Glastip 7. maj 2014 – Glasflaskevask
Om lidt er kunsten klar
Billed- og glaskunstner Marianne Lykkeberg (link 1, 2 og 3) ferniserer fredag den 9. maj kl. 14-18 sin udstilling ’om lidt er kunsten klar’ med vinduesmosaikker og glastableauer i Svankjær Skulpturhave hos billedkunstner og skulptør Kirsten Barlit (som også gør ting i glas) på Hvidbjerggårdsvej 5 i Svankjær ved Bedsted i Thy. Marianne Lykkeberg er københavner med atelier i Hellerup. Udstillingens varighed fremgår ikke – ej heller åbningstider.
Glaskjoler
Brink Nordic lancerer en kollektion af kjoler i glas. Der er glatte kjoler og kjoler med perler, blomster og strut. Syv til elleve centimeter lange, blæst, forsølvet indvendigt og hånddekoreret udvendigt på værksteder i Europa. I gaveæsker tænkt som gaver til værtinder, konfirmander, brudepar og andre. Priser fra 69 kroner. Åbent 16.-18. maj (bededag), 29. maj - 1. juni (Kristi himmelfart) og 7.-9. juni (pinse) kl. 10-17 på Tisvilde Bygade 18 i Tisvildeleje.

Kjole med perler
Bidstrup, Braun og Rivett på Glasbiennale i Roskilde
Roskilde Kunstforening veksler på biennalevis mellem keramik og glas, og i år er sommeren viet glaskunsten i Kunsthuset Palæfløjen på Stændertorvet 3C i skyggen af Roskilde Domkirke. Tre af Luftkraft-medlemmerne, Stine Bidstrup, Pernille Braun og Christina Rivett, er inviteret. Og så vidt vi ved, er hovedtemaet ’vand’. I hvert fald kommer de alle tre med værker skabt til udstillingen, udstillingen fylder begge husets etager, der er fernisering lørdag den 28. juni kl. 12-16, der holdes artist talk om aftenen onsdag den 2. juli, udstillingen varer til den 3. august, og der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16. Nærmere følger.
Hempel Glaspris til Marie Retpen
Som tidligere meddelt går Hempels glaspris i år til Marie Retpen. Overrækkelsen foregår på museet, Annebjerg Stræde 2, Nykøbing Sjælland, søndag den 15. juni, og (rettet jf nedenfor) onsdag aften den 2. juli lørdag den 5. juli og søndag den 10. august begge dage kl. 15 holder Marie Retpen artist talk. Nærmere følger. Den til prisen hørende udstilling er åbnet og kan se hele sæsonen.
Museum på vej
Museumsinspektør Susanne Outzen og omkring en snes frivillige er nu cirka halvvejs i registreringen af glas fra Prøvesamlingen m.m. fra Holmegaard Glasværk og tilknyttede glasværker. Der skønnes at være cirka 35.000 stykker glas plus det løse, og Susanne Outzen har i sit seneste indlæg på sin ugentlige blog noteret at man i registreringsarbejdet runder emne nr. 18.000 i indeværende uge.
Det er jo et kæmpemæssigt arbejde som omfatter udpakning, bestemmelse, beskrivelse, registrering, fotografering og indskrivning i en offentlig tilgængelig database. Bestemmelsen kan være vanskelig, og der granskes grundigt i glasværkernes gamle kataloger, ellers bliver der hentet hjælp fra et netværk af Holmegaard-kyndige.
En særlig opgave udgør en samling af flasker og emballageglas som Næstved Museum i 2012 fik fra firmaet Ardagh. Samlingen stammer fra Holmegaard Glasværk og Kastrup, Hellerup og Fyens Glasværker og rummer mange forskellige slags glas – fx medicinglas, saftflasker, ølflasker, parfumeflasker, cremekrukker, konservesglas, apotekerglas og teknisk glas.
Glassene i Prøvesamlingen er stort set rene, men samlingens 5-7000 stykker flasker og emballageglas trænger både til vand og sæbe og pålimning af løse etiketter. Det er faktisk en konservatoropgave, men museet har fået lov til selv at udføre den under vejledning af det lokale bevaringscenter, og derfor søger Susanne Outzen nu flere frivillige hjælpere der vil påtage sig dette konservatorarbejde. Der kræves ingen særlige forudsætninger, men en nogenlunde frisk stivkrampevaccination kan være en fordel. Interesserede kan henvende sig til museumsinspektør Susanne Outzen på mail suo@museerne.dk eller telefon 61 71 77 04.
Siden det gamle Holmegaard Glasværk i Fensmark ophørte sin virksomhed, har to private investorer forsøgt sig med et oplevelsessted, men begge gange er det endt i konkurs. Susanne Outzen har de seneste måneder tys-tys-blogget om at hun og museet arbejdede med planer om et glasværksmuseum i Holmegaard, men nu er Museum Sydøstdanmark (som Næstved Museum hører under) og Næstved Kommune gået åbent ud med planerne for Det Nye Holmegaard i form af et kombineret glasmuseum og oplevelsescenter. Et prospekt herom (det er det Susanne arbejder med) skulle være klar inden for nogle uger og gå ud til store danske fonde som gerne skulle bidrage med omkring 100 mio. kroner til projektet – som man forestiller sig står klar allerede om halvandet år. Læs mere hos Sjællandske.
Billeder fra Lamberts
Bygningsfredningsforeningen og organisationen Bygningskultur Danmark har fornylig haft en tur til Glashütte Lamberts i Waldsassen i Bayern med 25 arkitekter, håndværkere og andre for at se på produktion af traditionelt vinduesglas. Udskiftning af gammelt vinduesglas i historiske bygninger med livløst, plant glas er med til at forarme vores kulturarv, og de to organisationer arrangerede turen for at vise at der findes alternativer i form af mundblæst glas med liv, dybde og spil. Se denne billedreportage fra turen – klik på fotos og se forklaring.

Glastip 9. maj 2014 – Glasdørene er åbne
Åbne døre i Gentofte
De er allerede godt i gang de cirka 30 Gentofte-kunstnere med deres årlige Åbne Døre. Dørene er åbne denne fredag kl. 14-18 og i weekenden kl. 12-18. To af dem er glaskunstnere – Jonathan Pedersen, Tranegårdsvej 29B i Hellerup (ovnformet glas) og Anders Raad, Traverbanen 12, Charlottenlund (primært blæst glas).
Rikke Darling hos Rikke Bruzelius
Lørdag den 10. maj kl. 12-14 ferniserer glaspuster Rikke Bruzelius en udstilling med navnesøsteren billedkunstner Rikke Darling i glaspusteriet og galleriet på Jenagade 27 på Amager.
”I mine malerier forsøger jeg at skabe et samfundsbillede. Til tider med et kritisk perspektiv, til tider filosofisk eller blot beskrivende,” siger Rikke Darling som især tager nutidens kvinder under behandling. ”Mød kunstneren og hør om tankerne bag hendes helt specielle og dragende malerier. Jeg har ladet mig inspirere og har blæst en serie unikaglas,” siger Rikke Bruzelius som den første time af arrangementet arbejder foran glasovnen.
Sidste udstillingsdag er den 28. juni, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14.
Med Danske Glasperler til træf i Tyskland
Danske Glasperler arrangerer som sædvanlig tur til det europæiske glasperletræf i Wertheim ved Würzburg i Tyskland den 19.-21. september med demonstrationer og salg af materialer og udstyr m.v. Turen koster 2500 kroner for medlemmer og 2700 kroner for ikke medlemmer. Henvendelse til Connie Sørensen på 75 75 64 27 eller connie@glasperler.dk eller Lisbeth Larsen på 40 54 70 20 eller lisbeth-l@mail.dk.
Glastip 14. maj 2014 – Endnu en pris til Maria Bang
Kunsthåndværkerprisen af 1879 – rejselegat til Maria Bang Espersen
2014-modtagerne af Kunsthåndværkerprisen af 1879 fik overrakt deres sølv- og bronzemedaljer og rejselegater ved en ceremoni den 13. maj på Københavns Rådhus med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. Keramiker Louise Secher Gaarmann fik sølvmedalje for sine keramikskulpturer fra serien Ropes & Knots – lignende værker kan indtil den 18. maj ses på Forårsudstillingen på Charlottenborg i København – og guldsmed Lau Joakim Ebbesen fik bronzemedalje for en smykkeserie med blandt andet kranie- og sørøvermotiver. Der var rejselegater til pottemager Sigrid Hovmand for skåle med indlagte mønstre i serien Sandrytmer, Coburg-aktuelle Maria Bang Espersen for værket Spoon and Fork Study og kunstner Martine Nyrup for tre urneagtige objekter i tekstil.
Uddelingen af Kunsthåndværkerprisen af 1879 – den såkaldte Hetsch-medalje – forgår i regi af Københavns Erhvervsakademi, KEA. Hetsch-medaljen uddeles som bronze- og sølvmedaljer, og desuden gives et antal rejselegater. Udvælgelsen af vinderne er foregået i et udvalg bestående af Castello Hansen, Bodil Busk Laursen, Bjørn Nørgaard og Kristin Urup. Udover de præmierede kunsthåndværkere var der hyldest fra de respektive fag til en række unge der har gjort sig særligt bemærkede inden for eksempelvis brolægger-, smede-, frisør-, guldsmede-, kokke- og snedkerfagene.

Spoon and Fork Study af Maria Bang Espersen
– Op gennem tiden har kunstnere stolet på synssansen og deres tekniske kunnen når et objekt blev studeret og som et stilleben blev overført til lærred eller papir med maling eller blyant, forklarer Maria Bang. – I sidste ende er denne tilgang dog ikke nøjagtig, eftersom studiet er foregået gennem et individs fortolkning af det sete. Vi er vant til denne tilgang, og derfor accepteres den uden spørgsmål.
”I stedet for at overføre et objekt til et stykke papir har jeg her lagt ’papiret’ oven på objektet og derved skabt et aftryk af mit studie. Det har jeg gjort, ikke fordi det giver et mere præcist billede af studiet, men fordi det er et mere objektivt syn på en genstand og derfor også et resultat som er mere ægte. Det er dog et paradoks at en tegning af noget kan se mere rigtigt ud blot på grund af vores tidligere erfaringer med den type studie, mens et direkte aftryk af samme objekt er langt mere abstrakt og ufuldendt for øjet.”
”Jeg er generelt optaget af om der findes endegyldige sandheder, og mine værker stiller ofte spørgsmålstegn ved om noget kan være mere rigtigt end andet.”
Det Maria Bang har gjort, er at hun har blæst en boble i varmt glas op med lufttryk til den eksploderer og deles i fine glastråde. Hun samler så trådene sammen, og med en blæselampe smelter (’torcher’) hun dem sammen til plader. Derefter slumper hun pladerne ned over henholdsvis en serveringsske og en serveringsgaffel, og aftrykkene har hun så præsenteret på podier af porcelænskander der er vendt på hovedet – ”eftersom værket i sig selv handler om at se på ting fra en anden vinkel”.
Stine Bidstrup i Litauen
Stine Bidstrup deltager frem til den 22. juni i den internationale udstilling Vitrum Balticum Optical Outlook på M. K. Čiurlionis National Museum of Art i Kaunas i Litauen.
Latinerfestival med kunsthåndværkermarked
De små gader i det århusianske latinerkvarter lægger i år for anden gang asfalt, fliser, brosten m.m. til en Latinerfestival med fest og meget mere fredag den 23. og lørdag den 24. maj. Om lørdagen kl. 10-17 er der marked med cirka 50 kunsthåndværkere på Klostertorv.
Der skulle være glas repræsenteret på markedet, men det er ikke lykkedes at finde en deltagerliste. Er der nogen der har et tip? Link 1 og 2.
Gylden Sommer
Kunstnersammenslutningen Den Gyldne kaldte sig oprindeligt Den Gyldne Orgeltone i Nordisk Kunst, men det poetiske navn er afløst af en kort mundret version. Man har dog fastholdt det særlige fokus på nordisk kunst. Sammenslutningen, som rummer et bredt udvalg af billedkunstnere, har desuden det fælles ønske at skabe kunstnerstyrede udstillinger uden kommercielle hensyn. Et af medlemmerne er glaskunstner Steffen Tast.
Den Gyldne optrådte i vinter i Rundetårn i København – se Glastip 12. februar. Søndag den 25. maj åbner 16 af gruppens kunstnere udstillingen Gylden Sommer på Dronninglund Kunstcenter. Udstillingen varer til den 27. juli, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-17. lørdag-søndag-helligdag kl. 11-17. Adressen er Thorup Hedevej 1, Dronninglund, og entréen er 50 kroner.
Afgangselevernes udstilling 2014
Ifølge ledelsen på Designskolens bornholmske Glas- og Keramikskole har årets afgængere arrangeret at vise udstilling af afgangsværker først på Bornholms Kunstmuseum i Rø fra den 21. juni til den 3. august, dernæst i Politikens Hus i på Rådhuspladsen i København fra den 14. august til engang i september og sidst på Glasmuseet i Ebeltoft fra den 11. oktober til den 30. november.
Rettelse – Hempels Glaspris
Overrækkelsen af Hempels Glaspris til Marie Retpen foregår stadig søndag den 15. juni (nærmere herom følger), men Marie holder to artist talk i løbet af prisudstillingen, og det er (ikke som tidligere skrevet, men) lørdag den 5. juli og søndag den 10. august begge dage kl. 15.
Glastip 20. maj 2014 – Fra Bøvlingbjerg til Polen
Maagaard laver igen royal gave
Agnethe Maagaard med glasværksted i Bøvlingbjerg fortæller glad i sit seneste nyhedsbrev at hun igen står bag en royal gave. I 2009 var Regentparret under et af deres sommertogtet på besøg i de Bakkers og Bølgers Land blandt andet i anledning af Lemvigs 775 års købstadsjubilæum, og Agnethe Maagaard havde designet byens gave til parret. Dronningen besøgte i den sammenhæng vindmøllefirmaet kk-electronics i Ikast hvor Agnethe også stod for gaven. Dronningen besøgte også Maagaard Glas, og Agnethe Maagaard var efterfølgende til souper på kongeskibet.
Kronprinsparret har for nylig været på officielt besøg i Polen, og Kronprinsessen var på besøg på kk-electronics fabrik dér. Firmaet havde igen bedt Maagaard Glas udforme en gave, og Agnethe udtrykte gennem sit glasarbejde sin hyldest til Mary for hendes sociale engagement blandt andet gennem Maryfonden.
FOTO (se foto i Maagaard-nyhedsbrev)
Agnethe Maagaards glasgave til Kronprinsesse Mary med de indgraverede ord: RESPEKT, ET BEDRE LIV, HÅB, TOLERANCE, ORMSORG
Alt har to sider
Årets efterårsudstilling hos Sjællandsgruppen under Danske Kunsthåndværkere foregår i år i Nykøbing Sjælland, og udstillingens titel er kun en anelse anderledes end sidste års: I år ”Alt har to sider”, sidste år ”Hver ting har to sider”.
Der er 24 udstillere, heraf 15 keramikere, syv ’andre’ og to glaskunstnere – parret Jytte Mørch og Torben Jørgensen. Det foregår i PAKHUSgalleriet på Vesterbro Torv 4, der er fernisering lørdag den 24. maj kl. 13-15, og der er åbent mandag-torsdag kl. 12-16 og fredag-lørdag kl. 11-15 frem til den 21. juni.
Sommeren over på Glasmuseet i Ebeltoft
- Søndag den 25. maj kl 19.30 opføres i et cirkustelt ved Glasmuseet en premiere på teaterkoncerten ”Body Talk” af Shanghai Akademiet som er Syddjurs Musikskoles talentlinje. Forestillingen opføres desuden mandag og tirsdag den 26. og 27. maj kl. 17 og kl. 19.30. Billetter (voksne 100, børn og unge 50 kroner) bestilles på telefon 29 10 24 91.
- Kristi himmelfartsdag torsdag den 29. maj kl. 10-13 og 14-17 er der fusing i museets glashytte. Det koster 75 kroner at lave et glasbillede som kan afhentes lørdag den 31. maj.
- Søndag den 1. juni er Særlig Søndag med en times rundvisning kl. 13 om de gode historier bag værkerne i den Bodytalk-udstillingen.
- Mandag-fredag kl. 13 er der hele juli rundvisning i udstillingerne.
- Lørdag den 19. juli kl. 10.30 til cirka 16.30 er der demonstration i glashytten ved Amy Krüger, og dagen efter – søndag den 20. juli samme tid – er der demonstration ved Ned Cantrell.
- Søndag den 17. august kl 14 er der artist talk med Charlotte Morrison (DK/UK).
- Søndag den 31. august kl 14 er der foredrag ”Krop, forfængelighed og forgængelighed” ved etnograf Karen Lisa Salamon.
- Søndag den 14. september kl 14 er der foredrag ”Køn og krop i samtidskunsten” ved Rune Gade, lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet.
- Fra lørdag den 21. til søndag den 28. september er der ”Finissage” hvor Alexander Rosenberg iscenesætter afmonteringen af sit Bodytalk-værk ”Repertoire” som publikum opfordres til at tage dele af med hjem.
Aktiviteterne kræver ikke tilmelding og er gratis efter betalt entré til museet med mindre andet er anført. Museet er åbent hver dag kl. 10-17. Se nærmere og mere på museets hjemmeside.
Apropos tidligere omtale af tv-programmet Smagsdommernes anmeldelse af glasmuseet og dets aktuelle udstilling havde Weekendavisen den 15. maj en helsides, grundig, rigt illustreret og indsigtsfuld anmeldelse ved Niels Houkjær. Ikke ukritisk – Bodytalk-udstillingen er ”uhomogen” – men med omtale af mange værker og med flere opfordringer til at museet gør mere ud af bestemte kunstnere. Artiklen kan af ophavsretlige grunde ikke gengives eller vedlægges.
Kunsthåndværkerprisen – udstilling af værkerne
De udvalgte værker ved årets tildeling af Kunsthåndværkerprisen (se sidste Glastip) bliver udstillet i uge 28-30 i Museumsbygningen på Kastelsvej 18 på Østerbro i København.
Substans i Bredgade Kunsthandel
Bredgade Kunsthandel åbner den 23. august årets Substans-udstilling med Pipaluk Lake, Lene Bødker, Tobias Møhl, Pernille Braun, Stine Bidstrup og Christina Rivett og med Atila som kurator. Glasvenneforeningen arrangerer lørdag den 30. august kl. 14 en rundvisning ved Pavla Rossini. Nærmere følger.
Genopslag
Glasmuseets Venner arrangerer som tidligere omtalt en studietur til Berlin den 10.-14. september. Se program. Der er tilmeldingsfrist den 31. maj.