Glastip April 2017

Glastip 8. april 2017 – Hempels Glaspris til Ida Wieth

Hempels Glaspris 2017 til Ida Wieth med Both Sides Now

Det bliver Ida Wieth Knudsen der får Hempels Glaspris 2017 ”for sine poetiske og materialeeksperimenterende værker hvor hun går nye og overraskende veje med kombinationen af glas og det keramiske materiale”. Som det hedder i begrundelsen.

Den 33-34årige Ida Wieth bor i Ebeltoft og gør det både i serier af brugskunst, skulpturelt glas og installationer. Ida Wieths aktuelle værkserie Both Sides Now har hun arbejdet med i flere år. I 2015 var hun nomineret til biennaleprisen ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design med værker i denne serie, det var med værker herfra hun fik Kunsthåndværkerprisen i 2016 og samme år deltog i European Glass Context, et værk herfra indgår i Designmuseum Danmarks permanente udstilling Dansk Design Nu, sidste år var serien med i Hempel Glasmuseums udstilling Glasur hvorfra Statens Kunstfond købte alle hendes tre værker – og nu repræsenterer den hende i forhold til Hempels Glaspris.

Ida Wieth har uddannet sig flere steder i Danmark, Sverige og Skotland gennem 2000erne. Hun har samtidig og fortsat arbejdet en lang række steder herhjemme og i udlandet – begyndende i 2003 hos Glassmedjen i Hundested/Kregme og senest hos Mette Bülow Duus i Århus. Hun har været på studieture til USA, Finland, Island og Japan. Priser og legater er det også allerede blevet til en hel del af – blandt andet Nationalbankens Jubilæumsfond i 2008, Finn Lynggaards Legat i 2014, som nævnt Kunsthåndværkerprisen i 2016 og samme år sølv ved den internationale glasudstilling i Kanazawa i Japan. Udstillingslisten er også pænt lang – sidste år var hun som nævnt med på Hempel Glasmuseums udstilling Glasur, en udstilling som nu og til den 23. april vises på Sophienholm ved Lyngby nord for København.

Hempel Glasmuseum skriver om værkserien Both Sides Now:

”Værkerne med titlen Both Sides Now udspringer af ’lige linjer’ blæst og trukket i varmt glas. De lange glasrør bliver siden delt op i mindre enheder for at blive samlet, bundtet og omsmeltet til en ny form. Disse konstruktioner i glas dannes af opbyggelige skrøbelige lag som tænkes sammen og forbindes med ’en anden side’ af keramik. Trådene som knytter siderne sammen, er af samme oprindelse og fremstår i både sin brændte og ubrændte klare form. Herved understreges foranderligheden af at bearbejdede og sammensatte materialer og perspektiver. Det modsætningsfulde i overflade og tekstur understreges igennem bevidsthed om farve og en taktil sansning i mødet mellem materialerne. Således har hver side forskellige kvaliteter og udtryk, men er dog stærkt forbundne i en slags spejling som er gjort tydelig igennem håndgribelige forbindelser i materialet. Den konceptuelle idé udspringer både fra det fundne og det skabte – og af vedholdende at betragte tingene fra flere sider. Ida arbejder hermed både med at opbygge og dekonstruere, at tilsætte og trække fra, at bøje og vende på hovedet – for til sidst at samle trådene der helt konkret manifesterer relationen.”

Som tidligere fortalt åbner Hempel Glasmuseum sæsonen den 1. maj. I praksis må det blive fra tirsdag den 2. maj – museet har lukket mandage. Udstillingerne – herunder også en lille udstilling med årets prisvinder – ferniseres lørdag den 29. april kl. 14. Prisuddelingen foregår dog på et senere tidspunkt.

Soile Yli-Mäyry også i Bredgade

Skovhuset i Værløse ferniserede i dag udstillingen Captured Letter med den finske billed- og glaskunstner Soile Yli-Mäyry – omtalt i sidste og forrige nummer af Glastip. Desværre har det været smuttet under radaren at samme kunstner allerede to dage forinden ferniserede en udstilling – også med malerier og glasskulpturer – i Bredgade Kunsthandel i København.

Det er stadig første gang at Soile Yli-Mäyry udstiller i Danmark, men hun gør det altså med to samtidige soloudstillinger. Udstillingen i Bredgade Kunsthandel hedder Burning Dream. Kunsthandelen ligger i Bredgade 69, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-18, lørdag kl. 11-15 frem til den 3. maj.

ACAB på Grønbechsgård

Grønbechsgård i Hasle lagde i dag ud for sæsonen med den første udstillingsperiode frem til den 13. juni med i alt syv udstillinger med blandt andet samtidskunst kurateret af Tilde Lerche Engstrøm, fotografier af kunstnergruppen Vingesus, containersmykker af Gitte Helle samt kunsthåndværk fra den bornholmske kunsthåndværkersammenslutning ACAB. Hvem herfra der udstiller, fremgår ikke, men vi ved da at Baltic Sea Glass er med.

Pía Rakel Sverrisdóttir på Mors med islandsk inspireret glaskunst

Morsø Kunstforening af 1991 afholder fra i dag og til den 28. maj en udstilling med fire islandske kunstnere, heriblandt Pia Rakel Sverrisdottir. Udstillingen ISLAND NU er den første af tre udstillinger af kunstnere fra Island, Grønland og Færøerne.

De fire islandske kunstnere beskriver et land med en barsk natur og voldsomme naturkræfter. Kunstværkerne er meget forskellige, fra store oliemalerier og store glasinstallationer til mindre ting i glas og keramik, og fra naturbeskrivelser til nonfigurative malerier.

De fire kunstnere er Maria S. Kjarval med oliemaleri og akvarel, Sigurborg Stefánsdóttir med olie-akrylmaleri, Pía Rakel Sverrisdóttir med glaskunst og Kolbrún S. Kjarval med keramik. Udstillingen afholdes i kunstforeningens lokaler på Nykøbing Mors havn, Holmen 7 C. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-17, og entréen er 30 kroner.

Pía Rakel Sverrisdóttir fortæller at den islandske natur med gletsjere, vand, is og lava altid har været gennemgående træk i hendes kunst, uanset om det er glaskunst eller arkitektoniske udsmykninger hvor de arketypiske eller mytologiske tegn findes skjult i formen.

Siglufjördur på Tröllaskagi er Islands nordligste by, tæt på polarcirklen og omringet af frygtindgydende fjelde og det iskolde arktiske hav. Her havde Pía Rakel Sverrisdóttirs sin barndom. Blandt andet derfor søgte hun og fik for to år siden et kunstner-ophold i Siglufjördur. Her lavede hun et fotografisk projekt over sneskred, jernkonstruktioner, fjeldformer, industribygninger og andet. Hendes udstilling på Mors er en blanding af denne historie og tidligere værker i glas. Det er ”cirklen i mit liv”, siger hun

Læs om Pía Rakel Sverrisdóttir hos Galleri Krebsen. Læs om Siglufjördur hos Wikipedia – byen er en lille by med fiskeri og fiskeindustri, dens øgenavn Sildebyen hentyder til dens fortid som hovedby for det nordatlantiske sildeeventyr i første halvdel af 1900tallet. Der er nu cirka 1000 indbyggere mod det tredobbelte da Pia var barn. Ved midvinter er dagen bare to timer og 39 minutter. I byen er der en mindre ejendom – Herhúsid – som tilbydes kunstnere som værksted/atelier med logi.

Rikke Pape hos Galleri Uggerby i Lønstrup

Galleri Uggerby holder sin traditionelle påskeudstilling i Lønstrup i år med malerne Marie Luise Eriksen og Lars Kristian Hansen. Herudover billedhugger Max Højer Jacobsen og keramiker Tina Ferch og den lokale glaskunstner Rikke Pape.

Galleriet skriver at et hovedtema er det menneskelige udtryk og farveglæden, og skriver om Rikke Pape at ”alt det som farver kan skabe af livsglæde, formår hun at få frem i sine værker enten det er fade eller figurer og temaer der spænder fra fx vilde dyr til klovne”.

Rikke Pape – Klovnetræf

Galleriet har åbent til mandag den 17. april, dog ikke mandag den 10., alle dage kl. 13-17. Adressen er Strandvejen 89, Lønstrup, 9800 Hjørring.

Påskeæg og snapseglas m.m. hos Baltic Sea Glass

Mandag den. 10. april byder Baltic Sea Glass velkommen til sæsonen i værkstedet og galleriet på Melstedvej 47, 3760 Gudhjem. Til påsken har Maibritt Jönsson og Pete Hunner friske forsyninger af snapseglas og fine, unikke æg af glas i flere størrelser. Hvordan de laver æg af glas, demonstrerer Maibritt og Pete fredag den 14. april. kl 13-15. Ellers er åbningstiden i påsken alle dage kl. 10-17.

Nyt fra Ebeltoft Glas

Tchai Munch filosoferer i sit seneste nyhedsbrev – som just er udsendt som det første siden jul – om hvorvidt den lange pause skyldes dovenskab – med association til Glasmuseet Ebeltofts aktuelle udstilling med brødrene de la Torre – men fortæller at hun har brugt tiden til forskellige aktiviteter på den indvendige side af hovedet. Undervejs har hun taget hul på et erindringsarbejde med en kasse lysbilleder af tidligere værker som hun er begyndt at skanne til sin hjemmeside som på sigt vil indeholde flere årtiers hårdt arbejde – Down Memory Lane. Det er som at genoplive gammel kærlighed. Og så er hun begyndt at ’lege’ med ler igen, og hun tænker på at kombinere ler og glas, men har endnu ikke noget hun vil vise frem.

Tchai har dog været produktiv nok til at hun kan holde åbent i sit galleri i påsken hvor hun sælger friske glasæg og nye vaser til forårets blomster.

Udstilling i Österlens Glashytta med demonstrationer

På Norra Björstorp 121i Brösarp for enden af en grusvej et sted i Glasriket midtvejs mellem Ystad og Kristianstad finder man Österlens Glashytta och Hantverkare AB. Her har de fra den 14. april til den 7. maj en udstilling som både kaldes Glass is more og Ammonium Ossified – hvad det så nærmere skal betyde. Udstillerne er den ene af glashyttens to kunstnere, Elna Jolom, og tre kunstnere fra Ebeltoft – Amy Krüger, Karen Nyholm og Ned Cantrell. Fælles for alle fire er at de arbejder med skulpturelt glas.

Udstillingen ferniseres den 14. april kl. 10-18, og åbningstiderne herefter må man finde på glashyttens hjemmeside. Der er fri entré.

Under udstillingen afholdes flere demonstrationer hvor de fire glaskunstnere hver for sig viser hvordan de arbejder med glasset. Her tages der entré – voksne 80 og børn 40 kroner, og det foregår i weekenderne den 15.-16. og den 22.-23. april:

Lørdag den 15. kl. 11-12.30 Ned Cantrell

Lørdag den 15. kl. 14-15.30 Karen Nyholm

Søndag den 16. kl. 11-12.30 Amy Krüger

Søndag den 16. kl. 14-15.30 Elna Jolom

Lørdag den 22. kl. 11-12.30 Amy Krüger

Lørdag den 22. kl. 14-15.30 Elna Jolom

Søndag den 23. kl. 11-12.30 Amy Krüger

Søndag den 23. kl. 14-15.30 Elna Jolom

Louise Lagoni laver erhvervspris

Hillerød-glaskunstneren Louise Lagoni har fremstillet et større relief i glas til en erhvervspris til en forholdsvis nystartet og succesfuld virksomhed i Hillerød – ChokoladeMageriet. Sn.dk har bragt billeder fra overrækkelsen – relieffet er i tre-fire lag symboliserende kærlighed, glæde og chokolade og med en model af en hvid chokoladefrø øverst.

Maria Sparre-Petersen: Mundblæst genbrugsglas – interview og video

Som tidligere berettet (Glastip 28. januar) har glaskunstner Maria Sparre-Petersen for nylig afsluttet sit ph.d.-studium med en afhandling om genbrug i glashåndværk og -design. Nu har internetportalen videnskab.dk bragt en længere artikel med interview med Maria om hvordan ”Brugte syltetøjsglas kan blive til fine vinglas”.

»De fleste glasdesignere og -kunsthåndværkere foretrækker at arbejde med nyt krystalglas frem for genbrugt emballageglas,« forklarer glaspuster og ph.d. Maria Sparre-Petersen i interviewet. Det er en myte at genbrugsglas er umuligt at arbejde med og får et kedeligt udseende. ”Det er rigtig ærgerligt, for genbrugsglas har potentiale både i forhold til industriel produktion og til kunsthåndværk. Jeg har smeltet genbrugsglas i tre år nu, og når jeg viser resultaterne til mine fagfæller, bliver de meget overraskede over hvor god kvaliteten af genbrugsglasset er,« siger hun videre.

Maria Sparre-Petersen påpeger at der er meget CO2 at sparre med genbrugsglas. For hver seks ton glas spares atmosfæren for et ton CO2. Det kræver mere energi at lave glas af råmaterialer, end at gensmelte det. Et problem med genbrugsglasset er dog at det køler hurtigt ned – det er ’kort’ som man siger. Men så skal man bare ”være en anelse hurtigere og lidt dygtigere, så det kræver mere øvelse”, fortæller hun. Et andet problem er genbrugsglassets grønlige skær, det kan til dels klares med indfarvning, og et tredje og alvorligere problem er hvis der sniger sig forkert farvede glasskår med i det nedknuste emballageglas man arbejder med.

I artiklen er der også interview med direktør for Designmuseum Danmark Anne-Louise Sommer som har siddet med i bedømmelsesudvalget for Maria Sparre-Petersens ph.d.-afhandling.

Artiklen er skrevet af videnskabsjournalist Sussi Boberg Bæch. Til artiklen hører en næsten tre minutter lang video af videojournalist Kristian Højgaard Nielsen hvor Maria Sparre-Petersen fortæller og demonstrerer. Hendes ph.d.-afhandling kan læses her i resumé.

 

Glastip 22. april 2017 – Ce qui suit

Hempel Glasmuseum – igen

Hempel Glasmuseum åbner for sæsonen lørdag den 29. april, og der er derefter åbent til udgangen af september – undtagen mandage.

Den udstilling Hempel overtager, er fra belgiske Glazenhuis, men det er ikke som tidligere skrevet kun en del af udstillingen – det er den samlede udstilling med alle 26 glaskunstnere. Lad os blot nævne dem alle her.

Ti glasdesignere med værker udlånt af Næstved Museum fra Holmegårds Prøvesamling: Michael Bang, Per Lütken, Jacob Bang, Otto Brauer, Anja Kjær, Torben Jørgensen, Cecilie Manz, Ole Winther, Jette Frölich og Lars Bo Jørgensen.

Dernæst disse glaskunstnere: Finn Lyngaard, Tchai Munch, Per-René Larsen, Steffen Dam, Micha Maria Karlslund, Lene Bødker, Thobias Møhl, Trine Drivsholm, Pipaluk Lake, Ned Cantrell, Karen Nyholm, Mia Lerssi, Marie Retpen, Jeannet Iskandar, Stine Bidstrup og Maria Bang Espersen.

Det Ny Holmegaard

Næstved Kommune og Næstved Museum regner nu med at kunne indvi Det Ny Holmegaard som glasmuseum og center for glashåndværk m.m. allerede til næste år engang. Inden da holder man en række mens-vi-venter-arrangementer for at skabe liv på det gamle glasværk i Fensmark indtil renoveringen af værket og området for alvor går i gang.

 

Nu inviteres til reception lørdag den 29. april kl. 11-12 i den gamle glasværksbygning i forbindelse med en bogudgivelse. Det er Pia Rydahl der har skrevet romanen Der brænder en ild* hvor handlingen foregår på og omkring Holmegaard Glasværk hvor hun voksede op i 1970- og 1980erne. Lidt mere om bogen på Næstved Netavis. *Udgivet på forlaget Brændpunkt!

 

Tilmelding er nødvendig til Henriette Hemmingsen, Næstved Kommune, på mail hehem@naestved.dk senest den 25. april. Receptionen vil af sikkerhedsmæssige årsager foregå på et afgrænset område hvilket man bedes respektere. Der er ikke adgang til toilet.

 

Men hvis vejret tillader det, forestiller arrangørerne sig at man går en tur i Holmegaard Mose efter receptionen. Og så kan man jo tisse der.

 

Der skulle komme flere mens-vi-venter-arrangementer allerede fra maj.

Lene Bødker – Ce qui suit

Lene Bødker, Waves, 17,5 x 18 x 69,5 cm, 2013-2017

Den 27. april åbner udstillingen Ce qui suit (Det der følger) af værker af glaskunstner Lene Bødker hos Galerie Maria Lund i Paris. Der er reception, hvor Lene Bødker er til stede, på åbningsdagen kl. 18-21, og udstillingen slutter den 27. juni.

Lene Bødker, The Forest, 60 x 49 x 21 cm, 2009-2012

Biennalen for Kunsthåndværk og Design

Så er det år for Biennalen for Kunsthåndværk & Design. Danske Kunsthåndværkere og Designeres præsentation af samtidens kunsthåndværk og design. Biennale-temaet er Liquid Life. Udstillingen kan opleves i Museumsbygningen, Kastelsvej 18, København Ø fra den 5. til den 27. maj.

Biennalen åbnes den 4. maj kl. 19 med festivitas som også omfatter uddeling af Biennaleprisen som foruden æren indebærer 100.000 kroner skænket af Grosserer L. F. Foghts Fond. Der vil være taler af designer, næstformand for DKoD, Hans Christian Asmussen, designer og keramiker Ole Jensen, beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev, og direktør for Dansk Design Center Christian Bason. Priskomitéen består af udstillings- og samlingschef for Designmuseum Danmark, Christian Holmsted Olesen, kunstnerisk leder for Museumsbygningen, Banja Rathnov, og keramiker Steen Ipsen.

Se mere på Biennalens hjemmeside hvor der også er en liste over udstillerne som repræsenterer i alt 27 projekter valgt blandt 146 forslag indsendt af professionelle kunsthåndværkere og designere. Udvælgelsen er foretaget af en jury bestående af udstillings- og samlingschef for Designmuseum Danmark, Christian Holmsted Olesen, keramiker og gallerist Ann Linnemann, kunstner Benny Henningsen, den norske kurator og udstillingsdesigner Marianne Zamecznik og den svenske professor på Konstfack og udstillingsansvarlig på Eskilstuna Konstmuseum, Agneta Linton.

Så vidt vi kan se er den eneste til at repræsentere glasset glasdesigner ph.d. Maria Sparre-Petersen som har været omtalt flere gange i Glastip i forbindelse med sit nylige ph.d.-speciale om genbrug af glas i kunsthåndværk og design.

Åbningen af Biennalen markerer i øvrigt også begyndelsen på en nyskabelse i form af Danish Design Festival. En række danske designorganisationer samarbejder om at udvikle en festival for alle designinteresserede, og målet er at fremme Danmark og København som kunsthåndværk- og designdestination.

Denne den første festival skal ses som en prototype. Den foregår i tidsrummet 4. maj til 9. juni med udstillinger, events, konferencer og prisuddelinger. Læs mere på festivalens hjemmeside. Festivalprogrammet offentliggøres den 25. april.

Glasperletræf

Foreningen Danske Glasperler afholder den 3. og 4. juni årets glasperletræf – igen i år i Lunden, Vestergade 74 i Silkeborg. Lørdagen er kun for medlemmer, søndagen er åben for alle glasperleinteresserede.

Lørdag er der demonstrationer af Connie Sørensen, Audrey Otterbein, Thomas Otterbein, Jens Christian Kondrup og eventuelt flere. Søndag er der i tidsrummet kl. 10-16 demonstrationer af Helle Fredberg, Tove Jensen, Otto Zebitz, Connie Sørensen og Gitte Lyborg. Årets glasperle-konkurrence har temaet ’glitter’.

For det nærmere program, tilmelding og konkurrencebetingelser m.m. henvises til foreningens hjemmeside – som dog i skrivende stund ikke er opdateret om træffet. Eller man kan skrive til formand Connie Sørensen.

 

Glastip 28. april 2017 – Foredrag om glas

Foredrag om Soile Yli-Mäyry i Bredgade Kunsthandel

Bredgade Kunsthandel (Bredgade 69 i København) viser for tiden udstillingen Burning Dream med den finske billed- og glaskunstner Soile Yli-Mäyry og inviterer tirsdag den 2. maj kl. 17-19 til foredrag med galleriets kurator mag.art. Lars Olesen.

Om kunstneren skriver galleriet: ”Den finske kunstner Soile Yli-Mäyry er et interessant og underfundigt menneske der med sine værker inviterer beskueren til direkte dialog. Hendes farvestrålende og livlige malerier fuld af figurer som byder op til dans med ens egen forståelse af at eksistere og rykker ved beskuerens bevidsthed om sin omverden. Der flyder en lind strøm af kommunikation med symboler og stærke klare farver ud fra billederne. Soiles opvækst i det centrale Finland har haft afgørende betydning for hendes værker, med spor efter barndommens udfordringer og ungdommens drømme. Det ses i hendes malerier der er fuld af øjne som nysgerrigt kigger ud i verden, og hænder som griber ud efter os, mens de modtager og sender massevis af breve og tegn.

Seneste frist for tilmelding er dagen før – send en mail til annegrethe@bredgade-kunsthandel.dk med navn og hvor mange der kommer.

Åbne Døre i Gentofte

Som en af de ældste kunstrunder i landet holder 29 Gentofte-kunstnere for 22. gang Åbne Døre og byder inden for i deres værksteder og atelierer hvor de viser maleri, tegning, illustration, mixed media, keramik, glas, skulptur, installation og foto. Glasset står Anders Raad for, og han viser ifølge kunstrunden ”sine sidste nye fabelagtige brugsting i glas”.

Glasdesigner Anders Raad holder til på Traverbanevej 12 i Charlottenlund. De åbne døre foregår torsdag-fredag den 4.-5. maj kl. 15-18 og lørdag-søndag den 6.-7. maj kl. 12-18.

Nogle nyheder fra Anders Raad. Foto fra hans hjemmeside.

Foredrag: Holmegaard – 200 år dansk industri- og designhistorie

Foredrag ved leder af Næstved Museum, Mette Bielefeldt Bruun, og museumsinspektør Susanne Outzen, Museum Sydøstdanmark, søndag den 7. maj kl. 14 i Designmuseum Næstved*, Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved. Entré 70 kroner. Læs mere og køb billet.

Holmegaard Glasværk blev etableret i 1825 af Lensgreve Henriette Danneskiold-Samsøe i Holmegaard Mose i Fensmark. Fra begyndelsen var arbejdet på værket i høj grad baseret på udenlandsk arbejdskraft, men efterhånden opstod omkring glasværket en by hvor generation efter generation af glasarbejdere levede.

På Holmegaard lavede man emballageglas, flasker og andet brugsglas, men også kunstglas og unikadesign. Til det sidste engagerede man visionære designere, og glas fra Holmegaard blev ikke alene toneangivende i Danmark, men også internationalt kendt i løbet af det 20. århundrede. I 2008 lukkede Holmegaards produktion. Bomærket blev solgt til Rosendahl Design Group, og glasværkets store glassamling på 35.000 glas (Prøvesamlingen) er nu museumsgenstande.

Nu skal der igen ske noget på det gamle glasværk. Med store donationer fra Realdania og andre fonde vil Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark (Næstved Museu) nu puste liv i stedet i form af museum, videncenter for design og kunsthåndværk og erhvervs- og uddannelsesprojekter. Fra 2019 om alt går vel – og ikke året før som vi kom til at skrive i sidste Glastip.

* Det er ret nyt at Næstved Museum bruger betegnelsen ”Designmuseum Næstved” om museets udstillingssted Boderne. Det gør man for at fremhæve museets fokus på design og kunsthåndværk.

Ida Wieth i DesignETC

Det forholdsvis ny internet-medie DesignETC har netop nu en fin omtale af årets modtager af Hempels Glaspris – Ida Wieth Knudsen – på basis af Hempel Glasmuseums pressemeddelelse om den nyhed vi bragte i Glastip den 8. april.

Glaskunstner Ida Wieth i sit værksted. Pressefoto.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft