Glastip Maj 2020

Glastip 5. maj 2020 – Glas i sol

Frue Plads-markedet er aflyst

Regeringens aflysning af sommerens festivaler og markeder får store konsekvenser for de mange kunsthåndværkere og designere der har markederne som en væsentlig, nogle endda vigtigste indtægtskilde. Markedet på Frue Plads i København tiltrækker gæster fra hele landet, ja hele verden, og for mange kunsthåndværkere og designere er det årets vigtigste begivenhed med et stort dansk publikum og internationale kuratorer, samlere og forhandlere.

Frue Plads Marked. Fotograf Christoffer Askman.

Det er Danske Kunsthåndværkere og Designere, DKoD, der arrangerer markedet på Frue Plads, og på hjemmesiden skriver organisationen at det 37 år gamle marked i løbet af årene har udviklet sig til at være Nordens største udendørs marked for professionelt kunsthåndværk og design med godt 130 udstillere og dermed et bredt aktuelt indblik i dansk kunsthåndværk. Et af medlemmerne og en fast stadeholder, keramiker Charlotte Nielsen, som også er engageret i den gruppe der arrangerer markedet, fortæller:

”For mig har Frue Plads Markedet været en begivenhed hvor jeg fik mit gennembrud til et stort dansk publikum. Det er årets højdepunkt i forhold til salg og formidling af mine værker, og det bliver svært at få folk til at købe udelukkende ved at se billeder på nettet, da salget ofte afhænger af at folk kan se og mærke materialerne inden de forelsker sig og køber et værk. Det vil få konsekvenser for resten af årets omsætning, da markedet altid afføder et eftersalg og nye udstillingsaftaler.”

DKoD opfordrer alligevel markedets publikum til at købe kunsthåndværk og design lokalt og online. Man kan gå på opdagelse i DKoD’s medlemsoversigt, mange har egne webshops eller vil gerne sende værker efter aftale. Ring eller skriv og aftal et personligt møde.

På årets Frue Plads-marked kunne vi den 13.-14. august have mødt glaskunstnerne Bettina Schori, Anders Raad, Johanne Jahncke, Anne Flohr, Mette Bülow Duus, Aoife May Soden, Line Gottfred Petersen og Sia Mai.

Ovnhus

Ovnhus Kunsthåndværkermarked på havnen i Nykøbing Sjælland er planlagt til den fjerde weekend i juli (fredag-søndag), men endnu ikke aflyst. Blandt de cirka 70 stadeholdere på plakaten finder vi glaskunstnerne Christina Hellevik, Anne Flohr, Aoife May Soden og Bettina Schori.

EGC 2020 er udsat

Ledelsen af European Glass Context, projektdirektør Susanne Jøker Johnsen fra Kunstakademiet/Designskolen, har nu meddelt at årets biennale, som skulle være åbnet den 12. september, bliver udsat. ”På grund af den nuværende situation med covid19-virussen arbejder vi i øjeblikket på en plan om at udsætte European Glass Contekst til en tid hvor det igen er sikkert at rejse og mødes på internationalt og europæisk plan.”

Indtil videre er der derfor lukket ned for ansøgninger om deltagelse i biennalens open call-del og i artist in residence-programmet.

Glasperletræf udsat

Årets træf for foreningen Danske Glasperler skulle være afholdt den 6.-7. juni, men er udsat indtil videre. Se Glastip den 9. marts.

Virtuel GAS-konference

Som tidligere omtalt er GAS-konferencen den 20.-23. maj i Småland i Sverige aflyst, men den internationale organisation Glass Art Society, GAS, afholder i stedet den 21.-23. maj en virtuel konference med en kombination af direkte og optagede præsentationer, interview, foredrag, demonstrationer, ’happy hours’ m.m. på YouTube. Det hele er gratis at overvære, men en del kræver at man registrerer sig. Se det foreløbige program.

Hver af de tre dage bliver der kl. 10 Pacific Time (PDT) – svarende til kl. 19 dansk tid – frigivet et hold af konferenceprogrammets punkter med YouTube-link. Man kan allerede nu på hjemmesiden se en række på flere end 30 glaskunstnere som vil stå for hvert sit program. I løbet af de næste uger bliver programmet løbende opdateret.

En af de aktiviteter der skulle have været på den planlagte konference, var en udstilling af medbragte værker fremstillet af to eller flere af de deltagende glaskunstnere i et pass on- eller lad gå videre-system hvor den næste arbejder videre på den eller de foregående kunstneres arbejde. Her skulle danske Ned Cantrell have arbejdet sammen med svenske Micke Johansson. Ned gik i gang med sin idé trods aflysningen, og her kan man se hvor langt han er kommet. Han ved ikke rigtig om den er helt færdig, men der vil gå et stykke tid før han eventuelt kan komme videre. Som så mange andre har Nyholm-Cantrell-parret været nødt til at slukke deres ovn i værkstedet i Ebeltoft.

Der er tale om graal-teknik med lag på lag af forskelligt farvet glas som man bagefter sliber eller sandblæser sig ned igennem så der dannes mønstre eller figurer. Hvis man siden varmer emnet op igen og samler det op på piben, kan man fange mere glas på det og blæse og forme det. Det er en ret omstændelig proces. Den viste vase med en gul badeand er i en serie Ned Cantrell kalder Friendly Floatees hvor man kan se motivet sandblæst gennem farvelagene – gul yderst, så sort og lyseblå og inderst transparent blå. Bølgedekorationerne er meget inspireret af træsnit som Ned og Karen har studeret på en nylig rejse til Japan. Titlen Friendly Floatees refererer til historien om en stor ladning små gummi-badedyr – gule ænder, røde bævere, blå skildpadder og grønne frøer – som i 1992 slap ud af en container som under en storm blev tabt fra et skib i Stillehavet. Og disse ’venlige flydere’ blev efterfølgende sporet verdenshavene rundt og brugt til oceanografisk kortlægning, herunder opdagelsen af det man kalder af The Great Pacific Garbage Patch – en såkaldt affaldsø i det nordlige Stillehav.

Badedyrene kom vidt omkring.

Ned Cantrell arbejder også på en serie graal-vaser med motiver fra hans egne skulpturer. Indtil videre har han lavet en vase med den oppustelige spækhugger og to med hans tatoverede grise.

Ned Cantrell har lagt tre meget små videoer op som i glimt viser arbejdet med det her viste værk som han kalder Babe Graal. Se videoerne et, to og tre.

Holmegaard Værk

Og så skulle vi jo her den 2. maj have åbnet det ny Holmegaard Værk i Fensmark. Åbningen er udsat på ubestemt tid, men det er ikke det samme som at der ikke sker noget i bygningerne. Ovnene i glasværkstedet har været tændt et stykke tid, og her huserer hyttemester Bjørn Friborg og hans makker Jonas Noël Niedermann*. Indtil videre arbejdes der med diverse bestillingsarbejder, og værkstedet lejes også ud til værkstedsløse glaskunstnere.

* Jonas Noël Niedermann modtog i år Finn Lynggaards Glaspris. Omtalt i Glastip den 29. januar med et hurtigt portræt af den schweiziske, nu i Danmark boende glaskunstner.

På dette sammensatte foto har glaskunstner Anders Raad fanget Bjørn Friborg og Jonas Noël Niedermann (med håret sat op) i gang med at blæse nogle lampeskærme som Anders skal have lavet til en andelsboligforening i Værløse. Glassene skal efterfølgende afsprænges og slibes.

Et andet bestillingsarbejde er nogle meget store lampeskærme til Christiansborg Slot. Så store at der skal fire glasfolk til at få dem blæst i form – det er Bjørn der blæser, Anders der lægger kræfter i at dreje piben rundt, Jonas med åndedrætsværn der holder formen samlet, og Iben Kielberg der blæser røgen væk. Findes foreviget på denne korte video på Instagram.

En anden glaskunstner der nu har til huse på Holmegaard Værk, er Nina Nørgaard. Hun bruger værkets glasværksted når hun skal puste glas m.m., og desuden har hun indrettet sig et værksted i selveste Per Lütkens gamle atelier. Her ses Nina Nørgaard sammen med Bjørn Friborg på et foto på Holmegaard Værks hjemmeside.

Det er efterhånden nogle år siden vi sidst har skrevet om Nina Nørgaard her i Glastip, men vi kan over lade præsentationen til hendes hjemmeside og TV2ØST. Tv-stationen har de sidste fire måneder bragt 18 reportager om opbygningen af Holmegaard Værk og med præsentation af mange af de involverede. Og der kommer flere til. Vi har her i Glastip skrevet om nogle af de første. I den tolvte udsendelser fra den 23. marts er der fem minutter inde i udsendelsen en præsentation af og et interview med Nina Nørgaard. Hun optræder også i den syttende og den attende udsendelse hvor vi ser hende sammen med Bjørn Friborg og Jonas Noël Niedermann arbejde med hendes genfortolkning af en pique fleur* – et loppefund hun har forelsket sig i, og som skal laves i en kombineret støbe- og blæseteknik som lige skal ’opfindes’. Vi får vist mere at vide i en kommende udsendelse fra TV2ØST.

I den femtende udsendelse møder vi en meget glad hyttemester Bjørn Friborg som blæser det første glas han tager ud af den nu tændte ovn – oven i købet en smelte af noget af det glas der størknede den dag Holmegaard Glasværk lukkede og slukkede. Og i den sekstende udsendelse møder vi en meget stolt glarmester Per Steen Hebsgaard som viser rundt i den næsten færdige udstilling i Hebsgaard-hallen.

Alle udsendelserne fra TV2ØST kan tilgås (streames) fra tv-stationens hjemmeside. Der fremgår af flere af udsendelserne hvordan Museum Sydøstdanmark og hele projektstaben bag Holmegaard Værk har måttet kæmpe med covid19-epidemien og restriktionerne som på forskellig vis har forsinket arbejdet, men undervejs erklærer projektchefen at man vil være klar til at åbne tre uger efter grønt lys fra myndighederne.

I øvrigt slår Holmegaard Værk i et nyhedsbrev til lyd for at man støtter Museum Sydøstdanmark ved at købe et årskort som omfatter seks kulturhistoriske museer plus Holmegaard Værk. Køber man årskortet senest den 10. maj får man det med 20 procents rabat til 235 kroner.

* Pique fleur (eller pique fleurs) – på engelsk flower frog – er noget der kan bruges til at sætte og arrangere blomster i, og tingen kan udføres i (støbt) glas, porcelæn, metal og måske andre materialer og udformes som en slags lågvase eller lågskål med vand i underdelen. Samme betegnelse bruges også om anordninger med huller eller pigge til anbringelse på bunden af en vase.

Ild i ovnen

På Tåsinge hos Glasmagerne Lena Ljunger og Jesper Sødring er der nu igen blevet tændt for glasovnen. Det skete lørdag den 2. maj kl. 16.04 hvor Jesper stod for tændingen som foreviget på denne lille video af Lena. Som i en kommentar skrev: ”Juhuu!!!! Den gamle ovn er tændt 🔥 og på mandag blæse...”

Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen

Glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir har sammen med grafiker Heléne Sandegård netop afsluttet en udstilling hos Galleri Krebsen, Studiestræde 17 i det centrale København. Udstillingen kunne ses efter aftale. Nu fortsætter de sammen med en større gruppe kunstnere på galleriets Forårsudstilling fra den 7. til den 30. maj – denne gang med åbent torsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 11-15 plus efter aftale. Der bliver ingen fernisering, og der må kun være et begrænset antal gæster ad gangen.

Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2021 på Koldinghus

Efter en årrække med biennaler i København rykker Danske Kunsthåndværkere & Designere, DKoD, næste års biennale til Koldinghus hvor den sidst var i 2011. Biennalen sætter fokus på samtidens kunsthåndværk og design med en open call-udstilling, en biennalepris på 100.000 kroner og forskellige arrangementer. Hver biennale har et tema, sidste års tema var fællesskabets mange betydninger i forhold til samfund, klima, kultur, natur, hverdag og håndværk.

Næste års tema præsenteres på et open call-møde på Koldinghus der har været planlagt til nu den 11. maj, men det holder vist ikke på grund af covid-19. Hold øje med biennale-hjemmesiden. Alle kunsthåndværkere og designere i Danmark kan byde ind på en plads på Biennalen. Efterfølgende vil en jury af fagfolk udvælge de deltagende projekter. Biennalen afholdes i juni-oktober 2021.

’Tanker i tiden’ fra Hundested

Backhaus Brown (glaskunstnerne Nanna og Andrew) på Hundested Havn har haft lukket ovnene siden en gang marts og kun haft delvis åben i butikken. For tiden har de åbent fredag-lørdag-søndag kl. 11-16. Parret bruger tiden til overvejelser, havearbejde, gåture og opfriskninger af værksted og showroom. Det sidste har man kunne læse om i Berlingske den 30. april hvor glaspusterne er et af flere eksempler på Hundested-virksomheder der har søgt støtte gennem et lokalt folkeaktie-initiativ som er på vej til at indsamle en halv million kroner – midler som af en uafhængig komité fordeles til lokale butikker efter ansøgning. Når coronakrisen er overstået, modtager aktieejerne gavekort modsvarende deres aktiers værdi til køb i butikkerne.

Vægge males og glas får ny plads. Her er det Nanna Backhaus der er i sving.

Nanna Backhas og Andrew Brown skriver i deres seneste nyhedsbrev nogle ’Tanker i tiden’:

”Ovnen skulle slukkes og butikken lukkes – det var den ufravigelige konsekvens af statsministerens udmelding den 11. marts i forhold til beskyttelse mod smitte. Som glaskunstnere arbejder vi tæt på hinanden og bruger det samme værktøj, og vi havde ikke andre valg.

Vi skal flere årtier tilbage for at finde et tidspunkt hvor vi har haft lukket i mere end en uge. Og man skal vænne sig til at uret ikke ringer kl. 06.00! Vores rastløshed og søvnløse nætter blev omsat til indædt havearbejde – vi har vist brænde til vores dages ende nu! Vi følte en tilfredsstillelse i at få hængepartier fra hånden og i at have tiden til at være mere sammen med vores døtre og lange gåture ved stranden.

De mange timer med fysisk arbejde i haven blev lige så stille omsat til fornyet energi og kreative tanker. Aftenerne er gået med snakke om hvor vi gerne vil hen i vores kunstneriske arbejde, og på at diskutere de grundlæggende elementer i det håndværk som har været i vores liv gennem 30 år.

Tiden vi går igennem, er utroligt svær for alle. Vi har en stærk tro på at den også vil bringe positive forandringer med sig i alle lag.

Mange kærlige hilsner fra Nanna og Andrew.”

Genbrug af borsilikatglas

Disse mundblæste glaspendler er designet af Pernille Bülow og fremstillet på hendes værksted i Nexø på Bornholm. Der er tale om genbrugsglas lavet af affaldsglas i form af borsilikatglas fra medicinalfirmaet Novo Nordisk fra produktionen af ampuller med insulin til diabetespatienter. Affaldet er tidligere blevet deponeret, men Pernille Bülow A/S har fundet en metode til at gensmelte det og forme det til brugsgenstande.

Borsilikatglasset opfører sig anderledes end det glas der normalt bruges i glaspustning – blandt andet opstår der en masse fine små bobler i det. Produktnavnet er ReUse, pendlens diameter er cirka 12 cm, og hvert eksemplar er unikt – ikke mindst på grund af bobledannelsen. Den CE-mærkede lampe sælges for 875 kroner inkl. montering og LED-pære. Borsilikatglas hedder på engelsk ’borosilicate glass’.

Om Kastrup Glasværk

Poul Schjelder fra Glashistorisk Selskab Aalborg*1976 har serviceret medlemmerne med oplysninger om Kastrup Glasværk i form af artikler i Tårnby kommunes lokalhistoriske tidsskrift Glemmer du. Se Tårnby Kommunebibliotekers hjemmeside med link til at alle bladene i pdf-format. Tak for lån.

Følgende numre handler om Kastrup Glasværk: 2002 nr.4, 2003 nr.1, 2003 nr.2, 2006 nr.1, 2006 nr.2, 2007 nr.2, 2009 nr.5, 2017 nr.2 og 2019 nr.6.

Solstrålehistorie

Glaskunstner Karin Mørch var i værkstedet, hendes skulptur Kind of Blue fangede sollyset, og Karin fangede regnbuen

Glastip 16. maj 2020 – Designmuseet lukker

Designmuseum Danmark åbner ikke i juni

Sådan som det ser ud nu, bliver Designmuseum Danmark nødt til at lukke frem til måske udgangen af 2021. Museet har mistet sit indtjeningsgrundlag, hjælpepakkerne er ikke tilstrækkelige på den lange bane, og museet er på vej til at afskedige 50 ud af 75 medarbejdere. Det skrev Berlingske i denne uge.

Nedlukningerne i forbindelse med coronaepidemien har ødelagt museets økonomi som kun i mindre grad baserer sig på offentlige tilskud, men i høj grad på indtægter i form af entré fra besøgende – hvoraf en meget stor del er udenlandske turister. Museumsdirektør Anne-Louise Sommer er med bestyrelsen bag sig i gang med forhandlinger om en midlertidig lukning af museet. Med mindre der sker noget drastisk, ser hun ikke andre løsninger end en lang midlertidig lukning.

”Vi har fra den ene dag til den anden mistet vores indtægtsgrundlag. Vores situation er historisk kritisk. Vi kan se at det ikke er bæredygtigt gennem længere tid at køre vores museum, og derfor må jeg vise rettidig omhu. Det er superubehageligt. For vi har nogle supergode og dedikerede medarbejdere der har stået bag den store succes vi har haft,” siger Anne-Louise Sommer til Berlingske.

Og Designmuseet har sandelig været en succeshistorie med et næsten femdoblet besøgstal i løbet af de sidste otte-ni år. Fra 60.000 til 310.000 årlige besøgende. Men heraf 80 procent udenlandske. ”Det bliver så vores akilleshæl nu,” siger Anne-Louise Sommer. ”Vi har faktisk slet ikke råd til at have åbent,” siger hun og henviser til at et minimeret besøgstal ikke kan betale den stab der skal til for at holde åbent.

Efter dialog med Slots- og Kulturstyrelsen regner museet med at kunne leve af det løbende statstilskud som har udgjort 20-25 procent af de hidtidige indtægter. I den kommende tid skal der for fondsmidler foregå en renovering af den snart 300 år gamle museumsbygning. Imens vil direktøren og de tilbageværende medarbejdere arbejde på at skabe et nyt indtjeningsgrundlag for museet. Blandt andet ved at gøre museet endnu mere relevant for danske gæster.

Politikens Lars Hedebo Olsen bakker i en kommentar til nyheden om Designmuseets svære problemer op om behovet for en nytænkning af museets virksomhed. Den har været fokuseret på turisternes behov for at se gammelt dansk møbeldesign, mens ”nyt kunsthåndværk som keramik, glas, tekstil og smykkekunst er blevet sparket til hjørne”. Han mener at museet ”har mulighed for at vise at dansk design er mere end stole. Det vil måske betyde at de helt store turiststrømme bliver væk. Til gengæld vil det lokke lokale designinteresserede til…” Politiken den 15. maj.


Direktør for Designmuseum Danmark Anne-Louise Sommer.

Anne-Louise Sommer har sammen med andre museerforsøgt at råbe politikerne op. Men det er ikke lykkedes, siger hun til Berlingske. ”Man må bare konstatere at kulturen har været meget fraværende på regeringens dagsorden. Bortset fra i skåltalerne hvor man lige kunne sige at kulturen da også er vigtig. Jeg ville ønske at man havde tænkt kulturinstitutionerne og herunder museerne direkte ind i hjælpepakkerne. Men vi har ikke mærket meget til Kulturministeriets indsats. Det har været beskæmmende og trist.”

Der er for tiden ret mange andre udtalelser i medierne med stærk kritik af den herskende kulturpolitik og den manglende villighed til at støtte og bevare kulturinstitutionerne. Fx Organisationen Danske Museer i Politiken 15. maj, og samme tid og sted flere fremtrædende museumsdirektører som blandt andre Jane Sandberg fra Enigma og Ulla Tofte fra MS Søfart.

Kulturkrisen afføder også andre indlæg fra forskellige vinkler. Berlingske den 14. maj har en kronik af professor og leder af RUC’s Center for Oplevelses- og Turismeforskning Jon Sundbo: ”Coronakrisen skaber kreativ destruktion i oplevelsessektoren”. Han skriver blandt andet: ”Genetableringen af turisme kan blive koblet med løsning af klimaproblemerne, så nærturisme stiger på bekostning af fjernturisme. Vi skal så ikke interessere os for så meget for hvordan vi pleaser kinesiske turister, og danskerne kan godt glemme Thailand og Bali.”

Men fortvivl ikke siger vi herfra: Vi har jo fx Vesterhavet, Hjerl Hede, Brundlund Slot, Jomfru Ane Gade, Nordsø Akvariet, Legoland, Den Gamle By, Vejen Kunstmuseum, et landsdækkende cykelstinet, Svanninge Bakker, Clay Keramikmuseum, Ladby Skibet, Strynø, Fuglsang Museum, Fanefjord, Stevns Klint, Skovtårnet ved Rønnede, Roskilde Domkirke, Vikingespillet i Frederikssund, vandreture i statsskovene, Kronborg, Grønbechs Gård, Hammershus. Paradisbakkerne, Operaen på Holmen, Rødovre Centrum, Tivoli, Metro Cityringen, Rundetårn, Palads Teatret, Kalvebod Fælled og forhåbentlig Designmuseum Danmark. Og ikke at forglemme tre glasmuseer og en masse glasværksteder rundt i

Helle Scharling-Todd udstiller næste år

Birkerød Kunstforening har som så mange andre aflyst forårets udstillinger, herunder en udstilling med glas og grafik som skulle være åbnet den 9. maj. Grafikken står Anneline Schjødt Pedersen for, og glasset er af den i Californien bosiddende danske glaskunstner Helle Scharling-Todd. Hun er en af pionererne inden for dansk studioglas, hun har arbejdet i 50 år med glas og mosaik i offentlig kunst og har udsmykket omved 50 institutioner i USA og Danmark. Hun er senest omtalt i Glastip den 17. juli 2019. Birkerød Kunstforening har nu planlagt udstillingen til afholdelse i september-oktober 2021.

Glass 48 Habatat Direct Event

Det snart 50årige amerikanske glasgalleri Habatat er for tiden lukket og er derfor gået på nettet med sin årlige internationale udstilling af udsøgt skulpturelt glas. Blandt de flere end hundrede udstillerne finder vi Backhaus-Brown & Egeværk med glasskibe og Stig Person med glascylindre i rammer.

Ny leder af Bygningskunst og Design på KADK

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK, hat ansat arkitekt Mathilde Serup som ny leder af Institut for Bygningskunst og Design. ”Med Mathilde Serup får Institut for Bygningskunst og Design en ny leder med erfaring inden for innovation og med en stærk fornemmelse for de idéer og kompetencer som kan udvikles når flere fagligheder arbejder sammen,” skriver KADK i en pressemeddelelse. Selv siger hun: ”Institut for Bygningskunst og Design har med et unikt tværfagligt udgangspunkt en afgørende rolle i at uddanne arkitekter og designere der kan bidrage med at løse fremtidens høj-komplekse udfordringer.”

Institut for Bygningskunst og Design rummer uddannelserne glas & keramik, mode, tøj & tekstil, rumligt design, møbel & objekt samt strategisk design & entreprenørskab. Mathilde Serup har været tilknyttet arkitekt- og designskolen siden 2017 som leder instituttets kandidatprogram på sidstnævnte område. Hendes umiddelbart overordnede er designer Mathilde Aggebo som er dekan for designuddannelsen og overordnet leder for alle instituttets uddannelser.


Den kommende institutleder for Bygningskunst og Design, Mathilde Seerup. Foto Wichmann Bendtsen.

Mathilde Serup er uddannet arkitekt fra KADK og har en mastergrad i ledelse og innovation fra CBS og Aarhus Universitet. Før 2017 har hun blandt andet været direktør i et arkitektfirma og partner i en konsulentvirksomhed der arbejder med strategiske partnerskaber for bæredygtig udvikling og vækst. Med udgangspunkt i sine erfaringer med organisation, forretningsudvikling og innovation understreger Mathilde Serup i pressemeddelelsen at den kunstneriske og praksisorienterede tilgang er kernen i de uddannelser hun nu skal lede.”Jeg ser den kunstneriske tilgang som vores raison d’etre på KADK. Det er vores tilgang til komplekse problemer at være analytiske og afsøgende.”

Mathilde Seerup tiltræder sin ny stilling den 1. juni og overtager endeligt stillingen som institutleder den 1. september. Hun afløser dermed den hidtidige institutleder Irene Lønne som skal være leder af KADK’s ny enhed for erhvervssamarbejder.

Glastip 22. maj 2020 – Holmegaard og Hempel åbner

Odense Glasværk med fuld åbningstid

Butikken ved Odense Glasværk har åbent mandag kl. 10-15, tirsdag-fredag kl. 10-17, lørdag-søndag kl. 10-15. Pop up-butikken på Flakhaven har åbent tirsdag-torsdag kl. 11-16, fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 10-14. Det er de frivillige fra Odense Glasværks Støtteforening Ællingerne der passer butikken på Flakhaven.

Holmegaard Værk åbner 30. maj

Holmegaard Værk åbner lørdag den 30. maj kl. 10 med historierne om de ikoniske designere som Per Lütken, Jacob E. Bang og Torben Jørgensen, med arbejdende glaskunstnere, med Holmegaard Glasværks Prøvesamling med 42.000 unikke glas, med samlingen af 7000 stykker Kähler-keramik og en del mere samt butik og restaurant/café.

Åbningen sker i overensstemmelse med gældende regler, og derfor er det nærmest nødvendigt at købe billetter (eller årskort) online forud for besøg. Der vil kun være få billetter til salg i indgangen.

Holmegaard Værk ligger som nok bekendt i det gamle Holmegaard Glasværk midt i den smukke sydsjællandske natur med Holmegaard Mose. Adressen er Glasværksvej 55, Fensmark, 4684 Holmegaard. Entréen er voksne 150 kroner (online 125 kroner), under 18 år gratis. Den generelle åbningstid er tirsdag-søndag kl. 10-17*, torsdag dog kl. 10-21. (* I juli og august til kl. 18.) Åbningstiden i værkstederne er maj-juni lørdag-søndag kl. 11-16 og juli-august alle dage kl. 11-17. Se hjemmesiden for flere detaljer om billetter, adgang og andre praktiske forhold samt mulighederne for at prøve noget i værkstederne.

Hempel Glasmuseum åbner 9. juni

Kunsthåndværk fra Bornholm

Årets særudstilling Kunsthåndværk fra Bornholm – nye tendenser på Hempel Glasmuseum åbner tirsdag den 9. juni med det bedste aktuelle kunsthåndværk fra øen repræsenteret af tolv keramikere, glas-, træ- og smykkekunstnere:

Glaskunstnerne Maj-Britt Zelmer Olsen, Morten Klitgaard og Majbritt Jönsson og Peter Hunner fra Baltic Sea Glass, keramikerne Ann-Charlotte Ohlsson, Anne Mette Hjortshøj, Charlotte Thorup, Heidi Hentze, Sarah Oakman, smykkekunstner Kaori Juzu og trædrejerne Hans Henning Pedersen og Tyge Axel Holm. Maj-Britt Zelmer Olsen og Sarah Oakman driver sammen værkstedet Det Brune Hjørne.

Udstillingens plakat.

Det er den samme udstilling som maj-oktober sidste år blev vist i Kunstetagerne i Hobro i regi af Mariagerfjord Kunstforening. Til udstillingen er udarbejdet et katalog af Mariagerfjord Kunstforening i samarbejde med kurator Susanne Jøker Johnsen og formand for Hempels Kulturfond Bodil Busk Laursen. Teksterne er af de to nævnte samt kunstnerne. Se kataloget. Udstillingen på Hempel Glasmuseum skulle jo være åbnet noget tidligere og var omtalt i Glastip 28. februar. Se også omtalen på Hempel-hjemmesiden. Udstillingen vises frem til sæsonslut den 18. oktober. Der bliver ingen fernisering, men der afholdes en finissage i oktober.

Hempel Glasmuseum præsenterer udstillingen på denne måde:

”Bornholm og kunsthåndværk hører uløseligt sammen. Man møder åbne værksteder, atelierer og udstillingssteder overalt på øen, og både brugsdesign og de mere kunstnerisk eksperimenterende udtryk trives fint side om side. Bornholm er en landsdel og et øsamfund med en levende, historisk og traditionsrig kultur på kunsthåndværkets område. Nærheden til naturens reservoirer af materialer i form af ler, sten og vegetation og inspirationen fra lyset og havet har været nærværende og central i hele denne udvikling. Generationer af billedkunstnere og kunsthåndværkere er kommet til øen for at arbejde i kortere og længere tid, og for mange er det blevet en livsvarig tilknytning.”

Kunstglasserien Cascade af Per Lütken

Også i perioden 9. maj til 18. oktober viser Hempel Glasmuseum er udstilling med Per Lütkens kunstglasserie Cascade sat sammen af Glashistorisk Selskab Holbæk. Den mundblæste glasserie er skabt på Holmegaard Glasværk omkring 1970 og består af glas, vaser og bowler i mange former og i et utal af farvekombinationer der udnytter glasfarvernes gennemskinnelighed og glød.

Per Lütken (1916-1998) står som dansk glasdesigns uovertrufne mester og var en af Holmegaards mest avancerede glasdesignere. Han arbejdede på Holmegaard fra 1942 til sin død og er mester for mere end 3000 af værkets kvalitetsdesign hvoraf mange er blevet klassikere.

Kunstglasserien Cascade af Per Lütken, Holmegaard. Foto Glashistorisk Selskab.

Hempels Glaspris til Karen Lise Krabbe

Karen Lisse Krabbe. Foto fra hendes hjemmeside.

Det er i år den aarhusianske og cirka 65årige glaskunstner Karen Lise Krabbe der modtager Hempels Glaspris. Det er godt tyve år siden hun for alvor begyndte at beskæftige sig med glas gennem et ophold på Do Karlslunds siden lukkede glasskole i Aarhus i 1997 efterfulgt af en håndfuld års assistentarbejde hos lokale glasfolk, først Dam & Karlslund og siden Mette Bülow. I 2004 etablerede hun sin egen virksomhed som glasmager, og sidenhen har hun udstillet et utal af steder fra Svendborg til Kanasawa og deltaget i en stribe artist-in-residence’r, symposier, akademier og konferencer herhjemme og i udlandet. Hun er repræsenteret på blandt andet Glasmuseet Ebeltoft og Designmuseum Danmark. I 2008-09 afholdt hun soloudstillingen The Gift - Gaven på Glasmuseet Ebeltoft – omtalen på museets hjemmeside indeholder en video der viser noget om hendes arbejdsmetoder. Karen Lise Krabbe har værksted og galleri i Gammel Munkegade 4 i Aarhus.

Eksempler på værker af Karen Lise Krabbe. Foto fra Hempels præsentation.

Det er Hempels Kulturfond der driver glasmuseet og som hvert år uddeler Hempels Glaspris til en dansk glaskunstner der har gjort sig særligt bemærket. I museet udstilles værker af glasprismodtagerne siden 1988 da glasprisen blev indstiftet til minde om fondens og museets stifter malingsfabrikant Jørgen Christian Hempel (1894-1986). Kulturfonden skriver om årets prismodtager:

”Karen Lise Krabbe har i de senere år markeret sig stærkt som en af Danmarks mest eksperimenterende glaskunstnere. Med dyb inspiration fra naturen og intens udforskning af materialer og teknikker skaber Karen Lise Krabbe serier af værker af stor originalitet. De tiltrækker sig vores opmærksomhed ved både at vise noget genkendeligt, fx fra vore egne oplevelser i naturen, og samtidigt repræsentere ukendte tredimensionelle komplicerede former der løsrevet kan afspejle alt fra et mikrounivers til bjergformationer, drypstenshuler og ukendt land.”

På udstillingen på Hempels Glasmuseum vises eksempler på både ældre og helt nye arbejder af Karen Lise Krabbe. Prisoverrækkelsen foregår lørdag den 13. juni.

Karen Lise Krabbe arrangerer en tidligere udstilling. Foto fra Hempels præsentation.

Hempel: Ny ledelse af fond og museum

Hempels Kulturfond har fået ny formand. Bodil Busk Laursen, tidligere direktør for Designmuseet Danmark, er gået af som formand og erstattes på posten af fondsbestyrelsens hidtidige næstformand, direktør for Kongernes Samling på Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet Thomas Christoffer Thulstrup. Den 49årige kunsthistoriker og økonom er ret bevandret i sølv, glas og andet kunsthåndværk, han har tidligere været kunstauktionsdirektør for Museumsbygningen og CopenArt, direktør for Museum Salling, Esrum Kloster & Møllegård (2009-13) og Museet på Koldinghus (2013-18), og er siden 2918 direktør for Kongernes Samling. Se endvidere Wikipedia.


Thomas Thulstrup fotograferet på Koldinghus hvor han var direktør frem til 2018. På det nederste foto kan vi ikke gøre rede for munderingen, men anledningen var åbningen af Designskolen Koldings 50års jubilæumsudstilling i 2017 på Koldinghus.

Bestyrelsen for Hempels Kulturfond består i øvrigt af næstformand Dagmar Brendstrup, tidligere direktør for Glasmuseet Ebeltoft, og medlemmerne Leif Jensen, næstformand i Hempel Fonden, og Liv Thøger.

Hempel Glasmuseum har også fået ny leder. Museets leder de sidste to år Berit Jakobsen er fratrådt. Hun ”har gjort et flot arbejde med at få placeret Hempel Glasmuseum på det kulturelle landkort i Odsherred og har formået at bygge bro til en lang række af områdets kulturinstitutioner, turistaktører med mere”, siger den ny formand i en pressemeddelelse. ”Der er dermed et solidt grundlag for at eksekvere den nye og meget ambitiøse strategi som nu er lagt for Hempel Glasmuseum, og som blandt andet skal placere museet endnu stærkere i både det nationale og lokale museumslandskab.”

Berit Jakobsen er per 1. maj afløst af Helle Simonsen som med en cand.mag. i sprog og filosof tidligere har arbejdet med kommunikation og projektledelse blandt andet inden for kunst og kulturhistorie. Senest har hun i otte år været publikumschef på Esrum Kloster & Møllegård. Og her har hun ifølge Thomas Thulstrup været afgørende for museets og oplevelsesstedets markante udvikling gennem de seneste år.

Helle Simonsen fotograferet i den store sal på Hempel Glasmuseum.

Med udgangspunkt den ny formands og den ny leders bekendtskab qua det delvis sammenfaldende ’klosterliv’ er det således lidt af et makkerpar der nu står i spidsen for Hempel Glasmuseum. Som formanden siger i pressemeddelelsen, er der hermed ”et solidt grundlag for at eksekvere den nye og meget ambitiøse strategi som nu er lagt for Hempel Glasmuseum, og som blandt andet skal placere museet endnu stærkere i både det nationale og lokale museumslandskab.” Det med den ny strategi håber vi at kunne vende tilbage til en anden gang. Pressemeddelelsen er refereret her.

Hempel Glasmuseums Restaurant Anneberg – med Odsherreds bedste udsigt – er allerede åbnet, og her er der også ny ledelse i form af et ungt forpagterpar, Mike og Simone Kramer, der serverer brunch og frokost i hverdagene og frokost à la carte i weekenden. Mike er kok med en fortid i Islands Brygges Spisehus og Meyers Kantiner. Kig ind på hjemmesiden.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft