Glastip november 2011

Glastip 1. november 2011 – Perlestrik, koldglas og Fanget i Glas

Perlestrik på Køge Museum

Fra 3. november til 8. januar viser Køge Museum en lille montreudstilling med museets samling af perlestrikkede genstande fra 18- og 1900-tallet fra Køgeegnen.

Ved perlestrikning strikkes med garn med påtrukne perler i samme farverækkefølge som perlerne skal optræde i det færdige strik. Perlestrikning blev meget populært i begyndelsen af 1800-tallet hvor man fik adgang til et stort udvalg af glasperler, tynde stålstrikkepinde og tyndt bomuldsgarn.

Udstillingen åbner på Håndarbejdets Dag, torsdag den 3. november, hvor museet om aftenen afholder kursus i perlestrikning af pulsvarmere eller muffedisser. Kursisterne bliver sat i gang med teknikken, men må strikke tingene færdige hjemme. Kurset er ’udsolgt’, men man kan blive skrevet på en venteliste til et senere kursus.

  

Søllerød Kunstforenings årlige Kunstnermarked på Havarthigaarden

Det er foreningens tiende marked, og det foregår lørdag den 5. og søndag den 6. november kl. 11-16 med fenisering ved åbningen lørdag formiddag. De godt 30 kunstnere og kunsthåndværkere af alle kategorier fremviser og sælger deres mange kunstværker rundt i Havarthigaardens lokaler. Der er fri adgang til markedet, og i åbningstiden serverer husets café lette frokostretter, kaffe og kage m.m. Adresse: Havarthivej 6, Holte

   Karin Bartholin

Blandt kunsthåndværkerne er der tre glasfolk (alle koldglas): Karin Mobro Bartholin, Rungsted Kyst (som et nyt medlem hos Kronværkerne på Kronborg og i butikken Kunst & Håndværk, Landemærket 9 ved Rundetårn i København), Ellen Benjaminsen, Holte, og Inge Steen Pedersen, Skovlunde, medlem af gruppen Glasskårene.

Håndelavets årlige udstilling

Lørdag den 12. og søndag den 13. november kl. 10-16 holder den godt trediveårige kunsthåndværkersammenslutning Håndelavet udstilling i hallen på Landbrugsskolen på Finderupvej 8 i Høng. Blandt de ligeledes godt tredive udstillere er der to glaskunstnere – Britha Larsen og Erica Strange.

   Erica Strange

Julestue med håndlavet julepynt i glas

Der er masser af håndlavet jule- og vinterpynt når de fem glaskunstnere fra Glasværk i Risskov holder julestue med resultaterne af måneders arbejde på værksted og ved glasovnen. De fem glaskunstnere er Britha Lunding, Sussi Stoumann, Anni Toubro (http://www.glass-art.dk/), Birthe Laumann og Inge-Lise Toubro – alle koldglas – og de har designet og eksperimenteret, skåret og limet, brændt og slebet, sandblæst og dekoreret. Fx engle, stjerner og hjerter. Kræmmerhuse, snefnug og istapper Blomstrende julestjerner, juletræer, snemænd og julegæs Farvestrålende huse. Fugle, ikoner og soldater. Desuden vises større glasarbejder.

I tilgift har blomsterkunstnerne Ulla Steen og Lisa Toubro fremtryllet jule- og vinterdekoraktioner, adventskranse og meget andet af naturmaterialer. Julestuen holdes i Glasværks hyggelige rammer på Nordre Strandvej 107 (hjørnet af Elyriavej) i Risskov, Århus.

Steffen Dam: Captured in Glass – Fact or Fiction?

Første UK-soloshow med nye arbejder af Steffen Dam præsenteret af Joanna Bird Pottery hos Browse & Darby i 19 Cork Street, London W1S 3LP, den 14.-26. november.

Dam re-imagines the natural world by creating extraordinary glass works, drawing inspiration from a variety of sources; observing flowers, bulbs and marine life. His work pays homage to Ole Worm’s cabinet of curiosities, and the laboratory specimen jar, but with a difference. These pieces are not examples of marine biology, on close inspection they inhabit a world of pure fiction.

Steffen Dam (og Micha Karlslund) holder til i Handrup ved Ebeltoft.

Efterårskunstmarked i Ribe

Nuværende og tidligere undervisere på Ungdomshøjskolen ved Ribe samt enkelte gæster udstiller malerier, bronze- og stenskulpturer, strik, læder, keramik, glas, smykker, cykelslangetasker, håndlavet papir, ikoner, skrotsmykker, formstøbt sæbe, fotos mv. Søndag den 13. november kl. 11-16.30. Fri entré. Skole Allé 1, Vester Vedsted, Ribe.

 

Glastip 7. november 2011 – Glashistorie og julepynt og julegaver

Glashistorie – foredragsrække i Næstved

I sommer udstillede Næstved Museum glas fra Holmegaard Glasværks prøvesamling som museet for nylig har fået forærende. Der var stor interesse for Holmegaard og dansk glashistorie i det hele taget, og museets udstilling havde rekordmange besøgende.

Næstved Museum og LOF følger op med en foredragsrække om dansk glashistorie belyst fra tre vinkler. Museets nyhedsbrev herom er udsendt dags dato.

I prøvesamlingen er der mange lamper produceret på glasværkets afdeling i Odense. Det første foredrag tirsdag den 8. november handler om Glasbelysning fra Fyens Glasværk. Foredragsholder er Anders Tybjerg Jørgensen, tidligere fabrikschef på glasværket i Odense. Han fortæller om værkets bidrag til hjemmets belysning.

Næste foredrag tirsdag den 15. november er med Verner Hansen som har arbejdet på Holmegaard i en menneskealder, blandt andet som museumsleder. Han fortæller om menneskene og glasværket i mosen og viser og kommenterer et par gamle stumfilm. Desuden vises en film med Per Lütken som lagde linjen for Holmegaards design fra 1940rne til 1990erne.

Det tredje foredrag tirsdag den 22. november er med Niels Andersen som har skrevet flere bøger om glas og dansk glashistorie. Særligt det ældre glas har hans interesse, og et af hans specialer er dekorerede glas. Niels Andersen fortæller om glasværkernes historie med hovedvægt på hvidtglasproduktionen, især drikkeglas, karafler og lommelærker.

Foredragene holdes i storsalen i Boderne tirsdage kl. 19.30. Pris 70 kr. per foredrag der betales ved indgangen. Tilmelding til museet på 55 77 08 11 eller post@naestved-museum.dk.

Apropos Holmegaard kan man i Boderne for tiden se interiør – alter med knæfald og bænkerad med monstrans og missale – fra et katolsk kapel som blev indrettet i Fensmark til de udenlandske glaspustere som lagde den faglige grund for Holmegaard Glasværk.

Museet viser samtidig en midlertidig udstilling med værker fra museets oprindelige samling af Holmegaard glas – medens man forbereder en ny udstilling med værker fra Holmegaard Glasværks Prøvesamling.

Julepynt i blæst glas

Helge Brink fra Tisvildeleje har med firmaet Brink Nordic specialiceret sig i at designe og producere juleglaspynt af høj kvalitet. Firmaet både skaber og genskaber forme til blæst glaspynt som produceres af glashåndværkere rundt om i Europa.

Online er butikken altid åben, julebutikken på Tisvilde Bygade 18 i Tisvildeleje har åbent fredag-lørdag-søndag kl. 10-17 til og med 23. december, og firmaet har en julebod i Tivoli i København fra den 11. november til den 30. december.

Blandt specialiteterne kan nævnes hule glasperler stammende fra Tjekkiet for over 100 år siden. Perlerne blæses i lange rækker, forsølves indeni og dyppes så i farvet lak. Derefter skæres de fra hinanden. Perlerne trækkes på ståltråd og sættes sammen til forskellige figurer.

Juleinspiration fra SJ Glaskunst

SJ Glaskunst ved Susanne og Erik Jensen holder åbent hus med håndlavet glas-julepynt og gaveideer den 12.-13. og den 19.-20. november kl. 10-16. Der vil som sædvanligt være et stort udvalg i håndlavede glasperler og smykker samt et mindre udvalg at eksklusive modetørklæder.

Samme to weekender sælges der frasorteret glaskunst til halv pris eller mindre. Butikken forhandler desuden materialer til smykkefremstilling og CIM-glas til fremstilling af perler med hundrede farver på lager. Og så serveres der gløgg og æbleskiver. Adressen er Pinnebjergvej 5 i Kjellerup (mellem Kjellerup og Ans).

Glasmagerne Ljungar & Sødring holder åbent værksted

Åbne atelierdøre på Tåsinge i weekenden den 19. og 20. november kl. 11-17. Sytten kunstnere, værksteder og gallerier har dannet netværket Tåsinge Kunst som repræsenterer maleri, grafik og kunsthåndværk. Man kan her komme tæt på den kunstneriske proces, fx når Astrid Mink demonstrerer tilblivelsen af et grafisk tryk, og når Tony Briffa og Jette Sissi begge dage kl. 13 viser rakubrænding.

Der er selvfølgelig også åbent i værkstedet i Vemmenæs i den sydlige ende af Lunkebugten på Vemmenæsvej 10 hos Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring – som i øvrigt er aktuelle med nye varer i butikken på Danmarks Designmuseum.

 

Glastip 13. november 2011 – Glassmykker, færøsk glaskunst og markeder

Glassmykker i Århus

Guldsmed, glas- og smykkekunstner Tina Oxager udstiller glassmykker lørdag den 19. november kl. 10-15 på fritidscentret Skolemarken, Sct. Annagade 38-40, Århus.

Tina Oxager holder til i nr. 42 på århusianske Golthåbsgade og er med i kunstsammenslutningen Artzone:Godthåbsgade. Tina Oxager laver unika smykker, halskæder, armbånd, øreringe, glasperler, småskulpturer m.m. Hun har arbejdet med lampeglas siden 2004 og har fået undervisning af Alicia Fatone, Italien, Andrea Guarino Slemmon, USA, og Kate Fowle, USA. Hendes smykker forhandles blandt andet i museumsbutikken på Glasmuseet i Ebeltoft.

Færøsk glaskunst i København

Færøske Brandur Patursson og Tróndur Patursson viser henholdsvis værker af glas og malerier i Galleri Lars Borella, Stokkerup, Strandvejen 724, Klampenborg

Udstillingen åbner lørdag den 19. november og søndag den 20. november begge dage kl. 15-18. Udstillingens efterfølgende åbningstid er lørdage og søndage kl. 13-17 med sidste dagden 18. december.

Brandur Patursson (1977) har i 2009 deltaget i en udstilling om færøsk samtidskunst på Nordatlantens Brygge, København, hvorfra illustrationen er hentet. Hun har også arbejdet sammen med Per Hebsgaard.

 

(Fejl i denne artikel er rettet i næste Glastip)

Markeder (ingen garanti for glaskunst)

Den Gamle Smedje på Rugaard Gods, Rugaardsvej 14, Hyllested, Ebeltoft, lørdage-søndage fra den 19. november til den 11. december kl. 13-16: Juleudstilling med diverse julegaveidéer inden for kunst og kunsthåndværk samt juleting og dekorationer. Fri entré.

Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter, Gimsinghoved 1, Struer, fra den 19. november til den 18. december, alle dage kl.13-17, mandag lukket: Juleudstilling med ting fra 37 kunsthåndværkere. Fri entré.

En oversigt over vinterens loppemarkeder i København kan man finde hos Alt om København – aok.dk.

 

Glastip 16. november 2011 – Gammelt og nyt ... og jul, jul, jul

Glas-rettelse

Glastip om Tróndur og Brandur Patursson var desværre behæftet med fejl. Her følger en (forhåbentlig) rigtig version:

De færøske malere, billedhuggere og glaskunstnere, Tróndur og Brandur Patursson, far og søn, udstiller nye malerier og værker af glas i Galleri Lars Borella, Strandvejen 724, Klampenborg.

Udstillingen åbnes lørdag den 19. og søndag den 20. november kl. 15-18, og udstillingen er ellers åben efterfølgende lørdage og søndage kl. 13-17. Foruden efter aftale. Sidste åbningsdag søndag den 18. december.

Stine Bidstrup på Kunsten.nu

”Fra loftet hænger hundredvis af tynde, snoede glastråde som en sky af kaos – hele tiden i bevægelse og umulige at fastholde. Ved siden af står fire glasbeholdere fyldt med vand med hver sin glasspiral, tilfældigt udformet i dét sekund den varme glasdråbe har ramt den kolde væske.”

Sådan indleder formidler Pia Strandbygaard Bittner fra Glasmuseet i Ebeltoft sin artikel på nyhedsbrevet Kunsten.nu om den aktuelle udstilling i The Study på Glasmuseet.

Jul på Den Gamle Station

Dorthe Bent skaber både brugskunst i glas og symbol- og farverige landskabsmalerier. Hun laver også glasjulepynt, fx stjerner i mange farver, sirligt dekorerede engle og sjove nisser i rød, lilla og grøn.

Dorthe Bent har slået sig sammen med blomsterdekoratør Lene Midtgaard om at skabe et kreativt univers med to juletemaer: Dels pangfarvet glaspynt og dekorationer, dels et nordisk tema i sarte, turkise farver i både glas og dekorationer.

Der er åbent indtil jul på Den Gamle Station på Horsensvej 155 i Ørting ved Odder torsdage og fredage 13-17, lørdag og søndag 10-15 eller efter aftale.

Fødselsdag i Nr4

Lørdag den 19. november kl. 10-15 fejrer butiksfællesskabet Nr4 på Gl. Munkegade 4 i Århus seksårs fødselsdag med gaver til kunderne. Butikken begyndte med kun keramik og glas, men er udvidet med kunsthåndværkere inden for strik, smykker, lamper, tasker, tørklæder m.m.

Glaspuster Jane Sidelmann fra Fanø er ny i butikken og supplerer dermed Merete Søndergaard samt gæstemedlemmerne Karen Lise Krabbe og Lisbeth Bidstrup Madsen. Butikkens nyhedsbrev vedlagt.

Jul i Møllehuset

Der er julemarked hos Helle Viftrup i Møllehusets Glas på Vandmøllevej 3 i Børkop og på Børkop Vandmølle søndag den 20. november fra kl. 11-16 med nye engle og andre nye ting. Den almindelige åbningstid er onsdag-fredag fra kl. 13 - 17.

Igen i år holder Helle Viftrup engleværksted hvor man kan lave sin egen engel. Det bliver onsdag den 30. november kl. 17-19 og kl. 19.30-21.30. Det koster 150 kr. for to timer.

Helle Viftrup udstiller desuden året ud på Ulriksholm Slot ved Kerteminde samt i Søstergangen på Sct. Maria i Vejle fra den 18. november og i Stengalleriet i Horsens fra den 26. november (fernisering kl. 10).

Ældre dansk glashistorie

Næstved Museum og LOF afslutter foredragsrækken om dansk glashistorie med et foredrag om den ældre del af dansk glashistorie i Storsalen i Boderne tirsdag den 22. november kl. 19.30 til ca. 22. Pris 70 kr. betales ved indgangen. Tilmelding til Næstved Museum på 55 77 08 11 eller post@naestved-museum.dk.

Aftenens foredragsholder er Niels Andersen, forfatter til flere bøger om glas og dansk glashistorie. Det er særligt det ældre danske glas Niels Andersen interesserer sig for, og blandt specialerne er det dekorerede glas. Niels Andersen indvier tilhørerne i de gamle danske glasværkers historie og produktion med hovedvægt lagt på hvidtglasproduktionen, især drikkeglas, karafler og lommelærker.

I forbindelse med foredraget sælges Niels Andersens og Torben Errboes nye bog Danske Lommelærker til den favorable pris af 225 kr. (normal pris 298 kr.).

Vintermarked på Munkeruphus (ingen garanti for glas)

Udvalgte kunsthåndværkere viser fancy og fornøjeligt design i det hyggelige og smukke nordsjællandske landhus i parken lige ved Øresund fredag den 25. november til søndag den 11. december – fredag-søndag kl. 11-17. Munkeruphus, Munkerup Strandvej 78, Dronningmølle.

Kender du den om Rudolf … i glas?

Julemænd og rensdyr i karakteristisk Studio Strange-stil med humor og originalitet i glasværkstedet ved Glasmuseet i Ebeltoft.

Lørdag den 26. november er der chance for en ekstra god handel når Studio Strange holder julemarked med gode tilbud plus gløgg og brunkager. Torsdag den 1. og fredag den 2 december kan man se hvordan Pernille og Theis forvandler den varme glasmasse til herlige julemænd og rensdyr.

Og hvis man drømmer om at designe sin egen julefigur i glas, er der mulighed herfor lørdag den 3. december.

Jul på Sankt Pauls Kirkeplads

Julemarked hos Rikke Stenholt i glaspusteriet Sankt Pauls Kirkeplads 6 i Århus lørdag den 26. november kl 10-16 med salg af 2. sortering, skitser (i glas) og ’vareprøver’ samt nisser, engle og snemænd til halv pris eller derunder.

Jul hos Baltic Sea Glass

I weekenden 26. og 27. november kl. 10-16 er der julestue og start på juleudsalg hos Maibritt Jönsson og Pete Hunner i Baltic Sea Glass på Melstedvej 47 syd for Gudhjem.

Jul i Svendborg

For femte år i træk inviterer syv kvinder fra Svendborg til julestue med glasperler, vævning, smykker, strik, julekranse, pileflet, dekorationer, trævarer, engle og nisser samt kaffe og julebag. Det er lørdag den 26. og søndag den 27. november kl. 10-16 og kl. 11-16. Der er fri entré, og det foregår på Strandvej 12 i Svendborg.

Samme weekend (begge dage kl. 10-17) er der Kunstnernes Julebazar i Svendborg med 34 boder med kunsthåndværk – ingen garanti for glas, men varme og kolde drikke og noget godt at spise. Entré 20 kr. (gratis for medlemmer af Kunstforeningen SAK). SAK Kunstbygning, Vestergade 27-31, Svendborg.

 

Glastip 20. november 2011 – Glas i julen, jul i glasset

Julemarkeder med Connie Bloch

Glaskunstner og keramiker Connie Bloch deltager i julemarkedet hos Flittige Hænder på Kulturstationen i Vanløse (København) i weekenden den 25.-27. november – fredag kl. 16-19 og lørdag-søndag kl. 10-16.

Derudover holder Connie Bloch julemarked i eget værksted i baghuset på Bistrupvej 70 i Birkerød den 3 og 4. december kl. 11-16 med glasfade, orkidépinde, glasfigurer, smykker og øreringe m.m. Plus gløgg og kager.

Gasværksjul

Åbent hus på Gasværket med blandt andre de to glaskunstnere Lene Bødker og Skak Snitker (Glasgalleriet) på Vindeboder nr. 1 i Roskilde havn lørdag-søndag den 26. og 27. november kl. 12-17. Se invitation fra Lene Bødker.

Travbanejul

Julestue hos Anders Raad Glas på Travbanen (Traverbanevej 12) i Charlottenlund lørdag 26. november kl. 11-16 og søndag 27. november kl. 12-16. Glaspusterne laver engle, stjerner og guldsmykker, der er gløgg og kager, og nabobutikken Gode Vibrationer sælger kulørte puder, metervarer og tasker.

X-MAS 2011 i Bredgade Kunsthandel

Lørdag den 26. november kl. 11-15 indbyder Bredgade Kunsthandel til juleudstilling med Anders Bendixen, Trine Drivsholm, Ulla Halse, Jacob Herskind, Neel Jans, Carsten Fun Jensen, Christina Mosegård, Kirsten Murhardt, Tobias Møhl, Else Leth Nissen, Lene Regius, Sevan Szekely, Johnny Tas, Wiliam Skotte Olsen, Annette Wier m. fl.

Udstillingen er således en blanding af billedkunst, skulptur, tegning, keramik og glas (glaskunstnerne er markeret). Der er ifølge galleriet tale om kunst til julegavepriser, og på ferniseringsdagen forærer kunstnerne og kunsthandelen et ekstra værk ved køb af et værk.

Bredgade Kunsthandel, Bredgade 67-69 i København har åbent tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15. Sidste åbningsdag den 23. december.

Julemarked hos Rikke Bruzelius

Der er julemarked i Glasseriet hos Rikke Bruzelius i Jenagade 27 på Amager lørdag den 3. og søndag den 4. december. Åbningstid ikke oplyst (lørdag normalt åbent kl. 10-14).

Multiunika 2011

Julemarkedet Multiunika afholdes i år for anden gang i Kulturspinderiet, Papirfabrikken, Silkeborg, den 3.-4. december kl. 10-17. Der deltager i alt 40 designere og kunsthåndværkere, og der er på én gang tale om en censureret udstilling og et kunsthåndværkermarked (ikke et julemarked). Årets censorer er Helle Graabæk, Designskolen Kolding, og Charlotte Malte, Designmuseum Danmark, og årets arrangørgruppe er filtdesigner Marianne Lund, billedkunstner og kunsthåndværker Bente Aarøe, maler Lene Gram, arkitekt John Nissen og billedkunstner Kirsten Johannessen.

Blandt kunsthåndværkerne på markedet er glaskunstnerne Line Gottffred Petersen (med ny smykke-hjemmeside) og Anders Gunge.

Officinet – Glas og Keramik

Glaskunstner Maj-Britt Zelmer og keramiker Jakob Isaksen udstiller den 9. december 2011 til den 15. januar 2012 i Officinet i Bredgade (nabo til Designmuseet) i København. Der er åbent tirsdag til søndag kl. 12-16.

Jul på Filosoffen

Kunstbygningen Filosoffen, Filosofgangen 30 i Odense afholder julekunsthåndværkermarked med 30 kunsthåndværkere inden for glas, tekstil, keramik, smykker, pileflet, billeder, træ m.m. lørdag den 10. og søndag den 11. december kl. 11-17. Fri entré.

I ugen op til markedet udstiller kunsthåndværkerne nogle af deres produkter som en appetitvækker.

Jul hos Jørgensen & Mørch

Torben Jørgensen og Jytte Mørch holder julestue i værkstedsbutikken lørdag-søndag den 10.-11. december kl. 10-17. Der er mulighed for at finde gode andensorteringsprodukter, ligesom der stadig er en del prøver til salg fra Torbens tid på Holmegaards Glasværk. Adressen er Kalkerupvej 34 i Fensmark.

 

Glastip 23. november – Det er ikke sne det fyger med, men glas

Laura Madsen-glas som erhvervspris

Virksomheden Papiruld Danmark i Hillerød, som laver isoleringsmateriale af gamle aviser, har netop fået tildelt Nordeas erhvervspris 2011 (Nordsjælland). Det foregik ved et arrangement for erhvervsfolk på Louisiana i Humlebæk. Til prisen er knyttet et kunstværk i år udformet af glaskunstner Laura Madsen fra LaMa Glas i Holløse, Vejby Strand i Nordsjælland. Laura Madsen kalder sine kander/vaser ”Twist and Shout”. Se fotos i reportager fra Hillerød Posten og Frederiksborg Amts Avis.

Sidste år var bankens nordsjællandske erhvervspris også fulgt af glaskunst – udformet af Nanna og Andrew Brown fra GlasSmedjen på Hundested Havn.

Gratis adgang til glasværket resten af året

Holmegaard Park på Glasværksvej 54 i Fensmark har indført fri entré året ud til Glasværket med dets glas- og keramikværksteder. Glasværksoplevelserne er åbne torsdag-søndag kl. 10-16, butikkerne mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag-søndag kl. 10-17, restauranten mandag-torsdag kl. 12-17, fredag-lørdag kl. 12-21 og søndag kl. 10-17.

DOK#1 – Design og Kunsthåndværk – Nu’ det jul igen…

Fredag den 25. november kl. 13 åbner julemarkedet på Gl. Torv i Ålborg, og for femte gang er nordjyske kunsthåndværkere fra DOK#1 repræsenteret.

I år er der blandt andet smykker med farverige glasperler fra Lisbeth Larsen, elegante engle fra glaskunstner Leni Bille og originale julegaveidéer i farverigt glas fra Christina Weldingh og Lone Hagedorn.

Julemarkedet har åbent mandag-torsdag kl. 13-17, fredag kl. 13-19 og lørdag-søndag kl. 10-15.

DOK#1 starter i øvrigt en webshop som åbner lågerne fra den 1. december. Her finder man udvalgte produkter fra udstillerne på årets DOK#1-marked i september – fra blandt andre smykkekunstnerne Kirsten Bak, Louise Degn og Dorte Lausten, keramikerne Laila Stenderup, Helle Hansen, og Iben Harboe og glaspusterne Anne Flohr og Lone Hagedorn.

Kalejdoskop i Tårup på Fyn

Lørdag den 26. og søndag den 27. november kl. 13-17 arrangerer kunstnergruppen Kalejdoskop julemarked i de tre tilsluttede gallerier og værksteder:

 • Galleri KIK ART udstiller malerier på Kajbjergvej 14
 • Musisk Værksted (Kirsten Thilsing) udstiller malerier, keramik og glas på Boholtvej 9A
 • Ratzow Design (Stine Ratzow) udstiller glas- og smykkekunst på Bækvej 5

Jul i SAK

Julebazar i SAK (Svendborg Amts Kunstforening) i Vestergade 27-31 i Svendborg den 26. og 27. november kl. 10-17. Entré 20 kr., SAK-medlemmer og børn gratis. Blandt de 34 boder finder man Glasmagerne Lena Ljunger og Jesper Sødring fra Vemmenæs på Tåsinge.

Åben mølle med julerier

Segalt Mølle i Løgten nord for Århus er et vartegn for egnen. Møllen blev bygget i 1854, den er i dag landets eneste seksvingede mølle og er nu privat bolig for keramiker Lene Kaas som har haft keramikværksted og butik i møllen siden 1998.

Når der holdes åben mølle-arrangementer, tages en entré på 20 kr. som ubeskåret går til støtteforeningen Segalt Mølles Venner.

Næste åben mølle-arrangement er den 26.-27. november og den 3.-4. december med salg af ensfarvet lertøj i farverne midnatsblå, turkis, orange, vinrød, violet, mellemblå, løvgrøn og solgul. Dertil kommer salg af Murano-glas fx flakoner til spiritus, til olie/eddike eller bare til pynt. Der er også salg af julepynt, og man kan sætte sig med en kop kaffe eller te og nyde den gamle mølles atmosfære.

Julemarked på Kronborg

For femte gang holder Kronborg Gallerierne og Kronborg Slot julemarked med mange aktiviteter og med flere end 40 stande med kunsthåndværk, design og billedkunst. Det foregår i Palatinet (Erik af Pommerens festsal), slottets gamle køkkener og gallerierne lørdag-søndag den 26. og 27. november kl. 11-17. Til på Kronborg Gallerierne hører glaskunstnerne Karin Mobro Bartholin og Louise Lagoni.

Julesalg i Glassmedjen

Lørdag den 3. december er der julesalg hos Nanna og Andrew Brown i Glassmedjen i Hundested havn med udsalg af glas af andensortering samt diverse eksperimenter. Som noget nyt er der desuden ti procent rabat på alle varer af førstesortering – men kun denne dag. Udsalget begynder kl. 10 præcis.

Ved et besøg i Glassmedjen kan man samtidig nyde årets alternative julepynt i Hundested med et antal installationer blandt andet lige ved GlasSmedjen på Nordre Beddingsvej 26. Installationerne er skabt af ting fra fiskerihavnen, og kulørt lys og ’glimmerfisk’ som gør tingene til julepynt.

Jul hos Nyholm Cantrell Glas

Lørdag den 3. december kl. 11-16 holder Karen Nyholm og Ned Cantrell julemarked i Klostergade 70B i Århus med salg af andensorterings glas samt prøver på nye farver, produkter og unika fra det forgangne år. Se annoncering.

Lørdag den 10. december kl. 10-16 kan børn fra fem år såvel som voksne prøve at blæse deres helt egne festlige julekugler – under vejledning fra Karen og Ned selvfølgelig. Kuglerne skal køle langsomt af, og derfor kan den færdige kugle først hentes to dage efter arrangementet. Pris per julekugle er 150 kr.

Illums Bolighus i København udstiller i øvrigt i samarbejde med Bredgade Kunsthandel indtil midten af januar de værker af Ned Cantrell som indgik i galleriets Substans-udstilling i efteråret plus nogle flere vaser, skåle og fade med mønstre samt en astronaut. Ned har skrevet om værkerne:

 • Astronaut depicts the artist’s daughter, Matilde, riding on a rocket. It is about the inherent potential in her new life, the wish for her to experience distant planets and see the stars. Blown and sculpted glass, 2011.
 • Obstruction Series all begin with the classic glassblowing technique ”mezza filligrana”. This regular pattern of parallel lines is then ”obstructed”, twisted, dragged and clipped- warping the geometry. Blown glass, 2011.
 • Monkey King is inspired by Aesop’s Fable ”The monkey elected king of the animals”. The monkey is acting as king, but still a gullible fool. Blown and sculpted glass, gold lustre, velvet and fur, 2011.
 • Dino Boy - Blown and sculpted glass, 2011.
 • Kitty - Blown and sculpted glass, lamp worked heart, 2011.
 • Cherubs - Blown and sculpted glass, carrier-pigeon wings, 2008.

Gaveidé fra Glasseriet

Rikke Bruzelius på Jenagade 27 på Amager lancerer nu en gaveæske hvori kan pakkes kombinationer af mundblæste og signerede kander og glas m.m. – fx ølglas og en selvvalgt øl fra Amager Bryghus, fire drikkeglas og en kande eller to hjertechampagneglas til to der holder af hinanden. Hendes slogan er ”Håndlavet Glas – Blæst med Glæde – Skab til Nydelse”. Priser fra 399 kroner. Se beskrivelse.

Åbningstiden ved Glasseriets julemarked lørdag den 3. og søndag den 4. december er kl. 10-15. Der er juletilbud fra hele sortimentet og gode priser på andensorteringsglas. Er man tilmeldt Glasseriets mailliste, får man foræret et glas ved besøg på julemarkedet.

Glasposten nr. 4 2011

Foreningen Glasmuseets Venner har netop udsendt årets sidste medlemsblad med reportager, anmeldelser og omtaler af aktiviteter på museet i Ebeltoft. Blandt andet skriver Jan Kock, medlem af foreningens bestyrelse, om en ny bog fra Glarmesterlauget i Danmark Glas og Garmesteren – 800 år med glas i Danmark. Bogen er på 158 rigt illustrerede sider og kan formedelst 350 kr. plus moms købes ved henvendelse på telefon 33 13 65 10 eller info@glarmesterlauget.dk. Bogen er også anmeldt (mindre positivt) på historie-online.dk.

Samme Jan Koch skriver også om den danske glaskunstner Annette Gulbæk som har slået sig ned i en svensk skov ved Pukeberg i Småland.

Venneforeningens nyistandsatte hjemmeside har mange gode sider, blandt andet kan man finde medlemsbladet Glasposten – også det seneste nummer. Er man med på en kigger, kan man studere de mange andre fordele ved et medlemskab.

 

Glastip 24. november – En måned til jul og en drive glas mere

Jul på Kunstkontoret

Kunstkontoret i Virum nord for København viser frem til jul kunst og kunsthåndværk i form af maleri, stentøj og glas m.m. Glasset er repræsenteret af Silkeborg-glaspusteren Mikkel Yerst.

Det er Jeanette Westfahl der driver Kunstkontoret i den tidligere kuskebolig på Søndervej 54 i Virum, og udstillingen kan ses onsdage og søndage kl. 14-18 og efter aftale. Fri entré.

Juleudstilling i Det meget lille Galleri

I Skattergade nr. 5 i Svendborgs latinerkvarter ligger Det meget lille Galleri som er en del af kultur- og antikbutikken Slendrian & Smøl. Her frem til jul udstilles keramiktrofæer af Simon Maltha, julepynt og -kort af Anette Lind, grafik af Birgitte Lykke Madsen, fotokalendere af Rolf Müller samt glas af Teresa Lund. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 10-14.

Julemarked på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Lørdag den 26. november kl. 11-17 og søndag den 27. november kl. 11-15 er der fælles julemarked på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering hvor man kan købe unika-varer lavet af studerende og ansatte – plus gløgg og æbleskiver. Det foregår i Festsalen og Kantinen på Philip de Langes Allé 10 på Holmen i København.

Jul & Udsalg hos Baltic Sea Glass

I weekenden 26. og 27. november fra kl. 10 stråler og dufter Baltic Sea Glass af julestemning og gløgg og andre juleherligheder. I weekenden begynder glaspusteriets årlige juleudsalg, det varer året ud, og der er op til 50 procent på udvalgte unika og brugsglas. Udsalget varer hele december.

På netbutikken kan man finde nye julefigurer (engle, snemænd, nisser og juletræer) som koster 150 kr. stykket.

Søndag den 11. december kl. 14-17.30 trækker Baltic Sea Glass stikket ud og tænder mere end 600 stearinlys inde og ude omkring glaspusteriet. Det bliver en lysets fest.

Den 26. og 29. december kl. 13 inviterer Maibritt Jönsson og Pete Hunner indenfor i varmen og demonstrerer hvordan de arbejder med større unika-glas.

Åbent i Baltic Sea Glass på Melstedvej 47 syd for Gudhjem mandag-fredag kl. 10-17, weekend kl. 10 – 16, den 26.-30. december kl. 12-16 og den 2.-6. januar kl.10-16.

Første søndag i advent sidste år indviede Sankt Nicolai Kirke i Rønne en ny alterkalk og disk (det vinbæger og den lille tallerken til oblater/brød der bruges ved nadveren) fremstillet af Maibritt og Pete i en spændende proces der tog mere end et år. Forstudierne til kalken og disken vises for tiden på en lille udstilling i kirkens sydskib.

Jule-kunst-kaos i Esbjerg

Lørdag den 26. november kl. 10-16 er der igen kunsthåndværkermarkedet Jule-kunst-kaos på Esbjerg Kunstmuseum (Havnegade 20). Fri entré. I år deltager hele tyve kunsthåndværkere: Tre smykkekunstnerne, tre tekstildesignere, seks keramikere, tre billedvævere, to papirmagere, en læderhåndværker, en pilefletter, én der arbejder med æg og dekor samt koldglasmageren Erna Møller som sagger glas i Ribe.

Der er også gløgg og æbleskiver til salg, og børn og barnlige sjæle kan hygge sig med at klippe og folde julepynt af farvestrålende kunstplakater.

Thorkild Thomsen fra Hyrup i Torup

Galleri Torup Kunst udstiller drikkeglas, skåle og fade af glaspuster Thorkild Thomsen som i mere end tyve år har pustet glas i egen ovn og værksted. Han har hjemme i Hyrup Glashytte i bakkerne nord for Vejle Fjord. Udstillingen åbner torsdag den 1. december og har sidste dag torsdag den 5. januar. Der er åbent torsdage kl. 19-21 på Torupvej 29 i Hedensted. Fri entré.

Hæklede havtasker og andet julekunst

Juleudstilling i Silkeborg Kunstnerhus med glas, keramik, blandform, smykker, maleri, tegning, akvarel og grafik. Den traditionelle udstilling åbner fredag den 2. december kl. 1430, og der er åbent lørdag den 3. kl. 10-16 og søndag den 4. kl. 12-16.

Blandt de indbudte er den svensk/danske glaskunstner Leif Hauge (ekstra link) som bruger genbrugsglas som udgangspunkt og fx laver en vodka-flaske om til en kande, og danske glaskunstner Britha Lunding som laver glasting til pynt og glæde. Den tredje indbudte er Julie Bach som laver smykker af skind og andre materialer, og husets faste kunstnere laver tasker hæklet af tang, engle af skrot, krucifikser, keramik, grafik, maleri, akvarel, tegning og blandform.

Udstillingen i Silkeborg Kunstnerhus i Nygade 24 har åbent fra fredag den 2. til fredag den 30. december kl. 12-17. Fri entré.

Silkeborg Kunstnerhus optager i øvrigt nye medlemmer. Der mangler især keramikere og glaskunstnere.

Jul hos Hebsgaard

Lørdag den 3. og søndag den 4. december og igen lørdag den 10. og søndag den 11. december alle dage kl. 12-16 holder Hebsgaard A/S på Mønvej 30 i Præstø juleudstilling og udsalg. På hylder, i skuffer og i andre gemmer har man fundet en række kunstværker som sælges til oftest fordelagtige priser.

I et netop udsendt nyhedsbrev skriver Lisbeth og Per Hebsgaard at for dem har 2011 været et fantastisk spændende år: Firmaet holdt 25 års jubilæum som blev fejret både i København hos Mielcke og Hurtigkarl og i Ebeltoft på Glasmuseet. Udstillingen dér var en stor succes, og ved den efterfølgende udstilling på Kastrupgårdsamlingen var der også et fantastisk flot besøgstal.

Jul i Det Røde Pakhus

Der åbner i år i Det Røde Pakhus på havnen i Hobro et nyt julemarked for kvalitetsbevidste julekunder. Her kan man lørdag den 3. december kl. 10-16 købe keramik, smykker, børnetøj, glas og legetøj m.m. Julegruppen lover masser af hygge og julestemning.

Glasset i Det Røde Pakhus kommer fra Glastinget ved Randi Bang fra Randers – hende med den sjove mailadresse: gl@stinget.dk

Kunsthåndværk i Nivå

Lena Bidstrup med billedvæv og stentryk og Eva Castberg med håndmalet silke og ovnformet glas samt deres gæst Susanne Secher med forskellige brugsting i håndtrykte tekstiler udstiller og sælger deres varer lørdag den 3. og søndag den 4. december kl. 12-17 i Fælleshuset på Åtoften i Nivå.

Jul hos HP Glas Design

Søndag den 4. december kl. 12-17 er der arbejdende værksteder, og en halv snes kunsthåndværkere viser deres håndværk frem. Det er HP selv – Heidi Pedersen – der har inviteret, og hun viser selv sin glaskunst frem. Blandt gæsterne er også glaskunstner Jette Nielsen som arbejder med glas på værkstedet.

HP Glas Design ligger på Assensvej 297 i Stenstrup på Fyn og holder åbent med ovnformet glas, akrylbilleder, filt, flettede tasker, salg af honning m.m. tirsdag, torsdag og søndag kl. 14-19.

Juleåbent hos GlaSign

GlaSign Glaskunst ved koldglaskunstner Marianne Lynge holder juleåbent søndag den 4. december kl. 10-17. Fri entré, gløgg og æbleskiver. Keramiker og billedkunstner Jonna Ipsen fra Haslev er inviteret med. Det foregår i værkstedet på Wesselsvej 41 i Vordingborg, og der sælges fade, hobbithuse, lysestager, engle og juletræer i glas samt damer i keramik.

Glasperler i Vognsamlingen

Julemarked på Museum Sønderjylland – Slesvigske Vognsamling hvor jyske kunsthåndværkere udstiller og sælger keramik, knive, strik, pileflet, vævning, glasperler, lerskulpturer, tekstil m.m. Det er søndag den 4. december kl. 10-16, og Vognsamlingen ligger på Simmerstedvej nr. 1 i Haderslev. Fri entré.

Form&Farv julemarked

Pigerne fra Form&Farv holder julemarked med arbejdende værksteder med fremstilling af nålefiltede nisser og engle, papirklip og andet der kan laves på stedet. Blandt varerne er desuden akvareller, patchwork og koldglas. De udstillende piger er Birgith Bejder, Karen Swensson, Tove Nielsen og glas- og papirkunstneren Lotte Høst Ragab.

Markedet foregår fra torsdag den 8. til søndag den 11. december hverdage kl. 11-17 og weekend kl. 10-15 i Langes Magasin, Østergade 3 C, Frederikssund. Fri entré.

Fælles Åbent Hus på Designskolen, Arkitektskolen og Konservatorskolen

Den 8. februar 2012 inviteres til åbent hus for kommende ansøgere til Arkitektskolen, Designskolen og Konservatorskolen. Nysgerrige ansøgere (med flere) kan gå på opdagelse i skolernes uddannelser og høre om optagelse og ansøgningskrav og få et indtryk af skolerne som både omfatter de tre uddannelser på Holmen og Designskolens tre-årige kunsthåndværkeruddannelse, Glas- og Keramikskolen på Bornholm.

 

Glastip 29. november – Statens Kunstfond og markeder/udstillinger

Fremragende kunsthåndværk og design

Statens Kunstfond har i år indtil nu foretaget ni præmieringer af værker og virke inden for kunsthåndværk og design.

Fonden har derudover i år indkøbt værker af kunsthåndværkere og designere for indtil nu 1,5 mio. kr. Det er kvaliteten af den kunstneriske produktion og det kunstneriske talent der er afgørende for et indkøb, samtidig med at indkøbene skal afspejle bredden og mangfoldigheden i den samtidige kunstproduktion.

Indkøbene foretages med henblik på placering i det offentlige rum, og offentlige eller andre offentligt tilgængelige institutioner kan ansøge om deponering af kunstværker med ansøgningsfrist den 31. december.

Der er stadigvæk en hel måned af 2011 til at præmiere og at udvide samlingen af indkøbte værker. Man kan se de opdaterede lister over præmieringer og indkøb på kunst.dk.

Præmieringerne og indkøbene sker på initiativ fra Statens Kunstfonds Kunsthåndværk- og Designudvalg som for tiden består af keramiker Peder Rasmussen (formand), designer Hans Christian Asmussen og smykkekunstner Katrine Borup.

Følgende glaskunstnere optræder på kunstfondens 2011-lister over præmiering, indkøb og arbejdslegater (jeg håber jeg har fået alle med):

Præmiering

Pipaluk Lake for soloudstillingen DROPS på Glasmuseet i Ebeltoft (50.000 kr.). Udvalgets begrundelse:

"Hede øjeblikke

Udvalget for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere glaskunstneren Pipaluk Lake for hendes fremragende udstilling på Glasmuseet i Ebeltoft. Pipaluk Lake, der startede som tekstilkunstner, arbejder i sit eget område af glaskunsten. Det er et område, hun stort set selv har skabt – og hvor kun få kolleger befinder sig.

Hun er suveræn i sin forfølgelse af glassets muligheder for selv at danne form i smeltningens hedeste øjeblikke. Lake er formidabel til at styre sit vanskelige materiales evige tilbøjelighed til flyden, dryppen og renden. Ved hjælp af sindrige metalkonstruktioner formår hun i vidt omfang at få glasset til at gøre, som hun ønsker det, men samtidig er hun ikke bleg for at miste kontrollen en smule og lade glasset ”tage over”. Denne usædvanlige kombination resulterer i ofte meget poetiske skulpturer og objekter – i den seneste tid også i endog meget store størrelser.

Pipaluk Lake er også særegen i den måde, hvorpå hun har tillid til beskuerens interesse for projektet. Hun er nemlig ikke fedtet med at vise værker, der kunne opfattes som mellemstationer – men som klart belyser, hvad det er ved glasset eller en bestemt problematik, der fascinerer hende.

Farven er et helt særligt kapitel. Glassets egen bruger hun især – men også de slaggeagtige, grafiske afsondringer fra hendes metalstativer bruges suverænt, ligesom kobber og andre indlagte metaller. Ja, selv genbrugsglas med solafskærmningsfilm formår hun at transformere på forunderlig vis.

Pipaluk Lake er en moderne mester!"

  

Pipaluk Lake på Glasmuseet - foto Finn Manford

Indkøb

 • Micha Karlslund – Et værk i otte dele, blæst glas og stof, Misfits / 24.000 kr. – Bredgade Kunsthandel, København
 • Pipaluk Lake – Double Carrier, 2011 / 24.000 kr. – Reticulate II, 2011 / 34.000 kr. – Glasmuseet Ebeltoft
 • Marie Retpen – Tre værker i forsølvet glas Terminator I, Terminator IV og Terminator III / 36.000 kr. – Bredgade Kunsthandel, København
 • Studio Strange – Glasskulptur Inner Room / 30.000 kr. – Officinet, København

Arbejdslegat

Stine Bidstrup, 100.000, Lene Bødker, 75.000, Ned Cantrell, 50.000, Trine Drivsholm 50.000, Rikke Hagen, 50.000, Pipaluk Lake, 100.000, Tobias Møhl, 100.000, og Studio Strange, 75.000.

Lena Mandal i Galleri Bomhuset

I december kan man købe julegaver til rimelige priser i Galleri Bomhuset som udstiller små originale malerier og unika skulpturer til priser fra 300 kr. og opefter – værker af Maria Britt Hansen, Henny Grodal, Maria Vedel-Petersen, Jane Majgaard, Rie Brødsgård og Tale Øksendal m.fl. – samt den fugleglade glaskunstner Lena Mandal (koldglas) fra Janderup mellem Oksbøl og Varde.

Galleriet har adresse i det næsten 100 år gamle bomhus på Amagerbrogade 16A på Christianshavn i København, og der er åbent lørdag kl. 11-14 og søndag kl. 14-17. Herudover efter aftale.

  Lena Mandal

AP i Lyngby Nordre Mølle

Weekenderne den 3.-4. og den 10.-11. december kl. 10-16 er der julemarked i Nordre Mølle på Lyngby Hovedgade 24 i Kongens Lyngby (over for kirken). Gratis entré.

Anette Pedersen fra AP Glaskunst udstiller skåle, fade, skulpturer og smykker i bullseye-glas*. Anette har lavet glas i seks år og har værksted hjemme på Kirkebakkegårdsvej 7 i Lynge i Nordsjælland.

* glastype velegnet til koldglasarbejder

Iben Kielberg hos Ann Linnemann

Galleri Ann Linneman holder juleudstilling fra den 4. til den 23. december mandag-fredag kl. 11-19 og lørdag kl. 11-18. Galleriets cirka 30 udstillere er alle keramikere, på nær glaskunstner Iben Kielberg .

   Iben Kielberg

Jul på Wilders Plads

Indvånere og gæster – Anne Wulff, glas, Søs Barfred, print og foto, Ane Schollert, keramik, og Katja Bjergby, keramik og billedkunst – holder julemarked i Værkstedet på Christianshavn, Wilders Plads 11b, i København. Der er tændt op i brændeovnen, og der serveres gløgg og saftevand lørdag den 3. og søndag den 4. december kl. 11-17.

   Anne Wulff

Kunsthåndværkernes Julemarked 2011 i Kolding

For 16. år i træk afholdes Kunsthåndværkernes Julemarked på Museet på Koldinghus i to weekender op til jul med arbejdende værksteder og salg af kunsthåndværk. Den første weekend er netop overstået, men markedet fortsætter næste weekend. Omtalen kommer først nu hvor det er blevet oplyst at der deltager fire glaskunstnere.

Lørdag den 3. december og søndag den 4. december begge dage kl. 10-17 er der gratis adgang både til museets udstillinger og de op mod 35 udstillere som præsenterer en bred vifte af kunsthåndværk – brugskunst i metalflet, filttasker, brugsting i skind og pels, drejede skåle og fade, frakker og hatte, granitskulpturer, glaskunst, jakker, juletræsfødder, keramik, kjoler, kniplinger, læder og fossiler, papirflet, patchwork og dekoration, plaider, puder, regntøj, sjaler, skind, smykker, boligtekstiler, stentøj, strik, skindtasker- trækunst, vævede kurve, tæpper og altså også følgende glaskunstnere:

 • Glaskunst Glasværkstedet v/ Susanne Møller-Johansen, Vestergade 30, Vejle, www.glasvaerkstedet.dk
 • Tiffanyglas* og papirflet ved Kirsten og Frede Gregersen, Sct. Jørgens Gade 8A, 2., Kolding
 • Unikke glassmykker ved Gundhild Nielsen, Doritshave 40, Egtved
 • Glas og porcelænssmykker ved Anna Hartvig Kristensen, Surkjærsgyde 23, Pjedsted, Fredericia

* opaliserende farvet glas som især i begyndelsen af 1900-tallet blev brugt til mosaikglas i vinduer og lamper

Mere om Glasseriets julemarked

Ved Rikke Bruzelius’ julemarked i weekenden den 3. og 4. december kl. 10-15 er der foruden rabat på andensortering også rabat på udvalgte førstesorteringsvarer som vinglas, vandglas, cognacglas, champagneglas, kaffeglas, snapseglas, skåle, fade, vaser, karafler, lampeskærme, lysestager, fyrfadsskåle, hyazint-glas, sandblæsning med helleristninger fra den skandinaviske bronzealder, glas med bladguld, sprængt glas, opsatser m.m.

Har man et print af hendes nyhedsbrev med, får man en gave i form af et mundblæst drikkeglas i klart glas og med farvet kant. Dertil er der varm julegløgg, og så bager Rikke som altid brunkager i afspændingsovnen.

Officinet – Glas og Keramik

Glaskunstner Maj-Britt Zelmer og keramiker Jakob Isaksen udstiller fra den 9. december 2011 til den 15. januar 2012 i Officinet i Bredgade (nabo til Designmuseet) i København. Der er åbent tirsdag til søndag kl. 12-16.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft