Glastip Marts 2023

Glastip 6. marts 2023 – En mester i MESTER

Rettelse

I sidste nummer blev der bragt en forkert dato for afholdelse af årets ordinære generalforsamling i Glasmuseets Venner. Generalforsamlingen afholdes lørdag den 25. marts kl. 13 i Sognegården, Kirkegade 13, Ebeltoft.

Martin Birk Møller i Huset i Asnæs

Huset i Asnæs holder fra den 11. marts til den 10. april en fællesudstilling med de cirka 25 kunstnerne der er tilknyttet huset – heriblandt flere kunsthåndværkere og glaskunstner Martin Birk Møller fra havnen i Nykøbing Sjælland. Der er vinterlukket indtil denne udstilling åbner, og i udstillingsperioden er der åbent tirsdag-søndag kl. 13-17. Adressen er Storegade 31, 4550 Asnæs.

Artisttalk med Maria Koshenkova


Glaskunstner Maria Koshenkova har som beskrevet i
Glastip den 8. februar for tiden soloudstillingen Drive me Inside (Kør mig ind) i Davis Gallery, Bredgade 69, 1260 København K. Udstillingen varer til den 18. marts, og to dage inden da, torsdag den 16. marts kl. 17-19 kan man høre hende fortælle om sig og sin udstilling. Det er Glasmuseets Venner der sammen med gallerist Annegrethe Davis står for arrangementet – som er gratis, men kræver tilmelding info@davisgallery.dk.

Glasperletræf

Foreningen Danske Glasperler holder glasperletræf den 22.-23. april i kursuscentret og kunsthåndværksbutikken Ravstedhus, Ravsted Hovedgade 51, 6372 Byllerup Bov. Træffet omfatter foreningens generalforsamling, festmiddag og hygge samt ikke mindst en række faglige demonstrationer ved kapaciteter inden for faget – her nævnt uden ’oversættelse’ af fagudtryk: Charly Hummel: istapper og galaxe perle; Ina Köppen: simpel vortex og ørestik; Dorry Spoo: implosion med bladsølv; Dorry Spoo: hul perle; Ina Köppen: uden titel.

Skulle man være interesseret, foreslås det at kontakte Helle Fredberg Nielsen: helle@fredberg-nielsen.dk.

Noter

Håndværkerforeningen København udgiver nyhedsbreve og bladet MESTER og har et site med beskrivelser af smukt håndværk og kunsthåndværk. Her i februar er der bragt en artikel om og med interview med glaskunstner Anders Raad med fotos fra blandt andet hans værksted under tribunen på Travbanen i Charlottenlund.

Anders Raad i sit værksted. Foto Paul Skovbakke.

Måske er der noget nyt på vej i Odense Havn. Efter at både institutionen CraftVærk og virksomheden Odense Glasværk sidste år gik neden om og hjem, har der kun været den gode, gamle støtteforening – Ællingerne også kaldet – tilbage, og den er nu stort set også nedlagt. Foreningens formål har været at yde økonomisk og praktisk støtte til CraftVærk og Odense Glasværk. Så nu står man med den udfordring af finde et værdigt formål som foreningens godt nok beskedne formue på tre-fire tusinde kroner kan tilfalde.

På den seneste generalforsamling kom det frem at nogen arbejder på at skabe et kunsthåndværkerhus på Odense Havn, og man mente da at det ville være oplagt at støtte dette projekt. Projektet er af initiativtagerne beskrevet således: ”Kunsthåndværkerhuset kan rumme mange af de gamle håndværkstraditioner vi har i Odense og på Fyn. Fx glaspustere, smede, tømrere, vævere og sejlmagere, skibsbyggere og hvad der knytter sig dertil.” Det ligner jo meget det netop kuldsejlede projekt, vi må håbe man får mere held med det ny projekt.
 

Glastip 19. marts 2023 – Når vand spirer i glas

Drive me Inside forlænget

Udstillingen Drive me Inside med glaskunst af Maria Koshenkova i Gallery Davis i Bredgade i København (se tidligere Glastip) er forlænget til den 25. marts.

Anett Biliczki hos Køppe: Reconstructed Landscapes

Køppe Contemporary Objects, Bettina Køppes galleri i Rønne, indleder med glaskunstner Anett Biliczki som første udstiller en serie udstillinger om materialer og natur, naturens materialer og naturen som inspiration. Udstillingen vises fra den 25. marts til den 22. april. Dele af udstillingen har tidligere været vist på Glasmuseet Ebeltoft og på Grønbechs Gård på Bornholm.

Anett Biliczki arbejder med blæst glas, fusing og pate de verre, hun sandblæser sine forme, drysser med glaspulver og brænder i elovn, og ofte bruger hun flere teknikker i samme værk. Dog fremstår de færdige værker enkle. Hun bruger naturen som inspiration, men værkerne reflekterer også over glasproduktionens miljømæssige konsekvenser.

Anett Biliczki: Reconstructed Landscapes. Fotograf Ida Buss.

Anett Biliczkis udstilling er som formuleret af galleriet ”både en konkret rekonstruktion af (industri)landskaber og en fastfrysning af minder fra den nomadetilværelse som har bragt hende fra Ungarn til Bornholm, Tyskland og nu København. Igennem tre værkserier fastholder hun minder om landskaber og naturens detaljer. Med titler som Last Winter og Dueodde rekonstruerer hun små fortættede og almene fortællinger i glas.”

I en værkserie tager hun fx afsæt i forladte glasindustribygninger i Zwiesel i Tyskland, et område hvor glasproduktionen har haft store konsekvenser for miljøet. Her har hun lavet aftryk af væggene i fabrikkerne med silikone – og siden omsat dem til forme som værkerne er støbt eller blæst i. I en anden værkserie af vægrelieffer har hun på poetisk vis frosset sine indtryk fra naturen fast i glasset: sne på stranden, sand der fyger, og små vibrationer i overflader.

Kim og Adi Holzer i Galleri Hope

Kunstnerparret Kim og Adi Holzer udstiller fra den 25. marts til den 19. april i Galleri Hope, Ravnsborg Tværgade 7, København N. Kim, en forkortelse af Kirsten Inger Mygind, udstiller glasarbejder med skåle og fade. Hendes mand Adi udstiller ny serigrafier og en ny malericyklus Dæmoni og Håb på et særligt japansk papir som giver akvarellerne/gouacherne en speciel effekt. Indtægterne fra salget af Kims glaskunst går ubeskåret til støtte til et børnehjem i Timișoara, en større by i det vestlige Rumænien. Hun og Adi er meget engageret i rumænske børn og deres trivsel.

Der er fernisering lørdag den 25. marts kl. 13, og der er derefter åbent onsdag-torsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-15.

Jazz og et glas hos Skak Snitker

Fredag den 31. marts kl. 19.30 er der Jazz og et glas pop up koncert i Glasgalleriet hos Skak Snitker i Roskilde Gasværk på havnen – Sankt Ibs Vej 12. Musikken leveres af Rudy Smith Quartet. Prisen for jazzen og det i glasset, er 150 kroner. Tilmelding og betaling på mobilepay 24 96 11 15.

Grønbechs Gård åbner for sæsonen 1. april

Grønbechs Gårds udstillinger åbner lørdag den 1. april kl. 16 med et program med præsentationer og arrangementer. Umiddelbart er der ikke udstillinger med glaskunst, bortset fra hvad der måtte indgå i den tilbagevendende store udstilling fra ACAB, Arts and Crafts Association Bornholm. Læs her om de øvrige udstillinger.

Påskeferie på Glasmuseet Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft har åbent alle dage i perioden 1.-10. april kl. 10-17, og der er gratis adgang for gæster under 18 år. Museet byder på flere kreative aktiviteter.

Bortset fra mandag den 3. april kan man lave en glasmosaik med sammenlimede, farvede glasstykker på en glasplade, det koster 25 kroner, og der er ingen tilmelding. Men netop den 3. april kl. 10-16 kan man faktisk også lave et glasbillede, men det bliver fuset, altså smeltet sammen, og det kan derfor først hentes fra om onsdagenkl. 15. Dette glasbillede koster 100 kr., og man køber billet via go-syddjurs.dk.

Der er omvisning i udstillingen In the Making søndag den 2. april med kurator Eva Lynggaard eller lørdag den 8. april med museets guide. Rundvisningerne er gratis efter betalt entré, de begynder kl. 14 og varer 45 minutter. Udstillingen slutter i øvrigt den 16. april.

Vil man lave en glasafstøbning af en hånd eller en figur, foregår det tirsdag den 4. april, torsdag den 6. april og lørdag den 8. april alle dage kl. 11-12, 12-13, 14-15 og 15-16. Der laves en aftryk i vådt sand som fyldes med flydende glas. Det tager cirka et kvarter, men figuren skal køle af og kan først hentes dagen efter fra kl. 15. En afstøbning koster 150 kroner, og man køber billet via go-syddjurs.dk.

Mest for børn i alderen 6-12 år er der påskerundvisning ved glasmuseets børneguide Hanne efterfulgt af påskeæggejagt i haven onsdag den 5. april kl. 11 og kl. 14. Det koster 20 kroner, og man køber billet via go-syddjurs.dk. Voksne må gerne følge med fra sidelinjen.

…og dagene efter påske

Onsdag den 12. april fra kl. 13 kan man se et værk blive tilmuseets glaspuster skaber et værk tegnet af en museumsgæst. Det foregår på den måde at man i dagene op til på en væg i børnerummet med kridt kan tegne sin idé til et kunstværk og deltage i en konkurrence om at få det virkeliggjort i glas. Inspirationen hertil er hentet fra museets aktuelle udstilling In the Making hvor kunstnernes idéer og processer er vist som kridttegninger på sorte tavler.

Søndag den 16. april er sidste dag for udstillingen In the Making hvor de ti glaskunstnere Lise Eggers, Bjørn Friborg, Johanne Jahncke, Morten Klitgaard, Jonas Noël Niedermann, Karen Nyholm, Marie Retpen, Tobias Sode, Aoife Soden og Ida Wieth viser hvordan de kommer fra idé til færdigt værk. Fælles for kunstnerne i udstillingen er at de har modtaget Finn Lynggaards Legat. Bortset fra værker i glas giver udstillingen med kridttegninger og noter på sorte tavler indblik i kunstnernes inspirationskilder, overvejelser, eksperimenter og metoder – og det er det der har inspireret til ovennævnte konkurrence.

Annie Hjort får igen vand til at spire

Den aarhusianske glaskunstner Annie Hjort arbejder videre med sine vandspirer og er nu kommet til eksperiment nr. 2 hvor hun strækker bullseyeglasset til det yderste. Der er tale om en slags sagging – ovnformet glas hvor det opvarmede glas flyder (former sig) gennem et hul eller over en kant – og her bruger Annie Hjort 60 cm lange glasstænger som sammenfuses og strækkes til det tyndeste de kan, og rammer ovnbunden og skaber knuder og sære formationer.

Ovenfor ses resultatet, og den endelige højde er 28 cm. Kan også ses på en lille video på Annie Hjorts Instagram. I sit tidligere vandspire-eksperiment – som ses på foto herunder – var stængerne og den færdige figur en del kortere.

Vandspirerne kan ses på udstillingen Kunstvedkysten i Havbådehuset ved Slettestrand – kulturhuset og bådebyggeriet Han Herred Både – Slettestrandvej 158-162, 9690 Fjerritslev. Hun håber inderligt at de skrøbelige ’vandspirer’ holder til transporten. Udstillingen løber bare i påskedagene fra den 6. til den 10. april alle dage kl. 10-17. I udstillingen indgår også andre glasværker af Annie Hjort – bølger og helleristninger mm. Anden påskedag er hun selv til stede og sælger sine verdensmålssmykker til støtte for FN’s Flygtningehøjkommissariats arbejde i Ukraine.

Besøg hos Susanne Kjelsmark

Lejre Kunstforening arrangerer søndag den 16. april en ”hyggelig og uformel” tur først til galleriet for glas- og billedkunstneren Susanne Kjelsmark og dernæst til Huset i Asnæs for at se den aktuelle udstilling. Arrangementet er både for medlemmer og ikke-medlemmer, og det foregår i egen bil.

Det begynder kl. 11.30 i Kjelsmark Galleri, Fuglebakken 18, 4550 Asnæs med rundvisning i glasværkstedet ved Susanne Kjelsmark. “Lyset her er fantastisk, og naturen laver opvisning i farvernes kunnen,” siger hun og viser rundt i sin billedkunst i form af akryl- og oliemaleri og den ovnformede glaskunst hun har beskæftiget sig med siden 1996.

Derefter er der fem minutters kørsel til Huset i Asnæs, Storegade 31, 4550 Asnæs hvor man fra kl. 13 kan nyde sin medbragte frokost. Herefter er der rundvisning ved en af Husets kunstnere, Allan Stabell, der vil fortælle om stedet og dets kunstnere. Huset i Asnæs er et kunstnerejet og kunstnerdrevet udstillingssted som har eksisteret siden 1973, og som lokalt og også videre omkring har haft og har stor betydning. Det er et socialt samlingssted ikke bare for kunstnere, men for et stort publikum.

Man tilmelder sig ved senest den 8. april atskrive til Karin Dall k.f.dall@privat.dk med angivelse af navn og antal deltagere. Det koster 50 kroner for medlemmer og 100 kroner for ikke-medlemmer som betales samtidig med tilmeldingen til registreringsnummer 2670 og konto 2551638920 eller på Mobilepay til 40 29 75 52 (Karin Dall).

Evolutions af Studio ThinkingHand i Ebeltoft

Den 28. april åbner Glasmuseet Ebeltoft årets udstilling Evolutions med den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand. Udstillingen undersøger ifølge museet ”nye perspektiver på udviklingshistorien og viser mange evolutioner af livet som et vildtvoksende og forskelligartet netværk af forbundne intelligenser. Studio ThinkingHand præsenterer fortællinger om skabelse og sameksistens i lyset af videnskabelige nybrud som i de seneste årtier har sat verdens forskere i gang med at gentænke vores forståelse af livet og dets udvikling.”

Kunstnerduoen arbejder med emnerne naturvidenskab, kunst, filosofi og teknologi og udforsker muligheder for at skabe noget sammen med andre væsner såsom svampe, bakterier, økosystemer og syntetisk liv. De senere år har glasset spillet en stadig vigtigere rolle for dem som et materiale hvorigennem naturen kan betragtes og udforskes – ”som beholdere for levende svampekulturer og bærere af futuristiske livsformer, som alternative habitater for havets arter og som prisme for svimlende kig tilbage i tiden mod planetens udvikling.”

”Vores praksis starter i en dyb betagelse af naturens mangfoldighed og kompleksitet. Vi kredser om spørgsmål som: Hvad kan vi lære af svampes kønsliv? Er plast en klippeart? Er vores handlinger faktisk styret af bakterieflora? Er internettet en svamp? Hvordan lærer vi at samskabe med naturen som intelligens? Kan mikroberne hjælpe os til at skabe nye samfundsstrukturer? Vores værker er således en række nedslag i undersøgelser af hvordan vi som art former nye horisonter for en fremtid vi kun lige er begyndt at forestille os, på kryds på tværs og på trods.”

Studio ThinkingHands udstilling vil også indeholde flere nye værker skabt i samarbejde med glasmuseets værksted. Heriblandt installationen Deep Time bestående af en serie massive glassøjler med indstøbt 12.000 år gammelt organisk materiale fra havbunden i Arktis. Og installationen Habitats hvor duoen undersøger hvordan søheste og andre arter interagerer med menneskeskabte miljøer i glas. er et projekt lavet i samarbejde med havbiologer fra Kattegatcentret. I udstillingen indgår også svampe fra Novozymes dyrket i petriskåle, levende alger, ’bløde robotter’ og glashjerner med groende mikroorganismer.

Duoen Studio ThinkingHand etablerede sig i 2016 og består af australske Rhoda Ting (f. 1985) og danske Mikkel Dahlin Bojesen (f. 1988). De bor og arbejder i Kalvehave øst for Vordingborg. De har udført flere offentlige udsmykninger og udstillet både her i landet og i udlandet. Udstillingen på Glasmuseet er den største samlede præsentation af deres arbejde hidtil. Udstillingen åbner fredag den 18. april kl. 17 og løber frem til den 7. januar.

Noter

Samtidig med den ovenfor omtalte udstillingsåbning i slutningen af april begynder Glasmuseet Ebeltoft på et nyt kapitel i sit snart fyrreårige liv med nyt navn og fornyet identitet. Ambitionen er at løfte det internationalt anerkendte museum ind i fremtiden: Museet vil udvikle den internationale glaskunstscene, skabe en bæredygtig museumspraksis og glasproduktion, samarbejde med kunstnere om ny institutionelle samarbejdsmetoder, introducere glasset til nye kunstnerskaber, skabe bro mellem glaskunst og samtidskunst, digitalisere museets samling, forvilde museets have, bidrage til at udvikle Ebeltofts kulturliv og offentlige rum og meget mere. Samtidig offentliggøres museets ny navn.

I spidsen for de store forandringer står museets 32-årige leder Mikkel Hammer Elming der tiltrådte stillingen som museumsdirektør den 1. januar 2022:

”Vi skærper museets profil. Vi er allerede et de vigtigste museer i verden inden for glaskunst. Vi skaber nu platformen for at udvikle et af de mest interessante kunstmuseer i Danmark. Med de forandringer som snart bliver offentliggjort, lægger vi grundlaget for at udvikle museet yderligere. Der er mange drømme for museet, og Studio ThinkingHands kommende udstilling bliver et smukt eksempel på hvordan vi ønsker at udforske glas som kunstnerisk materiale fremover,” fortæller Mikkel Elming i en pressemeddelelse.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft