Glastip 2. marts 2020 – Holmegaard Værk åbner 2. maj

Lørdag den 2. maj kl. 10…
…åbner Danmarks ny museum og center for kunsthåndværk og design- og industrihistorie Holmegaard Værk i Fensmark øst for Næstved. Eller som Museum Sydøstdanmark selv skriver på dets hjemmeside:
”Holmegaard Værk er Danmarks nye hotspot for kunsthåndværk og tradition hvor vi formidler fortiden som inspiration for fremtiden. I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose slår det gamle Holmegaard Glasværk dørene op til en verden af design, håndværk og historie. I et partnerskab mellem museum, kommune og kulturliv løfter vi den danske designtradition til et niveau den ikke har været på siden 1950erne og 1960erne. Og med fokus på det gode håndværk og det innovative design puster vi til en industri der siden 2008 har været uddød i Danmark.
Alle sanser sættes i spil når vi udstiller en af Nordens største og vigtigste glassamlinger på mere end 42.000 stykker glas, fortæller historierne fra både værksteder og tegnestue og giver hænderne lov til at udforske materialerne i vores glas- og keramikværksteder. Et team af glasmagere i særklasse sørger for røg i skorstenene fra det nye og ultramoderne glasværksted hvor de i samarbejde med en række gæstekunstnere og -designere blæser idéerne til live.”
For sans og samling er den samlende titel på det Holmegaard Værk skal formidle. Det sker på kanten af Holmegaard Mose i de efterladte, renoverede og nyindrettede lokaler som står tilbage efter det gamle Holmegaard Glasværk. Og det sker i et partnerskab mellem Museum Sydøstdanmark (herunder Næstved Museum), Næstved Kommune og foreningen Realdania. På Holmegaard Værk udstilles de mere end 42.000 glas fra Holmegaards Prøvesamling og de 6000 stykker Kähler-keramik som Næstved Museum har. I et særligt rum fortælles en fortættet historie fra både glas- og keramikproduktionen gennem alle årene. I tillæg hertil bliver der en Hebsgaard-sal med værker m.v. fra glarmester Per Steen Hebsgaards værksted.

Udstillingerne er bygget op omkring kernen i det gamle glasværk hvor værksteder og ovne står som de blev forladt i 2008. Udenom bliver der nyindrettede værksteder for både glas og keramik med både fastansatte kunsthåndværkere og gæstende kunstnere og designere. Bygningerne og hele det gamle industrianlæg danner sammen med Holmegaard Mose stort kulturmiljø med gammelt og nyt håndværk og design – en ramme for historieformidling, oplevelser, uddannelse og erhverv.
Direktør- og borgmesterudtalelserne fra den pressemeddelelse Realdania har udsendt i dag:
Museumsdirektør Keld Møller Hansen:
”Holmegaard Værk er en drøm der går i opfyldelse. Jeg er fuld af forventning og glæder mig til at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum. Holmegaard Værk puster liv i æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fællesskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle.”
Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk:
”Holmegaard Værk er en del af vores fælles samfundshistorie. Industrianlægget var en by i byen, og bygningerne fortæller en vigtig historie om hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det er fantastisk at se hvordan det nye Holmegaard Værk bærer både historien og kunsthåndværket overbevisende ind i fremtiden.”
Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen:
”Det bliver fantastisk at se, hvordan det gamle glasværk igen vil blive en by i byen. Holmegaard Værk bliver en stor gevinst for dansk kunsthåndværk, og jeg er sikker på at om ganske få år så vil folk sige: Næstved Kommune, det er jo her Holmegaard Værk ligger.”
Se endvidere projektbeskrivelsen hos Realdania og omtale og billeder på museets hjemmeside.
Glastip 9. marts 2020 – Bornholmsk farveskala i glas
London Glassblowing
London Glassblowing ved Peter Layton har frem til den 28. marts en udstilling med et par dusin internationale glaskunstner, heriblandt Hanne Enemark og Morten Klitgaard.
Morten Klitgaard og hans danske glaspusterteam holder lørdag den 14. marts kl. 11, 14 og 16 en demonstration af frembringelsen af værker i serierne Oro og Voir (se allernederst). London Glassblowing har tidligere lagt værksted til Mortens demonstrationer af sine helt særlige eksperimentelle teknikker, og det har været yderst populært. Så man skal henvende sig til arrangøren hvis man vil være sikker på en tilskuerplads.
Maria Bang Espersen hos Simone DeSousa
Som afslutning på et længere forløb (residency) med seks danske kunsthåndværkere og designere støttet af Statens Kunstfond holder Simone DeSousa Gallery i Detroit, USA, måneden ud en afsluttende udstilling New Positions. Blandt deltagerne finder vi glaskunstner Maria Bang Espersen.

Maria Bang Espersen: Things Change, 2015, glas, teglsten, sten og vinduesglas. Foto Dorte Krogh.
Arrangementet, der er forløbet siden oktober sidste år, er koordineret af den i USA baserede danske keramiker Anders Ruhwald og er foregået på to stedlige akademier og colleges for kunst og design. Deltagerne har indgået både i skolernes kunstneriske miljø og i den lokal Detroit-kunstscene.
Udstillingens vase af Sia Mai
Tekstilkunstner Anne Fabricius Møller driver Udstillingssted for tekstil i Møntergade 6 i det centrale København (tidligere Butik for Borddækning), og næstkommende udstilling hedder De tekstile redaktører. Her fejres en aktuel og tre tidligere bogudgivelser om dansk tekstilkunst dækkende årene fra 1960 til i dag. Typisk for galleriet vises også andet kunsthåndværk end det tekstile, denne gang fx udstillingens bænk og udstillingens vase – den sidste af glaskunstner Sia Mai.
Udstillingen kan ses fra torsdag den 12. til den 21. marts. Der er åbent tirsdag-lørdag kl. 12-18. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 16-20.
Frida Franko-Dossar i Mississippi

Geografisk kommer vi langt omkring! I den gamle Udby Skole på Jupitervej 26 i Uglev per 7790 Thyholm i det vestjyske Limfjordsland ligger kunstcentret Mississippi Kunst & Kultur. Det er netop flyttet hertil – fem kilometer mod syd fra hovedbyen Hvidbjerg. Kunstcentret er et foreningsdrevet udstillings- og aktivitetssted som skal øge interessen for kunst og kultur lokalt, i Vestjylland og Danmark. Åbent fredag-lørdag-søndag-helligdage kl. 13.30-17. Entré 40 kroner inkl. kaffe og kage.

Frida Franko-Dossars skulptur The little Warrior.
Den første udstilling i Mississippi på den ny adresse åbner lørdag den 28. marts kl. 13.30. Sidste dag er den 3. maj. Hertil er inviteret tre billedkunstnere, en tekstilkunstner og glaskunstner m.m. Frida Franko Dossar som udstiller 19 større og mindre skulpturer og en række grafiske værker. En del af skulpturerne er lavet med Fridas egen teknik med loddet glas sammen med ovnformede glaselementer og keramik.
Frida Franko-Dossar driver Galleri Franko på Hasselvej 30 i Gedved nord for Horsens. På hendes hjemmeside finder man blandt andet et større glasmosaikarbejde, et alterbillede, hun har lavet til Vestre Kapel i Horsens. Man kan læse et portræt af den fra Ungarn stammende kunstner på hjemmesiden for det lokale Stengalleriet.

Alterbilledet i Vestre Kapel, Horsens i sin helhed – og i udsnit.

Foråret på Grønbechs Gård
Det bornholmske center for kunsthåndværk Grønbechs Gård i Hasle præsenterer i år både bornholmske, nationale og internationale kunsthåndværkere i udstillinger med værker af keramik, glas, træ, tekstil og metal. Det lokale kunsthåndværk præsenteres med udstillinger fra Kunstakademiets Designskole Bornholm og Arts & Crafts Association Bornholm (ACAB), og på forårsudstillingen er der særlige udstillinger af den aarhusianske designer og træskulptør Tina Astrup, den københavnske smykkekunstner Mari Keto, den bornholmske glaskunstner Lise Eggers, det bornholmske glas- og keramikpar Johanne Jahncke og Rick Gerner samt den bornholmske-københavnske mor-datter-duo Timmi Kromann og Josefine Krabbe Munck med mursten og strik. Der åbnes for sæsonen lørdag den 4. april med fernisering kl. 16-18.

Bornholmske morbærblade i Lise Eggers’ fortolkning.
I udstillingsstedets præsentation af Lise Eggers står der at hun har arbejdet med glas i 31 år, og at hun siden 1994 har haft base i Rønne. Hun er uddannet på øen og har undervist og arbejdet som glaspuster hos Bülow Glas og Baltic Sea Glass. I 2018 modtog hun Finn Lynggaard-fondens legatpris på 15.000 kroner som hun brugte til et masterclass-ophold på glasstudiecentret Northlands Creative i Skotland med den internationalt anerkendte glaskunstner Silvia Levenson som underviser.
Den aktuelle udstilling viser skulpturelle arbejder i glas, alle med elementer fra naturens verden som inspiration og gennem materialeundersøgelser bearbejdet til abstrakte objekter i mundblæst og støbt glas. Blandt andet en ny serie støbte værker med inspiration af blade fra danske træer – Bladcollager – og værker fra serien Optiske forløb som undersøger glassets optiske kvaliteter.
Glas- og keramikparret Johanne Jahncke og Rick Gerner, eller Gerner-Jahncke som de kalder sig, viser på Grønbechs Gård udstillingen Jordforbindelser med både prøver og værker i glas og keramik som præsenterer deres eksperimenterende forarbejdning af jord opgravet i Japan, Island og på Bornholm. Jordprøverne er gravet op i vidt forskellige landskaber i forskellige geologiske tidsaldre fra det en halv milliard gamle kambrium til den antropocæne (menneskedominerede) epoke vi nu menes at befinde os i.
De mange forskellige jordprøver danner mangfoldige udtryk i farver og nuancer heraf og med hensyn til tekstur og taktilitet. Også forarbejdningen med filtreringsprocesser, blandingsforhold og smeltepunkter præsenteres i rækker af objekter i både glas og keramik. Kunsthåndværkerduoen Gerner-Jahncke har udført meget af arbejdet og rejst i de pågældende områder med støtte fra Statens Kunstfond.

Gerner-Jahncke-arbejdsbordet med glasprøver der smeltes i de små potter – og papir og pen så der kan holdes nøje styr på prøvernes oprindelse, blandingsforhold osv.
En bornholmsk farveskala i glas
Her for et par uger siden har tv-stationen Ø-TV Bornholm vist en halv time lang udsendelse i serien Kulturrunden hvor værten Pia Kofoed Frederiksen interviewer Johanne Jahncke og Rick Gerner dels i deres ny værksted i Nexø og dels på Glas- og Keramikskolen samme sted. Her fortæller glas- og keramikparret blandt andet om hvordan de arbejder ganske meget fælles om deres projekt(er) og i både materialerne glas og keramik. De har begge gået på bornholmerskolen – hvor de mødte hinanden – og Johanne er desuden kandidat fra Designskolen i København. Rick stammer fra Nederlandene hvorfra han har en designerbaggrund. Som de fortæller i udsendelsen så har de nu nærmet sig hinanden – Johanne fra håndværk mod design og Rick fra design mod håndværk. Desuden har de til fælles en stor interesse for geologi som de udfolder i deres research på øerne Bornholm, Japan og Island og andre steder.

De interviewes først (foto ovenfor) i deres ny værksted i Grønnegade 5 – som tidligere har huset Det Brune Værksted med glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen og keramiker Sarah Oakman som nu er flyttet til en adresse i Nexø Havn – og her er de endnu ved at indrette sig, men regner med at være klar til foråret med både butik og værksted med ild i egen ovn. De interviewes også i lokaler på Glas- og Keramikskolen (foto nedenfor) hvor de har haft en residency med adgang til ovne m.v., og her ser man en præsentation af noget af det de har med på udstillingen i Hasle – en bornholmsk farveskala i glas, som de kalder det. De beskriver blandt andet hvordan de med en lille hjemmebygget ovn kan smelte små portioner glas iblandet jordprøver til støbte og blæste værker i de forholdsvis små serier de laver af hver enkelt blanding. De nævner også en række steder rundt på øen og i landet hvor man kan købe deres ting, blandt andre Hirschsprungs Samling i København hvortil der er udvalgt varer der matcher farverne i den aktuelle udstilling med Kristian Zahrtmann (kan ses til og med den 10. maj).

Den store potte til venstre er en af dem der er brugt til at smelte glas tilsat jord i deres lille hjemmebyggede ovn. De små potter indeholder glasprøver.

Den lille hjemmelavede ovn med luftindblæsning fra en gammel Nilfisk-støvsuger.
Artiklen skal læses i sammenhæng med ovenstående udstillingsomtale om Grønbechs Gård.
The Glass Factory
Forårsprogrammet på The Glass Factory i Boda, Sverige, rummer blandt andet en udstilling med neon- og graalteknik af amerikaneren Ben Orozcos, en udstilling med de kunstnere der fast eller tilbagevendende bruger The Glass Factory, en udstilling med glaskunstnere med tilknytning til Boda, eksamensudstilling for elever fra Riksglasskolan og endelig sommerens store udstilling om svensk glas under funktionalismen baseret på museets samlinger af glas fra tiden mellem verdensudstillingerne i Stockholm i 1930 og Helsingborg i 1955. Se forårsprogrammet her.
Generalforsamling i Odense Glasværks Støtteforening Ællingerne
Den 28. marts afholdes der generalforsamling i Odense Glasværks Støtteforening Ællingerne. Af bestyrelsens beretning for 2019 fremgår at foreningen dette år har støttet glasværket med cirka 70.000 kroner. Medlemmernes praktiske hjælp er løbet op i 5000 timer som dels er lagt i glasværkets butik ved havnen og i pop-op butikken på Flakhaven og dels som hjælp ved arrangementer og udstillinger m.v. Foreningens medlemstal er i 2019 steget væsentligt og er nu oppe på 398.
De frivillige står for meget af butiksdriften, herunder præsentationerne af glasmagernes produkter, registrering af producerede og solgte varer, fotografering og drift af hjemmeside og Facebook m.m. Derudover lægges der kræfter i deltagelse i bolig- og livsstilsmesser, havne- og kulturfestivaler, loppemarkeder, rosen- og HCA-festivaler samt arrangementer i butikken som Store Glasdag, halloween og julemarked.

For nylig har Fyns Almennyttige Boligselskab været på besøg på Odense Glasværk og købt en større samling glas – 68 drikkeglas, 16 kander, 1 skål og nogle Odense-vaser – som her ses stillet op på et bord i værkets butik.
Danske Glasperler
Perlemagerforeningen Danske Glasperler holder i år sit Perle Træf den 6.-7. juni hos glasperle- og smykkeudstyrsforretningen Ravstedhus i den lille sønderjyske by Ravsted mellem Tønder og Aabenraa. En af forberedelserne hertil er udskrivelsen af konkurrencen om at fremstille årets glasperler. Her er der to kategorier, dels årets perle med temaerne filigrana og latticino og dels en monteret perle uden tema. Det er foreningens medlemmer af lampeglaskunstnere og gæsterne på træffet der udvælger vinderne.

Filigrana er filigran-glas, glas lavet af farveløse, hvide eller kulørte stænger der først er trukket i varmt glas og delt op i stykker som dernæst er smeltet (fuset) sammen til en mønstret flade der er taget op varmt og blæst til et fad eller andet – eller i mindre skala viderebearbejdet til perler i en gasflamme (som den midterste på foto).

Latticino er flere forskelligt farvede glasstænger trukket og samtidig snoet sammen. Og som derefter kan bruges i filigranglas. Perlemagere (lampeglasarbejdere) bruger købte farvede og tynde glasstænger – også kaldet stringers – som findes i et meget stort udvalg, og som snos i gasflammen.

En monteret perle er en perle der er indsat/fastgjort i et smykke af en slags. Fotos fundet på diverse wikies og blogs.
Dette er nogle hjemmelavede og forhåbentlig nogenlunde brugbare forklaringer – er der nogen der kan henvise til en autoriseret dansk eller engelsk ordforklaring til tekniske udtryk inden for glaskunsten?
Hempel Glasmuseum og Morten Klitgaard igen
Vi skrev i Glastip den 28. februar om årets særudstilling på Hempel Glasmuseum. Nu er omtalen af udstillingen tilgængelig på museets hjemmeside. Hvor man også finde det ligeledes omtalte udstillingskatalog.

Vi viste også et par værker af glaskunstner Morten Klitgaard, det var dog ikke det rigtige foto, men det skulle det være her – værker i serien Voir fra 2019, blæst glas med glasfibre og patinering, 38 x 30 cm.
Glastip 17. marts 2020 – Køb glas
Aflysninger, lukninger og slukkede ovne
Som følge af påbud og henstillinger om at lukke og aflyse arrangementer og andre aktiviteter hvor folk mødes, er der nu ret meget der er lukket ned – indtil videre.
Museer er lukket, og det gælder fx også Glasmuseet Ebeltoft. GAS, Glass Art Society har aflyst sin 2020-konference den 20.-23. maj i Småland i Sverige (Glastip 10. februar). Galleri Krebsen i København er lukket, men på telefon 49 38 58 32 kan man aftale en privat fremvisning med glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir (Glastip 17. februar).
Alskens private virksomheder fra højskoler over restauranter og kulturinstitutioner til frisører er truet på eksistensen. Enten er de tvangslukket, eller kunderne udebliver. Det sidste gælder også glaskunstnere, især de der er afhængig af salg fra butik. I deres egne butikker er der sæsonmæssigt færre kunder, men nu er der meget få af dem, og museumsbutikker og andre salgssteder er lukkede eller lige så hårdt ramt på omsætningen.
Indtil nu har man blot fået udsættelse med skatte- og momsbetalinger, men uden en form for kompensation for tabt omsætning er det økonomiske grundlag for virksomhederne alvorligt truet. Afhængig selvfølgelig af konkrete forhold som husleje, lønomkostninger, gæld m.m. Det er jo også nu tiden med slunkne kasser efter vinterhalvåret, og samtidig måske med gode lagerbeholdninger som man har brugt tid, energi og materialer på i forventning om sommerhalvårets større omsætning i butikker og på markeder og lignende.
Mange glaskunstnere, ikke mindst de der har et glasværksted med butik, er ret bekymrede eller det der er værre, og overvejer deres situation: Skal jeg slukke ovnene, hvornår skal jeg slukke ovnene, nogle har allerede slukket ovnene. For mange er det deres livsværk der er truet.
Indtil videre har Glastip registreret:
Odense Glasværk mangler kunder, så åbningstiden i butikken er indskrænket. Indtil videre lukkes der kl. 15, alle de frivillige er sendt hjem resten af måneden, og rundvisninger og foredrag er aflyst. Forleden skulle 35 erhvervsfolk have været til morgenmad og foredrag. Værkets venneforening Ællingerne har aflyst deres generalforsamling (Glastip 9. marts) og et medlemsarrangement med ællingemad og ællingemusik den 7. april.
Glassmedjen i Hundested har slukket ovnene, men butikken har åbent dagligt kl. 14-16.
Glasmagerne på Tåsinge har åbent, og i disse ’coronakarantænedage’ sender de webshop-køb portofrit i Danmark.
Glaspuster Rikke Bruzelius med Glasseriet i Dragør har grundet et drastisk fald i kundestrømmen slukket ovnene for at reducere sine omkostninger så meget som muligt. Men indtil videre driver hun butikken videre som en forudsætning for overhovedet at få nogle indtægter. I sit nyhedsbrev lægger hun ikke skjul på at hendes lille virksomhed er havnet i en særdeles vanskelig situation – ikke mindst med usikkerheden om hvor længe det varer.
Rikke håber nogen vil købe noget til sig selv eller som fremtidig gave, købe et gavekort til køb i butikken eller til et arrangement hvor man selv kan prøve at blæse glas, eller måske allerede nu firmaets årlige julegave til medarbejderne.
Glasseriet på Magstræde 6 i Dragør er åben tirsdag-lørdag. Indtil 1. maj gives der 20 procent rabat til dem med abonnement på Rikkes nyhedsbrev hvis man medbringer et print heraf. Det plejer også at gælde med et print af Glastip.

Glasseriet i Dragør – sådan har det været, sådan skulle det gerne komme til at se ud igen.
Leif Møller Nielsen som sammen med sin hustru Christina Hellevik driver glaspusteriet PUST i Ebeltoft har netop lagt en meget delt og liked appel op på Facebook som ganske godt beskriver den situation og de følelser en enkeltpersons- og familieejet glasvirksomhed kan være havnet i – og vi gengiver appellen ordret:
Ӂhhh.
Jeg ville så gerne kunne sætte “stay the fuck home” på min fb profil som så mange andre.
-Men... jeg er selvstændig med min kone.
Som så mange andre små iværksættere har vi hverken pensionsopsparing eller anden opsparing. Hvorfor??
Fordi det har der aldrig været råd til:-(
-Vi har plads nok på værkstedet hos PUST og i butikken til at vi kan have kunder uden at skulle nærme os hinanden mere end 3 meter.
Bevares, skulle vi blive syge ville vi selvfølgelig ikke være her.
Vi har kun vores butik, og er derfor pt. ikke omfattet af nogle af regeringens redningsplanker.
Havde vi nu været offentligt ansat og var blevet sendt hjem på fuld løn, eller endda privatansat, og sendt hjem på 75% løn var vi med glæde blevet på matriklen til vi måtte titte frem igen.
-Men det er vi ikke. Vi er bare os, som ejer vores egen lille biks.
Den forsørger med nød og næppe vores lille familie, men kun hvis vi holder åbent, og kun hvis der kommer kunder!
-Skulle vi blive hjemme -Uden kompensation, kunne vi bruge tiden på at afvikle vores lille biks, og overveje hvordan vi så efter 20 år skulle skrue vores liv sammen i stedet.
Så... hvis I mangler en gave eller trænger til noget af drikke jeres forårs GT i, så kom ind og kig, vi har masser af håndsprit. Vi lover at holde os på afstand, og vi kan endda spritte tingene ind og sætte uden for dørene hvis det er:-)
Vi ses forhåbentlig på den anden side:-)”
Baltic Sea Glass får ny ejere
Den 2. april får den store bornholmske glaspustervirksomhed Baltic Sea Glass ny ejere. Glaskunstnerparret Maibritt Jönsson og Pete Hunner har solgt deres virksomhed gennem snart 40 år til Michael Brandt og Jan Engelbrecht.
Maibritt og Pete begyndte der fælles arbejde med glas under beskedne forhold i 1981 i et hus ved Louisenlund øst for Østermarie som de de første år kaldte Østersøhytten, senere skriftede de til det nuværende navn, og efter ni år flyttede de ud til havudsigten på Melstedvej 47 syd for Gudhjem hvor de indrettede et nyt værksted i et tidligere hønsehus – af det større.
Nyheden om ejerskiftet kom den 10. marts, og samme dag havde TV2 Bornholm et indslag med Maibritt Jönsson som fortæller om at de gennem de mange har nået det de ville og måske lidt til – ikke mindst med glaskunsten, men også med de mange spændende og sjove aktiviteter de har haft i værkstedet, og med hensyn til den indsats de på mange fronter har gjort til gavn for øens liv og kunsthåndværk. Og hun fortæller også at de føler sig trygge ved at overdrage virksomheden til folk de anser for kompetente, og nogen der har viljen til at føre glaspusteriet videre i grundlæggernes ånd.
Baltic Sea Glass har i mange år været højt placeret inden for studioglasbranchen både på Bornholm og dansk og internationalt, Maibritt og Petes unikke glaskunst er repræsenteret på museer og samlinger verden over, og Baltic Sea Glass har forsynet mange, mange hjem med glasbrugskunst i form af vaser, skåle, kander og drikkeglas.

Pete og Maibritt på et foto fra et Facebook-opslag om ejerskiftet.
Maibritt Jönsson siger om salget i en pressemeddelelse:
”Pete og jeg er nået til et punkt i vores liv hvor der af forskellige årsager skal tænkes andre og nye tanker både for Baltic Sea Glass og for os. Vi mener at tidspunktet er rigtigt til at videregive stafetten til nye kræfter som kan føre Baltic Sea Glass kreativt videre og tilføre spændende fornyelser.”
Og Michael Brandt, den ene af køberne, siger om de ny ejeres visioner:
”Virksomheden vil naturligvis blive videreført som Bornholms ledende glaspusteri til stor glæde for de fastboende og de mange turister som hvert år besøger Baltic Sea Glass. Huset BSG i Melsted vil fortsat fungere både som glaspusteri og et kreativt og aktivt udviklingscenter som dels kan give de enkelte glaskunstnere inspiration og legelyst og dels give de besøgende en inspirerende oplevelse.
Glaskunstsiden skal produktudvikles og -udvides, så der løbende kommer ny skøn glaskunst på hylderne, mens unika-kunsten skal have den luft og plads der kan give glaskunstnerne de bedst tænkelige kreative betingelser, fordi netop det sublime har givet Baltic Sea Glass den position virksomheden har i dag.”
Køberne er stærke med hensyn til markedsføring og virksomhedsdrift. Michael Brandt har tidligere arbejdet for blandt andre Georg Jensen, Eva Solo, Kosta Boda og Iittala, så glaskunst er ikke fremmed for ham. Partneren Jan Engelbrecht ejer den store køkken- og boligudstyrsvirksomhed Eva Solo.
Glastip 30. marts 2020 – En redningspakke, tak
DKoD beder regeringen om hjælp til kunsthåndværkerne
Danske Kunsthåndværkere & Designere arbejder selvfølgelig for medlemmernes interesser under den igangværende coronakrise – med diverse restriktioner og svigt i omsætning og indtægter fordi gæster og kunder udebliver fra kunsthåndværkernes egne butikker, kollektivt drevne butikker, museumsbutikker, gallerier og udstillinger. Regeringen har lavet forskellige hjælpepakker til virksomheder og freelancere, men de fleste kunsthåndværkere, designere og kunstnere hører ikke hjemme i disse kategorier.
Krisen har særligt uheldige økonomiske konsekvenser for kunsthåndværkere og designere samt arkitekter og andre i den kreative branche. Det hjælper dem end ikke at de ofte har deres indtægter fra flere kilder så som selvstændig virksomhed, kommissionssalg fra museumsbutikker og andre butikker, honorarer og lønindtægter fra undervisning fx på aftenskoler. Og det hele svigter på en gang.
Mange er yderligere sårbare fordi de allerede lever af meget beskedne indtægter, og i de hidtil indførte hjælpepakker forudsættes der en minimumsindtægt for at få støtte!
DKoD har (i samarbejde med Forbundet Arkitekter og Designere og Design Denmark) formuleret en række ønsker til regeringen om støtte til de af deres medlemmer der falder uden for de hidtil indførte ordninger:
1: Kompensationsordningerne skal tage højde for en prekær sammensætning af indkomst med mange små lønninger, legater, overskud af egen virksomhed m.m. Der skal oprettes en særbevilling til kunsthåndværkere, designere, kunstnere og andre udøvere som tager højde for at mange lever under minimumskravet om 180.000 kroner i årlig indtægt.
2: En kompensationsordning for private kollektivt drevne værkstedsbutikker og udstillingssteder for refusion af indtægtstab som følge af de restriktioner regeringen pålægger publikum.
3: Offentlige institutioner og offentligt støttede museer og udstillingssteder skal udbetale aftalt honorar ved aflyste udstillinger, omvisninger, foredrag og lignende.
4: Timelønnede og løst ansatte kompenseres for tab af indtægter ved fx aflyst undervisning og foredrag.
5: Kompensationsordning for kunsthåndværkere og designere der på grund af corona-restriktioner oplever at deres opgaver bliver forsinkede, udskudt eller aflyst.
Læs den samlede indstilling på DKoD-hjemmesiden.
Her og der og alle vegne
At det stadig står slemt til i glaskunstbranchen, er der ingen tvivl om. Ingen har det fulde overblik, men her nogle flere nedslag:
Corning Museum of Glass i USA har lukket indtil videre april måned ud, men webshoppen er selvfølgelig stadig åben.
Peter Layton med London Blassblowing har kun åbent i butikken efter aftale – og webshoppen er ’revitaliseret’ og tilbyder fri fragt.
Odense Glasværk holder nu butikkerne helt lukket indtil videre. Eventuelle bestillinger kan ske på 24 28 01 82. Værkets butikker på Havnen og i Flakhaven er ikke indrettet til at kunne overholde påbuddet om adgang til håndvask og afspritning og kravet om fire kvadratmeter per kunde. Ovnene er slukket indtil man ved hvordan situationen udvikler sig, og der søges om statsstøtte til omsætningstab og for at undgå fyringer.
Bente Sonne i Glasblæseriet i Svendborg har også lukket sin butik. Der åbent lørdage kl. 10-13 for afhentning af varer, og der kan stadig bestilles fra webshoppen til levering per post.
Anne Flohr fra Lillevorde ved Aalborg skriver i sit nyhedsbrev:
”Hvis tingene havde været som de plejer, så ville jeg være ved at gøre klar til årets lagersalg, men verden er ikke helt normal lige nu, så lagersalget er selvfølgelig udsat til senere på året, forhåbentlig bliver det engang i uge 32, en tid hvor sommeren er på sit højeste, så det kan holdes i telt i haven. Det ser jeg frem til.
Indtil da går tiden sin skæve gang – jeg arbejder stadig i mit værksted, nu helt alene, men med lydbøger i ørerne. Jeg får afprøvet nye ideer, videreudviklet på gamle, i det hele taget sker der nogle andre ting end der normalt gør i glaspusteriet, og det er spændende. Og selvfølgelig fylder jeg op på lageret.”
Man kan stadig og trygt handle i Annes butik i Lillevorde. Hvis der er en kunde i butikken, må man vente udenfor. Hun har en stor p-plads. Ellers er der webshoppen, og hvis det er en gave, pakker Anne den flot ind og sender den direkte til modtageren.
Glasmuseet Ebeltoft skulle den 3. april have åbnet særudstillingen Walking in the Void med det walisiske glaskunstnerpar Philip Baldwin og Monica Guggisberg. Åbningen er udsat til den 5. juni.
Og så er der nogen der har fundet på et par løjer om hvad glaspustere kan få tiden til at gå med ved at øve sig på deres fag derhjemme hvis de (midlertidigt) er afskåret fra deres værksteder og de varme ovne. Fundet på Facebook med link fra Glasnettet. Se video 1 om hvordan dekorerer en flaske, og video 2 om hvordan man laver ‘encalmo’ – den gamle italiensk/venetianske betegnelse for den teknik hvor man fuser to eller flere glasdele sammen. Det italienske ord kan oversættes til engelsk ’graft’ – på dansk podning eller transplantation.
Et par andre notitser
Byens Netværk, en sammenslutning af københavnske virksomheder inden for byggebranchen bredt set, har på en af netværkets mange ekskursioner den 4. marts besøgt Københavns Museum. Til dette ny museum har glasdesigner Anders Raad, Charlottenlund, som tidligere omtalt i Glastip blæst en række glasplader til en lysinstallation i museets centrale trappeopgang udført af designfirmaet Theloveoflight.

Fra netværkets beretning om besøget har vi lånt et foto der rigtig godt viser glassets placering og funktion i installationen. Foto Niels Ulrik Ølstrup, Byens Netværk.
Glaskunstner Maria Koshenkova har lagt et foto op fra sit studie i atelier- og kontorfællesskabet Dansk Dynamit i den gamle Toms chokoladefabrik på Prags Boulevard 49, B5, 3. sal. Her ’gemmer’ hun sig (”Hiding in my art studio”) sammen med designer Niels Gundtoft Hansen, illustratorerne Daniel van der Noon og Jakob Bue Johnsen, kunstner Julia Karla samt designerduoen Buster's World bestående af Niels Gundtoft Hansen og Marie Munk Hartwig.

Ny bog: Historien om Holmegaard

Et pragtværk om danskernes yndlingsglas Holmegaard udkommer i forbindelse med åbningen den 2. maj af Holmegaard Værk – Danmarks ny glasmuseum i det gamle Holmegaard Glasværks bygninger i Fensmark. Holmegaards glas har man kunnet finde i de fleste hjem i næsten 200 år. Først som flasker og emballageglas, senere også som drikkeglas, skåle og vaser.
I Historien om Holmegaard kan man læse om værkets glasmagere og designere og se en masse billeder af de glas de gennem tiden har skabt. Bogen er redigeret/skrevet af journalist Lene Steinbeck, den er på 200 sider, og den udkommer den 29. april. Udgiveren er forlaget Gucca, og prisen er 229,95 kroner.
Manifest for europæisk kunsthåndværk

Med manifestet Crafting Europe sætter europæiske organisationer for kunsthåndværk og design fokus på kunsthåndværkets betydning og fortsatte udvikling i Europa. Der arbejdes der på at få professionelle kunsthåndværkere, institutioner og aktører i de europæiske lande til at skrive under og bakke op om manifestet. Initiativtagerne er World Crafts Council Europe og Ateliers d’Art de France, og lanceringen skete for et år siden. Manifestet støttes af medlemmerne af WCC Europe, og fra dansk side støttes det af DKoD, Danske Kunsthåndværkere & Designere, og ACAB, Arts & Craft Association Bornholm.
Manifestet opstiller en handlingsplan frem til 2027 der skal sikre at kunsthåndværket kan overleve og udvikle sig og dermed yde sit bidrag til det europæiske samfund og dets arv, kultur og økonomi. Målsætningen og handlingsplanen er yderligere uddybet på DKoD-hjemmesiden. Handlingsplanen rummer seks punkter: Man skal:
- sikre at kunsthåndværket i alle dets dimensioner er repræsenteret i europæiske støtteprogrammer
- støtte tiltag der fremmer udviklingen af kunsthåndværksvirksomheder og deres adgang til markedet
- imødegå tilbagegangen i uddannelsesmuligheder og muligheder for overføring af færdigheder
- gennemføre forskning for at kortlægge og kvantificere kunsthåndværkets økonomiske, uddannelsesmæssige, kulturelle og sociale værdi
- styrke anerkendelsen og beskrivelsen af kunsthåndværkssektoren i lovgivningen
- afholde et europæisk Kunsthåndværkets År
Man kan støtte kunsthåndværksmanifestet på WCC Europe’s hjemmeside.
European Glass Context 2020
Årets glas-biennale på Bornholm er allerede omtalt i Glastip 10. februar – her bringes nogle supplerende oplysninger.
På de to udstillinger på Bornholms Kunstmuseum i Rø og Grønbechs Gård i Hasle viser omved 60 europæiske glas-talenter eksperimenterende, bæredygtige og politiske værker. På tværs heraf vil der være fire spor – dels med afsæt i en stedlig sammenhæng, dels i FN’s 17 Verdensmål, dels værker som er politiske eller aktivistiske, eller dels simpelthen handler om at skabe mesterværker i glas. Alle fire temaer optræder på begge udstillinger.
De deltagende kunstnere er enten inviteret til at deltage eller har søgt om deltagelse efter en åben invitation. Den sidste mulighed er stadig åben, man skal søge om optagelse senest den 20. april. Udstillingerne kurrateres af en jury som også vælger modtagerne af biennalens to priser på henholdsvis 5000 og 10.000 euro.
Det er Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK, med designskolens afdeling for glas- og keramik på Bornholm der er kunstnerisk, økonomisk og juridisk ansvarlig for biennalen i samarbejde med de store lokale kulturinstitutioner, Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gård, samt en række lokale kunsthåndværkervirksomheder og kulturinstitutioner. Biennalen samarbejder med World Craft Region-sekretariatet hos Bornholms Regionskommune og får støtte af kommunen og flere private fonde.
Den bornholmske biennale for skiftevis moderne keramik og glas begyndte i 2006 og gjorde hurtigt Bornholm til et europæisk samlingspunkt for glaskunstnere, keramikere, kritikere, museumsfolk og fagfolk. Øen der også brander sig på mad og oplevelser udendørs, fik derved også et brand som et sted med meget kunsthåndværk. Makers Island kalder man det med udgangspunkt i en bred sammenslutning af lokale institutioner og virksomheder. Og i 2018 fik Bornholm den eksklusive titel af World Craft Region – som en europæisk ø med en meget høj koncentration af kunsthåndværkere.
Og som biennale-forstander, udstillingsleder ved KADK Susanne Jøker Johnsen siger i en netop udsendt pressemeddelelse:
”European Glass Context 2020 udspringer af en vision fra Bornholms kultur- og undervisningsinstitutioner om at bruge den bornholmske kulturarv inden for produktion af glas og keramik som udgangspunkt for en markant og international begivenhed der markerer Bornholm som Makers Island og centrum for kunsthåndværk og moderne glas og keramik i Europa.”
Biennalen foregår fra 12. september til 15. november. Åbningerne foregår på første dagen kl. 14 i Rø og kl. 16 i Hasle.