Glastip November 2016

Glastip 9. november 2016 – Marmoreret glas

Juleudstilling i Galleri KBH kunst

Gallerist Helle Borre i Galleri KBH kunst, Østersøgade 34 (på hjørnet til kunstnergaden Rørholmsgade) i København præsenterer galleriets faste kunstnere – flere end 20 ”up-and-coming og etablerede kunstnere” med flere end 200 værker – på årets juleudstilling White and Stormy. Der er fernisering lørdag den 12. november kl. 13-15 med gløgg og småkager. Blandt udstillerne er glaskunster Karen Nyholm, Ebeltoft.

Udstillingen kan ses til og med den 22. december – onsdage kl. 11-17, torsdage kl. 11-15, fredag-lørdage kl. 11-15 og søndag den 4. december kl. 12-16. Der er desuden åbent efter aftale på 61 66 66 46.

Marmoreret glas fra Fyens Glasværk

Niels Andersen, odenseansk glaskender og antikvitetshandler, udgiver på forlaget Kle-art bogen Marmoreret glas fra Fyens Glasværk og andre specialproduktioner omkring år 1900. Bogen er rigt illustreret, på 176 sider og koster 298 kroner (vejl.).

Bogens forside.

Fyens Glasværk skilte sig på flere punkter ud fra andre danske glasværker omkring år 1900. Værket specialiserede sig og fremstillede blandt andet et meget stort antal produkter til belysning. Desuden ansatte værket kunstnere til at skabe en produktion af kunstglas sådan som det foregik andre steder i Europa.

I forbindelse med udgivelsen har forfatteren arrangeret en udstilling med nogle af de glas der beskrives i bogen. Den kan ses fra den 16. til den 27. november i udstillingsbygningen Filosoffen på Filosofgangen 30 i Odense. Tirsdag den 15. november kl. 16-19 er der fernisering, og her vil Niels Andersen præsenterer bogen og udstillingen.

Niels Andersen har tidligere sammen med Torben Errbo udgivet bøgerne Dekorerede Danske Glas (2008) og Danske Lommelærker (2011).

Jul med hos Brink Nordic

Det danske glasjulepyntfirma Brink Nordic holder julestue hjemme på gården Nygaard på Nordbjergvej 12, Ørslev Under Skoven ved Ringsted. Det er i weekenderne 26.-27. november og 3.-4. og 10.-11. december alle dage kl. 10-16. Her kan man se hele udvalget af det af Helge Brink designede og europæisk producerede blæste glasjulepynt af den klassiske slags med mange gamle og nye motiver. Udvalgte varer sælges med gode rabatter.

Brink Nordic deltager igen i år med en bod i Jul i Tivoli i København fra den 19. november og året ud.

Brink Nordic lancerer hvert år en del nyt glaspynt – her noget der passer til årstiden.

Åbent hus hos GlasSkårene

Lørdag-søndag den19. og 20. november kl. 10-16 er der åbent hus hos glaskunstnergruppen GlasSkårene som sælger glaskunst fra 20 til 5000 kroner. Vareudbuddet omfatter engle og juletræer, helligkonger og sejlskibe, fade og smykker, eksperimenter og skæverter – som de selv beskriver det.

Gruppen består af Peter Schousboe, Inge Steen, Annette Stigsgaard, Vinca Thiele og Hanne Werner, og arrangementer foregår hos sidstnævnte på Nordre Strandvej 86 C i Helsingør. Det vil være mulighed for at se noget af det udstyr gruppens glaskunstnere bruger. Der demonstreres blandt andet sandblæsning, og de modige får lov til at sandblæse et stykke glas de selv har dekoreret med afdækning med tape. Gruppen giver en kop varm te eller kaffe.

Juleudstilling hos Hebsgaard A/S

Lisbeth og Per Hebsgaard har atter været i gemmerne og fundet en række værker til forskellige og oftest fordelagtige priser, og hvis man vil gøre et godt juleindkøb til kunstforeningen, familien, vennerne eller sig selv, skal man komme til julemarked i weekenderne 19.-20. og 26.-27. november alle dage kl. 12-15. Der vil også være mulighed for at se værkstedet. Adressen er Mønvej 30 i Præstø.

I år er firmaet fyldt 30 år, og i den anledning får de første ti kunder på hver udstillingsdag en lille gave specielt fremstillet i anledningen af jubilæet.

Jubilæet markeres i øvrigt også med den igangværende udstilling på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Udstillingen kan ses året ud, og næste år kommer den til Sophienholm et par måneder i løbet af juni-juli-august.

Desuden har Hebsgaard i år indviet en udstilling i et transformatortårn mellem numrene 36 og 38 på Skovhusevej ti kilometer syd for Præstø mellem Mern og Stensved. Udstillingen er arrangeret af Jungshoved Lokalråd, og der er altid åbent i det 1½ x 1½ x 5 meter store rum i tårnet. Sjællands Tidende havde tidligere i år denne reportage fra indvielsen af fire kunsttårne som lokalrådet står for – illustreret med foto fra det indre af Hebsgaards tårn med en hængende glasfugl og spejlbeklædning som man gerne må ridse sit navn i.

Byens Kunst- & Julemarked i Ridehuset i Aarhus

Igen i år er der i måneden op til jul marked i Ridehuset på Vester Allé 1 i Aarhus. Der er endnu ingen deltagerliste, men der plejer at være en del være glasfolk med. Markedet rummer 85 stande, og tilmed vil der løbende ske udskiftninger blandt standholderne, så markedet viser dermed et stort udsnit af det aktuelle kunsthåndværk.

Byens Kunst og Julemarked har åbent alle dage fra den 25. november til den 21. december – mandag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 11-17. Markedet har også en café med et stor udvalg af hjemmebag – vi nævner blot kiksekage.

Der skiftes standholdere torsdagene den 1., 8. og 15. december. I hvilke perioder man kan møde de forskellige kunsthåndværkere, vil på et tidspunkt fremgå af hjemmesiden. Der er fri entré, så man behøver ikke at holde igen på besøgene.

Jul i Galleri Krebsen

Der er juleudstilling i Galleri Krebsen i baggården til Studiestræde 17A i København fra den 26. november til den 22. december med fernisering på åbningsdagen lørdag den 26. kl. 13-17. Det er galleriets 25. juleudstilling, og udstillerne er både gæster og fast tilknyttede kunstnere og kunsthåndværkere, i alt tyve forskellige som viser akvarel og maleri, skulptur, glas, keramikskulptur, grafik, tegning m.m. Blandt de faste kunstnere er glaskunstner Pia Rakel Sverrisdottir.

Galleriet har åbent tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15 samt søndagene den 4., 11. g 18. december. Lørdag den 3. december afslører galleriet årets genbrugs-juletræ med genbrugspynt.

 

Glastip 16. november 2016 – Meget glas, meget jul

Jul i Pakhusgalleriet i Ørting

Her kan man møde keramiker Birthe Rågård med blandt andet nogle fabeldyr hun kalde hyropuffer, pilefletter Frede Christensen og glaskunstner Dorthe Bent med små og større ting i glas og skulpturer i glas og bronze samt et stort udvalg i julepynt i glas – heraf ting hvor hun har arbejdet videre med serigrafiske aftryk af gamle strikkede mellemlægsservietter og kniplede engle og stjerner.

Det er meningen man skal købe julegaverne i god tid, så markedet har åbent i weekenderne 19. og 20., 26. og 27. november og 3. og 4. december kl. 10-15. Derudover er der altid åbent torsdag og fredag kl. 13-17. Adressen er Den Gamle Station, Horsensvej 155 i Ørting per 8300 Odder.

Åbne atelierdøre på Tåsinge

Tåsingekunstnerne holder åbne atelierdøre i weekenden den 19.-20. november kl. 11-17, og det gælder også denne gang for Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring som man finder ved Lunkebugten på Vemmenæsvej 10.

Annette Søderlund Christensen på Roskilde Bibliotekerne

Så er det tid til julehygge. Juletræet står pyntet med fin gammeldags julepynt, julebøgerne er lagt frem og i montrerne udstiller Annette Søderlund Christensen julepynt i glas. Lyder det fra Roskilde Bibliotek. Selv siger glaskunstneren at glas er hendes materiale og hendes kreative leg med farver, lys, skygger, transparens – og humor. Det skal være sjovt at lave og noget man bliver glad i låget af.

Udstillingen kan ses i området Udsigten fra den 29. november til den 23. december, mandag-fredag kl. 10-19, lørdag kl. 10-14 og søndag kl. 12-16, og biblioteket ligger på Dronning Margrethes Vej 14.

Annette Søderlund Christensen udstiller næsten samtidig på Jyllinge Bibliotek – fra den 2. december til den 1. januar – og her byder hun på en Drivtømmerby med glas. Biblioteket i Jyllinge finder man på Bygaden 19.

En drivtømmerby.

Åbent atelier med Nina Nørgaard og Sally Xenia Christensen

De to glaskunstnere fejrer jul på Luftkraft Glasstudie torsdag den 1. december kl. 17-20. De byder på et lille glas, og der vil være mulighed for at købe glas til halv pris.

Sally Xenia Christensen har i snart to år været med i Luftkraft Glasstudie og er i øjeblikket aktuel på Glasmuseet Ebeltofts udstilling Mapping Denmark II med værker som værkstedet fem ’gamle’ medlemmer har skabt til udstillingen, og som afspejler livet i glaskollektivet på Kigkurren 6 på Islands Brygge på Amager i København.

Nina Nørgaard er ny deltager i Luftkraft Glasstudie siden maj i år. Det fremgår endnu ikke af stedets hjemmeside – den er under opdatering.

Køb gaven i Laven

På Himmelbjergvej 138 i Laven per Silkeborg bor og arbejder keramiker Vibeke Krog. Hun er værten når hun og tre andre kunsthåndværkere og en grafiker i weekenden den 3.-4. december kl. 11-17 holder marked og byder på kaffe i hendes værksted.

Gæsterne er grafiker Hanne Krarup, formgiver og møbelsnedker Rasmus Holten, strikdesigner Hanne Linding og glasblæser og smykkedesigner Line Gottfred Petersen.

Glasposten nr. 4 2016

Årets sidste udgave af Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten indledes af formanden Karen Siune som anmelder museets aktuelle udstillinger, ikke mindst den 2. Mapping Denmark-udstilling med medlemmer af Luftkraft Glasstudie i København.

Museumsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner sørger dernæst for julestemningen med en gennemgang af december-programmet på museet – se nedenfor.

Bestyrelsesmedlem Jan Kock har tre rigt illustrerede reportager fra steder med glas: Det første er Karup Lufthavns terminalbygning som stedets nyligt afgåede direktør Erik Jakobsen gennem mange år har sat sit eftertrykkelige præg på med et stort udvalg af også rent fysisk stor glaskunst. Det andet er et nyt glasmuseum i på første sal i et fornemt hus i Barmbek i Hamburg drevet af Barbara Achilles-Stiftung, en stiftelse som blev oprettet i 2011 på privat basis, og som stille og roligt er ved at opbygge en gedigen samling moderne glaskunst. Det tredje er et andet glasmuseum – MusVerre i Sars-Poteries i Frankrig – i et stort nybyggeri fra i år. Det er en videreførelse af et mindre 50 år gammelt museum med udgangspunkt i historisk materiale fra en stedlig fabrikation af vinduesglas, emballageglas, brugsglas og kunstglas fra begyndelsen af 1800tallet frem til 1937.

Bestyrelsesmedlem Hanne Werner – som desuden er leder af den østdanske arrangementsgruppe – har tidligere i år stået for en todages rundtur til glasfolk og -steder i det sydsjællandske. Et af besøgene gjaldt kunstglarmester Per Steen Hebsgaards værksted i Præstø, og Hanne Werner fortæller i sin illustrerede artikel om planerne for et museum i byen med rundt regnet 100 værker fra Hebsgaards værksted, heraf ti store værker som Hebsgaard har doneret museet, og resten indlån af værker som Hebsgaard og de pågældende kunstnere ejer i fællesskab. Museet placeres i nogle centrale bygninger som er et tidligere støberi, og som ombygges til formålet. To tredjedele af de økonomiske midler er allerede hjemme via fondsbevillinger. Glastip har flere gange tidligere skrevet om museumsplanerne i Præstø og vender selvsagt tilbage når der er nyt.

Formand Karen Siune har desuden en artikel om de såkaldte syv dødssynder og museets plan for en udstilling til februar med temaet Dovenskab – et led i syv midtjyske museers samarbejde om udstillinger om hver deres dødssynd. Her har museet valgt at give den kunstneriske udfordring videre til to mexicanske glaskunstnere. I tilknytning hertil skriver Knud Thorgaard fra Syddjurs Folkeuniversitet om en arrangementsrække (Seniorakademiet) i samarbejde med glasmuseet om temaet Mexico som afvikles i forbindelse med udstillingen.

Glasmuseet Ebeltoft i december

I weekenden den 3.-4. i åbningstiden kl. 10-16 har museumsbutikken juleudsalg af 2. sorteringsglas og andre nedsatte varer samt kataloger til ’nissepriser’.

Søndag den 4. kl. 14 er der Særlig Søndag-omvisning – gratis når entréen er betalt.

 

Glastip 22. november 2016
– Hjemmepustet, hjemmedrejet og hjemmebagt

Louise Lagoni igen bag erhvervspris

Hillerød-glaskunstneren Louise Lagoni har igen lavet det værk der er fulgt med en Nordea-erhvervspris. Modtageren er entreprenør- og ingeniørvirksomheden Barslund A/S, og med prisen fulgte et stort og farvestrålende glasrelief – Connect – som Louise Lagoni har lavet. Se hende på Instagram.

Dette er ikke det aktuelle værk, men et værk i samme stil og teknik.

Krystalklar jul hos Baltic Sea Glass

I weekenden den 26. og 27. november kl. 10-17 er der julestue hos Baltic Sea Glass med gode juletilbud. Oplev vores inspirerende juleunivers og se glasset funkle på nye måder, siger Maibritt Jönsson og Pete Hunner.

Den 11. december kl. 10-17 holder de deres traditionelle lysfest med hundredvis af stearinlys – for at fejre at lyset snart vender tilbage. I løbet af eftermiddagen løftes stemningen når fløjtenisten Nancy Rufner spiller fra kl. 15.

Adresse og åbningstider findes på deres hjemmeside hvor webshoppen i øvrigt altid er åben.

Sådan kan de funkle på Østersøkysten på Bornholm.

Pust din egen julekugle

Ned Cantrell og Karen Nyholm på Nedergade 19 i Ebeltoft deltager senere i et fælles Ebeltoft-glasjulesalg, men lørdag den 26. november kl. 10-14 har de et arrangement hvor man fra fem år og opefter kan puste sin egen julekugle under vejledning af en glaspuster. Det koster 150 kroner per kugle, men man må komme tilbage i den efterfølgende uge for at hente glasset når det er kølet ned.

Åbent hus i Gasværket i Roskilde

Kunstnerne i Roskilde Gasværk holder åbent hus i weekenden den 26.-27. november kl. 11-16. Arrangementet omfatter dels galleriet RoS Gallery og dels kunstnerne der har værksted i det gamle gasværk – billedkunstneren Siri Gindesgaard, tekstilkunstneren Iben Brøndum, keramikeren Martin Bodelsen Kaldahl og glaskunstnerne Skak Snitker og Lene Bødker. Sidstnævnte genåbner sit showroom efter en omfattende renovering og i ny indretning. Adressen er Vindeboder 1 – Roskilde havn.

Jul i Værkstedet på Wilders Plads

Billedkunstner Katja Bjergby, keramiker Ane Schollert og glaskunstner Søs Barfred indbyder til julehygge og julesalg i deres værksted på Wilders Plads 11 B på Christianshavn i København. Der er åbent weekenderne den 26.-27. november og den 3.-4. december, alle dage kl. 11-17.

Rikke Bruzelius på Ærø og Amager

Glaskunstner Rikke Bruzelius har flakket lidt rundt på det seneste. Først blev hun husvild på Jenagade på Østamager på grund af byudvikling, så flyttede hun vestover på øen og slog sig ned i Isafjordsgade på Islands Brygge, men teknik- og miljøforhold forpurrede værkstedsplanerne. I mellemtiden etablerede hun en sommerresidens på (landets smukkeste torv) Torvet nr. 1 i Ærøskøbing. Nu har hun gang i Amager igen, nærmere bestemt Dragør hvor hun bor. I Magstræde 6 i den gamle del af byen skal der rives et hus ned og bygges et nyt værksted. Rikke glæder sig til en gang til næste år igen at have sit eget sted at blæse glas.

Nu holder hun dobbelt julemarked i Ærø-Glasseriet og i det kommende Dragør-Glasseri – i Ærøskøbing lørdag den 26. november og i Dragør lørdag-søndag den 3.-4. december alle dage kl. 11-17. Der er glas til salg fra hele Rikke Bruzelius’ sortiment – vinglas, vandglas, ølglas, cognacglas, champagneglas, kaffeglas, snapseglas, skåle, fade, vaser, karafler, lampeskærme, lysestager, fyrfadsskåle, hyacintglas, sandblæsning med helleristninger, glas med bladguld, sprængt glas og opsatser – og store besparelser på alle 2. sorteringsglas. Hvis man medbringer Rikkes eget nyhedsbrev eller dette Glastip, får man ti procent på 1. sorteringsglas.

Glas- og keramikjul på Traverbanevej

Glaskunstner Anders Raad og keramiker Christian Bruun på Traverbanevej 12 i Charlottenlund nord for København holder åbne og arbejdende værksteder i weekenden den 26.-27. november kl. 12-16. Anders Raad har bebudet både sne og frost, men lover varme fra glasovnene – og gløgg og hjemmebagte småkager når de to naboer holder fælles julestue.

Anders Raad har også ting til salg i Damhuset i Kongens Lyngby (Lyngby Hovedgade 1) – blandt andet en lampe der ligner en sky. Andre glaskunstnere i Damhuset er Bettina Schori, Fanø Glaspusteri (Charlotte La Cour), Læsø Glas (Søren Ringgaard), Pia Nissen, Sally Xenia Christensen og Sia Mai. Der er åbent i Damhusets julestue hverdage kl. 10-17.30 og lørdag-søndage kl. 10-16.

Nyt julemarked i Designmuseets grønnegård

Danske Kunsthåndværkere & Designere laver nu en juleaflægger af deres Frue Plads-sommermarked. Det bliver også i København, nærmere bestemt i Grønnegården, haven mellem Designmuseum Danmarks bygninger, men årstiden taget i betragtning bliver det i et opvarmet circustelt. Markedet forløber over to lange weekender i begyndelse af december – den 2.-4. og den 9.-11. – fredage kl. 13-19 og lørdag-søndage kl. 11-17.

Der er gratis adgang til markedet, og på markedsdagene tilbyder Designmuseet halv pris på entréen til museets udstillinger – som lukker hver dag kl. 17. Designmuseets Café Klint får en filial i teltet og serverer gløgg og andre lækkerier. Adressen er Bredgade 69, København K.

Den første weekend er der blandt de cirka 30 deltagere to glaskunstnere – Pia Nissen og Ida Wieth. Denne weekend deltager også fire islandske kunsthåndværkere. Den anden weekend er der lidt flere deltagere, og her deltager Pernille Strange i kategorien smykkekunst – om hun har glas med vides ikke. Der er nogle der deltager begge weekender, men der er mange udskiftninger, og deltagerlisterne opdateres løbende.

Camilla Hedenhoff i Kunstnerhallen i Tommerup

Fredag den 2. december kl. 13-21 er der marked med kunst, håndværk og vinsmagning i Kunstnerhallen, Østerbro 4 (ind gennem porten og følg skiltene) i Tommerup Stationsby på Fyn. Kunstnerhallen er en del af et stort erhvervspark-kompleks hvor kunstnere kan leje sig ind i nogle rå fabrikshaller. En af lejerne – og en af markedsdeltagerne – er glaskunstner Camilla Hedenhoff som arbejder med en stor variation af ovnformet glas og driver undervisning i faget. På hendes hjemmeside har hun et (påbegyndt) afsnit med forklaringer af teknikker – combing, krakelering, flydestøbning…

Arbejde af Camilla Hedenhoff i combing-teknik hvor der med et redskab trækkes mønstre i det varme tyktflydende glas.

Ebeltoft-jul den 3. december

Fire glasværksteder i Ebeltoft by samarbejder i år om et fælles tidspunkt for deres jule(ud)salg. Lørdag den 3. december kl. 9-14 er der åbent hos Møhl & Drivsholm Glas (Tobias og Trine) på Stockflethsvej13 B i havnen, hos Pust Glasværksted (Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen) på Strandvejen 19 vis a vis Glasmuseet og hos de to næsten-naboer Nyholm Cantrell Glas (Karen og Ned) og Ebeltoft Glas (Tchai Munch) i Nedergade i henholdsvis nummer 19 og 23.

De fire således sammensvorne lokker med flotte gaver til under træet, herunder lækkert 2. sorteringsglas, eksperimenter, prøver og unika fra det forgangne år. Og så byder de på gløgg og andet sødt.

Tchai Munch har annonceret at hun igen har brevpressere til salg, og så er hun ved at indstifte en ny juletradition – en glasklokke – og hun arbejder på at få Juleklokken 2016 færdig til den 3. december i et begrænset oplag. ”Lyden skal være behagelig og sprede glæde og smil, derfor er den lidt for stor til at hænge på træet. Kom ind og hør hvilken klokke du hører hjemme med,” skriver hun i sit nyhedsbrev.

 

Glastip 25. november 2016 – Godt glasnyt – plus lidt jul

Det ny Holmegaard får 35 mio fra Realdania

I går kom der frem at Realdania har besluttet at gå ind i Næstved Museums (Museum Sydøstdanmark) og Næstved Kommunes projekt Det Ny Holmegaard med 35 mio kr. Hermed er der finansieret 70 mio af de i alt 103 mio kroner som første fase af projektet koster, og af de i alt 125 mio kroner det samlede projekt beløber sig til. Første del af projektet går ud på at renovere det gamle glasværks bygninger så de kan bruges til det påtænkte glas- og glasværksmuseum.

Udgangspunktet er altså det gamle Holmegaard Glasværk som er Danmarks eneste bevarede glasværk med arkitektonisk og bevaringsværdig værdi. Hovedattraktionerne i Det Ny Holmegaard bliver en udstilling om Danmarks første og sidste glasværk, den største glassamling i Norden med omved 40.000 glas (Holmegaards Prøvesamling m.m.) og verdens største samling af Kählers keramik. Projektets overordnede vision er at genindføre kunsthåndværkets viden, æstetik og kvalitet i den danske kultur, og idéerne omfatter blandt andet et kunsteksperimentarium, udstillinger med nutidigt og historisk glasdesign og kunsthåndværk, værksteder for glasmagere, kunsthåndværkere og studerende, kunstner- og studieboliger, bibliotek, spisesteder, museumsbutik og selvfølgelig plads til begivenheder, konferencer og undervisning.

De fysiske rammer for Det Ny Holmegaard er 15.000 kvadratmeter under tag, et 24.000 kvadratmeter stort udendørsareal og 600 hektar Holmegaard Mose.

 

 

Luftfoto af Holmegaard Glasværk i udkanten af Fensmark med Holmegaard Mose med tørvegravssøerne nord for. Mod øst (billedets øverste højre hjørne) ses dele af den stadig fungerende del af glasværket hvor der fremstilles flasker og andre glasvarer. Glasvarefabrikationen blev skilt fra for år tilbage og hører nu under den internationale storproducent af emballage Asdagh Group med snesevis af filialer verden over. Foto Realdania.

 

Se også nyheden om Realdania-bevillingen på TV Øst hvor blandt andre tidligere medarbejder på Holmegaard Glasværk Verner Hansen medvirker. Verner Hansen er en meget aktiv og indsigtsfuld frivillig i arbejdet med at registrere Prøvesamlingen.

Nyheden er også nået frem gennem museumsinspektør Susanne Outzens blog. Hun er glad – også for at hun og de frivillige nu nærmer sig glas nr. 30.000 i udpakningen og registreringen af Holmegaards Prøvesamling. Hun tænker straks meget praktisk på forestående opgaver – fx at alt glasset nu skal flyttes for tredje gang. Første gang da Rosendahl Design Group i 2008 købte rettighederne til Holmegaard Glas og flyttede Prøvesamlingen fra Fensmark til hovedkvarteret i Hørsholm, anden gang i 2010 da Rosendahl forærede Prøvesamlingen til Næstved Museum. Men nu har flyttemændene vel rutinen, skriver Susanne. Og når alle glassene så skal stilles på hylderne i montrerne i det renoverede glasværk, så skal de støves af – endnu en ’lille’ opgave.

Susanne Outzen kan i øvrigt fortælle at Odense Bys Museer gerne vil overdrage genstande fra Fyens Glasværk til Næstved Museum. Genstandene har været anbragt på Aalborg Historiske Museum, men der hører det ligesom ikke til. I Odense er man dog ikke interesseret i det hele og vil gerne overdrage en hel del af tingene til det ny glasmuseum.

Og endelig fortæller Susanne Outzen at en kendt Holmegaard-bygning nu forsvinder, og vedlægger et lidt uskarpt foto som dog viser at en gravko er ved at rive Glaskroen ned. Bygningen er fra 1880 og har stået ubrugt og uden opvarmning siden 2008 og er derfor meget forfalden og usælgelig.

Julesalg i Glassmedjen

Lørdag den 3. december kl. 10-17 holder Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown i Glassmedjen på Hundested havn julesalg med inspiration til julegaver, værtindegaver og mandelgave. I den anledning giver de ti procent rabat på alle 1. sorteringsvarer, og de finder også 2. sorteringsglas og kunstneriske eksperimenter frem.

Glassmedjen og deres snedkernabo Egeværk markedsfører igen i år en lokal julebox med varer fra nu hele fem lokale virksomheder:

  • Mundblæst ølglas med blæst stilk og farve på kanten.
  • Håndskåret anrettebræt i egetræ eller ’flådelys’ ligeledes af egetræ.
  • Økologiske øl fra Halsnæs Bryghus, fx julealen Jul på valsen.
  • Håndlavede ølbrikker af tykt kernelæder fra Leather Goods.
  • Krydderpølse af økologisk grisekød fra Kik-forbi.

Juleboxen findes i fire versioner fra 920 til 1525 kroner som kan ses på Egeværks webshop.

Der arbejdes i Glassmedjen alle dage kl. 10-17 frem til og med den 22. december plus den 23. til kl. 14.

Fra fabrikationsprocessen – trukne glasstænger arrangeret i et forløb af farver og mønstre klar til genopvarmning og sammensmeltning – og videre forarbejdning til fx assietter til lysekroner.

Julehygge i Nr4

Nr4 i Jægergårdsgade 51 i Aarhus holder julehygge lørdag den 3. december kl. 11-17 med gløgg og knas – og holder i øvrigt åbent alle dage frem til jul. Nr4 er et butiksfællesskab for en række kunsthåndværkere – heriblandt glasfolkene Anne Flohr, Bettina Schori og Line Gottfred Petersen.

Julemarked på Designskolen på Bornholm

Den 3. december kl. 13-17 er der julemarked på Stenbrudsvej 43 i Nexø hvor de studerende på glas- og keramiklinjerne på Designskolen sælger egne arbejder.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft