Glastip 20. marts 2022 – GLSTIP
Pop Up Glass hos RVNHUS
Galleri MONTAN i Bredgade i København har foruden sit speciale i sølv i en årrække også vist glaskunst og senest træarbejder fra Egeværk. Galleriet har løbende samarbejdet med keramiker Mette Ravn med galleriet RVNHUS i Kolding, og her kan man for tiden se en udstilling med glas og træ som stammer fra MONTAN. Så nu skal vestdanskerne ikke rejse så langt for at se det københavnske galleris udvalg af glas af de fem glaskunstnere Bjørn Friborg, Maria Bang Espersen, Fredrik Nielsen, Trine Drivsholm og George William Bell samt arbejder fra snedkerværkstedet Egeværk – som i øvrigt deltog i den seneste udgave af tv-serien Danmarks Næste Klassiker.

Udstillingen er kurateret af RVNHUS' art director, designer og fotograf Greta Megelaite. Galleriets adresse er Klostergade 12, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-15. Udstillingens sidste dag er fredag den 1. april.
RVNHUS har på Facebook denne lille billedserie hvor man kan se Maria Bang Espersen i gang som en anden bolsjemager i hytten på The Glass Factory.

Annie Hjorth og verdensmålene – og havbunden
Lørdag den 26. marts kl. 11 åbner Galleri Himmerland, Gattenvej 85, Gatten, 9640 Farsø, en stor udstilling med 24 professionelle kunstnere. Ved den lejlighed er der mulighed for at byde på glaskunstner Annie Hjorths donation af en verdensmål-statuette hvor salgsbeløbet ubeskåret går til UNHCR.

Den 1.-3. april er Annie Hjorth på færde igen med en stand på Fair Festival i Aarhus Congress Center sammen en masse andre stande i kongrescentret og det nærliggende Ridehuset. Annie holder til i det fine ovenlys inden for indgangen til centret.
Og den 13.-18. april rykker Annie Hjorth nærmest helt hjem når hun deltager i påskeudstillingen i det lokale kultur- og kunststed Det gamle Gasværk på Byleddet 2 i Brabrand. Under en kulturuge i Brabrand sidste år blev Annie af de besøgende udvalgt til at deltage i denne udstilling sammen med udvalgte lokale billedkunstnere.
Annie Hjorth arbejder på denne udstilling videre med sit tema havbund, og hun har lavet 18 glasmontrer som hun fylder med forunderlige fund fra strande både herhjemme og rundt i verden – som hun så tilfører yderligere magi med lys og refleksioner ved hjælp af bullseye-glas. Hertil kommer en række med tagrør hvor Annie i glas har efterlignet de isflager som kan blive hængende oppe på stænglerne når vandet synker under frost. Altså i glas som i virkeligheden.

Arrangementer på Holmegaard Værk
På tur på glasværket den 23. marts kl. 15.30 med museumsformidler Henrik Mors.
Ånden i glasset den 29. marts kl. 11.00 – med glas fra Prøvesamlingen ved samlingsansvarlig Julie Kofod.
Familieworkshop med fusing af glasdyr den 2. april kl. 10.15.
Et glasbarns fortællinger den 6. april kl. 15.30 hvor ’glasbarnet’ Yvonne Christensen viser rundt den gamle glasby hun voksede op i.
Se mere om arrangementerne (og om kommende arrangementer) i museets kalender.
320.000 til Odense Glasværk
Den store syddanske mæcen Albani Fonden har nylig uddelt omkring otte millioner kroner i støtte til 78 projekter inden for sport, natur, friluftsliv, kunst, kultur m.m. Her blev Odense Glasværk tildelt et beløb på 320.000 kroner. Ved siden af havde glasværket fået opgaven af lave den gave der fulgte med alle donationerne – vasen som man kan se på dette foto.

Apropos finder man på Facebook denne lille video med Thit Juul Madsen, projektchef for CraftVærk – den ny organisation for kunsthåndværkere hvori Odense Glasværk indgår sammen med glaskunstner Marie Retpen som også er med i huset på Odense Havn – og som også optræder i videoen. Det er glasværkets faste glaspuster Lean Pedersen der blæser glas – sammen med en svensk praktikant der er rejst igen.
Statens Værksteder for Kunst spreder viden om materialer
På Statens Værksteder for Kunst på Christianshavn i København handler det i høj grad om materialitet (legemlighed) og materialer inden for kunsten. Man er lydhør over for brugernes behov og forsøger at opgradere værkstederne, så de matcher de nyeste tiltag i kunstbranchen. Der sker hele tiden noget nyt, og folk eksperimenterer og afprøver ny såvel som gamle materialer. Derfor har man planer om i samarbejde med Billedkunstnernes Forbund at afholde en række materiale-seminarer. Man har allerede nogle idéer, fx formstøbning i glas, og har man andre idéer, hører Statens Værksteder for Kunst gerne om dem på mail til info@svfk.dk.
Noter
Tip om svensk litteratur om brugsglas fra Poul Schjelder, GSAa* 1976 (Glashistorisk Selskab Aalborg):
Svenska Buteljglasbruk under 150 år af Lars G. Sundahl, 2016, indbunden, 432 sider, ISBN 9789163925610, pris 319 SKR + porto

Svenska buteljglasbruks uppgång och fall från mitten av 1800-talet till 2000-talet. För hand tillverkade flaskor till helautomatisk produktion, samt konkurrensen från andra billigare förpackningar. Ett tretiotal glasbruk finns beskrivna men främst handlar det om de glasbruk som ingick i Buteljglasbrukens Förbund och deras försäljningsbolag. Läsaren får här en omfattande information om dessa glasbruk med information som aldrig tidigare varit tryckt. Här finns produktionskalkyler, styrelseprotokoll, leveransbesked, tullhandlingar kundregister, priskuranter, fackföreningsavtal, ritningar på vannor, kylugnar, gashus, brännugnar, patent, verktyg, produktionsteknik avlöningslistor, och mycket om människorna, hobbyarbeten, uppfinnarjockarna, glasblåsare och disponenter.

Poul Schjelder er også mester for dette tip om Next-Level Glass Blowing med godt tre minutters video med demonstrationer af diverse glasteknikker.
