museet er til normal entré.

Over de to weekender kan man møde godt 70 professionelle kunsthåndværkere og designere inden for tekstil, keramik, glas, grafik, smykkedesign m.m. Weekenderne vil være forskelligt bemandet – der er 37 stadepladser. Blandt stadeholderne er glaskunstnerne Bettina Schori og George William Bell som deltager i den første weekend, og Aoife May Soden som deltager i den anden. Se hele udstillerlisten hvor man også kan se hvem der udstiller hvilken weekend. Café Klint serverer Gløgg og æbleskiver.

Farverige karafler af George William Bell.
K&D bringer i deres nyhedsbrev om markedet portrætter af nogle af stadeholderne, blandt andre George William Bell – eller bare Will Bell – med illustrationen ovenfor. Han gør det i både glas og keramik, tog kandidatafgang fra Designskolen i år og modtog her K&D’s studielegat. Læs mere om ham hos K&D og i Glastip 26. juni og to gange 21. september i år.
Blæs på Flid julemarked
Flid er et kunst- og designmarked hvor kunstnere sælger værker, kreationer og håndværk produceret af dem selv og efter bæredygtige principper. Markedet dukker op i København flere gange om året. Det blev grundlagt af Trine Wagner i 2014. Trine er markering-, kommunikations- og iværksætteruddannet – og ved siden af laver hun smykker.
Julemarkedet finder sted i Nørrebrohallen, Nørrebrogade 208 i København i weekenden den 30. november og 1. december kl. 11-17. Det koster 30 kroner at komme ind. Børn under 12 år, barnevogne og søde hunde i snor kommer gratis ind.
Blandt de pænt over hundrede deltagere finder vi Sally Xenia fra Blæs-glasværkstedet på Reffen på Refshaleøen i København.
Jul hos Tchai Munch
Glaskunstner Tchai Munch med Ebeltoft Glas i Nedergade 23 i Ebeltoft tilbyder i sit julenyhedsbrev igen en juleklokke i nyt design.
Temaet er Håbet er lysegrønt siger Tchai – den grønne bølge kræver både bæredygtighed, væredygtighed og datadygtighed. Vi skal begrænse forbruget og udvide vores løsningspakke – det er ikke nemt. Men grønt er godt både for maven, for øjnene og for sjælen. Derfor har jeg valgt grøn som temafarve for årets juleklokke – og har med et glimt i øjet givet den kælenavnet Klimaklokken… Lidt humor og vellyd i en tid med selvhøjtidelighed og grimme slagord. Siger hun, læs mere i julebrevet.

Juleklokken 2019 koster 485 kroner. Klokken er med et optisk harlekinmønster som er svært at få med på en fotografi. Juleklokken fremstilles i et begrænset oplag, og vil man sikre sig et eksemplar eller flere, kan man foretage en reservation via mail eller hjemmeside.
Tchai Munch holder juleåbent lørdag den 7. december kl. 10-14 med præsentation af juleklokken og andre julegodter, julekugler og lysestager. Samme dag tilbyder kollegerne hos Nyholm Cantrell Glas (Karen Nyholm og Ned Cantrell) i Nedergade 19 og Pust Glasværksted (Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen) i Adelgade 29E at man kan puste sine egne julekugler.
Hos Tchai kan man bare puste ud. Hun har udsat sit årlige udsalg til den 4. april i påsken næste år – i øvrigt samtidig med ovennævnte værksteder. Eneste tilbud hun har i denne omgang er en bowle lavet af hendes afdøde mand Finn Lynggaard, Åkander 1997, som hun sælger for ejeren. Den måler Ø 29 og H 22 cm, er i fin stand og har fra ny kostet 15.000 kroner. Den kan ses i hendes galleri – indtil en ny ejer er fundet. Der er åbent onsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 10-14 eller efter aftale på 21 46 90 09.

Koldinghus julemarked
Lørdag den 7. og søndag den 8. december hhv. kl. 10-17 og 10-16 topper julehyggen på kongeslottet i Kolding med et julemarked med over 80 udstillere og dertil et fødevaremarked med julebag, julesnaps, specialøl og andre julespecialiteter. Boderne er i alle slottets store sale, og der er musik i Riddersalen. Entré 50 kroner. Eneste glaskunstner blandt udstillerne er K.F. Gregersen fra Kolding som arbejder med Tiffany-glas
Ambassaden i Tokyo dækker op med dansk design
Statens Kunstfond fortæller i en pressemeddelse at man har forsynet Danmarks ambassade i Japans hovedstad Tokyo med et nyt spisestel Dining with Design skabt af 17 danske kunsthåndværkere og designere til repræsentationsbrug ved middage og andre arrangementer. Stellet består af service til 32 personer. Det præsenteres ved et stort arrangement den 29. november. Af glas omfatter stellet vandglas, vinglas og ølglas af Cecilie Manz for Actus og en vandkaraffel af Peter Svarrer for Holmegaard.

Kurator bag stellet er tekstilkunstner m.m. Margrethe Odgaard, og hun siger i pressemeddelelsen: ”Mit mål har været at give de spisende gæster på ambassaden en sanselig oplevelse ud over det sædvanlige – man skal både se, føle, lytte, dufte og smage. Stellet har et æstetisk smukt og rent udtryk som læner sig mod det klassiske, men som samtidig giver plads til nysgerrighed. Jeg har valgt disse kuratoriske greb ud fra en overbevisning om at oplevelsen af kvalitet og omhu i de ting vi omgiver os med, spejles i vores adfærd som mennesker.”
Stellet er en del af Statens Kunstfonds Art in Embassy-projekt som hidtil har bragt ny værker af samtidige danske billedkunstnere, designere og kunsthåndværkere ud på ambassaderne i Washington, Tokyo og London.
Det ligner næsten jul – men det er Chinese Whispers

Her et foto fra den aktuelle udstilling Chinese Whispers på Glasmuseet Ebeltoft hvor den britiske kunstner Erin Dickson har ladet 15 internationale glaskunstnere efter tur prøve at genskabe en vase hvor der – lidt ligesom i den danske ’hviskeleg’ – blot blev givet en skriftlig beskrivelse af værket videre fra kunstner til kunstner – tilmed oversat fra sprog til sprog af Google.
Glastip 26. november 2019 – Glas i mørkets lys
Anett Biliczki udstiller i Pudapest

Ungarsk-danske glaskunstner Anett Biliczki udstiller for tiden i sit hjemland på Fise Gallery i Budapest sammen med sin ungarske kollega Diána Farkas. De kalder deres duo-udstilling Close to Parallel – noget der afspejler deres fælles baggrund og måden de går til deres glaskunst og designpraksis på. Begge har de tidligere arbejdet med gips og keramik før de gik over til glas. Anett udstiller sin reliefserie Last Winter hvor hun nostalgisk trækker på erindringen om det ungarske vinterlandskab kombineret med skandinavisk minimalisme.
Genbrugsglas på arkitektudstilling
KADK, Kunstakademiet for Arkitektur, Design og Konservering, afholder fra den 28. november til den 15. januar Works + Words, Biennale for Artistic Research in Architecture – Arbejde + Ord, kunstneriske undersøgelser på det arkitektoniske felt. Læs nærmere på kadk.dk og om skolens kriterier for kunstnerisk udviklingsvirksomhed.
Hvilke projekter der ellers er med, må man besøge udstillingen for at finde du af, men der er glas repræsenteret ved Maria Sparre-Petersen. Hun er studielektor og ph.d.-studerende på Institut for Bygningskunst og Design med speciale inden for glas og keramik. Sammen med kollegerne Mette Ramsgaard Thomsen, Martin Tamke, Emil Fabritius Buchwald og Simona Hnídková fra Arkitektskolens Center for Informationsteknologi og Arkitektur bidrager hun med et projekt med 3D-printning med genbrugsglas. Råmaterialet er glasstøv, et restprodukt de har fået fra fabrikken Reiling i Holmegaard som laver emballageglas af indsamlet genbrugsglas. Maria har gennem en del år arbejdet med genbrug af glas i kunstneriske sammenhænge.
Der er fernisering på udstillingen i den store udstillingshal på Danneskiold-Samsøes Allé 51, på Holmen i København, torsdag den 28. november kl. 17-19. Der er gratis adgang, og der plejer at være åbent alle dage kl. 11-18, men mon ikke der lukket nogle jule- og nytårsdage.
Vinterudstilling med Lene Bødker i Bredgade
Bredgade Kunsthandel, Bredgade 69 i det centrale København, holder vinterudstilling fra lørdag den 30. november til den 21. december med glaskunstner Lene Bødker i selskab med keramiker Beate Andersen og billedkunstnerne Anna Lindgren, Annelise Kalbak, Bardur DC, Daniel Goldenberg, Hussein Tai og Simon Bang. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 11-16, og derefter åbent tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15.

Lene Bødker.
Krebsens juleudstilling

Galleri Krebsen i Studiestræde 17A i det indre København holder fra lørdag den 30. november til den 21. december juleudstilling med 18 huskunstnere og gæster inden for maleri, akvarel, pastel, grafik, skulptur, glas og objekter. Glasset står glaskunstner Pia Sverrisdóttir for med sine glasmalerier. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-18, lørdag kl. 12-19 og søndagene den 1.,8, og 15. december kl. 12-16. Der er fernisering første åbningsdag kl. 13-30-16.30, og som altid serveres husets hvide gløgg.
Julestue under Travbanen
Glaskunstner Anders Raad og samboen keramiker Christian Bruun under Charlottenlund Travbane inviterer i weekenden den 30. november og den 1. december kl. 12-16 til julestue i deres arbejdende værksteder. Adressen er Traverbanevej 12 i Charlottenlund.
Karen Lise Krabbe hos SAK i Svendborg
Sak Kunstbygning, Vestergade 27 i Svendborg, viser fra den 1. til den 15. december udstillingen Mørkets Lys hvor seks kunsthåndværkere og designere kaster sig ud i eksperimentel leg med deres respektive materialer og går på opdagelse i ”hvad der sker i rummet mellem lys, skygge og vand”. Glasset er repræsenteret ved Karen Lise Krabbe. De øvrige deltagere er Karen-Lisbeth Rasmussen, keramik, Dorthe Merete Lykke Jensen, strik, Anne Bannick, keramik m.m., Rikke Lunnemann, smykker, og Ulla Sonne, keramik.
Der er fernisering lørdag den 30. november kl. 14-16, der er åbent tirsdag-søndag kl. 11-16, entré 40 kroner.

Værk af Karen Lise Krabbe vist på hendes blog i omtalen af udstillingen. Her angiver hun det overordnede tema som Nordlys og sit eget tema som Efterlandskaber.
Ida Wieth på Godsbanens julemarked
Godsbanen, det store fællesskab for kunstnere og kunsthåndværkere midt i Aarhus, Skovgaardsgade 3, holder julemarked i weekenden den 7.-8. december kl. 11-17. Det handler om mad, hygge og julegaveidéer, og der er fri entré, og godsbanebeboernes værksteder er åbne. Heriblandt finder vi glaskunstner Ida Wieth som holder til på Spor 3 – og på markedet hvor hun blandt andet sælger disse julekugler.

Foto: Bo Jessen Fogh Laursen.
Louise Lagoni laver erhvervspris
Glaskunstner Louise Lagoni fra Gadevang ved Hillerød har igen i år leveret et værk til uddeling af den nordsjællandske erhvervspris som Nordea og Frederiksborg Amts Avis står bag. Nu hænger eller står værket hos sportsradarfirmaet TrackMan.

Her taler Louise Lagoni ved prisoverrækkelsen på Louisiana Museum. Foto fra hendes Facebook-side hvor man også kan finde en video med hendes tale.
Juleklokker
Der findes mange slags juleklokker, fx disse røde med knebelfjer fra Glasmagerne på Tåsinge.
