Glastip Maj 2017

Glastip 3. maj 2017 – Odense og Dragehøj

Helle Birck i Kunstkælderen i Odense

Helle Birck viser glaskunst i Kunstkælderen i Rosengårdcentret under Store Torv, Ørbækvej 75, Odense SØ. Kunstkælderen er et kunstnerværkstedsfællesskab. Der er åbent hverdage kl. 17-17, weekend kl. 11-14, sidste dag den 7. maj.

Nyt fra Odense Glasværk

Odense Glasværk, Glasværket ved Odense Havn (Havnegade 13) er nu oppe at køre på daglig basis. De ’gamle’ glasmagere er i gang igen, noget går i skår, men der er meget på hylderne allerede.

De ’gamle’ glasmagere har beskæftiget sig med meget andet i mange år, nu er de ved at genfinde formen, og en del har måttet kasseres. Foto fra hjemmesiden.

Men meget bliver til varer på hylderne – Glasværket er indrettet med en salgsafdeling forbundet med et publikumsområde i værkstedet. Foto Visti Vistisen, en gæst – fra hjemmesiden.

Der var åbent hele påsken med flere hundrede besøgende, og ifølge en nylig reportage i TV2 Fyn skulle der være åbent på det ny værk alle dage kl. 10-18 – der står dog ikke åbningstider på værkets hjemmeside endnu.

I den lokale tv-reportage medvirker blandt andre initiativtageren til glasværket, Per Jørgensen, og Søren Højmark, en af glasmagerne. De øvrige glasmagere er Ib Hedager, Henning Ottesen og John Rønnemose.

Odense Glasværk er den første del af en socialøkonomisk og almennyttig virksomhed der stræber efter at blive et bredt kunsthåndværkerhus med både professionelle medarbejdere og udsatte borgere i beskæftigelse. Man har etableret støtteforeningen Ællingerne som skal støtte værket økonomisk og praktisk. Man er nået så langt som man er nu, takket være sponsorater, gaver og masser af frivilligt arbejde.

Pengegaverne beløber sig indtil videre til godt 600.000 kroner, heraf er de 200.000 fra tre enkeltpersoner, det første sponsorat var fra Albani, og senest har EnergiFyn givet 187.000 kroner.

Blandt mange gaver er disse tænger fra svenske Poul Jörgensen fra Kastlösa Glashyttaikke nyt, men brugt der holder höj kvalitet fra nedlagte svenske glasvärker”, skriver han. Kastlösa ligger på Øland godt 20 km syd for broen. En fejlagtig oplysning rettet i Glastip 16. maj.

Der er endnu ikke fastsat en officiel indvielsesdag.

Per-René Larsen i Dragehøj Galleri

I Dragehøj Kunstforenings Galleri Dragehøj hos Jytte Sørensen på Kalkerupvej 15 i Fensmark per 4684 Holmegaard kan man fra den 6. maj til den 25. juni se værker af glaskunstner Per-René Larsen fra Fanefjord Glas på Møn. Samtidig kan man i galleriet se skulpturer af Bo Karberg og malerier af Denis Viurlogeux. Der er åbent torsdag-søndag kl. 13-17 og ellers efter aftale.

Glastip 16. maj 2017 – Forsinket glas

Det dækkede bord

Keramiker Helene Søs Schjødts har inviteret 16 danske og internationale kunsthåndværkere indenfor i sin lille butik (og værksted) til en udstilling med temaet The Laid Table (Det dækkede bord). Udstillingen kan ses til den 18. maj, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-17.30. Adressen er Classensgade 14 på Østerbro i København.

Der er keramik, glas og tekstil fra Danmark, Finland, Grækenland, Indien, England og Sverige. Værkerne er både brugsgenstande med høj æstetisk og funktionel værdi og abstrakte og eksperimenterende værker. Trods den sparsomme plads er det lykkedes Helene Schjødts at præsentere mindst 17 forskellige tilgange til at dække et personligt bord.

De danske gæster er tekstildesigner Helene Vonsild, væver Pia Jensen, tekstilkunstner Martine Myrup og keramikerne Helene Callesen, Pia Baastrup, Sarah Oakman og Louise Egedal. Glasset repræsenteres af de to svenskere Jennie Olofsson fra Glasstudion Big Pink på Gotland og Nina Johanna Christensen fra Malmø. De har begge to studeret deres fag på Glas- og Keramikskolen på Bornholm samtidig med Helene Schjødts.

Udstillingen hos Helene Schjødts er omtalt hos Danske Kunsthåndværkere og Designere og i nettidsskriftet designETC.

Pâte de verre – kursus med Ditte Hvas

Torsdag-søndag den 18.-21. maj har Anla Glas i Silkeborg kursus i pâte de verre-teknik med én af landets specialister, glasdesigner Ditte Hvas fra Skælskør. Pâte de verre er fransk og betyder ’glaspasta’, teknikken går ud på at skabe ting i glas med udgangspunkt i glas i form af korn eller pulver – også kaldet frit.

Kurset koncentrerer sig om skålen som form og giver deltagerne mulighed for at skabe skåle med mangfoldige farver, mønstre, teksturer og aftryk. På kurset kommer man alle trin igennem – skabelse af egen pallette af farver, modellering i ler, støbning af form, placering af glasset i formen, ovnbrænding og efterbearbejdning.

Kurset henvender sig til både nybegyndere og erfarne glasfolk som vil lære denne teknik. Pris 5200 kroner.

Glashistorisk træf på Moesgård

Glashistorisk Selskab Aalborg og Fynske Glasvenner afholder et fælles arrangement lørdag den 20. maj kl. 10.30-15.30 på Moesgård Museum i Højbjerg syd for Aarhus. Først bydes på foredrag om lustreglas inspireret af en artikel i Antik & Auktion om en samling af lustreglas (Carnival Glass) tilhørende ægteparret Marianne Harboe og Hans Dal. Arrangementet slutter med loppemarked og diskussion over medbragt glas.

Kunsthåndværk i Hobro

Kunstetagerne på Store Torv i Hobro viser kunsthåndværk fra den 20. maj til den 2. september. Fernisering på åbningsdagen kl. 14. Ellers åbent mandag-fredag kl. 9-18 og lørdag kl. 9-13.

I stuen er det gruppen PÅ TVÆRS bestående af keramikerne Lisbeth Voigt Durand og Gurli Elbækgaard, grafikeren Birgitte Thorlacius og væveren Gudrun Pagter.
 
På etagerne ovenover udstiller syv kunsthåndværkere hver for sig – tekstilkunstneren Anne Fabricius Møller, keramikerne Barbro Åberg og Maja Frendrup, gobelinvæveren Annette Graa, de to tæppekunstnere Sanne Ransby og Anne Sloth samt glaskunstneren Pernille Braun med udstillingen Glassets mystik. Pernille Braun – skriver arrangørerne – ”både trives med og udfordres af det svært definerbare, og her har glasset fundet sin plads som tvetydig faktor. Mangefacetteret i sine udtryk rummer dette medium i hendes øjne en vildskab og en nærmest mystisk karakter der skal tæmmes”.

Rettelse

I sidste Glastips omtale af det ny Glasværk på Odense Havn og den støtte værket har fået, var der et eksempel på en gave i form af tænger. Det var et dårligt eksempel, for det blev ikke til noget med den gave alligevel.

Forsinket glas

Det er ikke glasset som sådan der er forsinket, men budskabet om det. Det skyldes diverse forbigående omstændigheder.

 

Glastip 29. maj 2017 – Gå med tigeren ind i stormen

Pimp Your Ride! Udstilling om kunsthåndværk og teknologi

på Designmuseum Næstved

Designmuseum Næstved afholder denne sommer en grænsesøgende og grænseundersøgende designudstilling Pimp your Ride! bestående af designgenstande fra området mellem kunsthåndværk og teknologi. Udstillingen henvender sig både til ”den gadget-interesserede, til feinschmekeren der interesserer sig for lækkert design, og til alle dem der bare gerne vil overraskes, forundres og provokeres over nutidens (og fortidens) designløsninger”, skriver museet i en pressemeddelelse. Og videre:

”Før industrialiseringen rigtig slog igennem på alle fronter, var det at fremstille teknologiske genstande ved håndkraft et vilkår i produktionen. Der var derfor håndlavede elementer i de første elektriske grammofoner, i de første tog og biler, i hårtørrere og lamper. Sådan er det ikke mere. Nu kan alt stort set produceres maskinelt. Så når vi nu ser moderne teknologiske produkter i vores hverdag med håndlavede detaljer eller med stærk inspiration fra kunsthåndværket, så er det et tilvalg fra designerens eller producentens side. De gør det fordi de vil udfordre grænserne for hvad kunsthåndværket kan, fordi vi ikke skal glemme de oprindelige håndværk og simpelthen for at forsøge at sænke farten på teknologiens hastighed der til tider er så høj at det kan være svært for os at følge med.”

Udstillingen kommer rundt om både dansk og udenlandsk design fra store firmaer, fra designere og designstuderende og fra gør-det-selv-folket. De udstillede design inddeles i kategorierne Fortidens teknologi, Tradition versus fornyelse, DIY (Do it yourself), Customizing, Storytelling, Slow Living og Game Changer.

På udstillingen er der også design i glas – mere eller mindre ’nørdet’ som alt det andet: Urania, en glashøjtaler eller rettere akustisk forstærker designet af Aric Snee for Holmegaard for få år siden; Crystal Eye, et glasgearskifte til Volvos XC90 Excellence (med tilhørende drinksglas) fremstillet i 2014 i krystalglas på Orrefors Glasværk; Sky, lamper af Pernille Bülow.

Urania – en akustisk forstærker i mundblæst glas til en smartphone. Foto Holmegaard.

Udstillingen kan ses fra den 3. juni til den 30. september. Udstillingen åbnes lørdag kl. 14 af digital udvikler og tidligere tv-vært på So Ein Ding, Marie Høst.

Designmuseum Næstved finder vi i Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8 i Næstved, og der er åbent tirsdag-lørdag kl. 10-14 og søn- og helligdag kl. 10-16.

Bornholmsk glas på Rothenerhof i Tyskland

I den mecklenburgske landsby Rhoten ligger udstillingsstedet Rothenerhof som i nogle historiske rammer siden 2001har specialiseret sig som ’stedet for kultur, håndværk og kunst’. Her afholdes fra den 3. juni til den 2. juli en biennale for kunsthåndværk med deltagelse af kunsthåndværkere fra Landesverband Kunsthandwerk (tysk landsforbund for kunsthåndværk) og Arts & Crafts Association Bornholm, ACAB. Der er officiel åbning den 1. juni kl. 18.

De deltagende glasfolk fra ACAB er Lise Eggers, Maibritt Jønsson/Pete Hunner, Svend Holst-Pedersen og Ulla Hein. Se udstillingskataloget.

Pinsemarked på Trapholt

Søndag og mandag den 4. og 5. juni kl. 10-17 i pinsen har Kunstmuseet Trapholt i Kolding stillet et stort telt op i parken til Pinsemarked med salgsboder for cirka et halvt hundrede danske kunsthåndværkere. Heriblandt glaskunstnerne Pia Nissen og Bettina Schori. Der er fri entré til markedet, caféen og designbutikken, og i pinsen er der halv pris på entréen til museet.

 

Beddingen i Hundested

Et andet tilbagevendende kunsthåndværkermarked er Beddingen i Hundested Havn i weekenden den 9. til den 11. juni. Markedet er indrettet i bådebyggerhaller og rummer et par snese boder. Heriblandt den stedlige glasduo Nanna Backhaus og Andrew Brown fra Glassmedjen. Der er åbent fredag kl. 12-18, lørdag kl. 10-18 og søndag kl. 10-16. Entré 20 kroner for voksne.

Young Glass 2017

Glasmuseet Ebeltoft præsenterer for fjerde gang et udvalg af ung, international glaskunst. Første gang var i 1987. Med Young Glass 2017 sættes der igen fokus på den helt unge, internationale glaskunst. Blandt 326 ansøgere har en international jury udvalgt værker af 57 unge kunstnere fra 18 lande, og i år introduceres værker som ikke alle lader sig udstille på podier eller afgrænse fysisk. Man vil således også møde projektioner, video, installation og procesorienterede værker. Omdrejningspunktet skal stadig være glasset, men udstillingen vil også pege på en udvikling med en frisætning af glasset i en bred kunstnerisk sammenhæng.

Glasmuseets Young Glass-udstilling blev etableret med det formål at belønne og promovere innovation og unge talenter inden for moderne glas og har udviklet sig til en vigtig international begivenhed. I forbindelse med udstillingen uddeles fire priser på i alt 42.000 euro, og der afholdes tre artist residencies.

 

Deltagerne i Young Glass 2017 er Alexander Rosenberg, USA; Ayaha Fujiwara, Japan; Bjørn Friborg, Danmark; Carina Cecilia Cheung, USA; Carl Bens, Tyskland; Claire Deleurme, Frankrig; David King, USA; Erin Dickson, England; Eva Reddy, Irland; Evelina Dovsten, Sverige; Evelyn Cromwell, England; Gabriel Feracci, Frankrig; Harry Morgan, England; Ida Wieth, Danmark; Jamie Katz, USA; Jean Thebault, Frankrig; Jennifer Halvorson, USA; Jennifer Crescuillo, USA; Joanna Manousis, England; Johanne Jahncke, Danmark; Joshua Hershman, USA; Judith Roux, Frankrig; Karen Donnellan, Irland; Karin Forslund, Sverige; Karlis Bogustovs, Letland; Kateriin Rikken, Estonien; Kathryn Wightman, England; Kirsten Storesund, Norge; Leah Kudel, Canada; Lena Feldmann, Tyskland; Lewis Batchelar, New Zealand; Luba Bakicová, Slovakiet; Mafune Gonjo, Japan; Michie Kagajo, Japan; Morgan Peterson, USA; Nathalie Houghton, USA; Natsuki Katsukawa, Japan; Nikola Kovalíková, Slovakiet; Paulius Rainys, Lithauen; Pavel Skrott, Tjekkiet; Rasmus Nossbring, Sverige; Raven Skyriver, USA; Rebecca Arday, USA; Riikka Haapasaari, Finland; Rui Sasaki, Japan; Sachi Fujikake, Japan; Sarah Gilbert, USA; Sean O’Neill, USA; Steven Ciezki, USA; Tadeas Podracky, Tjekkiet; Thomas Kuhn, Tyskland; Torsten Rötzsch, Tyskland; Victoria Ahmadizadeh, USA; Xueyu He, Kina; Zac Weinberg, USA; Zdenka Fusková, Tjekkiet; Zuzana Kubelková, Tjekkiet.

 

Udstillingen kan ses i perioden fra den 10. juni til den 29. oktober. Lørdag den 10. lægges der ud med fernisering kl. 11 med taler af Juliana Engberg, programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og Susan Warner, kunstnerisk leder af Museum of Glass, Tacoma, USA. Herefter er der prisuddelinger ved Anders Byriel fra Kvadrat A/S. Kl. 14 er der demonstration i værkstedet ved Rebecca Arday og David Schnuckel fra USA, og i løbet af dagen optræder også franske Judith Roux.

 

Om søndagen kl. 10.30 er der artist talk ved Emma Woffenden (UK) og Tord Boontje (NL), kl. 11.15 ved Maria Sparre-Petersen, kl. 12.30 optræder Karlis Bogustovs (LV) foran museet, og kl. 14 er der artist talk ved Carl Bens (D). Kl. 14.45 laver Matt Durran (UK) en introduktion til Glass Heap Challenge som er et projekt Glasmuseet har sammen med Ebeltoft Gårdbryggeri, og som går ud på ’rethinking beer drinking’. Læs mere her.

 

Young Glass 2017 bliver en vandreudstilling som efterfølgende vises på The Glass Factory i Sverige fra november 2017 til marts 2018 og dernæst på National Glass Centre i Sunderland i England fra marts til oktober 2018.

Overrækkelse af Hempels Glaspris

Som tidligere fortalt er det Ida Wieth Knudsen, Ebeltoft, der er årets modtager af Hempels Glaspris. Overrækkelsen foregår på Hempel Glasmuseum syd for Nykøbing Sjælland lørdag den 17. juni kl. 15. Prisen overrækkes af formand for Hempels Kulturfond Bodil Busk Laursen.

Great Danes anmeldt i designETC

”Vores anmelder overgav sig næsten til mangfoldigheden på Hempel Glasmuseum, hvor udstillingen Great Danes’ største kvalitet, men også største udfordring, var de utallige udtryk og tilgange til glasset…” Skriver webmagasinet. Læs Katrine Borups anmeldelse af Great Danes-udstillingen på Hempels Glasmuseum i designETC – ”Gå med tigeren ind i stormen”.

Tiger in a Tropical Storm af Ned Cantrell opsummerer udstillingen meget godt ifølge Katrine Borup. Foto: Glazenhuis / K. Vrancken.

Louise Lagoni laver dåbsfade

Hillerød-glaskunstneren Louise Lagoni skal nu igen lave dåbsfade m.m. til en række sygehuses føde- og neonatal-afdelinger til brug ved nøddåb. I 2010 lavede hun dåbsudstyr til otte sygehuse landet over, og nu har hun fået samme opgave til yderligere fem sygehuse. Et sæt dåbsudstyr består af et fad, lysestager og dug m.m.

Louise Lagoni med sit dåbsudstyr i glas. Privatfoto.

”Jeg har ønsket at fjerne opmærksomheden fra det kliniske miljø ved at skabe et æstetisk stykke kunst der måske kan gøre en lille forskel for forældrene. Det kan på ingen måde ændre situationens alvor, men jeg håber at lyset, vandet og de rolige farver skaber en værdig stemning,” sagde Louise Lagoni for nogle år siden om sit dåbsudstyr til Kristeligt Dagblad.

Glasposten

I det seneste nummer af Glasmuseets Venners medlemsblad Glasposten har formand Karen Siune en grundig gennemgang af hvad foreningen er til for – herunder prioriteringer og planer. Pia Strandbygaard Bittner skriver om den kommende Young Glass-udstilling (se nedenfor), Bodil Busk Laursen skriver om udstillingen Great Danes hjemme på Hempels Glasmuseum, og direktør Dan Mølgaard skriver om planer for endnu en udvidelse af museet i Ebeltoft. Desuden skriver Aoife Soden om sit bud på årets studioglas som medlemmer kan erhverve for 1800 kroner, og Vibeke Maarssø har en efterlysning af murrini-glas af Darryle Hinz som hun vil lave en fotoregistrant af.

Københavnertur: Endelig annoncerer Hanne Werner fra den østdanske arrangementsgruppe en todages glastur til Roskilde og Storkøbenhavn. Man kan køre selv eller med i en bus fra Ebeltoft eller Roskilde, og det kan være med eller uden overnatning. Fredag den 22. september gælder turen Roskilde med Lene Bødker og Skak Snitker og Roskilde Domkirke med Peter Brandes og Bjørn Nørgaard samt Vejleå Kirke i Ishøj med mere Peter Brandes. Lørdag gælder det København med Stig Persson, Pipaluk Lake og Karin Mørch samt Anders Raad i Charlottenlund. Hvis der er plads, er ikke-medlemmer også velkommen.

 

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft