Glastip November 2018

Glastip 2. november 2018 –Allerede nu med juleglas

Marie Retpen har åbnet galleri

Glaskunstner Marie Retpen indviede den 27. oktober butikken og galleriet Galleri Retpen med skulpturelle værker og produkter i glas samt grafiske tryk.

Galleriet ligger på bopælen – som hun deler med keramiker Claus Domine Hansen – på Tingkærvej 189 i landsbyen Davine, 5220 Odense SØ), godt ti kilometer sydøst for Odense på kanten af det store sølandskab Over Sø Og Land. Kontakt Marie Retpen på 50 98 57 67.

BMSG i Odense

Britta Madsen & Søren Gøttrup, BMSG, fra Støvring udstiller for tiden i Galleri Nijenkamp i Odense – Kratholmvej 62 C, 5260 Odense S. Galleriet er åbent lørdag-søndag kl. 10-14 frem til den 25. november.

David Bowie på pladespilleren, pop-art af BMSG.

Hundested-skibe ved Navy Pier i Chicago

Backhaus-Brown og Egeværk har en masse skibe med på SOFA’s udstilling på Navy Pier i Chicago den 1.-4. november. Kig med her – rul meget langt ned og find de 27 deltagende vikingeskibe til priser fra cirka 6000 til 30.000 dollars.

Snedker Lasse Kristensen fra Egeværk har lagt denne korte video op på Facebook fra da de to kunstnerpar pakkede ud og stillede op.

Julepyntmuseum med fokus på glas

På Nygaard på Nordbjergvej 12 lige uden for Ørslev Under Skoven få kilometer vest for Ringsted ligger firmaet Brink Nordic med Helge Brink som designer og producent af blæst glasjulepynt i meget stor stil. På adressen er der dels butik og showroom som har åbent fra den 2. november til den 23. december kl. 10-16, og samtidig åbner Helge Brink sit helt eget Julemuseum på basis af hans store, private samling af gammel julepynt, både glasjulepynt og andet julepynt.

Helge Brink har gennem mange år været ivrig samler af gammel julepynt, og i takt med at samlingen er blevet større, måtte en del pakkes væk og kom aldrig rigtig frem, og det var synd, fortæller Helge Brink i en pressemeddelelse. Efter en rokade på gården er der skabt plads til et museum hvor han nu kan udstille sine smukke gamle glasting med mere, så andre også får mulighed for at se det der inspirerer ham i hans arbejde som designer.

Helge Brinks grundinspiration hidrører fra barndommens juleaftener hos farmoren og farfaren hvor træet var pyntet med nyt, gammelt, hjemmelavet og købt julepynt. Især de glimtende julekugler fascinerede drengen. Og det er så blevet til en livslang passion og en større virksomhed. År for år skaber og genskaber Helge Brink ny modeller som mundblæses af europæiske glashåndværkere. I dansk og skandinavisk tradition. Ikke bare julekugler i alskens farver og dekoration, men også andre glasfigurer af snart sagt enhver slags fra nisser over postkasser, flag, skilderhuse, støvler, biler, bygninger og dyr til pølsevogne. Forsølvet indvendig og hånddekoreret udenpå. Til priser fra 30 til 1700 kroner.

Eksempler på glasjulepynt fra Brink Nordic, her nederst en nyhed inde for julekuglerne.

Brink Nordics glasjulepynt forhandles via webshoppen, flere steder i udlandet og herhjemme blandt andet hos Royal Copenhagen, Amalienborg Slot og Illums Bolighus.

Morten Klitgaard på international glaskunst-biennale i Haacht

Den belgiske kunstfond Kunststichting Perspektief vzw afholder skiftevis internationale keramik- og glasbiennaler. I årets glasbiennale – link 1 og 2 – deltager 36 censurerede glaskunstnere fra 16 lande i den hidtil største udstilling af kunstglas i Belgien. Heriblandt danske/bornhomske Morten Klitgaard.

Udstillingen åbner den 30. november kl. 20 og er derefter åben til den 9. december. Det foregår i Gemeenschapscentrum eller Cultural Community Art Center Den Breughel* i den lille belgiske/flamske by Haacht cirka 25 km nordøst for Bruxelles.

* Efter den flamske malerfamilie som levede i 1500tallet, staves også Breugel og Bruegel. Blandt andet kendt for puslespilsmotiverne.

Mere om Gerner-Jahncke

Galleri A Petersen fortæller i deres seneste nyhedsbrev om den ”forrygende” åbning på deres udstilling Japan Retur for snart en måneds tid siden– se Glastip 29. september. Og det var virkelig en åbning med en meget stor tilstrømning hvor man blev lukket ind i hold. Nyhedsbrevet omtaler blandt andre det udstillende glas-par Johanne Jahncke og Rick Gerner, Gerner-Jahncke, og deres arbejder med lerarter hentet hjem fra Japan.

Parret viser på udstillingen deres eksperimenter med en række prøver i små keramikpotter hvor ler fra forskellige lokaliteter i Japan er smeltet til glas og afslører de fineste farveforskelle i det grønne glas. Ler fra Japan er også brugt som glasur på en række keramikvaser – som sælges hos A Petersen i seks forskellige farver. Og så henvises der i øvrigt til portrætartiklen om designparret i Rigetta Klints ny bog Håndværk – se Glastip 9. oktober.

Foto: Galleri A Petersen.

Og netop Rigetta Klint har for nylig skrevet i sin blog SLOWFASHIONhouse om udstillingen hos A Petersen med en særlig omtale af brodøsen Tine Wessel, men også med henvisning til en lille artikel om ’hvem der blæser glas til Noma mens kokkene på Noma går og laver mad’. Det gør nemlig Johanne Jahncke sammen med Jason Svendsen i hvis værksted på Frederiksberg hun for tiden arbejder.

Johanne og Jason i arbejde – med juiceglas designet af Ninna Nørgaard. Fotos Rigetta Klint, SLOWFASHIONhouse.

I en anden Rigetta Klint-artikel om kunsthåndværk i ’Udkantsdanmark’ er der i øvrigt en omtale med foto af Rick Gerner.

På A. Petersens hjemmeside finder man øvrigt 43 små præsentationsvideoer med deltagere i udstillingen Japan Retur, herunder Gerner-Jahncke samt Ned Cantrell, Maria Koshenkova, Tora Urup og Ida Wieth.

Er Bente Sonne for kort eller piben for lang?

Glaskunstner Bente Sonne fra Svendborg har på Facebook lagt dette foto op med bemærkningen – ”Ind imellem ville det gøre det nemmere at være lidt højere.”

Glastip 5. november 2018 – Glashistorie

Første spadestik til Det ny Holmegaard

Lørdag den 10. november klokken 10-12 er alle velkommen til første spadestik og begyndelsen på renoveringen og ombygningen af det snart 200årige gamle, men nyligt ophørte Holmegaard Glasværk til museumskomplekset Det ny Holmegaard på Glasværksvej 54 i Fensmark, 4684 Holmegaard.

Det er borgmester Carsten Rasmussen, Næstved Kommune der byder velkommen, og der er taler af administrerende direktør for sponsoren Realdania og formand Torben Nielsen for Museum Østdanmark og Ny Holmegaard Fonden. Sidstnævnte vil afsløre stedets navn. Undervejs giver glasorkestret Urania et par numre. Fra kl. 10.40 er der ’folkefest’ og rundvisninger.

Det ny Holmegaard etableres i et samarbejde mellem Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark hvori indgår blandt andet Næstved Museum – som den institution der har fået overdraget Holmegaards kæmpestore prøvesamling m.m. fra Rosendahl som nu ejer Holmegaard-navnet. Hovedsponsor til renoveringsprojektet til 125 millioner kroner er Foreningen Realdania med 35 millioner, de øvrige sponsorer er 15. Juni Fonden, Brand af 1848, Gavefonden, Knud Højgaards Fond, LAG Sydsjælland, Næstved Kommune og A.P. Møller Fonden.

Glasværket genåbner efter planen i sin nye version i 2020 og kommer på museumssiden til at rumme tusindvis af kvadratmeter med historien om produktionen af glas på stedet inkl. 35.000 stykker glas lavet på stedet, foruden blandt andet 7000 stykker Kähler-keramik og 5000 tegninger til Kähler-keramik, 10.000 års historie om dansk design og kunsthåndværk og en del andet.

Realdania har i anledning af renoveringsarbejdets begyndelse den 5. november udsendt en pressemeddelelse med lidt om historien og planerne og nogle udtalelser:

”Siden 1825 har Holmegaard Glasværk ligget på kanten af Holmegaard Mose i Næstved. Et internationalt anerkendt brand som har sat dansk design på verdenskortet... Holmegaard Glasværk er en lokal perle og en institution i dansk industri- og kulturhistorie. Det var en by i byen med skole, kro og kapel. Et flagskib for udvikling. Det gamle glasværk lukkede og slukkede for ti år siden. Nu bliver fabriksbygningerne, industriområdet og Danmarks største højmose genoplivet som nyt omdrejningspunkt for formidling, uddannelse, erhverv og familieoplevelser med fokus på historie, design og kunsthåndværk. Holmegaard-projektet er et godt eksempel på hvordan museer i samarbejde med kommuner, virksomheder, fonde og filantropiske foreninger samt ildsjæle kan bidrage til samfunds- og byudvikling.

– Holmegaard er en del af Næstveds DNA. Nu rejser vi det igen med respekt for historien og de stolte håndværkstraditioner, og jeg er sikker på at det bliver en magnet for kreativ udvikling og for mange forskellige typer arbejdspladser. I Næstved Kommune har vi arbejdet målrettet for at denne her dag skulle komme, og byrådet har prioriteret Holmegaard økonomisk. Jeg vil gerne sige en stor tak til alle der har troet på Det ny Holmegaard, og som har støttet, sådan at vi nu igen kan tænde lyset i Danmarks smukkeste fyrtårn af glas, lyder det fra Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune.

– Med projektet markerer Museum Sydøstdanmark at vi tænker længere end at berige os alle sammen med relevant historisk viden, men også skaber reelle værdikæder både lokalt og nationalt. Det ny Holmegaard skaber således lokal vækst inden for handel, erhverv og turisme og grobund for national vækst med ny design og kunsthåndværk, siger Torben Nielsen, bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark og Ny Holmegaard Fonden.

– Bygningerne, industriområdet og den omgivende højmose vil i fremtiden være kilde til læring, oplevelser og inspiration for mennesker i alle aldre. Projektet er et rigtig godt eksempel på, hvordan man med historien i ryggen kan puste nyt liv i et område og en bygningsarv til gavn for alle mennesker. Vi glæder os til at følge projektet i den kommende fase," siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.

Holmegaard Glasværk, der er anlagt i 1825, var engang en dynamo for udvikling af en hel egn med arbejdspladser og for nytænkning inden for håndværk, kunstnerisk udvikling, erhverv og teknologi. Værket er udvidet af flere omgange, og omkring glasindustrien opstod en by med sit eget liv. Men efter næsten 200 år måtte glasværket give op. Fabrik og de tilhørende bygninger mistede deres funktion og stod tomme hen.

Hverken Museum Sydøstdanmark eller Næstved Kommune var indstillet på, at det unikke industriminde med dets særegne arkitektur og historiske bygninger skulle få lov at forfalde. Sammen har de udviklet et projekt der skal genrejse og bruge bygningsarven ved at tilføre et nutidigt indhold som har afsæt i stedets historie og tradition for godt håndværk og innovation. Glasværket genopstår under navnet Det Ny Holmegaard.

På Det ny Holmegaard vil der blandt andet blive mulighed for at opleve Nordens største glassamling. De gamle bygninger vil også rumme et kunsteksperimentarium for alle sanser og glas på mange måder. Her bliver verdens største samling af Kählerkeramik udstillet side om side med særudstillinger med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, skiftende udstillinger fra Museum Sydøstdanmarks samlinger og en specialudstilling med 10.000 års kunsthåndværk. Det nye kulturelle kraftcenter vil også tilbyde muligheder for at afholde events, koncerter, konferencer og udvikle tilbud om undervisning i værksteder hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder. Der bliver plads til et kultur- og kunsthistorisk bibliotek, spisesteder, museumsbutik og designsalg, kunstner- og studieboliger og endelig udlejning af lokaler til lokale kunstnere og håndværkere.”

Mere julepynt af glas

Onsdag den 14. november kl. 19.30 holder Glashistorisk Selskab Aalborg møde på Vejgård Bibliotek, Hadsundvej 35, 9000 Aalborg. Medlemmer medbringer deres glasjulepynt, og glaskender for sig Jan Kock causerer over emnet.

Glastip 12. november 2018 – VÆRK

Pernille Strange og Kari Mølstad har en kærlighedshistorie i Officinet

”Et vildt ridt gennem eksplosiv glæde, dybe afgrunde, afbalanceret klarhed. Eufori, panik, usikkerhed, glæde, besættelse, afmagt, nærvær og magi. Velkommen til et sanseligt eventyr fortalt i glas og metal,” hedder det i Danske Kunsthåndværkere & Designeres omtale af den igangværende udstilling i Officinet i Bredgade 66 i København. A Love Story hedder udstillingen med arbejder af smykkedesigner Pernille Strange og glaskunstner Kari Mølstad. Udstillingen kan ses til og med den 25. november tirsdag-søndag kl. 12-16.

De to kunstnere arbejder i hver deres materialer sammen om at beskrive hvordan forelskelsen og kærligheden rammer og udvikler sig. Og tilskuerne inviteres med til at involvere sig, røre og sanse. Udstillingen skal være tilgængelig, ikke noget med andagt og respekt på behørig afstand. Det skal være både festligt, folkeligt og fornøjeligt uden at være banalt, og med stadig fokus på deres respektive materialer og håndværk.

Kari Mølstad, Field, Cone, Delta, Vertex, blæst slebet glas, 2018, 20-50 cm høje, foto Jørn Hagen.

Pernille og Kari er fra henholdsvis Danmark og Norge. Norske Kari Mølstad er uddannet ved Glas- og Keramikskolen på Bornholm, og det er danske Pernille Strange også. Dengang hed hun Pernille Knudsen, hun danner i øvrigt par med glaskunstneren Theis Strange, og parret har tidligere blandt andet bestyret glashytten ved Glasmuseet Ebeltoft. Nu betegner Pernille sig som smykkedesigner. De to udstillere har altså fælles baggrund i glasset, og Pernille har i øvrigt i en periode arbejdet med glas i Norge. Kari holder til i Lillehammer – Hett Glass Studio. Pernille og Theis har fælles værksted i Værløse – Studio Strange.

Kari Mølstad og Pernille Strange vil være at træffe i Officinet i weekenderne hele udstillingsperioden, og der vil være artist talks og personlige fremvisninger. Vi vender tilbage når vi ved noget mere.

Lene Tangen og 24 andre skandinaver i London

London-galleriet Vessel Gallery åbnede forleden udstillingen New Scandinavian Glass med 25 skandinaviske glaskunstnere. At den dansk uddannede, nu i Norge virkende glaskunstner Lene Tangen er med, har hun selv fortalt. Men det har ikke umiddelbart været muligt at finde en deltagerliste. Udstillingen løber til den 22. december. Der er åbent mandag-lørdag kl. 10-18. Adressen er 114 Kensington Park Road.

En af plakaterne for udstillingen er med et foto af et af Lene Tangens arktisk inspirerede glasarbejder.

Karen Nyholm i kbh kunst

Den 17. november kl. 12-15 har det københavnske galleri kbh kunst fernisering på årets sidste udstilling, #kbh exit 18, en gruppeudstilling med stedets faste kunstnere, heriblandt glaskunstner Karen Nyholm fra Ebeltoft.

Der er åbentonsdag kl. 11-17, torsdag kl. 11-19, fredag-lørdag kl. 11-15 samt søndag den 2. december kl. 12-16 frem til den 21. december.

Jul hos Hebsgaard

Hebsgaard A/S ved Lisbeth og Per holder i weekenderne den 17.-18. og 24.-25. november juleudstilling med salg af glasting, små skitser og modeller i værkstedet på Mønvej 30 i Præstø. Alle dage kl. 12-15. Parret har igen ”været på hylder, i skuffer og andre gemmer og fundet en række forskellige kunstværker til forskellige – og oftest fordelagtige – priser. Så der bliver rig lejlighed til at gøre et godt juleindkøb til kunstforeningen, familien, vennerne – eller en god julegave til sig selv,” som de siger.

Karin Mørch hos Etienne Gallery i Holland

Glaskunstner Karin Mørch har indledt et samarbejde med hollandske Etienne Gallery, og Karin lægger ud med ti arbejder som i første omgang vises på kunstmessen PAN Amsterdam (hal 8, stand 141) fra den 18. til den 25. november.

Amorphoes, koboltblå, 2018, 30x36x8 cm.

LandSKAB af Tchai Munch

Lørdag den 24. november kl. 12 holder Tchai Munch reception på sin ny udstilling LandSKAB i sit galleri i Nedergade 23 i Ebeltoft. I sit seneste nyhedsbrev beretter Tchai grundigt om hvordan hun ad flere veje – rundt i Mols Bjerg og jorden rundt – er kommet tilbage til sit helt oprindelige udgangspunkt i keramikken som hun forlod da hun på Skolen for Brugskunst traf glasset (og Finn Lynggaard). Det er især istiden med dens landskabsdannelse der har inspireret hende – isen og jorden – glasset og leret. Mange af udstillingens værker er kombinationer af de to materialer.

Også Finn Lynggaard lod sig inspirere af Mols Bjerge, akvarel gengivet i Tchai Munchs nyhedsbrev.

Mellem himmel og hav

I tilknytning til udstillingen Blå afholder Glasmuseet Ebeltoft søndag den 25. november kl. 14 arrangementet Mellem himmel og hav med et foredrag af kunsthistoriker Ditte Meyer Nielsen med en kunsthistorisk rejse om farven blå. Jomfru Marias kappe var blå, Pablo Picasso havde en blå periode, og den amerikanske kunstner Yves Klein opfandt sin helt egen blå farve. Hvad er det med farven blå der bliver ved med at fascinere kunstnere?

Foredraget foregår i Glasuniverset, det er gratis når entréen er betalt, men det er først-til-mølle.

VÆRK

For tredje gang holder Danske Kunsthåndværkere & Designere julemarked i haven til Designmuseum Danmark. Med 10.000 gæster sidste år er markedet en stor succes og er kommet for at blive, og derfor har arrangørerne besluttet at give markedet det navn der står i overskriften, og som skal signalere at markedet rummer professionelt kunsthåndVÆRK og design. Markedet beholder dog sin julestemning med café, hænge-ud-møbler og musik.

Markedet afholdes i to weekender med skiftende udstillere hver weekend, i alt 76 kunsthåndværkere og designere med tekstil, glas, keramik, smykker, grafik og papir m.m. Det er weekenderne den 30. november, den 1. og den 2. december samt den 7., 8. og 9. december. Åbningstiderne er fredag kl. 12-17 og lørdag-søndag kl. 10-17. Designmuseet finder man i Bredgade 68, København K. Blandt udstillerne har vi spottet glaskunstner Anne Flohr og Maj Winther Christensen som arbejder i både glas og keramik.

Fotograf Christoffer Askman.

HOLMEGAARD VÆRK

Dette er det ny navn på det der hidtil er blevet kaldt Det Ny Holmegaard, og som blev afsløret den 10. november ved igangsættelsen af renoveringsarbejdet af det gamle glasværk i Holmegaard.

TV Øst bragte denne lille reportage fra arrangementet med bidder af talerne og af glasorkestret Uranias musiceren. Undervejs kan man fange et glimt af den prominente Fensmark-borger Torben Jørgensen, veteran fra Holmegaards Glasværk og stadig aktiv glaskunstner.

Der er også denne halv time lange, knap så professionelle videooptagelse som er lagt op på Holmegaard Værks Facebookside. Godt 25 minutter inde i optagelsen kan man se hvordan det ny navn afsløres – Holmegaard Værk med en tagline* der lyder For sans og samling. Og så kan man høre orkestret Urania spille deres glashornmusik for fuld udblæsning og i fuld udstrækning.

* En tagline er en kort og fyndig tekst der beskriver hvad noget står for eller er til for eller lignende.

Nyholm-Cantrell har leget med glas i Orrefors Park

Orrefors Park i Orrefors, Sverige, afholdt den 10. november artist talk og demonstration med det danske glaskunstnerpar Karen Nyholm og Ned Cantrell. Det er jo overstået, men vi bringer her et par fotos fra annonceringen af arrangementet illustrerende den form for humoristiske skulpturer parret kan lave med deres genuine håndværk og finurlige fantasi.

Et badedyr bliver til.

Glastip 20. november 2018 – Glasfristelser

De 25 udstillere på Vessel i London

Den 12. november skrev vi om udstillingen New Scandinavian Glass i London-galleriet Vessel Gallery med 25 skandinaviske glaskunstnere. Her er deltagerne i den rækkefølge de vises i udstillingskataloget:

Ann Wåhlström, Backhaus & Brown + Egeværk, Beate Einen, Bjørn Friborg, Carl Cyrén, Fredrik Nielsen, Gunnel Sahlin, Hanne Enemark, Helmi Remes, Ida Wieth-Knudsen, Johannes Rantasalo, Lena Bergström, Lene Charlotte Tangen, Ludvig Löfgren, Kari Mølstad, Karin Mørch, Kirsten Storesund, Maria Bang Espersen, Mårten Medbo, Micha Karlslund, Morten Klitgaard, Noam Dover, Peter Hermansson, Sara Lundquist, Simon Klenell, Stine Bidstrup, Trine Drivsholm og Vidar Koksvik. Foto fra kataloget.

Glasmuseet Ebeltoft de næste måneder

De igangværende fire udstillinger på Glasmuseet Ebeltoft er:

  • Mapping Denmark IV med glasskibe fra Backhaus-Brown og Egeværk til årets udgang
  • Study-udstillingen Restrain & Release med Maria Koshenkova til den 13. januar
  • Afgangsudstillingen Material World med glaskunstnerne Bjørn Kauffeldt og Siri Emilie Maltha også til 13. januar
  • Udstillingen BLÅ med et udvalg fra museets samling af værker med temaet blå til 31. marts

Værker fra serien Layers-of-Movements af afgænger Siri Emilie Maltha, foto Dorte Krogh.

For tiden og frem til den 25. november er det glaskunstnerne Hans Vange, Lønstrup, og Bjørn Kauffeldt, en af årets afgængere, der bemander museets værksted.

Weekenden den 1.-2. december holder museets butik julesalg.

Den 26. januar åbner museet endnu to Study-udstillinger:

  • Nyctophilia – Light in the Absence of it, med japanske Rui Sasaki og svenske Nina Westman
  • Murmur, med engelske Pippa Beveridge

Pust din egen julekugle og julesalg

Ned Cantrell og Karen Nyholm med glasværksted Nedergade 19 i Ebeltoft holder jul:

Lørdag den 24. november kl. 10-14 kan man under vejledning puste sin egen julekugle. Det gælder børn fra fem år og voksne. Glasset skal afkøles langsomt, og derfor kan den færdige kugle først afhentes to dage efter. Det koster 150 krone per kugle. Det er ikke muligt at bestille tid, så der kan opstå lidt ventetid. Mens man venter, kan man hygge sig med friskbagte vafler til ti kroner inkl. saftevand fra Matildes Vaffelbod.

Lørdag den 1. december kl. 9-14 holder parret julesalg med 2. sorteringsglas, eksperimenter, prøver og unika fra det forgangne år. Og de byder på gløgg og andet sødt.

Julefristelser på Østersøkysten

Baltic Sea Glass åbner julesæsonen med julestue i weekenden 24.-25. november kl. 10-17. Foruden vaser, vinglas, lysestager og smykker består sortimentet på denne tid af året af nisser, engle og snemænd. Herfra og til den 23. december er der åbent alle ugens dage.

Søndag den 9. december holder de to glaskunstnere Maibritt Jönsson og Pete Hunner Lysets Fest med hundredvis af stearinlys i værkstedet. Kl. 15 spiller guitarist Jacob Bondo Schultz.

Bettina Schori i Svendborg

Weekenden den 24.-25. november repræsenterer Bettina Schori glaskunsten på Kunstnernes Julebazar i SAK Kunstbygning i Svendborg hvor hun er sammen med 34 andre kunsthåndværkere af alskens slags. Det er kl. 10-17, det er Vestergade 27, og der er 20 kroner i entré.

Line Gotfred Petersen fire steder i Jylland

Den flittige markedsdeltager, glasblæser Line Gottfred Petersen i Alling ved Ry udstiller i weekenden den 24.-25. november kl. 10-17 i Galleri Molevit ved Fusingø, Nørre Ålumvej 20, Ålum uden for Randers.

Den 1. december kl. 10-16 dukker hun op på julemarkedet på Heart, Herning Museum, på Bitten og Aage Damgaards Plads 2. Og dagen efter kl. 11-17 gælder det julemarkedet på slotshotellet Sophiendal Gods, Låsbyvej 82 i Veng per Skanderborg. Begge steder sælger Line glas, smykker og julepynt, blandt andet vaser, æg med fjer, sandblæste glas, dugdråber og vintertræer.

Og weekenden den 8.-9. december er Line Gottfred Petersen med på julemarkedet på Godsbanen, Skovgaardsgade 3 i Aarhus hvor hun sælger af sit sortiment af smykker samt julepynt som fugle, sandblæste hjerter, isblomster og uroer.

Sandblæsningsdekorerede glashjerter af Line Gottfred Petersen.

Åbent hus hos Bødker og Snitker

Weekenden den 24.-25. november kl. 11-16 er der åbent hus i Gasværket på Roskilde Havn. Det gamle gasværk er hjemsted for RoS Galleri, to keramikere, en billedkunstner, en tekstilkunstner samt de to glaskunstnere Lene Bødker og Skak Snitker.

GlasSkårene holder juleudstilling

Weekenden den 24.-25. november kl. 11-16 holder gruppen GlasSkårene juleudstilling hos Hanne Werner, Nordre Strandvej 86 C i Helsingør hvor der sælges kunstglas, brugsglas og bronzekunst. Gruppen består foruden Hanne Werner af Peter Schousboe, Inge Steen, Annette Stigsgaard og Vinca Thiele.

Eksempler på hvad Hanne Werner laver, øverst en kvabso, en stenbider-hun, nederst en stenbider-han.

Mikkel Yerst på Kunstkontoret

Hos Jeanette Westfahl i Galleri Kunstkontoret i den gamle kuskebolig på Søndervej 54 i Virum nord for København er der fra den 25. november og hver søndag til og med den 23. december kl. 11-17 juleudstilling – Kunst og Jul. Blandt udstillerne finder vi glasblæser Mikkel Yerst fra Yerst Glas i Silkeborg med et udvalg af skåle og vaser samt glasnisser med huer i forskellige farver. ”Alt unikt og professionelt udført i smukke farver,” som Jeanette Westfahl skriver. Og hvis ikke åbningstiden passer, kan man aftale noget andet med hende på telefon 20 32 26 13.

Artist Talk i Officinet

I Glastip den 12. november skrev vi om den igangværende udstilling A Love Story i Officinet i Bredgade 66 i København med smykkedesigner Pernille Strange og glaskunstner Kari Mølstad. Udstillingen kan ses kl. 12-16 til og med søndag den 25. november, og på den sidste dag kl. 14 har Kari og Pernille arrangeret en artist talk hvor de vil tale om udstillingskonceptet, om deres samarbejde og om tankerne bag det hele. Og der vil være mulighed for at stille spørgsmål, fx om de enkelte værker og deres rolle i ’kærlighedshistorien’.

Julerendezvous i Atelier Lykkeberg

Billed- og glaskunstner Marianne Lykkeberg har fra den 30. november til den 21. december besøg af billedkunstner Geert Daae Funder i sit atelier og galleri Kronborg 2B i Helsingør – ind gennem porten til Kronborg og til venstre. Der er åbent tirsdag-torsdag og lørdag-søndag kl. 11-15 i. Der er fernisering fredag den 30. kl. 13-17.

De to billedkunstner er begge eksperimenterende på en opløftet, fabulerende måde og viser nye og spændende værker der appellerer til fantasiens frie udfoldelse. De er begge ude i et ærinde om nytænkning og uden falbelader der nok kan få de små grå til at galoppere, og kunstnerne til at fortælle historier. Den konkrete, filosoferende Daa Funders og den mere koloristisk/ekspressive Lykkeberg giver en helt ekstraordinær oplevelse... Fortæller Marianne Lykkeberg i sin pressemeddelelse.

Julemarked på Trapholt

I weekenden 1.-2. december kl. 10-17 er der julemarked på Kunstmuseet Trapholt i Kolding med stader af 55 kunsthåndværkere og designere – plus en stand hvor man kan lave sin egen Kay Bojesen-sprællemand. I stadeholderfeltet har vi spottet tre glaskunstnere – Helle Dupont, Karin Graungaard og Aoife Soden.

Julestue hos Anders Raad og nabo

I weekenden den 1.-2. december kl. 12-16 er der julestue med gløgg og hjemmebag i de sammenhængende glas- og keramikværksteder på Traverbanevej 12 i Charlottenlund. Det er hos keramiker Christian Bruun og glaskunstner Anders Raad, og hos Anders bliver der hele weekenden pustet glas. Så kan man hygge sig i varmen fra ovnene og se på al deres kunsthåndværk – som det er meningen man skal blive i julegavehumør af. Og de der puster de to dage, er foruden Anders Raad glaspusterne Christian Nørgaard Marcus-Møller og Richard Thunberg – som her ses ved en lignende lejlighed sidste år i godt humør og i gang med glasset på Anders Raads værksted.

Christian til venstre og Richard til højre, foto fra Richard Thunbergs Facebook-side.

Glastip 28. november 2018 – Glasjul og glaspost

Annette Gulbæk hos Galleri Uggerby

Galleri Uggerby, Strandvejen 89 i Lønstrup per Hjørring holder juleudstilling frem til jul med åbent fredag kl. 13-16 og lørdag-søndag kl. 13-17. En af udstillerne er den dansk-svenske glaskunstner Annette Gulbæk fra Småland.

Juleudsalg i Keramik- og Glasværkstedet

Keramik- og Glasværkstedet i Kronprinsessegade 43 i det centrale København holder julesalg kl. 15-19 bydes på varm gløgg. Butikken fyldes op med nedsatte varer og god 2- sortering fra det blandede sortiment af kopper, skåle, kander, glas, lamper og meget mere. Udsalget slutter lørdag den 1. december, og der åbent torsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-14.

Designerne bag butikken er den i Sverige boende og arbejdende glaskunstner Sia Mai, keramikerne Annemette Kissow og Kristina Vildersbøll samt gruppen Claydies med keramikerne Karen Kjældgård-Larsen og Tine Broksø. Annemette Kissow er grundlæggeren af værkstedet/butikken og den eneste der har værksted på stedet.

Glasjul på Amager

Vi minder lige om julemarkedet hos Rikke Bruzelius i Glasseriet i Magstræde 6 nær havnen i Dragør i weekenden den 1.-2. december kl. 11-16 med gode tilbud i hele sortimentet og gode rabatter på 2. sortering. Det er Rikkes 22. julemarked, og der er varm gløgg og brunkager bagt i afspændingsovnen.

Jul i Galleri Krebsen

Den 1.-21. december holder Galleri Krebsen, Studiestræde 17A i det centrale København juleudstilling med 22 kunstnere, dels galleriets faste kunstnere, men også gæstekunstnere fra flere lande. Blandt de faste finder vi glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-18, lørdag kl. 11-16 og søndag kl. 12-16. Åbningsdagen lørdag den 1. december kl. 13-17 er der fernisering med hvid gløgg.

Pia lagde for leden nogle foto, blandt andre dette, ud på sin Facebook og skrev: ”Ny fase i min arbejdsproces. Skitser og så vælge hvilken vej? Og vupti, der sker snart noget.” Er det mon noget af det hun har til os på juleudstillingen?

Julesalg i Ebeltoft

Glas til salg – herunder 2. sortering, eksperimenter, prøver og unika – alle glasstederne i Ebeltoft: Lørdag den 1. december kl. 9-14 hos Møhl & Drivsholm, Stockflethsvej 143B, Pust Glasværksted, Adelgade29E, Nyholm Cantrell Glas, Nedergade 19 og Ebeltoft Glas, Nedergade 23, og lørdag den 1. og søndag den 2. december kl. 10-16 hos Glaspusteriet Møller & Rønholm, Kystvejen 169, og Glasmuseet Ebeltoft, Strandvejen 8.

Bettina Schori og naboer holder julemarked

På adressen Birkedommervej 29-31 i København NV er der cirka et dusin kunstnere og kunsthåndværkere der har deres værksted – tre der arbejder med illustration og grafik, en tekstilkunstner, otte keramikere og glaskunstner Bettina Schori. De holder julemarked med gløgg og sælger førsteklasses kunsthåndværk – også i 2. sortering – fredag den 7. december kl. 15-19 og lørdag den 8. december kl. 10-16.

Glasposten nr. 4, 2018

Årets fjerde nummer af Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten indledes med formand Karen Siunes leder med en gennemgang af hvad muset har budt sine gæster i årets løb. Det vil vi ikke repetere her, blot bifalde overskriften: Spændvidden er stor! Og det er den jo blandt andet fordi udstillingerne til stadighed skifter. Noget som lederen indledningsvis konstaterer, ikke altid er potentielle gæster bevidst. Ja, hvordan får man fortalt folk at det glasmuseum de sidst så, ikke er det samme som det de nu kan se?

Jan Kock fra Venneforeningens bestyrelse har en artikel om billedkunstneren H.A. Brennekilde (1857-1942) som arbejdede på flere felter, og som blandt andet var en af pionererne inden for dekoration af designet glas. I nogle år efter forrige århundredskifte var Brendekilde engageret af Fyens Glasværk til at tegne forlæg til dekorationer der blev udført af arbejdere på værket. Dekorationerne på glasset var ikke signeret, så man ikke se på det hvem der lavede forlægget. Men Jan Kock kan fortælle at der er en publikation på vej fra Glashistorisk Selskab Aalborg med gengivelse af flere hundrede forlæg.

Jan Kock har desuden et portræt af glaskunstner Rikke Precht som bor i Lønstrup, og som var med til at arrangere dette års landsmøde i Glasnettet samme sted – byen rummer tre andre glaskunstnere. Jan Kock har også en anmeldelse af Ole Villadsens nye bog Moderne glaskunst i danske kirker. En billedguide. Samme forfatter udgav for seks år siden den noget bredere favnende bog Dansk glaskunst – glasudsmykninger i kirker og det offentlige rum. Begge på forlaget Frydenlund.

Museets medarbejder Pia Strandbygaard Bittner har en gennemgang af vinterens begivenheder på museet – som har være omtalt i Glastip eller bliver det.

Direktør Jan Mølgaard beskriver ledsaget af arkitekttegnede illustrationer den planlagte udvidelse af museet med blandt andet en stor cirkelformet bygning mellem det der hidtil har været den nye fløj og værkstedet. De bliver med udsigt mod vest til Ebeltoft Vig, og projektet omfatter også ombygning af den nuværende indgang og værkstedet. Glasmuseets Venner og Syddjurs Kommune har betalt arkitektkonkurrencen, nu søges byggeriet finansieret med eksterne bidrag og fundraising.

Lisbeth Lund fra Venneforeningens bestyrelse har en rigt illustreret beretning fra foreningens udflugt til Venedig i september.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft