Glastip Marts 2018

Glastip 15. marts 2018 – Talent for glas

Foredrag om glasrejse til Polen og Tjekkiet.

Glashistorisk Selskab Aalborg inviterer til foredrag om polsk og tjekkisk glas og glaskunstnere. Det er onsdag den 21. marts kl. 19.30 på Vejgård Bibliotek på Hadsundvej 25 i Aalborg. Foredragsholderen er Torben Kronow som er næstformand i selskabet. I forlængelse af foredragets emne opfordrer han til at mødedeltagerne medbringer studie- og kunstglas af alskens slags, store og små pokaler, med og uden guld og sølv, slebne eller ej og gerne farvestrålende – ”så vi kan sammenligne og se ligheder og forskelle”.

Hvis man ikke er medlem, kan man kontakte formanden Poul Schjelder på schjelder@outlook.dk og høre hvordan man forholder sig.

2. sortering og lagervarer hos Anne Flohr

I weekenden den 24.-25. marts kl. 10-15 afholder Anne Flohr sit årlige udsalg af 2. sortering og lagersalg. Anne Flohr holder til i Lillevorde uden for Aalborg, men her er værkstedet for lille, så hun har flyttet udsalget til 9280 Storvorde – i den gamle brugs på Stationsvej 5.

I år er der nemlig ekstra mange ting til salg, fx udgåede designs, fortæller Anne Flohr. Plus helt andre varer i form af marokkanske tæpper, perlehoveder og træting. Storvorde Borgerforening sælger kaffe og kage som kan nydes i stedets sofaarrangementer, der handles kun med kontanter og mobilepay, og buslinjerne 2, 55 og 56 kan benyttes fra Aalborg.

Rikke Pape udstiller i Galleri Uggerby i Lønstrup i påsken

Ni malere, tre keramikere, to bronzestøbere og glaskunstner Rikke Pape udstiller hos Galleri Uggerby, Strandvejen 89G i Lønstrup i Nordjylland fra lørdag den 24. marts til 2. påskedag den 2. april kl. 13-17 (dog lukket mandag den 24.). Rikke Pape finder man ellers på Hjørringvej 330 halvvejs mellem Frederikshavn og Sindal.

Grønbechs Gård åbner for sæsonen

Lørdag den 24. marts kl. 16 åbner Grønbechs Gård, Bornholms Center for Kunsthåndværk, forårssæsonen med syv forskellige udstillinger – to gruppeudstillinger og fem individuelle. Ved åbningen er kunstnerne til stede for at introducere deres værker - Anne Marie Helger med sine Råbe Rober, Freja Bøgh med mangategninger, Maja Frendrup med keramik, Stig Rex med maleri og Lotte Dalgaard med tekstil.

Gruppeudstillingerne er dels med medlemmer af den bornholmske sammenslutning af kunsthåndværkere, ACAP, og med arbejder fra Designskolens afdeling for keramik og glas på Bornholm. Det er på disse udstillinger der vil være glaskunst at se.

Adressen er Grønbechs Gård 2-8, 3790 Hasle, der er åbent alle dage kl. 10-17, og forårsudstillingerne kan ses til den 26. juni.

På programmet hos Anla Glas

Hos Anla Glas i Silkeborg tager de snart fat på årets kursusprogram. Vi nævner her blot kursernes titel og underviserne, resten må man finde i kursusprogrammet:

  • Fantasifulde dyr og figurer - Glas og keramik v/Susan Taylor Glasgow
  • Let it Flow v/Nathan Sandberg
  • Vitrigraph Murrine + Æsker med låg v/ Nathan Sandberg
  • Fusing og slumping v/Lizzie Duedal Rasmussen
  • Brændingskurver for alle v/Ann Brewster Rosendahl
  • Deep Sagging v/Frank van den Ham
  • Glasblæsning for begyndere v/David Taylor
  • Tiffany for alle v/ Markus Klein
  • Pulverprint v/ Cristina Zanotti
  • Glas i flere lag v/Cristina Zanotti

Unge glasmagere i Odense

Odense Glasværk* er en åben virksomhed som lukker unge, glasinteresserede indenfor og giver dem lov at prøve kræfter med glaspustningen. Finn Jensen, en af de frivillige omkring glasværket som står for hjemmeside og pressearbejde, fortæller at der flere gange om ugen kommer nogle unge ’gutter’ og lærer at puste glas. Finn har fotograferet en af de unge, Lean hedder han, og nogle af de unges frembringelser.

Lean er her fotograferet i færd med at lave en vase. Det var en søndag og møgvejr, alligevel tog han turen fra Østfyn for at puste glas. Glasværkets vurdering er at han har talent og stort potentiale.

Disse kander er nogle af de unges frembringelser.

* Glasværket hed fra begyndelsen Glasværket ved Odense Havn, nu hedder det Odense Glasværk.

World Cup-glasskibe

World Cup – VM i fodbold i Moskva til sommer dækkes tæt af alverdens tv-stationer. Det gælder også en af de store amerikanske, nemlig Fox Sport, som har 90 mio. seere når det går højt. Kanalens studiedesigner har spottet glas- og egetræsskibene fra Hundested og bestilt tre store af slagsen til udsmykning af først studiet hjemme i Texas og senere det studie der indrettes i Moskva.

Så nu har de travlt i Glassmedjen hos Nanna og Andrew Brown og i naboværkstedet Egeværk. Det har TV2 Lorry den 5. marts bragt en lille reportage om.

 

Glastip 20. marts 2018 – Glas- og forårsfornemmelser

Glasrikets nyere historie set i fotografers spejl

The Glass Factory viser fra den 24. marts til den 29. april udstillingen Through the Looking Glass med billeder af fotograferne Jan Nordström, Hans Runesson og Ove Ahlström som har dokumenteret Glasriket fra 1970erne og frem til i dag. Det er en periode hvor området har ændret sig dramatisk med fremkomsten af hytter med småskala produktion grundlagt af unge glaspustere, og hvor den tilbageværende glasindustri har måttet finde nye produkter og tænke innovativt.

Fra kl. 14 på åbningsdagen er der indvielse med ’berättarkafé’ hvor blandt andre fotograf Hans Runesson og Inger Stjerna fra Designarkivet fortæller om hvordan billederne spejler Glasriket gennem perioden. ’Fika ingår’. Adressen erThe Glass Factory - Glasmuseet i Boda, Storgatan 5 i Boda Glasbruk. Se de skiftende åbningstider på stedets hjemmeside.

50års jubilæum hos Tranum Lys og Glas

Et begyndte med hånddyppede lys som Søren Andersen selv producerede hjemme på gården på Ejstrupvej 11 i Tranum, 9460 Brovst. Nu er det svigerdatteren Jonna Skydt Andersen der fører virksomheden videre. For 15 år siden kom det ovnformede glas til. Der er reception i anledning af jubilæet søndag den 25. marts kl.13-17 med et bredt udvalg af tilbud og med kaffe på kanden, hjemmebag m.m. Butikken hos Tranum Lys og Glas er åben alle dage i påsken kl. 10-17.

Forårsfornemmelser hos Baltic Sea Glass

Mandag den 26. marts slår Baltic Sea Glass døren op til påske og forår. Galleriet er pyntet, og der er friske forsyninger af snapseglas og fine glasæg som alle er unikke. Se hele vareudbuddet i værkstedets webshop.

Der er åbent alle påskedagene kl. 10-17, der arbejdes i værkstedet fra tirsdag den 27. marts til søndag den 1. april kl. 10-15, fredag den 30. marts kl. 13-15 kan man se glaspusterne Sander Boeijink og Lotta Waltersson lave æg og høre dem fortælle hvordan.

Maibritt Jönsson og Pete Hunner anbefaler i deres nyhedsbrev også ACAB´s ny udstilling på Grønbechs Gård hvor de deltager – og som åbner den 24. marts, og som var omtalt i sidste Glastip.

Dorthe Bent på Den Gamle Station

Sammen med keramiker Hanne Skovgaard Madsen udstiller Dorthe Bent glaskunst samt maleri og bronze. Det foregår i Dorthe Bents værksted og galleri på Den Gamle Station på Horsensvej 155 i Ørting ved Odder fra torsdag den 29. marts til mandag den 2. april kl. 10-15. Fri entré.

Inge Kobberup i Det Gule Hus

Billedkunstner Kari Strunck udstiller hjemme hos gårdejer og glaskunstner Inge Kobberup i Det Gule Hus på Vesterhavsgade 17 i Bovbjerg ved Lemvig fra den 29. marts til den 2. april kl. 10-17. Fri entré. I husets café kan der købes frokost m.m.

Nyt om Line Gottfred Petersen

Glasblæser og smykkekunstner Line Gottfred Petersen deltager fra den 29. marts til den 2. april i Galleri Molevits påskeudstilling med unikaarbejder, bølgevaser, æg med fjer og breve i glas. Galleri Molevit ligger lidt syd for Fussingø Slot og lidt nord for Ålum et stykke vest for Randers. Der er åbent torsdag-søndag kl. 10-17 og mandag kl. 10-16. Weekenden den 24.-25. kl. 11-16 er der eftersyn, men intet salg.

I øvrigt kan man resten af marts se Lines glas og udvalgte smykker på Skanderborg Bibliotek, og i april udstiller hun unika glas og mindre serier på Biblioteket i Højbjerg ved Aarhus.

Backhaus-Brown fejrer tiårs jubilæum på Hundested Havn

Det jubilerende par.

De inviterer derfor til reception skærtorsdag den 29. marts kl. 14-17. ”Her i påsken er det ti år siden vi åbnede Glassmedjen helt ude på Hundested Havns kajkant. En omfattende byggeproces var overstået, og et nyt kapitel i vores arbejdsliv kunne begynde,” skriver Nanna og Andrew Brown og byder samarbejdspartnere, kunder, venner, gode bekendte og følgere på en drink, en snack og en hyggelig stund.

I den festlige anledning vil der denne dag i hele åbningstiden kl. 10-17 være ti procent rabat på alle produkter undtagen glasskibe. I påsken udstiller Glassmedjen i øvrigt de tre glasskibe der – som omtalt i seneste Glastip – er på vej til et amerikansk VM-studie i Moskva.

Før flytningen til Hundested Havn i 2008 havde Nanna og Andrew deres værksted i en gammel smedje i Kregme ved Frederiksværk. Her begyndte parret deres fælles glasproduktion i 1993, og det er jo så ret tæt på 25 år siden...

Rettelse

I sidste Glastip omtaltes et møde i Glashistorisk Selskab Aalborg, og her blev formandens navn og mailadresse anført forkert – det er henholdsvis Poul Schjelder og schjelder@outlook.dk.

 

Glastip 25. marts 2018 – Glasflid

Påske m.m. på Glasmuseet Ebeltoft

Museet er åbent kl. 10-17 alle dage i påskeugen 25. marts til 2. april med blandt andet aktiviteter i glasværkstedet:

Mandag den 26. og tirsdag den 27. marts kl. 10.30-13 og 14-16 er der støbning hvor man kan få lavet et aftryk af en hånd eller en figur og se til hvordan det varme glas hældes i formen. Den færdige afstøbning kan afhentes næste dag fra kl. 10.30. Kr. 75 + entré, ingen tilmelding, først-til-mølle.

Onsdag den 28. marts og søndag-mandag den 1.-2. april kl. 11-13 og 14-16 er der sandblæsning hvor man dekorerer et glas med motiver efter eget valg og får sandblæst glasset af museets personale. Fjern klistermærkerne - og man har et glas efter eget design lige til at tage med hjem. Fra kr. 30 + entré. Ingen tilmelding, først-til-mølle.

Torsdag den 29. marts kl. 10.30-13 og 14-16 er der fusing hvor man kan lave et billede af farvede glasstykker på en gennemsigtig glasplade hvor de smeltes fast. Det færdige, afkølede glasbillede kan afhentes to dage senere fra kl. 10.30. Kr. 75 + entré. Ingen tilmelding, først-til-mølle.

Fredag den 30. marts kl. 10.30-13 og 14-16 er der glasblæsning hvor kan man prøve at puste en glaskugle med hjælp fra museets professionelle glaspustere. Det tager cirka 15 minutter. Den afkølede kugle kan hentes næste dag fra kl. 10.30. Børn fra seks år i følge med en voksen. Kr. 150 + entré. Tilmelding nødvendig på 86 34 17 99. Man skal møde op mindst ti minutter før den aftalte tid.

I glasværkstedet møder man værkstedsleder Jean Thebault og assistent Lou-Alexandrine Le Jolivet – de to danner par privat og bor i Ebeltoft. Foto Glasmuseet.

Søndag den 1. april er den første søndag i april, og så er det særlig søndag med rundvisning kl. 14. Gratis når entréen er betalt.
 
Og søndag den 8. april er det sidste chance for at se udstillingen Sørens samling - af glas fra Holmegaard. Og kl. 14 fortæller Søren Seebach for sidste gang om sin samling i udstillingen. Ingen tilmelding og gratis når entréen er betalt. Samme dag er det også sidste chance for at se udstillingerne Mapping Denmark III - Pernille Bülow og Made in America, som herefter tages ned for at give plads til sommerens store udstilling. Hvad det er, vender vi tilbage om.

Glassmedjen igen

I forlængelse af sidste nummers omtale af ti års jubilæet i Glassmedjen i Hundested kan vi uddybe stedets påskeprogram:

Der er åbent alle påskens dage, og der blæses glas mandag den 26., tirsdag den 27. og onsdag den 28. marts. Skærtorsdag er der reception kl. 14-17, og langfredag blæses der glas om formiddagen.

Med hensyn til de tre glasskibe på vej til fodboldstudiet i Moskva, så kan man se det her viste skib Sejr færdigt, de to andre bliver gjort færdige i løbet af påsken.

Stine Kiel Ratzow på CPH Art Space

Den fynske glasmager Stine Kiel Ratzow deltager i påsken i CPH Art Space i udstillingsstedet Docken på Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn i København. Stine Ratzow arbejder med støbt glas som hun til tider kombinerer med bronze. På udstillingen i Docken kan man se hendes serie Aputsiaq, en kærlighedserklæring til hendes nevø af samme navn og det Grønland han bor i.

CPH Art Space har åbent fredag den 30. marts kl. 12-17, lørdag den 31. marts kl. 11-17 og søndag den 1. april kl. 11-16. Entré 50 kroner, 30 kroner på nettet.

Glasmagerne på Tåsinge – påskeudsalg 2. sortering

Lena Ljunger og Jesper Sødring holder 2. sorteringsudsalg i påsken – fredag og lørdag den 30.-31. marts kl. 12-16. De to glasmagere finder man på Vemmenæsvej 10 med udsigt over Lunkebugten på Tåsinge.

Flid-marked med to glasfolk

Det tilbagevendende kunst-, design- og kunsthåndværkermarked Flid holder forårsmarked i Nørrebrohallen på Nørrebro i København i weekenden den 14.-15. april kl. 11-17. Blandt op mod 60 deltagere genkender vi umiddelbart glaskunstnerne Sally Xenia Christensen og Bettina Schori. Entré 30 kroner.

Follow Me af Maria Koshenkova - på Mindcraft18

Som tidligere fortalt deltager russisk-danske glaskunstner Maria Koshenkowa i årets Mindcraft-udstilling i Milano, Italien. Arrangøren Statens Kunstfond har netop offentliggjort fotos af de deltagende værker. Maria Koshenkowa deltager med flere reb-skulpturer i glas lavet i cire perdue-teknik i en proces der indebærer flere støbninger. Her er der dog ikke tale om brug af voks, Maria har dækket rebene med et støbemateriale, herefter er rebene brændt væk, og hulrummene fyldt med smeltet glas. Og så en tur i ovnen på et par uger.

Maria Koshenkowa kalder skulpturværket Follow Me, og det består af godt en håndfuld dele som er cirka 100 x 20 x 45 cm store.

Den nærmere mening skulle fremgå af denne engelske tekst på Statens Kunstfonds hjemmeside:

“Maria Koshenkova invites the viewer to walk alongside the object – to follow it. Not the way we follow something on Instagram, Facebook or other social media, but physically, in real life. The ‘cire perdue’ technique itself emphasizes the real-life, human touch by not creating a perfect replica but adding a degree of imprecision.

In ‘Follow Me’, Koshenkova turns the pliable and sturdy material of rope into hard, transparent, breakable glass. Conceptually, she sets out to explore and convey phenomena that contain a similar inner tension and paradox, such as life and death, freedom and control. A rope may spark associations to death, for example the hangman’s rope, but it can also be a lifeline or the safe escape from a burning building. A specific source of inspiration is the traditional Japanese sexual bondage practice Shibari, where rope represents the paradoxical notion of seeking freedom and release through trust, submission and restraint.”

Statens Kunstfond har udpeget industriel designer Ditte Hammerstrøm til kurator for MINDCRAFT18. Hun har tidligere selv været blandt de udvalgte udstillere på MINDCRAFT. Det er i år ellevte gang Statens Kunstfond præsenterer MINDCRAFT med dansk design og kunsthåndværk for det internationale publikum under designugen i Milano. Man kan se mere om de andre danske deltagere og udstillingen på mindcraftexhibition.com. Udstillingen vises fra tirsdag den 17. til søndag den 22. april.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft