Glastip 18. maj 2023 – Hæder til Lene Bødker og Tobias Møhl
Marie Retpen i galleri CPH Kunst
Det københavnske galleri CPH Kunst, Øster Søgade 34 på hjørnet af Rørholmsgade holder sommergruppeshow med godt 25 kunstnere – herunder glaskunstner Marie Retpen. Der er sidste dag den 30. juni. Åben tirsdag kl. 13-18, onsdag kl. 11-17, torsdag kl. 11-17, fredag kl. 11-16, lørdag kl. 11-15, og første søndag i hver månedholder galleriet og Rørholmsgades kunstnere åben gade kl. 12-16.

Lille vægskulptur af Marie Retpen.
Danmarkspremiere på Hempel
I sammenhæng med Odsherred-kunstdage pinsen er der på Hempel Glasmuseum lørdag den 27. maj kl. 11 (vist nok) danmarkspremiere på performancen Fluid Transition af performancekunstner
Lilibeth Cuenca Rasmussen. I den forbindelse slår kunsthistoriker og forfatter Bente Scavenius på glasset og taler om kunstens og kulturens rolle anno 2023. Gratis når entréen er betalt.
Pinsemarked på Trapholt
Dagene den 28.-29. maj kl. 10-17 holder Trapholt Kunstmuseum pinsemarked i parken med 50 kunsthåndværkere og designere der arbejder inden for træ, papir, glas, keramik, smykker, tekstil, læder mm – heriblandt Aoife Soden og Ida Cordius. Der er levende musik. Fri entré. Sult og tørst kan man få stillet hos Café Gustav Lind med udsigt over Kolding Fjord.
Glasnettet mødes i år i Glasriket
Årets møde i Glasnettet former sig som en tur til Glasriket i weekenden uge 43 – fredag den 27. kl. 16-17 til søndag den 29. oktober efter morgenmaden. Fredag kl. 18 er der generalforsamling, og lørdag er der rundtur med bus i Glasriket, og om aftenen er der fest. Indlogeringen, generalforsamlingen og festen foregår på Stora Hotellet i Nybro.
To overnatninger – inkl. morgenmad, aftensmad fredag og lørdag plus fest – på enkeltværelse, dobbeltværelse og ekstra opredning i dobbeltværelse koster henholdsvis 2634, 1944 og 1384 svenske kroner per person. Forplejningen alene inklusive festen koster 644 svenske kroner per person. Endeligt program og tilmeldingsfrist fremkommer senere.
Hæder
Glaskunstner Lene Bødker deltager med tre store figurer i Loewe Foundation Craft Prize 2023-udstillingen på The Noguchi’s Studio vis a vis The Noguchi Museum, Long Island City, Queens, New York – på 33rd Road mellem Vernon Boulevard og 10th Street. Udstillingen åbner i dag og varer til den 18. juni med åbent onsdag-søndag kl. 11-18. Fri entré.

Titlerne på Lene Bødkers tre figurer er Worthy, Walking Stone og Slice of Something Bigger.
Lene Bødker deltager som en af 30 udvalgte kunstnere fra hele verden, heriblandt i alt to glaskunstnere – den anden er Maki Imoto fra Japan. På Loewe Foundation-hjemmesiden kan man læse denne tekst om Lene Bødker og det værk hun er nomineret til deltagelse i udstillingen med:
“These glass sculptures express a close relationship with nature and reference the interconnectivity between evolution and natural features of the landscape. The works have been created using a lost wax technique and cast with a carefully planned and controlled use of colour to create differing levels of opacity throughout. This manipulation of light is further explored by creating contrasting matt and smooth areas across the surface of the works, by using several different hand finishing techniques including grinding, chiselling and polishing to create a tactile, nodular, texture that demonstrates the artistic possibilities of glass.”
I forbindelse med udstillingen og nomineringen har Politiken den 12. maj bragt et længere illustreret portræt af Lene Bødker, skrevet af freelancejournalist Benjamin Dane med fotos af Marcus Emil Christensen.
Glaskunstner Tobias Møhl er af Statens Kunstfond, Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design, blevet tildelt et arbejdslegat på 250.000 kroner. I begrundelsen for tildelingen skriver udvalget:
”Man kan blive væk i Tobias Møhls glasværker hvis mønstre og tegninger synes uendelige. Glaskunstner Tobias Møhl er en af de eneste danske glaskunstnere der har tilegnet sig den klassiske venetianske pastorelli-teknik til perfektion. Med det klare transparente glas som grundmateriale udvikler, udforsker og udfordrer Tobias Møhl den komplicerede teknik i sit helt eget univers af forunderlige ornamenterede mønstre med en utrolig detaljerigdom. Ved at udfordre og udvikle den venetianske pastorelli-teknik har Tobias Møhl formået at omsætte den historiske italienske glastradition til sin egen skandinaviske teknik med sit helt unikke udtryk.”

Foto – Statens Kunstfond.
Legatudvalget har behandlet 494 ansøgninger fra etablerede kunsthåndværkere og designere og 107 fra ny talenter, i alt 601. 169 af de etablerede og 45 af de ny talenter har modtaget arbejdslegater, i alt 214. I alt er der uddelt arbejdslegater for henholdsvis 10.945.000 og 1.120.000 kroner. Se alle modtagere af arbejdslegater.
Noter
Glas – Museet for glaskunst åbnede den 28. april i ny skikkelse og med årets store udstilling Evolutions med den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand bestående af Mikkel Dahlin Bojesen og Rhoda Ting. Udstillingen markerer på mange måder de tanker der ligger bag museets navneskift og museets ønske om at skabe bro mellem glaskunsten og samtidskunsten. Udstillingen var omtalt i sidste nummer af Glastip.
Designskribent mm, tidligere chefredaktør af onlinemagasinet designETC, Charlotte Jul har i sit maj-nyhedsbrev Craft Art Design Words en samtale med museumsdirektør Mikkel Elming i anledning af museets navneskifte, udstillingsåbning mm. Hvad er meningen spørger hun, og hvordan ser direktøren og museet på krydsningen mellem kunst og håndværk – som netop her foregår i materialet glas?
Også webtidsskriftet Kunsten.nu har fat i der omdøbte Museet for glaskunst og udstillingen Evolutions i en anmeldelse af tidsskriftets skribent, billedkunstner og kunstkritiker mm Trine Rytter Andersen med titlen ”Særdeles vellykket inklination for samtidskunsten på Glas i Ebeltoft”. Den godt illustrerede anmeldelse indledes således:
”Med ny direktør, nyt navn og ny profil har Glas – Museet for glaskunst netop åbnet dørene til årets store udstilling Evolutions med den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand. Samarbejdet mellem en af samtidskunstscenens mest innovative duoer og museet og dets håndværkstunge traditioner fungerer upåklageligt og skaber merværdi for begge parter – og for publikum, der i de kommende måneder har adgang til en absolut seværdig og inspirerende udstilling.”
Hempel Glasmuseum åbnede den 29. april for sæsonen – med særudstillingen Reflections bestående af spejle med rammer af genbrugsglas fremstillet af sidste års Hempel-glasprisvinder, den bornholmske glaskunstner Pernille Bülow. Til venstre ses Pernille i samtale med Hempels Kulturfonds formand Thomas Thulstrup – i midten ses museumsleder Helle Vitus Simonsen. Pressefoto.

Fondsformand Thomas Thulstrup sagde i sin tale til den udstillende prismodtager at hun fik prisen for sin livslange, konstante og konsekvente indsats for udbredelsen af studioglasset. ”Men derudover især for fortsat og kontinuerligt at udvise nysgerrighed og udfordre processer, materialer og teknikker, herunder de seneste års intense arbejde med genbrug og bæredygtighed, ikke mindst i relation til genbrug af affaldsglas fra industrien. Denne indsats betyder ikke kun nye æstetiske landvindinger – den er samtidig med til at understrege glasset som et bæredygtigt, ressourceeffektivt og fuldt genanvendeligt materiale.”
Herefter slog Thomas Thulstrup fra sin tale over i en samtale med Pernille Bülow hvor hun fortalte om processen med at skabe unika af affaldsglas. Udstillingen var omtalt i sidste nummer af Glastip. Her ses Pernille Bülow i et af sine spejle.
