Glastip november 2012

Glastip 5. november 2012 Pris til glas, pynt af glas og 25 år med glas

KiC-prisen gik til Ned Cantrell

På Kunsthåndværk i Centrum – kunsthåndværkermarkedet i Aarhus i denne weekend har man uddelt KiC-prisen som blev stiftet i 2006, og som uddeles til den mest originale, banebrydende eller lovende kunsthåndværkere. På forhånd havde censorerne nomineret tre kunsthåndværkere til prisen – Birgit Daa Birkkjær (tekstil), Karina Noyons (smykker) og Ned Cantrell (glas) – og herom udtalt:

”De tre nominerede er alle valgt for deres håndværksmæssige kunnen og kvalitet og deres individuelle selvstændige udtryk. De tre nominerede er fuldstændig usammenlignelige på alle andre punkter. Det bliver et tilvalg hvem der skal have KIC-Prisen, for fravalget bliver svært.”

Den ’tilvalgte’ blev altså glaskunstner Ned Cantrell. Prisen er på 10.000 kroner og sponsoreret af Nordea.

Vejrtrækningspause
Som tidligere omtalt bliver KiC fremover biennal. ”Vi springer næste år over for lige at trække vejret, få nye idéer og samle kræfter,” siger glaskunstner Tchai Munk, en af initiativtagerne til og medlem af bestyrelsen for KiC, til Jyllands-Posten. ”Vi skulle jo gerne blive ved med at være levedygtige. Det ville være meget ærgerligt hvis KiC ikke fortsatte med samme høje kvalitet.”

Tchai Munch fortæller at det koster mange kræfter at arrangere et marked som KiC, og at hun ikke længere selv kan bruge så lang tid på det. Hun håber at flere unge kunstnere vil melde sig og være med til at forny foreningen. ”Vi har brug for at hverve nye medlemmer og ny energi,” siger hun.

Et andet problem er at sponsorerne svigter landets største censurerede indendørs marked for kunsthåndværk. Det rækker ikke med den støtte markedet får fra Aarhus Kommune og Region Midtjylland. ”Vi tror på at KiC hvert andet år vil matche tidens udbud og efterspørgsel bedre, og at KiC vil komme til at markere sig endnu stærkere til glæde og gavn for publikum og udstillere,” siger Tchai Munch.

 
Glasjulepynt på glasmuseet

Lørdag den 17. november kl. 14 åbner Glasmuseet Ebeltoft en mini-udstilling med historisk glasjulepynt fra en samler i Hjørring. Det er Tove Birkelund, og hun har flere kasser med julepynt end de fleste. Hun rejser Europa rundt for at købe eller bytte sig til de specielle ting. I sin store samling har hun farvede glaskugler, fugle med haler af spundet glas, klokker, harer, mariehøns, kogler og formblæste nisser med forspejlinger og smukke dekorationer, en svensk julebuk af glas fra Kosta Boda og meget andet. Fra den 17. november kan man opleve et udvalg af Toves glasjulepynt i biblioteket. 

Der er mange gode historier knyttet til de fine ting i samlingen, og man kan høre Tove Birkelund fortælle om samlingen både ved åbningen lørdag den 17. og dagen efter søndag den 18. november kl. 14. Udstillingen kan ses til og med den 2. januar 2013.

Apropos glasjulepynt
Der findes muligvis flere, men i Nordsjælland er der al fald et firma der har specialiseret sig i at designe og producere kvalitetsglaspynt inspireret af både antikt julepynt og nordiske traditioner. Hvert år skaber og genskaber firmaets designer og indehaver Helge Brink nye og gamle modeller som fremstilles af dygtige glashåndværkere rundt om i Europa. Glaspynten produceres efter de 100-årige håndværksmæssige traditioner – mundblæste, sølvebelagt på indersiden og dekoreret i hånden.

Firmaets julebutik finder man på Tisvilde Bygade 18 i Tisvildeleje fredag-lørdag-søndag kl. 10-17 til og med den 23. december og i Tivoli i København fra den 16. november til den 30. december og desuden online.  


Fra dette års kollektion. 

Retrospektiv udstilling med Pipaluk Lake på Sophienholm

Sophienholm ved Bagsværd Sø nord for København viser fra lørdag den 17. november til fredag den 17. januar 2013 en retrospektiv udstilling med 50års fødselaren og 25års jubilaren, glaskunstneren Pipaluk Lake. Vi citerer fra udstillingsstedets hjemmeside:

”Pipaluk Lake har markeret sig stærkt både på den danske og den internationale glasscene med sine eksperimenterende arbejder der konstant udfordrer glassets muligheder. Efter to års studier i tekstilformgivning begyndte hun at arbejde med glas og tog helt usædvanligt afgang i tekstil og glas. Det blev begyndelsen på en vedvarende undersøgelse af glassets muligheder og udviklingen af et enestående formsprog der forener hendes usædvanlige baggrund som tekstilformgiver og glaskunstner. Pipaluk Lake bygger sit arbejde på eksperimenter med vinduesglas og metaller. Materialernes møde og deres gensidigt forvandlende egenskaber i den varme glasovn er omdrejningspunktet i projekterne. Glassets uopdagede potentiale og skulpturelle kvaliteter kommer til syne i den formgivende proces, hvor også kobber, messing og jern indgår, og flade bliver til form i takt med at glasset blødgøres og synker ned over metaltrådene. Det er kunsthåndværk i høj potens.

”Sophienholm har åbent tirsdag-søndag samt helligdage kl. 11-17, dog torsdag kl. 11-20. Hver søndag kl. 15 er der gratis omvisning. Entré 60 kroner, dog 50 kroner for studerende, pensionister og grupper over ti personer), børn under 16 år gratis.

Glasmuseets Venner, Østgruppen, forbereder en artist talk med Pipaluk Lake, men arrangementet kan først annonceres efter udstillingens åbning.

 

Glastip 8. november 2012  Køb glas i tide og utide – ikke mindst juletide

Et overflødigheds-skohorn af kreativitet

Sådan lyder det afsluttende fra KiC i Aarhus som i weekenden fik cirka 3500 besøg. Læs mere om prisuddelingerne og sko-temaet i vedlagte pressemeddelelse. Her kan man også læse – i modstrid med hvad der står på hjemmesiden om et års markedspause – at man nu vil samle tropperne og vurdere fremtidsplanerne: ”Foreningen håber og satser dog på også at kunne præsentere et KiC 2013.”

Glasposten

Årets sidste medlemsblad for Glasmuseets Venner indeholder et portræt af PUST-folkene Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen som foruden traditionelle salgskanaler (se om deres julesalg nedenfor) med succes har søgt nye veje med hjemmesalg i Christinas fødeegn i Nordnorge. Jan Kock skriver portræt af de tre glas-pionerer fra Snoldelev Glasbrug, 25års jubilarerne Per-René Larsen, Niels Christian Olesen og Skak Snitker. Pia Strandbygaard Bittner causerer over den tilstundende jul og får derved omtalt flere af museets aktuelle aktiviteter. Dagmar Brendstrup beskriver Anna Mlasowskys ’leg’ med revnet glas som snart kan studeres i The Study på museet. Jan Koch fortæller i en dejligt rigt illustreret artikel om glasjulepyntens historie. Og endelig fortæller Glasposten med vedlagte brochurer om kommende udstillinger og udflugter – som Glastip omtaler særskilt.

I sin lederartikel har formand Mogens Kaalbye en gedigen opfordring til alle glasvenner i disse for glaskunstnere og glasmuseer så betrængte tider: Besøg kunstnerne og køb glas i tide og utide – og ikke mindst juletide – og gå på museum og se resten dér.

Designmessen blickfang nu i København

Designmessen blickfang som i en snes år har været afholdt i forskellige europæiske storbyer, kan nu for første gang opleves i København. Der er flere end 100 udstillere på blickfang, og der er mulighed for at se og købe nyt design, møbler, interiør, mode og smykker direkte fra designeren eller kunsthåndværkeren.

Messen finder sted i Øksnehallen på Halmtorvet nr. 11 på Vesterbro i København den 9. - 11. november – fredag kl. 14-22, lørdag kl. 11-21 og søndag kl. 11-19. Entré 95 kroner (studerende 65), børn op til 12 år gratis.

Blandt de danske deltagere er det københavnske Keramik- og Glasværkstedet med tre keramikere og glaskunstneren Sia Mai.

Glas til pryd og nytte

Næste foredrag i Næstved Museums række af novemberforedrag finder sted tirsdag den 13. november. Her vil lektor ved Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi på Aarhus Universitet og glasekspert Jan Koch fortælle om glas til pryd og nytte. Jan Koch har været medforfatter på flere bøger om glas og glasværker fra middelalderen og frem til i dag heriblandt bøgerne Fyens Glasværk og Dansk Glas 1925-1985, så det er en sand kender af dansk glas det denne gang er lykkedes os at få til Næstved, skriver museumsinspektør Susanne Outzen. Og videre:

Det pæne og moderne drikkeglas, det man gerne så i mange hjem med klaver, er ofte det som man forbinder med god smag, det man gerne vil have stående i sin skænk ved siden af sølvtøjet. Både Holmegaard og Kastrup glasværker producerede sådanne og konkurrerede om at få en så stor del af omsætningen som muligt. Længe gjaldt det traditionelle og ofte anonyme glas, men siden ansatte man designere. Ved siden af producerede man på de to værker samt på andre også emballageglas i form af blandt andet mælke-, øl-, vin-, whisky- og sodavandsflasker, henkogningsglas, presset glas, belysningsglas til petroleum, gas og el, vinduesglas og andet teknisk glas. Undervejs i foredraget vil disse emner blive gennemgået og sat i en bredere kulturhistorisk ramme som trækker spor ud i Europa og til den anden side af Atlanten.

Foredraget arrangeres i samarbejde med LOF Næstved. Det holdes i Storsalen i Boderne kl. 19.30 til cirka 22. Prisen er 70 kroner.

Mikael Wivel om Per Kirkeby på glas i Gentofte Kirke

KØS fortsætter sin række af Søndagskirke-foredrag den 18. november kl. 14 i Gentofte Kirke hvor kirkeeksperten Mikael Wivel fortæller om Per Kirkebys farvestærke og storladne glasmalerier med både tradition og nybrud. Man mødes ved kirken på Gentoftegade 21, og det er gratis.

Forarbejde af Per Kirkeby - KØS

Kursus i perlestrikning

Greve Museum på Bækgårdsvej 9 i Greve tilbyder søndag den 25. november kl. 11 et firetimers kursus i perlestrikning. Kurset arrangeres i samarbejde med LOF og tekstilformidler Laila Glienke som underviser i perlestrik med udgangspunkt i perlestrikkede pulsvarmere eller muffedisser fra 1800- og 1900-tallet. Tilmelding via LOF.

Første julemarkedsannonceringer

Gammelgård Glas på Gammelgårdvej 12 i Bøvlingbjerg har nu pyntet op til jul med nye lysengle og lystræer og en julemand på tilbud til 170 kroner. Åbningstid onsdag-søndag kl. 11.30-16.30. Galleriet og værkstedet tilbyder i november-december workshops for børn og voksne.

Rikke Pape – som gør det i glaskunst og gaveidéer – holder julemarked i weekenden den 24. og 25. november i galleriet på Hjørringvej 330 ved Mejling i nærheden af Frederikshavn med de sædvanlige glasvarer, nye genbrugsting, gæstekunstnere, juledekorationer og kranse, pyntegrønt og juletræer samt lidt godt til maven.

Leif Møller Nielsen og Christina Hellevik i glasPUSTeriet på Strandvejen vis-a-vis Glasmuseet i Ebeltoft holder andensorterings-julesalg lørdag den 1. december kl. 10-15 suppleret med glögg og pebernødder. Lørdag den 15. december kl. 10-15 kan man formedelst 100 kroner få lov selv at blæse en julekugle.

Med hele landets glasvenner til Oslo og omegn

Glasmuseets Venner arrangerer den 15.-18. april 2013 en glastur til Norge med to dage i Oslo og omegn. Turen er tilrettelagt så man kan deltage med stort set samme afgangs- og hjemkomsttider fra og til København og Frederikshavn.

Kort fortalt omfatter det foreløbige program på førstedagen besøg på Hadeland Glassverk ved Jevnaker nord for Oslo og glasmuseet Nøstetangen Glass i Hokksund vest for Oslo samt en eller to glashytter på vejen tilbage til Oslo. Andendagen er i Oslo hvor der først er mulighed for at besøge Christiania GlasMagasin, dernæst er der en guidet rundtur i Kunstindustrimuseets fine glassamlinger samt et besøg hos en lokal glaskunstner.

Prisen forventes at blive 2900 kroner per person, og hvis man forhåndstilmelder sig, er man sikret adgang til grupperabatter på rejser og ophold. En gruppe fra venneforeningens østgruppe har været på rekognoscering i Norge, og de arbejder stadig med programmet. Når det endelige program er klar på foreningens hjemmeside fra årsskiftet, begynder den egentlige tilmelding.


Glastip 13. november 2012 – Julen nærmer sig

Jul i andre lande på Munkeruphus

Munkeruphus i Dronningmølle i Nordsjælland holder frem til den 9. december juleudstilling med ting og sager, delikatesser, kunsthåndværk, juletræer og juleborde med inspiration fra andre lande. En af de repræsenterede kunsthåndværkere er den islandske og herboende glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir.

I sammenhæng med udstillingen har Munkeruphus’ støtteforening en række arrangementer, heriblandt en ekskursion den 6. december til København blandt andet med besøg hos Pia Rakel Sverrisdóttir i hendes værksted på Amager.

Branka Lugonja

Koldglaskunstneren Branka Lugonja fra Vestsjælland udstiller året ud i Simones Galleri i Algade 42 i Korsør. Der er åbent mandag-fredag kl. 13-17 og lørdag kl. 10-13.

Charlotte Bonne hos Bodil Binner

Guldsmed Bodil Binner har inviteret en kollega og et par billed-, collage- og glaskunstnere til at udstille hos sig i butikken i Bredgade 18 i København fra den 16. november til den 22. december. Åbningstid mandag-fredag kl. 11-17.30 og lørdag kl. 11-14. Fernisering torsdag den 15. november kl. 16-30-19. Glaskunstneren er Charlotte Bonne.

Kronværkerne på Annaborg

Kronværkerne fra Kronborg udstiller på Annaborg på Frederiksværksgade 2A i Hillerød fra den 16. november til den 9. december torsdage kl. 15-18 og fredage-lørdage-søndage kl. 12-16. Fri entré. Fernisering torsdag den 15. november kl. 19.30.

Kronværkerne er et kreativt fællesskab for otte kunsthåndværkere og designere, heriblandt glasformgiver Karin Mobro Bartholin. De har deres værksteder i Helsingør med udsigt til Kronborgs spir og med Holger Danske som nærmeste nabo.

Sophienholm ferniserer Pipaluk Lake den 16. november

Åbningen af Pipaluk Lakes retrospektive soloudstilling på Sophienholm foregår fredag den 16. november kl. 17. Lyngby-Taarbæk Kommunes borgmester Søren P. Rasmussen byder velkommen, og Designmuseum Danmarks direktør Anne-Louise Sommer holder åbningstalen.

Julestue hos Anne Flohr

Lørdag den 17. november kl. 10-16 holder Anne Flohr julestue i sit glaspusteri på Gl. Skolevej 5 i Lillevorde ved Storvorde. Her kan man finde inspiration til julegaver og -pynt og se hvordan det mundblæste og hånddrevne glas fremstilles. Med gløgg og småkager til. Samtidig er der lagersalg af frasorterede varer til nedsat pris. Et nyt produkt er en pileflettet adventskrans med glaslyseholdere.

 

Juleinspiration i butikken på Glasmuseet

Butikken på Glasmuseet i Ebeltoft er fra lørdag den 17. november i julestemning med inspiration til julegaver, værtindegaver og julepynt i glas. Flere end 80 kunsthåndværkere er repræsenteret i butikken hvor man finder alt fra smykker over snapseglas til unika – og til enhver smag og pris. Butikken er åben tirsdag-søndag kl. 10-16 i november og december.

I november er Glascaféen åben torsdag-søndag kl. 11-16. Herefter takker de hidtidige forpagtere af, og til februar genåbner caféen med ny forpagter – Jette Christensen som i forvejen er indehaver af foodshop.dk og Maigrét.

Ida Trier flytter til Frederikssund

I anledning af at Ida Trier flytter fra sit tidligere domicil Triers Hjørne i Jægerspris til ny værkstedsbutik Trier Design i Gågaden i Frederikssund, holder hun åbent hus og julestue lørdag den 1. december kl. 11-16: Kom og kig på min glaskunst og smag vores brændte mandler! Adressen er Jernbanegade 18.

Julemarked i Glaspusteriet

Rikke Bruzelius holder julemarked i sit Glaspusteri & Galleri på Jenagade 27 på Amager lørdag og søndag den 1.-2. december kl. 10-15.

Form og Farv holder julemarked

Fem Form og Farv-kunsthåndværkere fra Frederikssund og omegn holder julemarked med nye juleting og drøj julehygge. Lotte Høst Ragab er foruden sine glasting kendt for sine flettede fugle. Der er åbent fra torsdag den 6. til lørdag den 8. december kl. 11-16 i Langes Magasin i Østergade 3C i Frederikssund.

Perle-jule-tur

Foreningen Danske Glasperler arrangerer lørdag den 15. december en juletur til Tyskland. Foruden julemarked i Flensborg, indkøb ved grænsen og måske et glashyttebesøg indeholder turen et besøg hos perlesamler og forhandler af glas og tilbehør Gunnar Haag. Hans ældste perle er fra 3000-3500 år f.Kr. Perlen er helt sort med mønster og har været brugt som segl (stempel). Andre seværdigheder er en cylinderperle fra 800 år f.Kr., maskeperler fra Babylon, hestetandsperler, gamle chevronperler m.m.

Turen køres i bus og begynder kl. 8 og slutter kl. 22 på Skanderborg station med stop på vejen til og fra grænsen. Pris 200 og 450 kroner for henholdsvis medlemmer og ikke-medlemmer. Nærmere oplysninger hos Connie Sørensen på connie@glasperler.dk og Lisbeth Larsen på 40 54 70 20 eller lisbeth-l@mail.dk.


Glastip 15. november 2012 – Jul og andet lys i mørket 

Kunst som Gave

Frederikssund Kunstforening har frem til og med søndag den 25. november sin årlige salgsudstilling Kunst som Gave med i år 15 kunstnere og kunsthåndværkere, heriblandt tre keramikere og glaskunstner Rikke Blak. Udstillingen vises i Langes Magasin, Østergade 3, Frederikssund mandag-fredag kl. 13-17, lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 13-16.

Åbent Julehus hos Susanne Jensen

Der er åbent hus med juleinspiration hos Susanne Jensen i SJ Glaskunst på Pinnebjergvej 5 mellem Kjellerup og Ans i weekenden den 17.-18. november kl. 10-16. Butikken vil være fyldt med håndlavet glasjulepynt, og som sædvanligt vil der også være et stort udvalg i håndlavede glasperler og smykker. Og dertil gløgg og æbleskiver.

Dekoration på moderne glas – om at dekorere Holmegaard-glas

Næste foredrag i novembers foredragsrække på Næstved Museum er tirsdag den 20. november kl. 19.30. Her vil tidligere museumsleder Verner Hansen og afdelingsleder i Maleriet Søren Rasmussen der begge har været ansat på Holmegaard Glasværk, fortælle om hvordan man dekorerede glas på Holmegaard i moderne tid (1900-tallet). Dekorerede glas var en væsentlig del af Holmegaards produktion og blev udført både på katalogvarer og som specialordrer.

Verner Hansen vil først berette om cirka 50 år med masseproduktion af forskellige former for dekoration. I 1986 satte en brand hvor hele produktionsbygningen brændte ned, det hele i stå. Dog kun for en kort tid, for en ny dekorationsafdeling blev hurtigt genetableret. Og her tager Søren Rasmussen over. Han var indtil lukningen af Holmegaard i 2008 afdelingsleder i dekorationsafdelingen eller det der i daglig tale hed Maleriet. De forskellige dekorationsmetoder demonstreres ved hjælp af eksempler fra prøvesamlingen, og der indgår også en del billeder i foredraget.

Foredraget holdes i Storsalen i Boderne, varer til cirka kl. 22, og prisen er 70 kroner. 

Kunstnernes Julebazar i SAK, Svendborg

Hvert år afholder SAK Kunstforening i Svendborg den sidste weekend i november Kunstnernes Julebazar som med sine 34 udvalgte kunsthåndværkere er et de mere gedigne markeder. Glasset er repræsenteret af Glasmagerne fra Tåsinge, Lena Ljungar og Jesper Sødring. Der er åbent den 24.-25. november kl. 10-17, og entréen er tyve kroner hvis man ikke er medlem af kunstforeningen eller barn. Adressen er Vestergade 27-31. 

Juleudstilling hos Hebsgaard i Præstø

Lisbeth og Per Hebsgaard har været rundt på hylder, i skuffer og andre gemmer og fundet værker til forskellige, men oftest fordelagtige priser – og inviterer til juleudstilling på Mønvej 30 i Præstø i weekenderne 24.-25. november og 1.-2. december alle dage kl. 12-16.

I nyhedsbrevet med invitationen til juleudstillingen fortæller de at der i Vordingborg Kommune – som Præstø er en del af – arbejdes ihærdigt med idéen om at lave et museum med glaskunst kaldet Kunsthal GLAS. Der er nedsat arbejdsgruppe som skal stå for det store arbejde med at søge fonde.

Desuden gør de reklame for den netop udkomne bog Dansk Glaskunst af Ole Villadsen hvor Hebsgaard-arbejder er flot repræsenteret. Bogen kan købes på juleudstillingen, udsalgsprisen er 399 kroner ”med mulighed for rabat”. 

Glasmuseet hylder lyset

Den 1. december åbner Glasmuseet Ebeltoft flere udstillinger. To af dem hylder lyset midt i den mørke tid.

NEON – I 100-året for det første neonskilt, som blev sat op i Paris i 1912, sætter udstillingen fokus på brugen af neon som kunstnerisk materiale. Udstillingen viser neon-værker af de tre britiske kunstnere Richard William Wheater, Julia Bickerstaff og Keith Brocklehurst samt de to danske kunstnere Erik A. Frandsen og Rikke Stenholt.

LYS I MØRKET er titlen på en udstilling med en præsentation værker fra museets samling som tematiserer lyset. Blandt værkerne er danske Lise Autogenas selvlysende "rygsøjle" i støbt glas og et helt nyt værk af amerikanske Sydney Cash der arbejder meget originalt med lys og skygge.

Samtidig åbner museet sin fjerde Study-udstillingContemporary Traditions – med tyske Anna Mlasowsky som på selve åbningsdagen kl. 11 fortæller om sit arbejde.

Julemarked på Trapholt

Trapholt holder julemarked den 1.-2. december kl. 10-17. Med sine 34 deltagende udvalgte kunsthåndværkere hører dette marked også til de gedigne. Der er gratis adgang til museet denne weekend. Glasset har her to repræsentanter:
  • Laila Hygebjerg med en serie glasskåle af flere lag farvet glas i tre størrelser og et væld af farvekombinationer. 
  • Line Gottfred Petersen med glas og smykker i sin dots&laces-kollektion af øreringe og magnetiske brocher med sandblæste overflader og detaljer fra gamle kniplinger og blonder.
Juleudstilling i Silkeborg Kunstnerhus

Lørdag den 1. december kl. 10-16 åbner Silkeborg Kunstnerhus sin årlige juleudstilling med værker af husets kunstnere samt tre indbudte gæster, glaskunstner Line Gottfred Petersen, Bjarne Taudal som arbejder med design af genbrugsmaterialer, og svenske Leif Hauge som i en gasovn omdanner vinflasker og andre industriglas til karafler, kander, skåle, drikkeglas m.m.

Udstillingen varer til og med lørdag den 29. december, og der er åbent mandag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 10-14.


Glastip 19. november 2012 – Artist Talk med Pipaluk Lake og jul m.m.

Jul i Tivoli

Tivoli i København fejrer jul frem til årsskiftet. Se åbningstider og priser. Der er sikkert glas i en hel del boder, men her er der fire mere glas-dedikerede:

  • Ærø Glaskunst med håndlavede engle-snapseglas, glasadventstager, lysestager, fade, glasskåle fremstillet af genbrugsglas i mange farver, glasfigurer, nisser, dyr og juleophæng i glas.
  • Pernille Bülow by You – konceptet hvor man på glas i mange forskellige former kan lave egne dekorationer ved hjælp af sandblæsning og dermed skabe en personlig gave.
  • Krebs Glas og Smykker ved Elin Krebs og en kollega sælge smykker i glas, halvædelsten, læder, gummi og plastik. Desuden glasfigurer, keramik, lys, punge, tørklæder og mundblæste glaskugler.
  • Brink Nordic har specialiseret sig i design af kvalitetsglaspynt inspireret af bedstemors antikke julepynt, nordiske traditioner og Fabergé æg – produceret af dygtige europæiske glashåndværkere.

Jul på Wilders Plads

Et værkstedsfællesskab for kunstnere og kunsthåndværkere på Wilders Plads 11 B (indgang fra Christianshavns Kanal) i København holder julemarked med salg af keramik, glas, print, foto og maleri lørdag-søndag den 24.-25. november og lørdag-søndag den 1.-2. december alle dage kl. 11-17. Glaskunstner Anne Wulff og hendes tre kolleger tænder op i brændeovnen og serverer gløgg og saftevand.

Connie og Berit lukker glasværkstedet i Birkerød

Connie Bloch og Berit Lindemark Kirkeby lukker deres værksted i baghuset på Bistrupvej 70 i Birkerød den 1. december og holder alt skal væk-salg den 24.-25. november kl. 11-16 med loppemarkedssalg af glasfade, glasfigurer, smykker, glasperler og meget meget andet.

Perle- og pindedelen af værkstedet flytter hjem til Connie Bloch på privaten på Plantagevej 4 i Birkerød, telefon 45 81 10 82 eller 30 25 11 42.

Helle Viftrup lukker Møllehusets Glas

Frem til jul vil Helle Viftrup stadig lave de huse, billeder, engle osv. hun er kendt for, men den 21. december er det slut, og til januar holder hun udsalg over restlageret og de ting hun får hjem fra gallerierne. Så er det slut med Møllehusets Glas. Indtil jul er der åbent onsdag-fredag kl. 13-17, og der er julemarked søndag den 25. november kl. 11-16 på adressen Vandmøllevej 3 i Børkop.

Helle Viftrup genopstår som helleviftrup.dk for at følge en drøm om at komme til at arbejde med et endnu mere personligt udtryk i unika og udsmykninger. Hun vil tilbage til udgangspunktet og møde glasset på ny – med den erfaring hun nu har. Så derfor skal værkstedet tømmes, så der kun er glasset, redskaberne og Helle Viftrup tilbage.

Glasmuseet ferniserer

De kommende Neon- og Study-udstillinger på Glasmuseet i Ebeltoft ferniseres fredag den 30. november kl. 17. De to udstillinger og en tredje – den ny præsentation af værker fra museets samling med lys som tema – åbner den 1. december og varer til den 10. marts. De tre udstillinger var kort omtalt i sidste Glastip.

Til Neon-udstillingen er knyttet tre søndagsforedrag og en workshop. Den 20. januar kl. 14 fortæller Hans Buhl fra Stenomuseet om neon og andre lysende gasser, og den 24. februar kl. 14 fortæller aarhusianske glaspuster Rikke Stenholt om neon og glas. Foredragene foregår på museet og er gratis når entréen er betalt. Ingen forhåndstilmelding. Den 10. marts arrangerer museet og dets venneforening et foredrag med workshop sammen med Anla Glas i Silkeborg. Underviserne er Julia Bickerstaff og Richard Wheater som begge er repræsenteret på udstillingen. Prisen er 1500 kroner for medlemmer af venneforeningen, 1700 kroner for ikke-medlemmer. Der skal betales et depositum inden 1. december. Læs mere i Glasposten november 2012 side 7.

Lørdag den 1. december kl. 11 er der artist talk med Anna Mlasowsky om hendes Study-udstilling Contemporary Traditions. Det er gratis efter betalt entré til museet, og det er ikke nødvendigt at melde sig til.

Keramikere åbner showroom med julemarked

Viktoria Factories – et stort fællesværksted for seks-syv keramikere på Vesterbro i København – åbner nu et 300 kvm stort showroom. Det sker med et julemarked i dagene 30. november til 2. december hvor der ikke bare præsenteres keramik, men også strik, grafik og glas m.m. Og dertil en café – og på åbningsfredagen musik ved dj Luna Lou. Det er Sia Mai der står for glasset.

Adressen er Vesterbrogade 24 B – det er ligefrem i gården og ned til venstre i en høj kælder. Der er åbent fredag kl. 13-20 og lørdag-søndag kl. 10-17.

Julesalg i Glassmedjen
 
Lørdag den 1. december fra kl. 10 holder Nanna og Andrew Brown julesalg og hygge i Glassmedjen på Hundested havn. De sælger ud af deres andensorterings glas samt diverse kunstneriske eksperimenter, og desuden er der ti procent rabat på alle førstesorterings varer. Julehyggen serveres i Udsigten på første sal.

Jul hos Jørgensen & Mørch

Som de har gjort det i mere end tyve år, holder Jytte Mørch og Torben Jørgensen i Fensmark igen i år åbent hus med gløgg og julehygge. Det bliver i weekenden den 8. og 9. december kl. 10-17, og adressen er Jørgensen & Mørch Design, Kalkerupvej 34, Fensmark, Holmegaard.

Foruden salgsudstillingen på første sal kan man på værkstedet finde gode andensorterings produkter og et udvalg af Torbens udviklingsprøver fra Holmegaard Glasværk.

Artist Talk med Pipaluk Lake på Sophienholm

Glasmuseets Venner (Østdanmark-gruppen) har aftalt en særrundvisning med Pipaluk Lake på hendes retrospektive soloudstilling på Sophienholm i Lyngby torsdag den 13. december kl. 18-20. Pris 150 kroner plus entré. Arrangementet er åbent for alle.

Pipaluk Lake fortæller om sine værker gennem 25 år afsluttende med helt aktuelle værker skabt til udstillingen. Undervejs vises en film der demonstrerer Pipaluk Lakes teknik. Til sidst serveres en forfriskning hvorunder Pipaluk Lake gerne vil svare på spørgsmål fra deltagerne. Læs mere om arrangementet på venneforeningens hjemmeside.

Deltagerbetalingen er 150 kroner som indbetales til foreningen, plus entré 50 kroner (gruppeentré) som betales ved indgangen. Tilmelding sker til glastip@mail.tele.dk, og når tilmeldingen er bekræftet, foregår betalingen til foreningens konto hos Sparekassen Kronjylland, registreringsnummer 9360, kontonummer 3085606904 – med angivelse af deltagernavn(e).

Passage III fra 2007. Tilhører Designmuseum Danmark. Foto Jesper Palm. Lånt fra Sophienholms hjemmeside.

Sophienholm har i øvrigt åbent tirsdag-søndag kl. 11-17, torsdag kl. 11-20. Mandag lukket. I juleugen lukket 23., 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar. Entré 60 kroner (50 kroner studerende, pensionister samt grupper over ti personer). Børn under 16 år gratis. Der holdes guidede omvisninger hver søndag kl. 15.

Glastip har tidligere bragt en slutdato på udstillingen stammende fra en tidlig annoncering – udstillingens sidste dag er søndag den 13. januar.


Glastip 22. november 2012 – Næsten kun jul

Jul på Kunstkontoret i Virum

Kunstkontoret på Søndervej 54 i Virum holder indtil den 19. december KUNST & JUL med blandt andet glas af Mikkel Yerst og Richardt Gøttrup – samt engle i bøhmisk krystal. Der er åbent onsdage og søndage kl. 14-18. Jeanette Westfahl og Jørgen Wrem byder julehjerteligt velkommen til et ”overflødighedshorn af nutidskunst i smukke rammer” i den gamle kuskebolig.


Jul i galleriet på Ørting gamle station

Glaskunstner Dorthe Bent og dekoratør Lene Midtgaard har sammen skabt et kreativt univers der bringer naturen ind i stuen. Lene Midtgaard med juledekorationer, adventskranse og dørpynt, Dorthe med kalendergaver i unika glasjulepynt – engle og stjerner i mange farver der fanger lyset.

Der er åbent til og med 22. december, torsdag-fredage kl. 13-17, lørdag-søndage kl. 10-15. Adressen er Horsensvej 155, Ørting, 8300 Odder. 

Alling Julemarked

”Der er mange julemarkeder at vælge imellem i denne tid, men dette er nok det hyggeligste, lige uden for Ry i byen Alling hvor jeg bor,” skriver Allingboende glasblæser Line Gottfred Petersen. I weekenden 23.-25. november er der kunsthåndværk og julecafé på adressen Tulstrupvej 3A – fredag kl. 19.30-22, lørdag kl. 10-17.30 og 19.30-22 samt søndag kl. 10-17. Her er blandt andre Line klar med gaven i glas, øreringe i et væld af farver og modeller, brocher, nyt julepynt og julehjerter i glas. Line passer caféen fredag aften. 

Julespinderi på Uldspinderiet i Herning

I de fire weekender fra fredag den 23. november til søndag den 16. december holder Uldspinderiet på Gl. Skolevej 1 i Herning julebazar med kunst, designtøj og kunsthåndværk (klik på plakaten for at se åbningstider). Også her er Line Gottfred Petersen klar med gaven i glas, øreringe i et væld af farver og modeller, brocher, nyt julepynt og julehjerter i glas. 

Glas & Glimt juleudsalg

Gitte Klarup Andersen – Glas & Glimt – holder juleudsalg lørdag-søndag den 24.-25. november kl. 10-14 i værkstedet og butikken i Rold Skov på adressen Jyllandsgade 81, Skørping. 

Jul i Det Røde Pakhus

Nyt julemarked i Det røde Pakhus på havnen i Hobro lørdag den 1. december kl. 10-16 med keramik, smykker, børnetøj, glas, legetøj og meget mere… Randi Saaby Bang fra glastinget.dk udstiller nyheder i form af en adventskrans som kan bruges hele året, ”De Hellige Tre Konger” og små julefristelser. 

Næstved Museet søger frivillige til registrering af Prøvesamlingen

Næstved Museum er på snart tredje år i gang med det store projekt med registrering af Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Man har nu snart registreret genstand nr. 10.000, men prøvesamlingen vurderes at rumme omkring 30.000 genstande – foruden de kendte vinservicer også mange andre typer glas, flasker, lamper, keramik, arbejdsredskaber, inventar, malerier, fotos, arkivalier og andet fra Holmegaard, Kastrup og Fyens Glasværker. Registreringerne med fotos optages løbende på museets hjemmeside.

Arbejdet med registreringen af Prøvesamlingen m.m. er kun muligt med hjælp af frivillige. Der er for tiden ledige pladser, og museet søger derfor nye frivillige. Arbejdet kræver ingen særlige forudsætninger eller kendskab til glas, men tid, omhu og lyst – til at lære noget nyt. Man kan henvende sig til ’glasmester’, museumsinspektør Susanne Outzen på mail outzen@naestved-museum.dk eller telefon 61 71 77 04.

Glastip 28. november 2012 – Om glas & pust, jul & pynt, snaps & flasker, smag & behag

Juleborde hos Royal Copenhagen

På Amagertorv i København har Royal Copenhagen året ud den sædvanlige udstilling med juleborde. Bordene pyntes hvert år af et nyt hold. Tidligere har det blandt andre været designere, konditorer og kongelige balletdansere. Dette års seks juleborde er dækket af sangerinder som alle har skrevet, sunget eller fortolket julesange. Julens sange er årets tema, og de seks sangerinder fortolker deres foretrukne julesang i deres borddækninger.Borddækkerne er Caroline Henderson, Marie Carmen Koppel, Hella Joof, Julie Berthelsen, Anne Dorte Michelsen og Cæcilie Norby.

Nyt fra Karen Nyholm og Ned Cantrell

Fredag den 30. november kl. 14-18 og lørdag den 1. december kl. 12-16 er Karen Nyholm med på et julemarked i Mejlgade 16B i Aarhus hvor hun har smykker, glas og diverse andensorterings glas og prøver billigt til salg.Lørdag den 8. december kl. 10-15 kan man få hjælp til at lave sin egen blæste julekugle i parrets værksted i Klostergade 70B i Aarhus. Det er for børn og voksne fra fem år, og prisen for en julekugle er 150 kroner. Glasset skal køles langsomt ned, og derfor kan den færdige kugle først hentes to dage efter arrangementet.

Julemarked hos Rikke Stenholt

Rikke Stenholt holder julemarked i sit glaspusteri på Skt. Pauls Kirkeplads nr. 6 i Aarhus lørdag den 1. december kl. 10-16. Hun har fundet andensortering og skitser frem fra gemmerne og sælger det denne dag til halv pris.

Julemarked i Glasseriet

Lørdag den 1. og søndag den 2. december kl. 10-15 holder Rikke Bruzelius julemarked på Jenagade 27 på Amager, og hun lover at der på dette års julemarked er virkelig meget glas fra hele sortimentet, store besparelser på alt andensortering og gode rabatter på udvalgt førstesortering. Medbring print af invitationen (vedlagt), og Rikke forærer dig et mundblæst drikkeglas i klart glas og med farvet kant. Der er varm gløgg og nybagte brunkager fra afspændingsovnen.

En Samlers Hjem hos Ann Linnemann

Ann Linnemann har i sit studiegalleri i Kronprinsessegade 51 i København sin juleudstilling En Samlers Hjem i perioden 1. til 23. december – med reception på åbningsdagen kl. 12-19 med gløgg og kager. Ann Linnemanns galleri er et stærkt profileret keramikgalleri, men der er en enkelt glaskunstner med – Iben Kielberg – som indgår i galleriets ’stue’ fyldt med specielle originale værker og samlerobjekter. Livsstilprogrammer sætter fokus på samlere, samlinger, skønne hjem, indretning, design, kunstkøb... Udstillingen handler om at bruge tingene og have plads til originale værker i alle hjemmets sammenhænge – og ikke mindst borddækning med utraditionelle værker i samspil.

Kunsthåndværkerjulemarked på Kronborg

Erik af Pommerns festsal, slottets gamle køkkener og mange af Kronborg Gallerierne danner lørdag-søndag den 1.-2. december kl. 11-17 rammen om et stort julemarked med cirka 40 stande med kunsthåndværk, design og billedkunst: smykker, glaskunst, keramik, pileflet m.m. Det fremgår ikke udtrykkeligt hvem de deltagende kunsthåndværkere er, men blandt ’kronværkerne’ er der tre glaskunstnere: Karin Bartholin, Birgitte Bentzen og Louise Lagoni.

Farvegladerne på Kirkehavegaard

Farvegladerne fra Allerød er en forening af kreative mennesker fra forskellige kunstarter som gerne udstiller på den lokale Kirkehavegaard (Kirkehaven 16-18), og nu er en håndfuld af dem – tre malere, en keramiker og glaskunstner Pia Lykke – aktuelle med en fernisering lørdag den 1. december kl. 13-16 med gløgg og underholdning ved musikgruppen A Ganef. Udstillingen løber til søndag den 9. december, åbent torsdag-fredag 17-19 og lørdag-søndag kl. 13-16.
Kryddersnaps på glas og flaske

Bjarne Nielsen Brovst har netop på forlaget Hovedland udgivet bogen Kryddersnaps – Tradition og fornyelse. Som forlaget skriver: ”At besøge Bjarne Nielsen Brovst og hans kone Gudrun kan meget let ende ved et frokostbord med en række forskelligartede, buttede, lange, lige, kluk-flasker der alle rummer hvad forfatteren, foredragsholderen og havemanden selv har frembragt. Hver af flaskerne rummer samtidig historier, fx om hvor og hvornår slåen skal høstes, om den og den plante, måske en gave fra Hans Lyngby Jepsen eller fra Thorkild Hansen.”
 
Og på fag-hjemmesiden kryddersnapsen.dk synes man det specielt er værd at nævne billederne: ”Det er meget illustrative billeder, og de er rare og skaber en rigtigt dejlig stemning. Lidt som om man selv er med Bjarne Nielsen Brovst ude i skoven og hente urter. Selvfølgelig er der klassiske billeder af de færdige snapse, men de alle sammen er i lidt specielle flasker og der er kræset om detaljerne. Så bare for billedernes skyld er bogen værd at kigge i.”
 
Og i Politiken skriver teolog og snapseentusiast Hans Henrik Nielsen at det er en smukt illustreret bog som ”vil pynte på ethvert sofabord”.
 
Så hvis man vil slå sig på flasken er her et overkommeligt tilbud – hvis man kan nøjes med bogen: 119 sider, 199 kroner.
 
Pipaluk Lake udsat for smagsdommer

Torsdag den 22. november havde DR2-udsendelsen Smagsdommerne ifølge værten Adrian Lloyd Hughes for første gang sat ”eksperimenterende glaskunst” på programmet. Om der tidligere har været ikke-eksperimenterende glaskunst på programmet, skal vi ikke kunne sige, men her var Pipaluk Lake og hendes soloudstilling på Sophienholm stillet til vurdering hos litteraturredaktør ved Weekendavisen Anna Libak, manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig og balletskribent Erik Aschengreen.
 
Vurderingen af Pipaluk Lake gik i nævnte rækkefølge fra slet over bedre til fremragende. Er der gået en kunsthåndværker tabt i hende, er hun æstetisk interessant og får hun glasset til at folde naturen ud, eller skaber hun et spændende stofligt, surrealt og transcenderende univers? Pipaluk skilte vandene.
 
Hør selv i femte afsnit i Smagsdommerne 25-26 minutter inde i udsendelsen (klik på afsnittet på tidslinjen). Eller hvad med at høre hende selv udlægge værkerne:
 
Vi minder om at Glasmuseets Venner, Østdanmarksgruppen, torsdag den 13. december kl. 18-20 holder en artist talk med glaskunstneren. Arrangementet er åbent for alle, se nærmere på venneforeningens hjemmeside.

Glastip 30. november 2012 – Lunkebugten, Østersøen og Ebeltoft Vig

Glasmagerne på Tåsinge julehygger

Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring julehygger i december og er klar med nye glas i mange farver, men også de gode gamle klassikere. Hele december gives der tyve procent rabat på karafler og glasæbler! Man kan også få lov at kigge dybt i andensorteringskassen. Åbningstider i december er mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag-søndag kl. 12-17. Adressen er Vemmenæsvej 10 ved Lunkebugten på Tåsinge – langt ude og hyggen er derefter.

Nordisk jul på Baltic Sea Glass

Maibritt Jönsson og Pete Hunner har et program for hele december. Der er åbent hele måneden, og det begynder med julestue lørdag-søndag den 1.-2. december kl. 10-16 med udsalg af udvalgte unika og brugsglas, nordisk julestemning og hygge med smagsprøver på sødt og varmt.

I weekenden den 8.-9. december kl. 11-15 pustes der fabeldyr. Maibritt og Pete arbejder med fremstilling af fantasidyr i glas for børn og barnlige sjæle, så tag din tegning med hvis du har et ønske du gerne vil have opfyldt, og se om de kan… Alle glasdyrene sælges på en auktion i glasværkstedet lørdag den 15. december til fordel for SSP/GADEPLAN på Bornholm. Så hvis man vil have sit eget fabeldyr, så må man komme og byde.

Søndag den 16. december kl. 14-18 er der traditionen tro Lysets Fest hvor det elektriske lys er slukket og hele værkstedet er oplyst af mere end 500 stearinlys. Om vejret er til det, er der også lys udendørs. Traditionen har Pete taget med sig fra New Mexico hvor det er skik at alle huse er oplyst ved juletid.

Torsdag den 27. december kl. 14-16 holder Maibritt og Pete Unika-eftermiddag hvor man kan opleve hvordan de puster større unika-glas.

Maibritt og Pete har i øvrigt pustet og sandblæst en masse juletræer som kan hænges på juletræer eller andre steder, bruges som gave osv. De er cirka ti cm høje og håndlavede og derfor forskellige i udtryk og størrelse. De sælges på nettet og værkstedet for 100 kroner stykket.

Jul hos Møhl & Drivsholm Glas

Trine Drivsholm og Tobias Møhl holder julemarked lørdag den 8. december kl. 9-14 hvor de sælger ud af årets andensortering samt prøver og eksperimenter. De lover at der lunt i værkstedet på Stockflethsvej 13B på havnen i Ebeltoft – og dertil et varmt glas hjemmelavet gløgg.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft