Glastip Maj 2021

Glastip 12. maj 2021 – Tast Selv Glas

Rettelse

I omtalen i sidste nummer af Glastip af Tora Urup i Stereo Exchange var der et par fejl.
1. Keramiker Kristine Tillge Lund er ikke længere med i galleriet, den anden medstifter, kunstner Owen Paul Armour, er nu alene om at tegne galleriet.
2. Udstillingen strækker sig godt nok over 30 år, men den er ikke retrospektiv som sådan. Der er tale om en række værker fra i år samt et enkelt værk fra 1991.

Steffen Tast: Tast Selv

Når man ser værkerne, er man ikke i tvivl om at det er Steffen Tast selv. Og udstillingen hedder altså Tast Selv. Men også Steffen Tast 70 år, og dermed er separatudstillingen med til at fejre at Steffen Tast i år fylder 70 år.

Udstillingens plakat med værket Stille vækst som motiv.

Steffen Tast er en lys-, glas- og billedkunstner der gerne eksperimenterer med lysets spejlinger, skygger og reflekser i sine værker. Ofte kombineret med bevægelser, således at lyset ses i glimt eller vandrende gennem rummet. Hans motiver kan være himmelfænomener, geometriske figurer, eller natur. Ofte er hans værker bygget op af mange, nærmest utallige elementer, med fx store mobiler eller roterende glasplader. Det er en slags fortløbende undersøgelser, og han har gransket i lysets reflekser i forskellige materialer, især glas. Og lys er ikke kun lys, der er forskellige lyskilder, toner, pulsering, farve og så videre, og glas er ikke kun glas, det kan være tyndt, tykt, mat, mønstret, farvet og så videre. I de seneste år er han begyndt at drage naturmaterialer ind som ’bløde’ elementer i modsætning til de ’hårde’.

Et udsnit af udstillingen Tast Selv

Steffen Tast havde sin debut på den censurerede Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup i 1986 og har siden da udstillet over hele landet, herunder adskillige gange på JANUS, Vestjyllands Kunstmuseum, hvor også den aktuelle udstilling finder sted. Han er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kunstnersamfundet og Vestjyllandsudstillingen. Han er repræsenteret på HEART, Herning Kunstmuseum, Glasmuseet i Ebeltoft, Glasmuseet Ernsting Stiftung, Coesfeld, Museet AMO-Onlus, Olevano di Roma og JANUS, Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup. Desuden har Steffen Tast lavet mange udsmykninger rundt i hele landet.

Udstillingen finder sted i JANUS-bygningen, Lærkevej 25, 6862 Tistrup, og der åben tirsdag-søndag kl. 13-16. Sidste åbningsdag den 30. maj. Entré 50 kroner.

Ned Cantrell med i Wild Things i Galleri Oxholm

Foruden den ebeltoftske glaskunstner Ned Cantrell deltager to andre skulptører, sydafrikanske Samuel Allerton og danske Alan Waring, i en udstilling med ’vilde ting’ i Galleri Oxholm, Pile Allé 25 på Frederiksberg i København. Der er fernisering på Wild Things torsdag den 13. maj, og udstillingen kan ses til den 5. juni – tirsdag-fredag kl. 13-16 og lørdag kl. 11-14.

Der udstilles værker i bronze, glas og keramik. Glasset står Ned Cantrell for, Alan Waring arbejder med keramik, og Samuel Allerton arbejder i bronze.

De tre kunstnere viser hver især en række ny værker som ifølge galleriet ”entydigt viser at skulpturen som kunstmedie bestemt har sin berettigelse på den danske og internationale kunstscene”. Udstillingen giver dog ikke en samlet fortælling eller et sammenhængende visuelt udtryk, men skal ses som forskellige eksempler på samtidskunsten. Dog er der et par gennemgående temaer i form af samspillet mellem mennesket og den øvrige dyreverden og en vekslen mellem humor og alvor.

Ned Cantrell, Endless Summer, 34 x 40 x 21 cm, 2021.

Udstillinger på The Glass Factory, Boda Glas, Sverige

Den 17. maj åbner en ny halvpermanent udstilling House of Boda med kunst af nogle af de nationale og internationale kunstnere som har valgt at placere deres virksomhed i nærheden af museet The Glas Factory. Den farve- og formrige udstilling giver en smagsprøve på det ny progressive Glasriket.

En mesterlig hyttesnog er titlen på en udstilling der åbner den 19. juni, og dermed menes den internationalt kendte glaspuster Jan Erik Ritzman. Gennem personlige beretninger og udvalgte værker tegnes et portræt af kunstglassets mester og mesterlige mellemmand mellem glas og formgivning i årene 1957-82 på Kosta Glasbruk. 1982 grundlagde han sammen med kollegaen Sven-Åke Carlsson Transjö Hytta lidt syd for Kosta. Herunder ses han på et foto fra 2016.

Kära Monica er titlen på en udstilling der åbner 10. juli, og som hylder Monica Backström, en af Boda Glasbruks store stjerner, som døde 80 år gammel i februar sidste år. Med sin eksperimenteren og sit mod bidrog hun stærkt til svensk glas’ renæssance i 1960- og 1970erne. Hun arbejdede for Kosta Boda i mere end fyrre år, og derudover virkede hun også som tekstil- og smykkeformgiver. Udstillingen viser et udvalg af hendes produktion og kunstneriske arbejde. Herunder et foto af Monica Backsröm fra 2015.

Desuden åbner der i juli og august udstillinger med glaskunstner Mika Lindblad som har haft en residens på The Glass Factory, og kunstner Sarah Maria Yasdani som har haft et arbejdsstipendium samme sted.

Og endelig, men ikke kedelig, udstillingen BOOM – Fantastiska Femman, med den kvindeseparatistiske gruppe BOOM med fem kunstnere der alle arbejder med glas. Gruppen består af Ammy Olofsson, Nina Westman, Matilda Kästel, Erika Kristofersson Bredberg og Sara Lundkvist. Udstillingen viser gruppens arbejde i årene 2015-2020 og kunne sidste sommer ses på Rejmyre Art Lab og Östergötlands Museum. Det med de ’fantastiske fem’ henfører både til de fem kvinder og de fem år.

Fotos fra BOOM’s udstilling i 2020 – øverst gruppen i civil og i arbejdstøjet. Derefter værket Speldosa. Til sidst domino- eller kædereaktionsinstallationen Kvinnomaskinen i et totalbillede og et nærbillede af den lille gul-sorte kørende tingest på det hvide felt i midten af installationen. Se i øvrigt Östergötlands Museums hjemmeside.

Odsherred Kunstdage med glas hos Martin Birk Møller

De tilbagevendende Kunstdage i Odsherred med åbne atelierdøre afholdes i år i pinsen den 22.-24. maj og med deltagelse af godt to dusin kunstnere og kunsthåndværkere, herunder glaskunstner Martin Birk Møller på Havnevej 20 i Nykøbing Sjælland. Han har åbent i sit værksted hvor han arbejder med både blæst og støbt glas de tre dage kl. 11-17. Om søndagen kl. 14 får Martin besøg af poet og billedkunstner Henrik S. Holck som læser op af sine digte.

Udover glasskulpturer og brugskunst som fade og drikkeglas med mere gør Martin Birk Møller det også i udsmykninger af forskellige art. Fx denne glasvæg som man kan se i den eksklusive mode- og livsstilsbutik Holy Golightly i Borgergade 17B i København. Butikken forhandler i øvrigt glas af glaskunstner Nina Nørgaard og designer Helle Mardahl.

Nedenfor et billede af et vindue i Vrinners Kirke på Djursland som Martin Birk Møller støbte sidste år i samarbejde med den svenske, i København boende kunstner Marie Bancks. Kirken er netop blevet gennemrenoveret, og Marie Bancks har også stået for selve alterudsmykningen.

Karen Lise Krabbe-værk til Hempel Glasmuseum

Hempel Kulturfond, som driver Hempel Glasmuseum, har sædvanen tro indkøbt et værk af sidste års glasprismodtager Karen Lise Krabbe, og værket kan nu ses på museet.

Foto Steffen Dam.

Ved prisoverrækkelsen i juni sidste år og den tilhørende lille udstilling overraskede Karen Lise Krabbe med offentliggørelsen af et helt nyt materiale som hun selv kalder Alginatglas* eller Det Femte Materiale. Og som hun forklarede: ”I alle mine glasmager-år er det materialet og dets sammensætning der har bevæget mig, og som har været bestemmende for mit udtryk i ‘færdige’ værker. I begyndelsen var det glas og silikater jeg dannede til nye kompositmaterialer, og de seneste år har jeg inddraget biomaterialer (fiskeskind og tang), både levende og knap så levende.”

Og Hempel Fondens bestyrelsesformand Thomas C. Thulstrup sagde i sin tale til glaskunstneren: ”Karen Lise Krabbe er først og fremmest drevet af en eksistentialistisk undren. Hun dyrker det uforfalskede møde med ting i hendes omgivelser og stiller sig selv spørgsmål om disse tings ’væren’. Først og fremmest naturen, som er en stor inspirationskilde, og som hun lader indgå i sin udforskning af materialer og teknikker hvilket fører til eksperimenterende værker af stor originalitet.”

Det indkøbte værk, Seeds, består af fem dele. Om værket siger Karen Lise Krabbe: ”Skabelsen er et resultat af en research om tid og fertilitet, sporer, frø og pollen i plante-og algeverdenen. I arbejdet med objekterne har jeg set dem vokse til at besidde en sært fremmed og på samme tid kendt og menneskelig karakter –og i løbet af kort tid begyndte de at interagere og danne deres egen familie. Hver eneste følger sin egen intention og retning, men de deler det samme dna. Der er klare referencer til naturens verden, men Seeds er kimen til en endnu ikke kendt frugt.”

Den teknik Karen Lise Krabbe bruger, kan man kalde ’håndholdt 3D print’ eller ’3D print By Hand’, og hun har selv opfundet den. Der er tale om en lag-på-lag teknik hvor materialet støttes af sand i brændingen.

* Alginat er et (gift- og støvfrit) afstøbningsmateriale som kan bruges til mange slags afstøbning. Man blander en del pulver med lige så meget vand, og blandingen hærder på kort tid til en gelélignende konsistens.

Dette års glasprismodtager offentliggøres den 16. september i Hempel Fondens lokaler, Amaliegade 8 i København i forbindelse med den københavnske kunst-og designevent 3daysofdesign den 16.-18. september.

Glastip 25. maj 2021 – Glas fra indre og ydre haver

Udstillinger på The Glass Factory udsat

På grund af ændrede corona-restriktioner i Kalmar Län er de i seneste Glastip omtalte udstillinger på The Glas Factory udsat. Det formodes at stedet kan åbne den 31. maj, men det reviderede program er ikke klar endnu

Micha Karlslund med Fertile Field hos Heller Gallery i NY

For tiden viser Micha Karlslund på newyorkergalleriet Heller en serie billedvaser med tegninger og billeder på 15 tommer høje vaser – eller cylindre som hun også kalder dem. For Micha Karlslund er maling, tegning og collager lige så stor en del af den kunstneriske praksis som glasfremstillingen. Dekorationerne overføres til glasset på forskellig vis – malet, sandblæst eller som silketrykte overføringsbilleder lavet digitalt med originaler fra fotos og andet eller direkte digitalt. Hun finder sine motiver hvor som helst, også fra den ’frugtbare grund’ på Stabelhøjen og omegn nord for Ebeltoft, og hun beskriver sine værker som ’digte i fast form’.

Via dette link til Heller Gallery kan man se en rundhåndet billedserie fra udstillingen.

Michael Kofod i Købmandsgården i Skælskør

Kunsthåndværkbutikken Købmandsgården i Algade 11 i Skælskør rummer frem til udgangen af juni en udstilling af glas af Michael Kofod (Micko) fra Gelstrup nord for Lammefjorden i Odsherred. Michael arbejder med ovnformet glas og har de seneste år udviklet sine egne teknikker.

Dels arbejder han med strukturer i glasset, gerne i flere lag med udgangspunkt i krakelerede glasplader i changerende farver. Krakeleringerne laver han fx med vand under brændingerne, og han har hele ni forskellige af slagsen. Den mest avancerede består i at lægge flere lag krakeleret glas oven på hinanden og brænde det, så farver med lavere massefylde fra nederste lag bevæger sig opad og lige netop træder igennem øverste lag og dermed skaber den ønskede struktur og farvesammensætning. Teknikken kræver en meget skarp tids- og temperaturstyring. Til at hjælpe sig hermed har han et ’katalog’ over op mod 900 måder at gøre det på afhængig af farverne og emnernes størrelse.

For at fremhæve glassets strukturer i dybden blander Michael Kofod ofte transparent glas i så man får en gennemsigtighed i glasset og kan opleve flere lag af strukturer – og få en 3D-oplevelse. Selv i tyndt glas på seks mm kan han lave dybde-effekter. Oftest er emnerne dog tykkere.

Det Michael Kofod anser det for sjovest – og sværest – at lave store organiske og skulpturelle former. Han former glasset med tyngdekraften. Med de tykke og tunge emner er problemet at glasset begynder at bøje før det egentlig er smidigt nok, så Michael Kofod bruger derfor en glasplade med højere smeltepunkt i bunden, så glasset først begynder at bøje når det tykke glas er blevet elastisk nok til at kunne klare at blive formet.

Glasset farver Michael Kofod for det meste med kobber, bly, svovl og selen. Men når man blander dem bliver glasset bare grumset, brunt og grimt. Så enten skiller han farverne fra hinanden med lidt klart glas, eller han laver en skarp grænseflade mellem farverne og får dermed en skarp brun streg der kanter farverne af i designet.

Det kan man læse mere udførligt om på Michael Kofods hjemmeside.

Købmandsgården sælger glaskunst af Anne Flohr, Bettina Schori, Ditte Hvas, Ingalil Christensen (Gammelgaard Glas), Iben Kielberg, Lotta Petterson, Michal Kofod, Rikke Stenholt og Skak Snitker. Der er selvfølgelig fri entré.

Lene Bødker – My Inner Garden

Glaskunstner Lene Bødker kan ses i Bredgade Kunsthandel med en soloudstilling med sit skulpturelle glas fra lørdag den 29. maj til den 26. juni. Udstillingens titel er My Inner Garden, min indre have, med en reference til det franske udtryk ’jardin secret’, og Lene Bødker inviterer os med ind i sin helt personlige have – i et ’sjælens rum’ – hvor de store eksistentielle spørgsmål udforskes. For Lene Bødker er haven en metafor for et fristed hvor man kan dyrke ideer, drømme, vokse og udfolde sig, men også et billede på den store cyklus: livet og døden og altings forbundethed.

Og hvad er der så i haven som den tager sig ud i Bredgade. Kunsthandelens nyhedsbrev fortæller om rå, grønne og brune kropslige objekter i kontrast til skulpturer af svulmende røde bryster og en stor æterisk lyseblå krone. Der er slangen You did It fra 2013-17 repræsenterende overgangen fra barnets uskyld til den voksnes konfrontation med egne og andres skyggesider. Og brysterne Gaia fra 2016-17 der hylder moderens uudslukkelige kærlighed og styrke. Og en himmelkrone Crown fra 2017, en symbolsk fortælling med en engel, et svøbelsesbarn, en skikkelse ved et træ og en skikkelse med glorie.



I senere værker inviteres beskueren bag om det synlige: Serien Behind the Veil (bag sløret) fra 2021 er skabt i forbindelse med en nær vens død og går et skridt videre med en abstraktion over menneskets essens og sjælens rejse. Seriens objekter flyder, bevæger og vrider sig i en form for opløsning.      

Desuden består udstillingen af nogle gråtonede relieffer fra 2020 hvor bark, kogler, kornaks og træ danner strukturer som gennemlyst skaber en stemning af livets magi.

Lene Bødker er glaskunstner i international liga. I 2007 modtog hun den nok mest anerkendte pris The Grand Prize Kanazawa Glass Award, og i 2012 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse. For blot at nævne noget. Hun er desuden repræsenteret på mange danske og udenlandske design- og kunstmuseer.

Udstillingen i Bredgade Kunsthandel er kurateret af ATILA, og udstillingsdesignet er udarbejdet af Louise Witthöft og Hans Thyge Raunkjær. Kunsthandelen ligger i Bredgade 69 i det centrale København og har åben tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15. Der er fernisering på åbningsdagen lørdag den 29. maj kl. 13-17. Lene Bødker har en artist talk i galleriet torsdag den 10. juni kl. 17.30-18.30

Maria Koshenkova på Holmegaard Værk

De sjællandske regionalaviser her medio maj bragte en reportage om og et portræt af glaskunstner Maria Koshenkova som på Holmegaard Værk med hjælp fra Bjørn Friborg og Jonas Niedermann har arbejdet på en serie af sine organ-inspirerede skulpturer. Vi kan ikke videregive artiklen her, men vover et øje med et skærmdump af med et foto af trioen i aktion – fra venstre Jonas, Bjørn, en filmfotograf og Maria. Fotografen er Henriette Sabro Ebbesen.

Maria og Bjørn kender hinanden tilbage fra dengang de begge begyndte at lave glas på Bornholm. ”Det er første gang vi arbejder sammen,” siger Maria i artiklen, og ”vi har det samme viltre temperament, og han kan forstå hvad det er jeg har tænkt mig”. Hidtil har Maria Koshenkova lavet sine ting i udlandet, men på Holmegaard Værk har hun fundet et sted i Danmark hvor der er ”mulighed for at lave de værker jeg kan se for mig inde i hovedet”.

Maria Koshenkova har i snart en del år fået arbejdslegater fra Statens Kunstfond og støtte fra forskellige fonde. Holmegaard Værk planlægger en udstilling med hende næste år.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft