Glastip 10. marts 2019 – Glasplaner i Nexø og Rågeleje
Knowing-Seeing-Painting på The Glass Factory
Udstilling fra i går og til den 26. maj på The Glass Factory i Boda Glasbruk, Sverige, med ungt malet og printet glasarbejde med fokus på forskellige billedverdener og aktuelle samfundsforandringer. Kunstnerne er godt en snes studerende fra Slovakiet, Tjekkiet, Finland, Japan og USA.
På The Glass Factory er man i gang med det flerårige Glass Tech-projekt, et innovationssamarbejde med forskellige faglige kræfter, både videnskabsfolk på glasområdet og glaspraktikere. Fra den 15. til den 17. marts afholdes en workshop hvor teoretikerne og udøvere af glaskunst diskuterer og afprøver ting i værkstedet. Læs mere om dette arrangement og deltagerne på stedets Facebookside.
Stereo Exchange præsenterer Pipaluk Lake og Hilda Ekeroth
Det sidste år etablerede galleri Stereo Exchange præsenterer fra den 15. marts til den 11. maj en udstilling med den danske glaskunstner Pipaluk Lake og den svenske billedkunstner Hilda Ekeroth. Udstillingen åbnes fredag den 15. marts kl. 16-19 og kan derefter ses lørdage kl. 13-16 eller efter aftale. Adressen er Mariendalsvej 52A st. th., 2000 Frederiksberg.
De to kunstneres arbejder er ganske forskellige, men sammenstillingen af dem giver et indblik i den fysiske handling det er at skabe kunst – en forsøgsvis oversættelse af invitationens ”Ekeroth & Lake’s work is disparate, but the assembly is stabilized as a viewing oculus into the physical action of art making”. Læs mere her.
Stereo Exchange drives af den danske keramiker Kristine Tillge Lund og den australske billedkunstner Owen Armour. Galleristerne er drevet af nysgerrighed og lyst til at vise kunst af billedkunstnere og kunsthåndværkere verden over og på tværs af fagligheder. Driften er støttet af Statens Kunstfond, Nationalbankens Jubilæumsfond og Frederiksbergfonden.
Nr.4 fylder seks år
Den nu seks år gamle butik med varer af seks kunsthåndværkere – Nr.4 i Jægersborggade 51, Aarhus C – har i løbet af marts en lille jubilæumskonkurrence med præmier i form af værker af de seks kunstnere – indehaveren keramiker Helenaa Hedegaard, to andre keramikere, en guldsmed, en tekstilkunstner og glaskunstner Aoife Soden.

Kunsthåndværkerne har alle nogle vagter i butikken, og der ligger en vagtkalender på butikkens hjemmeside, og her kan man se at Aoife Soden træffes den 15. marts og den 5., 9. og 20. april.
Flaskeauktion i Aalborg
Glashistorisk Selskab Aalborg har fået forærende en flaskesamling som udbydes til salg søndag den 17. marts kl.14. med eftersyn fra en time før på Vejgård Bibliotek, Hadsundvej 35 i Vejgård. Samlingen indeholder en del flasker med prøveetiketter fra Kastrup Glasværks prøvesamling, to sifoner samt diverse flasker og nogle snapseglas.
Det Brune Værksted tænker stort
Glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen og keramiker Sara Oakman der i fællesskab driver Det Brune Værksted Grønnegade 5 i Nexø har netop i går holdt deres årlige lagersalg, Det er jo lidt sent at bringe denne oplysning, men så er der til gengæld en anden historie at fortælle.
Navnet Det Brune Værksted stammer egentlig fra de to kunsthåndværkeres første værksted i Nexø indrettet i en gammel slagterforretning med brune vægfliser. Det er bare fire-fem år siden, og siden er de flyttet til den nuværende adresse, men har beholdt navnet.
Til efteråret flytter de så igen, og denne gang til det store pakhus på Nexø Havn som går under navnet Galleri Benmel. Og de har store ambitioner på kunsthåndværkets, byens og egne vegne: I det gamle pakhus vil de lave et ’kraftcenter for kunsthåndværk’ i Nexø – intet mindre. Her vil de indrette deres egne værksteder og galleri og butik. Måske bliver der også salg af andres varer, og bygningen indrettes med værkstedsområder der kan lejes ud.
Maj-Britt har købt nyt, brugt udstyr fra et nedlagt norsk glasværksted, så hun efter nyetableringen på havnen kan klare hele sin produktion i egne rammer og ikke skal ud og leje ovntid for at puste sit glas.
De to kunsthåndværkere er noget udfordret af at de samtidig uventet er sagt op fra deres lejemål i Grønnegade til udgangen af maj og står uden butik og værksteder i den bornholmske højsæson. De regner dog med at de kan åbne en butik i havnen en gang i april. Og det er jo ikke fordi de ikke havde travlt i forvejen. Begge leverer de service til fine restauranter, Maj-Britt fx til Geranium og det danske kokkelandshold, og Sara designer desuden for COOP. Og fælles forbereder de nu de værker der skal repræsentere dem ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design til april i København. Kilde: Værkstedets Facebookside og Bornholms Tidende.

Det er Maj-Britt Zelmer Olsen til venstre.
Jason Svendsen stadig på vej til Rågeleje
Frederiksborg Amts Avis har netop skrevet – med glaspusterens mor, Marianne Heiberg som kilde – at Jason Svendsen for tiden er i New Zealand for at passe et glaspusteri som han har andel i dér. På sin Facebook-side har han annonceret sit nu lukkede værksted på Frederiksberg Allé som ledigt fordi han til sommer åbner nyt værksted og galleri (med bolig) på Stejlebakken 4 centralt i Rågeleje på Nordsjællands Kattegatkyst. Det er lige ved en stor p-plads hvor der om sommeren afholdes markeder. Flytteplanerne er tidligere omtalt i Glastip den 24, januar 2018. Nu er den nødvendige lokalplanændring, tilladelser til gasovn og -installationer og anden formalia i orden. Gribskov Kommune har tilladt glasværkstedet med henvisning til at der er tale om et ’turismebaseret erhverv’.
Den 47årige Jason Svendsen begyndte sin glaskarriere som 17-årig i Kosta og har senere virket i både New Zealand og Danmark – Nyhavn i København, Lønstrup i Vendsyssel og senest på Frederiksberg. Han laver en glasserie til restaurant Noma i København, og designer Helle Mardahl får sine glas blæst hos Jason Svendsen.
Danmarks næste klassiker
I den tredje udsendelse i DR’s aktuelle serie om møbeldesign Danmarks næste klassiker skulle de fem designere lave en lampe/pendel til anbringelse over et spisebord. To af designerne, Janus Larsen og Kasper Thorup, valgte at bruge glas i deres løsninger. Og fik hjælp dertil af henholdsvis Christian Edwards i Nyhavns Glaspusteri i København og Anders Raad i værkstedet i Charlottenlund. Det var dog ingen af de to der vandt konkurrencen. Udsendelsen kan ses et år fra nu.
Nyt fra Glasnettet
Glasnettets ny bestyrelse har konstitueret sig med Rikke Bruzelius, Glasseriet i Dragør på Amager, som formand og Leif Vange, Glashuset i Lønstrup i Vendsyssel, som næstformand. Glasnettet er en forening for glaspustere, glasdesignere, glaskunstnere og formgivere og andre med tilknytning til faget. Dets aktiviteter er blandt andet en hjemmeside hvor man kan finde oplysninger om og kontakt til medlemmerne, og ikke mindst et årligt, flerdages årsmøde med faglige og sociale aktiviteter.
Sidste års møde foregik i Lønstrup med Leif Vange som formand, dette års møde, hvor Rikke Bruzelius er formand, kommer til at foregå i Dragør i weekenden den 4.-6. oktober.
Sigurd Fafnersbane

Den tidligere omtalte glasvikingeskibsudstilling på det norske glasmuseum Nøstetangen i Hokksund åbnede i går og løber frem til den 14. april. Her kan man se hele 15 skibe og heriblandt det 67 cm lange og te-farvede skib Sigurd Fafnersbane som er specielt ved særligt ornamenterede sider i glasskroget.
På de to skibsbyggerfirmaer Backhaus-Brown og Egeværks fælles hjemmeside glasskibe.dk kan man se fotos af de hidtil fremstillede skibe – med lidt forklarende tekst om hvem eller hvad de er navngivet efter.
Om Sigurd Fafnersbane hedder det: ”Sigurd er en helt. Han har to magiske hjælpemidler, en hest og et sværd. Hans hest Grane nedstammer fra Odins Sleipner, og den kan bære vældige byrder. Sigurd opfordres af sin fosterfar Regin til at dræbe dragen Fafner med sværdet Gram. Fafner har stjålet en guldskat. Efter drabet på Fafner fortærer Sigurd dragens hjerte og bliver derved i stand til at forstå fuglenes sprog. Af fuglene bliver han underrettet om at Regin planlægger at dræbe ham. Sigurd hugger derfor hovedet af Regin og kan nu hjemføre guldskatten, båret af Grane.”
Og hvis man har fået blod på tanden (eller sværdet) kan man læse mere om Sigurd Fafnersbane i Wikipedia og i Den Store Danske.
Glastip 19. marts 2019 – Hebsgaards glasmuseum opgivet
Glasmesteren trækker sig fra Kunsthal Glas
I nær ved ti år har glarmester Per Steen Hebsgaard sammen med lokale ildsjæle arbejdet på at omdanne et gammelt fabrikskompleks i Præstø til et museum for moderne glaskunst. En bestræbelse som Glastip har fulgt gennem årene. Der har været stor lokal opbakning til museet, også fra Vordingborg Kommune, der har været en folkeindsamling til projektet, og det har været tæt på at blive til noget, men det er det trukket ud, og for nylig udløb fristen for at udnytte en afgørende donation fra Realdania Fonden. Nu har hovedpersonen Per Hebsgaard så besluttet at trække sig fra Kunsthal Glas som museumsprojektet blev kaldt.
Og hermed er ikke bare økonomien væk, men også det kunstneriske udgangspunkt. Per Hebsgaards bidrag skulle have været at donere og deponere 100 værker til museet. Om sit farvel til sit eget museum har han i et brev til Vordingborg Kommunes borgmester skrevet:
”Det har været en svær beslutning, og det er med stor beklagelse at jeg bliver nødt til at trække mig. Ikke mindst fordi jeg ved at der er blevet lagt mange kræfter i forsøget på at etablere Kunsthal Glas. Men der er gået ti år, og jeg er selv blevet ti år ældre, og udsigterne til at Kunsthal Glas bliver til noget i nærmere fremtid, er nu meget spinkle. Derfor bliver jeg nødt til at søge andre løsninger.”
Per Hebsgaards beslutning har ingen indflydelse på hans glarmestervirksomheds fortsatte virke eller placering i Præstø hvor den nu har ligget i 17 år, og hvor han og hustruen Lisbeth er en aktiv del af det lokale liv.
Per Steen Hebsgaard har været selvstændig glarmester siden 1986 og har i tidens løb arbejdet sammen med en lang række store danske kunstnere som Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Robert Jacobsen og Carl-Henning Pedersen og udenlandske som Tróndur Patursson og Kjell Nupén. Per Hebsgaard er uddannet glarmester med bronzemedalje i 1967, har opnået Kunsthåndværkerprisens Sølvmedalje i 1975, blev tilkendt Thorvald Bindesbøll Medaljen i 2009 og er gæsteprofessor på Stockholms Kunsthøjskole og på Kunstakademiet i København.
Glasmuseet Ebeltoft i marts-april
Søndag 24. marts kl. 14 fortæller museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer, Mette Harbo Lehmann, om begrebet ’Den blå time’ og om det blåtonede stemningsmaleri som blandt andre P.S. Krøyer holdt så meget af. Foredraget afslutter rækken af arrangementer knyttet til udstillingen Blå. Gratis efter betalt entré til museet.
Fredag den 12. april kl. 17 er der fernisering på to udstillinger som kan ses til den 29. september:
On Solid Water – en soloudstilling med værker af den amerikanske kunstner John Moran. Lørdag den 13. april kl. 13 kan man i værkstedet opleve ham arbejde med det varme glas. Den 25. april kl. 10-12 holder museumsdirektør Dan Mølgaard foredrag om kunstneren. Johnn Moran bor i Ghent i Belgien hvor han er medstifter af glasværkstedet Gent Glas.

John Moran: We Bring the Magic to You.

Her arbejdes der på Mickey-figuren.
No Strings – Perler som aldrig før – en gruppeudstilling med fokus på brugen af små glasperler i moderne glaskunst med værker af amerikanske David Chatt (objekter påsyet glasperler), japanske Shige Fujishiro (bor og arbejder i Tyskland og laver objekter og installationer med glasperlebeklædning), dansk-iranske Faranak Sohi (se nedenfor) og franske Jim Skull (figurer med glasperlebeklædning, ofte kranier) samt installationen Sow Flowers on Your Path med perleblomster fra svenske Ragnar Levis unikke samling. Lørdag den 13. april kl. 11 fortæller Ragnar Levi i foredraget Flower Forever om tradition med at fremstille blomster af bittesmå perler.

Flowers Forever – Flora in vitro – foto fra Ragnar Levis samling. Se flere i denne stemningsvideo.
Søndag den 5. maj kl. 14 kan man møde Faranak Sohi i udstillingen hvor hun fortæller om sit arbejde. Foruden perlearbejde gør hun det i mange forskellige medier, fx maleri, collage, foto, lyd og video. Hun blev tilbage omkring 1990 uddannet som lærer med billedkunst som linjefag, i 2005-2009 uddannede hun sig til billedkunstner på Århus Kunstakademi, og i 2013 tog Faranak Sohi en mastergrad i kunst i det offentlige rum. Hun bor i Odder og har atelier i Aarhus.

Faranak Sohi: Sneakers i perler syet på pap, 33x30 cm.

Faranak Sohi: Coca-Cola krus beklædt med perler, højde 20 cm.
På grund af udstillingsskiftet er april måneds Særlig søndag flyttet til den anden søndag i måneden – søndag den 14. april kl. 14.
Påskeaktiviteterne vender vi tilbage til.
Udsalg i Den gamle Brugs i Storvorde

Glaskunstner Anne Flohr holder den 13.-14. april kl. 10-15 sit årlige 2. sorterings- og lagersalg i Den gamle Brugs på Stationsvej 5D i 9280 Storvorde ved Aalborg. Udover udvalgsvarerne har hun også årets påskeglas med. Den gamle brugs lukkede for et par år siden, nu holder Borgerforeningen Storvorde-Sejlflod til i lokalerne. Anne Flohr bor og har sit værksted på Gl. Skolevej 5 i nabobyen Lillevorde.