Glastip maj 2012

Glastip 3. maj 2012 – En lørdag på Amager med glaskunst + diverse

Rikke Stenholt i Øster Vrå

Århusianske glaskunstner Rikke Stenholt udstiller sammen med maler Mette Tønder og keramiker Jørgen Hansen på forårsudstillingen i Galleri Færch-P på Liljevej 2 i Øster Vrå frem til den 27. maj – åbent lørdag-søndage kl. 13-17.

Lene Bødkers Arkitektonisk Stuegang på film

På Lene Bødkers hjemmeside kan man finde en lille film fra hendes del af udstillingen Arkitektonisk Stuegang på KunstCenter Silkeborg Bad som er åben indtil den 28. maj.

Billetter til Sandfestival i Hundested

Glassmedjen i Hundested – Nanna Backhaus og Andrew Brown – støtter igen årets Sandfestival på Hundested Havn, og i den forbindelse han man købt festivalbilletter som udleveres fra butikken og værkstedet på Hundested havn ved besøg i løbet af maj måned.

Hot & cool med Trine Drivsholm og Tobias Møhl

Så er det fra i morgen den 4. maj og frem til den 18. november at man i den nye fløj på Glasmuseet Ebeltoft kan se de to repræsentanter for eliten i dansk glas – to glaskunstnere som i de senere år for alvor har gjort sig bemærket hjemme og ude med enestående arbejder af høj kvalitet og med et enkelt og skandinavisk præg.
Trine og Tobias mødte hinanden på Glasmuseet Ebeltoft for tyve år siden, og det er så her de med udstillingen HOT & COOL kan fejre partnerskabet med den hidtil største fælles præsentation af værker – skabt til udstillingen på Glasmuseet.
 
 
   Trine Drivsholm

Michael Syberg i Glasseriet hos Rikke Bruzelius
 
Fredag den 4. maj kl. 12-14 ferniserer Rikke Bruzelius sin nyeste udstilling med farverige oliemalerier af Michael Syberg. Her kan man møde maleren, og Rikke har blæst en serie unika inspireret af hans malerier. Sidste udstillingsdag er den 7. juli.
Glasseriets kommende udstillinger er i august-september Malerier af Terese Andersen "Væsner", i september-oktober Malerier af Vike Pedersen "Byens Liv" og i november-december Malerier af Annemette Høier Nielsen "Det indre barn".

Tjekkiske skulpturer i glas og metal

Den tjekkiske billedhugger Krystof Rybák udstiller skulpturer, vægopsatser og gevirer hvoraf flere er skabt i glas og metal. Han og to andre unge tjekkiske kunstnere står bag udstillingen PETS i Bredgade Kunsthandel i København. Der er fernisering torsdag den 10. maj kl. 16.30-19. Udstillingen åbnes af den tjekkiske ambassadør Zdeněk Lyčka. Sidste dag 8. juni.
 
 
Krystof Rybák, bamsen Charlie cirka 55 cm høj

Åbne døre i Gentofte

Åbne Døre i Gentofte 2012 fra torsdag den 10. til søndag den 13. maj byder på illustration, grafik, keramik, skulptur, glas, tekstil, foto og mixed media – i alt 27 kunstnere og kunsthåndværkere. De åbne døre i Gentofte er en tradition siden 1996. De to hverdage er dørene åbne kl. 14-18, i weekenden kl. 12-18. Der deltager tre glaskunstnere: glaspuster Anders Raad og de to koldglasfolk Bernard Lipsøe og Jonathan Pedersen.

En lørdag på Amager med glaskunst

Glasmuseets Venner, Østdanmark-gruppen, arrangerer lørdag den 26. maj kl. 10-14 en Amager-tur med besøg hos Luftkraft Glastudie og Glasseriet ved Rikke Bruzelius. Program lyder således:

Vi mødes kl. 10 på Islands Brygge i Luftkraft Glasstudie, et fælles værksted for fem unge, talentfulde og allerede ret erfarne glaskunstnere. De fortæller om deres uddannelse og kunstneriske udvikling, om deres teknikker og udvalgte værker. Og så viser de deres værksted og atelier frem. Vi skal se og høre om glas – fra glasdesign over blæst glas til store skulpturer.
De fem glaskunstnere er Stine Bidstrup (modtager i år Hempels Glaspris), Pernille Braun, Tillie Burden, Stine Diness og Christina Rivett.

Vi fortsætter kl. 13 på Østamager hos øens glaspuster Rikke Bruzelius. Her går vi på opdagelse i hendes velassorterede og farverige glasseri og galleri. Der er gang i den varme ovn, og Rikke ’blæser os nok et stykke’.

Det er her vi nyder vores frokost – medbragt – eller bestilte sandwich.

Adresserne er Luftkraft Glasstudie, Kigkurren 6 (Krak 148 E7), Rikke Bruzelius, Jenagade 27 (Krak 149 A6).

Arrangementet koster 110 kroner – med frokost 150 kroner. Tilmelding på glastip@mail.tele.dk. Beskrivelse og kontonummer tilsendes. Tilmelding først endelig ved betaling.

Arrangementet bliver også markedsført lokalt på Amager, men Glastip-abonnenter får hermed et forspring.
 
 
Glastip 18. maj 2012 – Stort og eksperimenterende glas

Aflysning


En lørdag på Amager med glaskunst planlagt til den 26. maj er aflyst på grund af for få tilmeldinger.


Araknologisk glas

 
Zoologisk Museum viser frem til jul en stor udstilling om edderkopper, og her kan man blandt andet se fem store glasedderkopper fremstillet af den engelske glaskunstner Neil Wilkin.
 
 
Tippet kommer fra Lene Piasecki som har billeder af dem alle fem på sin blog. Der er kun et par billeder på Zoologisk Museums hjemmeside. Men edderkopper – hvadenten de er af glas eller ej – skal selvfølgelig helst ses i den araknologiske og -fobiske virkelighed som for tiden er koncentreret på adressen Universitetsparken 15, København Ø, åbent tirsdag-søndag kl. 10-17.

Gæster i Asnæs

Lørdag den 19. maj kl.14-17 åbner Huset i Asnæs (Storegade 31) en gæste-udstilling med glasprisaktuelle Stine Bidstrup,  keramiker Betty Engholm og maler Maria Engholm.

Sidste udstillingsdag er den 10. juni, og der er åbent tirsdag- søndag kl. 13-17.

Trine Drivsholm og Tobias Møhl tæt på

Søndag den 20. maj kl. 14 kan man møde Tobias Møhl og Trine Drivsholm i deres store, netop åbnede fællesudstilling Hot & Cool i den nye fløj på Glasmuseet Ebeltoft.
Udstillingens værker er skabt til det store rum – fx Trine Drivsholms Blomstermark af 51 meget store blæste skulpturer og Tobias Møhls støbte ’kurve’ der sprænger grænserne for hvor stort man kan arbejde i glas.

Fra cirka kl. 15 kan man komme helt tæt på når de to glaskunstnere viser hvordan de arbejder med det varme glas i museets værksted. Det er gratis at deltage i arrangementet når entréen til museet er betalt, og det er ikke nødvendigt at tilmelde sig.

Hempels Glaspris 2012

Den 23. maj åbner udstillingen med dette års modtager af Hempels Glaspris 2012 – Stine Bidstrup – som tildeles prisen for projektet Studies in Search of Order and Chaos som hun kalder sin igangværende undersøgelse af mødet mellem mønster, rum og synssans.

Stine Bidstrup: Drivkraften i mit arbejde er ideen om glasset som en linse eller membran hvis optiske egenskaber jeg bruger til at fokusere, forvrænge, forstørre, reflektere og transformere det som opleves gennem linsen og selve oplevelsen af at sanse... Læs fortsættelsen og se en samtale med prismodtageren på Hempel Glasmuseums hjemmeside.

Udstillingen kan ses til den 30. september samt i efterårsferien uge 42 tirsdag til søndag kl. 10-17. Entré 50 kroner, seniorer 35 kroner og op til18 år gratis. Hempel Glasmuseum, Annebjerg Stræde 2, Nykøbing Sj.

Overrækkelsen af glasprisen sker den 21. juni, og den 26. august kl. 14 har museet et arrangement hvor Stine Bidstrup fortæller om sine værker og arbejdsmetoder.
 
 
Glastip 23. maj 2012 – Pakhus, kunstdage, marked m.m.

Pakhuset i Klintholm Havn
 
Galleri Pakhuset i Klintholm Havn på Møn udstiller billedkunst, keramik, glaskunst, vævning, møbel- og smykkekunst. I maj og juni er der åbent fredag-søndag, i juli-august alle dage kl. 12-17. Fri entré.

Odsherreds Kunstdage
 
I pinsen den 26.-28. maj afholdes de traditionelle Odsherreds Kunstdage med 60-70 åbne døre blandt andet i Galleri MOMA Glas hos Peter Ankerfelt, i Glashytten hos Martin Birk Møller og i Galleri Glas-Art hos Richardt Gøttrup. I Huset i Asnæs kan man blandt tre gæster se Stine Bidstrup, og i Reersø Galleriet kan man blandt andre se de estiske glasdesignere Liisi Junolainen og Maret Sarapu.

Pinsemarked på Trapholt


Søndag den 27. og mandag den 28. maj kl. 10-17 samles 44 af de bedste danske kunsthåndværkere til pinsemarked i Trapholt Museums park. I omved halvdelen af standene er der keramikere. Glasset er repræsenteret med Christina Hellevik og Pernille Strange.

Sidste frist

Kunstcentret Silkeborg Bad slutter den 28. maj udstillingen Arkitektonisk Stuegang med blandt andre glaskunstner Lene Bødker.

Designer Gitte Ransborg Svenningsen og glasformgiver Christian Nørgaard Christensen med udstillingen Bøj, fold og twist kan ses i Officinet i Bredgade 66 i København til og med mandag 28. maj kl. 12-16.
 
 
Glastip 26. maj 2012 – En kandefuld glas

Naturlig glaskunst


”I sin glaskunst lader Micko sig inspirere af den danske natur som er både smuk, charmerende, vild, uforudsigelig, ukuelig og helt uden lige linjer,” skriver Hovedbiblioteket i Birkerød på hjemmesiden om juni måneds udstilling med glaskunst fra værkstedet Micko ved Michael Kofod i Gelstrup ved Nykøbing Sj. Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid, og adressen er Stationsvej 38.

Jubilæum i Glassmedjen på Hundested Havn

Andrew og Nanna Brown åbner jubilæumsudstilling i Glassmedjen lørdag den 2. juni – efter 25 år med glas og heraf tyve år sammen.

En skål for den mø

Sommerudstilling i AtelierSalens Galleri ( Orebjergvej 28 i Landerslev ved Jægerspris i Hornsherred) med mundblæste glas af Rikke Bruzelius med temaet "En skål for den mø" sammen med Rita Mortensens billedtæpper med havfruer, elverpiger m.m. Der er åbent når det skiltes og altid lørdag-søndag kl. 11-17 fra den 2. til den 24. juni. Der er fernisering lørdag den 2. juni kl. 15 – Rikke Bruzelius kan dog ikke være til stede. Til gengæld er der kl. 15.30 koncert for cello og piano med Tobias van der Pals & Cathrine Penderup, og på programmet er blandt andet en uropførelse af Fabio Mengozzis “Reverie”. Entré 60 kroner.

Mere glas i Jægerspris

Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris holder lørdag den 2. juni kl. 11-17 sit traditionelle Dannermarked med kunsthåndværk. Blandt kunsthåndværkerne i boderne er glaskunstnerne Rikke Blak og Christina Ryttersø. Rejsestalden ligger i centrum af Jægerpris vis a vis ishusene.

Lige rundt om hjørnet og samme dag og søndag med kl. 10-17 har Ida Trier Dahlkild åbne døre i Galleri Triers Hjørne med fusing-glasværksted m.m.

Majmarked i Nr. 4

Et dusin kunsthåndværkere – plus en snes gæstemedlemmer – driver den fælles butik Nr. 4 i Gammel Munkegade 4 i Århus, og de holder et årligt majmarked – som i år dog på grund af pinsen er flyttet til lørdag den 2. juni. Det foregår kl. 11-16 i butikkens hyggelige baggård med en snes kunsthåndværkere der sælger ud af frasorteringer, årets eksperimenter og anden sortering. Derudover er der en café og levende musik.

I baggårdsboderne finder man glaskunstnerne Anne Flohr, Karen Lise Krabbe, Line G. Pedersen og Jane Sidelmann.
 

Kander i glas og ler

Sommerens særudstilling i Boderne på Næstved Museum hedder Kander i Glas og Ler – Holmegaard og Kähler. Kander er et tema der giver mening både i forhold til Holmegaard Glasværk og Kählers Keramiske Værksteder. Kandens historie går i Danmark og omegn helt tilbage til den sene jernalder og tidlige middelalder, men fra 1800-tallet folder glas- og keramikkanderne sig rigtig ud som brugsgenstand til utallige formål: Tekander, kaffekander, chokoladekander, vandkander, vinkander, flødekander, legetøjskander, syrekander og andre kander. Både hos Holmegaard og Kähler legede man med form og farver, hos Kähler tillige med dekorationer. Udstillingen spænder vidt med mange, pragtfulde eksempler på dansk design gennem 180 år – til inspiration også for moderne formgivere.

Udstillingen har åbent i perioden fra 2. juni til 19. august. På førstedagen er der fri adgang kl. 14-16 hvor Næstveds borgmester Carsten Rasmussen kl. 14 forestår åbningen.
 
 
 
Museumsinspektør Susanne Outzen med den største kande fra Holmegaard og museumsdirektør Palle Birk Hansen med en af de mindste kander fra Kähler. Susanne Outzen styrer registreringsprocessen omkring Holmegaard Glasværks Prøvesamling, og Palle Birk Hansen har overopsynet med Kählersamlingen. De to har været i de respektive magasiner for at vælge udstillingens op mod 200 kander. Foto Jens Olsen, Næstved Museum

Glasperletræf 2012 med marked 3. juni

Foreningen Danske Glasperler holder i weekenden den 2. og 3. juni det årlige glasperlemagertræf hos Ravstedhus på Ravsted Hovedgade 51 (Bylderup Bov). Lørdagen er kun for foreningens medlemmer, mens der søndag kl. 10-17 er marked for alle perlemagere og andre interesserede. Der vil også være tekniske demonstrationer og salg af udstyr fra både Ravstedhus og andre forhandlere – samt mulighed for at købe mad og drikke,

Albertsen Fonden støtter initiativer inden for kunsthåndværk

Bornholms Kunstmuseums direktør Lars Kærulf Møller er blevet hædret for sin indsats for kunsthåndværket. Han og Søren Møller Christensen, leder af Forlaget Vandkunsten, modtog den 24. maj på Designmuseet i København hver 100.000 kroner for deres indsats inden for kunsthåndværk og formidling.

Grosserer Vilhelm Albertsen og hustru Inger-Cecilie f. Kjersgaards Fond, i daglig tale Albertsen Fonden, støtter kunsthåndværk, særligt bibliofile værker, samt tiltag der udbreder kendskabet til kunsthåndværk. Albertsen Fondens bestyrelse udgøres af advokat Tomas Haagen Jensen, direktør Christian Kaaber og arkitekt m.a.a. Peter Bysted.

Søren Møller Christensen har som forlægger skabt et kreativt miljø hvor nogle af landets dygtigste bogtilrettelæggere udfordres til at gå nye veje.

Lars Kærulf Møller bidrager aktivt til formidling af kunsthåndværk, og han har været en central og vedholdende kraft i udviklingen af den bornholmske kunsthåndværksbiennale hvor han har været med til at udvikle konceptet fra en ren udstillingsmanifestation til at inkludere problematikker i forholdet mellem den kreative proces og dens bidrag til samfundet. Han har haft fokus på at styrke biennalernes uddannelses- og forskningsmæssige aspekter og dermed også på en langsigtet formidlingsindsats. Bornholm huser i år den fjerde biennale – European Glass Context 2012.

Kilde: Pressemeddelelse fra Albertsen Fonden.
 
 
Glastip 31. maj 2012 – Rundt om i landet og i kosmos

European Glass Context 2012


Newsletter 5 and 6 from European Glass Context 2012 – ligger nu på EGC-hjemmesiden. Her kan man læse om en tværfaglig workshop hvor man ved hjælp af ’hurtige’ transparente materialer vil udforske steder, rum, bevægelse, erindring... En anden nyhed er at det svenske rockband Skilla spiller ved åbningsarrangementet i Musikhuzet i Rønne.

Christina Ryttersø

Som noteret i sidste Glastip holdes der Dannermarked med kunsthåndværk i Jægerspris lørdag den 2. juni kl. 11-17 – med blandt andre Christina Ryttersø. Hun skriver i sit nyhedsbrev at hun sælger ud af tidligere udstillede værker som ikke mere skal udstilles. Hun gør det dels for at skabe økonomi til et forestående udstillingsprojekt*, dels fordi hun synes værkerne gør bedre gavn fremme hos en beskuer end pakket i ned kasser. Det gælder blandt andet unikavaserne fra serien Cirkusfamilie foruden en masse prøver og unika. ”Jeg skal have ryddet op, så der er god mulighed for at finde en skæv vase, en lækker overflade eller en morsom skål,” skriver Christina Ryttersø. Værkerne sælges til produktionspris.

* Christina Ryttersø skal i 2013 udstille i Officinet sammen med kunstnergruppen Sikken Fest.

K2800: Nyt kunsthåndværkermarked i Kongens Lyngby

Danske Kunsthåndværkere åbner i år i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune et nyt marked for kunsthåndværk K2800 i Kongens Lyngby den 7.-9. juni. Markedet skal være en årlig tilbagevendende begivenhed. Det foregår på Lyngby Torv ved Lyngby Rådhus, og skulle det blive bygevejr, så er boderne overdækket med pavilloner. Åbningstider torsdag kl. 12-19, fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-16.

Blandt de 32 deltagende kunsthåndværkere er halvdelen keramikere og glaskunstnere. Glasfolkene er Anders Raad, Anya Bentsen, Connie Bloch, Iben Kielberg og Torben Jørgensen & Jytte Mørch.

Juni-aktiviteter i Glasmuseet Ebeltoft

Søndag den 3. juni kl. 14 – Særlig søndag med rundvisning for alle.
Lørdag den 9. juni – Sommersalg i Glashytten.
Søndag den 10. juni – Workshop med Therman Statom. Alle er velkomne.
Fredag den 15. juni – Officiel åbning af Det Kosmiske Rum (se nedenfor).
Søndag den 17. juni – En dag i rosens tegn med blandt andre rosenekspert Torben Thim, skuespiller Ghita Nørby og blomsterdekoratør Hanne Utoft. Plantedag i haven, foredrag på Fregatten mm. Ved Syddjurs Havekreds.

Officiel åbning af Det Kosmiske Rum

Den 15. juni kl. 15 foretager Glasmuseet Ebeltoft den officielle åbning af Det Kosmiske Rum skabt af den færøske kunstner Tróndur Patursson – og udført sammen med glarmester Per Hebsgaard. Ved åbningen taler professor dr.phil. Morten Kyndrup, medlem af direktionen for Ny Carlsbergfondet som har doneret installationen.

Det Kosmiske Rum er et af de mest spektakulære værker museet har modtaget. Tróndur Patursson har skabt værket til en udstilling på glasmuseet i 2010-11. Værket, der nu installeret permanent på museet, er et rum hvor væggene består af bemalede glasplader, og hvor gulv og loft er beklædt med spejle som gengiver rummet uendeligt nedad og opad – og gør det kosmisk.
 
 
Glastip 31. maj 2012 (X) – Plus Odense

Kunst- og designmarked i Odense


Brandts Klædefabrik i Odense holder stort kunst- og designmarked med 45 stande ved Amfi Pladsen i Klædefabrikken fredag den 1. juni kl. 16-20 (samtidig med Odense Open by Night i City) og lørdag den 2. juni kl. 10-16

Det er første gang markedet afholdes, og det er brugerforeningen på stedet der står bag. Markedet omfatter billedkunst, fotokunst, keramik, skulptur, glaskunst, tekstildesign, strikdesign, smykkedesign, brugskunst og antikvariske bøger – foruden et udvalg af delikatesser som chokolade, øl, æblemost og brød.

Glaskunsten er repræsenteret af Lilo Glaskunst ved Line og Lotte Skands, Koldglas Formgivning ved Lene Mikkelsen og Glasværkstedet ved Susanne Møller-Johansen.

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft