Glastip Juni 2023

Glastip 12. juni 2023 – Glasværker med elværker

Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen

Glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir udstiller (igen) sine glasværker i Galleri Krebsen i Studiestræde 17A i det centrale København. Det foregår sammen med et dusin andre billedkunstnere af forskellig slags i galleriets sommerudstilling som løber juni måned ud. Der er åbent torsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15 – dog lukket den 15.

Marianne Lykkeberg i Galleri Nybro

Glas- og billedkunstner Marianne Lykkeberg udstiller (igen) malerier, akvareller og glaskunst i Galleri Nybro i Nybrogade 30 i det centrale København. Der er fernisering tirsdag den 13. juni kl. 15-18 hvor pianist Jan Overgaard spiller improvisationer over kunsten. Herefter er der åbent tirsdag-søndag kl. 13-17. Sidste dag den 25. juni.

VÆRK Designmarked på Holmegaard Værk

Holmegaard Værk holder i weekenden den 17.-18. juni kl. 10-17 VÆRK Designmarked med mere end 50 stande med design og kunsthåndværk. Det er det første af slagsen, og det kommer til at foregå i museets store udstillingssal Hebsgaard-hallen. Blandt deltagerne i markedet finder vi glasfolkene Christine Bové og Iben Kielberg. Den normale entré til hele museet er de to dage sat ned fra 150 til 65 kroner, børn og unge samt årskortholdere gratis.

Programmet de to dage er i øvrigt: Skattejagt for børn og unge og åbent hus i museets talentskole. Glasværkstedet med hyttemester Bjørn Friborg er i gang kl. 10-16.30, og i tidsrummet 12-14 kan man opleve glaskunstner Nina Nørgaard fortælle medens hendes design bliver blæst af Bjørn og konsorter. Kl. 11-15.30 kan man selv være designer og gravere glas i det kreative værksted, og prisen afhænger hvad man vælger at lave. Kl. 14-15 viser museumsinspektør Joachim Allouche rundt i glasbyen omkring værket og taler om de mange designere der har haft deres gang på det gamle glasværk. Hertil kræves særlig billet.

Familieværksted på Hempel Glasmuseum

Den 29.-30. juni og den 1. juli kl. 11-14 er der familieværksted på Hempel Glasmuseum syd for Nykøbing Sjælland. Her kan børn og voksne med inspiration fra museets glassamlinger slippe kreativiteten løs og med hænder eller si skabe former af farvet sand. Workshoppen ledes af billedkunstner Astrid Randrup. Det foregår bag værkstedet GlasSpiren (det lille hus med tårnet ud til vejen) hvor der i det høje græs er klippet en plads formet som en sommerfugl.

Noter

Efter årets generalforsamling sidst i april og den efterfølgende konstituering har foreningen Danske Glasperler nu følgende bestyrelse: Formand Marlene Braad, næstformand Anita Borup, kasserer Helle Fredberg Nielsen og Jana Kotzerka og Lise xxx er menige medlemmer.Generalforsamlingen fandt sted på Ravstedhus hvor der også var det årlige træf med demonstrationer og faglig udveksling samt årets glasperlekonkurrence.

Glaspusteriet Backhaus Brown på Hundested Havn nu med eget ’elværk’: Man har netop taget den første halvdel af et 100.000 kw stort solcelleanlæg i brug. Anlægget er placeret på taget af glaspusteriet og galleriet. Virksomhedens samlede årlige forbrug er i nærheden af 200.000 Kwh. Forberedelserne har stået på siden efteråret 2021hvor man sammen med Væksthus Hovedstaden kiggede på mulighederne for alternativ energiforsyning og støttemuligheder. Siden har man haft konsulenter tilknyttet og har forhandlet med Hundested Kommune og Hundested Havn

For at erstatte nogle af de 12 tons gas glaspusteriet årligt bruger, har Backhaus Brown desuden sammen med den store danske virksomhed inden for glas- og keramikudstyr Cerama udviklet en elektrisk glasovn. Den ny ovn har betydet en stor reduktion i CO2-udslippet. Samtidig har glaspusterparret måttet justere deres arbejde ved ovnen, og det har tilmed ført til mere effektive arbejdsmetoder som sammen med fokus på brug af glasrester også har ført til et mindre materialeforbrug.

Glaspusteriet vil fortsat have fokus på energioptimering og vil også se på mulighederne for vindenergi. Og Andrew Jason Brown og Nanna Backhaus Brown slutter deres pressemeddelelse med disse ord:

”Ligesom så mange andre energitunge virksomheder var vi hårdt ramt af høje energipriser, hvilket havde store økonomiske konsekvenser i vinteren 2022. Men med disse positive nye energioptimerende tiltag har vi sikret os at vores glaspusteri er meget bedre rustet i fremtiden, så vi kan fortsætte med at skabe vores glaskunst i mange år frem – nu også med bæredygtige og grønne tanker.”

I Glastip den 24. april kunne vi fortælle om hvordan Holmegaard Værk også er blevet forsynet med solcelle-strøm – som selv i mørkt vejr kan trække el-ovnene i glasværkstedet.

Glastip 18. juni 2023 – Smag på glasset

Bornholmerskolen viser Bachelor Project ’23

Udstillingen Bachelor Project '23 med årets bachelorprojekter af danske og internationale glas- og keramikstuderende fra Crafts in Glass and Ceramics – Det Kongelige Akademis professionsbachelorskole i Nexø på Bornholm – vises fra den 24. juni til den 3. september på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Udstillingen åbner med fernisering lørdag den 24. juni kl. 14 – alle er velkommen.

De ny glas- og keramikbachelorer er Victoria Grigat, Ricardo Cristino Vaz, Mathilde Lund Hutters, Ricardo Lima Garcia, Daito Takefusa, Peter Brøchner, Manon Hilléreau, Birgit Marie Østerby, Lunyi Zhou Raahauge, Trine Hoppe, Christina Louise Schultz, Signe Hvid Thisgaard, Chiara Della Cava og Mercedesz Kancsar. De fortæller i en pressemeddelelse:

I en verden der i stigende grad overgår til immaterielle sfærer, mener vi at kunsthåndværk netop har en essentiel rolle at spille i kraft af dens fysiske tilstedeværelse. Vi ønsker at lægge grobund til nye møder samt perspektiver på de genstande vi omgiver os med. Det er vores store ønske at kunne bidrage med en overbevisende bachelorudstilling der formidler nutiden i en kunstnerisk sammenhæng.

Udstillingen spænder bredt fra projekter forankret i traditionelle teknikker til eksperimentelle materialeundersøgelser og vil indeholde både funktionelle og skulpturelle værker. Med denne udstilling vil vi gerne lægge kimen til vores professionelle liv som den næste generation af keramikere og glaskunsthåndværkere.”

Udstillingen kan efterfølgende ses splitter op i henholdsvis glas og keramik på Glas – Museet for glaskunst fra den 8. september til den 5. november og på CLAY Keramikmuseum Danmark fra den 15.september til den 12. november. Hvorvidt udstillingen kommer til Københavnstrup foreligger der ikke noget om.

Herover den samlede gruppe bachelorer. Herunder de fotos der følger pressemeddelelsen. Foto Kirstine Autzen.

Glas i Huset i Asnæs

Udstillingsstedet Huset i Asnæs i Odsherred præsenterer fra den 24. juni til den 23. juli sin 50årsjubilæumsudstilling med nye værker af et par dusin af husets kunstnere i stueetagen og på førstesalen udstillingen Dialog med halvt så mange inviterede kunstnere. Fernisering på åbningsdagen er kl. 13-17. Blandt husets kunstnere finder vi glaskunstner Martin Birk Møller (værksted på havnen i Nykøbing Sjælland). Åbent tirsdag-søndag kl. 13-17.

BMSG hos Galleri Rasmus Bogense

Galleri Rasmus i Bogense ved Malene Jager har fra den 24. juni til den 29. juli en udstilling med syv billedkunstnere og glaskunstnerparret Britta Madsen og Søren Gøttrup, BMSG. Der er fernisering på åbningsdagen lørdag den 24. juni kl. 11-17. Galleriet er åbent fredag og lørdag kl. 11-16 samt efter aftale. Adressen er Østergade 4, 5400 Bogense.

Her et foto af et BMSG-værk – oftest gengivelser af ting vi omgiver os med, eller som her en parafrasering over et aktuelt fænomen – PYT-knappen.

Sommer med glas i Ebeltoft

I sommerferien inviterer Glas – Museet for glaskunst på oplevelser for hele familien.

Ikke mindst – selvfølgelig – dem man kan få i den aktuelle særudstilling Evolutions om jordens udvikling med tusindårigt gammelt materiale fra havbunden i Arktis, forunderlige svampe, bløde robotter, nysgerrige blæksprutter og legesyge søheste skabt af kunstnerduoen Studio ThinkingHand.. Der er mulighed for at gå med på familievenlige omvisninger i udstillingen mandag og torsdag sommeren igennem.

I museets arbejdende glasværksted kan gæsterne komme tæt på glashåndværket og opleve processen fra det flydende glas til det færdigt produkt. Tirsdage kan man få lov til at støbe glas i en form af vådt sand, fx aftryk af en hånd eller anden figur. Efter afkøling natten over kan det færdige resultat hentes næste dag. Onsdage er der fusing hvor man sammensætter et billede af små glasstykker. I værkstedets ovn smeltes det sammen til et samlet billede det kan afhentes efter to dage. Fredage er der sandblæsning med mulighed for at dekorere et glas med klistermærker og få det sandblæst af museets personale. Her kan værket tages med hjem samme dag.

Find det fulde program og yderligere info på www.glaskunst.dk. Der skal købes billet til aktiviteterne på forhånd på go-syddjurs.dk. Obs – det blæses ikke i værkstedet på dage med sandstøbning.

GLAZZ-festival på Hempel Glasmuseum

Lørdag den 15. juli holder Hempel Glasmuseum årets GLAZZ-festival på plænen. Årets konferencier er Anders Lund Madsen som i en snak om glassets mange funktioner vil møde blandt andre fotograf Marie Hald, kunstnerduoen Studio ThinkingHand (som aktuelt kan ses i en stor udstilling på Glas – Museet for glaskunst) og idéhistoriker Christoffer Basse.

I øvrigt kan man tage sig en svingom med Moster Lizettes Swingband og lytte til sprød jazz og blues fra Casper Christensens Oh People og Jesper Løvdahl Trio. Og man kan plante sig på et tæppe og lytte til Vigga Bro læse Snedronningen højt. Og besøge Karlsvognen fra Brorfelde-observatoriet og høre om brug af glas i teleskoper, prismer osv. Hele dagen kan man få medbragt glas vurderet, og dagens slutter med glasauktion ved auktionarius Jan Helmer. Entré 150 kroner, børn gratis. Hele dagen er der boder med mad og drikke, man kan gå på sanketur og bruge urterne på bålpandekager, og på caféens terrasse kan man nyde kokkens skaldyrstallerken (husk af bestille plads).

Smag på glasset: Den 25., 26. og 27. juli, i bedste aperitiftid kl. 16-17, kan museets gæster i atriumgården nyde drinks og lytte til causerier af museumsleder Helle Vitus Simonsen om de klassiske aperitiffer samtidig med at hun fremviser passende glas fra museets samlinger. Aperitifferne kan købes undervejs, men ellers er oplevelsen inkluderet i museumsbilletten. Duk bare op.

Generation Why i Risør i Sørlandet i Norge

Det tilbagevendende Villvin Kunsthåndverkmarked arrangerer i år i anledning af den gamle søfartsby Risørs 300årsjubilæum ved siden af markedet den nordiske kunsthåndværksudstilling Generation Why med repræsentanter for det yngre nordiske kunsthåndværkermiljø med fokus på generation Y (født mellem 1977 og 1994) – generationen der stiller spørgsmål ved tingene. Udstillingen finder sted i Kunstparken, Krags Gate 3, og løber fra den 8. juli til den 3. september. Der er tale om en vandreudstilling, og i marts-april 2024 kan den ses i Rundetårn i København og i 2025 på Rian Designmuseum i Falkenberg 120 kilometer nord for Helsingborg i Sverige.

Kuratorerne på udstillingen er norske Vidar Koksvik, svenske Marcia Harvey Isaksson og danske Charlotte Jul. Sidstnævnte er også redaktør af udstillingens katalog.

Fra Danmark udstiller Maria Koschenkova, Morten Klitgaard, Astrid Skibsted, Jonas Edvard, Stine Bidstrup, Anne Brandhøj, Alexandru Murar, Carl Emil Jacobsen, Stine Mikkelsen, Maria Viftrup og Wang & Söderström. Egentlige glaskunstnere markeret med kursiv.

Fra Norge Ina Vang, Hårvard Kranstad, Renata Desiree Dahl, Ida Siebke, Ask Bjørlo, Steffen Andre Nilsen, Elin Hedberg, Lissette Escobar, Cato Løland, Marsil Andjelov Al-Mohamid og Marthe Minde, fra Sverige Karin Roy Andersson, Anna Nordström, Matilda Kästel, Maja Michaeldotter, Lisa Juntunen Roos, Milja Morset, Emilia Olofdotter Sundquist, Fadhel Mourali, Maja Stjärna og Lotta Snijder og fra Island Ýr Jóhannsdóttir.

Denne plakat viser udsnit af et værk af den norske glaskunstner Ida Siebke. Foto Ann-Sissel Holthe / By Ash Studio.

Denne plakat viser et foto vi kender – glaskunstner Maria Koschenkowa promenerende med et af sine værker på en kajkant i København. Foto Kurt Rodahl Hoppe.

Noter

Netmediet PioPio har bragt en reportage fra og anmeldelse af Holmegaard Værk og den aktuelle udstilling Counter Earth med ’relikvier’ fra Megaton ved Esben Horn (som ikke har noget direkte med glas at gøre*). Det er netmediets omkringfarende anmelder af kunst mm, fiskehandler og cand.mag. i moderne kunst- og kulturformidling, Freddy Hagen, der har været på besøg.

Et værk fra udstillingen Counter Earth som kan ses frem til den 22. oktober. Foto Freddy Hagen.

* Freddy Hagen trækker paralleller fra den aktuelle udstilling med fabulerende værker fra en ’omvendt’ jord til den bøhmiske glaspuster Ridolf Blaschka (1857-1939) og søn som fremstillede tusindvis af replikaer (gengivelser) i glas af havets væsner såsom blæksprutter, gopler og søanemoner som dengang ikke kunne konserveres så de kunne bruges til fx undervisningsformål – se foto nedenfor. Glas – Museet for glaskunst i Ebeltoft havde i 2006 en udstilling med et stort antal Blaschka-værker.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft