Glastip 2. maj 2019 – Fanget i glas
Hempel åbnet med Glasbilleder
Nu er Hempel Glasmuseum åbnet for sæsonen (se tidligere omtale i Glastip den 22. april) med en stor udstilling helliget glas der er malet og tegnet på og har fået overført grafik og fotografi m.m. – eller som den engelske titel så malende siger det: Images Captured in Glass. Bag står en god håndfuld slovakiske glaskunstnere anført af Palo Macho, internationalt anerkendt glaskunstner og professor ved kunstakademiet i Bratislava, og med sig har han fem af sine tidligere og nuværende studerende. Udstillingen er kurateret af den absolut stedkendte, i Danmark boende kunsthistoriker Pavla Rossini der stammer fra Tjekkoslovakiet.

The Sense in the End, en installation lavet til stedet foran det store vindue i udstillingssalen på Hempel Glasmuseum af Palo Macho og Jana Hojstričová (foto).
Palo Macho har tidligere udstillet i Danmark, fx på Glasmuseet Ebeltoft i udstillingerne Body Talk og Ocean samt European Glass Context på Bornholm, og i 2013 havde han en soloudstilling i Cisternerne på Frederiksberg. De andre udstillere er glaskunstnerne Dávid Kurinec, Ján Mýtny jr., Patrícia Šichmanová, Paula Chrenková og ofia Dubová samt fotografen Jana Hojstričová.

Great Vessels, en stor væg eller rumdeler af Palo Macho – glas bemalet med lustre og platin. Værket ser meget anderledes ud fra den anden side.
Udstillingen blev åbnet af den slovakiske ambassadør Miroslav Wlachowský, og der var taler af Bodil Busk Laursen, formand for Hempels Kulturfond, og Pavla Rossini. På nær den sygemeldte Palo Maco var de slovakiske kunstnere til stede, og de kunne nyde godt af at Paula også talte på sit modersmål. Et andet islæt i ferniseringsgæsterne var flere Glastip-abonnenter og medlemmer af Glasmuseets Venner (altså det i Ebeltoft) som gjorde forstudier til den tur til Wien, Bratislava og omegn som venneforeningen arrangerer under ledelse af Pavla Rossini. Det er midt i juli, og turen er overtegnet.

Waves af Patrícia Šichmanová, pàte de verre med glasemalje.
Fotos fra udstillingen af Pavla Rossini.
Vi mangler lige at minde om at udstillingen på Hempel Glasmuseum også var omtalt i sidste nummer af Glasmuseets Venners blad Glasposten med en illustreret artikel af Pavla Rossini.
Festival med tre gange glas
Danish Design Festival 2019 løber fra i dag og frem til den 13. maj og består af en del forskellige arrangementer som fx åbne værksteder, pop-up udstillinger og markeder m.m. Programmet ligger på festivalens hjemmeside. Vi har fundet tre glasbegivenheder:
Glasværkstedet BLÆS med glaskunstnerne Jette Bøge og Sally Xenia Christensen, som sidste år åbnede et nyt værksted på Reffen, markedet for mad m.m. på Refshaleøen i København, holder åben alle dage kl. 12-18, dog lukket tirsdag.
Lørdag den 4. maj kl. kan man møde glaskunstner Ida Wieth og hendes ny værkstedsfælle visuel kunstner Ruth Crone Foster på deres værksted på Spor 3 på Godsbanen i Aarhus (Skovgaardsgade 3H) hvor de viser værker frem og sætter ord på dem. Dette arrangement er et af fem fra designfestivalen som journalist Lars Hedebo Olsen har trukket frem Politiken. Med blandt andet disse ord: ”Hun (Ida Wieth, red.) skaber de vildeste glasskulpturer som hun blandt sætter sammen med ståltråd og forvandler til noget der næsten ligner arkitektur. Og så er hun en god fortæller.”
I Hundested Havn hvor glasværkstedet Backhaus-Brown og snedkerværkstedet Egeværk laver de berømte vikingeskibe med skrog-sider i glas og køl og stavne i egetræ, vil Andrew Brown lørdag den 11. maj demonstrere hvordan glasdelen tilvirkes, dels det varme arbejde hvor de store bælge pustes, og dels det kolde med den ekstremt præcise opskæring af bælgene og dekoreringen med sandblæsning og gravering. Om formiddagen kl. 9-12 blæser Andrew og hans assistenter, og om eftermiddagen fra kl. 15 foregår det i det kolde værksted. I mellemtiden kl. 14 er der foredrag om snedkerdelen hos naboen Egeværk. Her er snedkermestrene Mette Bentzen og Lasse Kristensen i øvrigt netop blevet tildelt en nyligt indstiftet snedkerpris på 150.000 kroner af Københavns Snedkerlaug.
Anders Raad – åben dør og udstilling med Azurmalere
Det begyndte i dag, og frem til den 5. maj er der Åbne Døre hos kunstnere i Gentofte nord for København. Fredag er det kl. 15-18, lørdag-søndag er det kl. 12-18. En af deltagerne er glaskunstner Anders Raad på Traverbanevej 12 i Charlottenlund.
Anders Raad kan man også møde som gæst hos kunstnergruppen Azurmalerne som fra den 11. maj til den 25. juni holder deres temabiennale Mixed Media i Farum Kulturhus på Stavnsholtvej 3 i Farum. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 11, åbent mandag-fredag kl. 10-22, lørdag-søndag kl. 10-18 og fri entré.
NR4 på gaden
Det aarhusianske kunsthåndværkerbutiksfællesskab NR4 i Jægergårdsgade 51 rykker lørdag den 4. maj ud i gaden med deres produkter og gode tilbud. Det foregår kl. 10-16 sammen gadens andre butikker og restauranter. Festen i gaden fortsætter til kl. 22. NR4 består af keramikerne Mette Thyrsted, Trine Bruun og Helenaa Hedegaard, guldsmed Sidsel Christensen, tekstildesigner Lene Frantzen og glasblæser Aoife Soden.
Per-René Larsen fortsætter i glarmestersporet…
Sidste år i august – se Glastip 29. august 2018 – arbejdede Per-René Larsen ihærdigt, men forgæves på at lave et stort væskefyldt glasprisme. Det foregik på en gård i Hårbølle på Møn få kilometer fra Fanefjord Kirkevej 59 hvor han bor og arbejder og driver galleriet Fanefjord Glas.
Pragmatisk Prisme kaldte han sit glarmestereksperiment – et fritstående, firesiddet og to meter højt prisme bygget som et akvarium af hærdet glas forsynet med bund og top af rustfrit stål. Men det var ikke alle sider der var af hærdet glas: ” I første forsøg nåede vi op på 1,42 meter vandsøjle før den smalle væg som ikke var af hærdet glas, knak. I andet forsøg nu med alle sider i hærdet glas fik vi fyldt den helt op, men limningen holdt kun et par minutter,” fortæller Per-René. Der blev brugtFix ALL High Tack, en 1-komponent fugemasse med stor hæftekraft. ”Men det er godt nok imponerende hvor meget sådan nogle hærdede glasplader kan bulne ud uden at springe!” tilføjer Per.

Det mislykkede forsøg sidste år.
Nu fortsætter han forsøget sammen med den lokale glarmester Thorstein Pjetursson fra Thorglas på Bogø. Og denne gang skal der limes med ’god gammeldaws’ silikone.
… og udstiller i Reventlowparken på Lolland
Per-René Larsen er inviteret med som udstiller i et fænomen som hedder In Situ Lolland som i år afholder deres udstilling i Reventlowparken der hører til herregården Pederstrup (Reventlow-Museet Pederstrup). In situ-betegnelsen henfører til at den udstillede kunst er skabt på stedet. Det foregår netop nu over et par uger frem til udstillingens åbning lørdag den 4. maj kl. 15. Udstillingen slutter den 30. september. Adressen er Pederstrupvej 124, 4943 Torrig L.
Udstillingen hedder Genklang – den genklang noget kan give i det enkelte menneske, i et område eller i en hel kultur – med udgangspunkt i den del af herregårdenes historie der handler om den kulturudveksling der foregik herregårdene imellem. De adelige rejste ud i Europa, besøgte hinanden og oplevede hinandens kulturer – kunst, arkitektur, litteratur, teater, musik, håndværk, videnskab, skikke og levemåder.
Der deltager ti kunstnere, de fleste fra Lolland, men også udenøs folk som fx Per-René Larsen. Hvad det nærmere går ud på, vender vi forhåbentlig tilbage til.
Bornholmsk kunsthåndværk i Hobro
Udstillingsstedet Kunstetagerne i Hobro har sommeren over en udstilling af bornholmsk kunsthåndværk med deltagelse af 11 kunsthåndværkere fra øen – der forrige år af den internationale organisation World Craft Association blev udnævnt som den første World Craft Region i Europa. Kunstetagerne har tradition for at vise kunsthåndværk på sommerudstillingen.
Udstillingen vises fra den 11. maj til den 30. august, og der er fernisering på åbningsdagen kl. 14. Der er åbent mandag-tirsdag og torsdag-fredag kl. 9-18, onsdag kl. 11-18 og lørdag kl. 9-13. Der er gratis adgang gennem Hobro Bibliotek på Store Torv. Udstillingen er kurateret af Susanne Jøker Johnsen, Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Udstillingen omfatter glas af Mai-Britt Zelmer Olsen (Det Brune Værksted), Morten Klitgaard og Baltic Sea Glass ved Maibritt Jönsson; keramik af Sarah Oakman (Det Brune Værksted), Heidi Bach Hentze, Charlotte Thorup samt Cassius Clay ved Anne-Mette Hjortshøj og Ann-Charlotte Ohlsson; træarbejder af Tyge Axel Holm og Hans Henning Pedersen samt smykkekunst af Kaori Juzu.
Marion Fortat hos Holmegaard/Rosendahl
Den fransk-danske glaskunstner Marion Fortat kender mange nok fra hendes tid som selvstændig glaskunstner med værksted i Designer Zoo i København. For små to år siden lukkede hun sit værksted og blev i stedet designmanager for brandet Holmegaard hos Rosendahl Design Group. Her har hun blandt andet stået for en relancering og opdatering af Jacob E. Bangs riflede vase i den store serie af Primula-glas fra 1930erne. Dels i form af en tro kopi af vasen dog i klart glas i stedet for det oprindelige blå-lilla og brunligt røgfarvede glas. Dels et par mindre glas med samme optiske mønster i grønligt røgfarvet og blommefarvet glas.

De relancerede Primula-vaser. Foto: Rosendahl Design Group.
Nu har Marion Fortat designet en ny serie glasstager for Holmegaard, Flow, bestående af stager til fyrfads-, blok- og kronelys. Stagerne fås i klart glas, og farverne blå, smoke og blomme er også i spil. Den store bloklysstage, som er 28,5 cm høj og det samme i diameter, kan også bruges som vase.
Som Holmegaard skriver ved lanceringen: ”Designet er inspireret af vandet der ifølge Marion Fortat har de samme flydende egenskaber som gloende glas, og udtrykket i stagerne minder derfor om når man kaster en sten i vandet. Her ligger der noget meditativt i at se de bløde glasfolder bliver større og større, og den optiske effekt er også afgørende når lyset tændes i det stemningsmættede design, og refleksionen lægger sig som en dekorativ aura omkring glasset.”

Dele af Flow-serien. Foto: Rosendahl Design Group.
Glastip 14. maj 2019 – Glas iboende
Rettelse
Det var rigtigt hvad der stod i sidste Glastip om at glaskunstner Anders Raad udstiller i Farum Kulturhus – men resten var noget vrøvl på grund af en sammenblanding af flere samtidige udstillinger samme sted.
Anders Raad deltager i Furesø Kunstforenings udstilling Kreativitet og humor som løber til den 15. juni. Åbningstiderne er mandag-fredag kl. 10-22 og lørdag-søndag kl. 10-18, adressen er Ganggalleriet, Farum Kulturhus på Stavnsholtvej 3 i Farum, og der er fri entré.
Furesø Kunstforening præsenterer på udstillingen ”en farverig og elegant buket bestående af fotografier, mixed media, porcelæn og glas”. Foruden Anders Raad møder man på udstillingen fotokunstner Morten Funder, billedkunstner Pernille Koch og keramiker Helene Søs Schjødts.
Soloshow af Aoife Soden
Glaskunstner Aoife Soden åbner onsdag den 15. maj kl. 15-20 soloshowet Inherent Agitations* i End of the Line Gallery i Århus. Kør med 2A, 6A eller Letbanen til Aarhus Universitetshospital, indgang G og kig efter ”OVARTACI black box” mellem stoppestederne. Udstillingen har åbent fra den 16. til den 30. maj onsdag-søndag kl. 11-17. Gratis entré.
“Interpreting human conditions through sculpted, blown and cast glasswork, this exquisite collection of intricate works chronicles Aoife’s exploration of the link between mind and body – with a focus on the dysfunction of internal organs as the result of stress and anxiety.” Læs mere hos Aarhusmakers.
* Forsøgsvis oversat til ’iboende rørelser eller uro’.
Anett Biliczki i Glasmuseum Lette
Forleden åbnede en udstilling i det westfalske Glasmuseum Lette i Coesfeld cirka 50 kilometer nord for Dortmund, Tyskland, med cirka 55 værker af 27 unge ungarske glaskunstnere, heriblandt den i Danmark virkende Anett Biliczki (Luftkraft Glasstudie). Udstillingen hedder Aufbruch/Taking Off og kan ses frem til den 1. september. Museet rummer i øvrigt glaskunst fra de sidste 40 år. For at se museet skal man ramme Letter Berg 38 i Coesfeld en onsdag, lørdag eller søndag.

Anett Biliczki har illustreret sin Facebook-opdatering med et foto af dette værk.
Pluk fra Facebook

Bente Sonne, Svendborg, gjorde reklame for morsdagsgaver – vel aktuelle i andre anledninger også.

Per-René Larsen viser uden yderligere bemærkninger dette værk på en palle i sin smukke mælkebøttehave.
Har været: Neu forårsmarked i Aalborg
Vi nåede ikke at omtale at Kulturhuset Nordkraft – det tidligere kulkraftværk i Aalborg – den 11. maj holdt Neu marked med 57 deltagere inden for kunst, design og kunsthåndværk.
Blandt deltagerne var Emma Mercedes Riis som ”med sit mundblæste glas (forsøger) at skabe skulpturelle hverdagsobjekter og lamper som drager tankerne mod den nordjyske natur”. Og Aoife Soden, ”en irsk glaspuster der arbejder i Danmark, inspireret af skandinavisk design. Hendes glas er en leg med farver, teksturer og mønstre som er central til hendes designproces.” Desuden var der glas fra Kodanska Aps, ”et dansk interiørbrand der designer produkter med fokus på varme, funktionalitet og smukt design.”

Det er ikke meget man kan finde om Emma Mercedes Riis på nettet, men her er en situation fra 2015 hvor der på Riksglasskolan i Sverige afholdtes en konkurrence om at blæse den største boble med kun et anfang. Emma tog afgang fra skolen i 2018.
Glastip 30. maj 2019 – Verdensmål i glas
Annie Hjort og verdensmålene
Den aarhusianske glaskunstner Annie Hjorth har på opfordring fra handelsstandsforeningen Aarhus Cityforening fremstillet FN’s 17 verdensmål som en glasstatuette.

Glasstatuetten er 20 cm i diameter.
Hun har fremstillet værket i 17(!) eksemplarer hvoraf de første fire blev uddelt som priser i forbindelse med starten på kampagnen Danmark for målene tidligere på året.
Desuden deltager hun med en udstilling om verdensmålene omsat til glaskunst på Store Torv i Aarhus den 31. maj og den 1. juni i forbindelse med eventet Verdensbilleder. Annie Hjorth udstiller verdensmålsstatuetten og en ny og større verdensmålsskulptur på 60 cm i diameter samt ørehængerproduktet Verdensmålene i ørerne som hun har udviklet i stil med statuetten. I forbindelse med dette arrangement udkommer en husstandsomdelt tryksag med en artikel om Annie Hjorth GlasKunst og tilblivelsen af glaskunst-værkerne med verdensmålene som motiv.

Verdensmål i ørerne er et produkt der er udviklet i forlængelse af fremstillingen af statuetten. Annie Hjorth har fået sin verdensmålsserie designbeskyttet.
I forbindelse med Annie Hjorths fremstilling af verdensmålsstatuetten er der lavet en video på små tre minutter hvor hun og hendes medhjælpende ægtefælle Karsten Drasbæk taler med direktør Claus Bech fra Aarhus Cityforening, og hvor Annie fortæller om sit arbejde med ovnformet glas.
Annie Hjorth skriver til Glastip om sit arbejde at det transparente glas er meget levende med foranderlige farver afhængig af lyset. Glasset selv kan til tider være uforudsigeligt og overraskende at arbejde med, og ovnen kan også have sin egen mening. Oven i dette lægger hun så sin egen struktur og planlægning, og til sammen får hun nogle spændende udfordringer og skærpet sin lyst til at eksperimentere. Der skulle være endnu flere produktidéer på vej inden for Annie Hjorths verdensmålsdesign.
Annie Hjorths glaskunst har tidligere været omtalt i Glastip – 25. juni 2017 og 25. juni 2018 – og begge gange har det handlet om glas lavet med udgangspunkt i hendes store interesse for naturen og hendes stærke engagement for at få taget klima- og miljøudfordringerne alvorligt.
Minder – ny værker af Per-René Larsen
I anledning af glaskunstner Per-René Larsen 70års fødselsdag arrangerer galleriet Køppe Contemporary Objects ved Bettina Køppe udstillingen Minder med 15 ny værker i Per-Renés serie Easy Living. Det foregår i Officinet, Bredgade 66 i København fra den 6. til den 29. juni med fernisering på åbningsdagen kl. 16-19. Åbningstider onsdag-lørdag kl. 12-17.
Easy Living er en serie af skulpturelle varmglasarbejder som Per-René Larsen har arbejdet med i fem år, og som første gang blev vist i 2014 på årets udstilling på Hempel Glasmuseum – omtalt i Glastip den 17. april – og igen den 5. juli samme år i anledning en udstilling hjemme hos ham selv i Fanefjord på Møn.

Et værk i Easy Living-serien. Foto fra udstillingsindbydelsen.
Serien er en slags Per-René-remix eller ”en parafrasering over det at rydde op blandt akkumuleret stof”. Kan også betragtes som collager hvor ældre værker og ny elementer smeltes sammen og danner et nyt værk. Bettina Køppe skriver i indbydelsen til udstillingen:
”De klare glaskugler giver mindelser om brugsglasset, og i kombination med de ældre ’vase’-dele er referencerne til hans tidligere varmglasarbejder tydelige. Værkerne er i format som vaser og klassisk kunsthåndværk der i skala tilhører hjemmets objekter. Ud over at trække på glassets historie refererer værkerne til Per-Renés snart fem årtiers arbejde med brugsglasset og skulpturelt glas. Collageteknikken er kompliceret. Der arbejdes direkte i det varme glas, og processen skal planlægges nøje. På trods af stor dygtighed og erfaring kan processen ikke styres hundrede procent, og den kræver åbenhed og samarbejde med materialet. Ved at sample både sin egen og glassets historie bliver serien Easy Living et nutidigt og aktuelt bud på samtidig glasskulptur. Materialet er udfordret til det yderste, referencerne er på plads, og resultatet er forbandet smukt og visuelt udfordrende.”
Læs mere om udstillingen på Køppe Contemporary Objects’ hjemmeside. Udstillingen er støttet af Danske Kunsthåndværkere & Designere og Statens Kunstfond.

Per-René Larsen afslutter arbejdet med et Easy Living-værk med vinkelsliberen. Foto fra udstillingsindbydelsen.
To gange Peter Brandes
I anledning af Peter Brandes 75års fødselsdag afholder Johannes Larsen Museet i Kerteminde og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig en dobbelt udstilling – hver i sit spor.
Hos Johannes Larsen handler det om Den genfundne tid, Kulturvandringer, og udstillingen er biografisk med fokus på de store myter Brandes har arbejdet så meget med, og det foregår i dialog med kunstnerens egen omfattende samling af antikke kunstværker. I museets indbydelse hedder det:
”Billedkunstneren Peter Brandes har igennem årtier opbygget en monumental position i den danske kunstverden. Ambitiøst og legesygt har han arbejdet i allehånde teknikker fra maleri, tegning, grafik, fotografi, glasmosaik, keramik og skulptur og i alle formater fra de talrige omfattende bogillustrationsarbejder til store kirkeudsmykninger eller fem meter høje keramik-skulpturer. Han er fascinerende viljestærk og insisterende autodidakt, altid kredsende om at raffinere udtrykket og forenkle budskabet i de ofte lange serier af motiver over et givet tema som fx genfortolkninger af det hellige Sainte-Victoire-bjerg der spillede en stor rolle i Cézannes kunst, og derfor af Brandes er blevet set som et udgangspunkt for nutidens maleri. Igennem et halvt århundrede er Brandes værker blevet optaget i mere end et dusin danske kunstmuseers samlinger og ofte netop i store temaserier i grafik, tegning, foto eller maleri.”
Udstillingen kan ses fra den 8. juni til den 22. september med fernisering den 7. juni kl. 16.
På Museet for Religiøs Kunst vil man kunne opleve det kristne tema i Peter Brandes kunst. Her er udstillingen netop åbnet, og den kan også ses til og med den 22. september.
Pinsemarked på Trapholt
Søndag og mandag i pinsen, den 9. og 10. juni kl. 10-17 står der et stort telt i parken ved Trapholt Kunstmuseum med boder med kunsthåndværkere og designere som Danske Kunsthåndværkere & Designere står inde for. Der er fri entré til markedet og til museets café og designbutik, og der er 50 procent på entréen til museet.
Blandt de godt 50 markedsdeltagere finder vi – med forbehold for at have overset nogen – glaskunstnerne Aoife Soden, Bettina Schori og Line Gottfred Petersen.
40 år med glas på Tåsinge
glasMagerne, som de skriver sig, holder 40års jubilæum lørdag den 15. juni kl. 12-17 i værkstedet på Vemmenæsvej 10 på Tåsinge. Det er Lena Ljungar og Jesper Sødring der har holdt fast ved glaspusterfaget i alle disse år og efter alt at dømme fortsætter med det – selv om de ikke ser helt så ungdommelige ud som på plakaten.

Fra Facebook

Karin Mørch-Bentzen har lagt denne delikate, blærede auberginefarvede sag op.

Glas- og gasblæseren Micha Karlslund ’having the best time ever’ på Corning Museum of Glass.