Glastip Maj 2016

Glastip 10. maj 2016 – Pinseglas

Jazz og glas i Sæby

Som led i Sæby Jazzfestival holder Leni Bille i Sæby Glaspusteri (Algade 46E) pinselørdag den 14. maj kl. 15 et jazz-arrangement med Dabašinskaitė/Olmos Jazz Combo hvor sangerinden Kristina Dabašinskaitė og guitaristen Salvador Olmos, begge fra Lithauen, danner kvartet med de nordjyske jazzkapaciteter Rasmus Sørensen på klaver, Albert Østergaard på kontrabas og Bertil Bille på trommer. Kvintetten spiller egne kompositioner og nyfortolkninger af klassiske jazznumre.

Entré 50 kroner – glaspuster Leni Bille giver et glas vin.

Line Gottfred Petersen og Pia Nissen på Trapholt pinsemarked

I pinsedagene den 15. og 16. maj kl. 10-17 holder Trapholt Kunstmuseum, Æblehaven 23 i Kolding, pinsemarked i et telt i museumsparken. Der deltager 40 kunsthåndværkere og designere heriblandt glasfolkene Line Gottfred Petersen og Pia Nissen. Der er gratis afgang og det gælder også selve museet.

Line Gottfred Petersen har gennem de seneste måneder arbejdet med mindre unika arbejder i gule og grønne nuancer, men hun har også bølgevaser med i mange farver. Med mere. Foruden selvfølgelig sin dots&laces-smykkeserie.

Blandt Pia Nissens varer kan man blandt andet finde disse skåle/vaser.

Anders Raad med i Åbne Døre i Gentofte

Glaskunstner Anders Raad på Traverbanevej 12 i Charlottenlund er en blandt de godt 30 kunstnere og kunsthåndværkere der holder åbne døre torsdag-søndag den 19.-22. maj. Torsdag-fredage kl. 14-18, lørdag-søndag kl. 12-18.

Frue Plads

Når Danske Kunsthåndværkere & Designere (K&D) i år for 33. gang arrangerer kunsthåndværkermarked på Frue Plads i København bliver det med deltagelse af 17 glaskunstnere. Det er den største deltagelse indenfor de seneste fem år (12/6, 13/10, 14/15 og 15/14).

I standene finder vi glaskunstnerne Maj-Britt Zelmer Olsen, Det Brune Værksted i Nexø, Rikke Stenholt fra Sct. Pauls Kirkeplads i Aarhus, Anders Raad fra Traverbanevej i Charlottenlund, Karen Nyholm fra Nedergade i Ebeltoft, Sia Mai fra Glas- og Keramikværkstedet i København, Marion Fortat fra Designer Zoo i København, Christina Hellevik fra Pust-glas i Ebeltoft, Iben Kirstine Kielberg fra Gothersgade i København, Pia Nissen fra Dråby ved Ebeltoft, Line Gottfred Petersen fra Alling ved Ry, Lene Ljungar og Jesper Sødring, Glasmagerne på Tåsinge, Mette Bülow Duus fra Studsgade i Aarhus, Bente Sonne, Glasblæseriet i Svendborg, Maj Winther Christensen fra Stevnsgade i København, Pernille Knudsen fra Studio Strange i Værløse og Bettina Schori fra Designer Zoo i København. Anført i standnummer-rækkefølge.

Frue Plads-markedet er arrangeret af K&D’s markedsudvalg bestående af formand, tekstildesigner Mai Plank, keramikerne Asger Kristensen og Gurli Elbækgaard, væver Pia Jensen, tekstildesigner Katja Bie og glaspuster Rikke Stenholt.

 

Glastip 13. maj 2016 – Kunsthåndværker-sølv til Ida Wieth

Ida Wieth får sølvmedalje

Den 31. maj får glaskunstner Ida Wieth ved et lukket arrangement på Københavns Rådhus af Hendes Majestæt Dronningen overrakt Kunsthåndværkerprisens sølvmedalje (Hetsch-medaljen). Efterfølgende udstilles Ida Wieths vinderværk sammen med værker fra årets øvrige medaljevindere og modtagere af legater fra Kunsthåndværkerprisen af 1879 i Officinet i Bredgade i København.

Københavns Erhvervsakademi – som varetager Kunsthåndværkerprisen – skriver om Ida Wieths vinderværk fra serien Both Sides Now*:

”Værket er en undersøgelse i at anskue tingene fra flere sider – hvordan der altid er to sider af samme sag, og hvorledes disse hver i sær og som en enhed kan tage sig ud afhængig af perspektiv, forestilling og sansning.

Ud fra et konstrueret objekt i glas, der i sin opbygning understreger lag og sammensætninger, forestilles og udarbejdes en anden side til denne. En form for spejling eller gengivelse igennem en anden form for materiale og udtryk – her grov sort keramik. Som en usynlig side der er gjort tydelig og håndgribelig. Sammenfiltret med glasset deles en lighed der samtidig fremstår med en anderledes taktil intensitet og formsprog.

Objekterne består af varmt trukne glasstænger tilsat metaloxyder. Efterfølgende er de tvundet sammen med tynd kobbertråd, og smeltet sammen til en ny form. Keramikken forbindes med glasset med kobbertråd som er af samme oprindelse. Tråden fremstår i både sin brændte og ubrændte klare form – og understreger herved foranderligheden af bearbejdede og sammensatte materialer og perspektiver.

Mål: H: 18cm. B: 38cm. D: 24cm. Materialer: Blæst, fused/slumped glas, metaloxyder, keramik, kobbertråd.”

* Værker fra serien Both Sides Now har været at se sidste år på udstillingen Glas 15 på Glasmuseet Ebeltoft og på Kunsthåndværk- og Designbiennalen på Carlsberg, i år indgår de i Hempel Glasmuseums udstilling, og på Designmuseet i København indgår der et værk fra serien i den nyåbnede, permanente udstilling Dansk Design Nu.

Buuti Pedersen i Slangerup Bio

I maj-juni kan man se den grønlandske billed- og glaskunstner Buuti Pedersen i Slangerup Bio (Brobæksgade 4) hvor hun udstiller billedkunst og glasarbejder. Buuti Pedersen er født (1955) og opvokset i Grønland bortset fra nogle år i dansk kostskole. Hun er uddannet fritidspædagog i Grønland, i 1982-86 gik hun på Skolen for Brugskunst i København, linjen for tegning og grafik, og i perioden 1993-2009 har hun i mange omgange uddannet sig i studioglas ved Strömbergshyttan i Sverige. Buuti Pedersen bor og arbejder både i Danmark og Grønland.

Foto: Gallerik KALAK, Det Grønlandske Hus.

Glasmuseet Ebeltoft maj-juni

Den nyåbnede internationale gruppeudstilling Ornament kan ses indtil den 25. september. Det gælder også Britta Madsens & Søren Gøttrups udstilling Fake som er blevet forlænget.

Søndag den 29. maj kl. 14 er der gratis (når entréen er betalt) foredrag i Glasuniverset med kunsthistoriker og designspecialist Mette Strømgaard Dalby som fører tilhørere og -skuere gennem de seneste 150 års designhistorie med fokus på ornamentets omtumlede historie – Arts & Crafts-bevægelsen i 1880erne, 1920rnes Bauhaus-skole, dansk designs gyldne tid i 1940rne og 1950erne og senere designbevægelser som 1990ernes Droog Design.

Næste Særlig Søndag er den 5. juni med rundvisning kl. 14. Ingen tilmelding og gratis (når entréen er betalt).

 

Glastip 18. maj 2016 – EGC-kunstnere valgt

Christella Bamford i Langes Magasin i Frederikssund

Frederikssund Kunstforening viser fra den 21. maj til den 5. juni udstillingen Fingres Lyrik med kunstnerparret Christella Bamford og Helge Nordstrøm fra Hvalsø. Han viser fantasifulde, fabulerende og kontrastfulde tegninger og malerier, hun viser rakubrændte fade, ornamenterede skåle og skulpturer i glas, fiberbeton og bronze.

Christelle Bamford (1961) er uddannet fra Designskolen i Kolding fra linjen for keramik og glas i 1991, og siden har hun arbejdet som kunstner og farvedesigner. Hun arbejder med glasset i perioder – både glasset alene og i kombination med andre materialer.

Udstillingen ferniseres på åbningsdagen kl. 11-14. Langes Magasin ligger på Østergade 3 i Frederikssund, og der er åbent mandag-fredag kl.13-17, lørdag kl. 11-14 og søndag kl.13-16.

Danske glaskunstnere ved European Glass Context – EGC – 2016

European Glass Context på Bornholm – 10. september til 13. november – afholdes med blandt andet udstillinger på Bornholms Kunstmuseum i Rø og på Grønbechs Gård i Hasle.

På Kunstmuseet foregår den del hvor der er valgt en eller oftest to repræsentanter for hvert af de 31 europæiske deltagerlande. Hver deltager bliver repræsenteret ved et eller to værker. Udvælgelsen er foregået først i regionale landegrupper og til sidst centralt. De udvalgte danskere er Mette Colberg og Pernille Braun som begge er med i værkstedsfællesskabet Luftkraft Studioglas på Islands Brygge i København.

På Grønbechs Gård foregår den del hvor deltagerne er udvalgt gennem en open call-procedure hvor kunstnere, kunstnergruppen og arrangører har kunnet byde ind med projektidéer til en central jury. Her er der valgt 45 glaskunstnere fra 22 lande heriblandt de tre danske kunstnere Karin Mørch, Ida Wieth og Rafael Alejandro Zarazúa Rosales. Om Rafael – som stammer fra Guatemala – er der ikke umiddelbart så meget at finde, men dog disse fem små videoer med arbejdet med en whale boy-figur.

 

Glastip 26. maj 2016 – 30 ølflasker

Kunstglas fra Öland i Skagen

Glaskunstner Betina Huber fra svenske Öland udstiller på Strandgalleriet på Jekelsvej 4 ved Ruths Hotel fem kilometer uden for Gammel Skagen. Det foregår i samarbejde med Gallerie Rasmus, og fra midten af juni udstiller hun også på Grenen Kunstmuseum – stadig gennem Galleri Rasmus.

Sommermarked på Gammelgaard i Herlev

Weekenden den 28.-29. maj kl. 10-16 holder udstillingsstedet Gammelgaard og kunsthåndværkerforeningen Plantefarverne det årlige sommermarked med flere end 60 boder med kunsthåndværk i alle afskygninger – som de selv skriver. Det fremgår ikke hvilke kunsthåndværkere der udstiller, men blandt foreningens medlemmer finder vi glaskunstnerne Inger Ferbing og Berit Millner Hansen.

Gammelgaard ligger på Gammel Klausdalsbrovej 436 i Herlev. Gratis entré.

Lise Rosenkilde på Jyllinge Bibliotek

Glaskunstner Lise Rosenkilde fra Jyllinge nord for Roskilde udstiller den 1.-29. juni på Jyllinge Bibliotek på Bygaden 19 i Jyllinge. Der er åbent mandag-fredag kl. 7-22 og lørdag-søndag kl. 7-16 og selvfølgelig fri entré. I juli vises udstillingen på Gadstrup Bibliotek og på yderligere et antal biblioteker i Roskilde Kommune resten af året. Til januar samles alle årets biblioteksturnerende kunstnere til en fælles udstilling på hovedbiblioteket i Roskilde.

Lise Rosenkilde har haft eget glasværksted i 12 år og har uddannet sig ved kurser hos blandt andre Anla, Cerama og Bifrost. Hun arbejder i flere forskellige teknikker – fusing, slumping, sagging, blæsning og også den venetianske muriniteknik med den trukne streng klippet i små stykker som fuses og blæses.

Lise Rosenkilde får blæst sit glas af Erik Meaker, lærer på Jyderup Højskoles glaslinje. Erik blæser med Lise som assistent og formgiver, og hun har forarbejdet med hjemmefra i form af fusede muriniplader som varmes op, rulles, lukkes af og blæses i form.

Hempel Glasmuseum sommeren over

Det er som tidligere omtalt Maria Koshenkova der er årets modtager af Hempels Glaspris. Hempel Glasmuseum viser hele sæsonen en mindre udstilling af Marias værker. Foruden selve prisen, som er på 50.000 kroner, erhverver Hempel et værk til museets samling. Prisoverrækkelsen finder sted lørdag den 18. juni kl. 15, og søndag den 26. juni kl. 14 kan man igen møde Maria Koshenkova til en artist talk.

Søndag den 28. august kl. 14 har Hempel inviteret keramiker Christina Schou Christensen til en artist talk – hun er en af de keramikere der sammen med glaskunstnere indgår i museets hovedudstilling Glasur – kemi, masse og myte. Kurator Bettina Køppe kommer også i løbet af sommeren og fortæller om udstillingen. Nærmere følger.

Dam og Karlslund på MOG 
 
Micha Karlslund og Steffen Dam har i april haft et ophold på Museum of Glass, MOG, i Tacoma i Washington i USA hvor de i museets værksted (hotshop) fik hjælp til at blæse nogle store cylindre som blev påført forskellige motiver som parret havde designet og hjemmefra lavet tranfers af med silketryk. 
 
Her først en af museet fremstillet video der viser billeder af processen og lader parret fortælle om deres arbejde. Dernæst fra Micha Karlslunds blog en billedserie om opholdet i Tacoma og en billedserie om forarbejdet med illustrationerne.  
 
Gammel øl på nye flasker

I en kælder på det forladte Carlsberg-bryggeri i København har man fundet en af de allerførste øl brygget med den rene gær som Carlsberg opdagede i 1883. Nu 133 år efter har Carlsberg Laboratorium genbrygget den gamle lagerøl efter den gamle opskrift og med en gær dyrket på den gær der var i den gamle øl. Den genbryggede øl – Carlsberg Rebrew – kommer ikke i handelen. Der er kun produceret øl til 30 flasker og nogle tønder som vil blive serveret i forbindelse med Carlsberg Laboratoriums 150års jubilæum i år. Efter sigende skulle den gamle lagerøl tilnærmelsesvis ligne en Jacobsen Dark Lager. Bryggeriet fortæller om Carlsberg Rebrew på denne video.

De 30 flasker som Carlsberg Rebrew tappes på, er en særlig mundblæst flaske fremstillet til lejligheden af Holmegaard. Det er Holmegaards glaspuster Peer Sonny Nielsen der har blæst de unikke flasker. Det foregik, som det fremgår af denne video, på Anders Raads glasværksted på Traverbanevej i Charlottenlund – og med Anders Raad som assistent.

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft