Glastip Maj 2015

Glastip 7. maj 2015 – Glaskuffert

Made in Denmark hos Mikkel Yerst

Den 5. maj var tv-serien Made in Denmark nået til Mikkel Yerts og hans glasværksted i centrum af Silkeborg. Se trailer om afsnittet om glaskunst. Hele afsnittet kan i en periode ses på dr.dk – her møder man også glaskunstner Pernille Bülow, Svaneke, som var dommer i afsnittets hovedkonkurrence. I tilknytning til dette afsnit har dr.dk lavet denne seks minutter lange demonstrationsvideo hvor Mikkel Yerst viser hvordan han laver den orkide-vase som han stillede de andre kunsthåndværkere som øvelsesopgave. Seriens sidste afsnit sendes tirsdag den 12. maj kl. 20.45 på DR1, og her skal deltagerne dyste med værker inden for eget fagområde kombineret med et af de andre kunsthåndværkeres materialer.

Mikkel Yerst har også denne fire minutters video fra 2014 liggende på YouTube hvor man hører ham fortælle om sit arbejde, sit værksted og sin butik – og ser ham i arbejde sammen med assistent Ditte Ravn.

Foto fra sidstnævnte video.

Jakob E. Bang

Museumsinspektør Susanne Outzen markerer på sin blog om Holmegards Glasværks Prøvesamling den aktuelle udstilling på Næstved Museum med den første af en serie Holmegaard-designere – Jakob E. Bang – med dette foto:

Lågkrukke fra 1937 af Jakob E. Bang

Line Gottfred Petersen hos Tuse Næs Kunsthåndværk

Lørdag den 9. maj kl. 14-16 er der fernisering hos Tuse Næs Kunsthåndværk på Uglerupvej 31 i Uglerup på Tuse Næs nord for Holbæk på en udstilling med glaskunstneren Line Gottfred Petersen og billedkunstneren Anitta Due. Line Gottfred Petersen udstiller sine slebne og sandblæste unika arbejder i glas og en del af sin sandblæste smykkeserie dots&laces. Begge kunstnere vil være til stede ved ferniseringen. Udstillingen kan ses til den 26. juni.

Galleriet skriver: ”Line Gottfred Petersen arbejder med et stilfærdigt, næsten klassisk formsprog i sine blæste glasformer. Kendetegnet for hendes unika arbejder er de fine strukturer hun tilføjer overfladen ved brug af forskellige slibe- og sandblæsnings teknikker. Anitta Due er inspireret af naturen og dens bevægelse, det er det dynamiske udtryk derude som inspirerer hende. Hendes inspiration kommer fra det organiske: fra det mystiske, dragende salte hav som både gør folk bange og trygge på hver sin tid, til den duftende skov med høje træer som holder sammen på himmel og jord.”

Det sker på Glasmuseet Ebeltoft

Kristi himmelfartsdag og weekenden efter (14.-17. maj) kan børn prøve museets nye opdagelseskuffert med opgaver der skal løses rundt om på museet. Det er gratis at låne kufferten når entréen er betalt. Der er også mulighed for at lave et lille glasmaleri i museets bibliotek. Medens malingen tørrer, er der tid til en tur rundt på museet. Det koster 30 kroner plus entré. Ingen tilmelding. Museet er åbent alle dage kl. 10-17.

 

Mærk din Gade – workshop med glaskunstner Maria Sparre Petersen fredag-lørdag den 22.-23. maj. På workshoppen er man med til at designe, dekorere og kreere udsmykninger i glas som indgår i et fælles værk som afsløres søndag den 24. maj kl. 14. Deltagelse er gratis når entréen er betalt, men man skal tilmelde sig på telefon 86 34 17 99. Workshoppen varer cirka en time, den foregår i glasmuseets værksted i haven, og man kan hver af dagene vælge mellem tiderne kl. 11, 12, 15 eller 16. Læs mere på museets hjemmeside.

 

Glasset på bordet – en fortælling i ord og billeder af designer og glasformgiver Tora Urup – søndag den 31. maj kl. 14. Gratis efter betalt entré, tilmelding ikke nødvendig. Tora Urup er designer med speciale i keramik og glas, og hun arbejder både med formgivning til industriel produktion og med mindre serier og unika. De seneste ti år har Tora Urup især interesseret sig for at undersøge den effekt der opstår med lag af farvet og klart glas af varierende tykkelse i en cirkulær skålform. Der er tre eksempler herpå med i den aktuelle DG15-udstilling. Læs mere på museets hjemmeside.

Pinsemarked på Trapholt

Pinsedag og anden pinsedag den 24.-25. maj kl. 10-17 afholder kunstmuseet Trapholt i Kolding marked med 42 af Danmarks bedste kunsthåndværkere placeret i museets park i stande med keramik, tekstil, glas, smykker m.m. ”Aldrig har niveauet på pinsemarkedet været så højt,” skriver museet. Der er tyve keramikere og en enkelt glaskunstner – Line Gotfred Petersen med blæst glas og smykker. Gratis entré.

Maria Bang Espersen på vej til Calarts

Til august flytter glaskunstner Maria Bang Espersen og kæresten/kollegaen Max Syron til Californien hvor Maria skal deltage i en toårig masteruddannelse på California Institute of the Arts (Calarts).

Glasposten maj 2015

Årets andet nummer af Glasposten, medlemsblad for foreningen Glasmuseets Venner, indeholder blandt andet en præsentation af de ni værker foreningen har indkøbt og udloddet på årets generalforsamling.

Dernæst er der omtaler af sommerhalvårets to store glasudstillinger: Dels Tendenser i samtidig dansk glas hvor Ebeltoftmuseets Pia Strandbygaard Bittner tager udgangspunkt i de artist talks der foregik i åbningsweekenden for udstillingen DG15, og dels COLOURS 2015 hvor kuratorerne Susanne Jøker Johnsen og Bodil Busk Laursen beskriver deres og Hempel Glasmuseums idéer bag udstillingen af samme navn.

Dernæst er der en præsentation af Årets Studioglas – i år udført af glaskunstner Marte Kartfjord som har givet en drejet træskål et delikat låg af glas. Sidste frist for erhvervelsen er den 15. maj. Se også Glastip 4. april. Og endelig er der en begejstret reportage af to af deltagerne i den nyligt afholdte glasstudietur i Nordindien arrangeret af Jan Kock og Torben Sode.

 

Glastip 17. maj 2015 – Bronze til Karin Forslund

Karin Forslund – bronzevinder,
Kunsthåndværkerprisen af 1879

Der har i år været et stærkt ansøgerfelt, og derfor er der uddelt hele fire sølvmedaljer, som er prisens højeste anerkendelse, og fire bronzemedaljer. Årets overrækkelsesceremoni fandt sted den 12. maj på Københavns Rådhus med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. En af bronzemedaljerne gik til glaskunstner Karin Forslund.

 

 

Det bronzevindende værk Balancing Process II af Karin Forslund.

 

Ved indsendelsen af værket til bedømmelse medgav Karin Forslund denne beskrivelse af sit værk:

 

”Tradition, kultur og norm. Kunst, design og håndværk. Ord der gennem mange subjektive elementer skaber en helhed. Per definition konstrueret og dermed i konstant flux, hvilket gør at de kan genforhandles!

Balancing Process II stræber at undersøge omkring det at skabe, materialitet og dialogen mellem kunsthåndværkeren og materialet. Gennem at bruge dogmelignende processer hvor kunsthåndværkeren definerer forholdsreglerne for objektets tilblivelse og materialet får mulighed for at ’svare’, søges det at illustrere dialogen mellem de to!

Dette værk er lavet sådan at den kemiske sammensætning af glasset er manipuleret hvilket får glasset til at hæve og udvide og bryde ud af den oprindelige form!

Værket har også til hensigt at skabe dialog omkring den subjektive værdi af materiale og hvordan ting vurderes og opleves i forhold til kunst, håndværk og design gennem at arbejde med materialet også på kemisk niveau og have fjernet nogle af glassets genkendelige faktorer.”

Karin Forslund tog afgang fra bornholmerskolen i 2013 efter tre år i Orrefors Kosta Boda 2006-09 og et år hos Mikkel Yerst i Silkeborg. Fra 2010-14 arbejdede Karin Forslund hos Pernille Bülow i Svaneke.

 

Kunsthåndværkerprisen af 1879, også kaldet Hetsch-medaljen, administreres af Københavns Erhvervsakademi, KEA. Medaljerne tildeles danske kunsthåndværkere efter ansøgning. Den første medalje – og den eneste af guld – blev tildelt professor og arkitekt Gustav Friedrich Hetsch i 1846 på foranledning af en række københavnske håndværkere. Hetsch-medaljen er efterfølgende kun udstedt i bronze og sølv.

 

I år har udvælgelsesudvalget bestået af guldsmed Castello Hansen, tidligere museumsdirektør Bodil Busk Laursen, billedkunstner Bjørn Nørgaard og smykkekunstner Kristin Urup med stoftrykker Anne Fabricius Møller, glaskunstner og kurator Susanne Jøker Johnsen og keramiker Gitte Jungersen tilknyttet som fagkyndige.

 

Årets sølvmedaljevindere er tekstilkunstner Vibeke Rohland, møbelsnedker Kristian Frandsen, sølvsmed Janne K. Hansen og keramiker Charlotte Thorup. Bronzemedaljevinderne er glaskunstner Karin Forslund, keramiker Christina Schou Christensen, tekstilkunstner Martine Myrup og keramiker Janne Holmberg Andersen.

 

De præmierede værker udstilles den 5. juni til den 12. juli i Officinet, Bredgade 66 i København.

Glaskunstner Karin Forslund (til højre) med de fleste af de andre prismodtagere.

Mikkel Yerst på Kunstkontoret

Det blev ikke glaskunstner Mikkel Yerst der tog den endelige sejr hjem i DR1’s udsendelsesrække Made in Denmark. Det blev keramikeren. Her ses Mikkel i centrum med udsendelsens vært Ane Cortsen. Keramikeren er Nina Lund – nr. to fra venstre.

Made in Denmark-holdet i det glasværksted som Mikkel Yerst for ti år siden overtog på Tværgade 14 i Silkeborg.

Hans galleri i Storkøbenhavn, Kunstkontoret i Virum, har ikke undladt at gøre opmærksom på den prominente kunstner i deres portefølje. Galleri Kunstkontoret har åbent onsdage kl. 15-18 eller efter aftale på 20 32 26 13.

En skål af Mikkel Yerst blandt det der kan købes på Kunstkontoret i Virum.

Hør Mikkel Yerst fortælle om Made in Denmark og sig selv på Radio Silkeborg – cirka ti minutter.

Nyt museum for vinduer

Selskabet bag vinduesfirmaet Velux har for en måned siden åbnet Villum Window Collection, et museum om vinduets udvikling, betydning og fremtid. Formålet med museet er at åbne både fagfolks og forbrugeres øjne for det produkt vi alle ser, men sjældent tænker over.

 

Bag museumsidéen står Lars Kann-Rasmussen, søn af Velux-koncernens stifter Villum Kann-Rasmussen, grundlaget er en stor samling vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag, og leder af det ny museum er arkitekt Dorthe Bech-Nielsen som de sidste fire år har arbejdet med at opbygge museet.

 

 

Museumsteknolig der egner sig til en vinduessamling… Foto: Willum Window Collection.

 

Museet begynder både sprogligt og faktuelt med begyndelsen: Vinduets forløber var lyren, den lille åbning i taget af bondestenalderens huse som betød at bålstedet kunne rykkes inden døre.

 

Tag hed på den tid vind, så lyrehullet blev også kaldt vindøje eller vindauga som siden blev til ordet vindue. Ligesom røgen kunne komme ud, kunne lyset komme ind, men det kunne vind og vejr og ubudne gæster også. Derfor blev der sat en lem i til at lukke for lyren. Lemmen lukkede imidlertid også lyset ude, og her begyndte jagten på det gennemskinnelige materiale. I jernalder og vikingetid rykkede vinduet ned i facaden, men det varede mange hundrede år før man fik vinduer der mindede om dem vi kender i dag.

 

Resten overlader vi til et besøg på museet og/eller dets hjemmeside. Se også en god lang artikel på tidsskriftet Ingeniørens hjemmeside ing.dk.

Kirkebyggeriet sikrede at glasteknologien overlevede Romerrigets sammenbrud, og derfor begynder udstillingens tidstunnel med et eksempel fra det smukke parisiske kapel Sainte-Chapelle. Foto: Villum Window Collection.

Villum Window Collection finder man på Maskinvej 4 i Søborg uden for København. Der er åbent tirsdag og torsdag kl. 10-16 eller efter aftale.

 

Glastip 26. maj 2015 – Glas og godt øl

Pernille Braun hos Simone DeSousa i Detroit

Frem til den 20. juni har glaskunstner Pernille Braun fra Luftkraft Glastudie en soloudstilling What comes downGallery Simone DeSousa i Detroit, USA. Den danske, i Detroit bosatte, keramiker Marie T. Hermann udstiller i galleriets andet lokale.

Foto fra galleriets hjemmeside og Luftkraft-hjemmesiden.

Sally Xenia Christensen på kulturministerens kontor

Kulturministeriet har på sin hjemmeside en grundigt illustreret omtale af den aktuelle udstilling på kulturministerens kontor af værker af glasdesigner Sally Xenia Christensen. Vi citerer:

”I sit arbejde med glas ønsker glasdesigner Sally Xenia Christensen at udfordre materialet og den traditionelle opfattelse af glas ved at finde nye måder at kommunikere glassets fysiske og æstetiske egenskaber. Det kommer i udtryk i eksperimenterede glasformationer der i øjeblikket leger med lysindfaldet på kulturminister Marianne Jelveds kontor. De udstillede værker på ministerkontoret har et meget personligt og eksperimenterende aftryk, hvor processen kommer til udtryk i de færdige værker.

En del af værkerne er fra produktserien Hybrid der har fået sit navn på grund af fremstillingsformen hvor digitale teknikker er kombineret med traditionelle kunsthåndværksteknikker. Intentionen med serien er at undersøge de muligheder der ligger i at integrere digitale redskaber i formgivningen af glas, og dermed hvad der opstår når traditionelle teknikker møder ny teknologi.

Nogle værker er af en mere legende karakter med skåle og bobler blæst i forme skabt ved hjælp af digitale teknikker hvor glassets optiske forvrængninger ifølge kunstneren inviterer beskueren til at opfatte objektet som en indgang til et magisk univers. Christensen fortæller at hensigten er at skabe et surrealistisk, drømmeagtigt objekt der leder tankerne hen på refleksionerne af bybilledet i vandoverfladen om aftenen og det imaginære univers under den urolige overflade.

Hun anser at integration af brugen af digitale teknologier i formgivningsprocessen åbner op for en potentiel udvikling inden for feltet, denne udvikling kan ses som en fornyelse inden for kunsthåndværkets genstandsfelt hvorved kunsthåndværket bliver spændt ud mellem polerne tradition og fornyelse. I udførelsen af produkterne har Christensen benyttet CNC-fræsning til fremstillingen af blæseforme og dermed overførelsen af den digitale form til den fysiske form. Hybrid er en række eksperimentelle unikaprodukter der er under konstant videreudvikling med henblik på at søge nye muligheder inden for den samme ramme.

Sally Xenia Christensen er en dansk glasdesigner der blev uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademis designskole i 2012. Siden årsskiftet har Christensen været en del af værkstedsfællesskabet Luftkraft Glasstudie. Hun modtog prisen Håndfuglen for bedste nye produkt i 2014 for de hvide drikkeglas fra serien Hybrid.”

Sally Xenia Christensen udstiller på Marianne Jelveds kontor indtil august. Foto Klaus Holsting.

Roskilde Gasværk

Roskilde Gasværk med blandt andre glaskunstnerne Lene Bødker og Skak Snitker holder åbent hus onsdag den 27. maj kl. 17-21. Stedet er Vindeboder nr. 1 i Roskilde Havn.

Åbne Døre i Gentofte og hos Anders Raad

For tyvende gang holder Gentofte-kunstnerne åbne døre. I år er det den 28.-31. maj, de første to dage kl. 14-18, de sidste to dage kl. 12-18. Se nærmere på arrangementets hjemmeside med liste over de mange kunstnere med åbne døre – herunder glaskunstner Anders Raad på Traverbanevej 12 som lokker med ”nye og spændende produkter, godt øl og et arbejdende glasværksted”.

Kunsthåndværkerprismodtagere i Officinet

Torsdag den 4. juni kl. 16-18 i Officinet i Bredgade 66 i København ferniseres udstillingen af de medaljerede værker i årets Kunsthåndværkerpris af 1879: Sølvmedaljevinderne tekstilkunstner Vibeke Rohland, møbelsnedker Kristian Frandsen, sølvsmed Janne K. Hansen og keramiker Charlotte Thorup og bronzemedaljevinderne glaskunstner Karin Forslund, keramiker Christina Schou Christensen, tekstilkunstner Martine Myrup og keramiker Janne Holmberg Andersen. Udstillingen er herefter åben tirsdag-søndag kl. 12-16 frem til den 12. juli. Se omtale i forrige Glastip.

Tobias Møhl på Jyderup Højskole

Fredag den 5. juni – fra ved nitiden – i Jyderup Højskoles glasværksted demonstrerer glaskunstner Tobias Møhl nogle af de italienske teknikker han bruger i sine værker. Arrangementet er selvfølgelig for højskolens glashold, men skolens linjefagslærer i glaspustning, Erik Meaker, inviterer også gamle elever og andre glasinteresserede til at komme og kigge med når ”en af verdens bedste glaspustere besøger os her på Jyderup Højskole”. Højskolen ligger på Sølystvej 2 i Jyderup, men glasværkstedet finder man på Lyngvej 21 i et industrikvarter i Jyderup.

Nr. 4 holder marked lørdag den 6. juni

Lørdag den 6. juni kl. 10-16 holder kunsthåndværk-, design- og interiørbutikken Nr. 4 marked i gården til Gl. Munkegade 4 i Aarhus. Blandt årets to dusin designere finder vi glasfolkene Anne Flohr og Line Gottfred Petersen.

Karen Nyholm på Djursland Galleri

Djursland Galleri på Slotsgade 3 i Ryomgård præsenterer lørdag den 6. juni kl. 12-15 den århusianske glaskunstner Karen Nyholm med udstillingen Nothing gold can stay. Åbningstiden er tirsdag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 10-13.

Overrækkelse af Hempels Glaspris til Jeannet Iskandar

Årets modtager af Hempels Glaspris er som tidligere omtalt glaskunstner Jeannet Iskandar. Prisoverrækkelsen foregår på Hempel Glasmuseum søndag den 7. juni kl. 13.30. Prisen overrækkes af formand for Hempels Kulturfond, Bodil Busk Laursen. Adressen er Annebjerg Stræde 2 syd for Nykøbing Sjælland.

Man kan også møde prismodtageren søndagene den 28. juni og den 23. august kl. 15-17 og høre hende fortælleom sine værker.

Realdania støtter glasmuseum i Præstø

Museet for planglas-kunst i Præstø baseret på donation af værker fra glarmester Per Hebsgaard har fået tilsagn om ti mio. kroner fra Realdania, og bestyrelsen arbejder på at skaffe de yderligere midler. Planen er at indrette museet KunsthalGLAS i nogle forladte støberihaller i Præstø. Se prospekt for museumsplanerne udarbejdet i anledning af kongeligt besøg hos Per Hebsgaard i 2013. Se hjemmeside for venneforeningen for Støberihallerne. Kilde: Glarmestrenes og glasindustriens tidsskrift Glas nr.2-2015.

Fotoserier

Maria Bang Espersen skrev lørdag den 23. maj på FB at hun og Max D. Syron “have done a lot of teaching this semester. Here are photos from IKA, Mechelen, BE and Sunderland, UK, but we also went to the Rietveld Akademie, NL, and Engelsholm, DK. On Monday I leave for the Royal College, London, UK and in July Max and I will teach at North Lands, UK. Then it all ends and I become the student again for 2 years. I am very excited!”

Ned Cantrell har lagt fotos på FB i serien Glass 2015.

Micha Karlslund har en lille fotoserie med ornamenterede æsker fra Glasmuseet Ebeltoft.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft