Glastip Marts 2015

Glastip 3. marts 2015 – Ulige hvile

Liv og Levn

Næstved Museums årsskrift Liv og Levn for 2014 er over alle dets 44 sider helliget Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Museumsinspektør Susanne Outzen skriver indledningsvis om Prøvesamlingen og om Holmegaards Glasværks og dermed de danske glasværkers historie. Til slut er der en introduktion til Det Ny Holmegaard som museet sammen med Næstved Kommune er i gang med at få etableret i de gamle glasværksbygninger i Fensmark – og som er beskrevet i Glastip den 14. januar i år.

 

Resten af årsskriftet viser over 25 helsides plancher (A4-format) et tematiseret og kommenteret udvalg af Prøvesamlingens på redigeringstidspunktet 21.000, nu 22.500 registrerede og i alt estimeret 35.000 glas og genstande. Indtil videre er glassamlingen ikke tilgængelig, og dog alligevel – alle registrerede glas er afbildet med angivelse af registreringsdata i en offentligt tilgængelig database.

 

Årsskriftet er til salg i museets butik for 50 kroner og kan bestilles per mail ln@museerne.dk.

Vi krydrer lige med et værk fra Prøvesamlingen, et værk som Susanne Outzen brugte som ugens foto i sin blog-post forleden: Unika vase af Torben Jørgensen fra 1981 (NÆM2204x21900).

Jutta Cuny-pris til Maria Bang Espersen

Maria Bang Espersen er tildelt den ene af årets to Talent Award fra Jutta Cuny-Franz Foundation. Den anden pris gik til Anne Weber fra Tyskland. Årets vinder af hovedprisen Memorial Award er Rui Sasaki fra Japan. Desuden er der tildelt fem Honorary Diplomas til Marion Delarue, Frankrig, Abram Deslauriers, USA, Alex Lebus, Tyskland, Seaum Shim, Sydkorea, og Zac Weinberg, USA.

Maria Bang Espersen, "Unequal Rest", 2013

Fonden Jutta Cuny-Franz er knyttet til Glasmuseum Hentrich ved Museum Kunstpalast i Düsseldorf i Tyskland. Glasmuseum Hentrich er for tiden under ombygning, men genåbner til juni. Det er ikke umiddelbart lykkedes at finde oplysninger om tidspunkter for prisoverrækkelser og tilhørende udstilling.

Der var indsendt 164 værker fa glaskunstnere fra 28 lande. Årets jury har været professor dr. Christoph Brockhaus, tidligere direktør for Lehmbruck-Museum i Duisburg, dr. Helmut Ricke, tidligere leder af Glasmuseum Hentrich, sagfører dr. Elisabeth Scheuba, Wien, dr. Dedo von Kerssenbrock-Krosigk, leder af Glasmuseum Hentrich, og Nadja Zieren fra Düsseldorfs bystyres økonomiafdeling.

Jutta Cuny-priserne uddeles hver andet år. Deltagerne må ikke være ældre end 40 år, og deres værker ikke ældre end to år. Med førsteprisen Memorial Award følger 10.000 euro, og med hver af de to Talent Awards følger 1500 euro.

 

Fonden Jutta Cuny-Franz er skabt af Ruth-Maria Franz (1910–2008) til minde om datteren Jutta Cuny som var født i 1940, og som døde ved en ulykke i 1983. Jutta Cuny var en anerkendt glaskunstner fra midten af 1970erne og til sin tidlige død.

 

Læs mere om Jutta Cuny og fonden og om Glasmuseum Hentrich.

Merle Conradi-Larsen på Jyllinge Bibliotek

Merle Conradi-Larsen har glasværksted i Jyllinge ved Roskilde Fjord – som hun inspireres af når hun lavet sit ovnformede glas – og frem til den 31. marts udstiller hun på det lokale bibliotek, Bygaden 19. Der er åbent mandag-onsdag-torsdag kl. 14-19, tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14.

Bryllupsmesse i Glassmedjen

Weekenden den 7. og 8. marts supplerer Nanna Backhaus og Andrew Brown deres glas i Glassmedjen på Nordre Beddingsvej i Hundested havn med blomster, hvide kjoler, opsat hår, god vin og sød chokolade. Blomsterbinder Anne Stausgaard fra den lokale blomsterbutik Erantis binder buketter, den lokale Le Petit Salon sætter hår, modeller viser kjoler af designer Sine Strøm, og bageriet Vores Brød har bagt chokolademacarons (franske ’småkager’). Nanna og Andrew selv har designet og pustet nye vaser i forskellige størrelser og nuancer til messen hvor de også præsenterer en række nye unika vin- og champagneglas.

Bryllupsmessen foregår lørdag og søndag kl. 13-17, og Glassmedjens butik og galleri har åbent begge dage fra kl. 10.

Åbning Galleri V

Vinni Bakkensen åbner søndag den 15. marts kl. 14-17 sit Galleri V for sæsonen med maleri, glas og skulptur – åbningstale ved kulturformidler Merete Vigen Hansen. Galleriet finder man på Søndersøvej 21 i Dyreby per Henne, og der er åbent mandage kl. 11-17 og onsdage kl. 17-21.

Udstilling med kunstglas af Per Lütken

Weekenden den 21.-22. marts begge dage kl. 14-16 afholdes i aktivitets-og træningscentret Egetoft på Kirkevej 23 i Egtved en udstilling med glaskunst af Holmegaard-designeren Per Lütken. Udstillingen introduceres lørdag kl. 14.30 af vurderingsekspert Mette Nielsen fra Lauritz.com i Vejle. Søndag kl. 14.30 afholdes auktion over Per Lütken glasting fra den lokale Røde Kors genbrugsbutik. Alle eftermiddage kan der købes kaffe med gammeldags æblekage for 30 kr. Fri entré.

Arrangørerne skriver: ”Per Lütken viste vejen for moderne kunstglas og serviceglas og gjorde det ikke mindst folkeligt. Men han hører utvivlsomt til en epoke der er forbi. Hans vigtigste værktøj var glasmageren, og da al glasproduktion i dag er flyttet til udlandet, og det dermed ikke er muligt at opretholde håndværket, er det svært for designere at fordybe sig i håndværket og udnytte den viden som den dygtige glasmager rummede.”

Mere fra Hundested: Beddingen 2015

Sidste år afholdtes i to bådehaller på Hundested havn for første gang et kunsthåndværkermarked – Beddingen. Det gentager sig i år den 12.-14. juni med plads til 50 boder hvoraf de fleste er reserveret medlemmer af Danske Kunsthåndværkere, men også andre professionelle kunsthåndværkere vil kunne deltage. Deltagerprisen er henholdsvis 2000 og 2500 kroner ex moms – tilmelding senest 15. marts. Ved siden af det ’voksne’ marked arrangeres et marked hvor dygtige børn får mulighed for at udstille og sælge deres egne værker. Det sker i samarbejde med lokale kunstnere og kunsthåndværkere, og besøgende børn kan selv få lov at prøve kræfter med forskellige materialer.

Beddingen finder sted fredag den 12. juni kl.12-19, lørdag den 13. juni kl. 10-19 og søndag den 14. juni kl. 10-16. Arrangørerne er Hundested Erhverv – med blandt andre glaspuster Andrew Brown fra Backhaus & Brown og møbelsnedker Mette Bentzen fra Egeværk – i samarbejde med Visit Nordsjælland og Danske Kunsthåndværkere.

 

Glastip 15. marts 2015 – Far, mor og børn

Tillie Burden i Ledøje-Smørum Kunstforening

Frem til søndag den 22. marts kan man se glaskunst og fotografier i Smørum Kulturhus på Flodvej 68 i Smørum vest for Ballerup uden for København. Her holder Ledøje-Smørum Kunstforening deres forårsudstilling med deltagelse af glaskunstner Tillie Burden og fotograf Henrik Schurmann.

Tillie Burden begyndte sin glasuddannelse i Australien hvor hun er vokset op, i 2006 forsatte hun på Danmarks Designskole på Bornholm, og senere har hun videreuddannet sig i Sverige på glasskolerne i Kosta og Orrefors. Tillie Burden har i en årrække været en del af værkstedsfællesskabet Luftkraft Glasstudie på Islands Brygge i København, men flyttede ved årsskiftet til Sverige hvor hun i forvejen arbejdede når hun arbejdede med varmt glas.

Hun fortæller i en pressemeddelelse om udstillingen at hun ønsker at udfordre den traditionelle opfattelse glas, og at hendes ambition er at opdage nye måder at kommunikere materialet på når hun skaber skulpturer og ikke-funktionelle objekter i glas:

”Med mine glasværker forsøger jeg at finde nye måder at udtrykke materialet på. Selv om jeg ikke arbejder med traditionelle teknikker, er min praksis formet af den kulturelle arv der kommer med glas. Jeg arbejder figurativt og søger letfærdighed og dårskab i de objekter jeg opretter som en måde at give en modgift mod den fokuserede fordybelse der kræves i at arbejde med værker af glas.”

Der var fernisering på udstillingen i Smørum Kulturhus lørdag den 14. Udstillingen er åben mandag-fredag kl. 14-18 og lørdag-søndag kl. 11-15.

Demodag med Helle Mark hos Søglas

Vi nåede desværre ikke at foromtale det, men i dag søndag den 15. marts havde Connie Sørensen, Søglas i Bryrup, arrangeret en demonstration med perlemager Helle Mark som viste hvordan hun laver sine påskelilje-perler.

Made in Denmark – kunsthåndværkere besøger hinanden på DR1

I en ny serie Made in Denmark følger DR1 syv kunsthåndværkere som skiftes til at besøge hinanden og prøve hinandens håndværk. En af de medvirkende er glaskunstner Mikkel Yerst fra Silkeborg. Den første af de i alt otte udsendelser kan ses tirsdag den 24. marts kl. 20.45, og det foregår i Kvindesmedjen på Christiania. Udsendelsens vært er Ane Cortzen.

Deltagerne er – set fra venstre – smykkekunstner Marika Kjellstrøm (by Marika), møbelsnedker Kasper Boye (One Funky Furniture, København), keramiker Nina Lund (Keramikværkstedet i Ejstrupholm som hun driver sammen med Jean-François Thiérion), Ane Cortzen, papirdesigner Louise Helmersen (Livingly Design i Brenderup som hun driver sammen med Kent Sejdelin), Mikkel Yerst, smed Charlotte Steen (Kvindesmedjen som hun driver sammen med Dorte Eilenberger og Gitte Christensen) og læderkunstner Claus Broe (Broe & Co., Helsingør).

Foredrag og demo med Maria Bang Espersen

I Formlab hos Marie RetpenEngelsholm Højskole på Engelsholmvej 6 ved Bredsten kan man onsdag den 25. marts kl. 19.30-21 høre og se Maria Bang Espersen fortælle om og demonstrere sit arbejde med glas. Entré 50 kroner.

Maria Bang Espersen er – skriver højskolen på sin hjemmeside – ”en eksperimenterende, internationalt anerkendt og prisbelønnet glaskunster. Hun er uddannet på Haystack Mountain School of Crafts, TA for Bohyun Yoon, USA, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole for Design, Bornholm, Center for Glas og Keramik, Kosta Glasskola, Sverige og på Engelsholm Højskole, Glas og Keramik.”

Lagersalg hos Anne Flohr

”Skønne varer med smukke rabatter” skriver Anne Flohr om sit årlige udsalg som foregår lørdag den 28. og søndag den 29. marts, begge dage kl. 10-16. Hun har sorteret masser af lysestager, skåle, vaser m.m. fra, så der skulle være mulighed for at gøre nogle gode køb. ”Medbring selv en kurv og kontanter og spred gerne rygtet,” skriver hun – det sidste gør vi hermed. Se mere på Anne Flohrs Facebook-side.

Familiar: Glass and Jewellery

Samme dag som Glasmuseet Ebeltoft om formiddagen åbner de store historiske og nutidige udstillinger med dansk studioglas – DG15 – åbner Tchai Munch i Ebeltoft Glas i Nedergade 23 en udstilling som på sin egen måde omfatter den samme 40årige historie som DG15 spænder over.

De repræsenterede kunstnere er Therese Mørch-Jørgensen, Karin Mørch, Torben Jørgensen og Jytte Mørch – en gang far, mor og børn der er noget for sig. Vi overlader ordet til Tchai Munch:

”Vi er sidst i 70erne. Stedet er Skolen for Brugskunst i Linnésgade, København. På den nederste etage, sammen med keramikafdelingen, findes det nye fag – glas. Jeg står i døråbningen med næsen indenfor, men fødderne udenfor, og kigger på scenen: varm, intens, munter, legende, næsten magisk... "Skal du bare stå der, eller er du med?". Fødderne flytter sig over tærsklen – jeg er med! Det var Torben Jørgensen der spurgte mig, og det er typisk Torben, enten/eller – ingen kompromisser. Og tak for det, Torben! Det er et af de bedste skub jeg nogensinde har fået.

Efter at have været med til at starte glasafdelingen op blev Torben headhuntet af Holmegaard, og vi, eleverne, måtte undvære en lærer i et års tid, indtil Finn Lynggaard blev overtalt til at dele sin tid mellem keramik- og glasstuderende. Dog kom Torben tilbage i ny og næ for at undervise i perspektivtegning. Hele klassen – Pete Hunner, Sigrun Ejnarsdottir og jeg – lærte ved den lejlighed at synge Sentimental Journey flerstemmigt. Torben er nemlig også en eminent musiker ud i bassen. Sådan startede bekendtskabet med Torben. Siden lærte vi hans eksotiske kone, Jytte, at kende. Der var jo studieture til Holmegaard og fester ved enhver lejlighed.

Jytte Mørch er uddannet nogenlunde samtidig med Torben, blot på Linjen for Tegning og Grafik, og har haft en selvstændig karriere som grafiker samt i 1991 været med til at etablere glasværkstedet Jørgensen & MørchDesign ved Fensmark.

Jytte og Torben er blevet velsignet med to smukke og talentfulde døtre – Karin og Therese. Karin Mørch har valgt glasset som sit medium, og Therese Mørch-Jørgensen har valgt et andet metal, nemlig det ædle i arbejdet med smykker og objekter. Det er ikke usædvanligt at gå i forældrenes fodspor, men at det er gjort med så stor succes og med bevarelsen af egen integritet og selvstændighed er bemærkelsesværdigt. Karin udtrykker det således: ”Holmegård var en del af vores opvækst og legeplads. Børn af kunstnere og det at være omgivet af denne verden har naturligvis sat sit præg på os. Det har været en meget unik opvækst der samtidigt har været lidt frustrerende til tider, men også virkeligt inspirerende og givende.”

Udstillingen vil byde på et sammensat udtryk fra det klassiske til det eksperimenterende – altid udført med stor håndværksmæssig kunnen. Der bydes på stram geometrisk perfektion til det poetisk sublime og krydret med modige strejf af humor. En udstilling der spænder bredt og er konceptuelt udfordrende.

Finn (Lynggaard, red.) og jeg har haft mange gode stunder med Jytte og Torben fra faglige sammenkomster i ind- og udland til udstillinger, til fester og også privat. Derfor er udstillingens titel Familiar - Glass and Jewellery også dækkende på mange måder og lag. Det glæder mig at kunne invitere indenfor – både familien og i høj grad også alle der måtte have lyst til at opleve det unikke univers med glas, smykker og objekter.

Alle fire udstillere har været yderst produktive og haft stor bevågenhed med udstillinger hver for sig. Derfor er det også med stor ydmyghed og tilsvarende glæde at jeg har fornøjelsen af at præsentere familien samlet for første gang i en fælles udstilling. Samme dag åbner Glasmuseets udstilling DG15. Torben Jørgensen har kurateret den historiske del, meget passende idet Torben har været en afgørende faktor i udviklingen af dansk studioglas.”

Alt sammen med ”kærlig hilsen” fra Tchai.

Udstillingen åbner lørdag den 28. marts kl. 17-18.30 og kan ses til og med den 25. april. Søndag den 29. marts er der åbent kl. 10-17, derefter til og med den 6. april (påsken) kl. 13-17.30 og derefter igen tirsdag-fredag kl. 14-17.30 og lørdag kl. 10-13.

Elaine Forbes underviser hos Bifrost til september

Bifrost Glas i Birkerød i Nordsjælland afholder i september perleundervisning med Elaine Forbes fra Arizona i USA som vil undervise i at lave vedhæng med smukke farverige gobler og perler af Glow Glas. Elaine Forbes er kendt for sit arbejde med selvlysende glas og borosilikat-glas. Og det er netop disse to specialer der er på programmet på dette kursus.

Lampeglas-kunstner Elaine Forbes (Weelainy) stammer fra Skotland og flyttede i 2006 som led i en lovende videnskabelig karriere til Tucson i Arizona. Efter at hun i 2007 havde fået først et glasblæserkursus og siden et kursus i lampeglas (flamework), skiftede hun pludselig levevej og blev fuldtids og selvstændig lampeglasmager. Hun er hovedsagelig selvlært, men studerer af og til hos andre kapaciteter på området. Hun er meget glad ved at arbejde med borosilikat-glas (også kendt som Pyrex), og hun eksperimenterer med at finde materialets fulde potentiale. På det seneste er hun blevet kendt for sine meget detalje- og farverige gopler eller vandmænd (jellyfish).

Kresten Fiori Bindesbøll

Glaskunstner Kresten Fiori Bindesbøll har fået sig en ny hjemmeside med præsentation af værker og sig selv. Kresten er uddannet fra Bornholms og Engelsholm højskoler og i to omgange fra den svenske glasskole i Orrefors. Det fremgår ikke hvad han laver lige nu, men inden for det sidste par år har han assisteret i Glassmedjen i Hundested, ved The Glass Factory i Boda i Sverige og hos Sigrún Einarsdóttir* i det islandske glasstudio Gler í Bergvík.

I en periode fra juni til september udstiller Kresten Bindesbøll i et atelier i Mandemarke på Møn – det er dér der er dragefestival den 12. september.

* Også nævnt ovenfor som en af de første glaselever på Skolen for Brugskunst.

 

Glastip 21. marts 2015 – Påske og forår

Bornholmsk forår


Glas med forårsbebudere

Baltic Sea Glass åbner for sæsonen mandag den 23. marts kl. 10, og åbningstiderne frem til den 10. april er alle dage kl. 10-17. Baltic Sea Glass er som bekendt der hvor Maibritt Jönsson og Pete Hunner holder til, og det er på Melstedvej 47 (kystvejen) syd for Gudhjem.

Maibritt og Pete er med i udstillingen DG15 på Glasmusset i Ebeltoft, så de er troligt nok i Ebeltoft for at være med til åbningen den 28. marts.

Om ikke før er de tilbagetorsdag den 2. april kl. 12-16 hvor de holder Unika Eftermiddag, og man kan se dem arbejde med større unika.

Susanne Jøker Johnsen på Designmuseum Danmark

Designmuseet i Bredgade i København åbner til november udstillingen Dansk Design Nu! med fokus på design og kunsthåndværk i det 21. århundrede. I den sammenhæng arrangeres i årets løb en række design-onsdage med dobbelte oplæg fra udvalgte designere og kunsthåndværkere blandt de der bliver repræsenteret på udstillingen. Første arrangement omfattede keramiker Louise Hindsgavl og guldsmed Kim Buck.

Næste arrangement omfatter glaskunstner Susanne Jøker Johnsen og modedesigner Nikoline Liv Andersen. Det er onsdag den 25. marts kl. 16.30-18 på læsesalen i museets bibliotek, og det er gratis og uden tilmelding, men kom gerne i god tid. Museet holder åbent om onsdagen til kl. 21, så der er mulighed for efterfølgende at bese udstillingerne, spise middag i caféen og ose i museumsbutikken.

Ifølge biblioteks- og forskningschef Lars Dybdahl vil Susanne Jøker Johnsen fortælle om ”sine planteinspirerede værker der forener det organiske og geometriske gennem glassets former, farver, mønstre og tekstur. Susanne Jøker Johnsen er en af de mest betydningsfulde figurer i det danske studieglasmiljø både kunstnerisk, organisatorisk og pædagogisk. I den internationale glas- og keramikverden er Susanne Jøker Johnsen meget velanskrevet som den kuraterende projektleder for de store European Context-biennaler for glas og keramik på Bornholm.”

Nikoline Liv Andersen vil fortælle om tankerne bag sine teatralske og konceptuelle kreationer. Lars Dybdahl: ”Nikoline Liv Andersen opererer med en overbevisende stoflig fornemmelse i feltet hvor mode og billeddannende kunstnerisk praksis mødes. Med skæve materialevalg og sammensætninger rækker hun ekspressivt, koloristisk og dynamisk fra det fjerlette og bløde til det skarpe og skulpturelle og skaber atmosfære i et spektrum mellem det lyse og det dystre.”

Om udstillingen Dansk Design Nu! skriver Designmuseet: ”Hvilke tendenser har formet sig siden designboomet i 1980- og 1990erne klargjorde scenen for nutidens mangfoldighed af både nye designere, kunsthåndværkere og arkitekter og af stiltendenser, livsstilsvalg og innovative engagementer i ny teknologi og i kravet om bæredygtighed. Og hvorfor har det fortællende, abstraktionen og det konceptuelle erobret en så stærk position i kunsthåndværket?”

DG15 – Moderne dansk glas igennem 40 år

Karin Mørchs velkendte ’grafiske’ figurer bruges som kendemærke eller ’banner’ for Glasmuseets udstilling DG15.

Vi repeterer lige den forestående store glasbegivenhed hvor Glasmuseet Ebeltoft med udstillingen DG15 - moderne dansk glas igennem 40 år både viser udviklingen i dansk glaskunst de seneste 40 år og de aktuelle tendenser. Udstillingen består således af to dele, en kurateret del der belyser den historiske udvikling, og en censureret del der gør status over den danske glasscene netop nu. Udstillingen følger op på to lignende udstillinger som i 1994 og 2004 tog pulsen på den danske glasscene.

Den historiske del vises i den gamle Toldbodsbygning, og de 40 kunstnere er udvalgt af glaskunstner Torben Jørgensen som blandt andet gennem mange år har været tilknyttet Holmegaards Glasværk. Den aktuelle del vises i museets nye fløj, og de 24 deltagende kunstnere er udvalgt af en censurkomité bestående af Jutta-Annette Page, Curator of Glass and Decorative Arts, Toledo Museum of Art, USA, glaskunstnerne Tobias Møhl og Stine Bidstrup samt direktør Dan Mølgaard, Glasmuseet Ebeltoft. Med 13 gengangere i de to afdelinger giver det i alt 51 deltagere. Se deltagerne i Glastip fra 4. februar.

Udstillingen vises i perioden den 28. marts til den 27. september. Udstillingen åbnes lørdag den 28. marts kl. 11 af ovennævnte Jutta-Anette Page. Ved åbningen vil man kunne møde mange af de repræsenterede kunstnere, og i løbet af åbningsweekenden kan man møde fem af dem ved artist talks – ingen tilmelding, men kom i god tid, gratis når entréen er betalt:

Lørdag den 28. marts kl. 14 Per-René Larsen og kl. 15.30 Lise Autogena, søndag den 29. marts kl. 11 Pipaluk Lake, kl. 13 Pernille Braun og kl. 14.15 Maria Koshenkova.

Glas på Fussingø Slot i påsken

Branka Lugonja

Fussingø Slot holder for 20. gang en påske-kunstudstilling. Fussingø-gruppen har sammensat udstillingen sammen med de 15 deltagende kunstnere – Vibeke Falk, Ulla Gammelgaard, Anna Margrethe Beck, Signe Kolding, Lars Ibsen, Branka Lugonja, Bent Madsen, Øssur Mohr, Lone Osmann, Lars Rhode, Kurt Stæhr, Lotte Thorsøe, Birgit Just Svarrer, Conni Østergaard Bønløkke og Karen Birgit Waagner – hvor vi har fremhævet de to glaskunstnere.

”Billedkunstnerne har fundet deres motiver lige fra Færøernes barske og flotte natur til billeder der indeholder en forunderlig atmosfære eller udtrykker mere filosofiske tanker. Keramik er repræsenteret med unika brugsting som skåle og fade i stentøj m.m. Bronzeskulpturerne er naturalistiske og gengiver oftest øjebliksbilleder med et tidløst udtryk. Fotokunstneren udtrykker den stemning eller følelse der indfanges i eksponeringsøjeblikket. Glaskunst er repræsenteret ved to kunstnere der hver især formår at lade inspirationen komme til udtryk i deres kunst. Psaligrafi, papirklip, hvor ideerne opstår i fantasien og hverdagen, og der er altid en kanin med i billedet.” Hedder det i præsentationen af udstillingen.

Udstillingen åbner palmesøndag den 29. marts kl. 11 med tale, jazz og forfriskning. Samtidig kan man bese det ny (gamle) gulv i slottets modtageværelse som med hjælp fra Elrofonden er genskabt meget tæt på det oprindelige. Der er åbent i påskedagene – palmesøndag, skærtorsdag, langfredag, påskelørdag, påskedag og 2. påskedag, alle dage kl. 10-17. Entré 30 kroner. Fussingø Slot finder man på Vasevej 9 i Fusingø i det nordvestlige Randers ved den vestlige ende af Fussing Sø.

Lotte Thorsøe

 

Glastip 26. marts 2015 – GlasSkår, PopUp og MindCraft

Agnethe Maagaard udstiller

Så er Agnethe Maagaard, Maagaard Glas, igen med på Bovbjerg Fyrs påske-forårsudstilling med fernisering søndag den 29. marts kl. 14. Agnethe holder talen og er til stede på udstillingen flere af påskens dage. Udstillingen varer april ud med åbent tirsdag-søndag kl. 14-17, fri entré.

Og Agnethe er med i endnu en påske-forårsudstilling i Galleri Stenseminde på Brorholtvej 36 i Vadum i Nordjylland. Her er der fernisering lørdag den 4. april kl. 14, og udstillingen kan ses torsdag-fredag kl. 15-17 og lørdag kl. 14-16 frem til den 16. maj.

Maagaard Glasværk finder man på Tangsøgade 36 i Bøvlingbjerg i Bakkers og Bølgers Land.

GlasSkår i Espergærde

Den nordsjællandske amatørglaskunstnergruppe GlasSkårene udstiller fra mandag den 30. marts og til den 25. april på Espergærde Bibliotek i Helsingør. Der er brugskunst, skulpturer og vægudsmykninger i alle regnbuens farver, som et af gruppemedlemmerne, Hanne Werner, skriver i Helsingør Dagblad, hvor hun også beskriver hvordan gruppen ofte mødes omkring en glasovn og udveksler idéer og erfaringer og eksperimenterer med materialer, forme og teknikker. Hovedteknikkerne er sammensmeltning og ovnformning, og det er der blandt andet kommet stribede skjorter, fuglefade, trekantede lysestager, mosaikskåle, relieffer og en stor stjernehimmel ud af.

Gruppen udstiller forskellige steder et par gange om året og består foruden Hanne Werner af Inge Steen, Peter Schousboe, Annette Stigsgaard og Vinca Thiele. Biblioteket er døgnåbent for tilmeldte borgere, men ellers er der åbent mandag kl. 10-18, tirsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-14. Lukket i påskedagene.

Hanne Werner deltager med stjernehimmelen og denne pænt store vase (Ø 26 cm) med blå ’vinduer’.

Glasmuseet Ebeltoft påske og april

I påsken og nogle måneder frem er museet åbent alle dage kl. 10-17. Glashytten åbner efter en lukkeperiode fra og med påsken, men man skal kontakte museet hvis man vil vide præcis hvilke dage der er åbent. Glascaféen har åbent fra 1. april hverdage kl.12–17 og weekend kl. 10-17.

Påskeaktiviter i Glashytten
Tirsdag den 31. marts og onsdag den 1. april kl. 10.30-13 & 14-16 er der støbning af figurer i glas. Det kan være et aftryk af en hånd, en mindre, medbragt figur eller en af museets forme. Glasstøbningen skal køle af inden man kan få den med hjem, så den kan først afhentes næste dag.

Torsdag den 2. og fredag den 3. april kl. 10.30-13 & 14-16 kan man lave en glasmosaik af farvede glasstykker monteret på en klar glasplade. Mosaikken smeltes sammen i ovnen til et glasbillede som efter afkøling kan afhentes to dage senere.
Deltagelse i en af aktiviteterne koster 75 kroner + entré. Ingen tilmelding.

 

Fra mandag den 30. marts til mandag den 6. april kl. 10-17 kan man male på glas i museets bibliotek – lige til at tage med hjem. 30 kroner + entré. Ingen tilmelding.

 

Søndag 5/4 kl 14er der guidet tur rundt i udstillingerne. Gratis efter betalt entré til museet. Ingen tilmelding. 

 

Pop Up-udstilling ved Superstop
Torsdag 9. april kl. 15 inviteres på en ”absolut uhøjtidelig” fernisering i Superstop, Ebeltoft, hvor Glasmuseet åbner sin første pop up-udstilling med plakater til udstillingen DG15 designet af elever fra Krabbesholm Højskole. Her er udformningen af udstillingsplakaten indgået som en opgave i undervisningen i grafisk design, og eleverne har budt på hvordan en udstillingsplakat til Glasmuseum Ebeltoft anno 2015 ser ud. Blandt 28 forslag har Glasmuseet valgt tre som trykkes af museet. Alle forslagene udstilles i Ebeltoft Superstop.

MINDCRAFT med Tora Urup

Tirsdag den 14. april kl. 18-23 åbner Statens Kunstfond udstillingen MINDCRAFT 15 som led af den årligt tilbagevendende designuge i Milano, Italien. Udstillingen varer til den 19. april med åbent onsdag-lørdag kl. 10-21 og søndag kl. 10-17. Blandt de 19 danske designere og kunsthåndværkere finder vi glaskunstner Tora Urup.

Det er ottende gang MINDCRAFT på denne måde viser et udvalg af det bedste danske kunsthåndværk og design for den internationale designbranche. Udstillingen består af 14 nye værker fra de 19 designere og kunsthåndværkere – enkeltpersoner og par/grupper. Årets udstilling er kurateret af den dansk-italienske designduo GamFratesi (Stine Gam og Enrico Fratesi) og vises i historiske omgivelser i det gamle kloster Chiostro Minore di San Simpliciano i Brera centralt i Milano.

Grundtanken bag MINDCRAFT er at belyse feltet mellem mind og craft – på den ene side det eksperimenterende, nytænkende og konceptuelle design og på den anden de højeste kunstneriske og håndværksmæssige færdigheder. Med udgangspunkt i netop dette spænd har kuratorerne tilføjet udstillingen et tema de kalder In Between – ”fordi udstillingen rummer hele spændet, de gennemarbejdede idéer, det konceptuelle og værker af høj kunstnerisk og håndværksmæssig kvalitet skabt med en helt særlig forståelse for materialerne”.

De udvalgte designere og kunsthåndværkere er benandsebastian, Louise Campbell, Rosa Tolnov Clausen, Claydies, Edvard-Steenfatt, Halstrøm-Odgaard, Ole Jensen, Jørgensen-Depping, Akiko Kuwahata, Cecilie Manz, Eske Rex, Tora Urup, Henrik Vibskov og Jakob Wagner.

Tora Urup deltager med en serie Dish – Between Earth and Sky (Fad – mellem himmel og jord) i fire til seks cm tykt glas, Ø 24-25 og 30-33cm, i farverne hvid, sort, lakrød, terracotta, azurblå, grå og sand og hver med sin unikke karakter efter den stoflige virkning af det farvede glaspulver der er drysset på undersiden. Foto Jeppe Gudmundsen.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft