Glastip 7. november 2013 – Glas verden rundt
Bogaktuelle Martin Birk Møller udstiller i Skotland
Glaskunstner Martin Birk Møller fra havnen i Nykøbing Sjælland deltager for tiden i udstillingen Illumination: The Light of Tradition i Linlithgow Burgh Halls i Linlithgow kort vest for Edinburgh i Skotland. Der er tale om en gruppeudstilling med primært tidligere elever fra en engelsk kunstskole. Martin er den eneste af dem der arbejder i glas, og han deltager med fem støbte og delvis polerede fade blandt andet med geometriske mønstre i dybt relief. Udstillingen varer til den 2. februar.
Kunstskolen er The Prince’s School of Traditional Arts (prinsen hedder for tiden Charles) i London, en skole der fokuserer på geometri og proportioner som de findes i naturen (og mennesket), og hvordan dette har været reflekteret gennem kunst og arkitektur i kulturer verden over. Her har Martin taget en masteruddannelse, og han fortæller at han inden uddannelsen mest havde fokus på universale psykiske arketyper sådan som de blandt andet findes i folkeeventyr, men at læren om geometri udvidede dette perspektiv til universale fysiske arketyper.
Samtidig har forlaget Thames and Hudson i samarbejde med The Prince’s School of Traditional Arts netop udgivet en bog om islamisk kunst, materialer og metoder. Bogen er redigeret af skolens leder, og Martin Birk Møller har skrevet kapitlet om glas hvor han dels har en historisk oversigt illustreret med billeder udlånt af Davids Samling i København og dels har en snes sider hvor han i tekst og billeder beskriver forskellige glasteknikkers håndværksmæssige udførelse. Følg dette link til net-boghandlen Amazon, klik på bogens forside og find eksempler på opslag i bogen – blandt andet er opslag fra siderne om glas.

Bogen hedder Arts and Crafts of the Islamic Lands, den er på 288 sider og koster cirka 200 kroner plus det løse.
To gange Rikke Bruzelius
Amager-glaskunstneren deltager for tiden og til månedens udgang sammen med 18 andre kunstnere i udstillingen Humorisme – en ny isme i billedkunsten i Galerie Knud Grothe på Jægersborg Allé 11 i Charlottenlund.
Lørdag den 9. november kl. 12-14 er der fernisering i Glasseriet og Galleriet på Jenagade på Amager med oliemalerier af Lene Gammelgaard (f. 1961), jurist, journalist, psykoterapeut, bjergbestiger og kunstmaler med et kontrastfyldt og farverigt univers. Sidste dag den 21. december, åbningstid tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14.
Charlotte Bonne i Margarinen
14 kunstnere med maleri, keramik, metal, collage og glas (Charlotte Bonne) deltager den 9.-10. november kl. 11-16 i en udstilling Kunstværkstedet Margarinen på Wesselsmindevej 4 i Nærum.
Kunstnermarked hos Søllerød Kunstforening
Havarthigaarden på Havarthivej 6 i Holte er den 9.-10. november kl. 11-16 ramme om Søllerød Kunstforenings tilbagevendende kunstnermarked med flere end tredive deltagere – heriblandt koldglas-folkene Ellen Benjamin og Anne Wedell-Wedellsborg.
Udstilling i Galleri St. Galla
Koldglaskunstneren Branka Lugonja og hendes mand Sole inviterer til fernisering på en udstilling med kunstmaleren Henning Dreyer søndag den 10. november kl. 14. Udstillingen kan ses frem til den 22. december, og St. Galla finder man på Strandvejen 119 i Hejninge ved Slagelse.
Værkstedsåbent hos Lange Kunsthåndværk
En gruppe håndværkere og kunsthåndværkere i Aalborg afholder i disse dage en festival som hyldest til det gode håndværk. Gruppen åbner efter tur deres værksteder til arrangementer hvor man har mulighed for at følge arbejdsprocesserne tæt på. Det drejer sig om blandt andet skrædderi, grafisk tryk, metalstøbning og klaverstemning.
Onsdag den 13. november kl. 16-18 er der åbent hus hos Lange Kunsthåndværk – et familiekollektiv som gør det i både glas og keramik. Arrangementet kræver tilmelding.
Glasposten bebuder udstillingsåbninger
Årets Glaspost nr. 4 er udkommet med omtaler af de nært forestående udstillingsåbninger på Glasmuseet Ebeltoft. Fredag den 15. november kl. 17 er der fernisering på den store retrospektive udstilling med den svenske glaspionér Bertil Vallien – som Glasmuseets direktør Dan Mølgaard skriver om – og The Study-udstillingen Obstruction med engelsk/aarhusianske Ned Cantrell – se nedenfor. Samme fredag og dagen efter holder Glasmuseets Venner Venneweekend med blandt andet rundvisninger på de to udstillinger.
Det svenske fylder noget i bladet – på lederplads skriver formand Karen Siune om den i år afholdte Göteborgtur, Jan Koch skriver om den svenske studieglasbevægelse og Glasakademin Sverige, og svenske Glass Factory-direktør Maja Heuer skriver om aktuelle omdefineringer og paradigmeskift i svensk glasindustri.
Museets formidlingsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner skriver om hvad der foregår på museet: Vinterens aktiviteter og et interview med museets glasmester Pia Nissen. Og Jan Kock gennemgår venneforeningens rejseprogram – næste år Midtengland og Nordjylland, i 2015 står der Tjekkiet, Nordböhmen og Novy Bor på programmet, og til 2016 arbejdes der på en længere tur til Seattle i USA.
Ned Cantrell – OBSTRUCTION
Ned Cantrell har i længere tid været optaget af det håndværksmæssige og kunstneriske fænomen ’obstruction’, og det vil også præge hans The Study-udstilling der åbner den 15. november på Glasmuseet Ebeltoft. Tematisk er udgangspunktet H.C. Andersens eventyr Den lille pige med svovlstikkerne. Vi refererer videre fra det seneste nyhedsbrev fra Nyholm-Cantrell-Glas:
Historien er kendt af de fleste og byder på mange interessante elementer: det er op til jul, væggene bliver usynlige, og der optræder syner. Se hvad der sker når H.C. Andersen udsættes for ’obstruction’, en kunstnerisk spændetrøje. Idéen stammer dels fra koreograf Palle Granhøj som bruger ’obstruction’ som en arbejdsmetode inden for dansen, dels fra Lars von Trier som i 2003 udfordrede Jørgen Leth på fem forskellige måder i skabelsen af dokumentarfilmene ”De fem bespænd”. I fodbold dømmes der ’obstruction’ når en modspiller løber ind foran én og spærrer vejen, og det er netop det der er tale om her: At lægge forhindringer for rutinen og den vante fremgangsmåde og dermed bane vejen for nye metoder og kunstneriske muligheder.
The Study er et udstillingskoncept hvor Glasmuseet tilbyder eksperimenterende kunstnere plads til formidling af både arbejdsprocesser og færdige værker.
Paturssons hos Galleri Lars Borella
Færøerne Kalder - Maleri og glasskulptur fra Færøerne med Tróndur og Brandur Patursson (far og søn) hos Galleri Lars Borella i Stokkerup, Strandvejen 724 i Klampenborg. Der er fernisering lørdag den 16. november kl. 15-18, og udstillingen er åben lørdag-søndag kl. 13-17 og ellers efter aftale frem til den 8. december.
Kunsthåndværk i Kulturhuset
Et dusin kunsthåndværkere har i år placeret deres fælles julemarked i Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6 i Frederikssund. Der spændes fra pilefelt over tøj, tekstil, smykker, tryk og papir til keramik. Og glas er repræsenteret af Mie Schriver fra Dansk Glasdesign. Markedet finder sted den 16.-17. november kl. 11-17.
Mie Schriver har i øvrigt åbent galleri den 30. november og den 1. december kl. 11-16 hjemme i værkstedet på Hovedgaden 34 i Birkerød.
Besat af glaskunst
Onsdag den 6. november viste DR-K udsendelsen Besat af glaskunst med kunsthistorikeren og Politiken-kunstanmelderen Trine Ross på besøg hos Nicole Schade-Poulsen. Vi citerer fra DR’s hjemmeside:
Nicole Schade-Poulsen har rejst over det meste af verden, og overalt hvor hun er kommet frem, har hun fundet unik glaskunst som hun har bragt med sig hjem. Hun blev født i Frankrig, har boet på Malta og mødte så sit livs kærlighed i Danmark. Så her blev hun. I dag er hun 79 år og enke. Og selvom hun har huset fyldt med smukke minder om et langt liv, så er hun slet ikke færdig med at finde unikke værker til sin samling. Vi er med når hun besøger glaskunstneren Pipaluk Lakes værksted på Nørrebro i København.
Nicole er trofast Glastip-læser, så vi sender hermed en hilsen med tak for kigget.
Glastip 14. november 2013 – Glas-salG
Mikkel Yerst på Kunstkontoret
Igen i år er der Kunst og Jul i galleri Kunstkontoret, Søndervej 54 i Virum blandt andet med hånddekorerede glasengle i bøhmisk glas og unik glaskunst af glaspuster Mikkel Yerst – foruden malerier, stentøj og skulpturer. Udstillingen kan ses onsdage og søndage kl 14-18 til og med den 22. december.
Inger Ferbing i Palæfløjen
Koldglaskunstner Inger Ferbing deltager med et glasfad i Roskilde Kunstforenings censurerede udstilling Roskilde Åben 2013 i Palæfløjen på Stændertorvet 3C i Roskilde fra den 16. november til den 15. december. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16, og der er fernisering første åbningsdag. Fri entré. Censorerne har været Cristine Crebas, Birgitte Börjeson og Hans Börjeson.
Paturssons hos Galleri Lars Borella
Tróndur og Brandur Patursson udstiller hos Galleri Lars Borella i Stokkerup, Strandvejen 724 i Klampenborg med fernisering lørdag den 16. november kl. 15-18 – skrev vi i forrige Glastip, og nu kan vi tilføje at kunstnerne vil være til stede ved åbningen.
Lidt Lys imod det tiltagende mørke # 3
Per-René Larsen viser nu den tredje udgave af sin hommage i vintermørket til forestillingen om Hans Jensens Banke og den have- og landskabskunst han skabte i Hovmarken for hundrede år siden (Læs om Per-Renés hyldest til Hans Jensen og banken i Glastip 3. juli i år).
Denne gang har Per-René udover at ombygge nogle af de ældre Lidt Lys-værker trukket en meget gammel krikke (vinge) af stald. Den havde ubemærket gemt sig på loftet, men hvad det er, må man vist møde op for at finde ud af. Det samme gælder Hopla, som er blevet vinteropdateret, og så inddrager Per-René dele af sommerens haveprojekt Geometriske Former i Vækst (samme link til Glastip) i det magiske vinternattemørke.
Der er fernisering fredag den 22. november kl. 17-21 og åbent fra tirsdag den 26. til søndag den 30. november kl. 17.30-21 – altså kun få dage. Der er fri entré, og man skal huske varm påklædning, det vil dog være muligt at sætte sig ind i værkstedet og få noget varmt at drikke.
I galleriet Fanefjord Glas kan man derudover opleve en lille udstilling af ny skulpturer i varmt glas fra Per-Renés nylige artist in residence-ophold hos Berlin Glas.

Lidt Lys imod det tiltagende mørke # 3
Jul
Keramik & Glasværkstedet
Tirsdag den 19. november kl. 15-19 åbner Keramik & Glasværkstedet, Kronprinsessegade 43 i København deres efterårs- og julesalg af 2. sortering, prøver, modeller og udgående produkter til spotpriser. Udsalget fortsætter ugen ud og der er åbent onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-14. De fire designere bag butikkens produkter er keramikerne Annemette Kissow, Lise Damsager Hansen og Rebecca Lundberg samt glaskunstneren Sia Mai.
Hebsgaard A/S
Per og Lisbeth Hebsgaard inviterer over to weekender på juleudstilling og -salg i værkstedet på Mønvej 30 i Præstø. De har været i gemmerne og fundet udsalgsvarerne – forskellige kunstværker som sælges til oftest fordelagtige priser. Udstillingen er åben lørdag-søndag den 23.-24. november og 30. november - 1. december, alle dage kl. 12-16.
Af Hebsgaard-nyhedsbrevet fremgår i øvrigt at der fortsat er fremdrift i planerne i Vordingborg Kommune om et museum for glaskunst i Præstø – kunsthalGLAS. Kommunen har erhvervet de tidligere Støberihaller i Præstø til formålet, og der rådes fra starten over hundrede værker – ti af dem har Hebsgaard doneret, resten er udlånt. Hebsgaard-værkstedet har i år udført omkring ti større udsmykningsopgaver i Danmark og en enkelt i Tyskland. Og så har Per og Lisbeth haft Prinsgemalen på værkstedsbesøg.
Vetro by Nina
Søndag den 24. november kl. 11-17 holder Nina Nørgaard et julearrangement hjemme på båden på Skibbroen 18, København SV. Her vil hun præsentere årets julepynt, samtidig med at der er reduceret pris på nogle af årets kollektioner – skåle, fade, tallerkener, drikkeglas, lysestager, vinglas, vaser etc. Også 2012-julekollektion fås til reduceret pris. Nina serverer vin chaud og juleknas mens hun pakker tingene smukt ind.
Få dage inden arrangementet lægger Nina fotos og produktliste på FB, og man kan også få materialet tilsendt. Og hvis man ikke kan komme forbi båden på dagen, kan man sende en bestilling på varer til afhentning en anden dag.
Glassmedjen
Nanna & Andrew Brown indbyder til julehygge og -salg af deres glaspustede vaser, fade, skåle, glas, kander og lamper i Glassmedjen på Hundested havn lørdag den 7. december fra kl. 10. Udsalget gælder 2. sorterings glas og diverse kunstneriske eksperimenter, og derudover er der denne dag ti procent på alle 1. sorterings varer i butikken. I Udsigten på førstesalen serverer Nanna og Andrew ægte julehygge.

Julestemning i Glassmedjen – fås med ti procent rabat
Glastip 19. november 2013 – Koldt eller varmt
Usynlige eksistenser, materialeundersøgelser og håndværksmæssigt blær
”Endnu en H.C. Andersen-udstilling. Det kan med glaskunstner Ned Cantrells egne ord virke “lidt plat”. Hans udstilling Obstruction, som vises i The Study på Glasmuseet i Ebeltoft, vil dog mere end blot at illustrere eventyr. Her bliver Den lille pige med svovlstikkerne kampplads mellem høj- og lavkultur og fremviser usynlige eksistenser, materialeundersøgelser – og håndværksmæssigt blær.”
Sådan begynder Kirstine Bruun fra Kunsten.nu sit interview med Ned Cantrell i anledning af dennes nyåbnede udstilling på Glasmuseet i Ebeltoft. Og det er Ned selv der siger det: ”Der er en del blær i at lave de her ting.” Og der en del ’meta’ over det Ned laver: metakommunikation, metapoesi og måske endda metafysik. Sagt for glastipperens egen regning.
Se museets omtale og pressemeddelelse. Se flere billeder fra udstillingen på Kunsten.nu.

Living Matchgirl. Foto: Ned Cantrell

As the Crow Fries – et ordspil over udtrykket As the Crow Flies (som kragen flyver) som hentyder til affalds- og ådselæderen der rydder op efter den lille pige som ikke fik spist alle sine pomfritter (fries). Kragen er et dødssymbol og et vigtigt element i Ned Cantrells tableauer efter at pigen er frosset ihjel. Foto: Ned Cantrell
De Kreative Tøser udstiller glaskunst
En flok kreative tøser – kalder de sig selv – mødes nogle gange om ugen i det åbne glasværksted i kælderen under Bolbro Brugerhus på Stadionvej 50 H i Bolbro, Odense V. Nu viser de for første gang nogle af deres ovnformede værker for offentligheden. Åbent til den 29. november mandag-torsdag kl. 8.30-16 og 18.30-20.30 og fredag kl. 8.30-14.
Glaskunst af Randi Thelin på Jyllinge Bibliotek
Randi Thelin begyndte sin kunstneriske udfoldelse i en sen alder, først med pergamano og decoupage, og siden med ovnformet glas som kan ses til den 30. november mandag kl. 14-20, tirsdag kl. 10-16, onsdag-torsdag kl. 14-20 og lørdag kl. 10-13 på Jyllinge Bibliotek, Bygaden 19, Jyllinge.
Malerier og glas i Ulstruphallen
Indtil månedens udgang kan man se malerier af Anette Uldael Christensen,Vellev, og ovnformet glas af Heidi Kjær, Ulstrup. Udstillingen kan ses i hallens åbningstid på Nattergalevej 10 i Ulstrup.
JUL
Lørdag 16. november åbner den årlige juleudstilling på Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter i Struer med fyrre stande der emmer af jul. Der er glasting af Britt Fage og Anni Toubro. Dejen er lagt til 5000 af Gimsinghoveds berømte brunkager som sammen med klejner, gløgg, æbleskiver, kaffe, te og juleboller kan købes i caféen i juleudstillingens åbningstid kl. 13-17. Åbent alle dage minus mandag til og med 15. december.
Der er juleåbent hos Maagaard Glasværk på Tangsøgade 36 i Bøvlingbjerg i tre weekender op til jul: 23.-24. november, 30. november-1. december og 7.-8. december. Agnethe Maagaard byder velkommen i sit julepyntede galleri og serverer gløgg og hjemmebag. Der er unik skulpturel, ovnformet glaskunst med mange nyheder i mange prisklasser inden for hendes mange serier som blandt andet Drivtømmer, Livets sejllads, Vækst, Hyldest til alt der gror og ikke mindst det hun betragter som sin successerie: Udkantsdanmark. Åbningstiden er kl. 11-17.
Galleri Art Expo på Søvejen 35 i Hørning viser fra den 23. november til den 20. december et univers af glas med udgangspunkt i Trine Appelon Larsens kollektion af juleglas i både miniature og storformat. Trines julepynt sælges så længe lager haves, siger galleriet. Trine er selv tilstede i galleriet lørdagene den 23. november og den 30. november hvor hun afholder kursus i glasfusing og -slumping. Læs nærmere i galleriets nyhedsbrev. Åbningstider tirsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 10-14.
På Cathrinesminde Teglværk på Illerstandvej 7, Broager, finder man igen i år Sønderjyllands smukkeste julemarked med 33 stande med kunsthåndværk, julegaveideer og sønderjyske specialiteter. I en af standene står Lotte Paulli, Fredericia, med sit glas. Det er lørdag-søndag den 23.-24. november kl. 10 -17.
I Glasmuseet i Ebeltoft er der lørdag den 30. november julestøbning i værkstedet hos Pia Nissen hvor man kan få støbt en personlig julegave, fx et aftryk af sin hånd. Samme lørdag og søndagen med er der julemarked i museumsbutikken med 2. sorteringsvarer og udsalg af kataloger, og i Glascaféen er der i anledning af Bertil Vallien-udstillingen svensk inspireret julemenu.
Lørdag den 30. november kl. 10-18 er der julemarked på KADK, arkitekt- og designstuderende på skolerne på Holmen i København holder deres årlige marked med et bredt udvalg fra strik og julepynt til keramik, smykker og grafik m.m. Om der er glasting med, kan ikke oplyses.
Et lille hyggeligt julemarked med Valby Kunsthåndværkere og bare 15 udstillere med brugskunst inden for strik, keramik, broderi, sælskind, patchwork, filt, legetøj, smykker, pileflet og glaskunst – find det på Valby Langgade 97 i weekenden 30. november-1. december kl. 11-16. Glasset står Lene Ingvorsen for.
Weekenden den 30. november og 1. december kl. 10-17 holder Trapholt i Kolding julemarked med 46 kunsthåndværkere som ikke bare udstiller og sælger deres kreationer, men også har pyntet et juletræ. Der er gratis adgang. Blandt de 46 er der en snes keramikere og tre glaskunstnere:
- Line Gottfred Petersen med glas og smykker i dots&laces-kollektionen.
- PUST Glasværksted fra Ebeltoft med parret Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen.
- Laila Hygebjerg med blandt andet kulørte skåle af slebet og poleret ovnformet glas.

På Gammel Klausdalsbrovej 436 i Herlev ligger fra den 30. november til den 8. december en julepyntet Gammelgaard fuld af stemning, pejseild og kunsthåndværk. Der er åbent lørdag-søndag kl. 13-17, tirsdag-onsdag kl. 10-17, torsdag kl. 10-21 og fredag kl. 10-14. Udstillerne har ifølge arrangørerne arbejdet hele året for at kunne klare den store efterspørgsel på nisser, smykker, de fineste glasting, lækkert strik, keramik og meget, meget mere. Og alt til særdeles rimelige priser. Børn kan klippe deres eget hjemmelavede julepynt, og caféen byder på gløgg og æbleskiver m.m.
27 danske kunsthåndværkere fra hele landet holder julemarked i Kunstbygningen Filosoffen på Filosofgangen 30 i Odense. I boderne sælges der glas, keramik, beklædning, filt, smykker, læder- og mohairjakker, tasker, sælskinds-børnesko og vævede tæpper. Det foregår i weekenden den 14.-15. december kl. 11-17.
Nanna Backhaus og Andrew Brown i Glassmedjen på Hundested havn sælger julegaven til øl-entusiasten i form af et mundblæst glas sammen med en gaveæske med tre øl fra havnenaboen Halsnæs Bryghus. Pris 495 kroner.
I gamle vinduer skal der gammelt glas
Vinduesglas har været brugt siden 1200tallet. Dengang var var ruderne meget små og skåret ud af plader af blæst glas fremstillet med cylindermetoden eller som kroneglas. Siden fandt man ud af at lave det mere ensartede trukne glas som var almindeligt til henover midten af sidste århundrede hvor det ekstremt plane og ensartede floatglas kom til og efterhånden overtog markedet.
Men hvad gør man når man skal restaurere eller reparere gamle bygningers vinduer ’født’ med gammeldags glas? Gammelt glas i vinduerne bør naturligvis behandles med varsomhed, og skal der skiftes ruder, bør det være med glas fremstillet på samme måde. En mulighed er at finde noget genbrugsglas af samme slags som det der skal erstattes, men det er faktisk også muligt at få nyt ’gammelt’ glas.
Det er ikke noget der fremstilles i Danmark. På Omøgade i København ligger en importør – C.J. Kofoed Ibsen A/S – men ellers skal man til fx Tyskland. Glashütte Lamberts GmbH – i Waldsassen på grænsen til Tjekkiet på højde med Prag – er det sidste værksted i Tyskland hvor man med traditionelle metoder fremstiller autentisk glas til restaurering af glaspartier i antikke vinduer og møbler. Tjek hyttens hjemmeside med flotte billeder, herunder dens sider med produktbeskrivelser og ikke mindst en pæn mængde spændende videoer om fremstilling af glas.
Kilde: Bygningsfredningsforeningen BYFO og Bygningskultur Danmark som arbejder for at få rådgivere inden for bygningsrestaurering til at træffe de rigtige valg, og som i foråret inviterer på udflugt til Glashütte Lamberts.

Varmt og/eller koldt glas
Det er altid kærkomment når læserne blander sig, som senest den meget vidende glaskunstner Torben Jørgensen fra Jørgensen & Mørch Design i Fensmark der reagerer på de i Glastip og andre steder jævnligt brugte betegnelser koldt glas og koldglaskunstner for fusing- og slumping-teknikkerne og deres udøvere.
Torben bemærker at udtrykkene er opstået som et modstykke til det varme glas, altså det flydende glas bearbejdet i hytten, men egentlig giver det ingen mening: Det varme glas – blæst eller støbt – involverer ofte lige så meget efterfølgende koldt arbejde (skære, slibe, bore) som ovnbrændt eller ovnformet glas gør – især før men også efter.
Torben synes godt nok at udtrykkene ovnbrændt glas og ovnformet glas er noget klodsede, men han mener at de bruges på de fleste sprog, så hvorfor skulle vi ikke også bruge dem? ”Ligesom man aldrig hører betegnelsen varmglaskunstner, synes jeg det samme bør gælde koldglaskunstner. Personligt stiller jeg tilfreds med betegnelsen glaskunstner fordi jeg kan lide at føle mig fri til at benytte en hvilken som helst teknik der passer mig, uden at nogen lægger noget i det.”
Således gjort klogere vil glastipperen ophøre med at tage temperatur på glaskunstnerne og forsøge at tippe læserne om glassets art på anden vis.
Men læserne skal ikke snydes for Torbens historiske PS med udgangspunkt i hans eget arbejde på Holmegaard Glasværk:
Når vi på glasværket snakkede om det varme glas og det kolde glas, drejede det sig om glas fremstillet i hytten og glas bearbejdet i sliberiet. Man skal også være opmærksom på at selv om ovnbrændt glas ikke er en ny teknik, blev den det i studioglas-sammenhæng. Man havde i flere årtusinder før vores tidsregning arbejdet på den måde, men teknikken blev glemt da man fandt på at blæse glas omkring overgangen til vores tidsregning. Efter at nogle franske keramikere i slutningen af 1800tallet bragte nyt liv i ovnformet glas, gik det efter Art Nouveau-perioden lidt i glemmebogen igen frem til 1960erne hvor studioglasset så dagens lys. Og ovnformet glas genopstår i studioglasset dels fordi glaskunstnere er nysgerrige når det drejer sig om teknikker og materialer, og dels fordi studioglaskunstnere der kæmper med det varme glas og store gasregninger, skifter til den billigere og mere overskuelige teknik.
Glastip 22. november 2013 – Juuul
JUL
Jul i Tivoli – der er åbent året ud i den københavnske forlystelsespark med juleboder, juleforlystelser og julelys… I flere af boderne kan man finde pynt og andet i glas og for ottende år også de danske specialister i glasjulepynt Brinck Nordic med en butik ved Pantomimeteatret.
Baggårdsmarked med kunst, grød og klatkager i gården bag Bruuns Hjørne på Gammeltorv i Skælskør fredag den 22. og lørdag den 23. november kl. 16-20 hhv. kl. 11-16 med keramik, glas og andet kunsthåndværk til salg. Fredag er grøddag – grød kogt på korn, kerner, bær og anden frugt m.m. af kokken Gunnar Hansen. Man kan købe eller låne en skål at spise den af. Lørdag er der klatkager bagt på resten af grøden.
Bag markedet står det lokale kunstnerprojekt KIT som man ikke lige kan finde ud af hvad står for, men som kort fortalt går ud på at etablere ti værksteder i byen for kreative småerhverv som kunstnere, kunsthåndværkere, musikere, designere og lignende. På markedet deltager seks KIT-medlemmer, og de har inviteret ni kolleger med udefra. Der er to glaskunstnere. Den ene er Ditte Hvas som er kendt for sit støbearbejde i pàte de verre-teknik, og som i år er flyttet til Skælskør hvor hun er blevet en del af KIT-projektet og har etableret sig med eget værksted. Den anden er Branka Lugonja som laver ovnformet glas hjemme på St. Galla på Slagelseegnen.
Eks-glaskunstner Susanne Jensen holder i november åbent i sin ny tøjbutik fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16 – og hun har stadig glasjulepynt til salg.
Weekenden den 23.-24. november kl. 10-17 er det igen Kunstnernes Julebazar i SAK Kunstbygning i Svendborg med 34 boder med kunst og kunsthåndværk som kan blive til julegaver: Smykker, keramik, trykte tekstiler, kunsthåndværk i træ og glas, billeder, kort, læder, filt, tøj, knive, pileflet, engle i glas og papir, træskåle, små skulpturer og meget mere. I caféen er det store juletræ udstyret med al den pynt kunsthåndværkerne har lavet gennem årene. Overskuddet fra caféen og et lotteri med præmier doneret af kunsthåndværkerne går til SOS Børnebyerne.
Nyholm-Cantrell Glas inviterer til Pust din egen julekugle lørdag den 30. november kl 11-15. Det er for børn fra fem år og voksne, og det foregår under vejledning af kyndige glaspustere. Glasset skal afkøles langsomt, og derfor kan den færdige kugle først hentes to dage efter. Pris 150 kroner per kugle. I glasværkstedet er der salg af vafler og saftevand, og Karen Nyholm og Ned Cantrell har fundet et udvalg af 2. sorterings glas frem – drikkeglas, karafler, hjerteskåle, kander m.m. til halv pris, men uden gaveindpakning og bytteret.
Lørdag den 30. november og søndag den 1. december kl. 12-16 er der julestue i travbaneværkstederne hos glaskunstner Anders Raad og keramiker Christian Bruun på Traverbanevej i Charlottenlund. Der bydes på gløgg og god stemning – foruden gode tilbud i sortimenterne.
Danske Kunsthåndværkere i Frankrig
I Frankrig er der stor interesse for dansk kunsthåndværk og design, og i december er organisationen Danske Kunsthåndværkere inviteret til julemarked i Det Danske Hus og La Piscine Roubaix og med til en international udstilling i galleriet Made In Town. Den danske ambassade i Paris har i sommer haft tre franske fagfolk i Danmark for at foretage udvælgelsen. Det foregik på Danske Kunsthåndværkeres marked på Frue Plads og Biennalen for Kunsthåndværk og Design i Rundetaarn, og valget faldt på smykkekunstnerne Charlotte Larsen, Gitte Helle, Rikke Lunnemann og Pernille Mouritzen, keramikerne Pia Baastrup, Karin Black Nielsen, Ann Linnemann, Pia Lund, Signe Schjøth og Claydies bestående af Tine Broksø og Karen Kjældgård-Larsen samt glaskunstner Marion Fortat fra Designer Zoo i København.
Under titlen Cool Jul genskaber Det Danske Hus med hjælp fra designer Simone Bendix den særlige københavnske julestemning, og det kan opleves i dagene den 5. til den 8. december i nummer 142 på Champs-Élysées. I La Piscine Roubaix, som er et museum indrettet i en smuk gammel svømmehal i Roubaix, vil der hele december i museumsbutikken være salg af værker af de tolv udvalgte kunsthåndværkere. Det franske galleri Made In Town åbner den 25. november en udstilling som to af kunsthåndværkerne er udtaget til. Galleriet drives af Pascal Gautrand som har skrevet en artikel om dansk kunsthåndværk og design på Danske Kunsthåndværkeres hjemmeside.
Danske Glasperler
Den lille forening Danske Glasperler med 60 medlemmer har næste års hovedbegivenheder på plads. Den 30. maj og den 1. juni afholdes årets træf på Ravstedhus, og den 19.-21. september afholder man den traditionelle udflugt til det store tyske træf for glasperlemagere i Wertheim.
Glastip 29. november 2013 – Kun jul
JUL
Nyholm-Cantrell Glas inviterer til Pust din egen julekugle lørdag den 30. november kl 11-15, skrev vi sidst, men glemte adressen: Klostergade 70B i Aarhus.
I Butik for Borddækning med blandt andre glaskunstneren Tora Urup (de fleste af de øvrige butiksejere er keramikere) har de pyntet op til jul, og foruden de normale åbningstider mandag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16 (til og med mandag den 23.) er der åbent lørdagene den 14. og 21. til kl. 18 og søndagene den 15. og 22. kl. 11-16. Adressen er Møntergade 6, København.
Rikke Stenholt i glaspusteriet på Sankt Pauls Kirkeplads 6 i Aarhus holder julemarked lørdag den 30. november kl. 10-16. Rikke har fundet al 2. sortering og skitser frem og sælger det denne dag til halv pris.
Kunstnersammenslutningen Kronværkerne i militærbygningerne på Kronborg i Helsingør holder julemarked i de to første adventsweekend den 30.11.-1.12. og 7.-8.12. alle fire dage kl. 11-17. Blandt de seks medlemmer og deres tre markedsgæster finder vi glasformgiver Karin Mobro Bartholin.
Værkstedsfællesskabet Wilders Plads på Christianshavn i København bruger også de to første adventsweekend – alle fire dage kl. 11-17 – til julemarked med salg af keramik, glas, print, foto og maleri. Glassets står Anne Wolff for. Adressen er Wilders Plads 11B.
Værkstederne på Gasværket på havnen i Roskilde holder juleåbent den 30. november og den 1. december kl. 12-16. Foruden billedkunst, keramik og tekstil træffer man her de to glaskunstnere Lene Bødker og Skak Snitker. Adressen er Sankt Ibsvej 12. Faldt over denne billedserie med Skak Snitker i værkstedet.
Hvis man op til jul følger glaskunstner Rikke Pape på FB (Rikke Pape glaskunst) kan man uge for uge deltage i konkurrencer om adventspræmier. På hendes hjemmeside kan man se hvornår butikken på Hjørringvej 330 ved Frederikshavn har åbent i julemåneden.
I Glassmedjen på Hundested havn holder Andrew Brown og Nanna Backhaus julesalg lørdag den 7. december fra kl. 10 blandt deres pustede vaser, fade, skåle, glas, kander og lamper. På dagen sælger de ud af deres 2. sorterings glas samt diverse kunstneriske eksperimenter, og der vil være 10 procent rabat på alle 1. sorterings varer. Og på første sal i Udsigten serverer de ægte julehygge.
Pust Glasværksted på Strandvejen 19 i Ebeltoft med Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen holder julemarked lørdag den 7. december kl. 10-15 med 2. sortering, prøver og andet billigt samt gløgg m.m. Og lørdag den 14. december kl. 10-13 inviterer Pust på blæs! ’Tag din nissehue på og kom og blæs en julekugle til din mor, far, bedstemor, bedstefar eller kæreste.’ 100 kroner per kugle.
Kph4500 er kunstnernes bydel i Nykøbing Sjælland med en gruppe kunsthåndværkere og kunstnere med boliger, værksteder og gallerier på havnen – kunstnere på havnen + postnummer = kph4500. Lørdag den 7. december holder bydelen Kunst i mørket med åbent kl. 12-19. En af kph’erne er glaskunstner Martin Birk Møller i Glashytten på Havnevej 20.