Glastip Maj 2018

Glastip 4. maj 2018 – Set gennem glas

Mindcraft 2018 i Milano anmeldt i desingETC

Anmelderen af den nyligt afholdte danske designudstilling i Italien er desingETC’s chefredaktør Charlotte Jul selv. Hele anmeldelsen kan læses her, blot trækker vi lige frem hvad hun skriver om værket Follow Me af glaskunstner Maria Koshenkova (omtalt i Glastip den 8. april):

”Glaskunstner Maria Koshenkovas værker under titlen Follow Me overraskede også positivt i det andet hjørne af gården hvor de både hang over og snoede sig på podiet. Skabt efter teknikken ’cire perdue’ har hun brugt rebet som afstøbning og afsæt til at skabe drillende og forførende glasslanger der både fungerede som individuelle og selvstændige værker – iscenesat som samlet helhed med materialedrys og dramaturgisk dekadence. Sådan har du vist ikke fået glas før. Flabet, liret, dygtigt!”

Foto Anders Sune Berg, Statens Kunstfond.

Se halvandet minuts video af Simon Reinhardt for Statens Kunstfond og Grosserer L.F. Foghts Fond med Maria Koshenkova i fuld mundering i gang med at lave et af Mindcraft-værkerne i Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder.

Nye Blikke – I hus med Richard Winther

På et helt særligt museum i Vindeby på Lolland vises for tiden en udstilling med blandt andre glaskunstner Mette Colberg. Hun er sammen med et dusin andre kunstnere inviteret til at gå i dialog med afdøde kunstner Richard Winther (1926-2007) som fra 1993 til sin død boede i et stort hus – et tidligere alderdomshjem – der nu rummer hans museum med en samling af hans værker, og som han har dekoreret indvendigt med billeder på så godt som alle flader. Richard Winther var som kunstner bredt favnende, sprudlende, eksperimenterende, passioneret og produktiv – maleri, grafik, film, digte m.m. Weilbachs Kunstnerleksikon har en længere artikel om ham.

Huset blev efter kunstnerens død overtaget af en forening med det formål at sikre ham et museum – som huset i sig selv er en stor del af. Huset kaldes også Rdo-huset efter et alias han brugte om sig selv. Med inspiration fra Leonardo da Vinci kaldte han sig først Ricardo da Nivå – hvor han tidligere boede – og senere, da han var flyttet til Vindeby, Ricardo da Winti. Og Leonardo skulle angiveligt have forkortet sit navn til Ldo, og det blev så til Rdo.

Udstillingen er kurateret af fire billedkunstnere som i mange år har beskæftiget sig med Richard Winther, og som har udvalgt gæstekunstnere som på forskellig vis har et slægtskab til Richard Winther enten i form af medie, materiale eller tematik. De er blevet bedt om at forholde sig til ham gennem et specifikt værk eller tematisk.

Vindeby er en lille by ti kilometer nord for Nakskov, adressen er Richard Winthers Hus, Marrebæksvej 6, Vindeby, 4913 Horslunde. Bus 715 kører fra Nakskov. Entré 50 kroner. Åbningstiderne er lørdag-søndag kl. 14-17. Andre dage åbnes huset efter aftale med Birthe Hvarre på 30 61 03 01 eller Anne Bendtsen på 61 28 33 67 – to medlemmer af foreningen. Ekstra åbning koster ikke ekstra.

Plakat for udstillingen i Rdo-huset.

Udstillingen i Rdo-huset i Vindeby kan ses frem til den 27. maj, derefter flytter den i en udvidet udgave til Kastrupgårdsamlingen i Kastrup på Amager hvor den kan ses fra den 7. juni til den 30. september. Ja, Rdo-huset følger jo ikke med, men et udvalg af Richard Winthers kunst – som Kastrupgårdsamlingen i øvrigt har noget af i egen samling.

Mette Colberg deltager i udstillingen med værket Cercle (cirkel) som består af en håndlavet kameralinse samt 12 fotografier taget gennem linsen. I Vindeby-udstillingen vises foruden linsen et enkelt billede. På Kastrupgårdsamlingen vil der blive vist et større udvalg af billedserien.

Mette Colberg beskriver selv sit arbejde på denne måde:

”Mit kunstneriske arbejde tager primært udgangspunkt i de iboende transparente kvaliteter i materialet glas; den materielle såvel som den immaterielle transparens. Gennem håndbyggede kamerafiltre i glas undersøger jeg optiske fænomener og billedmæssig abstraktion. Jeg fletter ’fejl’ og usikkerhed ind i læsningen af det vi forventer at forstå – verden som vi forventes at kunne læse og relatere til. Jeg drages af det svært definerbare; det som ikke kan forklares i en sætning. Samtidig er det netop dette jeg forsøger at afklare og forstå gennem min kunst.

Perspektivet er en vigtig faktor; mit og dit, vores og deres. Vores individuelle perspektiv er betinget af en række lag og filtre som vi er blevet pålagt eller har taget til os gennem vores opvækst: køn, kultur, religiøse overbevisning etc. Disse udgør sammen det filter vi ser verden igennem. Mennesket er blot en konstruktion, og gennem at forstå opbygningen af denne konstruktion kan vi nærme os en forståelse for vores eget perspektiv såvel som andre medmenneskers perspektiver.

Den åbenlyse forbindelse mellem Richard Winters og mit kunstneriske arbejde er vores fotografiske eksperimenter samt den måde hvorpå vi bygger vores egne værktøjer og instrumenter til at lave disse eksperimenter. Selve den konventionelle forståelse af fotografi er ingen af os specielt interesseret i; vi er interesserede i hvad vi kan få det til, og hvordan vi kan bruge det på nye måder. Vi ønsker begge at bruge og bevæge os frit mellem materialer og teknikker og går til kunsten som en opfinder og opdagelsesrejsende. Arbejdsprocessen og udfordringen er uhyre vigtig for os begge.

Derudover bruger vi begge kroppen, og især kvindekroppen, som motiv. Dog er vores perspektiv på kvinden/kvindekroppen og motiv for at bruge den meget forskellige. Jeg synes det har været interessant at prøve at forstår Richard Winthers forhold og syn på kvinder som forekommer at være en blanding af fascination og foragt (en dobbelthed). Jeg har valgt helt konkret at tage afsæt i hans maleri Englestyrt fra 1985, et billede som jeg synes illustrerer denne dobbelthed rigtig godt.”

Øverst Mette Colbergs kamera med ekstra linse, i midten et interiør fra udstillingen og nederst et fotografi med hendes og Rdo’s fælles motiv. Foto Mette Colberg.

Mette Colberg er uddannet på Kunstakademiets Designskole på Bornholm (BA) 2005-08 og Konstfack University College of Arts, Crafts & Design i Stockholm (MFA) 2011-13. Hendes base er Luftkraft Glasstudie i København.

Glasgalleri i Gilleleje med glas fra Glassmedjen

Den 9. maj åbner et nyt galleri, Galleri GLAS, i Gilleleje. Galleriet vil udelukkende føre glas fra Nanna Backhaus og Andrew Brown fra Glassmedjen på Hundested Havn. Det bliver med et bredt udvalg af deres glas, kander, fade og vaser m.m. foruden glasskibene som laves i samarbejde med møbelsnedkeriet Egeværk – naboen på Hundested Havn. Galleri GLAS ligger i nyistandsatte lokaler på Vesterbrogade 17 centralt i Gilleleje. Galleristen er Helle Drehn, hun har en baggrund som teknisk tegner, i galleri-branchen er hun helt ny. Der er indvielse af galleriet på åbningsdagen kl. 13-18 hvor glaskunstnerne vil være til stede.

Glas fra Pastorelli-serien af Nanna Brown.

"Vi har omkring 80.000 gæster inde i vores galleri hvert år, så vi er sikre på at der er gæster og kunder nok til os begge,” siger Nanna Brown i en pressemeddelelse. ”Oplevelsen i Galleri GLAS bliver en helt anden end den er hos os, og vi er sikre på at Helle bliver en rigtig god gallerist. Vi laver aldrig to helt ens værker, så hvis man forelsker sig i en ting i Galleri GLAS, skal man slå til – så vil den samme genstand nemlig ikke kunne købes i Hundested.”

I pressemeddelelsen fortæller gallerist Helle Drehn: ”Jeg har kendt Nanna Backhaus i mange år og har altid sagt at jeg en dag ville sælge hendes og Andrews smukke glasværker. Pludselig var lokalerne der, årstiden var rigtig – så nu skulle det være!”

Glasmuseet Ebeltoft i maj

Løbende kan man jo se sommerudstillingen Scandinavian Glass - Starting All Over hvor flere end 70 kunstnere og formgivere fra Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark er repræsenteret. Og som blandt andet byder på interaktive værker som gerne må, ja, faktisk skal berøres.

Allerede nu på søndag, den første søndag i maj, er det Særlig Søndag med en guidet tur i udstillingerne kl. 14 og en time frem. Det er gratis når entréen er betalt.

I Kristi himmelfartsferien kan man besøge glasværkstedet og lave sit eget lille værk. Torsdag den 10. er der fusing (sammensmeltning) af billeder af farvede glasstykker på klart glas, og fredag 11. er der støbning af fx et håndaftryk eller en figur. Begge dage er det kl. 10.30-13 og 14-16, og det koster 75 kroner når entréen er betalt. Det fusede kan hentes to dage efter, det støbte dagen efter.

På mors dag søndag den 13. kan man få sin mor gratis med på Glasmuseet.

Blandt det der produceres på museets eget værksted, og som er til salg i butikken, finder man i øvrigt nogle mundblæste drikkeglas, karafler og vaser i en prik-i-bund-serie designet af den lokale glaskunstner Ida Wieth. Og i værkstedet kan man være heldig at se tingene blive fremstillet.


Og i maj byder Restaurant Kampmann på aften a la carte onsdag-lørdag fra kl. 17.30. På menuen er blandt andet lamme-chops med ristet asparges og syltet tomat, US Flap Meat med salat og fritter samt gode oste med æblekompot, hjemmebagt knækbrød og smørristet rugbrød. Se hele menuen og reservér bord på restaurantens hjemmeside.

Maria Bang og Max Syron gæsteblæser i Glass Factory

Glaskunstnerparret Maria Bang Espersen og Max Syron, der for tiden huserer og studerer i Houston i Texas, optræder som gæstekunstnere fra den 2. juni og to uger frem i værkstedet på Glass Factory i Boda Glasbruk i Sverige. Maria fortæller at det endnu ikke er ”fastlagt hvad vi kommer til at arbejde med, men det bliver nok en blanding af noget gammelt og noget nyt”.

 

Glastip 17. maj 2018 – Glas i vrå og glas på slot

Portræt af Per Hebsgaard i Glass is more

I anledning af Per Steen Hebsgaards 70års dag for en måneds tid siden har Sinne Lundgaard den 25. april i nettidsskriftet Glass is more skrevet portrætartiklen Per Steen Hebsgaard just turned 70 – still going strong. Citat: “Happy Birthday Per. Many happy years with interesting projects to come!”

Berättarkafé: Glasrikets historia tillhör alla

Peter Lejon och Björn Boode är båda glassamlare:

“Framförallt samlar vi på historier om Glasriket. Vi lyfter på okända stenar, för upp dem i ljuset och sätter in dem i ett oväntat sammanhang. Ett glasföremål bliver som vackrast när man fyller det med närvaron av de människor som skapat glaset. All vår kunskab bottnar i vår bakgrund och vår passion för det levande arvet Glasriket.”

Lördag den 19. maj kl. 14. Inträde 60 kronor, kaffe och kaka ingår. Välkommen. The Glass Factory - Glasmuseet i Boda, Storgatan 5, Boda Glasbruk.

Martin Birk Møller hjemme og i England

Glaskunstner Martin Birk Møller, som siden 2004 har holdt til på havnen i Nykøbing Sjælland, har gang i ovnen her i pinsen – lørdag-søndag-mandag kl. 10-17 – og samtidig har han besøg af billedkunstner Charlotte Bøgh. Gæstekunstneren debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling for 25 år siden og er medlem af kunstnergruppen Cromisterne. Hun arbejder hovedsagelig med maleri af dyr.

Martin Birk Møller selv er master of arts med speciale i islamisk og traditionel kunst fra The Princes School of Traditional Arts i London fra 1999. Før det har han også i England skaffet sig sin glaskunnen og -viden på forskellige værksteder og gennem en bacheloruddannelse på University of Creative Arts i Surrey. Fra sit værksted sælger Martin Birk Møller fade, skåle, vaser og støbte eventyrinspirerede figurer. Desuden har han lavet en del ofte islamisk inspirerede offentlige og private udsmykninger herhjemme og i England. Om sit arbejde fortæller Martin:

”Mit materiale er glas i alle dets former. Der smeltes, males, pustes, støbes og formes glas. For sjov og for alvor. Tematisk er jeg især optaget af sande geometriske former og mønstre med harmoniske proportioner der har en psykisk og sjælelig opløftende indvirkning på beskueren og rummet. Finder det vigtigt at mit færdige arbejde har et levende, ærligt og naturligt udtryk hvor glasset ikke renses helt for imperfektioner som bobler. Dette giver en dybde og en jordbundenhed af materialet som man ellers godt kan glemme er skabt af sand, kalk og salt.”

Netop England vender Martin Birk Møller tilbage til i år ad to omgange. Da han for tyve år siden gik på prinsens skole (The Prince of Wales, forstås), var han i protest mod den etablerede udstillingsverdens ’åndsforladte podie-mentalitet’ med til at etablere gruppen New London Glass som skulle stå for et friskt perspektiv og en befrielse fra de gængse forventninger til glaskunsten. Gruppen har udstillet både i England og i udlandet til op i 00erne, og nu tyve år efter starten synes gruppen stadig den har en mission. Derfor afholder gruppen – med Martin Birk Møller – en udstilling i galleriet og trappetårnet på St John’s Church lige over Bethnal Green metrostation, 200 Cambridge Heath Road i London. Udstillingen er åben få dage, første gang torsdag den 7. juni kl. 18-21 og de efterfølgende tre weekender alle seks dage kl. 13-17. Martin Birk Møller finder man under trappen hvor han har hængt en flyvende flok barnlige legetøjsfugle op. Udstillingen hedder LightBox: Explorations in Glass, Light and other Phenomena – ‘Lyskasse’: Udforskninger i glas, lys og andre fænomener.

Senere på sommeren er Martin Birk Møllers glas inviteret inden for på Burkingham Palace hvor der i perioden fra den 21. juli til den 30. september er sommeråbent i slottets repræsentationslokaler med udstillingen Prince and Patron (prins og mæcen/protektor) i anledning af Princes Charles’ 70års fødselsdag. Her vises dels nogle af prinsens yndlingsværker fra kongehusets kunstsamling – The Royal Collection Trust som prinsen er formand for – og dels en række værker skabt af udvalgte yngre kunstnere fra tre af hans protektorater – som alle støtter og fremmer kunst og kunsthåndværk – herunder den skole hvorfra Martin fik sin mastergrad. Temaet for udstillingen er traditionel kunst, forstået tematisk og ikke nødvendigvis teknisk. Martin deltager med det her gengivne relief og nogle blæste vaser og skåle.

Alhambra, glasrelief af Martin Birk Møller, cirka 35 x 55 cm, med et cirkulært geometrisk mønster, støbt i sand, de fremstående områder er slebet og poleret. Fotoet viser et udsnit.

Pinsemarked på Trapholt

Traditionen tro holder Trapholt i Kolding i pinsedagene søndag-mandag den 20.-21. maj kl. 11-17 marked med 55 kunsthåndværkere og designere. Heriblandt glaskunstnerne Bettina Schori og Pia Nissen. Det foregår i et telt i parken hvortil der er fri entré. Til selve museet er der samme dage 50 procent rabat på entréen.

Åbne atelier- og værkstedsdøre i Gentofte

I Gentofte Kommune nord for København er der den 24.-27. maj åbne atelier- og værkstedsdøre hos 25 kunstnere og kunsthåndværkere. Der er åbent torsdag-fredag kl. 15-18 og lørdag-søndag kl. 12-18. Bag en af de åbne døre finder man glaskunstner Ander Raad – Traverbanevej 12, Charlottenlund.

Flaske Klub Danmark og Glashistorisk Selskab Aalborg mødes søndag den 27. maj til et flasketræf på første sal i Vejgård Bibliotek, Hadsundvej 35, 9000 Aalborg.

Først er der kl. 10.30-12.30 lukket fællesmøde for medlemmer af flaskeklubben og det glashistoriske selskab. Kl. 13-16 er der åbent for alle til et arrangement hvor man kan medbringe flasker til vurdering.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Finn Danielsen fra flaskeklubben på 60 49 15 97 eller Danielfinn@outlook.dk og Poul Schjelder fra det glashistoriske selskab på 25 39 01 46 eller schjelder@outlook.dk.

Glastip og den ny persondataforordning

Fra 25. maj gælder EU's ny persondataforordning – General Data Protection Regulation – som bestemmer at offentlige og private organisationer og institutioner skal beskytte de personlige oplysninger de ligger inde med i kraft af deres virksomhed – og gøre rede herfor. Nyhedsbrevet Glastip fører et kartotek med navne og mailadresser på dets for tiden cirka 400 abonnenter. Disse oplysninger befinder sig på en pc og på en service hos TDC som kun undertegnede har adgang til. Oplysningerne bliver ikke brugt til andet formål eller videregivet til tredjepart. Og sådan har i øvrigt hele tiden været.

Ved din fortsatte tilmelding som abonnement accepterer du dette forhold. Skulle det ikke være tilfældet, kan du (altid) framelde dig ved at svare på et Glastip.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft